Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano

Nowa raw 4 w wersji executive- plastiki poziom daci, bo chinczyki odskoczyli daleko, najbardziej boli dalej zero wyciszenia.

IMG_20260131_083928.jpg

Napisano
Godzinę temu, vanice77 napisał:

Nowa raw 4 w wersji executive- plastiki poziom daci, bo chinczyki odskoczyli daleko, najbardziej boli dalej zero wyciszenia.

IMG_20260131_083928.jpg

Może i tak, tylko to wnętrze po 150kkm wygląda dalej tak samo, brak oznak zużycia, a serwis odwiedzasz tylko na zmianę oleju

Zobaczymy jak te chińskie auta będą dobijać do 200kkm i kilku lat użytkowania hmm

Faktycznie jakoś tak smutno plastikowo

Niby ma dodatki ale w tym samym odcieniu

Edytowane przez Koonrad

Napisano
2 godziny temu, fosfor napisał:

Wszedłem na toyota.pl ale nie widze BZ7. Kiedy będzie?

Moze nigdy, my sie jaramy plastikami bez wyciszenia, więc na razie tylko dla chińczyków

No image preview

Toyota bZ7 – elektryczna limuzyna dla Chińczyków

Luksus i aerodynamika Toyota bZ7 Toyota bZ7 przyciąga wzrok smukłą sylwetką o długości przekraczającej 5 metrów, co plasuje ją w segmencie p...
Napisano
2 godziny temu, vanice77 napisał:

najbardziej boli dalej zero wyciszenia.

Nie moze byc wyciszenia bo przez wyciszenie paliłaby 0,05l/100km więcej.

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał:

Nie moze byc wyciszenia bo przez wyciszenie paliłaby 0,05l/100km więcej.

To dlatego chińczyki palą ponad 10 w mieście? Bo mają wyciszenie? phi

Napisano
5 godzin temu, vanice77 napisał:

IMG_20260131_083928.jpg

Dramat, wygląda to jak daćka i to taka sprzed dobrych kilku lat a nie jak auto za 200k.

Napisano
19 minut temu, Truecolor napisał:

Dramat, wygląda to jak daćka i to taka sprzed dobrych kilku lat a nie jak auto za 200k.

Dlatego prawie nikt tego nie kupuje.

Każdy myślący idzie do salonu po chińczyka za połowę ceny RAV4, stąd takie statystyki-Toyota na samym dnie, Dustera sprzedali ze 3 sztuki przez cały 2025r. a MG z Moda i Jaecoo okupują pierwsze miejsca w rankingach sprzedaży. Do tego firmy chętnie biorą w leasing, bo niesamowicie trzymają wartość, jak pokazał rynek przez ostatnie 10-15 lat.

Tak jest, prawda? Prawda? rotfl2

Napisano
5 godzin temu, zenek111 napisał:

Moze nigdy, my sie jaramy plastikami bez wyciszenia, więc na razie tylko dla chińczyków

No image preview

Toyota bZ7 – elektryczna limuzyna dla Chińczyków

Luksus i aerodynamika Toyota bZ7 Toyota bZ7 przyciąga wzrok smukłą sylwetką o długości przekraczającej 5 metrów, co plasuje ją w segmencie p...

Aha, a na jakich rynkach jest dostepna? Myślisz, że może być jakikolwiek inny powód takiej sytuacji niż zaślepienie EU i pewność Japonii co do wyższości Chińskiej technologii?

Napisano
W dniu 31.01.2026 o 12:31, ghost2255 napisał:

To dlatego chińczyki palą ponad 10 w mieście? Bo mają wyciszenie? phi

Zgodnie z logika tego co napisałem chińczyki pala przez wyciszenie 0,05l/100km więcej. Jak komukolwiek 0,05 mogło sie zamienic samo w wiekszą cyfrę to nie rozumiem.

Napisano
22 godziny temu, fosfor napisał:

Aha, a na jakich rynkach jest dostepna? Myślisz, że może być jakikolwiek inny powód takiej sytuacji niż zaślepienie EU i pewność Japonii co do wyższości Chińskiej technologii?

Nie wiem na jakich będzie dostępna, ale jeśli uważamy juz dziś za normalne ze Toyota swoje nowe modele (mozliwe ze najlepsze) wpierw proponuje w chinach zanim zaproponuje je w Europie to jest takie powiedzenie na to: "To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać”

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał:

Zgodnie z logika tego co napisałem chińczyki pala przez wyciszenie 0,05l/100km więcej. Jak komukolwiek 0,05 mogło sie zamienic samo w wiekszą cyfrę to nie rozumiem.

Zgodnie z logiką, to tyle więcej miała palić Toyota.

Jak widać chińczyki mają inny przelicznik, bo ich silniki benzynowe palą zauważalnie więcej od swoich konkurentów.

A skoro tyle palą, to według twojej logiki nawet bez wyciszenia paliłyby dużo.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał:

Zgodnie z logiką, to tyle więcej miała palić Toyota.

No to zadanie z trescią: Skoro Toyota przez brak wyciszenia pali 0,05l/100km mniej to ile więcej będzie palił chińczyk przez to ze wyciszenie ma?

2 minuty temu, ghost2255 napisał:

Jak widać chińczyki mają inny przelicznik, bo ich silniki benzynowe palą zauważalnie więcej od swoich konkurentów.

Bo posiadania wyciszenia nie jest jedynym co wpływa na spalanie, chińczyk ma grubsze blachy (ogólnie chińczyki są cięzkie jak na swoją wielkość, wiec mniej zioptymalizowane wagowo elementy), pewnie wieksze opory areodynamiczne, możliwe ze jeżdżą na bogatszych mieszankach (widziałem takie teorie w necie, ze nie wymuszone ekologia a bardziej by sie to nie rozpadło za szybko), możliwe ze maja mniejszą efektywnosc przekazania napędu na koła, na pewno mocniej doładowują akumulatory niz np. hybrydy Toyoty i tak dalej.

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 31.01.2026 o 14:36, ghost2255 napisał:

Każdy myślący idzie do salonu po chińczyka za połowę ceny RAV4, stąd takie statystyki-Toyota na samym dnie, Dustera sprzedali ze 3 sztuki przez cały 2025r.

Jakość samochodu (a szczególnie jego wnętrza) nie decyduje o wysokosci sprzedaży, przykład Duster najlepiej o tym swiadczy, tak więc nic dziwnego ze Toyota ze słabej jakości wnętrzem też sie dobrze sprzedaje. Widac ludzie maja inne priorytety.

Poza tym wiadomo ze nowe marki nie wejda od razu na szczyt. Toyta tez w pierwszym roku eksportu nie zajęła pierwszej pozycji na rynkach europejskich, a jak sie spojrzy na dynamikę wzrostów to już wtedy wnioski inne:

"Jakie samochody Polacy kupowali najczęściej? Na samym szczycie tabeli bestsellerów nie ma szokujących zmian. Lider – którym ponownie okazała się Toyota – zamknęła 2025 rok wynikiem 92 123 aut i 15,42% udziału, ale z ujemną dynamiką ( -11,27%).

...

W samym grudniu zarejestrowano 9 821 osobowych aut producentów chińskich, a w całym 2025 roku było to 49 161 sztuk wobec 10 696 rok wcześniej, co daje ogromny wzrost rzędu 359,6%. Najmocniejsze jest MG, ale inne marki też są silne: Omoda zanotowała wynik na poziomie 7 552 (+582,82%), Jaecoo 7 420 (aż +1 369,31%), BYD 6 853 (+1 567,40%), a BAIC 5 126 (+195,79%)."

to wciaz plankton i poczatek gdy o duze przyrosty łatwo więc nie da sie z tego zadnych ostatecznych werdyktów wydac, ale na razie chińskiej dynamice nie da sie nic zarzucic

Rzeczpospolita
No image preview

Rekordowy rynek aut w Polsce. Chiny i premium coraz bliże...

W 2025 roku Polacy zarejestrowali niemal 600 tys. nowych samochodów osobowych. Toyota wciąż prowadzi, ale jej przewaga topnieje. Coraz mocniej liczą się marki p

Edytowane przez zenek111

Napisano
19 minut temu, zenek111 napisał:

No to zadanie z trescią: Skoro Toyota przez brak wyciszenia pali 0,05l/100km mniej to ile więcej będzie palił chińczyk przez to ze wyciszenie ma?

Bo posiadania wyciszenia nie jest jedynym co wpływa na spalanie, chińczyk ma grubsze blachy (ogólnie chińczyki są cięzkie jak na swoją wielkość, wiec mniej zioptymalizowane wagowo elementy), pewnie wieksze opory areodynamiczne, możliwe ze jeżdżą na bogatszych mieszankach (widziałem takie teorie w necie, ze nie wymuszone ekologia a bardziej by sie to nie rozpadło za szybko), możliwe ze maja mniejszą efektywnosc przekazania napędu na koła, na pewno mocniej doładowują akumulatory niz np. hybrydy Toyoty i tak dalej.

Czyli potwierdzasz, że oni po prostu jeszcze nie umieją robić samochodów na poziomie światowym.

Aby dorównać w ENCAP z gwiazdkami, muszą nadrabiać grubością blach i masą, aby dać osiągi muszą lać paliwo bogato, nie umieją robić efektywnego aerodynamicznie nadwozia i hybrydy mimo mocniejszego doładowywania baterii i tak pala więcej od Toyot.

To wyjaśnij-gdzie jest ich przewaga poza ceną?

Napisano
W dniu 31.01.2026 o 08:40, vanice77 napisał:

IMG_20260131_083928.jpg

Przecież tego samochodu jeszcze nie produkują hehe

W Polsce jest jakaś jedna sztuka przedprodukcyjna, które nie jeździ a Ty wiesz jakie jest wyciszenie zlosnik

Napisano
14 minut temu, ghost2255 napisał:

Czyli potwierdzasz, że oni po prostu jeszcze nie umieją robić samochodów na poziomie światowym.

W elektrykach Oczywiscie ze potrafią, ale to o czym rozmawiamy, ich klasa średnia i to spalinowa w której są słabsi, a ze u nich stal znacznie tańsza niz u nas to pewnie im taniej ta stal ładowac bez wielkiej optymalizacji polegajacej na wycinaniu dziurek tak by nie osłabic blachy a tylko zaoszczedzić materiał.

16 minut temu, ghost2255 napisał:

aby dać osiągi muszą lać paliwo bogato,

To tylko teoria wedle którtej te ich silniki maja sie okazać bardzo trwałe.

Bardziej wierze w teorię "masy" bo jak chińczyk dostaje naped hybrydowy to te jego ogromne spalanie gwałtownie spada, dalej nie do poziomów japońskich ale nawet dwukrotnie, a skoro tak to wyglada ze spalanie jest przez mase i jeśli odzyskujemy energie z rekuperacji to przy duzej masie samochodu własnie róznica miedzy hybryda a czysta spalina jest największa

18 minut temu, ghost2255 napisał:

nie umieją robić efektywnego aerodynamicznie nadwozia

Umieja ale stawiaja na SUV-y, a te pala więcej im bardziej są suvovate

18 minut temu, ghost2255 napisał:

To wyjaśnij-gdzie jest ich przewaga poza ceną?

W wyposażeniu i materiałach wnętrza

Napisano
55 minut temu, zenek111 napisał:

W wyposażeniu i materiałach wnętrza

No faktycznie, dywaniki z owczej wełny, orzechowe drewno i skóra od braci Connolly.

lol

Przecież tam siedzi dokładnie taki sam tani plastik z przetworzonych butelek PET jak w pozostałych budżetowych markach. Całe te materiały i wyposażenie sprowadzają się do tego, że jest więcej światełek.

rotfl2

Napisano
1 godzinę temu, MarcG napisał:

Przecież tego samochodu jeszcze nie produkują hehe

W Polsce jest jakaś jedna sztuka przedprodukcyjna, które nie jeździ a Ty wiesz jakie jest wyciszenie zlosnik

Oczywiście są już testy z trasy, nawet Pertyn w czasie testu stwierdził że wyciszenie fatalne.

Napisano
6 minut temu, vanice77 napisał:

Oczywiście są już testy z trasy, nawet Pertyn w czasie testu stwierdził że wyciszenie fatalne.

Żaden nie jest produkcyjny, to wszystko dema przedprodukcyjne.

Napisano

Edmunds już oficjalnie przetestował produkcyjną wersję 2026 Toyota RAV4 i opublikował pełną recenzję, bazującą na testach drogowych oraz testach na tor.

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał:

Umieja ale stawiaja na SUV-y, a te pala więcej im bardziej są suvovate

A czemu innym się to udaje?

Napisano
W dniu 31.01.2026 o 14:36, ghost2255 napisał:

Każdy myślący idzie do salonu po chińczyka za połowę ceny RAV4, stąd takie statystyki-Toyota na samym dnie, Dustera sprzedali ze 3 sztuki przez cały 2025r. a MG z Moda i Jaecoo okupują pierwsze miejsca w rankingach sprzedaży. Do tego firmy chętnie biorą w leasing, bo niesamowicie trzymają wartość, jak pokazał rynek przez ostatnie 10-15 lat.

Tak jest, prawda? Prawda? rotfl2

Coś w tym jest )

Kolega własnie zamówił Rav4 w full opcji, przesiada się z kilkuletniej .. Rav4.

Napisano
W dniu 27.01.2026 o 17:39, janusz napisał:

To jak wygląda teraz?

Nie wiem, jak merc, ale volvo 2023, bmw2025 nie da się zaparkować na miejscu parkingowym w garażu podziemnym (nie za dużo miejsca, ale się mieszczą) bez chociażby częściowego wyłączenia tych różnych pomocników ;)

Napisano
44 minuty temu, sherif napisał:

Coś w tym jest )

Kolega własnie zamówił Rav4 w full opcji, przesiada się z kilkuletniej .. Rav4.

Musisz mu ten wątek dać przeczytać, albo namiary do Zenka, bo nie wie jaki błąd popełnia. hehe

Napisano
10 godzin temu, Rado_ napisał:

Musisz mu ten wątek dać przeczytać, albo namiary do Zenka, bo nie wie jaki błąd popełnia. hehe

Przecież ja nie mówie ze to błąd. Natomiast to ze ktoś miał Ravkę i kupuje Ravkę to w zasadzie dowód "bezkrytycznego przywiązania do marki". jeśli ktoś robi racjonalne wybory to raz wyjdzie ze mu odpowiada Toyota, raz Mazda, raz Skoda albo inny Tiguan. Skoro ktoś sie trzyma nie tylko jednej marki ale nawet jednego modelu to znaczy jest po prostu fanem Ravki, w zaden sposób nie oznacza ze ravka jest lepsza np. choćby od Kodiaka w dieslu. To nie oznacza nawet ze jest dobra. To tylko trwanie przy marcie i modelu i pewnie jak Ravka byłaby najgorsza na rynku on znów kupiłby ravkę.

z Innego wątku:

W dniu 1.02.2026 o 19:59, 1bikini2far napisał:

Mam rav4 gen 5. . Niedługo jadę na wymianę złącza WN tylnego napędu. W tej nowej gdzie oczekiwane są fakapy? Nie kupię nowej, tyle ile da radę to rav4, potem EV i nie toyota. Inne reflektory to i plaga kradzieży przez lampy spadnie. Każdemu co rozważa zakup proponuję jednak coś poczytać o słabych stronach użytkowania, typu rozpoznawanie znaków, asystenci, rdza, multimedia, kradzieże ... :ok

Według tego Pana jakby popełnia błąd

Edytowane przez zenek111

Napisano
51 minut temu, zenek111 napisał:

Przecież ja nie mówie ze to błąd. Natomiast to ze ktoś miał Ravkę i kupuje Ravkę to w zasadzie dowód "bezkrytycznego przywiązania do marki". jeśli ktoś robi racjonalne wybory to raz wyjdzie ze mu odpowiada Toyota, raz Mazda, raz Skoda albo inny Tiguan. Skoro ktoś sie trzyma nie tylko jednej marki ale nawet jednego modelu to znaczy jest po prostu fanem Ravki, w zaden sposób nie oznacza ze ravka jest lepsza np. choćby od Kodiaka w dieslu. To nie oznacza nawet ze jest dobra. To tylko trwanie przy marcie i modelu i pewnie jak Ravka byłaby najgorsza na rynku on znów kupiłby ravkę.

z Innego wątku:

A przypadkiem nie znaczy że po prostu RAV4 najbardziej trafia w gust i potrzeby tego kogoś?

Dlaczego jak wybrał RAV4 to potem ma mu bardziej pasować Kodiaq?

Napisano
47 minut temu, ghost2255 napisał:

A przypadkiem nie znaczy że po prostu RAV4 najbardziej trafia w gust i potrzeby tego kogoś?

Niektórzy nie rozumieją że jest parę innych powodów dla których kupuje się ponownie to samo auto. Nie tylko znaczek.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
8 godzin temu, ghost2255 napisał:

Cos w tym „fan marki / modelu” jest

Sąsiad z 15 lat jeździł Accordem (nowy co 2-3 lata) nawet nie oglądał nic innego, przy zakupie pierwszego wybrał Hondę i dalej tylko zmieniał

Jak accord zniknął z PL, pooglądał premiumy, wybrał Lexus ES, teraz ma juz drugiego, czeka na nowy model :)

Napisano
13 godzin temu, zenek111 napisał:

z Innego wątku:

Szybko wydajesz osądy. Skąd wiesz czy inne auta nie były brane pod uwagę ?

Kolega akurat miał poprzednio diesla raz i więcej nie kupi auta z takim silnikiem. Ravka mu odpowiada, ma dobre finansowanie, nie jest problematyczna i pojemna. Dlaczego nie ? Te auta bardzo dobrze się sprzedają.

Ja podobnie 3x kupiłem Volvo i nie dlatego że jestem jakoś przywiązany do marki, tylko dlatego bo najbardziej mi pasowało w danym momencie.

Edytowane przez sherif

Napisano
12 minut temu, sherif napisał:

Ja podobnie 3x kupiłem Volvo i nie dlatego że jestem jakoś przywiązany do marki, tylko dlatego bo najbardziej mi pasowało w danym momencie.

Ja kupiłem 3 Jaguary a przecież mogłem spróbować Chińczyka.

rotfl2

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

rotfl2

Ja spróbowałem kiedyś. Santanę, przeszło mi na długo ).

Napisano

1 godzinę temu, Ryb napisał:

rotfl2

Byś teraz chwalił bardziej niż Zenek )

Napisano

3 godziny temu, Ryb napisał:

rotfl2

Hindus czy chinczyk 1 pies.

Nawet Twoje 2 koronne argumenty antychińskie są spełnione.

Zawinęli się niczym Seres (a nawet gorzej), a ceny używek są jakie są (jest szansa, że % utrata przegania/przegoni chinole, już nie mówiąc o kwotowej). phi

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
47 minut temu, ZUBERTO napisał:

Hindus czy chinczyk 1 pies.

Nawet Twoje 2 koronne argumenty antychińskie są spełnione.

Zawinęli się niczym Seres (a nawet gorzej),

No nie wiem, widziałem ten nowy model. Jakby go zrobić w jakimś męskim kolorze to całkiem, całkiem. Ma mieć 1000-1300KM i być dość wygodny. Jak elektryków nie lubię to tym jeździłbym. Może oni jednak nie są aż tacy głupi?

47 minut temu, ZUBERTO napisał:

a ceny używek są jakie są (jest szansa, że % utrata przegania/przegoni chinole, już nie mówiąc o kwotowej). phi

Ej, to nie są auta dla ludzi, których nie stać na serwis i utratę wartości.

palacz

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

rotfl2

to ja mam... 4-tą Alfę - przebiłem? zlosnik

Edytowane przez Dareek

Napisano
18 godzin temu, ghost2255 napisał:

Nie mówie ze bardziej mu będzie pasował, mówie ze on Kodiaqa nawet nie sprawdzi, bo po prostu przywiazął sie do modelu - i nic w tym złego, jego sprawa.

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał:

Szybko wydajesz osądy. Skąd wiesz czy inne auta nie były brane pod uwagę ?

Kolega akurat miał poprzednio diesla raz i więcej nie kupi auta z takim silnikiem. Ravka mu odpowiada, ma dobre finansowanie, nie jest problematyczna i pojemna.

Na rynku jest bardzo wiele modeli aut które co kilka lat łapia nowe zalety bądź wady. Szansa na to ze poprzedni model Ravki najbardziej mu odpowiadał i kolejny model tez mu najbardziej bedzie odpowiadał (mimo zmian w Ravce i mimo zmian u konkurentów) jest po prostu znacznie mniejsza niz większa. Nie udawajmy ze nie wiemy co to jest bezkrytyczne przywiazanie do marki czy modelu

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał:

Mogłeś kupic Ravke, przecież dobrze sie sprzedaje

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał:

Mogłeś kupic Ravke, przecież dobrze sie sprzedaje

Po co mam kupować auto, które dobrze się sprzedaje? Wolę kupić takie, które się nie sprzedaje, producent będzie mi bardziej wdzięczny. A jak kupię 3 to wybudują mi pomnik.

rotfl2

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Po co mam kupować auto, które dobrze się sprzedaje? Wolę kupić takie, które się nie sprzedaje, producent będzie mi bardziej wdzięczny. A jak kupię 3 to wybudują mi pomnik.

rotfl2

Czyli jestes klientem na chińczyka, bo one sie według Cienie nie sprzedaja :P

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał:

Czyli jestes klientem na chińczyka, bo one sie według Cienie nie sprzedaja :P

W Chinach się sprzedają w milionach egzemplarzy więc się nie liczy. Zauważ, że ja wybrałem markę, która w całym roku 2025 nie wyprodukowała i nie sprzedała ani jednego samochodu!

phi

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

W Chinach się sprzedają w milionach egzemplarzy więc się nie liczy. Zauważ, że ja wybrałem markę, która w całym roku 2025 nie wyprodukowała i nie sprzedała ani jednego samochodu!

phi

A to sorry, nie znałem tej statystyki

Napisano
18 minut temu, zenek111 napisał:

Na rynku jest bardzo wiele modeli aut które co kilka lat łapia nowe zalety bądź wady. Szansa na to ze poprzedni model Ravki najbardziej mu odpowiadał i kolejny model tez mu najbardziej bedzie odpowiadał (mimo zmian w Ravce i mimo zmian u konkurentów) jest po prostu znacznie mniejsza niz większa. Nie udawajmy ze nie wiemy co to jest bezkrytyczne przywiazanie do marki czy modelu

Akurat w przypadku Toyoty IMO nie masz racji.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Temat offtopowy, ale wczoraj doszło do małego szoku.

Oto jeden z najnowszych wytworów Boston Dynamics, pokazane to co mu sie udaje, a to co (czesciej) mu sie nie udaje.

No i teraz wjechały chińczyki z pokazem swoich robotów, co ważne - pokaz na żywo a nie wyselekcjonowane filmiki z udanymi momentami. W zasadzie do teraz szukam kogos mówiacego ze to fejk, ale wciaz znajduje filmiki tym ze to nie fejk a "szok" dla branży:

Napisano

Postęp jest ogromny: przez dziesięciolecia nikt nie potrafił wyprodukować robota który potrafi chodzić stabilnie w dwóch kończynach po nierównym terenie a teraz w ciągu miesięcy producenci przeskakuja kolejne bariery... AI wykorzystywane oprogramowaniu... strach się bać co bedzie dalej.

Napisano
W dniu 1.02.2026 o 15:32, zenek111 napisał:

...

Najmocniejsze jest MG, ale inne marki też są silne: Omoda zanotowała wynik na poziomie 7 552 (+582,82%), Jaecoo 7 420 (aż +1 369,31%), BYD 6 853 (+1 567,40%), a BAIC 5 126 (+195,79%)."

Jako ciekawostka, plany BYD na rok 2026 to ponad 30 tys. pojazdów. A w zeszłym roku sprzedali wspomniane 6853. A jeszcze rok wcześniej ok. 180.

Napisano
W dniu 1.02.2026 o 15:53, ghost2255 napisał:

Aby dorównać w ENCAP z gwiazdkami, muszą nadrabiać grubością blach i masą, aby dać osiągi muszą lać paliwo bogato, nie umieją robić efektywnego aerodynamicznie nadwozia i hybrydy mimo mocniejszego doładowywania baterii i tak pala więcej od Toyot.

Pojawiło sie wyjasnienie co do chińskiej paliwożernosci i problemów z osiągami

Napisano
12 godzin temu, zenek111 napisał:

Pojawiło sie wyjasnienie co do chińskiej paliwożernosci i problemów z osiągami

Uwaga! Artykuł sponsorowany.

lol