Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

blat kuchenny

Featured Replies

Napisano

Z czego macie blat?   MDF/ płya pazdzierzowa, lite drewno, konglomerat, marmur, granit?

Czy warto wydawać kase na lite drewno enewtualnie marmur/ granit?

dlaczego zlew jest montoweany  pod blatem ( kamienne blaty) a nie NAD?

Napisano

Płyta z żywicy. Można łączyć kawałki tak, że nie widać łączenia.

Na drewno szkoda kasy. Marmur/granit tak, choć nie jest tak dobrze, jak z żywicą.

Zlew jest dlatego pod blatem, bo można "zrzucić" wszystko do zlewu i nie pozostaje widoczny syf w szczelinach.  

Napisano

20250811_184946.jpg.e3fd0cd2ddf518ab23df927a98299c1e.jpgTym razem będzie krzemień (kurka, a może to kwarc, jakiś kamień :hmm:). :ok:

Nieważne co, na pewno zapytasz o cenę, to Ci od razu podam ok 1000-1300zł/m2 zależnie, który baba ostatecznie wybierze.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maxit napisał(a):

Zlew jest dlatego pod blatem, bo można "zrzucić" wszystko do zlewu i nie pozostaje widoczny syf w szczelinach.  

ja kwtedy wmienic zlew?

1 godzinę temu, Maxit napisał(a):

Płyta z żywicy. Można łączyć kawałki tak, że nie widać łączenia.

jakis link?

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

ja kwtedy wmienic zlew?

Normalnie. Odkręcasz śruby, wycinasz silikon i wyłazi do spodu.

Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

jakis link?

Ja robiłem tutaj. Looknij na realizacje.

https://www.facebook.com/blatyfest/?locale=pl_PL

Napisano
11 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Z czego macie blat?

Tylko HPL :oki:.

Napisano

Ja mam kwarcyt, to chyba najtwardszy materiał. Można go dać cienko, co ładnie wygląda. Nie rysuje się, można też stawiać na nim gorące naczynia.

Zlew od dołu, ładniej wygląda i jest praktyczny bo nie masz progu.

Edytowane przez sherif

Napisano

Granit, dodatkowo chciałem uzyskać naturalną strukturę skały więc wzięliśmy granit płomieniowany.

Nawet moja żona, która kręciła nosem jak zobaczyła wycenę, dziś po dwóch latach twierdzi, że to był idealny wybór.

Granit, to jak wół roboczy w kuchni. Nie zastanawiasz się, czy coś się na niego wyleje, czy się nie odbarwi, odstawiasz gorący garnek prosto na niego, ma chropowatą strukturę, więc nie ma stresu, że się porysuje. Możesz na nim robić dosłownie wszystko, bez martwienia się o jego stan.

Dodam, że na początku chciałem czarny do białych mebli, ale dałem się namówić na black forest i to też był strzał 10. Nic na nim nie widać.

Edytowane przez Zepal

Napisano
W dniu 13.09.2025 o 10:50, sherif napisał(a):

Ja mam kwarcyt, to chyba najtwardszy materiał. Można go dać cienko, co ładnie wygląda. Nie rysuje się, można też stawiać na nim gorące naczynia.

Zlew od dołu, ładniej wygląda i jest praktyczny bo nie masz progu.

zdecydowanie, po kamieniu się zdecydowałem i jest to rzeczywiście najlepsza opcja. Do wyboru Durcon albo konglomerat kwarcowo-granitowy. Warte swojej ceny.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, bergerac napisał(a):

zdecydowanie, po kamieniu się zdecydowałem i jest to rzeczywiście najlepsza opcja. Do wyboru Durcon albo konglomerat kwarcowo-granitowy. Warte swojej ceny.

czyli co?

najlepszy kwarcyt? pozniej granit?

mozna w nich wyciac otwór na zlew dwukomorowy?

jak blat ma kształ litery L to sie go robi z 2 kawałków ? Jak wyglada takie połaczenie?

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
51 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

czyli co?

jak blat ma kształ litery L to sie go robi z 2 kawałków ? Jak wyglada takie połaczenie?

Z tego co zasięgałem opinii to tak, jest to najtwardszy i najmniej problematyczny materiał.

Oczywiście sie to tnie i wycina co trzeba, ale trzeba mieć do tego sprzęt.Płyty się łączy, ja mam chyba 4.

Napisano
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Wygląda tak dobrze, jak dobrze zrobi to fachowiec :phi:. Jakaś "kreska" będzie zawsze, ja jej nie widzę od początku, żona już chyba też przestała :hehe:. Oni frezują rowki po bokach, wstawiają kliny i łączą, efekt zależy od staranności obrobienia krawędzi po cięciu. U mnie wygląda to tak. Dla mnie bomba :oki:.

Zrzut ekranu 2025-09-14 182637.jpg

Napisano
2 godziny temu, amazaque napisał(a):

. U mnie wygląda to tak.

Czemu są 2 miejsca łączenia?

Tak ma być czy wąskie płyty były, szeroki blat?

Ja nie wnikałem jak mi to połączą, ale mam taki układ, że mówili że może bez łączenia się obejdzie.

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):
10 godzin temu, amazaque napisał(a):

Czemu są 2 miejsca łączenia?

Jest okno narożne i blat ma kształt litery L z "naroślą" we wnęce okna. Było kilka opcji cięcia i ta okazała się najlepsza. To zdjęcie i tak mocno wyolbrzymia efekt tych łączeń. 

Napisano
19 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

czyli co?

Można wyciąć dowolny otwór. U mnie w blacie "wtapiali" od spodu pręty wzmacniające przy wąskich ściankach. Połączenie zawsze będzie widać i jak pisał amazaque będzie tak ładnie wyglądało, jak ładnie obrobi to fachowiec. U mnie, w związku z tym, że blat jest czarny z jasnymi wtrąceniami majster mieszał kolory żywicy i tym wypełniał łączenia, żeby była kontynuacja żył w blacie. Drugi najważniejszy temat to idealne wypoziomowanie szafek, szczególnie jak masz blat w L. Jak ich dobrze nie wypoziomujesz, to któraś część pójdzie do góry i będzie widać. Im gładszy i równiejszy blat, tym ciężej z dobrym połączeniem. 

Napisano

Przeczytalem ten watek i juz jestem w szoku. Widze ze teraz domy, kuchnie buduje sie dokladniej niz promy kosmiczne :panic: Nie bedzie latwo… znaczy tanio…

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

jeszcze kilka pytań.

Do osob które mają kamienny blat - jaki macie zlew? inox, granitowy? jednokomorowy czy dwukomorowy, ewentualnie jednokomorowy z ociekaczem?

zmywarkę robiliście zabudowaną czy wolnostojącą?

kuchenka z pierkarnikiem -dzielona i zabudowana czy wolnostojąca?

Napisano

meble indywidualne na zamówienie, po raz pierwszy zmywarka została zabudowana, sama płyta gazowa a niedaleko słupek z mikrofalą a pod nią oddzielny piekarnik

Napisano
  • Autor

jak blat macie rowniez jako parapet pod oknem to macie wciecia pod parapet w glefie?

macie glazure pomiedzy blatem a szafkami nad blatem? jesli tak to glazura obłozony został równiez glef okna ?

Napisano
  • Autor

ziomeczki

co sądzicie o blatach z klejonego  litego drewna

znalazłem tanie blaty w podobnej cenie co płyta lamintowana.

Tylko trzeba pomyslec o dobrej impregnacji

Napisano

Ja mam blat z litego drewna i jestem zadowolony. Polakierowany i ma sie dobrze.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
20 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Ja mam blat z litego drewna i jestem zadowolony. Polakierowany i ma sie dobrze.

Wgnioty się nie robią?

Napisano
Wgnioty się nie robią?
Nie. Ślady po norzu troche zostają ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie po kuchni.

Napisano
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

kiedy układaliscie glazure pomiedzy blatem a szafkami?

przed kjuchnia czy po kuchni?

Szafki, blat i dopiero co tam chcesz na ścianę :old:.

Napisano
Zależy jaka. Mam ta popularna teraz białe kafle to trzeba bylo po kuchni kłaść zeby dobrze wyglądało

Napisano

Przed.

Napisano
W dniu 15.09.2025 o 08:48, Zepal napisał(a):

Można wyciąć dowolny otwór. U mnie w blacie "wtapiali" od spodu pręty wzmacniające przy wąskich ściankach. Połączenie zawsze będzie widać i jak pisał amazaque będzie tak ładnie wyglądało, jak ładnie obrobi to fachowiec. U mnie, w związku z tym, że blat jest czarny z jasnymi wtrąceniami majster mieszał kolory żywicy i tym wypełniał łączenia, żeby była kontynuacja żył w blacie. Drugi najważniejszy temat to idealne wypoziomowanie szafek, szczególnie jak masz blat w L. Jak ich dobrze nie wypoziomujesz, to któraś część pójdzie do góry i będzie widać. Im gładszy i równiejszy blat, tym ciężej z dobrym połączeniem. 

Jest szansa na jakieś zdjęcie?

ja mam granit, ogólnie wszystko cacy ALE wypadający kubek ukruszył kawałek przy zlewie...

Napisano
19 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

przed. Ogarnięty majster wie na jakiej wysokości będą meble a szafki i tak stoją na nóżkach regulowanych. Nie wiem jak można położyć płytki i nie upierniczyć mebli. 

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał(a):

Nie wiem jak można położyć płytki i nie upierniczyć mebli. 

Troche pracy z folią, tekturą i taśmą klejącą i nic nie ma prawa się pobrudzić:oki:

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, lucash napisał(a):

przed. Ogarnięty majster wie na jakiej wysokości będą meble a szafki i tak stoją na nóżkach regulowanych. Nie wiem jak można położyć płytki i nie upierniczyć mebli. 

ale kafelki moga schodzic ponizej blatu czy maja dotykać do blatu od góry?

Co gfdy bede chciał wymieniac blat?

Napisano
1 godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

kafelki dotykają u mnie blatu. A jak bedziesz chciał zmienić blat to raczej są standardowe grubości a jak nawet to masz regulację na nóżkach od mebli w górę i w dół. 

https://allegro.pl/oferta/nozki-meblowe-regulowane-kuchenne-stopki-do-mebli-podszafkowe-h-60-x10-16984341762?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=104518bf-029c-4734-b76e-634e06d2642e&utm_content=99f4e6fc4f0f# 

Napisano
8 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Ja się na tym nie znam, więc się wypowiem. Robili to u mnie zawodowcy wirtuozi :phi:, w pierwszej kolejności postawili i powiesili szafki, potem zrobili blaty HPL i na końcu kazali wybrać coś na ściany i się zawołać :oki:

Napisano
W dniu 30.11.2025 o 21:36, pakuu1 napisał(a):

Jest szansa na jakieś zdjęcie?

ja mam granit, ogólnie wszystko cacy ALE wypadający kubek ukruszył kawałek przy zlewie...

Ciężko podejść z aparatem. wszystko zabudowane szafkami. Widziałem jak kładli. Od spodu wzdłuż przedniej krawędzi i wszędzie, gdzie nie ma pełnego blatu 60 cm wycięte jest wgłębienie w to wpuszczony pręt i zalany żywicą. Łączenie L-ki podklejone od spodu kawałkami cienkiego granitu na żywicę, a łączenie wypełnione różnymi kolorami żywicy, żeby się zlało.

Napisano
W dniu 3.12.2025 o 19:52, Zepal napisał(a):

Ciężko podejść z aparatem. wszystko zabudowane szafkami. Widziałem jak kładli. Od spodu wzdłuż przedniej krawędzi i wszędzie, gdzie nie ma pełnego blatu 60 cm wycięte jest wgłębienie w to wpuszczony pręt i zalany żywicą. Łączenie L-ki podklejone od spodu kawałkami cienkiego granitu na żywicę, a łączenie wypełnione różnymi kolorami żywicy, żeby się zlało.

Ale mi chodziło jak wyszło łączenie tymi różnymi kolorami żywicy (efekt wizualny) a nie ten pręt wzmacniający :)

Napisano
W dniu 1.12.2025 o 20:02, deszczowyRoman napisał(a):

Robisz ściany, kafelki, a potem wołasz rzeźbiarza/stolarza na pomiar. Blat pod kaflami, ale można też do kafli.

Mamy drewniany blat w sumie chyba od 9 lat, w ubiegłym roku robiliśmy kuchnię, ale blat został, tylko został dobrze przeszlifowany i wygląda znowu jak nowy :ok:

Polecam zastosować dobry olej do blatów np. Osmo.

Napisano

Robisz ściany, kafelki, a potem wołasz rzeźbiarza/stolarza na pomiar. Blat pod kaflami, ale można też do kafli.
Mamy drewniany blat w sumie chyba od 9 lat, w ubiegłym roku robiliśmy kuchnię, ale blat został, tylko został dobrze przeszlifowany i wygląda znowu jak nowy :ok:
Polecam zastosować dobry olej do blatów np. Osmo.

Ja zamiast olejów polecam lakier

Napisano
W dniu 4.12.2025 o 20:37, pakuu1 napisał(a):

Ale mi chodziło jak wyszło łączenie tymi różnymi kolorami żywicy (efekt wizualny) a nie ten pręt wzmacniający :)

17650420325735005161605074939646.jpg

17650420672034232183218620725289.jpg

Napisano
W dniu 30.11.2025 o 15:22, Adam___ napisał(a):

U mnie po kuchni.

A u mnie przed, ale wykonawca kuchni konsultował się z ekipą wykończeniową.

Napisano
W dniu 1.12.2025 o 20:02, deszczowyRoman napisał(a):

Powinna być dylatacja 2-5mm i wykończone silikonem albo jakąś listwą z uszczelnieniem od wody.

Ściany pracują, niedużo, ale jednak i nie chcemy żeby coś popękało.

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 21:01, bielaPL napisał(a):

Ja zamiast olejów polecam lakier

Kwestia gustu, mi bardziej odpowiada naturalny wygląd drewna, parkiet również olejowany.

Napisano
44 minuty temu, tomy napisał(a):

Kwestia gustu, mi bardziej odpowiada naturalny wygląd drewna, parkiet również olejowany.

lakier po prostu wygodniejszy, nie trzeba co rok przecierać i olejować

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał(a):

lakier po prostu wygodniejszy, nie trzeba co rok przecierać i olejować

U siebie miałem parkiet pokryty olojowoskiem. Wyglądało to super i sprawdzało się w użytku. Co jakiś czas trzeba było to zabezpieczyć specjalnym środkiem, środkiem w płynie do tego typu parkietu.

• 3 miesiące później...
Napisano

My zdecydowaliśmy się na blat z klejonego drewna i po kilku latach nie zamieniłbym go na nic innego. Lakier sprawuje się świetnie, zero problemów z pielęgnacją. Drewno w kuchni ma swój klimat, którego żaden kamień ani HPL nie zastąpi. Co do pytania o glazurę, u nas szafki pierwsze, potem blat na wymiar i dopiero wtedy kafelki.

Napisano
9 godzin temu, KowalczykM567 napisał:

My zdecydowaliśmy się na blat z klejonego drewna od Markdrew i po kilku latach nie zamieniłbym go na nic innego. Lakier sprawuje się świetnie, zero problemów z pielęgnacją. Drewno w kuchni ma swój klimat, którego żaden kamień ani HPL nie zastąpi. Co do pytania o glazurę, u nas szafki pierwsze, potem blat na wymiar i dopiero wtedy kafelki.

Pokaż zdjęcia tego blatu.