Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szału nie ma, a lata lecą

Featured Replies

Napisano

Dawno nic nie pisałem, to sobie coś napiszę ;]

Audi wypuściło nowe e-trony EV A6 i Q6, w końcu coś 800V dla ludu. 

I wydawało się, że będzie wielkie wow, a jest nic takiego.

Większa bateria 95 kWh to już coś, wydajność ogólna też bdb, dzięki czemu średni realny zasięg to ok. 400-500 km. (jazda mieszana)

Natomiast prędkość ładowania rozczarowuje, pomimo, że jest przyzwoicie; max 270 kW, średnia 200 kW, 1070 km/h.

Ale e-tron GT z 2021 miał prędkość ładowania max. 263 kW i średnią 217 kW w przedziale 10-80%, co skutkowało ładowaniem 1000 km/h.

Tak czy inaczej takie A6 to już godne auto w trasę. 

MB wypuścił nowe CLA EV, za chwilę będzie dalsza gama modelowa, naturalnie też weszli już w 800V. 

Tu w zapowiedziach jeszcze grubiej, i faktycznie w wąskim zakresie krzywej ładowania jest nieźle, a wydajność również świetna.

Bateria 85 kWh, wydajność świetna (smukły wóz), zasięg średni realny rzędu 450-550 km.

ALE.

Max ładowanie w piku 320 kW 😎

Ale średnia w przedziale 10-80% już tylko 170 kW 🥲

Daje to ok. 1050 km/h, ratuje sytuację dobra wydajność. 

To będzie chyba taki konkurent dla TM3, bo wycenili go całkiem nieźle. 

Cennikowo startuje od niecałych 230 kzł. 

I tak sobie na to patrzę z perspektywy jazdy taką Kiłą czy Hultajem z 2021 roku i szału nie ma.

Bateria co prawda tylko 74 kWh i tu już widać braki, bo daje to realny zasięg rzędu 350-400 km. Czyli 100 km mniej.

Wydajność słabsza, bo i cx gorszy.

Natomiast ładowanie, max to ok. 240 kW, ale średnia to 200 kW co daje 1050 km/h. 

Na dniach wejdzie poliftowa z lekko podciągniętymi parametrami.

Bateria 80 kWh, 260 kW, 205 kW, 1110 km/h. 

Taki Ioniq 6 jest porównywalny z tym CLA. 

CLA: 1050 km/h, Ioniq 6: 1150 km/h.

Baterie urosły ale średnie prędkości ładowania nie wzrosły ponad to co znamy.

Na jesień może BMW ze swoimi Neue Klasse trochę wstrząśnie koreańczykami, oby.

Czekamy.

Korea za jakieś 3-4 lata wypuści nowy model EV6/Ioniqa 5 i pytanie czy mają asa w rękawie i zrobią istotny ruch w przód, czy już są przy ścianie?!

A Chiny się wszystkiemu przyglądają i zap.....ą do przodu :palacz:

Nowe CLA (niedługo będzie shooting brake vel kombi) 

Hot or not? 

Zrzut ekranu 2025-05-3 o 19.34.40.png

Zrzut ekranu 2025-05-3 o 19.34.29.png

Zrzut ekranu 2025-05-3 o 19.34.15.png

Napisano

I tylko Tesla stoi w miejscu...

Napisano
15 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Chiny się wszystkiemu przyglądają i zap.....ą do przodu :palacz:

EU postanowiła jak widzę zakonserwować rynek ev dla aut droższych (kryterium minimalnej ceny w umowie z Chinami). Trochę liczyłem na to, że ev szybciej staną się bardziej masowe dzięki nowym modelom poniżej 20k EUR. A tu jak na razie lipa. Renault 5 cukierek, ale praktycznie nie ma na ten moment sensownej alternatywy (stellantisowe wynalazki na indyjskiej platformie to nie ta klasa techniczna, inster też - do tego na PL rynku trzymają cenniki na tym samym poziomie co R5). Może dopiero twingo coś tu odmrozi, bo jak dla mnie dla ec3/pandy i instera adekwatny poziom cenowy to dzisiejsza cena springa. 

Napisano

A ta nowa Mazda 6e to co za wynalazek?

Jakaś autorska konstrukcja? 

Edytowane przez Maciej__

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ta, autorska. Autorem jest chiński Changan 🤣

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, format napisał(a):

I tylko Tesla stoi w miejscu...

Czekam z niecierpliwością, aż coś ciekawego będzie można doświadczyć i opisać 😌

Tymczasem poliftowa 3 LR: 810 km/h

Poliftowa Y LR: 700 km/h

Poliftowa S’ka DM 95 kWh: 800 km/h

Dziękuję, poczekajmy na coś ciekawszego 😌

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, iwik napisał(a):

EU postanowiła jak widzę zakonserwować rynek ev dla aut droższych (kryterium minimalnej ceny w umowie z Chinami). Trochę liczyłem na to, że ev szybciej staną się bardziej masowe dzięki nowym modelom poniżej 20k EUR. A tu jak na razie lipa. Renault 5 cukierek, ale praktycznie nie ma na ten moment sensownej alternatywy (stellantisowe wynalazki na indyjskiej platformie to nie ta klasa techniczna, inster też - do tego na PL rynku trzymają cenniki na tym samym poziomie co R5). Może dopiero twingo coś tu odmrozi, bo jak dla mnie dla ec3/pandy i instera adekwatny poziom cenowy to dzisiejsza cena springa. 

Skończą się dopłaty, rynek się ureguluje 👍

Dokładnie tak samo jak z pompami ciepła i panelami PV.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Autorska Mazda EV już była i postanowili wyciągnąć wnioski i już nic nie tworzyć ;]

https://elektromobilni.pl/ez-6-czyli-nowa-elektryczna-szostka-na-rynek-chinski/

Napisano

Ja dalej twierdzę że od czasu Tesli S 100 nic ciekawego spektakularnego w świecie EV się nie wydarzyło

Nawet architektura 800v nie spowodowała np 2x szybszego ładowania baterii w zakresie 10-90%

A przebiegi na jednym ładowaniu są nadal porównywalne do ponad 10letniej tesli s 100

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
10 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Ja dalej twierdzę że od czasu Tesli S 100 nic ciekawego spektakularnego w świecie EV się nie wydarzyło

I nic się nie wydarzy, bo ograniczeniem technicznym jest bateria litowo jonowa (w którykolwiek wariancie chemii). 

Bez przełomu bateryjnego będzie tylko optymalizacja softu BMS, czyli różnica do 10 minut pod ładowarką w zakresie 10-80%, a w konkretnych autach wybór między pojemnością baterii a masą. 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Nawet architektura 800v nie spowodowała np 2x szybszego ładowania baterii w zakresie 10-90%

A przebiegi na jednym ładowaniu są nadal porównywalne do ponad 10letniej tesli s 100

Tak i nie. 

Wielkość baterii owszem, bo z grubsza dużo większa potrzebna po prostu nie jest, a przynajmniej takie jest założenie. 

Natomiast w kwestii ładowania jest właśnie już 2x szybciej, a prawie 2,5.

Także zmiana jednak spora. 
Wydajność ogólna również poprawiona. 

Biorąc pod uwagę, że dopiero od 5 lat tak naprawdę coś zaczęto robić w tym kierunku konkretniej, to jednak zmiany są widoczne. 

Napisano
Tak i nie. 

Wielkość baterii owszem, bo z grubsza dużo większa potrzebna po prostu nie jest, a przynajmniej takie jest założenie. 

Natomiast w kwestii ładowania jest właśnie już 2x szybciej, a prawie 2,5.

Także zmiana jednak spora. 
Wydajność ogólna również poprawiona. 

Biorąc pod uwagę, że dopiero od 5 lat tak naprawdę coś zaczęto robić w tym kierunku konkretniej, to jednak zmiany są widoczne. 

Ja od 10lat lat słyszę już za chwilę, za momencik….

dla mnie jest to dalej zabawka dla waskiej grupy bogatych odbiorców.

Miały być tanie miejskiej EV i co ?

Miały być auta EV klasy C/D i Suv konkurencyjne ze spalinowymi (zasięg) to jedyne co zrobili to zaorali diesla i zmniejszyli pojemność bakow w benzynach…

Zamiast dopłat dla chłopców w rurkach których nie stać na utrzymanie M3 czy AMG skupić się nad rozwojem ładowarek. 11kW powinno być na każdym rogu i min 150kW x 4szt na każdej obecnej stacji paliw

Dopłaty zrobić tylko do tanich aut (z ograniczoną mocą) klasy A i B

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

I właśnie w umowie a Chinami EU zagwarantowała sobie minimalną cenę importowanego EV na poziomie 35k eur, więc taniej konkurencji małych aut z Chin nie będzie, a europejscy producenci będą mogli sobie trzymać cenę 2x wyżej niż w Chinach. 

Także jedyne niedrogie ev to będą używki. 

Napisano
I właśnie w umowie a Chinami EU zagwarantowała sobie minimalną cenę importowanego EV na poziomie 35k eur, więc taniej konkurencji małych aut z Chin nie będzie, a europejscy producenci będą mogli sobie trzymać cenę 2x wyżej niż w Chinach. 
Także jedyne niedrogie ev to będą używki. 

A co stało na przeszkodzie kontynuować produkcję UP/cityago ?

Napisano
5 minut temu, ppmarian napisał(a):

Stało to, ze lepiej sprzedać 1 drogiego suva niż 1 taniego upa :) 

Napisano
  • Autor
26 minut temu, ppmarian napisał(a):

dla mnie jest to dalej zabawka dla waskiej grupy bogatych odbiorców.

Miały być auta EV klasy C/D i Suv konkurencyjne ze spalinowymi (zasięg) to jedyne co zrobili to zaorali diesla i zmniejszyli pojemność bakow w benzynach…

Zamiast dopłat dla chłopców w rurkach których nie stać na utrzymanie M3 czy AMG skupić się nad rozwojem ładowarek. 11kW powinno być na każdym rogu i min 150kW x 4szt na każdej obecnej stacji paliw

Dopłaty zrobić tylko do tanich aut (z ograniczoną mocą) klasy A i B

Oddychaj 😁

od 10 lat? 10 lat temu to EV nawet nie było dyskutowane jakkolwiek poważnie. 

5 lat, nie 50. 

Pompy ciepła 15 lat temu też były w podobnym położeniu, a teraz wszyscy chwalą i polecają pod niebiosa. 
100 kzł trzeba było wydać, teraz za 20 masz to samo. A za 5 sobie sam możesz ogarnąć. 

Just wait for it… ;) 

Napisano
17 minut temu, ppmarian napisał(a):

Bo lepiej sprzedawać auta drogie niż tanie.

Produkcja (właściciele marek) samochodów są głównie w EU w Niemczech i Francji, więc cała UE gra pod ich dyktando.

Stąd brak tanich aut z Chin.

Patrzysz na EV z perspektywy EU i to jest jakby naturalne, bo tu mieszkasz, ale to to jest skansen. Nie ma szans się utrzymać w tym stanie dłużej niż 15-20 lat i runie jak komunizm.

Napisano

Stało to, ze lepiej sprzedać 1 drogiego suva niż 1 taniego upa [emoji4] 

I to powinno zostać uregulowane przepisami a nie CO2 na flotę….

Napisano
Oddychaj [emoji16]

od 10 lat? 10 lat temu to EV nawet nie było dyskutowane jakkolwiek poważnie. 

5 lat, nie 50. 

Pompy ciepła 15 lat temu też były w podobnym położeniu, a teraz wszyscy chwalą i polecają pod niebiosa. 
100 kzł trzeba było wydać, teraz za 20 masz to samo. A za 5 sobie sam możesz ogarnąć. 

Just wait for it… [emoji6] 

Rynek PC leży i kwiczy i nie ma perspektyw na to żeby się coś zmieniło w najbliższej przyszłości jak nie zmieni się nic z PV (dopłaty, netmeterig)

Po chwilowym hura optymizmie jest słabo teraz

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ppmarian napisał(a):

Rynek PC leży i kwiczy i nie ma perspektyw na to żeby się coś zmieniło w najbliższej przyszłości jak nie zmieni się nic z PV (dopłaty, netmeterig)

Po chwilowym hura optymizmie jest słabo teraz

No jest, bo się nasycił. A moce produkcyjne rozbuchane. 

Napisano
30 minut temu, ppmarian napisał(a):

I to powinno zostać uregulowane przepisami a nie CO2 na flotę….

Na przepisach CO2 najlepiej wychodzi Musk a ostatnio tez Chinczycy sprzedają Europie limity emisji 😄 

Inna sprawa, ze limity są tak podkręcone, ze nawet hybrydy się nie mieszczą i trzeba dopłacać i wrzucać w cenę auta 😄 a gdzie łatwiej wrzucić? W duże, drogie auto gdzie procentowo to będzie mniej odczuwalne a i klient mniej wrażliwy cenowo.

Napisano
23 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Inna sprawa, ze limity są tak podkręcone, ze nawet hybrydy się nie mieszczą i trzeba dopłacać i wrzucać w cenę auta 😄 a gdzie łatwiej wrzucić? W duże

Albo sprzedać więcej sztuk ev, a wiecej sztuk ev sprzeda się w segmencie małych, tanich aut, a nie drogich i dużych. 

Skoro to nie działa i nadal bardziej opłaca się wrzucić karę w cenę auta niż sprzedać małego ev to oznacza, że cały ten system jest o kant d... 

Edytowane przez iwik

Napisano
Albo sprzedać więcej sztuk ev, a wiecej sztuk ev sprzeda się w segmencie małych, tanich aut, a nie drogich i dużych. 

[emoji3061][emoji2957]

To jestvtak kretynskie że chyba na trzeźwo tego nikt nie zrozumie

Napisano

Trochę bez sensu. Za dwa lata oddam LP mam nadzieję, że będą tanie małe auta elektryczne. 

Napisano
W dniu 5.05.2025 o 10:36, ppmarian napisał(a):

To tylko wytwory Twojej wyobraźni. Małe tanie autka EV już były i się zmyły, bo producentom bardziej opłaca się produkować większe auta.

W dniu 5.05.2025 o 10:36, ppmarian napisał(a):

Z której strony te głosy słyszysz? Może warto udać się do lekarza?

Napisano
37 minut temu, format napisał(a):

Z której strony te głosy słyszysz? Może warto udać się do lekarza?

No Tesla 2 to już chyba trochę temat jak Izera.

Ile to już powstaje? 5 lat?

Umowa UE z Chinami też wyklucza pojawienie się czegoś taniego, a bardziej zapowiada pojawienie się chińskich odpowiedników Q7 za 30k EUR.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No dobra, a co powiecie o Skodzie Elroq?

Czytam sobie o niej i oglądam co-nieco na YT i nieśmiało się uśmiecham do wersji 60 :cfaniak:

Bateria 63kWh, rozmiarowo mi pasuje (potencjalnie miałaby zastąpić obecnego Karoqa), niebrzydka.

Wyceniona też chyba nienajgorzej, na wyprzedażach rocznika może być jeszcze lepiej :hmm: Albo jakieś post-demo upolować :hmm:

Czy jest coś innego wartego rozważenia w cenie ~160kzł przed uwzględnieniem rządowych dopłat?

Napisano

Ta elroq jest imo spoko. Choć trzeba sprawdzić jak wyłączyć wspomagacze. Jak będziesz klikał jak małpa za każdym razem po ekranie to tak średnio. 

Ja bym brał renault 4. Jakieś takie fajniejsze. 

Edytowane przez wujek

Napisano
Godzinę temu, sowik85 napisał(a):

Czytam sobie o niej i oglądam co-nieco na YT i nieśmiało się uśmiecham do wersji 60 :cfaniak:

Bateria 63kWh, rozmiarowo mi pasuje (potencjalnie miałaby zastąpić obecnego Karoqa), niebrzydka.

Wyceniona też chyba nienajgorzej, na wyprzedażach rocznika może być jeszcze lepiej :hmm: Albo jakieś post-demo upolować :hmm:

Czy jest coś innego wartego rozważenia w cenie ~160kzł przed uwzględnieniem rządowych dopłat?

To wygląda na najsensownijszą opcję w tych pieniądzach. 

Napisano
17 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Jeździłem, spodobała się.

Typowa Skoda w dobrym wydaniu. Jakoś imponująco ładna nie jest, ale praktyczna jak to skoda.

Przyspiesza wystarczająco, komfortowa i przestronna. Dla mnie wygrała kilka pojedynków, tylko nie jest najładniejsza, tyle.

Lekkim idiotyzmem są pakiety, żeby mieć to co chciałem musiałbym wyłożyć kilkanaście tysięcy na pakiet, który nie jest mi do końca potrzebny. Nie ma możliwości prostej konfiguracji.

Napisano
20 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Spoko, jeśli dadzą za 20k rabatu. Pewnie dadzą, bo w DE jest ok 30k taniej (po rabatach) niż w PL cennikach. 

Możesz zerknąć na id4/5, technicznie to samo, tylko trochę dłuższa d...a. Aktualnie -35k/40k od cennika, więc może wyjść taniej niż elroq. 

Edytowane przez iwik

Napisano

Skonfigurowałem takiego Elroq RS

zrVUnhe.png

W sumie fajne auto, dość wolne, drogie, ale wszystko wynagradza fakt że jest zajebiście brzydkie i małe. Ja bym brał :oki: 

Napisano

Wziąłem to na jazdę i po 30min oddałem. Imo bez sensu i nie wiem dla kogo by to miało być. Do miasta za duże i za wolne, na trasy... wiadomo. 

Ale czekam na mniejsze wydanie czyli Skoda Epiq, która ma ponoć. ok 100tys kosztować (przed doplata) czyli poziom cenowy instera czy Pandy.

Napisano
4 godziny temu, zinger napisał(a):

Do miasta za duże i za wolne

Za wolne?

Najsłabsza wersja ma 0-100 w 9s :hmm:

Muszę się tym przejechać bo mi spokoju nie da.

Napisano
10 minut temu, sowik85 napisał(a):

Za wolne?

I to elektryczne 9s. W praktyce (czyli w normalnym użytkowaniu) lepsze niż spalinowe 7s. 

Napisano
13 minut temu, sowik85 napisał(a):

Za wolne?

W miejskiej jezdzie od 0-100 jest, imo bez wiekszego znaczenia. Ja nawet nie wiem ile ma ecitigo, pewnie wiecej. Ale spod swiatel malo kiedy ktos jest przede mna. Elroq sprawiala wrazenie bardzo ospalej, do tego spore gabaryty powoduje, ze jako miejskie auto jest dla mnie bez sensu. A ja przez ten pryzmat na ev patrze.

Edytowane przez zinger

Napisano
W dniu 26.05.2025 o 12:58, zinger napisał(a):

Wziąłem to na jazdę i po 30min oddałem. Imo bez sensu i nie wiem dla kogo by to miało być. Do miasta za duże i za wolne, na trasy... wiadomo. 

Ale czekam na mniejsze wydanie czyli Skoda Epiq, która ma ponoć. ok 100tys kosztować (przed doplata) czyli poziom cenowy instera czy Pandy.

Czy za duże to kwestia potrzeb, dla mnie byłoby idealne, dla zony za duże. Za wolne? No chyba nie, jeździło to poprawnie, przyjemnie. Jakieś 30 x lepiej niż odpowiednik czyli karoq.

W dniu 26.05.2025 o 18:01, zinger napisał(a):

W miejskiej jezdzie od 0-100 jest, imo bez wiekszego znaczenia. Ja nawet nie wiem ile ma ecitigo, pewnie wiecej. Ale spod swiatel malo kiedy ktos jest przede mna. Elroq sprawiala wrazenie bardzo ospalej, do tego spore gabaryty powoduje, ze jako miejskie auto jest dla mnie bez sensu. A ja przez ten pryzmat na ev patrze.

Bo jedni będą tym jeździć tylko po mieście, inni czasem w trasie a jeszcze inni będą skakać nią do Norwegii. Ważne żeby użytkownikowi pasowało. Ale nie jest małe, jest za to trochę brzydkie ;]

W dniu 26.05.2025 o 12:27, iwik napisał(a):

Spoko, jeśli dadzą za 20k rabatu. Pewnie dadzą, bo w DE jest ok 30k taniej (po rabatach) niż w PL cennikach. 

Możesz zerknąć na id4/5, technicznie to samo, tylko trochę dłuższa d...a. Aktualnie -35k/40k od cennika, więc może wyjść taniej niż elroq. 

Dadzą albo nie dadzą, narazie nawet dywaników nie proponowali. Chyba każdy BEV jest w DE tańszy bo nie ma tam już dopłat, jak u nas znikną to też auta potanieją o 30 k PLN.

Edytowane przez komor

Napisano
10 minut temu, komor napisał(a):

Czy za duże to kwestia potrzeb, dla mnie byłoby idealne, dla zony za duże. Za wolne? No chyba nie, jeździło to poprawnie, przyjemnie. Jakieś 30 x lepiej niż odpowiednik czyli karoq.

10 minut temu, komor napisał(a):

Bo jedni będą tym jeździć tylko po mieście, inni czasem w trasie a jeszcze inni będą skakać nią do Norwegii. Ważne żeby użytkownikowi pasowało. Ale nie jest małe, jest za to trochę brzydkie ;]

Oczywiste, że zależy od potrzeb i pkt odniesienia, o czym pisałem.

Mam bezpośrednie porównanie z ecitigo, która użytkuje 5 rok i do niej odnoszę moje porównanie. Ev rozpatruje jako drugie auto do jazdy po mieście i w mojej ocenie, jako typowo miejskie auto, elroq jest za duży i zbyt ospały (jak na ev), do tego zapewne dużo bardziej prądożerny. A na trasy tez taki se, nie ma się co czarować. Krótko mówiąc, bez sensu :)

Nikogo do niczego nie przekonuje, wyrażam tylko swoją opinię ;)

Edytowane przez zinger

Napisano
42 minuty temu, zinger napisał(a):

Oczywiste, że zależy od potrzeb i pkt odniesienia, o czym pisałem.

Mam bezpośrednie porównanie z ecitigo, która użytkuje 5 rok i do niej odnoszę moje porównanie. Ev rozpatruje jako drugie auto do jazdy po mieście i w mojej ocenie, jako typowo miejskie auto, elroq jest za duży i zbyt ospały (jak na ev), do tego zapewne dużo bardziej prądożerny. A na trasy tez taki se, nie ma się co czarować. Krótko mówiąc, bez sensu :)

Nikogo do niczego nie przekonuje, wyrażam tylko swoją opinię ;)

To się wszystko sprowadza do tego, że człowiek chodzi i kombinuje, a na końcu i tak wychodzi na to że nic lepszego od Tesli nie wynajdzie ;]
Ze wszystkimi jej wadami ;]

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

To się wszystko sprowadza do tego, że człowiek chodzi i kombinuje, a na końcu i tak wychodzi na to że nic lepszego od Tesli nie wynajdzie ;]

T2 za 100tys byłaby idealna, T3 jest za duża i za droga (dla mnie) jako typowo miejskie wozidlo.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Coś w tym jest, szczególnie jak położysz na stół określoną ilość $$$.

40 minut temu, zinger napisał(a):

T2 za 100tys byłaby idealna, T3 jest za duża i za droga (dla mnie) jako typowo miejskie wozidlo.

Nie łudziłbym się za bardzo na T2. Ale czas pokaże, czas pokaże ;]

Trójką to ludzie całymi rodzinami z psem jeżdżą po EU, więc do miasta jest 2 x a duża.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Może tak, może nie 😁

Napisano
7 godzin temu, komor napisał(a):

Dadzą albo nie dadzą, narazie nawet dywaników nie proponowali. Chyba każdy BEV jest w DE tańszy bo nie ma tam już dopłat, jak u nas znikną to też auta potanieją o 30 k PLN.

Na innym forum typ pisał, że 20k jest do uzyskania, nie wiem na jaką wersję i czy zakup czy leasing. 

To jak nie dadzą to bym ich olał i kupił coś innego. Bez rabatu ten elroq jest bez sensu, bo trzeba dokupić przynajmniej jeden duży pakiet wyposażenia za ok. 10k czyli już 160k. A za 165k masz ioniqa 5 z baterią 63kWh bez żadnych fochów. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-ioniq-5-ID6HhAOe.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-ioniq-5-ID6Ho5A8.html

Edytowane przez iwik

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 3.05.2025 o 19:35, mrBEAN napisał(a):

Na jesień może BMW ze swoimi Neue Klasse trochę wstrząśnie koreańczykami, oby.

Czekamy.

Neue BMW iX3.

Max. moc ładowania w piku 400 kW, nono :palacz:

Bateryjka 105 kWh netto.

Szacowany zasięg realny 400-600 km.

Jest to krok w przód, reszta śpi z Teslą na czele ;]

Debiut na jesień, na ulicach pod koniec roku lub początkiem 2026. 

Zrzutekranu2025-06-13o21_38_41.png.33e336a3906558413ec24ff2bd463fac.png

Zrzutekranu2025-06-13o21_38_29.png.7f8422f028f983c4988ed4fdb9abd2c7.png

Napisano

A gdzie 'bóbr'? :hehe:

Napisano

Wszystko pieknie, ale np. w Niemczech sprzedaz spadla drastycznie.

W PL moze i sytuacja jest inna, pozyjemy, zobaczymy.

.

Napisano
14 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Neue BMW iX3.

Max. moc ładowania w piku 400 kW, nono :palacz:

Bateryjka 105 kWh netto.

Szacowany zasięg realny 400-600 km.

Jest to krok w przód, reszta śpi z Teslą na czele ;]

Debiut na jesień, na ulicach pod koniec roku lub początkiem 2026. 

Zrzutekranu2025-06-13o21_38_41.png.33e336a3906558413ec24ff2bd463fac.png

Zrzutekranu2025-06-13o21_38_29.png.7f8422f028f983c4988ed4fdb9abd2c7.png

Mocno bezpłciowe z wyglądu imo.

Napisano
9 minut temu, zinger napisał(a):

Myślałem, że to kolejny chińczyk, ale jak na BMW z bobrem to całkiem ok ;).

Napisano
18 minut temu, zinger napisał(a):

Z przodu wyglada jak Opel Astra ;]

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Z przodu wyglada jak Opel Astra ;]

A z tyłu jak Croma:}