Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gniazdka wlaczniki

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje porady dot. Elektryki.

1 jakiej firmy brac gniazdka podtynkowe? Schneider, simon czy to dobre firmy 

Część gniazdek wystepuje pojedynczo, część obok siebie np. przy tv jest gniazdko podwójne, tv z kablem antenowym i  gniazdko lan. Takze trzeba będzie stosowac ramki potrojne.

Gniazdka będą głównie podwójne np cos takiego https://allegro.pl/oferta/gniazdo-podwojne-z-uziemieniem-kompletne-bialy-simon-10-12626761696?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=ZWMyMTY0NmMtMDUzYS00ODcxLTlmYWMtN2ExZDM5MTZlNThmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4622d451-148a-4a80-a0c1-335ff43ac682#productReviews

I znowuż jaka firma robi kompletne systemy gniazdek i ramek w dobrych cenach i trwale.

Plastikowe czy szklane?

Czy wlacznik schodowy brac z podświetleniem LED? 

Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Dobrze zeby byly adaptery gdy puszka została zamocowana zbyt głęboko.

Czy gniazdka z uziemieniem typu schuko sa lepsze od tych z bolcem

Gniazdka do tv, do puszki doprowadzono tylko jeden kabel antenowy, da sie zastosowac gniazdko TV -R na jednym kablu?

https://allegro.pl/oferta/simon-10-gniazdo-r-tv-koncowe-separowane-cak-01-11-16950638855

Gniazdka nad \ obok umywalką i zlewem. Sa oddalone 60 cm, czy stosowac gniazda z klapka czy bez? W łazience sa tylko 2 gniazdka

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano

Simon jest spoko a cenowo atrakcyjnie. Ja nie mam problemow. Są różne wersje z zaciskami i na śrubki.

Schuko to standard niemiecki chyba i wiele wtyczek ci tam nie będzie pasować. Miałem i wszystko wywaliłem bo mnie wkurzalo,.że jedno pasuje a drugie nie.

Napisano
11 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

A ktore lepsze?

Zalezy kto montuje 🤣

Ja montowałem sam to te na zaciski oczywiście lepiej się montowało. Nie pamiętam już dokładnie ale gniazdka i tak mają śrubowe że względu na większe natężenie.

Nowa też o gniazdkach i włącznikach z ramkami bo te zintegrowane słabo się montowało.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
6 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

A ktore lepsze?

Połączenia śrubowe są bezpieczniejsze. 

Napisano
48 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Potrzebuje porady dot. Elektryki.

Jako nieelektryk odpowiem: mam simon 54 (delikatnie inny wygląd ramek, przycisków - bebechy raczej te same) i jestem zadowolony. Ramki zastosowałem od pojedynczych do pięcioelementowych (jak to inaczej odmienić :bzik:). Gniazdka R-TV "zasila" się pojedynczym kablem (w module gniazdka jest separator toru sygnałowego R i TV).

Podświetlenie wyłączników wg uznania - uważaj potem na migające, tlące się żarówki - mogą być potrzebne do zamontowania kondensatory w punktach oświetleniowych.

Napisano

Adaptery montuje się się do puszek, więc sam łącznik nie ma znaczenia.

Napisano

Mam Simona 54 od 10lat. Wybrałem je bo taka średnia półka, nie są przesadnie drogie a mają pełny asortyment. Ja używałem ramek nawet do 5szt. Kupowałem 230V, LAN, TV/SAT, głośnikowe, puste, schodowe i krzyżowe (ponad 200pkt). Kompletnie bezawaryjne nie są, padły mi 2 włączniki światłą - wytarła się kołyska. Mimo lat bez problemu dokupiłem. Fajnie się je montuje i sprawiają wrażenie dobrej jakości.

Ja mam szare i ramki dymione szklane. Ładnie wyglądają mimo lat, nie zmieniły koloru.

Czy podświetlane ? Musisz sobie odpowiedzieć czy będzie tam nocą zero światła .. u mnie jest otwarta klatka, więc jest półmrok w nocy, dlatego nie potrzebuje. Wstawiłem z LEDami do garażu, ale i tak wciskam na pamięć. 

Na pewno warto wybrać z podświetleniem do lamp zewn - widać czy świeci z wew.

Przy RTV warto dać częśc gniazdek x2 w jednym polu.

Jak masz splitter to idzie na jednym kablu antenowym a gniazdko rozdziela TV/SAT/FM.

Edytowane przez sherif

Napisano
  • Autor
31 minut temu, sherif napisał(a):

Jak masz splitter to idzie na jednym kablu antenowym a gniazdko rozdziela TV/SAT/FM.

Na razie mam tylko puszki i kable. Splitter centraln8e rozdzieli sygnał ze na jednym kablu pojdzie tv i sat??

Do czego sa gniazdka antenowe oznaczone  RTV {Sat i Rtv}? Nie mylic z R-TV gdzie jest rozdział na Fm i tv.

Napisano
5 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Na razie mam tylko puszki i kable. Splitter centraln8e rozdzieli sygnał ze na jednym kablu pojdzie tv i sat??

Do czego sa gniazdka antenowe oznaczone  RTV {Sat i Rtv}? Nie mylic z R-TV gdzie jest rozdział na Fm i tv.

U mnie schodzą się do splittera kable od anten SAT, DVB i FM, wychodzą przewody antenowe do gniazdek. Gniazdko rozdziela sygnał i ma 3 porty: FM, TV i SAT.

Poczytaj sobie o instalacja SAT/TV w domach.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, sherif napisał(a):

U mnie schodzą się do splittera kable od anten SAT, DVB i FM, wychodzą przewody antenowe do gniazdek. Gniazdko rozdziela sygnał i ma 3 porty: FM, TV i SAT.

Poczytaj sobie o instalacja SAT/TV w domach.

Czyli splitter ma 3 wejscia na 3 antenty i prowadzi jeden  kabel do jednego pomieszczenia, Gniazdko rozdziela sygnał i ma 3 porty: FM, TV i SAT ? Tak to działa?

Napisano

Ja na czas budowy i wykończenia kupiłem jakiś najtańszy badziew Quadra i co ciekawe gniazdka i pstryczki okazały się całkiem przyzwoite, w mniej wymagających punktach pracują niezawodnie do dzisiaj. Docelowo wybrałem Ospel, czuć skok jakościowy zwłaszcza przy montażu, dotyku i cichym kliku, ale funkcjonalność jest taka sama. Każde gniazdko da się poprawnie zamontować mniej lub bardziej rzucając mięsem, zwłaszcza jak u mnie elektryk z lenistwa całą instalację prowadził 3x2,5kw. Nawet do lampek led :facepalm:. Największy problem w tym wszystkim to była żona, bo trzeba było dobrać kształty i kolorystykę ;]

Napisano
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Czyli splitter ma 3 wejscia na 3 antenty i prowadzi jeden  kabel do jednego pomieszczenia, Gniazdko rozdziela sygnał i ma 3 porty: FM, TV i SAT ? Tak to działa?

Tak

Napisano
14 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Schneider, simon czy to dobre firmy 

Ja kupowałem do domu simona 10 i jest całkiem spoko, pomimo że wszystko z plastiku. 

Mam też kilka sztuk schneider asfora, mają metalową ramkę pod spodem jak komuś bardzo na tym zależy, ale nie widzę większej różnicy na plus schneidera. 

Simon jest polski i tani (znaczy ta seria, bo są bardziej fancy też sporo droższe), dobrze się montuje, można spokojnie brać. 

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Tak

takie bedzie ok?

https://allegro.pl/oferta/simon-10-gniazdo-antenowe-r-tv-sat-koncowe-cask-01-11-bialy-10866008726?reco_id=272c592a-5e39-11f0-83f1-a6add01f021e&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

12 minut temu, iwik napisał(a):

Ja kupowałem do domu simona 10 i jest całkiem spoko, pomimo że wszystko z plastiku. 

Mam też kilka sztuk schneider asfora, mają metalową ramkę pod spodem jak komuś bardzo na tym zależy, ale nie widzę większej różnicy na plus schneidera. 

Simon jest polski i tani (znaczy ta seria, bo są bardziej fancy też sporo droższe), można spokojnie brać. 

do czego sa takie gniazda RTV?  wyglada jak TV - czy mozna tez do niego podłączyc zmiennie  radio?

https://allegro.pl/oferta/gniazdo-antenowe-rtv-sat-sat-koncowe-biale-simon10-13751968473?reco_id=272c592a-5e39-11f0-83f1-a6add01f021e&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Napisano
5 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Sat to wiadomo. 

Radio możesz oczywiście podłączyć jeśli masz antenę która obsługuje też pasma radiowe. 

Ja u siebie akurat nie mam nawet instalacji TV/SAT. TV używam tylko internetowej. 

Napisano

W zasadzie przy zwykłym użytkowaniu to każde będą ok.

Problem może być z gniazdami fest obciążonymi gdzie podłączasz pralkę, piekarnik, czajnik elektryczny czy jakiś grzejnik:phi:

Napisano
1 godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Gniazdo specyficzne i bardzo obecnie modne, bo ma drugie, osobne wyjście SAT, np. dla dwuwejściowego tunera a obecnie to standard dla tunerów SAT z nagrywaniem. To gniazdo wymaga doprowadzenia do niego dwóch kabli- jeden tylko z sygnałem SAT a drugi z zsumowanym sygnałem SAT+naziemna, z tego drugiego następuje w gnieździe rozdział na SAT i RTV. Oczywiście do gniazda RTV można zamiennie podłączyć TV albo radio, dobierając odpowiednio rodzaj kabla. Można też wpiąć dodatkowy rozdzielacz i podłączyć jednocześnie i TV i radio.

Generalnie w doborze gniazd RTV/SAT podstawowe znaczenie ma, jak wygląda "wcześniej" cała instalacja antenowa- jaki zastosowano typ konwertera przy antenie SAT, z ilu odbieramy satelit, jak sumowane są sygnały SAT i naziemne (splittery, multiswitche) itd. A tu mogą być różne warianty... Także trzeba zacząć "od góry" a nie od gniazdek. :skromny:

Edytowane przez Wasylek

Napisano
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Ja mam innej serii co prawda, ale wygląda niemal identycznie. Pamiętaj, że to wymaga odpowiedniej instalacji.

Napisano
3 godziny temu, volf6 napisał(a):

W zasadzie przy zwykłym użytkowaniu to każde będą ok.

Problem może być z gniazdami fest obciążonymi gdzie podłączasz pralkę, piekarnik, czajnik elektryczny czy jakiś grzejnik:phi:

Jak się samemu buduje to własnie w miejscach jak kuchnia wstawia się gniazdek w opór. Osobiście nie wiem co może się stać z gniazdkiem, nawet jak się powpina na trójniki po kilka urządzeń.

Chyba tak u dziadka widziałem, trochę popalony kontakt, ale dom z lat 50'. Od reszty to są bezpieczniki.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Jak się samemu buduje to własnie w miejscach jak kuchnia wstawia się gniazdek w opór. Osobiście nie wiem co może się stać z gniazdkiem, nawet jak się powpina na trójniki po kilka urządzeń.

Chyba tak u dziadka widziałem, trochę popalony kontakt, ale dom z lat 50'. Od reszty to są bezpieczniki.

kuchnia to 3 obwody  plus czwarty indukcja.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Wasylek napisał(a):

Gniazdo specyficzne i bardzo obecnie modne, bo ma drugie, osobne wyjście SAT, np. dla dwuwejściowego tunera a obecnie to standard dla tunerów SAT z nagrywaniem. To gniazdo wymaga doprowadzenia do niego dwóch kabli- jeden tylko z sygnałem SAT a drugi z zsumowanym sygnałem SAT+naziemna, z tego drugiego następuje w gnieździe rozdział na SAT i RTV. Oczywiście do gniazda RTV można zamiennie podłączyć TV albo radio, dobierając odpowiednio rodzaj kabla. Można też wpiąć dodatkowy rozdzielacz i podłączyć jednocześnie i TV i radio.

Generalnie w doborze gniazd RTV/SAT podstawowe znaczenie ma, jak wygląda "wcześniej" cała instalacja antenowa- jaki zastosowano typ konwertera przy antenie SAT, z ilu odbieramy satelit, jak sumowane są sygnały SAT i naziemne (splittery, multiswitche) itd. A tu mogą być różne warianty... Także trzeba zacząć "od góry" a nie od gniazdek. :skromny:

takie odpada bo mam tylko jeden kabel.

https://allegro.pl/oferta/simon-10-gniazdo-antenowe-r-tv-sat-koncowe-cask-01-11-bialy-10866008726?reco_id=272c592a-5e39-11f0-83f1-a6add01f021e&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

takie bedzie dobre ? pod jeden kabel?

Poza kablami i puszkami nic nie ma , anteny bedą pózniej. 

jakie elementy instalacji brać (te o któych piszesz)? JAkis link?

Napisano

Ziom jestem na podobnym etapie.

Zgodnie z projektem miał być Simon 54 premium, ale bedzie chyba Schneider Sedna (o ile jest jeszcze do zdobycia, bo ostatnio obsadzałem takie 6 lat temu w pokoiku córki).

W większości systemów strasznie nie podoba mi się wyglad podwójnych gniazd w 1 ramce (mają takie obwódki wystające sporo przed korpus i zbierają kurz).

Nie pamiętam teraz jakie zaciski ma ta Sedna, ale natchnąłeś mnie by poszukać czy jeszcze istnieje i co istnieje w tym systemie, bo wtedy potrzebowalem tylko gniazda i zwykłe włączniki. 

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
6 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ziom jestem na podobnym etapie.

Zgodnie z projektem miał być Simon 54 premium, ale bedzie chyba Schneider Sedna (o ile jest jeszcze do zdobycia, bo ostatnio obsadzałem takie 6 lat temu w pokoiku córki).

W większości systemów strasznie nie podoba mi się wyglad podwójnych gniazd w 1 ramce (mają takie obwódki wystające sporo przed korpus i zbierają kurz).

Nie pamiętam teraz jakie zaciski ma ta Sedna, ale natchnąłeś mnie by poszukać czy jeszcze istnieje i co istnieje w tym systemie, bo wtedy potrzebowalem tylko gniazda i zwykłe włączniki. 

Na allegro sa .

Jaki projekt? Wnętrz? Dlaczego nie simon 10? 😉 Zaluje ze nie zrobilem wiecej pojedynczych gniszdek byloby prościej i taniej

Napisano

Mogę polecić Schneider Asfora. Przystępne cenowo, schludne, dobrze trzymają, ładnie się łączą w wielokrotnych ramkach. Wyposażyłem w nie cały dom kilka lat temu i nie zauważyłem żeby żółkły (białe).

Napisano
28 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Na allegro sa .

Jaki projekt? Wnętrz? Dlaczego nie simon 10? 😉 Zaluje ze nie zrobilem wiecej pojedynczych gniszdek byloby prościej i taniej

Właśnie paczam, że są i Elkond jest autoryzowanym przedstawicielem Schneidera.

Bo kupujemy to co nam się podoba, a Simon 10 się nie podoba.

Z wyglądu podoba nam sie Polmark ROSA, z takimi małymi włącznikami i szerokimi ramkami, ale nie chcę eksperymentować.

Są oczywiście różne cuda na kiju gdzie przykładowo pojedyncza ramka kosztuje 50-70zł, ale to już przerost formy nad treścią.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Właśnie paczam, że są i Elkond jest autoryzowanym przedstawicielem Schneidera.

Bo kupujemy to co nam się podoba, a Simon 10 się nie podoba.

Z wyglądu podoba nam sie Polmark ROSA, z takimi małymi włącznikami i szerokimi ramkami, ale nie chcę eksperymentować.

Są oczywiście różne cuda na kiju gdzie przykładowo pojedyncza ramka kosztuje 50-70zł, ale to już przerost formy nad treścią.

Ziom 

Jakie kladziesz gniazda antenowe?

Napisano
W dniu 11.07.2025 o 20:41, deszczowyRoman napisał(a):

takie odpada bo mam tylko jeden kabel.

takie bedzie dobre ? pod jeden kabel?

Poza kablami i puszkami nic nie ma , anteny bedą pózniej. 

jakie elementy instalacji brać (te o któych piszesz)? JAkis link?

Gniazdo OK- typowe gniazdo końcowe pod jeden kabel.

A co do instalacji- trudno coś proponować, jeżeli nie mam pojęcia co to ma być, co odbierać, jaki budynek, ile będzie tych gniazd końcowych, jak jest z zasięgiem TV naziemnej... Także opisz coś więcej... Trochę słabo, że kładąc nową instalację masz tylko ten jeden kabel antenowy "w ścianie", bo to taki strzał w kolano...

A na początek poczytaj ogólnie, zobacz schematy antenowe: TUTAJ i TUTAJ

Jeżeli nie będzie więcej niż 4 gniazda końcowe, to polecałbym rozwiązanie proste i ekonomiczne- antenę SAT z konwerterem typu QUAD (zwykłym lub Monoblock) a wtedy zamiast multiswitcha wystarczy pasywny (nie wymagający zasilania) sumator sygnałów SAT i RTV a z niego polecą już 4 kable do poszczególnych gniazd.

Ważne jest też jakie tunery satelitarne będą używane, bo mając w instalacji tylko jeden kabel, byłoby warto skorzystać z technologii Unicable a nie każdy sprzęt ją obsługuje. Ale wtedy cała instalacja się zmienia- potrzebny konwerter Unicable itd... ;]

Edytowane przez Wasylek

Napisano
W dniu 12.07.2025 o 06:51, deszczowyRoman napisał(a):

Ziom 

Jakie kladziesz gniazda antenowe?

Żadnych nie dawaj.

U siebie, by uzyskać dobry sygnał bez wzmacniacza, spinałem kable bezpośrednio. Gniazdka usunąłem.

Napisano
25 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Żadnych nie dawaj.

U siebie, by uzyskać dobry sygnał bez wzmacniacza, spinałem kable bezpośrednio. Gniazdka usunąłem.

Koncepcja skuteczna, ale oznacza "coś nie halo" z poziomem sygnału, czyli z wcześniejszą częścią instalacji antenowej...

Jeśli wzmacniacz jest gdzieś konieczny, to... ma być 8-)

Poza tym- jak musi rozdzielić z jednego kabla na sygnały SAT i naziemną, to i tak potrzebny rozdzielacz, czyli dokładnie to, co jest wbudowane w gniazdo...

Edytowane przez Wasylek

Napisano
53 minuty temu, Wasylek napisał(a):

Koncepcja skuteczna, ale oznacza "coś nie halo" z poziomem sygnału, czyli z wcześniejszą częścią instalacji antenowej...

Jeśli wzmacniacz jest gdzieś konieczny, to... ma być 8-)

Poza tym- jak musi rozdzielić z jednego kabla na sygnały SAT i naziemną, to i tak potrzebny rozdzielacz, czyli dokładnie to, co jest wbudowane w gniazdo...

No nie halo, bo trochę daleko w lesie.

Teraz podniosłem wyżej antenę i może by było już ok.

U mnie łączenie sygnałów nie sprawdziło się dla telewizji naziemnej. Ale to chyba dekoder satelitarny zakłócał.

Na szczęście szły osobne kable, więc gniazdko aut.

Napisano

Ja mam simona54, ponad 300 punktów, montowałem sam. Do ramek wielokrotnych polecam kupić ori ramkę montażową z poziomnicą, mega ułatwia ustawienie i złożenie do kupy.

Napisano
  • Autor
W dniu 14.07.2025 o 11:01, Wasylek napisał(a):

Gniazdo OK- typowe gniazdo końcowe pod jeden kabel.

A co do instalacji- trudno coś proponować, jeżeli nie mam pojęcia co to ma być, co odbierać, jaki budynek, ile będzie tych gniazd końcowych, jak jest z zasięgiem TV naziemnej... Także opisz coś więcej... Trochę słabo, że kładąc nową instalację masz tylko ten jeden kabel antenowy "w ścianie", bo to taki strzał w kolano...

A na początek poczytaj ogólnie, zobacz schematy antenowe: TUTAJ i TUTAJ

Jeżeli nie będzie więcej niż 4 gniazda końcowe, to polecałbym rozwiązanie proste i ekonomiczne- antenę SAT z konwerterem typu QUAD (zwykłym lub Monoblock) a wtedy zamiast multiswitcha wystarczy pasywny (nie wymagający zasilania) sumator sygnałów SAT i RTV a z niego polecą już 4 kable do poszczególnych gniazd.

Ważne jest też jakie tunery satelitarne będą używane, bo mając w instalacji tylko jeden kabel, byłoby warto skorzystać z technologii Unicable a nie każdy sprzęt ją obsługuje. Ale wtedy cała instalacja się zmienia- potrzebny konwerter Unicable itd... ;]

6 gniazd koncowych. Od kazdego biegnie kabel na strych. Uzywane beda 2 lub 3 gniazdka. Reszty mogę nie podłączać. 

Na poczatek chcę antene DVB-T i FM. Pewnie z czasem dołożę satelitę

Albo od razu. Sygnał dvbt jest.budynek jednorodzinny

Napisano
  • Autor
W dniu 14.07.2025 o 17:45, katorznik napisał(a):

Ja mam simona54, ponad 300 punktów, montowałem sam. Do ramek wielokrotnych polecam kupić ori ramkę montażową z poziomnicą, mega ułatwia ustawienie i złożenie do kupy.

300 gniazdek i wlacznikow czy liczysz z oświetleniem?

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno , sporo gniazdek elektryczny ch mam pojedynczych i mozna kupic fsbryczne gniazdko juz z ramką na stałe. Roznica pomiedzy tym gniazdkiem a wsadzanym w ramkę jest w wysokości gniazda te wsadzane jest wyzsze o okolo 10 do 15mm, czyli o te 15mm będzie mocniej odstawac od sciany. 

Napisano
3 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

300 gniazdek i wlacznikow czy liczysz z oświetleniem?

pojedynczych punków, sztuk osprzętu 😉 jak jest 2xgniazdko = 2, jak 3x wlacznik = 3 etc. 

Napisano

Polmark np. Rosa (to w zasadzie jest lub był OSPEL).
Tanie. Jak trzeba na szybko coś dokupić, to są też w marketach. Działają jak trzeba

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, katorznik napisał(a):

pojedynczych punków, sztuk osprzętu 😉 jak jest 2xgniazdko = 2, jak 3x wlacznik = 3 etc. 

to inaczej zapytam, jaki jest sens dawania 2 puszek i 2 gniazdek pojedynczych zamiast 1 puszki i gniazdka podwójnego?

JA mam tylko gniazdka podwójne 

i jaki metraż?

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, tomkowski napisał(a):

Polmark np. Rosa (to w zasadzie jest lub był OSPEL).
Tanie. Jak trzeba na szybko coś dokupić, to są też w marketach. Działają jak trzeba

https://allegro.pl/oferta/simon-10-gniazdo-podwojne-z-uziemieniem-kompletne-cgz2-11-bialy-13702029589

Napisano
35 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

To jest zintegrowane z ramką. Jest ok o ile nie będziesz chciał wykorzystać potem np w podwojnej czy potrójnej ramce jak zmieni się koncepcja. 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, iwik napisał(a):

To jest zintegrowane z ramką. Jest ok o ile nie będziesz chciał wykorzystać potem np w podwojnej czy potrójnej ramce jak zmieni się koncepcja. 

tak ,rozumiem, ale jak zamontowac ramkę na 2 czy 3 gniazdka do jednej puszki?

Napisano
4 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

tak ,rozumiem, ale jak zamontowac ramkę na 2 czy 3 gniazdka do jednej puszki?

Zawsze możesz sobie dorobić puszki obok do potrójnej ramki 🤣spacer.png

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Mam w jednym mieszkaniu taki osprzęt.

Podwójne gniazdko nie ma zintegrowanej ramki tylko osobną.

W 3-krotnej ramce mam włożone podwójne gniazdo.

Napisano
23 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

to inaczej zapytam, jaki jest sens dawania 2 puszek i 2 gniazdek pojedynczych zamiast 1 puszki i gniazdka podwójnego?

JA mam tylko gniazdka podwójne 

i jaki metraż?

kwestie wizualne, w kuchni np mam 2x podwojne gniazdo w rządku.

metraż? użytkowa 180, całkowita jakoś 250