Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Forthing U-TOUR

Featured Replies

Napisano

Cześć

Spodobał mi się U-Tour Chiński miniwan bez konkurencji w tych pieniądzach .. poza VW. Zastanawiam się nad zakupem.

1. Zakładając że nie zamierzam sprzedawać go po 5 latach, co sądzicie o takim zakupie?

2. Wersja 2024 jest od ręki ale bez natywnego AA i aktywnego tempomatu. Wersja 2025 będzie z SOS, homologacją UE, AA, aktywnym tempomatem itp. Ciut droższa ale dopiero po wakacjach. Czy warto poczekać czy lepiej darować sobie te AA (za 150 zl. jest adapter) a aktywny tempomat odpuścić sobie gdyż używać go będę mógł raz w roku na trasie, a w mieście się nie sprawdzi bo ten samochoód nie ma stop and go...  Gdzieś w necie słyszałem opinie że w tym 2024 jak raz ustawisz wyłączenie wszystkich "systemów bezpieczeństwa - ostrzegaczy" to tak zostaje.... po homologacji już tak łatwo nie będzie raczej.

Auto w sumie jak najszybciej chciałbym mieć ale jeśli to game changer to może warto poczekać?

Edytowane przez Gość

Napisano

Kupuj, w końcu ktoś musi testować awaryjność i spadek wartości. 
Szacuneczek😉

Napisano
19 minut temu, Rado_ napisał(a):

Kupuj, w końcu ktoś musi testować awaryjność i spadek wartości. 
Szacuneczek😉

Spadek wartości - pisałem, auto na dłużej bez zamiaru odsprzedaży.

Testowanie? A skąd pewność że będziesz miał feedback i jak wiarygodny jest test na tak małej liczbie egzemplaży z poczatku produkcji ? A jeśli się sprawdzi to czy wtedy byś tak ironizował? Lepiej podpowiedź do 2-go pytania jak w temacie pierwszego tylko tyle.

Czy wszystkie Chińczyki* to same złe auta wg. Ciebie? Jedna etykietka i worek?

Napisano

Serwis , jak się zawiną z Europy będzie problem. W razie szkody też może być różnie z dostępnością czesci, ryzyko niższą cenę. 

Edytowane przez sdss

Napisano
48 minut temu, BrumBrum napisał(a):

Testowanie? A skąd pewność że będziesz miał feedback i jak wiarygodny jest test na tak małej liczbie egzemplaży z poczatku produkcji ? A jeśli się sprawdzi to czy wtedy byś tak ironizował? Lepiej podpowiedź do 2-go pytania jak w temacie pierwszego tylko tyle.

Nie ironizuję. Kibicuję wszystkim kupującym takie wynalazki. Dzięki temu pojawia się na drogach, będzie można coś o nich po kilku latach powiedzieć. 
Naprawdę doceniam i szanuję to, że ktoś za własne pieniądze chce to testować, ponieważ ja nie muszę. 
A czy wszystkie to złe auta? Nie wiem, może wszystkie są dobre?

Napisano

to kot w worku. będziemy zamieszanie z cłami i zostaniesz z ręką w nocniku tzn. chińczyku :) 

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Nie ironizuję. Kibicuję wszystkim kupującym takie wynalazki. Dzięki temu pojawia się na drogach, będzie można coś o nich po kilku latach powiedzieć. 
Naprawdę doceniam i szanuję to, że ktoś za własne pieniądze chce to testować, ponieważ ja nie muszę. 
A czy wszystkie to złe auta? Nie wiem, może wszystkie są dobre?

OK. A bazując na MG? Są już trochę na rynku i nie tylko PL. Czy można się na nich opierać i przyjąć że jeśli nic złego nie słychać o MG to jest duża szansa że inni z wielkiej 4ki też nie dadzą plamy?

Dla mnie troche to analogiczna sytuacja jak jeszcze 10 lat temu z telefonami... oppo, xiomi, redmi, i tp... były znacznie tańsze a parametrami dniezłe ale soft troche taki sobie... dzisiaj są czasem lepsze od samsungów ... oczywiście cena poszła w góręe ale dalej tańsze niż jabłka :P 

Napisano
59 minut temu, Marcinas napisał(a):

to kot w worku. będziemy zamieszanie z cłami i zostaniesz z ręką w nocniku tzn. chińczyku :) 

no to gdzieś tam z tyłu głowy mam i faktycznie ten scenariusz może się wydarzyć.

3 godziny temu, sdss napisał(a):

Serwis , jak się zawiną z Europy będzie problem

A jak nie zwiną się? Bo to tak 50/50. Można też patrzeć na to że się nie zwinął ale będzie wymagany serwis lub sypać się coś. W sumie trochę kasy tej włożyli w salony, logistykę, HR, marketing etc. Z jednej strony dla takich gigantów to pikuś... z drugiej wycofanie się to wizerunkowa klapa...

sam już nie wiem, bo rozważam optymistyczne ale i pesymistyczne warianty.

Napisano

MG to znana marka, raczej już się zadomowi w PL. Byłbym skłonny nawet rozważać w przyszłości zakup, ale na razie wolę obserwować. Po wizycie w salonie, jak dla mnie jedynie HS zrobił wrażenie. Przynajmniej z wyglądu, wykończenia bardzo fajne auto. No i brytyjska marka😂

Napisano
4 godziny temu, BrumBrum napisał(a):

...a aktywny tempomat odpuścić sobie gdyż używać go będę mógł raz w roku na trasie, a w mieście się nie sprawdzi bo ten samochoód nie ma stop and go.

Co to stop and go?

Napisano

Z mojego ,,podwórka", chociaż trochę inna liga: w Łomży od ponad 2 lat jeżdżą chińskie autobusy elektryczne Yutong. Przy zakupie (zamówienia publiczne), po wyłonieniu zwycięzcy postępowania były spore obawy, ale dwa lata minęły, autobusy jeżdżą bez większych problemów i łomżyńskie MPK jest z nich zadowolone.

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Po wcześniejszym zatrzymaniu.

To nie wiedziałem, że to jakiś osobny ficzer od acc. Tak czy inaczej, acc jest nie tylko na autostrady ale świetnie sprawdza się na drogi lokalne np jadąc w sznurku. A samodzielne ruszenie działa faktycznie samodzielnie tylko do kilku sek po zatrzymaniu, potem i tak trzeba musnąć gaz lub manetkę, więc imo nie ma takiego znaczenia i rezygnowanie z acc z tego powodu to, imo, głupota.

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jak miałby ruszać bez zatrzymania?

Napisano
17 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Z mojego ,,podwórka", chociaż trochę inna liga: w Łomży od ponad 2 lat jeżdżą chińskie autobusy elektryczne Yutong. Przy zakupie (zamówienia publiczne), po wyłonieniu zwycięzcy postępowania były spore obawy, ale dwa lata minęły, autobusy jeżdżą bez większych problemów i łomżyńskie MPK jest z nich zadowolone.

W Wawie też jeżdżą. 

Napisano
24 minuty temu, zinger napisał(a):

To nie wiedziałem, że to jakiś osobny ficzer od acc. Tak czy inaczej, acc jest nie tylko na autostrady ale świetnie sprawdza się na drogi lokalne np jadąc w sznurku. A samodzielne ruszenie działa faktycznie samodzielnie tylko do kilku sek po zatrzymaniu, potem i tak trzeba musnąć gaz lub manetkę, więc imo nie ma takiego znaczenia i rezygnowanie z acc z tego powodu to, imo, głupota.

No to już zależy od auta,

Jak nie ma "auto stop", to od razu rusza, pełza.

Napisano
31 minut temu, zinger napisał(a):

A samodzielne ruszenie działa faktycznie samodzielnie tylko do kilku sek po zatrzymaniu, potem i tak trzeba musnąć gaz lub manetkę, więc imo nie ma takiego znaczenia i rezygnowanie z acc z tego powodu to, imo, głupota.

To już chyba zaleźy od marki.

W BMW auto inaczej zachowuje się w terenie zabudowanym, gdzie za każdym razem trzeba kliknąć resume albo dotknąć gazu po każdym zatrzymaniu, a inaczej poza - na Trasie Tourńskiej sam startuje nawet po kilkunastu sekundach zatrzymania w korku.

Pamiętam że w poprzednim modelu zawsze musiałem kliknąć resume i w sumie to mnie strasznie wkurzało.

Napisano
6 godzin temu, BrumBrum napisał(a):

1. Zakładając że nie zamierzam sprzedawać go po 5 latach, co sądzicie o takim zakupie?

Myślę, że już za 5 lat tego auta albo nie będzie na rynku albo zostanie zastąpione kilkoma nowymi modelami. Biorąc pod uwagę jak szybko się chińska motoryzacja rozwija to ich auta o wiele szybciej niż pozostałe będą stawać się przestarzałe. Dodając do tego krzykliwy design może okazać się, że auto szybko stanie się egzotyczną wydumką, której nikt nie chce bo od dawna jest nowy model.

2. Wersja 2024 jest od ręki ale bez natywnego AA i aktywnego tempomatu. Wersja 2025 będzie z SOS, homologacją UE, AA, aktywnym tempomatem itp.

O proszę, już nowy model i już ma istotne z punktu widzenia kupującego dodatki.

Ciut droższa ale dopiero po wakacjach. Czy warto poczekać czy lepiej darować sobie te AA (za 150 zl. jest adapter) a aktywny tempomat odpuścić sobie gdyż używać go będę mógł raz w roku na trasie, a w mieście się nie sprawdzi bo ten samochoód nie ma stop and go... 

Nie trzeba stop and go żeby używać aktywnego tempomatu praktycznie wszędzie. Moim zdaniem w mieście przydaje się nawet bardziej niż na trasie bo zmiany prędkości w ruchu miejskim są częstsze.

Napisano
5 godzin temu, BrumBrum napisał(a):

No ale kiedyś w końcu zapewne będziesz jednak chciał je komuś odsprzedać.

5 godzin temu, BrumBrum napisał(a):

Oczywiście, że feedback nie będzie wiarygodny np. Ty jeszcze nie kupiłeś a już nie jesteś obiektywny.

;l

Napisano
2 godziny temu, BrumBrum napisał(a):

OK. A bazując na MG? Są już trochę na rynku i nie tylko PL. Czy można się na nich opierać i przyjąć że jeśli nic złego nie słychać o MG to jest duża szansa że inni z wielkiej 4ki też nie dadzą plamy?

Równie dobrze można na tej podstawie wyciągnąć wniosek, że zakup Morgana albo Caterhama będzie równie udany. Tyle samo mają wspólnego.

;l

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Myślałem, że to oczywiste😉

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

To już chyba zaleźy od marki.

W BMW auto inaczej zachowuje się w terenie zabudowanym, gdzie za każdym razem trzeba kliknąć resume albo dotknąć gazu po każdym zatrzymaniu, a inaczej poza - na Trasie Tourńskiej sam startuje nawet po kilkunastu sekundach zatrzymania w korku.

Pamiętam że w poprzednim modelu zawsze musiałem kliknąć resume i w sumie to mnie strasznie wkurzało.

Bardzo możliwe, ja znam z Ateci i teraz Tucsona, w obydwóch działa to bardzo podobnie. Po całkowitym zatrzymaniu jest bufor kilku sekund i jeśli auto poprzedzające ruszy ten też sam ruszy. Potem przechodzi w tryb "czuwania", daje cynka ze poprzednika ruszył ale trzeba musnąć gaz lub manetke na kierownicy żeby auto znowu ruszyło. Dla mnie jest ok takie rozwiązanie, generalnie używam acc często i w różnych warunkach. Jeden z lepszych gadżetów moto.

Napisano
7 godzin temu, BrumBrum napisał(a):

Auto w sumie jak najszybciej chciałbym mieć ale jeśli to game changer to może warto poczekać?

Ja bym brał :oki:

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Myślę, że już za 5 lat tego auta albo nie będzie na rynku albo zostanie zastąpione kilkoma nowymi modelami. Biorąc pod uwagę jak szybko się chińska motoryzacja rozwija to ich auta o wiele szybciej niż pozostałe będą stawać się przestarzałe. Dodając do tego krzykliwy design może okazać się, że auto szybko stanie się egzotyczną wydumką, której nikt nie chce bo od dawna jest nowy model.

Na przykładzie MG: model MG4 debiutował w 2022, a niedawno zaprezentowano jego następcę.  Jednak starsze modele nadal mogą mieć poważanie, o ile firma nie zawinie się z rynku jak Tata albo Chevrolet.

Napisano

Fakt, że cenowo nie ma konkurencji. 

Hyundai Staria, który swoją drogą stylistycznie dużo bardziej mi się podoba, 50k więcej. 

Napisano

Kupować i cieszyć się jazda. Na wspomagacze i asystentów nie zwracać uwagi bo nie działają. A jeszcze lepiej wynająć żeby nie bujać się ze sprzedażą wynalazku.

W moim wynajętym chińczyku żaden wspomagacz nie działa dobrze oprócz wykrywania obiektów z martwym polu. Z tym, że ja się tego spodziewałem i chińczyk też bo po aktualizacji można wyłączyć niektóre na stałe. To duży plus bo już nie muszę isa klikać co uruchomienie. 

Edytowane przez wujek

Napisano
11 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Na przykładzie MG: model MG4 debiutował w 2022, a niedawno zaprezentowano jego następcę.  Jednak starsze modele nadal mogą mieć poważanie, o ile firma nie zawinie się z rynku jak Tata albo Chevrolet.

Akurat MG to raczej się nie zwinie, ale patrząc ile teraz tych chinskich marek wchodzi na rynek PL to nie wierzę, że wszystkie przetrwają: MG, Baic, Omoda&Jaecoo, Forthing, Leapmotor, BYD, Xpeng. I w planach są kolejne. Nie sądzę że nasz rynek to wchłonie, zwłaszcza że te auta nie są jakoś dużo tańsze, jedynie trochę tańsze. Dlatego warto poczekać kto się zadomowi, kto się zwinie.

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

Dlatego warto poczekać kto się zadomowi, kto się zwinie.

Z tym czekaniem to wyjdzie jak w pandemii czekanie na obnizkę cen kart graficznych... czekali czekali i potem i tak kupili w cenie która nie spadała a nawet i wiekszej.

Zastanawiam się czy kupno chińczyka oznacza że jestem tak biedny że nie stać mnie na nowy zachodni* samochód czy że jestem tak bogaty że stać mnie na zakup jednorazowego* samochodu :)

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

W moim wynajętym chińczyku żaden wspomagacz nie działa dobrze oprócz wykrywania obiektów z martwym polu. Z tym, że ja się tego spodziewałem i chińczyk też bo po aktualizacji można wyłączyć niektóre na stałe. To duży plus bo już nie muszę isa klikać co uruchomienie. 

fakt że można wyłączyć na stałe jest super, ale akurat tempomatu aktywnego nie trzeba wyłączać i nie przeszkadza jak się go posiada... a tu nie posiada tej dodatkowej funkcji... inne systemy bezp. działają w tym modelu przynajmniej tak pokazują recenzje kilkunastu youtuberów PL/EN.

Napisano
1 minutę temu, BrumBrum napisał(a):

fakt że można wyłączyć na stałe jest super, ale akurat tempomatu aktywnego nie trzeba wyłączać i nie przeszkadza jak się go posiada... a tu nie posiada tej dodatkowej funkcji... inne systemy bezp. działają w tym modelu przynajmniej tak pokazują recenzje kilkunastu youtuberów PL/EN.

Chłopie to że ma nie znaczy że działa :hehe: nie użyjesz tego bo ani będzie za duży odstęp albo będzie podjeżdżał i hamował jak debil. Albo w korku się wyłączy i tyle. Cały świat o tym trąbi chinole nie potrafią w systemu. 

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

Akurat MG to raczej się nie zwinie, ale patrząc ile teraz tych chinskich marek wchodzi na rynek PL to nie wierzę, że wszystkie przetrwają: MG, Baic, Omoda&Jaecoo, Forthing, Leapmotor, BYD, Xpeng. I w planach są kolejne. Nie sądzę że nasz rynek to wchłonie, zwłaszcza że te auta nie są jakoś dużo tańsze, jedynie trochę tańsze. Dlatego warto poczekać kto się zadomowi, kto się zwinie.

Nikt się nie zwinie a jak się zwinie to części przez internet kupi. Patrzyłem teraz na to Jajco czy jejku. Świetne auto myślę że 30k tańsze od konkurencji. 

Napisano
11 minut temu, wujek napisał(a):

Nikt się nie zwinie a jak się zwinie to części przez internet kupi. Patrzyłem teraz na to Jajco czy jejku. Świetne auto myślę że 30k tańsze od konkurencji. 

No, to poka gdzie serwisować piękną markę Seres, którą jeszcze w lata temu mogłeś kupić z trzyletnią gwarancją.

:skromny:

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

No, to poka gdzie serwisować piękną markę Seres, którą jeszcze w lata temu mogłeś kupić z trzyletnią gwarancją.

Jak jest w Łodzi to zakładam że gdzieś indziej też :skromny:

Łódź – Bałuty 

ul. Liściasta 104, 91-357 Łódź 

Napisano
16 minut temu, wujek napisał(a):

Jak jest w Łodzi to zakładam że gdzieś indziej też :skromny:

Łódź – Bałuty 

ul. Liściasta 104, 91-357 Łódź 

Ciekawe jak z dostępem do części nieistniejącej w Polsce marki. I kto to później odkupi.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

To się nie psuje , więc nie ma sieci serwisów.

Tak na serio to , są ludzie co kupują AC i są co nie . 

Jest ryzyko jest zabawa. 

Napisano
3 godziny temu, BrumBrum napisał(a):

Z tym czekaniem to wyjdzie jak w pandemii czekanie na obnizkę cen kart graficznych... czekali czekali i potem i tak kupili w cenie która nie spadała a nawet i wiekszej.

Zastanawiam się czy kupno chińczyka oznacza że jestem tak biedny że nie stać mnie na nowy zachodni* samochód czy że jestem tak bogaty że stać mnie na zakup jednorazowego* samochodu :)

Poszukaj wynajmu bez obowiązku wykupu. Nie będzie interesować Cię kwestia kosztów serwisu, utrata wartości czy problem z odsprzedażą.

Inna sprawa, że trudno będzie znaleźć firma króra się tego podejmie ;).

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Poszukaj wynajmu bez obowiązku wykupu. Nie będzie interesować Cię kwestia kosztów serwisu, utrata wartości czy problem z odsprzedażą.

Wartość końcowa może być szacowana baaardzo ostrożnie, co może uczynić ratę wyższą niż za Bentleya, bo spłacasz utratę wartości przecież.

;]

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Z tym chyba problemu nie będzie, bo po FB już latają ogłoszenia cesji leasingów i wynajmów.

Kwestia tylko warunków.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Wartość końcowa może być szacowana baaardzo ostrożnie, co może uczynić ratę wyższą niż za Bentleya, bo spłacasz utratę wartości przecież.

;]

Może, o ile w ogóle wyliczą. Kiedyś uparłem się na kalkulację takiego "dziwoląga" jak Outback. Rata wyszła taka, jak za x2 droższe A5 ;). Opcją jest też leasing oferowany bezpośrednio przez producenta/importera. Nie znam ofert CHRL ale jakoś nie rzuciło mi się w oczy aby był na oferowany. Oni chyba najłatwiej mogą oszacować wartość.

2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Z tym chyba problemu nie będzie, bo po FB już latają ogłoszenia cesji leasingów i wynajmów.

Kwestia tylko warunków.

Masz jakieś przykłady ? To oferta firm leasingowych, banków ?

Na tytułowe auto widziałeś ? Coś mi świta jedynie MG i ten cudak co Wujek wynajął ;).

Napisano
22 minuty temu, sherif napisał(a):

Na tytułowe auto widziałeś ? Coś mi świta jedynie MG i ten cudak co Wujek wynajął ;).

Na tytułowego cudaka nie.

MG, Jajco, Omoda, Baic.

Czyja oferta nie wiem, bo to na grupach leasingowych się pojawiało wrzucane przez jakby prywatne osoby.

Po wpisaniu w Google leasing Jajco7 (bo takiego dziś pod marketem ogladałem i na oko "wstydu" nie ma) wyrzuca trochę ofert.

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał(a):

na omodę i jaecoo np była całkiem dobra oferta leasingów i ubezpieczeń na auta z rocznika 2024. Nie wiem czy to przetrwało i dotyczy też rocznika 2025. Wiadomo że 100,1% to pewnie przy bardzo wyśrubowanych warunkach, ale przy innych podobno te leasingi też były całkiem konkurencyjne.

obraz.png.b98de1deaa7158183db867c48b4f1a6d.png

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

na omodę i jaecoo np była całkiem dobra oferta leasingów i ubezpieczeń na auta z rocznika 2024. Nie wiem czy to przetrwało i dotyczy też rocznika 2025. Wiadomo że 100,1% to pewnie przy bardzo wyśrubowanych warunkach, ale przy innych podobno te leasingi też były całkiem konkurencyjne.

obraz.png.b98de1deaa7158183db867c48b4f1a6d.png

No ale jeśli jest to leasing 100,1% to znaczy, że z wykupem. Więc na końcu zostaje się z Jajcem.

;]

Napisano
20 godzin temu, Ryb napisał(a):

Seres to nie jest najlepszy przykład, bo to jest/był kiepski samochód (chińczycy robią mnóstwo dobrych elektryków, a ten był wyjątkowo gówniany) za cenę id3, albo leafa, więc tylko idiota by to za tyle wtedy kupił. 

Swoją drogą widziałem ogłoszenia za 80k-90k za nowe egzemplarze, takze "odrobinkę" zeszli z ceny :hehe:

Edytowane przez iwik

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Seres to nie jest najlepszy przykład, bo to jest/był kiepski samochód (chińczycy robią mnóstwo dobrych elektryków, a ten był wyjątkowo gówniany) za cenę id3, albo leafa, więc tylko idiota by to za tyle wtedy kupić. 

Swoją drogą widziałem ogłoszenia za 80k-90k za nowe egzemplarze, takze "odrobinkę" zeszli z ceny :hehe:

Zgoda, Seres był kiepski i drogi. Teraz są kiepskie i tanie.

;]

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Zgoda, Seres był kiepski i drogi. Teraz są kiepskie i tanie.

;]

True, są też dobre i drogie. 

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

True, są też dobre i drogie. 

Widziałem drogie chińczyki (Hongqui) i nie nazwałbym ich dobrymi, a nadal można nazwać je tanimi (relatywnie do segmentu, w którym próbują konkurować).