Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Tuscon vs Kia Sportage

Featured Replies

Napisano

W sumie zastanawiam się po wstępnych odrzuceniach innych marek nad tymi dwoma.

Hyundai Tuscon 1.6 T-GDI 48V 2WD 7DCT w wersji wyposażenia SMART z pakietem LED2

Kia Sportage wersja M pakiet smart,zimowy, automat 7DCT 1.6-Tgdi

Budżet zakładam 140 brutto. Więc tutaj będą te podstawowe wersje.

Silniki te same, ale Hyundai ma dodatkowo hybrydę. Nie żebym to potrzebował bo ja robię z 5 tys km rocznie. Więc nie patrzę na zużycie paliwa to bez znaczenia dla mnie. 

Niby te Kia tak mam wrażenie każdy gdzie nie spojrze kupuje, może coś jest na rzeczy i to fajne autko. Z wyglądu jakoś bardziej ta Kia wygląda swojsko, Hyundai jakoś taki dziwny dla mnie trochę, ale może jakby solidniejszy. Niby marka bliźniacza ale jakoś Hyundai wygląda jakby był półkę wyżej, ale może to moje złudzenie. No i sam nie wiem. Trwałością się jakoś różnią? Mechaniczną trwałością, czy to jedno i to samo? 

Napisano
7 godzin temu, Sono223x napisał(a):

Hyundai Tuscon 1.6 T-GDI 48V 2WD 7DCT w wersji wyposażenia SMART z pakietem LED2

Silniki te same, ale Hyundai ma dodatkowo hybrydę. Nie żebym to potrzebował bo ja robię z 5 tys km rocznie. Więc nie patrzę na zużycie paliwa to bez znaczenia dla mnie. 

Niby te Kia tak mam wrażenie każdy gdzie nie spojrze kupuje, może coś jest na rzeczy i to fajne autko. Z wyglądu jakoś bardziej ta Kia wygląda swojsko, Hyundai jakoś taki dziwny dla mnie trochę, ale może jakby solidniejszy. Niby marka bliźniacza ale jakoś Hyundai wygląda jakby był półkę wyżej, ale może to moje złudzenie. No i sam nie wiem. Trwałością się jakoś różnią? Mechaniczną trwałością, czy to jedno i to samo? 

Hyundai ma 5 lat gwarancji bez wiekszych wylaczen Kia niby 7, ale z wylaczeniami po 24-36msc.

Jezeli rozwazasz DCT, to miej na uwadze, ze w Kia jest ograniczenie na sprzegla do 20kkm.

Te sprzegla trwaloscia nie grzesza, chociaz przy Twoich przebiegach to raczej bez znaczenia.

Mechanicznie to jest to samo, wiec porownaj wyposazenie i wybierz ten co lepiej pasuje.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Hyundai ma 5 lat gwarancji bez wylaczen Kia niby 7, ale z wylaczeniami po 24-36msc.

Jezeli rozwazasz DCT, to miej na uwadze, ze w Kia jest ograniczenie na sprzegla do 20kkm.

Te sprzegla trwaloscia nie grzesza, chociaz przy Twoich przebiegach to raczej bez znaczenia.

Mechanicznie to jest to samo, wiec porownaj wyposazenie i wybierz ten co lepiej pasuje.

Nie wiem jak teraz, ale mój miał wyłączenia. Zawieszenie chyba 2 lata. A system multimedialny 3. Więc warto sprawdzić. Wybrać co się spodoba, co będzie miało lepszą cenę/ wyposażenie. Co będzie dostępne w oczekiwanym czasie i kolorze.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Nie wiem jak teraz, ale mój miał wyłączenia. Zawieszenie chyba 2 lata. A system multimedialny 3. Więc warto sprawdzić.

Tak, to chyba nadal tak jest. Mialem na mysli uklad napedowy.

Napisano

To są praktycznie te same auta. Kia nieco ładniejsza z zewnątrz. Tucson zwłaszcza z profilu nie grzeszy wyglądem. Srodki podobne i niestety to tabletowo na desce. Mnie to odrzuca. 

Te auta mają masę drobnych usterek jednak dominują na naszym rynku w tej klasie. W sumie nie wiem dlaczego.... bo ani cena nie jest super atrakcyjna, ani wyposażenie bogate (wypiasione wersje to już kolo 200k czyli jak w autach premium). Może chodzić o tą długa gwarancję tyle że tam akurat sie psują rzeczy które są wyłączone z gwarancji po 2/3 latach.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
13 minut temu, Truecolor napisał(a):

To są praktycznie te same auta. Kia nieco ładniejsza z zewnątrz. Tucson zwłaszcza z profilu nie grzeszy wyglądem. Srodki podobne i niestety to tabletowo na desce. Mnie to odrzuca. 

Te auta mają masę drobnych usterek jednak dominują na naszym rynku w tej klasie. W sumie nie wiem dlaczego.... bo ani cena nie jest super atrakcyjna, ani wyposażenie bogate (wypiasione wersje to już kolo 200k czyli jak w autach premium). Może chodzić o tą długa gwarancję tyle że tam akurat sie psują rzeczy które są wyłączone z gwarancji po 2/3 latach.

Idź do Toyoty albo Hondy, to się przekonasz, że Hyundai/Kia maja atrakcyjne ceny :ok:

Ale jeśli chodzi o gust, to każdy ma swój, i niech wybiera co mu się podoba.

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Idź do Toyoty albo Hondy, to się przekonasz, że Hyundai/Kia maja atrakcyjne ceny :ok:

Ale jeśli chodzi o gust, to każdy ma swój, i niech wybiera co mu się podoba.

Masz rację co do gustu, ale pewnie chodzi o niezawodnosc i tzw "nieupierdliwość" w eksploatacji.

A o tym użytkownicy mogą sie w jakiś sposób wypowiedzieć.

Ja wolałbym przed zakupem wiedziec co moze mnie czekać i czego sie spodziewać jeżeli mam wydać ok 200 tys zł - np.jak łatwo wyłaczyć wszelkie pikacze po odpaleniu auta , jakosc obsługi w ASO itp

Napisano
4 minuty temu, jakubek napisał(a):

Masz rację co do gustu, ale pewnie chodzi o niezawodnosc i tzw "nieupierdliwość" w eksploatacji.

A o tym użytkownicy mogą sie w jakiś sposób wypowiedzieć.

Ja wolałbym przed zakupem wiedziec co moze mnie czekać i czego sie spodziewać jeżeli mam wydać ok 200 tys zł - np.jak łatwo wyłaczyć wszelkie pikacze po odpaleniu auta , jakosc obsługi w ASO itp

Zbyt racjonalnie podchodzisz do zakupu auta. 

Ja Tucsona wybrałem ileś lat temu przez przypadek.

Jeździłem po różnych salonach i w końcu Trafiłem do Hyudaia.

Spodobało mi się to auto, cena była jedna z niższych w tym wyposażeniu, które oczekiwałem. Dostawa za 2 tygodnie, kolor żonie pasował, więc od razu zamówiłem.

6,5 roku jeżdżenia bezawaryjnie. Sprzęgła wymienione na gwarancji.

Przez 5 lata gwarancji serwis tylko w ASO.

Napisano
10 godzin temu, Sono223x napisał(a):

Nie kupuj 7DCT. Z doświadczenia radzę 😄 Po 50kkm sprzęgła się już ślizgały, ale serwis problemu nie widział... 

Dołóż do pełnego HEVa 

Edytowane przez grogi

Napisano
26 minut temu, grogi napisał(a):

Nie kupuj 7DCT. Z doświadczenia radzę 😄 Po 50kkm sprzęgła się już ślizgały, ale serwis problemu nie widział... 

Dołóż do pełnego HEVa 

Tez bym sie sklanial ku takiej opcji. Albo podstawowa wersja z manualem, albo HEV :ok:

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

... Wybrać co się spodoba, co będzie miało lepszą cenę/ wyposażenie. Co będzie dostępne w oczekiwanym czasie i kolorze.

O właśnie, dobrze że wspomniałeś p kolorze. Przypomniało mi się że w Hyundaiu dominowały bardzo ciemne kolory, albo bialy

Napisano
Godzinę temu, Tomrad napisał(a):

O właśnie, dobrze że wspomniałeś p kolorze. Przypomniało mi się że w Hyundaiu dominowały bardzo ciemne kolory, albo bialy

Ja nie znoszę szarych... W Hyundai jest świetny pomarańczowy. Darmowy czerwony metalik też jest bardzo fajny. Moim zdaniem. 

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor

Generalnie mieszkam w mieście powiatowym do 20 tys mieszkańców. Tu nie ma korków, albo się jedzie albo nie. Myślicie że mimo wszystko sprzęgło tak szybko padnie? Myślę że przez 5 lat leasingu zrobie nim 50 tys km max. 

Obecnie miałem diesla 2.0 z 2017 roku, z dpf i adblue zrobiłem nim 100 tys km, nic kompletnie się nie działo przez ten cały czas. 

Napisano
18 minut temu, Sono223x napisał(a):

Generalnie mieszkam w mieście powiatowym do 20 tys mieszkańców. Tu nie ma korków, albo się jedzie albo nie. Myślicie że mimo wszystko sprzęgło tak szybko padnie? Myślę że przez 5 lat leasingu zrobie nim 50 tys km max. 

Obecnie miałem diesla 2.0 z 2017 roku, z dpf i adblue zrobiłem nim 100 tys km, nic kompletnie się nie działo przez ten cały czas. 

90% przebiegu mam na autostradzie... 

Napisano
1 godzinę temu, Tomrad napisał(a):

img-20250108-091546.jpg

Napisano
31 minut temu, Sono223x napisał(a):

Jeździłem po mieście. Sprzęgła na gwarancji wymienili - podobno na jakiś twardsze.

Dociągnąłem bez problemu do 125 kkm. :ok:

Napisano
  • Autor
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jeździłem po mieście. Sprzęgła na gwarancji wymienili - podobno na jakiś twardsze.

KIA?  A pisałeś że Hyundai ok.

Czyli serio w Hyundaiu da się sprzęgło na gwarancji a w Kia nie? Bez sensu

Edytowane przez Sono223x

Napisano
54 minuty temu, Sono223x napisał(a):

Ojciec ma Niro PHEV 1.6, właśnie w małym mieście. Co prawda jeździ mało podobnie jak Ty, ale z DCT nic się nie dzieje póki co.

Te dwa auta co podałeś to bliźniaki, musisz sam zdecydować co bardziej się Tobie podoba oraz kalkuluje.

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

Ojciec ma Niro PHEV 1.6, właśnie w małym mieście. Co prawda jeździ mało podobnie jak Ty, ale z DCT nic się nie dzieje póki co.

Te dwa auta co podałeś to bliźniaki, musisz sam zdecydować co bardziej się Tobie podoba oraz kalkuluje.

Ale tu jest PHEV... Ciekawe, czy ojciec zniewolony i podłącza codziennie...? Niro, mimo że PHEV, chyba wciąż lżejsze... 

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

Ale tu jest PHEV... Ciekawe, czy ojciec zniewolony i podłącza codziennie...?

Jest, ale dlatego ma DCT, a takie były obawy.

Oczywiście, że tak. Pisałem o tym w innym wątku. Kabel wisi na trytytkach obok gniazda ładowania. 50km w małym mieście to prawie tydzień jeżdżenia za free (PV). Stąd niechęć do tankowania.

Napisano
  • Autor

Może to DCT zależy od tego jaką kto ma nogę. Spokojnie ruszając dłużej wytrzyma? Czy od czego to zależy

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

Jest, ale dlatego ma DCT, a takie były obawy.

Oczywiście, że tak. Pisałem o tym w innym wątku. Kabel wisi na trytytkach obok gniazda ładowania. 50km w małym mieście to prawie tydzień jeżdżenia za free (PV). Stąd niechęć do tankowania.

Wiec sprzęgła wcale nie pracują, jak wszystko na prądzie?

Napisano
Godzinę temu, Sono223x napisał(a):

KIA?  A pisałeś że Hyundai ok.

Czyli serio w Hyundaiu da się sprzęgło na gwarancji a w Kia nie? Bez sensu

Teraz mogło się pozmieniać. Trzeba poczytać warunki gwarancji u obu.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Tylko, ze Ty caly czas piszesz o poprzedniej generacji Tucsona, ktorej juz nie produkuja od dobrych 5 lat...

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze Ty caly czas piszesz o poprzedniej generacji Tucsona, ktorej juz nie produkuja od dobrych 5 lat...

Innych doświadczeń nie mam.

Ale można się spodziewać, że wyciągnęli wnioski co do skrzyni i jej sprzęgieł.

Auto sprzedałem rok temu. Na zmienionych sprzęgłach doturlało do 125 kkm. Nowy właściciel nie wracała z reklamacją.

Teście mojej córki mają nowszy model 1.6 T DCT i nie narzekają.

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

img-20250108-091546.jpg

Ładny. Może akurat takie nieciekawe kolory były na stoku u dealera.

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 08:37, Truecolor napisał(a):

(wypiasione wersje to już kolo 200k czyli jak w autach premium). Może chodzić o tą długa gwarancję tyle że tam akurat sie psują rzeczy które są wyłączone z gwarancji po 2/3 latach.

Jakie auta premium masz na myśli za 200k?

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 11:05, Maciej__ napisał(a):

Tez bym sie sklanial ku takiej opcji. Albo podstawowa wersja z manualem, albo HEV :ok:

Dołożę od siebie, mój miał 47k przebiegu i już było czuć że coś się ze skrzynią dzieje. 

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 13:31, rwIcIk napisał(a):

Miałem piaskowy :old:

Jaki to? Masz jakieś zdjęcie?

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

jakieś z interentu

fd599cfe82f0fc77gen.jpg

Fuj, SWD. 

A auto bardzo ładne. Nie lubię szarości i ciemności.

Napisano
10 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Są i AWD.

@bizzowi chyba chodziło o rejestrację :smirk:

Napisano
13 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Są i AWD.

Chodziło mi o rejestrację z Wodzisławia, piętnujemy tu takich;]

AWD miałem i sobie chwaliłem

Napisano

Kia nieco ładniejsza z zewnątrz. Tucson zwłaszcza z profilu nie grzeszy wyglądem.

Kwestią gustu, mam z gola odmienne zdanie. Tucson w wersji nline prezentuje się imo, bardzo fajnie z profilu, ale to oczywiście kwestia gustu.

Niestety nie mam w pełni profilowego, ale w sieci sporo tego.

Te auta mają masę drobnych usterek jednak dominują na naszym rynku w tej klasie. W sumie nie wiem dlaczego.... bo ani cena nie jest super atrakcyjna, ani wyposażenie bogate (wypiasione wersje to już kolo 200k czyli jak w autach premium)

Podaj jakieś przykłady tych drobnych usterek, bo poki co mam 25kkm przejechane i jakos nie zauwazylem.

Jakie konkretnie auta premium w tej samej klasie kupisz poniżej 200k z podobnym napędem i wypasem jak w top wersjach Tucsona? Jak swojego pod koniec 2023 kupowalem to X3 czy NX wychodziły ponad 80tys więcej, żeby mieć podobne wyposażenie co u mnie, ale moze teraz jest coś inaczej :hmm:

Napisano

Poza ślizgającymi się sprzęgłami w 7DCT - od ok 50kkm było je czuć, a przy 80kkm żona już bała się jeździć - padł siłownik ryglujący wlew paliwa. Drugi siłownik ryglujący drzwi pasażera zaczął wydawać podejrzane dźwięki. Wymieniono też korek na zbiorniku płynu chłodzącego. O "typowych" usterkach nie słyszałem - może to właśnie te? :)

Innych usterek nie było. Kupiłbym Tucsona drugi raz bez wahania, tylko tym razem HEV z hydrauliczną skrzynią. 

Edytowane przez grogi

Napisano

akurat wczoraj miałem spotkanie z jedną bardzo dużą firmą, która weszła w Hyundaie. Są generalnie zadowoleni z i30, ale kombinują, żeby wyjść z Tucsonów wcześniej. Wg nich bardzo awaryjne auta, liczba awaria w drugim roku w niespotykanej dotychczas skali.

Ja mam we flocie kilkanaście sztuk, ale wszystko bardzo młode, więc na razie nie ma problemów oprócz wysokiego spalania.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

akurat wczoraj miałem spotkanie z jedną bardzo dużą firmą, która weszła w Hyundaie. Są generalnie zadowoleni z i30, ale kombinują, żeby wyjść z Tucsonów wcześniej. Wg nich bardzo awaryjne auta, liczba awaria w drugim roku w niespotykanej dotychczas skali.

Ja mam we flocie kilkanaście sztuk, ale wszystko bardzo młode, więc na razie nie ma problemów oprócz wysokiego spalania.

pisałem już że szwagrowi w Tucsonie z manualem już 2 razy wymieniali na gwarancji EGR. Ale on ma taki styl jazdy, że obroty rzędu 1000rpm mu nie straszne. Może to przez to. Chociaż gdzieś widziałem na grupach na fb, że u innych też są problemy z tymi EGRami

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

pisałem już że szwagrowi w Tucsonie z manualem już 2 razy wymieniali na gwarancji EGR. Ale on ma taki styl jazdy, że obroty rzędu 1000rpm mu nie straszne. Może to przez to. Chociaż gdzieś widziałem na grupach na fb, że u innych też są problemy z tymi EGRami

No nie tylko

https://youtu.be/JHR4uQPQqZU

Napisano
22 minuty temu, maro_t napisał(a):

kia miała problem z TB, wiem że kolega jeździł na wypalanie filtra (ma proceed'a)

z drugiej strony u nas w poprzedniej wersji sportage nie było żadnych problemów poza tymi nieszczęsnymi 1.6TD MHEV

czyżby w nowej wersji popsuli auta :hmm:

ale to samo mieliśmy w duster, auta z 2019/2020 były bezawaryjne, a te z 2021/2022 to już dramat i ciągłe problemy z elektroniką

Napisano
53 minuty temu, stig napisał(a):

Tylko to jest silnik wolnossacy... 

Była jakaś seria z wadliwy katem a ten gość kręci clickbait jak by każdy jeden GDI był problematyczny. 

Napisano

1,5 roku jeżdżę, jakich usterek?

W dniu 17.07.2025 o 14:50, bizz napisał(a):

Dołożę od siebie, mój miał 47k przebiegu i już było czuć że coś się ze skrzynią dzieje. 

A Ty nie miałeś HEV 230KM z hydrauliczną skrzynią?

Napisano
3 godziny temu, fosfor napisał(a):

A Ty nie miałeś HEV 230KM z hydrauliczną skrzynią?

Nie, mHEV 1.6 T-GDI 48V DCT

Generalnie auto uwielbiałem. Teraz jeżdżę A4 i nie ma dnia żebym nie zatęsknił:)

Napisano
W dniu 19.07.2025 o 21:04, bizz napisał(a):

Nie, mHEV 1.6 T-GDI 48V DCT

Generalnie auto uwielbiałem. Teraz jeżdżę A4 i nie ma dnia żebym nie zatęsknił:)

Że jak? W czym A4 ustępuje? 

Napisano
21 godzin temu, lucash napisał(a):

Jedynie to chyba łatwiejsze wsiadanie do auta i ogólnie więcej miejsca w środku. W pozostałych kategoriach wygrywa zdecydowanie A4. Ale to niech może @bizz się wypowie…

Edytowane przez pejus1982

Napisano
2 minuty temu, pejus1982 napisał(a):

Jedynie to chyba łatwiejsze wsiadanie do auta i ogólnie więcej miejsca w środku. W pozostałych kategoriach wygrywa zdecydowanie A4. Ale to niech może @bizz się wypowie…

Z tego co kojarze, to mial wypasiona wersje Tucsona vs dosc podstawowe A4 , wiec moze brakowac przydatnego wyposazenia i gadzetow.

Ogolnie porownywanie roznych modeli bez informacji o napedzie i wersji nie ma obecnie wiekszego sensu.

Napisano
21 godzin temu, lucash napisał(a):

Prowadzenie auta, z tym że to nie jest "wina" A4, tylko konkretnych wersji modelu. Tucsona miałem NLine na twardszym zawieszeniu i z napędem na cztery koła, A4 mam 35 TFSI z napędem na przód i miękkim kanapowym zawieszeniem. Komfort z jazdy A4 jest wysoki, frajda zerowa. 

Do tego dochodzi sam rozmiar auta, wygodniej patrzy się na drogę jak siedzisz pół metra wyżej;]

Gdyby A4 było 40TFSI i quattro to nie ma rozmowy. 

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Z tego co kojarze, to mial wypasiona wersje Tucsona vs dosc podstawowe A4 , wiec moze brakowac przydatnego wyposazenia i gadzetow.

Ogolnie porownywanie roznych modeli bez informacji o napedzie i wersji nie ma obecnie wiekszego sensu.

Właśnie dokładnie to napisałem. W Tucsonie mogłem wjechać na A1, ogolić sobie łeb, zjeść śniadanie, dokończyć maila a auto grzecznie pilnowało drogi. A4 ze swoim trzymaniem pasa ruchu jest jakieś 5 lat do tyłu. 

Plus media, w Tucsonie AA łączył się od razu, nie rozłączał, nie wywalał, A4 to porażka pod tym względem. Dopóki masz jeden telefon jest ok, jak masz dwa to system głupieje.