Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stary dom. Jakie rozwiązania zastosować?

Featured Replies

Napisano

Chyba kupuję dom:

- stary, poniemiecki, piętrowy, murowany,

- z piecami kaflowymi i węglową kuchnią,

- bez pomieszczenia, które można by nazwać łazienką lub choćby toaletą (jest przy szopce wychodek :) )

- bez żadnych instalacji w środku,

- cały podpiwniczony.

Na pewno będę miał mnóstwo pytań, ale puki co rozmyślam nad kilkoma IMO fundamentalnymi rzeczami:

- czym to ogrzewać? Skłaniam się do podłogówki + gaz (piec 2-funkcyjny), z możliwością w przyszłości montażu pompy ciepła + fotowoltaiki.

- czym ocieplić elewację, czy okna 3 szybowe, czy wystarczą dwu?

Na razie tyle. Pomożecie?

Napisano

Na twoim miejscu zacząłbym od odkopania fundamentów i porządnej ich izolacji przeciwwilgociowej poziomej jak i pionowej oraz ociepleniu ich. Później reszta.

Jeśli podłoga drewniana na legarach to oczywiście od razu instalacja podłogowa co do źródła ogrzewania to jeśli gaz w granicy to nie ma co się zastanawiać.

Jak mury suche to styropian

Nie kojarzę , przy budowie swojego, czy była możliwość wyboru okien dwuszybowych. Trzy to już się standard zrobił.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, szpyrek napisał(a):

Jak mury suche to styropian

Mury suche, w piwnicy sucho.

Dopisuję do listy: izolacja fundamentów 👍

Napisano
2 godziny temu, tomeq77 napisał(a):

Chyba kupuję dom:

- bez pomieszczenia, które można by nazwać łazienką lub choćby toaletą (jest przy szopce wychodek :) )

- cały podpiwniczony.

Na pewno będę miał mnóstwo pytań, ale puki co rozmyślam nad kilkoma IMO fundamentalnymi rzeczami:

- czym to ogrzewać? Skłaniam się do podłogówki + gaz (piec 2-funkcyjny), z możliwością w przyszłości montażu pompy ciepła + fotowoltaiki.

20 cm styropianu na ściany. Okna oczywiście 3 szybowe.

Odkopać, zaizolować i ocieplić mury piwnic/fundamenty.

Położyć styropian albo styrodur pod podłogówkę.

Ocieplić strop na strychu.

Napisano

No i dalej, połóż całą nową instalacje elektryczną i wod-kan.

Zweryfikuj stan legarów czy to podłogowych czy też dachowych. Pokrycie dachu też na znaczenie i ewentualne docieplenie samego dachu.

Natomiast izolacja fundamentów to jest pierwszy punkt działań...

Napisano
3 godziny temu, tomeq77 napisał(a):

Chyba kupuję dom:

Nie wiem ile zapłacisz za ten dom, pewnie cenę działki na której stoi. Podsumuj koszty doprowadzenia tego do porządku i tak razy dwa na wszelki wypadek ;]. To będzie studnia bez dna i co byś tam nie zrobił to dalej będzie stary poniemiecki dom. Nie będę tutaj podawał przykładu kupowania dzisiaj Astry F i robienia z niej użytkowego samochodu :phi:. Za pieniądze które wydasz w ogólnym rozrachunku kupisz działkę i postawisz nowoczesną pasywną parterówkę do 100metrów. Za remont dachu w tej ruderze zapłacisz więcej niż za nowy na wiązarach w parterówce... Przemyśl to dokładnie :old:.

Napisano

Dodaj wentylację mechaniczną z rekuperatorem.

Ja dodalem w starym domu i nie żałuję.

Edytowane przez maras77

Napisano

Kupiłem dom z 1935 roku w fenomenalnej lokalizacji.

Zaniedbany, ale w dużo lepszym stanie niż Twój zakup.

Z własnego doświadczenia radze posłuchaj się amazaque.

Jak nie lubisz, albo nie umiesz samemu dłubać to sobie odpuść.

Za mniejsze pieniądze i bez nerwów postawisz parterowy dom, albo kupisz gotowy z rozwiązaniami, których w tym domu nigdy nie uzyskasz.

Napisano
9 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

Chyba kupuję dom:

- cały podpiwniczony.

😂

sprawdz czy nie jest zabbbytkiem.

charakter domu poniemieckiego to własnie murowana cegła...

ja bym stawiał na ogrzewanie powietrzne, piec kaflowy 

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, amazaque napisał(a):

Przemyśl to dokładnie

Jakieś wstępne koszty znam, oglądałem to i z budowlańcem i z dekarzem.

Nie jest aż tak tragicznie :)

Rodzice mieszkają (i ja kiedyś też) w jeszcze starszym domu. Dłubać przy obejściu trochę umiem i bardzo lubię 👍

Napisano

Stare rudery sa spoko i da sie wszystko zrobic luksusowo po taniosci :jem: moja perelka architektury jest z 1912 roku, zazdraszczam suchosci i braku wilgoci oraz podpiwniczenia. U mnie jest centralne na ekogroszek, ale w domu zdarzalo sie rekordowo miec 4 stopnie (pewnie niektorzy w lodowkach maja wiecej), ogrzewanie bardzo wydajne, ale nie uzywam, bo szkoda pieniedzy, wiec mam jeszcze klime do grzania, ale tez szkoda kasy, wiec 5-10 minut i wylaczam, generalnie grube swetry, ciezka koldra i koce na to i z zaoszczedzonej kasy co roku jakiegos zloma mozna dokupic :jem:

Napisano
18 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

Chyba kupuję dom:

- cały podpiwniczony.

stary dom jest fajny bo jest stary i ma klimat, jakbyś zachował te kafle, kuchnie i ewentualnie kibelek dorobił to jest sens

A jak chcesz to wszystko zakryc styropianem, wpakowac nowe rozwiazania itd... to nowy bym budował z układem pod siebie

chyba że lokalizacja jakaś niepowtarzalna...

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

stary dom jest fajny bo jest stary i ma klimat

Pod warunkiem, że to ma :)

IMG_20250828_174436.jpg.b39d7abdb15f201aa251bfcf43b4fd2c.jpg

Tu widok "od tyłu" ze stylowym zewnętrznym zejściem do piwnicy :) 

Napisano
4 minuty temu, tomeq77 napisał(a):

idź w nowy...

Napisano
  • Autor
16 minut temu, bielaPL napisał(a):

idź w nowy...

w życiu!

Oglądałem nowy, na nieco większej działce, na samym końcu ślepej uliczki. Stan surowy zamknięty (mury, dach, okna, drzwi zewn.) koleżanka po znajomości powiedziała mi tyle, za ile bym kupił 4,5 takiego domu jak ten "mój".

Napisano
42 minuty temu, tomeq77 napisał(a):

w życiu!

Oglądałem nowy, na nieco większej działce, na samym końcu ślepej uliczki. Stan surowy zamknięty (mury, dach, okna, drzwi zewn.) koleżanka po znajomości powiedziała mi tyle, za ile bym kupił 4,5 takiego domu jak ten "mój".

tylko budowa samemu...

Napisano
21 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

Jeżeli i tak nie ma instalacji i masz zamiar robić wszystko od nowa to można się pokusić o ogrzewanie podłogowe. Źródło ciepła w zależności od cen i dostępności.

21 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

Jak murowany to styro i tynk cienkowarstwowy. Czy okna 3-szybowe to była rozkminka 20lat temu a nie teraz :). Jak potrzebowałem małego okna dwuszybowego (z racji miejsca) do gospodarczego to było droższe niż 3-szybowe . Na oknach nie ma co oszczędzać.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Jeżeli i tak nie ma instalacji i masz zamiar robić wszystko od nowa to można się pokusić o ogrzewanie podłogowe

Na parterze (strop betonowy) na pewno będzie podłogówka. Na piętrze (strop drewniany) chyba wybiorę kaloryfery.

Napisano
14 minut temu, tomeq77 napisał(a):

Na parterze (strop betonowy) na pewno będzie podłogówka. Na piętrze (strop drewniany) chyba wybiorę kaloryfery.

Lepiej nie mieszać dwóch systemów. Jest też ogrzewanie ścienne.

Napisano

Zasta ow się nad rozbiórką do gołego muru, lub poziomu piwnicy i na to nowe wnętrze i dach albo nowy dom na starej piwnicy.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, maras77 napisał(a):

Zasta ow się nad rozbiórką do gołego muru, lub poziomu piwnicy

Chyba przeniosę się z tym pytaniem na jakieś forum stricte budowlane.

Tutaj faktycznie sami krezusi ;)  

Napisano
5 minut temu, tomeq77 napisał(a):

Przecież juz tutaj udowodniono, ze od nowa będzie taniej.

Napisano

Z doświadczenia. Jesli wszystko chcesz zrobić ekipami to będzie drogo. Chyba że to jakaś lokalizacja w której są specjaliści chętni do grzebania w starym. U mnie wielu rezygnowało , bo po co ryzykować skoro na deweloperów można robić. W takim domu będzie mnóstwo roboty i kosztów i pewnie wyjdzie drożej niż budowa nowego. Chyba że dużo zrobisz sam!

Samo odkopanie fundamentów i ich izolacja to już sporo, chyba że suche-to.mozna zostawić na później;).

Z gruboscia ocieplenia uważaj, bo jeśli mury grube i dołożysz 20 cm to będziesz miałaś ściany o grubości pół metra. Fajne parapety ale dużo mniejsza widoczność. Jak podpiwniczony to pewnie jest strop, sprawdź stan elementów stalowych bo pewnie na tregrach. Wtedy też z wylewką na podłogowe może być trudniej.

Jeśli sie na tym dobrze nie znasz to sugeruje aby obejrzał to dokładnie ktoś kto takie rzeczy robił. Sprawdził piony, poziomy stropów , kąty w rogach i czy sciany linie mają. Chociaż Niemcy budowali lepiej niż nasi w latach 70-90 :)

Napisano

nie znam się za bardzo bo jestem bezdomny;] czyli mieszkam w bloku

oglądam nieraz programy TV jak to ludzie kupują stare domy l chcą im przywrócić pierwotny stan

sami mówią że duży problem jest ze znalezieniem fachowców jak np.zdun

i przyznają że koszty remontu są wysokie i przewyszają jakby zaczęli budowę domu od nowa,

no ale to wszystko zależy w jakim standardzie chce się wyremontować taki dom

Napisano
11 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

Jak pogadasz z ludźmi którzy robili takie generalne remonty to bardzo często żałują, że tak nie zrobili. Taki remont wcale taniej nie wychodzi, a w gratisie masz masę niespodzianek i często technicznie trudnych zagadek.

Możesz forum Muratora poczytać, ale tam jest masa spamu i kilka razy więcej abstrakcji. Po jakimś czasie można nauczyć się to odsiewać, bo sporo można się dowiedzieć.

Napisano
Godzinę temu, irishpiter napisał(a):

Z doświadczenia. Jesli wszystko chcesz zrobić ekipami to będzie drogo. Chyba że to jakaś lokalizacja w której są specjaliści chętni do grzebania w starym. U mnie wielu rezygnowało , bo po co ryzykować skoro na deweloperów można robić. W takim domu będzie mnóstwo roboty i kosztów i pewnie wyjdzie drożej niż budowa nowego. Chyba że dużo zrobisz sam!

Samo odkopanie fundamentów i ich izolacja to już sporo, chyba że suche-to.mozna zostawić na później;).

Z gruboscia ocieplenia uważaj, bo jeśli mury grube i dołożysz 20 cm to będziesz miałaś ściany o grubości pół metra. Fajne parapety ale dużo mniejsza widoczność. Jak podpiwniczony to pewnie jest strop, sprawdź stan elementów stalowych bo pewnie na tregrach. Wtedy też z wylewką na podłogowe może być trudniej.

Jeśli sie na tym dobrze nie znasz to sugeruje aby obejrzał to dokładnie ktoś kto takie rzeczy robił. Sprawdził piony, poziomy stropów , kąty w rogach i czy sciany linie mają. Chociaż Niemcy budowali lepiej niż nasi w latach 70-90 :)

Drogo to jedna, jakość to druga sprawa. IMHO tylko bez pośpiechu i stresu, z wcześniejszym doborem ekip oraz własnym dozorem. Plus jak ktoś ma możliwość praca własna.

Z okna mam widok jak sie sąsiad nowy budował. Wszystko tam było nie tak, $$$ poszło masę, dom ponad 300m2 ale ekipy ... to jedna po drugiej poprawiała. 

Napisano

Ja remontowałem a można powiedzieć że ciągle jeszcze nie skończyłem i chyba nigdy nie skończę;)

Generalnie niezależnie od standardu, jeśli chcesz to doprowadzić do normalnego stanu to nie będzie lekko. Chyba że będziesz robił sam ale to lekko parę lat.

Z takich rad to sprawdź jeszcze wysokość nadproży drzwi i okien oraz szerokość drzwi, kiedyś standard to nie było 80cm a wysokość też niska. Jeśli polejesz podłogi i docieplisz stop w piwnicy od gory to może okazać się konieczne podnoszenie nadproży bo nie zmieści się no blat w kuchni lub drzwi za niskie;). Możesz docieplać sufit w piwnicy ale tutaj też ważna jest jej wysokosc.

W takich domach schody często są wąskie i strome, to są ciężkie technicznie tematy. Ale jak cena dobra , piwnice suche i stropy mury ok, to baza jest zdrowa.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
13 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

Ja mam stary dom 

I część z 1876r (była to "organistówka")

Druga 100 lat młodsza.

Po zakupie miałem pecha (pogoda), i podmyło kamienne, klejone na glinę fundamenty i ściana się osunęła.

Nadzór budowlany kazał zburzyć całość, posłałem ich w pizdu👍

Finalnie chata odbudowana, ocieplona, w przyszłym roku nowe poszycie dachu (konstrukcja jest jeszcze z czasów, gdzie żadnego gwoździa nie było).

Porobione ekspertyzy ect (w sumie łącznie dołożyłem 35kzl) do zakupu (250 tys.).

Mam wielki dom parterowy, z działką 1200mkw w centrum wsi, dojazd asfaltem pod bramę.

Dziś  raz jeszcze zrobiłbym to samo bez zastanowienia 👍

Tam gdzie inni teraz stoją lub płaczą na raty (4500 zł/m-c), ja płacę po podwyżkach wiboru moje 1650 i się śmieje.

Ogrzewanie na propan i wogóle nie wiem, że mam "dom".

Z całego serca polecam 👍 Będziesz chciał, pisz na priv 👋

Edytowane przez technix

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Drogo to jedna, jakość to druga sprawa. IMHO tylko bez pośpiechu i stresu, z wcześniejszym doborem ekip oraz własnym dozorem. Plus jak ktoś ma możliwość praca własna.

Z okna mam widok jak sie sąsiad nowy budował. Wszystko tam było nie tak, $$$ poszło masę, dom ponad 300m2 ale ekipy ... to jedna po drugiej poprawiała. 

Nim 

tak właśnie jest 

Kuzynka (ta co robiłem jej elektrykę) wydała na budowę chaty już blisko 700 tys., a z Nas dwoje to ja mam kostkę przed domem (łącznie 300mkw), a ona z dziećmi po paletach do domu chodzi.

Dom mniejszy od mojego o ok. 40mkw, działka mniejsza 3 RAZY 

Aha i tą działkę miała za darmo, od rodziców.

To tak w kwestii porównań nowe stare 

Napisano
15 minut temu, technix napisał(a):

Ja mam stary dom 

I część z 1876r (była to "organistówka")

Druga 100 lat młodsza.

Po zakupie miałem pecha (pogoda), i podmyło kamienne, klejone na glinę fundamenty i ściana się osunęła.

Nadzór budowlany kazał zburzyć całość, posłałem ich w pizdu👍

Finalnie chata odbudowana, ocieplona, w przyszłym roku nowe poszycie dachu (konstrukcja jest jeszcze z czasów, gdzie żadnego gwoździa nie było).

Porobione ekspertyzy ect (w sumie łącznie dołożyłem 35kzl) do zakupu (250 tys.).

Mam wielki dom parterowy, z działką 1200mkw w centrum wsi, dojazd asfaltem pod bramę.

Dziś  raz jeszcze zrobiłbym to samo bez zastanowienia 👍

Tam gdzie inni teraz stoją lub płaczą na raty (4500 zł/m-c), ja płacę po podwyżkach wiboru moje 1650 i się śmieje.

Ogrzewanie na propan i wogóle nie wiem, że mam "dom".

Z całego serca polecam 👍 Będziesz chciał, pisz na priv 👋

Tylko jeden mały szczegol: Tyle sie znasz, masz znajomych w branzy i sporo zrobiłeś sam lub ktoś po koleżeńsku za niższa cenę.

A jak ktoś nie ma wiedzy i znajomości, to popłynie w kosztach

Ja mieszkam w.domu z lat 70 tych, ktory jak kupiłem był w połowie wyremontowany, a w połowie stan z lat 70tych.

Remont trwał pol roku kredyt.wziety na 2x wiecej, niż był kosztorys, a i tak zabrakło kasy na poszycie dachu.

Ale mam teraz ocieplony dom, okna 3 szybowe, ogrzewanie podłogowe i wentylację mechaniczną z rekuperatorem.

To zasługa ogarniętej ekipy.

Pracowało nad tym 5 osób przez pół roku. Policz sobie koszt robocizny ekipy 5 osób przez pół roku. Do tego moja robota, np elektryka kładł kable i rozdzielnie, a gniazdka montowałem sam

Ekipa włożyła rury wentylacyjne w stare przewody, a rekuperatorem montowałem ja.

Na samo prostowanie ścian poszły tony goldbandu.

Ściany potrafiły być krzywe o 6 cm na 5m.

Teraz mam wszystko do mm proste, wszedzie proste katy.

Ale to kosztowało kupę kasy.

Druga sprawa - wydanej kasy żałuję się mniej wiecej roku, a fuszerki, niedoróbki bolą zawsze.

Edytowane przez maras77

Napisano

Jak mamy zupełnie inny próg bólu.

U mnie są sciany6 CO2 do pionu do im z 10cm brakuje, ale mi to osobiście wisi.

Sufity też krzywe i co z tego?

Szkoda życia i kasy na walkę z wiatrakami 

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 07:50, tomeq77 napisał(a):

Jeżeli to ma być dom na lata, to na przyszłość brałbym pod uwagę takie stylowe zejścia do piwnicy, piętra w domu i tym samym konieczność pokonywania schodów. Nie wiem czy brałeś jeszcze pod uwagę koszty wykonania takich schodów, bo z tego co się kiedyś orientowałem to nie są tanie rzeczy. Jak już ktoś tu chyba napisał - iść w nowy i w parterówkę. Mam taki zestaw i polecam.

Napisano
W dniu 18.09.2025 o 12:56, tomeq77 napisał(a):

Chyba kupuję dom:

- cały podpiwniczony.

Najpierw sobie odpowiedz i zapisz odpowiedzi na kilka fundamentalnych pytań:

W jakim standardzie chcesz go wyremontować. Czy ściany maja byc proste, czy krzywe. Czy tynk ma byc gładki, czy może być z falami i zadziorami.

Czy ma być ciepło i tanio za ogrzewanie, czy będziesz siedział w zimnie i więcej płacił.

Jaki standard łazienki.

No i ile masz kasy.

A na końcu pamietaj, że jak będziesz robił jakąs przebudowę na pozwolenie na budowę, to wpadasz w bardzo restrykcyjne przepisy zużycia energii i wtedy musi być dobrze ocieplony i z fotowoltaiką.

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 21:39, tomeq77 napisał(a):

a napisz może co chcesz osiągnąć? Czego oczekujesz od tej chaty? Bo rady, które dostajesz służą w miarę dostosowaniu budynku do obecnych standardów i przygotowaniu do komfortowego mieszkania. A na czym Tobie zależy?

Co jest na dachu? Ile dach wystaje poza obrys budynku?

Co jest w stropie drewnianym? Może być jakaś polepa i tynki na słomie.
Czy strop betonowy jest lany na stropach Kleina w piwnicy?

Widzę na zdjęciu jakąś rozwaloną skrzynkę gazową, jest gaz w budynku?

Jak sytuacja z kominami?

Jak wyglada instalacja elektryczna, licznik w budynku, jest siła?

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, bergerac napisał(a):

a napisz może co chcesz osiągnąć? Czego oczekujesz od tej chaty? Bo rady, które dostajesz służą w miarę dostosowaniu budynku do obecnych standardów i przygotowaniu do komfortowego mieszkania. A na czym Tobie zależy?

Co jest na dachu? Ile dach wystaje poza obrys budynku?

Co jest w stropie drewnianym? Może być jakaś polepa i tynki na słomie.
Czy strop betonowy jest lany na stropach Kleina w piwnicy?

Widzę na zdjęciu jakąś rozwaloną skrzynkę gazową, jest gaz w budynku?

Jak sytuacja z kominami?

Jak wyglada instalacja elektryczna, licznik w budynku, jest siła?

Nie wymagam cudów. Nie potrzebuję domu pasywnego, inteligentnego itp.

Ma być ciepło, ma nie kapać na głowę.

-na dachu dachówka cementowa, pod nią brak ocieplenia, więźba sucha, zdrowa

-w stropie drewnianym nie wiem co jest, tynki bez słomy :)

-jaki strop betonowy nie wiem

-piwnica sucha

-gaz jest doprowadzony tylko do skrzynki

-góra komina do poprawy, kanały szczelne

-siły brak, ale jest możliwość podpięcia. Licznik jest. Instalacja elektryczna, wodna, kanalizacyjna, tak jak i większość ścian w środku do zwalenia i postawienia na nowo.

Dom nie stoi w Warszawie, Wrocławiu czy innym Poznaniu, tylko w małym miasteczku, więc ceny materiałów i robocizny i dostępność fachowców (większość do znajomi) jest do przyjęcia 👍

Oczywiście liczę się z tym, że niespodziewanych niespodzianek nie da się uniknąć.

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 07:50, tomeq77 napisał(a):

88m2... na działce 500m..... oby chociaż za kwotę mniejszą niż widać w ogłoszeniu.... 

Gdyby to miało być 'na wynajmy', w fajnej okolicy to można myśleć. Ale ta okolica ;] na to nie wskazuje. Dla siebie taki mały domek chcesz? :hmm:

Napisano
Godzinę temu, tomeq77 napisał(a):

-piwnica sucha

-siły brak, ale jest możliwość podpięcia. Licznik jest. Instalacja elektryczna, wodna, kanalizacyjna, tak jak i większość ścian w środku do zwalenia i postawienia na nowo.

Dom nie stoi w Warszawie, Wrocławiu czy innym Poznaniu, tylko w małym miasteczku, więc ceny materiałów i robocizny i dostępność fachowców (większość do znajomi) jest do przyjęcia 👍

Oczywiście liczę się z tym, że niespodziewanych niespodzianek nie da się uniknąć.

no to wydaje mi się, że taki plan minimum, żeby było bez szaleństw, ale jednak spokój na lata i dobrze zrobione.

Wewnątrz:

- w zależności od stanu tynków, ja bym je albo skuł i położył nowe, ale wyprowadził rotbandem/gładzię

- instalacja elektryczna do wymiany i to zrobiona porządnie, z zabezpieczeniami plus uziom

- wymieniłbym też instalację wodną i kanalizacyjną, chyba, że są w dobrym stanie. To może się wydawać zbędne, ale lepiej zrobić przy demolce, żeby później nie rozgrzebywać tematu

- jeśli się da podłączyć siłę to bym to zrobił od razu, bo to się przydaje w domku

- sufity - często stare sufity na stopach drewnianych są już mocno krzywe, praktycznie nie do naprawy. Ja bym je zwalił, ocieplił stropy (to też poprawi akustykę) i położył KG na ruszcie

- podłoga na parterze do sprawdzenia - zależy co tam jest i co chcesz zrobić. Jeśli dom jest podpiwniczony to duża szansa, że jest strop Kleina. W piwnicy powinno być widać co to jest. Jeśli strop Kleina i na tym leżą legary i podłoga drewniana to do decyzji czy zostawiasz czy kładziesz izolację i wylewkę pod parkiet, terakotę, itp.

Zewnątrz:

- na pewno okna do wymiany, jeśli chodzi o 2 i 3 szybowe to trzeba policzyć relację koszt/efektywność. Dom jest i tak stary, cudów nie osiągniesz.

- tynk zewnętrzny raczej do zwalenia patrząc na zdjęcia i na to styropian. Najlepiej 15 cm, ale pytanie czy konstrukcyjnie to ogarniesz. Poniżej tego obecnie nie warto schodzić

- izolacja i ocieplenie fundamentów - do zrobienia, choćby w podstawowym zakresie.

- drzwi zewnętrzne - do decyzji, nie wiem co tam jest

- dach - jeśli dachówka jest w dobrym stanie i chcesz ją zostawić to masz kilka opcji - zostawiasz tak jak jest, a ocieplasz maksymalnie strop, żeby ciepło nie uciekało. Jeśli chcesz ocieplić dach to możesz albo to zrobić porządnie, czyli pełna przekładka dachu - zdejmujesz dachówkę, wymieniasz łaty i kładziesz membranę, a pod nią wełnę mineralną albo taniej (niestety gorzej) od środka - pomiędzy krokwie membrana i ocieplenie i od wewnątrz folię paroizalacyjną.

Instalacje:

- wentylacja do zrobienia, jeśli będziesz instalował kocioł gazowy to musisz wstawić wkład z rurą kwasoodporną. Jeśli kocioł będzie kondensacyjny to możesz użyć rury dwufunkcyjnej albo nawet zrobić wylot spalin i pobór powietrza przez ścianę

- elektryka wg mnie do zrobienia zgodnie z obecnymi standardami.

- ja bym doprowadził siłę, bo nawet przy grzaniu gazem nie chciałbym gazu w kuchni, tylko indukcję

- ogrzewanie - jeśli jest gaz, to chyba jednak bym wybrał kocioł gazowy kondensacyjny, 1F z zasobnikiem. Odnośnie układu ogrzewania to zależy od tego co będziesz robił z podłogą na parterze - przy walce z podłogą możesz pójść w podłogówkę plus grzejniki na piętrze, a jeśli nie to grzejniki na obu poziomach.

- instalacja wodna i kanalizacyjna wg mnie również nowa. To nie są duże koszta plus łatwe do zrobienia samodzielnie, a można uniknąć wielu kłopotów.

Jakbym miał ja to remontować to bym pewnie skuł do gołych ścian za jednym zamachem (bo i tak trzeba gruz cały wywieźć). Jeśli chcesz taniej, to może tynki wewnętrzne da się uratować. Pozostałe rzeczy to już rachunek ekonomiczny, na co możesz sobie pozwolić, a na co nie. Dla mnie rzeczy fundamentalne czyli instalacje, okna i ocieplenie to must have, bo o ile możesz kupić najtańsze panele i je wymienić za kilka lat, o tyle instalacje już będą na kilkadziesiąt lat.

Powodzenia, dużo pracy przed Tobą :ok: 

Napisano
  • Autor
21 minut temu, tomecki napisał(a):

oby chociaż za kwotę mniejszą niż widać w ogłoszeniu

Dla siebie taki mały domek chcesz?

Cena oczywiście niższa.

88m2 dla mnie w sam raz.

Czy okolica jest "fajna" to rzecz baaardzo subiektywna. Dla mnie jest.

Nie kręcą mnie nowe osiedla domków jednorodzinnych na obrzeżu miasta z Mercedesami i Passatami na podjazdach i równo przyciętymi trawnikami Dino w okolicy. To nie są moje klimaty.

Ja wolę mały domek na małej działce w cichej okolicy wśród "starych" sąsiadów i jeszcze starszych domów.

Może jakbyśmy z żoną mieli 25-30 lat mniej, trochę więcej kasy to i byśmy się budowali, ale moje rozwiązanie jest IMO dla mnie optymalnym.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, bergerac napisał(a):

Powodzenia, dużo pracy przed Tobą

Dziękuję za fajną rzeczową odpowiedź 👍

Napisano
Mury suche, w piwnicy sucho.

Dopisuję do listy: izolacja fundamentów [emoji106]
Suche teraz. A w skali roku?
Napisano
W dniu 20.09.2025 o 11:23, technix napisał(a):

wydała na budowę chaty już blisko 700 tys.,

Z czego ona buduje? Jakies nowoczesne i drogie rozwiązania?

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 12:30, maras77 napisał(a):

A na końcu pamietaj, że jak będziesz robił jakąs przebudowę na pozwolenie na budowę, to wpadasz w bardzo restrykcyjne przepisy zużycia energii i wtedy musi być dobrze ocieplony i z fotowoltaiką.

Nie chce mi się teraz PB wertować, ale wydaje mi się, że oficjalnie to nawet wybicie dodatkowego okna w ścianie zewnętrznej wymaga pozwolenia.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
3 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Z czego ona buduje? Jakies nowoczesne i drogie rozwiązania?

Tradycyjnie 

Napisano
W dniu 22.09.2025 o 10:33, tomeq77 napisał(a):

-piwnica sucha

Serio. Tu wszyscy Ci dobrze radzą. Ja dostałem trochę lepszą ruderę z końcówki lat 60tych, porzadnie zbudowaną ale z remontem całkowitym (nowe instalacje, nowy dach/poddasze). 
Wziąłem TYLKO dlatego że było za darmo (!!!) , że jest pod całym domem podpiwniczone (a ja zbieracz), i TYLKO dlatego że nie zdawałem sobie sprawy ile tam jest roboty w systemie gospodarczym i jak nie masz za dużo kasy. Na dzień dzisiejszy wydane ponad 400 tysi i jeszcze ze 100 tysi by sie przydało żeby to tak trochę skończyć. W tej kasie była dobudowa dużego garażu/tarasu (ale to raptem tylko 50-60 tysi), które razem z piwnicą o powierzchni około 90m2, powierzchnią mieszkalną 100m2 (parter) + 60-70m2(poddasze)  robi jako taki sens z tego domu. Mógłbym coś z tego zaoszczędzić, ale jak chcesz mieszkać w czymś co chociaż spełnia jakieś standardy po 2000 roku i jakoś wygląda ...... to kasa leci. I pamiętaj, ja miałem dom lepszy niż to co pokazujesz na zdjęciach

Jak masz wolne kilka lat, żeby dłubać co weekend, umawiać sie z fachofcami, poprawiać co spier..., robić samemu jak nie ma kasy. Powodzenia. Ja raczej nie zrobiłbym tego po raz drugi.

Napisano
22 godziny temu, tomeq77 napisał(a):

Cena oczywiście niższa.

88m2 dla mnie w sam raz.

Czy okolica jest "fajna" to rzecz baaardzo subiektywna. Dla mnie jest.

Nie kręcą mnie nowe osiedla domków jednorodzinnych na obrzeżu miasta z Mercedesami i Passatami na podjazdach i równo przyciętymi trawnikami Dino w okolicy. To nie są moje klimaty.

Ja wolę mały domek na małej działce w cichej okolicy wśród "starych" sąsiadów i jeszcze starszych domów.

Może jakbyśmy z żoną mieli 25-30 lat mniej, trochę więcej kasy to i byśmy się budowali, ale moje rozwiązanie jest IMO dla mnie optymalnym.

równie dobrze możesz sobie kupić działkę w starej wsi, albo na zadupiu gdzie wolisz i wybudować mały domek .... i będzie taniej, lepiej i mało się urobisz,

23 godziny temu, bergerac napisał(a):

no to wydaje mi się, że taki plan minimum, żeby było bez szaleństw, ale jednak spokój na lata i dobrze zrobione.

Wewnątrz:

- w zależności od stanu tynków, ja bym je albo skuł i położył nowe, ale wyprowadził rotbandem/gładzię

- instalacja elektryczna do wymiany i to zrobiona porządnie, z zabezpieczeniami plus uziom

- wymieniłbym też instalację wodną i kanalizacyjną, chyba, że są w dobrym stanie. To może się wydawać zbędne, ale lepiej zrobić przy demolce, żeby później nie rozgrzebywać tematu

- jeśli się da podłączyć siłę to bym to zrobił od razu, bo to się przydaje w domku

- sufity - często stare sufity na stopach drewnianych są już mocno krzywe, praktycznie nie do naprawy. Ja bym je zwalił, ocieplił stropy (to też poprawi akustykę) i położył KG na ruszcie

- podłoga na parterze do sprawdzenia - zależy co tam jest i co chcesz zrobić. Jeśli dom jest podpiwniczony to duża szansa, że jest strop Kleina. W piwnicy powinno być widać co to jest. Jeśli strop Kleina i na tym leżą legary i podłoga drewniana to do decyzji czy zostawiasz czy kładziesz izolację i wylewkę pod parkiet, terakotę, itp.

Zewnątrz:

- na pewno okna do wymiany, jeśli chodzi o 2 i 3 szybowe to trzeba policzyć relację koszt/efektywność. Dom jest i tak stary, cudów nie osiągniesz.

- tynk zewnętrzny raczej do zwalenia patrząc na zdjęcia i na to styropian. Najlepiej 15 cm, ale pytanie czy konstrukcyjnie to ogarniesz. Poniżej tego obecnie nie warto schodzić

- izolacja i ocieplenie fundamentów - do zrobienia, choćby w podstawowym zakresie.

- drzwi zewnętrzne - do decyzji, nie wiem co tam jest

- dach - jeśli dachówka jest w dobrym stanie i chcesz ją zostawić to masz kilka opcji - zostawiasz tak jak jest, a ocieplasz maksymalnie strop, żeby ciepło nie uciekało. Jeśli chcesz ocieplić dach to możesz albo to zrobić porządnie, czyli pełna przekładka dachu - zdejmujesz dachówkę, wymieniasz łaty i kładziesz membranę, a pod nią wełnę mineralną albo taniej (niestety gorzej) od środka - pomiędzy krokwie membrana i ocieplenie i od wewnątrz folię paroizalacyjną.

Instalacje:

- wentylacja do zrobienia, jeśli będziesz instalował kocioł gazowy to musisz wstawić wkład z rurą kwasoodporną. Jeśli kocioł będzie kondensacyjny to możesz użyć rury dwufunkcyjnej albo nawet zrobić wylot spalin i pobór powietrza przez ścianę

- elektryka wg mnie do zrobienia zgodnie z obecnymi standardami.

- ja bym doprowadził siłę, bo nawet przy grzaniu gazem nie chciałbym gazu w kuchni, tylko indukcję

- ogrzewanie - jeśli jest gaz, to chyba jednak bym wybrał kocioł gazowy kondensacyjny, 1F z zasobnikiem. Odnośnie układu ogrzewania to zależy od tego co będziesz robił z podłogą na parterze - przy walce z podłogą możesz pójść w podłogówkę plus grzejniki na piętrze, a jeśli nie to grzejniki na obu poziomach.

- instalacja wodna i kanalizacyjna wg mnie również nowa. To nie są duże koszta plus łatwe do zrobienia samodzielnie, a można uniknąć wielu kłopotów.

Jakbym miał ja to remontować to bym pewnie skuł do gołych ścian za jednym zamachem (bo i tak trzeba gruz cały wywieźć). Jeśli chcesz taniej, to może tynki wewnętrzne da się uratować. Pozostałe rzeczy to już rachunek ekonomiczny, na co możesz sobie pozwolić, a na co nie. Dla mnie rzeczy fundamentalne czyli instalacje, okna i ocieplenie to must have, bo o ile możesz kupić najtańsze panele i je wymienić za kilka lat, o tyle instalacje już będą na kilkadziesiąt lat.

Powodzenia, dużo pracy przed Tobą :ok: 

I jeszcze dodam, że np z taką małą rzeczą z tej listy może być problemik - ocieplenie dachu. Mój dom  miał poddasze nieużytkowe, ścianki grub. 12 cm z pojedynczej cegiełki, i dach zrobiony nie na kontrukcji jętkowej -> na tym nie da się położyć dachu na murłacie.-> co z kolei uniemożliwia właściwe ocieplenie czyli połączenie ocieplenia ściany i poddasza. Oczywiście, można kombinować, podnosić krokwie, albo ocieplić strop i mieć poddasze nieużytkowe .......

Potem dolicz że użytkowanie tego domu (ogrzewanie) będzie na pewno droższe niż takiego nowego. policz ile lat będziesz tam mieszkał ....... zrobisz jak chcesz, ale uwierz mi, że jak działka nie jest w super miejscu to odpuść. 

Chyba, że jara Cię mieszkanie w takiej starej ruderze ...... kto bogatemu zabroni :) 

Edytowane przez marcin_szary

Napisano
W dniu 18.09.2025 o 12:56, tomeq77 napisał(a):

Chyba kupuję dom:

- cały podpiwniczony.

Powiedziane zostało już wszystko, ja powiem coś z innej perspektywy. Kolega z pracy kupił w 2020 stary poniemiecki dom. Nie była to waląca się rudera, ktoś tam mieszkał do momentu sprzedaży, ale od razu było założenie zburzyć, postawić nowe. Papiery na wyburzenie, samo wyburzanie, wywóz, potem równanie części bo nowy dom miał być przesunięty, wybór projektu, który się przedłużał, potem architekt, mapki, adaptacja na działce, pozwolenie na budowę i cała część papierowa. Zanim miał pozwolenie, szukał wykonawcy, ale to też nie było że są od razu dostępni. Jak koparka zaczęła powiększać dziurę, okazało się że kiedyś koło domu coś stało i 30cm pod trawnikiem była spora warstwa jakiś gruzów i resztek drewna. Ekipa postawiła stan surowy, coś tam spieprzyli, ale nic poważnego, potem wiadomo instalacje, ocieplenia, no i wykończenie.

Już mieszka, ale równolegle wykańcza. ... i żałuje że nie ma piwnicy ;)  Mówi że głównie niedoszacował kosztów i czasu związanych z samym wyburzaniem, ale też architektem, utylizacją wykopanej ziemi, gruzu. Grunt, że ogólnie zadowolony i żartuje, że dobrze że nie wykopał jakiś historycznych artefaktów ;) 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Majkiel napisał(a):

i żartuje, że dobrze że nie wykopał jakiś historycznych artefaktów

O "skarbie" zakopanym w ziemi na działce, o której jest ten wątek, można parę legend u mnie na kwadracie usłyszeć. Ale ja na pewno tam nic nie znajdę.

56 minut temu, marcin_szary napisał(a):

Chyba, że jara Cię mieszkanie w takiej starej ruderze ...... kto bogatemu zabroni

Mam nadzieję za rok - dwa wrócić do tego wątku, wrzucić kilka zdjęć i pochwalić się efektami. Bo uważam, że większość z Was myli się, że to będzie worek bez dna i ruina do końca moich dni 👍

PS. do odważnych świat należy

Napisano
3 minuty temu, tomeq77 napisał(a):

Mam nadzieję za rok - dwa wrócić do tego wątku, wrzucić kilka zdjęć i pochwalić się efektami. Bo uważam, że większość z Was myli się, że to będzie worek bez dna i ruina do końca moich dni 👍

ułóż sobie dobry plan działania i kolejność wg priorytetów. NIe wiem jak z budżetem, czy masz środki odłożone na inwestycje, czy raczej będziesz zbierał, bo jeśli tak to w harmonogramie musisz to uwzględnić.

Dobry plan i harmonogram to podstawa, a większość osób tego nie docenia i nie wkłada w to pracy.

Ja przy takiej akcji jak domek nad jeziorem sobie wszystko rozplanowałem, zarówno czasowo jak i finansowo, uwzględniając sprawy formalno-techniczne typu przyłącze prądu, itp.

Do tego dobre oszacowanie budżetu, z dwie niedziele przesiedziałem z excelami. Zmieściłem się w harmonogramie oraz w budżecie. Jak dobrze zaplanujesz to masz płynność prac i niższe koszty, bo zachowujesz logiczną kolejność realizacji i dostaw. Czyli nie ładujesz kasy w rzeczy, które nie są potrzebne, a wydajesz na to co zużyjesz.

U Ciebie pierwszym etapem będą prace rozbiórkowe (tego co zdecydujesz się rozebrać) oraz wywóz tego gruzu. 

Powodzenia!

Napisano
24 minuty temu, tomeq77 napisał(a):

O "skarbie" zakopanym w ziemi na działce, o której jest ten wątek, można parę legend u mnie na kwadracie usłyszeć. Ale ja na pewno tam nic nie znajdę.

Pewnie, działaj :) Plusem dodatnim jest to, że ja nauczyłem się wszystkiego o budowaniu domu a 4 lata temu umiałem tylko pomalować ściany. 

Jak masz pojęcie praktyczne o budowlance to będzie Ci dużo łatwiej. Ja .... przy dzisiejszym stanie moje wiedzy, nie wziąłbym się za taki dom. Ewentualnie zburzył i wybudował od nowa.

Najlepiej co rok, albo co pół roku dawaj fotorelacje i koszty !!! :) 

Napisano
Pewnie, działaj [emoji4] Plusem dodatnim jest to, że ja nauczyłem się wszystkiego o budowaniu domu a 4 lata temu umiałem tylko pomalować ściany. 

Jak masz pojęcie praktyczne o budowlance to będzie Ci dużo łatwiej. Ja .... przy dzisiejszym stanie moje wiedzy, nie wziąłbym się za taki dom. Ewentualnie zburzył i wybudował od nowa.

Najlepiej co rok, albo co pół roku dawaj fotorelacje i koszty !!! [emoji4] 
Otóż to, a jeszcze większym plusem jest to, że nie musisz patrzeć jak spier.oli coś jakiś fachowiec. Ja poza elewacją i dachem też robie sam wszystko, oczywiście często z pomocą jednego czy dwóch synów. Bo jak widzę jak mam założone szpalety na oknie dachowym przez fachowca z 30 letnim doświadczeniem, to mi się słabo robi.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka