Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Handel busami.

Featured Replies

Napisano

Witam. Od 10lat jestem mechanikiem pojazdów samochodowych. Najpierw osobówki na praktykach i opony potem dużo dużo busów przez ciężarówki i teraz autobusy. Powiem krótko i zwięźle. Nie chce mi się babrać tyle lat wolałbym raczej hobbystycznie naprawiać graty a główną droga zarobkowa to wybrałbym handel. Budżet na start mam około 30tysiecy. Co wybrać czym się kierować. Jakaś pomoc na początek. Oczywiście sprzęt diagnostyczny mam wiedzę również na co patrzeć. Proszę o odpowiedzi tych którzy się tym zajmują i zjedli zęby na tym. Z góry dziękuję bardzo pozdrawiam. 

Napisano
  • Autor

Ale co mało. Jesli chodzi o pieniądze to mój znajomy handluje od 6lat samochodami od 5do10 tysięcy i bardzo dobrze mu idzie. Nie zamierzam wydać krocia bo chce ten biznes popchnąć A nie utopic kasę a tu bach nic z tego nie będzie. 

Edytowane przez Kubanek00

Napisano
  • Autor
Teraz, Jarecki88 napisał(a):

Ale chcesz handlować busami mając 30k? :hmm:

A dlaczego nie. To co będzie do włożenia dodatkowo to włożę i zrobię sam.

Napisano
Teraz, Kubanek00 napisał(a):

nie lepiej osobowkami ? 

wlasnie jestem na etapie zakupu pierwszej osobowki do 20k na sprzedaz :jem:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

nie lepiej osobowkami ? 

Już to robiłem. Wymyślanie oglądanie zaglądanie jeżdżenie 100razy. Szkoda mojego czasu a po busa przyjeżdża ktoś zdecydowany bierze albo nie. 

Napisano
6 minut temu, Kubanek00 napisał(a):

No nie wiem. Jak ja szukałem busa do 50k netto to nic ciekawego nie znalazłem i po 2 tygodniach oglądania  perełek poszedłem i kupiłem nowe auto a co dopiero za 30k. Dostawcze tym się różnią od osobowych, że o nie prawie nikt nie dba i takie nieraz 5 letnie auto wygląda jakby przeżyło wojnę ale z kolei za 30k nie kupi się 5 latkta więc może być tylko gorzej. Ja tego nie widze, ale i tak życze powodzenia. 

Edytowane przez Jarecki88

Napisano
  • Autor
Teraz, Jarecki88 napisał(a):

No nie wiem. Jak ja szukałem busa do 50k netto to nic ciekawego nie znalazłem i po 2 tygodniach oglądania  perełek poszedłem i kupiłem nowe auto a co dopiero za 30k. Dostawcze tym się różnią od osobowych, że o nie prawie nikt nie dba i takie nieraz 5 letnie auto wygląda jakby przeżyło wojnę ale z kolei za 30k nie kupi się 5 takta więc może być tylko gorzej. Ja tego nie widze, ale i tak życze powodzenia. 

Ja to widzę lepiej niż handlować osobówkami i się "użerać" 

Ja chciałbym znać odpowiedzi od strony ludzi którzy się tym zajmują. Konsumenci wiem jacy są. I liczę na to że będę sprzedawał blaszaki A nie samochody do transportu ludzi bo to też wiele zmienia. 

Napisano

A ja ostatnio rozmawiałem z wykonawcą kafelkarzem i opowiadał jak ciężko mu było upolować swojego busa. Co ogłoszenie to znikało. Auto swoje lata miało ale jest mnóstwo ludzi z działalnościami którzy takich aut potrzebują. Ostatnio stolarz też przyjechał coś poprawiać, miał tourana starego a już przyjechał zardzewiałym T4 bo wiadomo że dla niego takie auto to jak wyrzynarka . Powodzenia, jak się znasz na autach i umiesz negocjować to ma sens .

Napisano
2 godziny temu, Kubanek00 napisał(a):

Budżet na start mam około 30tysiecy.

Ale co chcesz z tym zrobić? Kupić jedno auto, czy 5 strucli ze zgnitymi progami które odpicujesz na sztukę na piance i szpachli, z gwarancją do bramy i się nie znamy?

No chyba że liczysz że kupisz strucla, podszykujesz, doliczysz 10k marży i na drugi dzień sprzedasz. Wtedy śmiało, działaj. ;]

Napisano
10 godzin temu, Jarecki88 napisał(a):

No nie wiem. Jak ja szukałem busa do 50k netto to nic ciekawego nie znalazłem i po 2 tygodniach oglądania  perełek poszedłem i kupiłem nowe auto a co dopiero za 30k. Dostawcze tym się różnią od osobowych, że o nie prawie nikt nie dba i takie nieraz 5 letnie auto wygląda jakby przeżyło wojnę ale z kolei za 30k nie kupi się 5 latkta więc może być tylko gorzej. Ja tego nie widze, ale i tak życze powodzenia. 

Inny typ klienta. Kupujesz trupa za 20k plakujesz picujesz i sprzedajesz za 30k. Postawi na wjeździe przylepi kartkę ze sprzeda i biznes będzie się toczył. 

Napisano
7 godzin temu, swienty napisał(a):

Ale co chcesz z tym zrobić? Kupić jedno auto, czy 5 strucli ze zgnitymi progami które odpicujesz na sztukę na piance i szpachli, z gwarancją do bramy i się nie znamy?

No chyba że liczysz że kupisz strucla, podszykujesz, doliczysz 10k marży i na drugi dzień sprzedasz. Wtedy śmiało, działaj. ;]

Umowa na Niemca i tyle się znaliśmy. 

Napisano

Ponad rok szukałem sensownego busa do 30 koła. Wpadła krajówka od pierwszego właściciela z 2017 (miał 6 lat jak go kupiłem), z małym nalotem 230kkm i w całkiem dobrym stanie. W pierwszym roku wpadła dycha na mechanikę. Blacharsko tylko go zabezpieczyłem. Ciężko cokolwiek znaleźć, bo rozchodzą się jak świeże bułeczki. Ogłoszenie pojawiło się ok.9, dzwoniłem po 10, odrazu urwałem się z pracy i 100km biegusiem po auto. Dobrze że szwagier miał luźne 3 godzinki.

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Umowa na Niemca i tyle się znaliśmy. 

W tych czasach chyba już ciężko znaleźć frajera co kupi auto na Niemca.

Ale taka ciekawostka, jak ściągałem jeszcze auta z Niemiec to większość dawała dokumenty i nie chciała żadnej umowy. Auta wyrejestrowane, bez tablic więc ich nie interesowało co się dalej stanie. Miałem zawsze przy sobie sporo czystych druków i pisaliśmy, ale to na moją prośbę. :nie_wiem:

Napisano
21 godzin temu, Kubanek00 napisał(a):

Z góry dziękuję bardzo pozdrawiam. 

Jeśli chcesz zając się tylko busami to rozumiem, że DG masz już założoną, bo 90% klientów gotówkowych to firmy na F VAT. Niestety dla tych klientów budżet i auta nie atrakcyjne. Z 30tyś na początek to możesz kupować zgniłe busy, robić blacharkę i sprzedawać rolnikom i budowlańcom itp klientom na F VAT marża.

Jeśli umiesz spawać aluminium to idź w lekkie  zabudowy busów na ramach. Autolawety, lekkie ocieplone kontenery.

Lub przerabiać busy na kampery.

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Z budżetem 30k ??????????

Napisano

Do mnie od lat dalej nie trafia dlaczego ludzie to w Polsce nazywają "bus".

To jest przecież auto dostawcze, a bus się kojarzy z czymś do wożenia ludzi.

Van, dostawczak, blaszak - to rozumiem.

Ale bus ????

Napisano
14 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

13 godzin temu, swienty napisał(a):

Z budżetem 30k ??????????

I do tego kolega doszedł do wniosku, że lepsze deko handlu niż kilogram pracy 

W dniu 21.03.2025 o 20:37, Kubanek00 napisał(a):

Nie chce mi się babrać tyle lat wolałbym raczej hobbystycznie naprawiać graty a główną droga zarobkowa to wybrałbym handel.

Napisano

Nie bardzo rozumiem, w czym problem? Jeśli masz sprzęt i umiejętności to bierz busa za 30k, odpicuj i zobacz ile zarobisz, albo dwa za 15 i tak samo, albo 3 za 10. Nikt Ci nie zabroni kupić i sprzedać jako osoba fizyczna, a jeśli będzie się to kręcić to zakładać działalność, ale jak w wątku tylko pretensje, że klient roszczeniowy, to może jednak o coś są te roszczenia? Potencjał do zarobku jest na wszystkim, sam kupuję trupka, picuję, a do tego nie jestem mechanikiem, tylko zwykłym nieudacznikiem życiowym i rynek weryfikuje, co jeszcze dojdzie po kupnie i za ile finalnie uda się sprzedać i zawsze sprzedaje się za mniej niż myślałem, a roboty wychodzi więcej niż przewidywałem, ale taki urok ;)

Napisano

Proszę o odpowiedzi tych którzy się tym zajmują i zjedli zęby na tym

Nie kojarzę tu nikogo takiego. Z moich obserwacji rynku takich handlarzy to kluczem do sukcesu jest uczciwość. Jak sobie wyrobisz markę to klienci sami będą walić drzwiami i oknami żeby kupić ogarniętego i taniego dostawczaka.Także na początku kokosów nie będzie. Musisz trochę sprzedać sztuk żeby zaczęli Cię polecać, że nie sprzedajesz gruzów podpicowanych.

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 21:17, Kubanek00 napisał(a):

Ja to widzę lepiej niż handlować osobówkami i się "użerać" 

Ja chciałbym znać odpowiedzi od strony ludzi którzy się tym zajmują. Konsumenci wiem jacy są. I liczę na to że będę sprzedawał blaszaki A nie samochody do transportu ludzi bo to też wiele zmienia. 

Ale pomysł jest spoko. Potrzebowałbyś jednak tak 5x30 na start... 

Napisano
W dniu 22.03.2025 o 09:38, swienty napisał(a):

W tych czasach chyba już ciężko znaleźć frajera co kupi auto na Niemca.

Ale taka ciekawostka, jak ściągałem jeszcze auta z Niemiec to większość dawała dokumenty i nie chciała żadnej umowy. Auta wyrejestrowane, bez tablic więc ich nie interesowało co się dalej stanie. Miałem zawsze przy sobie sporo czystych druków i pisaliśmy, ale to na moją prośbę. :nie_wiem:

To ciekawe jak potem wydawali te pieniądze... Geldwäschegesetz (GWG) wymaga umowy przy transakcjach powyżej €5000. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

To ciekawe jak potem wydawali te pieniądze... Geldwäschegesetz (GWG) wymaga umowy przy transakcjach powyżej €5000. 

Przyjąłeś błędne założenie :oki: 

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 21:10, PawelWaw napisał(a):

nie lepiej osobowkami ? 

zastanów się dwa razy, teraz ciężko się sprzedaje....

Napisano
1 minutę temu, trzeci22 napisał(a):

zastanów się dwa razy, teraz ciężko się sprzedaje....

nie ma rynku w taka piekna pogode ? 8]

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

nie ma rynku w taka piekna pogode ?

czasami sprzedasz w 2 dni a czasami i pół roku ... kokosów nie ma

Napisano
4 minuty temu, trzeci22 napisał(a):

czasami sprzedasz w 2 dni a czasami i pół roku ... kokosów nie ma

A zardzewiałe busy idą od ręki?

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

chyba na złomie 😂

Napisano
33 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Do handlarzy 😁 betoniarka, dwa wiadra szpachli i już jest nówencja 😁

Napisano
  • Autor

Widzę jak to wygląda u klientów. Najważniejsze to trafic okazję umyć posprzątać albo i klocki zrobić a nawet zawieszenie cokolwiek. Umiejętności i zaplecze do pracy mam także to nie problem

Napisano
7 minut temu, Kubanek00 napisał(a):

Widzę jak to wygląda u klientów. Najważniejsze to trafic okazję umyć posprzątać albo i klocki zrobić a nawet zawieszenie cokolwiek. Umiejętności i zaplecze do pracy mam także to nie problem

No to w czym problem?

Napisano
4 godziny temu, swienty napisał(a):

Przyjąłeś błędne założenie :oki: 

Pisałeś o samochodach 😄

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Pisałeś o samochodach 😄

5kE obecnie to nie to samo co 8-9 lat temu :oki:

Napisano
18 godzin temu, Kubanek00 napisał(a):

Mój ulubiony cytat idealnie pasujący do tego pomysłu :

"prędko,prędko zanim dotrze do nas że to bez sensu"

Napisano
11 minut temu, Piotrus napisał(a):

Mój ulubiony cytat idealnie pasujący do tego pomysłu :

"prędko,prędko zanim dotrze do nas że to bez sensu"

Tyle tylko że tak w większości to działa, kupuje się zapuszczonego gruza i robi na ideał😁

Napisano
1 minutę temu, swienty napisał(a):

Tyle tylko że tak w większości to działa, kupuje się zapuszczonego gruza i robi na ideał😁

Tyle nie z takim kapitałem na start i wiedzą z forum.

Ciekawe czy kolega przewidział w tym ambitnym biznesplanie takie błahostki  że np będzie musiał czekać 6mc ze sprzedażą.

Napisano
2 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Tyle nie z takim kapitałem na start i wiedzą z forum.

Ciekawe czy kolega przewidział w tym ambitnym biznesplanie takie błahostki  że np będzie musiał czekać 6mc ze sprzedażą.

To jest nic. Obserwuję różne ogłoszenia ciężarowe i niektóre wiszą rok-dwa i nie mogą się sprzedać. Ale skoro tutaj twierdzą że busy sprzedają się w jeden dzień, to może tak jest 😁 ciekawe tylko skąd w takim razie tyle ogłoszeń, skoro schodzą od ręki... 😆

Napisano
33 minuty temu, swienty napisał(a):

Ten plan ma jedną istotną wadę 

Powiem krótko i zwięźle. Nie chce mi się babrać tyle lat wolałbym raczej hobbystycznie naprawiać graty a główną droga zarobkowa to wybrałbym handel.

Napisano
9 minut temu, janusz napisał(a):

Ten plan ma jedną istotną wadę 

To albo jedno albo drugie. Przy 30k można dorobić do etatu, żeby z tego żyć i się utrzymać, nawet 300k będzie za mało. Ale niech próbuje, każdy kiedyś wtopił.

Napisano
3 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Można jeszcze odprowadzić podatek, założyć DG.

To 2 nawet będzie musiał jak sprzeda ciut więcej puszek.

3 godziny temu, swienty napisał(a):

Przy 30k można dorobić do etatu, żeby z tego żyć i się utrzymać, nawet 300k będzie za mało. Ale niech próbuje, każdy kiedyś wtopił.

Etat jak najbardziej wskazany, nawet gdyby DG założył, chyba że zażre tak, że czasu braknie, a kasa będzie.

Wydaje mi się, że założyciel wątku takich spraw jak podatki nie rozpatrywał jeszcze.

Napisano
10 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Wydaje mi się, że założyciel wątku takich spraw jak podatki nie rozpatrywał jeszcze.

Zawsze to fajnie wygląda, kupił za 30, dołożył 5, sprzedał za 40.

5 k PLN zarobił ;]

Chyba, że musiał odprowadzić podatek dochodowy 12/19/32% i trochę ubywa. Co nie zmienia faktu, że jak masz dobrą marżę to i na podatek będziesz miał, bo trzymać po 6 msc. to max. dwoma tylko autami obróci.

Napisano
26 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Za duża "inwestycja"

Te "pokątne" biznesy bazują na tym że auto jest raz na żonę, raz na siebie, raz na teściową i tak się to kręci.

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Za duża "inwestycja"

Te "pokątne" biznesy bazują na tym że auto jest raz na żonę, raz na siebie, raz na teściową i tak się to kręci.

Wiem, że tak się to kręci

Przy takim wkładzie i ewentualnym możliwym zysku z tego wkładu musi konkretny przemiał robić, a rodzina nieskończona nie jest.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Etat jak najbardziej wskazany, nawet gdyby DG założył, chyba że zażre tak, że czasu braknie, a kasa będzie.

Już mam DG dawno. Pracowac oczywiście będę  A handlem na początku zajmę się "weekendowo" 

Napisano
W dniu 24.03.2025 o 12:55, Kubanek00 napisał(a):

daleko nie pojedziesz z takim biznesem i piszę to jako nabywca busa. Zwróciłem samochód w terminie w który handlarz włożył ładnych parę złotych, bo niby też okazyjnie kupił, a potem okazało się, że taka sobie okazja. U mnie po kilku dniach ta jego okazja za pieniążki sporo powyżej średniej dla rocznika pokazała inne niespodzianki o których wiedział albo i nie. Finalnie odbierał samochód lawetą w częściach z warsztatu, dodatkowo musiał zwrócić koszty poniesionych inwestycji jak opony, rozrząd, oleje opłaty rejestracyjne czy ubezpieczenie. Poskładał go sobie na sztukę i sprzedał go za 1/3 byle się tylko kłopotu pozbyć za wschodnią granicę. Finalnie do interesu dołożył tyle co Twój budżet. No ale to handlarz mający kilkadziesiąt aut głównie użytkowych i na jednym traci, a na drugim zarobi.