Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy samochód BMW czy moze AUDI?🤔🤔🤔

Featured Replies

Napisano

Witam, za niedługo zakupie swoj pierwszy samochod. Wydaje mi sie ze jest to bardzo wazna sytuacja ktora wymaga waszej pomocy. Problem polega na tym ze waham sie nad dwoma samochodami. BMW E90 oraz Audi A4 B8. Obydwa samochody mi sie bardzo podobaja natomiast nie wiem jakie sa ich wady albo zalety dlatego prosze o milosnikow tych jakze super samochodow o pomoc🙂

Napisano

Uważam, że oba auta są świetne na pierwsze i oba na pewno pozwolą Ci szybciej opanować technikę jazdy niż jakiekolwiek, spośród setek innych modeli. Rozważ jeszcze Mercedesa C W204.

https://informacje.wp.pl/po-wypadku-z-bmw-wyrwalo-silnik-18-letni-kierowca-zdal-na-prawo-jazdy-dwa-dni-temu-7139399491725441a

Mam nadzieje, że trollujesz...

Napisano
15 godzin temu, Whitee43101 napisał(a):

Witam, za niedługo zakupie swoj pierwszy samochod. Wydaje mi sie ze jest to bardzo wazna sytuacja ktora wymaga waszej pomocy. Problem polega na tym ze waham sie nad dwoma samochodami. BMW E90 oraz Audi A4 B8. Obydwa samochody mi sie bardzo podobaja natomiast nie wiem jakie sa ich wady albo zalety dlatego prosze o milosnikow tych jakze super samochodow o pomoc🙂

Bardzo dobry wybór, samochody są już kilka lat na rynku, więc choroby wieku dziecięcego mają już za sobą i są dokładnie rozpracowane przez mechaników. Nie mają też jeszcze nadmiaru wszelkich ograniczeń wynikających z ekologii, które są bez sensu. 

Napisano
3 godziny temu, OPAL napisał(a):

Uważam, że oba auta są świetne na pierwsze i oba na pewno pozwolą Ci szybciej opanować technikę jazdy niż jakiekolwiek, spośród setek innych modeli. Rozważ jeszcze Mercedesa C W204.

https://informacje.wp.pl/po-wypadku-z-bmw-wyrwalo-silnik-18-letni-kierowca-zdal-na-prawo-jazdy-dwa-dni-temu-7139399491725441a

A co jest nie tak z wymienionymi przez autora modelami?

Moim pierwszym autem był Fiat 126p. W tym samym czasie, bogaty z domu kolega dostał na pierwsze auto Alfę 147 z silnikiem 1.6 120km.

Jeśli autor nie jest "wioskowym rajdowcem" to w/w auta będą w sam raz.

Osobiście szedłbym w Audi- napęd na przód łatwiej okiełznać nowicjuszowi :ok:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Moim pierwszym autem był Fiat 126p. W tym samym czasie, bogaty z domu kolega dostał na pierwsze auto Alfę 147 z silnikiem 1.6 120km.

Ogolnie nie jestem jakims wariatem drogowym i po prostu chce jakies ladne, ekonomiczne i fajne w utrzymaniu auto. Głownie do jazdy po miescie (celuje 6000-8000km rocznie) i jakies dluzsze trasy raz na jakis czas

Czyli na razie tak,

AUDI A4 B7/8

Mercedes C W204

I te BMW.

Jakbyscie mieli jeszcze jakies ciekawe propozycje to chetnie sobie zobacze 

Edytowane przez Whitee43101

Napisano

Skoro autor wątku nie pyta jaki silnik jaka skrzynia to myślę że BMW jak lubi bardziej agresywne auta i nie lubi kierunkowskazów albo audi jak chce nie rzucające się w oczy auto. Ważne żeby czerwone. Są szybkie.

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, Whitee43101 napisał(a):

Ogolnie nie jestem jakims wariatem drogowym i po prostu chce jakies ladne, ekonomiczne i fajne w utrzymaniu auto. Głownie do jazdy po miescie (celuje 6000-8000km rocznie) i jakies dluzsze trasy raz na jakis czas

Czyli na razie tak,

AUDI A4 B7/8

Mercedes C W204

I te BMW.

BMW to raczej do tanich w eksploatacji nie nalezy:nono:

Napisano
5 godzin temu, sowik85 napisał(a):

To tak jak spokojna jazda motocyklem z litrowym silnikiem. Mimo, że uważam się za bardzo spokojnego kierowcę, to po zrobieniu prawa jazdy na motocykl cieszyłem się, że zacząłem od 500 ccm, bo nie wiem czy na litrze bym przeżył. To samo wg mnie tyczy się aut. Zrobisz 5000 - 10000km i czujesz się mistrzem kierownicy, a umiejętności zerowe. Jedynie co, to ogarniasz płynnie obsługę auta.

Zakładam, że autor wątku nie celuje w najsłabsze wersje silnikowe, a jak jest później to można codziennie poczytać na portalach typu Onet i WP.

Może jestem staroświecki, bo sam zaczynałem od Łady Samary, Fiata Uno i Lanosa, ale nadal uważam, że mniejsze i słabsze auto (kompakty z silnikami ok. 100 KM) to lepszy wybór na pierwsze auto niż od razu zaczynać od klasy premium i liczyć na to, że będzie ekonomicznie.

Nie zaglądam koledze do portfela, ale właśnie przez takich młodych kierowców, którzy liczą, że będzie tanio i premium te auta najczęściej są w stanie agonalnym.

Popieram, że z tych 3 "najbezpieczniejsze" będzie Audi.

Napisano

Przecież renówką wrażenia na dziewczynach nie zrobi. :cfaniak:

Napisano
5 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Jak to co? To są stare padła. Będzie więcej po mechanikach latać niż nimi jeździć pod warunkiem, że będzie kasa na mechanika. W przeciwnym razie będzie miał ładny kurnik.

Edytowane przez Citric

Napisano
22 godziny temu, Whitee43101 napisał(a):

o pomoc🙂

Wszystko jedno, weź który ci się podoba. Zrób tylko rozeznanie w silnikach i skrzyniach bo jak w każdym modelu będą lepsze i gorsze.

Nie wiem jaki masz budżet i gust, ale z tylnonapędowych jest jeszcze Lexus IS 250; awd masz Subaru Impreza (opcjonalnie wrx); albo trochę egzotyki w postaci Infiniti Q50.

Napisano
23 godziny temu, Whitee43101 napisał(a):

Który z nich ma MDRL ? 

Napisano
20 godzin temu, OPAL napisał(a):

A co to za mentalność tępego trepa powodująca falę niczym w wojsku? Za moich czasów zaczynałem od malucha to ty też i po 5 latach możesz łaskawie przesiąść się na matiza, a dopiero za 30 lat... :old:

Czasy się zmieniły, teraz nawet najsłabszy trup ma kilkadziesiąt koni, więc równie dobrze może zaczynać i od mocnych aut, które mu się podobają i na które go stać (czuć ten ból tyłka), bez przesady to samochód, a nie motocykl, tu wielka moc nie spowoduje raczej wypadnięcia z siodła, a jak ma normalną naturę to się nie zabije, a jak ma naturę debila to i w małym aucie szkód wyrządzić może.

Napisano

Ten wątek wygląda jakby administracja postanowiła rozruszać forum i zakłada losowe konta i tematy. ;]

Może chat ich wspomaga? ;]

Napisano

Bardzo dobry wybór kolego . Ale ja bym celował w jakieś e60 lub a6,  minimum 3 litrowe motory benzyna lub diesel bez znaczenia , obydwa niezawodne i nie będą sprawiać problemów niezależnie od przejechanych kilometrów.  Starałbym się również szukać w/w aut po lekkim tuningu wizualnym albo od miłośnika marki , to gwarantuje zadbane auto i niezawodność.  

Napisano
14 godzin temu, OPAL napisał(a):

To tak jak spokojna jazda motocyklem z litrowym silnikiem. Mimo, że uważam się za bardzo spokojnego kierowcę, to po zrobieniu prawa jazdy na motocykl cieszyłem się, że zacząłem od 500 ccm, bo nie wiem czy na litrze bym przeżył. To samo wg mnie tyczy się aut. Zrobisz 5000 - 10000km i czujesz się mistrzem kierownicy, a umiejętności zerowe. Jedynie co, to ogarniasz płynnie obsługę auta.

Zakładam, że autor wątku nie celuje w najsłabsze wersje silnikowe, a jak jest później to można codziennie poczytać na portalach typu Onet i WP.

Może jestem staroświecki, bo sam zaczynałem od Łady Samary, Fiata Uno i Lanosa, ale nadal uważam, że mniejsze i słabsze auto (kompakty z silnikami ok. 100 KM) to lepszy wybór na pierwsze auto niż od razu zaczynać od klasy premium i liczyć na to, że będzie ekonomicznie.

Nie zaglądam koledze do portfela, ale właśnie przez takich młodych kierowców, którzy liczą, że będzie tanio i premium te auta najczęściej są w stanie agonalnym.

Popieram, że z tych 3 "najbezpieczniejsze" będzie Audi.

Tak z motocyklem mi się skojarzyło: "1100cm3 będzie już docelowy, na początek będę spokojnie z mocy korzystał". Pojechał, kichnął, odkręcił bezwiednie manetkę i na plecach wylądował 🤣 Z samochodem podobnie w rodzinie było, włączał się do ruchu z prostopadłej i chciał zrobić to "sprawnie" nie zdążył kierownicą okręcić 😱

Napisano
23 minuty temu, tfusk01 napisał(a):

Bardzo dobry wybór kolego . Ale ja bym celował w jakieś e60 lub a6,  minimum 3 litrowe motory benzyna lub diesel bez znaczenia , obydwa niezawodne i nie będą sprawiać problemów niezależnie od przejechanych kilometrów.  Starałbym się również szukać w/w aut po lekkim tuningu wizualnym albo od miłośnika marki , to gwarantuje zadbane auto i niezawodność.  

Musi mieć min 200koni, bo poniżej nie jedzie -wiem co piszę.

Napisano
9 minut temu, Camel napisał(a):

Musi mieć min 200koni, bo poniżej nie jedzie -wiem co piszę.

Popieram.  W celu poprawy trakcji powinny być zamontowane dystanse do lekkich chińskich alufelg, a bieżnik opon powinien być w znacznym stopniu ograniczony ( patrz f1) . Ponadto tylne lampy powinny być niefabrycznie przyciemnione w celu zapewnienia komfortu oczu jadących z tyłu.  

Napisano
W dniu 26.03.2025 o 20:30, Whitee43101 napisał(a):

Żaden z tych samochodów nie ma żadnych wad, więc bierz, co Ci dusza podpowiada...😇

Napisano
W dniu 26.03.2025 o 20:30, Whitee43101 napisał(a):

Jeśli zależy Ci na sportowym charakterze i przyjemności z jazdy, BMW może być lepszym wyborem. Natomiast Audi oferuje więcej komfortu i zaawansowanych technologii.

Napisano

Było już bo nie chce mieć się czytać
Panda w gazie ;-)))

Napisano
Witam, za niedługo zakupie swoj pierwszy samochod. Wydaje mi sie ze jest to bardzo wazna sytuacja ktora wymaga waszej pomocy. Problem polega na tym ze waham sie nad dwoma samochodami. BMW E90 oraz Audi A4 B8. Obydwa samochody mi sie bardzo podobaja natomiast nie wiem jakie sa ich wady albo zalety dlatego prosze o milosnikow tych jakze super samochodow o pomoc[emoji846]
W e90 silniki 4 cylindrowe potrafią byc problematyczne. Jeżeli bmw to 6 cylindrów. Jeżeli a4 to jak najnowsze. Audi powinno byc przyjaźniejsze dla kieszeni.
Najlepiej jakbyś sobie kupił golfa 7.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mieliśmy Audi i ja bym szedł w Audi bo nic ekspliayacja nas nie kosztowala. Za nic nie płaciliśmy. Bardzo fajna opcja takie Audi. W BMW to nie wiem jak jwst z kosztami. 

Acha bym zapomniał to było auto sluzbowe, ale chyba to bez znaczenia?

Napisano
22 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Mieliśmy Audi i ja bym szedł w Audi bo nic ekspliayacja nas nie kosztowala. Za nic nie płaciliśmy. Bardzo fajna opcja takie Audi. W BMW to nie wiem jak jwst z kosztami. 

Acha bym zapomniał to było auto sluzbowe, ale chyba to bez znaczenia?

Ale to chyba w lizingu było? Bo wtedy to właśnie za darmo jest.

Napisano
3 minuty temu, OPAL napisał(a):

Ale to chyba w lizingu było? Bo wtedy to właśnie za darmo jest.

Oczywiście

Napisano
W dniu 27.03.2025 o 16:24, Whitee43101 napisał(a):

Czyli na razie tak,

AUDI A4 B7/8

Mercedes C W204

I te BMW.

Żadne z tych będzie ekonomiczne w utrzymaniu.
Jak nie potrzebujesz przedłużacza wiadomo czego to rozważ auta typu corsa. citroen c3 i  i inne podobne z różnych marek.

Napisano

Bez urazy ale na pierwsze auto to Panda, Clio, Corsa. A nie Audi czy BMW... Historia z przed kilku dni u mnie na wiosce jak młody gniewny (3 miesiące prawko miał) owinął się BMW na drzewie. Prawka już nie ma i niech się cieszy że żyje... 

Napisano
42 minuty temu, piter333 napisał(a):

Bez urazy ale na pierwsze auto to Panda, Clio, Corsa.

I myślisz że jak jest debilem to tym sobie nie zrobi krzywdy?

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

I myślisz że jak jest debilem to tym sobie nie zrobi krzywdy?

Debil zawsze sobie może zrobić krzywdę, ale w takim aucie kl. A czy B na pewno nie rozwinie tak szybko takich samych prędkości. A to jednak ona najczęściej przyczynia się do wypadków. Jak mantre powtarzam, zwiększamy moc silnika z każdym autem, tylko start powinien odbywać się z niskiego pułapu ;]

Napisano
4 minuty temu, komor napisał(a):

niskiego pułapu

Dokładnie np 70KM uczy pokory na drodze. Wiadomo każdym można na wywijać ale mniejsze prawdopodobieństwo będzie w Pandzie 

Napisano
2 godziny temu, piter333 napisał(a):

Bez urazy ale na pierwsze auto to Panda, Clio, Corsa. A nie Audi czy BMW... Historia z przed kilku dni u mnie na wiosce jak młody gniewny (3 miesiące prawko miał) owinął się BMW na drzewie. Prawka już nie ma i niech się cieszy że żyje... 

tu jest klucz do wszystkiego. Ubezpieczenie do 25 lat powinno być zależne od mocy. I tak np do 100KM normalne a powyżej nawet droższe od auta. 

Napisano

Czyli jak ktoś ma 101 KM, to już podpada pod ten drugi paragraf?