Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ja nie twierdzę że nie ale zbieżne interesy to chyba lepiej, a dodatkowo akurat tu wchodzi cała na biało hejtowana tak tutaj Unia Europejska ze swoim GDPR i pozamiatane.

Tylko, że teraz już całkiem zmieniamy temat. Zaczęło się od tego, że chińska technologia jest gorsza, żeby przejść do udowadniania, że jest gorsza bo inwigilują, a nawet jak nie inwigilują bardziej niż zachodni, to są gorsi bo lepiej być inwigilowanym przez swoich niż obcych. 

Napisano
3 minuty temu, janusz napisał(a):

Tylko, że teraz już całkiem zmieniamy temat. Zaczęło się od tego, że chińska technologia jest gorsza, żeby przejść do udowadniania, że jest gorsza bo inwigilują, a nawet jak nie inwigilują bardziej niż zachodni, to są gorsi bo lepiej być inwigilowanym przez swoich niż obcych. 

Jeśli chodzi o samochody to jest gorsza bo jest gorsza. Jeśli chodzi o elektronikę/software to jest gorsza bo inwigilują i kontrolują a dodatkowo szpiegują bo gospodarczo jesteśmy wrogami.

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Jeśli chodzi o samochody to jest gorsza bo jest gorsza. Jeśli chodzi o elektronikę/software to jest gorsza bo inwigilują i kontrolują a dodatkowo szpiegują bo gospodarczo jesteśmy wrogami.

OSW niedawno wypuscil raport, ze chinskie auta tez moga byc potencjalnie zrodlem iniwigalacji ;)

https://www.money.pl/gospodarka/chinskie-samochody-szpieguja-dla-pekinu-znany-osrodek-bije-na-alarm-zagrozenie-jest-powazne-7234069604928480a.html

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Zastanów się jednak przez chwilę że jak już musisz to przez kogo wolisz być inwigilowany :) 

To już zależy kto, co i po co inwigiluje.

Wielu rodaków pewnie wolałoby by były to Chiny niż np. nasz US. :phi:

Napisano
42 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

OSW niedawno wypuscil raport, ze chinskie auta tez moga byc potencjalnie zrodlem iniwigalacji ;)

Co więcej mogą też mieć w sobie ładunki wybuchowe jak pagery. ;]:phi:

W tych czasach wszystko co ma w sobie elektronikę może być źródłem informacji.

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Co więcej mogą też mieć w sobie ładunki wybuchowe jak pagery. ;]:phi:

W tych czasach wszystko co ma w sobie elektronikę może być źródłem informacji.

Oczywiscie, dlatego warto brac pod uwage, kto bedzie mial dostep do takich informacji ;)

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Oczywiscie, dlatego warto brac pod uwage, kto bedzie mial dostep do takich informacji ;)

Żebyśmy tylko mieli na to realny wpływ. Pozatym aktualny sojusznik za chwilę może być konkurentem (przeciwnikiem). 

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał(a):

Jeśli chodzi o samochody to jest gorsza bo jest gorsza.

To brzmi trochę jak oczywista oczywistość. W czym ta chińska motoryzacja jest niby gorsza?

Napisano
12 minut temu, KYRTAP napisał(a):

To brzmi trochę jak oczywista oczywistość. W czym ta chińska motoryzacja jest niby gorsza?

To jest dogmat i nie wymaga uzasadnienia :dziekidzieki:

Napisano
17 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Odwracając pytanie,  w czym jest lepsza :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Odwracając pytanie,  w czym jest lepsza :hmm:

@KYRTAP pisał że jest lepsza? 

Napisano

tak tylko zostawię tutaj takie coś:

obraz.png.0c572559008c01281568ca29a76f0813.png

;]

Napisano
7 minut temu, maro_t napisał(a):

tak tylko zostawię tutaj takie coś:

obraz.png.0c572559008c01281568ca29a76f0813.png

;]

Pokaz z całego roku, a nie jednego miesiaca... 

Pewnie statek przyplynal i była wydawka zamówień z dłuższego okresu. 

Podoobnie było z Tesla, że miała takie strzały. 

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pokaz z całego roku, a nie jednego miesiaca... 

Pewnie statek przyplynal i była wydawka zamówień z dłuższego okresu. 

Podoobnie było z Tesla, że miała takie strzały. 

owszem, można sobie dzisiaj to tak tłumaczyć, tylko jakby popatrzeć na grudzień 2024 to sprzedaż tych chińskich marek jest kilkukrotnie większa. W przeciwieństwie do tesli, której sprzedaż się waha, ale średnio trzyma się jednego poziomu, Chińczycy rosną na razie w ogromnym tempie.

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

owszem, można sobie dzisiaj to tak tłumaczyć, tylko jakby popatrzeć na grudzień 2024 to sprzedaż tych chińskich marek jest kilkukrotnie większa. W przeciwieństwie do tesli, której sprzedaż się waha, ale średnio trzyma się jednego poziomu, Chińczycy rosną na razie w ogromnym tempie.

Chodziło mi o wnioskowanie na bazie pojedynczych miesięcy, które jest obarczone dużym bledem. Tesla dostarczał auta chyba raz na kwartał.

Sprzedaż sukcesywnie rosnie ale najlepsze MG to nadal dopiero 15 miejsce w rankingu marek za 2025.

Napisano
12 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Są w Internecie setki testów, w każdym wychodzą wady nieznane w dojrzałych produktach. Cena nie wzięła się znikąd.

Ale nawet jeśli odłożymy na bok względy jakościowe, mamy nadal względy polityczne, które nie są wcale mniej ważne, a może nawet ważniejsze w obecnej sytuacji na świecie.

Napisano
20 minut temu, maro_t napisał(a):

Tempo wzrostu nic nie znaczy. Za rok Jaguar być może wreszcie wdroży do sprzedaży ten swój nowy model (w co wątpię ale załóżmy na chwilę, że tak się stanie) po dwuletniej przerwie w produkcji i nawet jeśli sprzeda kilka sztuk na demo do dilerów to wystrzeli na szczyty rankingów w sprzedaży rok do roku, bo w 2024 i 2025 sprzedał dokładnie ZERO sztuk. Uroki statystyki.

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Są w Internecie setki testów, w każdym wychodzą wady nieznane w dojrzałych produktach. Cena nie wzięła się znikąd.

Ale nawet jeśli odłożymy na bok względy jakościowe, mamy nadal względy polityczne, które nie są wcale mniej ważne, a może nawet ważniejsze w obecnej sytuacji na świecie.

To też. Natomiast tam mają trochę inną wizję auta. Ma być dużo gadżetów, ma być wygodne, ma mieć super osiągi na papierze. Nad takimi rzeczami jak choćby prowadzenie się nikt nie zastanawia. Są klienci na takie podejście i to jest jak najbardziej OK. Natomiast pisanie że są lepsze bo tańsze i mają więcej gadżetów jest takie średnie.

Napisano

A tutaj statystyki na poszczególne marki, myślę że 2026 będzie ciekawy i da odpowiedź jaki duży jest rynek na chińczyki w PL. 

FB_IMG_1767701034027.jpg.00ae8ad415a8c4deddb0487e084345bb.jpg

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

A tutaj statystyki na poszczególne marki, myślę że 2026 będzie ciekawy i da odpowiedź jaki duży jest rynek na chińczyki w PL. 

FB_IMG_1767701034027.jpg.00ae8ad415a8c4deddb0487e084345bb.jpg

IMO szał minie. Fizole nadal będą kupować zamiast Koreancow i to by było na tyle. 

Napisano
21 minut temu, wujek napisał(a):

IMO szał minie. Fizole nadal będą kupować zamiast Koreancow i to by było na tyle. 

Większość głosuje portfelem więc trend może się utrzymać znacznie dłużej. 

Napisano
3 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Większą różnice mogą zrobić tylko floty. Klient indywidualny to jakieś 20-30% sprzedaży max. 

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Mnij więcej to samo słyszałem przed zakupem Dustera. ;)

Napisano
16 minut temu, KYRTAP napisał(a):

I mniej więcej tak samo jest to prawda.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

O ile z pierwszym zdaniem mogę się zgodzić, to z drugim już bym taki pewny nie był. Chińczycy mają realną szansę produkować auta porównywalne z europejskimi, ale taniej. Ta różnica może wynikać z dostępu do tańszych surowców (i siły roboczej). 

Hasło z ceną trochę się zdewaluowało, od czasu kiedy europejskie marki poczuły oddech chińczyków na plecach i zaczęli obniżać ceny (które podobno wynikały z kosztów). 

Napisano
16 minut temu, janusz napisał(a):

O ile z pierwszym zdaniem mogę się zgodzić, to z drugim już bym taki pewny nie był. Chińczycy mają realną szansę produkować auta porównywalne z europejskimi, ale taniej. Ta różnica może wynikać z dostępu do tańszych surowców (i siły roboczej). 

Hasło z ceną trochę się zdewaluowało, od czasu kiedy europejskie marki poczuły oddech chińczyków na plecach i zaczęli obniżać ceny (które podobno wynikały z kosztów). 

Chińczycy nie ponosili kosztów R&D i w większości nie ponoszą nadal. Ale to czyni ich produkty nieinnowacyjnymi, technicznie są daleko za resztą świata. To też znajduje odzwierciedlenie w cenie.

Napisano
4 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Jakoś trzeba uzasadnić ceny z dupy.

Napisano
4 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Koreance zrobiły się drogie to głosują portfelem pytanie jakie opinie zbiorą chinole po pierwszych zachwytach. Narazie kupują tylko na pokaz bo najtańsze HB wogole sie nie sprzedają vs Toyota czy inne Renault z klasa b. 

Napisano
W dniu 5.01.2026 o 11:13, Ryb napisał(a):

W obiektywnym porównaniu informacji jakie zbierają i kontrolują Chińczycy oraz Zachód trudno nie zauważyć przepaści między jednym "be" a drugim.

A serio, co więcej niż FB, google i apple zbierają chiny?

Napisano
11 godzin temu, fosfor napisał(a):

A serio, co więcej niż FB, google i apple zbierają chiny?

Chiny na Zachodzie czy Chiny w Chinach? Weź pod uwagę, że u nas to co robią u siebie jest nielegalne i muszą kombinować po kryjomu.

Napisano
14 godzin temu, janusz napisał(a):

Chińczycy mają realną szansę produkować auta porównywalne z europejskimi, ale taniej. 

Nie będą. Chinczycy robią porządnie wykonane rzeczy. Ale one są drogie. Cudów nie ma.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Nie będą. Chinczycy robią porządnie wykonane rzeczy. Ale one są drogie. Cudów nie ma.

Nie piszę, że tanie ale taniej niż Europejczycy. Powody podałem (dostęp do tańszych zasobów, mniejsze koszty produkcji/tańsza siła robocza). Na to nie mamy wpływu, cła nas trochę ratują. Jak się nauczą projektować pod Europejczyków to i ta przewaga zniknie. Patriotyzm nie wygra z ceną.

Napisano

Nie piszę, że tanie ale taniej niż Europejczycy. Powody podałem (dostęp do tańszych zasobów, mniejsze koszty produkcji/tańsza siła robocza). Na to nie mamy wpływu, cła nas trochę ratują. Jak się nauczą projektować pod Europejczyków to i ta przewaga zniknie. Patriotyzm nie wygra z ceną.

Trudno powiedzieć co będzie. Natomiast dobrze rzeczy nie są tanie. I tu cudów nie ma.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Trudno powiedzieć co będzie. Natomiast dobrze rzeczy nie są tanie. I tu cudów nie ma.

To fakt, ale zachodni producenci ostatnio próbowali nam wmówić, że nie do końca dobre rzeczy muszą być drogie i ich Chińczycy wyprostowali.

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał(a):

To fakt, ale zachodni producenci ostatnio próbowali nam wmówić, że nie do końca dobre rzeczy muszą być drogie i ich Chińczycy wyprostowali.

Chińczycy po prostu zaoferowali gorsze rzeczy w niższej cenie, jak zwykle.

:skromny:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Chińczycy po prostu zaoferowali gorsze rzeczy w niższej cenie, jak zwykle.

:skromny:

Ja uważam, że porównywalnie złe w niższej.

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Ja uważam, że porównywalnie złe w niższej.

Porównywalne to one są tylko na pierwszy rzut oka albo w katalogu.

:ok:

Napisano

To że zachodnie auta mają przesadzone ceny to jedno. Ale. Omoda ciągła Skodę. I urwało się całe mocowanie haka. Stwierdzili że było to tylko na 4 malutkich spawach, wystarczy pospawać porządnie i będzie OK. I to nie jest problem. Problem jest że nikt tego nie testował. Bo to by musiało wyjść. Nie zaczepił 2 ton na haku i nie pojeździł. I tym się też różnią auta z Chin od pozostałych. I dlatego też są tańsze. Wiele testów jest tylko komputerowych.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Porównywalne to one są tylko na pierwszy rzut oka albo w katalogu.

Bo inaczej porównujesz. Ja uważam, że w danej kategorii cenowej (a nie klasowej) aut "przeciętnych" stanowią realną konkurencję. I nie mam na myśli aut spalinowych, bo w tej kategorii Chińczycy nie są i pewnie nie będą konkurencyjni.

Napisano
2 minuty temu, janusz napisał(a):

Bo inaczej porównujesz. Ja uważam, że w danej kategorii cenowej (a nie klasowej) aut "przeciętnych" stanowią realną konkurencję. I nie mam na myśli aut spalinowych, bo w tej kategorii Chińczycy nie są i pewnie nie będą konkurencyjni.

Może i stanowią konkurencję, ale tu chodzi o niedoróbki lub oszczędności. Np. fotel elektryczny ale reguluje się w mniejszej ilości płaszczyzn niż to, do czego nas przyzwyczaili inni, kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach ale zakres za mały, ekran konfigurowalny ale tego co chcesz nie ustawisz itp. Owszem, takie fakapy się innym też zdarzały ale wśród chińszczyzny nie masz modelu bez takich oszczędności lub niedbałego kopiowania.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Może i stanowią konkurencję, ale tu chodzi o niedoróbki lub oszczędności. Np. fotel elektryczny ale reguluje się w mniejszej ilości płaszczyzn niż to, do czego nas przyzwyczaili inni, kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach ale zakres za mały, ekran konfigurowalny ale tego co chcesz nie ustawisz itp. Owszem, takie fakapy się innym też zdarzały ale wśród chińszczyzny nie masz modelu bez takich oszczędności lub niedbałego kopiowania.

Dlatego pisałem wyżej, że potrzebują trochę czasu, żeby się nauczyć europejskich preferencji/wymagań. Narazie pokazali, że bardzo szybko reagują na nasze oczekiwania.

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Dlatego pisałem wyżej, że potrzebują trochę czasu, żeby się nauczyć europejskich preferencji/wymagań. Narazie pokazali, że bardzo szybko reagują na nasze oczekiwania.

Nauczyć lub skopiować, na to samo wyjdzie. Owszem, reagują szybko ale to też może być wada zamiast zalety gdy Twój model samochodu zostanie zastąpiony przez dwie kolejne generacje zanim jeszcze zdążysz spłacić kredyt. Wartość przy odsprzedaży poleci na pysk i tanio może wyjść drogo.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

albo to, że chińskie hybrydy plug-in nie maja w trybie elektrycznym ...ogrzewania

Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

oczekiwania ....cenowe raczej- po raz kolejny napisze  - zawsze jest w tych autach "ALE".

Napisano
2 minuty temu, Dareek napisał(a):

albo to, że chińskie hybrydy plug-in nie maja w trybie elektrycznym ...ogrzewania

Z tego co kojarze Kia/Hyundai w PHEV tez ogrzewanie maja realizowane silnikiem spalinowym.

Przynajmniej do niedawna jeszcze tak bylo...

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Z tego co kojarze Kia/Hyundai w PHEV tez ogrzewanie maja realizowane silnikiem spalinowym.

super :facepalm:

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W koreańskich to jest cecha,a w chińskich wada ;]

Napisano
5 minut temu, janusz napisał(a):

W koreańskich to jest cecha,a w chińskich wada ;]

nie wiskaj komuś tego co nie powiedział- nie wiedziałem że problem jest np w koreańskich - dla mnie do meega babol i w koreańskich i chiński- tyle.

Napisano
16 godzin temu, Ryb napisał(a):

Chińczycy nie ponosili kosztów R&D i w większości nie ponoszą nadal. Ale to czyni ich produkty nieinnowacyjnymi, technicznie są daleko za resztą świata. To też znajduje odzwierciedlenie w cenie.

Byś się zdziwił jak R&D może wyglądać w takim Shenzhen ...

Napisano
29 minut temu, sherif napisał(a):

Byś się zdziwił jak R&D może wyglądać w takim Shenzhen ...

Ja nie twierdzę, że oni działów R&D nie mają. Ale twierdzę, że ich za mocno nie używali do wyprodukowania tego, co nam teraz przysyłają do Europy.