Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasingi wykup auta

Featured Replies

Napisano
15 minut temu, sdss napisał(a):

Mało, która firma ryzykuje dając 100% .

Nieprzypadkowo było o leśnikach bo firma państwowa nie może dać inaczej bo ją dojadą z innej strony. Pomijam, że nieodliczanie 100% od serwisowego vana ze specjalistyczną zabudową to też mało optymalne jest.

;]

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nie o to chodzi. Pytanie czy jak serwisant jedzie służbowym autem do domu i po drodze kupi sobie w Lidlu małpkę to nadal Twój samochód łapie się na 100% odliczenia jako auto wyłącznie firmowe.

;]

Nie wiem jak jest dg, ale wg prawa pracy (tak wie, nie ma zastosowaia dla dg, ale co do zasady, jest to samo), droga do pracy uwzglednia takie przypadki, o ile znaczaco i bez uzasadnienia jej nie zmienisz, zahacajac np o lokum kochanki 40km dalej ;) 

Napisano
2 minuty temu, zinger napisał(a):

Nie wiem jak jest dg, ale wg prawa pracy (tak wie, nie ma zastosowaia dla dg, ale co do zasady, jest to samo), droga do pracy uwzglednia takie przypadki, o ile znaczaco i bez uzasadnienia jej nie zmienisz, zahacajac np o lokum kochanki 40km dalej ;) 

No właśnie, już pomijam że obowiązek rejestrowania przebiegu utrudnia kontakty z kochanką! Pomijając już sam (niemały) koszt utrzymania kochanki, okazuje się, że dodatkowo ona kosztuje jeszcze połowę VATu!

:panic:

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

No właśnie, już pomijam że obowiązek rejestrowania przebiegu utrudnia kontakty z kochanką! Pomijając już sam (niemały) koszt utrzymania kochanki, okazuje się, że dodatkowo ona kosztuje jeszcze połowę VATu!

:panic:

Ale jak dobrze pokombinujesz z PKD, to taka kochanke moze uda sie w koszty wrzucic i masz przyjemne z pozytecznym:phi:

Napisano
45 minut temu, Ryb napisał(a):

Nieprzypadkowo było o leśnikach bo firma państwowa nie może dać inaczej bo ją dojadą z innej strony. Pomijam, że nieodliczanie 100% od serwisowego vana ze specjalistyczną zabudową to też mało optymalne jest.

;]

Mało kto takim vanem pojedzie do domu. Pomijam patologie.

Napisano
30 minut temu, sdss napisał(a):

Mało kto takim vanem pojedzie do domu. Pomijam patologie.

Leśnicy mają Land Rovery.

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

właśnie skarbówka powinna się ustawić koło 17 pod dino i biedronką, podjeżdża wtedy wiele auto dostawczo ciężarowych z brygadą na zakupy ;] 

Co wtedy? Auto dostawcze nawet z brygadą nie może podjechać na zakupy? 

Napisano
1 godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Co wtedy? Auto dostawcze nawet z brygadą nie może podjechać na zakupy? 

Jeśli ten kto przyjechał kupi młotek i tarczę do kątówki to może. Ale jeśli kupi makaron, udka z kurczaka na obiad i kolorowankę dla dziecka to od samochodu, którym przyjechał nie przysługuje już firmie odliczenie 100% VAT. Nie wiem jeszcze tylko jak się kwalifikuje zakup małpki, czy jest prywatny czy służbowy.

;l

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Ale jeśli kupi makaron, udka z kurczaka na obiad i kolorowankę dla dziecka to od samochodu, którym przyjechał nie przysługuje już firmie odliczenie 100% VAT

Dlaczego takie zakupy dyskwalifikują możliwość odliczenia 100% Vat? 

Napisano
1 minutę temu, KYRTAP napisał(a):

Dlaczego takie zakupy dyskwalifikują możliwość odliczenia 100% Vat? 

Bo to nie jest użytek firmowy tylko prywatny i powinno być odliczone 50%.

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

Bo to nie jest użytek firmowy tylko prywatny i powinno być odliczone 50%.

Ale ten dostawczak jest na pewno na Vat1. Nie można takim pojazdem podjechać po bułeczki? 

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał(a):

Nie. To pokazuje, że ludzie próbują sobie poradzić jak mogą z patologią, która pozwala na odliczenie połowy podatku i jednocześnie każe odprowadzać cały.

Nie zapominaj o składce zdrowotnej od sprzedaży środków trwałych (choć coś z tym mieli zrobić) ;] 

Napisano
2 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Ale ten dostawczak jest na pewno na Vat1. Nie można takim pojazdem podjechać po bułeczki? 

Jeżeli jest VAT1 to samochód domyślnie nie nadaje się do użytkowania nie-firmowego, więc z automatu odliczasz 100% VAT i 100% dochodowego bez kilometrówki :spy:

Napisano
40 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem jeszcze tylko jak się kwalifikuje zakup małpki, czy jest prywatny czy służbowy.

Jak wypita w godzinach pracy to 100%, jak po fajrancie to 50%

Napisano
8 minut temu, Zbynek napisał(a):

Jeżeli jest VAT1 to samochód domyślnie nie nadaje się do użytkowania nie-firmowego, więc z automatu odliczasz 100% VAT i 100% dochodowego bez kilometrówki :spy:

Wiem bo takim codziennie jeżdżę, "czasami" również po bułeczki. 

Napisano
24 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

A można?

;]

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Wiem bo takim codziennie jeżdżę, "czasami" również po bułeczki. 

Zobacz co mam do sprzedania na giełdzie :phi: 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

A można?

;]

Można, ale nie wolno :phi: 

Napisano
11 godzin temu, Ryb napisał(a):

No. A jeśli użytkujesz w 99% jako firmowe?

juz sporo mi znanych osob kupuje na 100% odliczenie vat mimo uzytkowania mieszanego...

Napisano
5 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Jak wypita w godzinach pracy to 100%, jak po fajrancie to 50%

No dobra, a co jak przed rozpoczęciem pracy?

Napisano

Nie. To pokazuje, że ludzie próbują sobie poradzić jak mogą z patologią, która pozwala na odliczenie połowy podatku i jednocześnie każe odprowadzać cały.

Ale kiedy cały a kiedy połowę?
Napisano
W dniu 25.03.2025 o 13:15, bielaPL napisał(a):

I pół roku czekania

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Dobrze rozumiem że jeśli wykupie auto na osobę prywatną i nie zrobię darowizny to również czekam pół roku i sprzedaje bez podatku dochodowego? 

Napisano

Ktoś kto rozumie w 100% polskie prawo podatkowe zasługuje na nagrodę Nobla z ekonomii. Kiedyś pewien profesor na wykładzie powiedział, że im bardziej skomplikowane prawo podatkowe tym więcej możliwości kombinacji. Nie wierzę, że każdy rząd jest na tyle głupi, że nie jest w stanie tego uregulować po ludzku. 

Edytowane przez pejus1982

Napisano
20 godzin temu, Ryb napisał(a):

Bo ja kierując się elementarną logiką i uczciwością we wzajemnych stosunkach oczekiwałbym 100% odliczenia = 100% odprowadzenia przy sprzedaży i 50% odliczenia = 50% odprowadzenia przy sprzedaży.

To jeszcze lepiej :

Kupujesz osobówkę za 500 tys, masz limit amortyzacji 150 tys. Sprzedajesz po 2 latach za 300 tys i zgadnij jak jest liczony dochód od takiej transakcji? 

Aha, nie musi być to osobówka, kamper kupiony dp wypożyczalni też podlega pod ten limit.

Napisano
14 minut temu, Piotrus napisał(a):

To jeszcze lepiej :

Kupujesz osobówkę za 500 tys, masz limit amortyzacji 150 tys. Sprzedajesz po 2 latach za 300 tys i zgadnij jak jest liczony dochód od takiej transakcji? 

Aha, nie musi być to osobówka, kamper kupiony dp wypożyczalni też podlega pod ten limit.

no to trzeba kupić na prv a nie n JDG :palacz: Czy w prawie polskim jest napisane że to obowiązek pod groźbą kary? 

Napisano
9 minut temu, lucash napisał(a):

no to trzeba kupić na prv a nie n JDG :palacz: Czy w prawie polskim jest napisane że to obowiązek pod groźbą kary? 

A jak masz firmę która zajmuję się wynajmem takich pojazdów to proponowane przez Ciebie rozwiązanie też będzie Cię satysfakcjonowało?

Napisano
15 minut temu, Piotrus napisał(a):

A jak masz firmę która zajmuję się wynajmem takich pojazdów to proponowane przez Ciebie rozwiązanie też będzie Cię satysfakcjonowało?

na JDG? Szaleniec jakiś czy tylko starasz się mi wmówić że wielomilionowe firmy stawia się na JDG? :cfaniak:

Napisano
1 godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Dobrze rozumiem że jeśli wykupie auto na osobę prywatną i nie zrobię darowizny to również czekam pół roku i sprzedaje bez podatku dochodowego? 

Nie, w takiej sytuacji musisz czekac 6 lat.

Jak chcesz uniknac dochodowego to darowizna i wtedy 6 msc.

Napisano
9 godzin temu, format napisał(a):

No dobra, a co jak przed rozpoczęciem pracy?

to już chyba o podatkową interpretację indywidualną by trzeba poprosić

Napisano
28 minut temu, lucash napisał(a):

na JDG? Szaleniec jakiś czy tylko starasz się mi wmówić że wielomilionowe firmy stawia się na JDG? :cfaniak:

A jakie to ma znaczenie?Przecież w spółce masz dokładnie te same limity na amortyzację.

Napisano
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nie, w takiej sytuacji musisz czekac 6 lat.

Jak chcesz uniknac dochodowego to darowizna i wtedy 6 msc.

Ok. Kolejne pytanie co z ubezpieczeniem takiego pojazdu i czy można zrobić darowiznę na osobę która nie ma prawa jazdy? 

Napisano
2 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Ok. Kolejne pytanie co z ubezpieczeniem takiego pojazdu i czy można zrobić darowiznę na osobę która nie ma prawa jazdy? 

Sama darowizne mozesz zrobic, kwestia PJ nie ma tu znaczenia..

OC sie przeniesie razem z darowizna (moze byc ewentualnie rekalkulacja skladki), ale AC trzeba wypowiedziec i wykupic nowe juz przez obdarowanego.

Natomiast nie wiem jak bedzie z wyliczeniem skaldki dla kogos bez PJ, trzeba pytac agenta.

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Leasing z największym możliwym wykupem. 

Napisano
3 minuty temu, Piotrus napisał(a):

A jakie to ma znaczenie?Przecież w spółce masz dokładnie te same limity na amortyzację.

ale mówimy o wykupie przy JDG. Sp. z o.o. podlegają pod inne przepisy i z darowizną nie jest tak łatwo żeby US przypadkiem nie zastosował cen transferowych. Nie mówiąc już o działalności na szkodę spółki. Także nie bardzo możesz sprzedać samochód w sp. z oo wg wartości księgowej. Jak ja kupowałem od firmy to trzeba było mieć ofertę z ASO na odkupienie auta i ja dopiero po tej cenie mogłem nabyć. 

Napisano
53 minuty temu, lucash napisał(a):

ale mówimy o wykupie przy JDG. Sp. z o.o. podlegają pod inne przepisy i z darowizną nie jest tak łatwo żeby US przypadkiem nie zastosował cen transferowych. Nie mówiąc już o działalności na szkodę spółki. Także nie bardzo możesz sprzedać samochód w sp. z oo wg wartości księgowej. Jak ja kupowałem od firmy to trzeba było mieć ofertę z ASO na odkupienie auta i ja dopiero po tej cenie mogłem nabyć. 

Ja akurat napisałem o limitach amortyzacji a nie o wykupie, także nie bardzi wiem jacy "my".

Ale jak sam napisałeś, w spółce jest jeszcze gorzej niż w JDG bo musisz mieć podkładkę.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Sama darowizne mozesz zrobic, kwestia PJ nie ma tu znaczenia..

OC sie przeniesie razem z darowizna (moze byc ewentualnie rekalkulacja skladki), ale AC trzeba wypowiedziec i wykupic nowe juz przez obdarowanego.

Natomiast nie wiem jak bedzie z wyliczeniem skaldki dla kogos bez PJ, trzeba pytac agenta.

2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Ważne aby ta osoba nie była nieletnia w momencie, w którym miałaby sprzedać to auto dalej.

PS. Chociaż jako, że to nie nieruchomość, to może by przeszło bez sądu.

Edytowane przez ZUBERTO

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 26.03.2025 o 23:01, PawelWaw napisał(a):

juz sporo mi znanych osob kupuje na 100% odliczenie vat mimo uzytkowania mieszanego...

Zawsze była możliwość odliczania 100% mimo użytkowania mieszanego. Do pierwszej kontroli z US ;l

Napisano
9 godzin temu, JacWeg napisał(a):

Zawsze była możliwość odliczania 100% mimo użytkowania mieszanego. Do pierwszej kontroli z US ;l

1.6 mln Jpg nie zatrudnia pracowników w praktyce fikcyjny etat wogole bym sie nie martwił kontrola. 

Napisano
37 minut temu, wujek napisał(a):

1.6 mln Jpg nie zatrudnia pracowników w praktyce fikcyjny etat wogole bym sie nie martwił kontrola. 

Dokładnie. Co najwyżej trzeb będzie dopłacić i zapłaci karę.