Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana oleju po dotarciu - robicie?

Featured Replies

Napisano

Zmieniacie starym zwyczajem olej w nowym aucie? Mam ponad 1500km zrobione i sie zastanawiam czy jechać do ASO. Jak pytam znajomych w firmie to już prawie nikt się w to nie bawi. Znajomy pracujący w ASO twierdzą że teraz to już jeden na 5 albo nawet rzadziej wymienia. Producent też nie przewiduje czegoś takiego w zaleceniach. 

Inna sprawa że auto o ktorym mowa w pierwszym roku nie przejedzie więcej niż 5tyś km więc może poczekać i po prostu zrobić typowy przeglad gwarancyjny z wymianą oleju.

Edytowane przez Truecolor

Napisano

Zależy jaki producent. Japończycy generalnie zalecają wymianę po 1500 km i jest to napisane w instrukcji. Oczywiście jak jest to służbówka i po 150-200 km idzie na sprzedaż to nikt tego nie robi, ale jak kupujesz prywatnie to moim zdaniem warto odżałować te parę zł. 

Napisano

Nie zmieniam, nie widze takiej potrzeby i nic na tym nie zyskam.

Przy czym taka wymiana na pewno nie zaszkodzi, wiec jak ktos chce to niech wymienia :ok:

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Zależy jaki producent. Japończycy generalnie zalecają wymianę po 1500 km i jest to napisane w instrukcji. Oczywiście jak jest to służbówka i po 150-200 km idzie na sprzedaż to nikt tego nie robi, ale jak kupujesz prywatnie to moim zdaniem warto odżałować te parę zł. 

Chyba jedynie Suzuki mialo takie zalecenie.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Chyba jedynie Suzuki mialo takie zalecenie.

Suzuki na pewno. Mitsubishi też. 

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Suzuki na pewno. Mitsubishi też. 

Mitsubishi to juz glownie Renault ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Mitsubishi to juz glownie Renault ;]

Niestety :facepalm:

Napisano
12 minut temu, Truecolor napisał(a):

Zmieniacie starym zwyczajem olej w nowym aucie? Mam ponad 1500km zrobione i sie zastanawiam czy jechać do ASO. Jak pytam znajomych w firmie to już prawie nikt się w to nie bawi. Znajomy pracujący w ASO twierdzą że teraz to już jeden na 5 albo nawet rzadziej wymienia. Producent też nie przewiduje czegoś takiego w zaleceniach. 

Inna sprawa że auto o ktorym mowa w pierwszym roku nie przejedzie więcej niż 5tyś km więc może poczekać i po prostu zrobić typowy przeglad gwarancyjny z wymianą oleju.

Mówią tak, bo jak ktoś zmienia olej częsciej niż producent nakazuje to raczej nie robi tego w ASO.

Jak auto ma zostać na dłużej to ja bym zmienił olej. Jak kilka lat i przebieg do 100kkm to bym sobie darował.

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał(a):

Goście od BWM w swoich prywatnych wymieniają. Gość wymienił po 2000 i po 10000. Pokazywał dlaczego i ile jest opiłków w takim oleju. BMW ma w instrukcji pierwszą wymianię po 20 kkm. Może dlatego japońskie są tak mało awaryjne że tam słuchają inżynierów a nie księgowych. Ale każdy robi jak chce.

Napisano
9 minut temu, wladmar napisał(a):

Niestety :facepalm:

I jak było japońskie to nie zalecało.:oki:

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Goście od BWM w swoich prywatnych wymieniają. Gość wymienił po 2000 i po 10000. Pokazywał dlaczego i ile jest opiłków w takim oleju. BMW ma w instrukcji pierwszą wymianię po 20 kkm. Może dlatego japońskie są tak mało awaryjne że tam słuchają inżynierów a nie księgowych. Ale każdy robi jak chce.

Rościnał też filtr i udowadniał ile jest opiłków. IMHO jakoś dużo tego nie było a tekst, że to krąży w całym układzie trochę przeczy idei filtra :).

Z drugiej strony prof Chris kiedyś robił to samo w Yarisie GR i tam chyba nic nie było.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Przykład z motocykli. Wielka Czwórka wymaga (!) pierwszej wymiany oleju po 1000 km. Potem już co 6 albo 10 tysięcy (zależy od silnika). I owszem, przy pierwszej wymianie opiłki tam są razem z innymi syfem, sam widziałem (pomimo precyzji wykonania i tak dalej). I jakoś japońskie silniki, nawet mocno katowane, wytrzymują bez problemu 100-150 kkm, często o wiele więcej. KTM nie wymaga pierwszej wymiany, BMW również, nie wspominając o chińczykach. I problemy z silnikami występują o wiele częściej. Japończycy wiedzą co robią.

Napisano
23 minuty temu, Truecolor napisał(a):

w pierwszym roku nie przejedzie więcej niż 5tyś km

Wymieniłbym po roku.

Napisano
6 minut temu, DamU napisał(a):

I jak było japońskie to nie zalecało.:oki:

W Lancerze zalecali, ale to już było dawno...

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Rościnał też filtr i udowadniał ile jest opiłków. IMHO jakoś dużo tego nie było a tekst, że to krąży w całym układzie trochę przeczy idei filtra :).

Z drugiej strony prof Chris kiedyś robił to samo w Yarisie GR i tam chyba nic nie było.

Dopóki nie zatrzyma się na filtrze to krąży. I może swoje zrobić. A to jednak wysilony silnik.

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Dopóki nie zatrzyma się na filtrze to krąży. I może swoje zrobić. A to jednak wysilony silnik.

Filtr nie wszystko wyłapie, tych mniejszych nie zatrzyma. Po to korek ma magnes, przy pierwszej wymianie tam jest pełno przylepionego takiego drobniutkiego pyłu, to są właśnie opiłki, które nie zostały wyłapane przez filtr. Jak taki pył krąży w układzie i osadza się np. na panewkach to nic fajnego. Od razu nic nie padnie, ale skróci żywotność. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Filtr nie wszystko wyłapie, tych mniejszych nie zatrzyma. Po to korek ma magnes, przy pierwszej wymianie tam jest pełno przylepionego takiego drobniutkiego pyłu, to są właśnie opiłki, które nie zostały wyłapane przez filtr. Jak taki pył krąży w układzie i osadza się np. na panewkach to nic fajnego. Od razu nic nie padnie, ale skróci żywotność. 

Jak ktoś ma flotę powiedzmy 50 aut to dla niego jest to koszt. I to duży. Do tego wiadomo że będzie wymieniał auta więc gwarancje bez problemu przejedzie. Natomiast prywatny użytkownik nie powinien się tym absolutnie sugerować. Twierdząc że producent wie lepiej. Owszem wie ale robi dobrze dużym. To jest ta cała "ekologia". Tak samo jak brak konieczności wymiany oleju w automacie. Wbrew zaleceniom producenta skrzyni.

Napisano
42 minuty temu, Truecolor napisał(a):

Tak. 

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał(a):

Przykład z motocykli. Wielka Czwórka wymaga (!) pierwszej wymiany oleju po 1000 km. Potem już co 6 albo 10 tysięcy (zależy od silnika). I owszem, przy pierwszej wymianie opiłki tam są razem z innymi syfem, sam widziałem (pomimo precyzji wykonania i tak dalej). I jakoś japońskie silniki, nawet mocno katowane, wytrzymują bez problemu 100-150 kkm, często o wiele więcej. KTM nie wymaga pierwszej wymiany, BMW również, nie wspominając o chińczykach. I problemy z silnikami występują o wiele częściej. Japończycy wiedzą co robią.

Mój chińczyk pierwszą ma po 500km.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Jak ktoś ma flotę powiedzmy 50 aut to dla niego jest to koszt. I to duży. Do tego wiadomo że będzie wymieniał auta więc gwarancje bez problemu przejedzie. Natomiast prywatny użytkownik nie powinien się tym absolutnie sugerować. Twierdząc że producent wie lepiej. Owszem wie ale robi dobrze dużym. To jest ta cała "ekologia". Tak samo jak brak konieczności wymiany oleju w automacie. Wbrew zaleceniom producenta skrzyni.

Zwłaszcza że koszt jest porównywalny z zatankowaniem. Nie widzę sensu oszczędzać akurat na tym. 

Napisano
1 minutę temu, Lampar napisał(a):

Mój chińczyk pierwszą ma po 500km.

Oczywiście zależy jaki producent i jaki sprzęt :oki: No i 500 moim zdaniem jakoś mało... Np. moja Yamaha ma okres dotarcia 1000 km (dokładna instrukcja ile obrotów nie przekraczać przez pierwsze 500 i do tysiąca) i po tym wymiana i już można (i trzeba ;]) do odcinki. 500 to jakoś mało na dotarcie... Zresztą postaraj się znaleźć oryginalną instrukcję, często importer tłumaczy byle co i byle jak i w ogóle od innego sprzętu.

Napisano
  • Autor

Ale tym tokiem myslenia to czy opiłki już nie porysowały bebechów wczesniej ? zanim dotarły do filtra albo zanim ktoś wymienił ten olej przy 1500 czy 2000 km. 

Też ogladałem filmiki z rozcinania filtrów ale jakoś na żadnym z tych filmów nie widziałem żeby znaleźli coś w samym oleju. 

Napisano
13 minut temu, wladmar napisał(a):

Zwłaszcza że koszt jest porównywalny z zatankowaniem. Nie widzę sensu oszczędzać akurat na tym. 

Ani jedno nowe auto w moim otoczeniu nie mialo wymienianego oleju wczesniej niz po roku i 10-20kkm.

W zadnym z nich nie bylo najmniejszych problemow z silnikiem przez caly okres eksploatacji.

Wymienic mozna, ale z mojej perspektywy jest to zbyteczne.

Nie widze sensu wchodzic w akademickie dyskusje, czy taki silnik przejdzie dzieki temu 300 czy 500kkm.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ani jedno nowe auto w moim otoczeniu nie mialo wymienianego oleju wczesniej niz po roku i 10-20kkm.

W zadnym z nich nie bylo najmniejszych problemow z silnikiem przez caly okres eksploatacji.

Wymienic mozna, ale z mojej perspektywy jest to zbyteczne.

Nie widze sensu wchodzic w akademickie dyskusje, czy taki silnik przejdzie dzieki temu 300 czy 500kkm.

Wiesz, znam mnóstwo przypadków w których użytkownicy wymieniali olej co 30 kkm zgodnie z instrukcją i też nic się nie działo, ale jednak mam inny pogląd na pierwszą wymianę i kolejne.

Napisano

Wiesz, znam mnóstwo przypadków w których użytkownicy wymieniali olej co 30 kkm zgodnie z instrukcją i też nic się nie działo, ale jednak mam inny pogląd na pierwszą wymianę i kolejne.

Dlatego nie ma sensu sugerowac sie opiniami innych, tylko postepowac tak jak sie uwaza za slusze :ok:

W koncu to Twoje auto i Twoje pieniadze.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

W ASO?

Nawet w ASO. Sama wymiana kosztuje tyle samo co gdzie indziej. Chociaż pewnie zależy od ASO.

Napisano

Nawet w ASO. Sama wymiana kosztuje tyle samo co gdzie indziej. Chociaż pewnie zależy od ASO.

W Hyundai lata temu, taka dodatkowa wymiana kosztowała ponad 500 zł.

Napisano
  • Autor

Koszt wymiany w ASO VOLVO to 940zł po rabacie :) Tylko filtr oleju i olej.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

W Hyundai lata temu, taka dodatkowa wymiana kosztowała ponad 500 zł.

Ale sama robocizna??

Napisano
2 minuty temu, Truecolor napisał(a):

Koszt wymiany w ASO VOLVO to 940zł po rabacie :) Tylko filtr oleju i olej.

Volvo to Volvo, chińskie premium musi kosztować ;]

Napisano
Godzinę temu, Truecolor napisał(a):

U nas flota ponad 400 sztuk Audi, nikt nie zmienia, auta jeżdżą. 

Napisano

Wszyscy o tych opiłkach tylko piszą, a ilości Fe, Al, Cu, Ni, Si liczone w ppm jakoś nikt nie wspomina. 

Wolałbym wymienić, niż niewymienić. Jak za drogo, to kupić olej i filtr oe samemu, zawieść do aso, tam skasują za wymianę 200 zł i po kłopocie. Można też do niezależnego warsztatu podjechać ze swoimi oryginalnymi częściami.

Praktykuję takie rzeczy od lat jako mechanik i niezliczona ilość aut już u mnie była na wymianie oleju z reguły przy ok 1500-2000 km.

Sam niedługo odbiorę nowy samochód, olej sobie wymienię po 1500 km, potem na 10 kkm i kolejne co 10 kkm. Zrobię analizę oleju po 1000 km, zobaczę co tam w silniku się dzieje.

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał(a):

Znam takich co w ogóle nie wymieniali przez 100 kkm bo było taniej. I też przejechały.

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

W ASO?

w wielu markach w ramach negocjacji cenowych przy zakupie auta da się wytargować "zerową" wymianę oleju w gratisie, albo za niewielką opłatą. IMHO kupując auto dla siebie warto taką wymianę zrobić.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Znam takich co w ogóle nie wymieniali przez 100 kkm bo było taniej. I też przejechały.

Większość ludzi nie wymienia NIGDY płynu hamulcowego czy chłodniczego, nie wspominając o świecach czy paskach wielorowkowych. I też jeżdżą.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Sąsiad mieszkający przy moim warsztacie kupił kiedyś nowego Focusa 3. Po ok 3 latach eksploatacji pytam go, czy już po gwarancji i czy dalej serwisuje w aso. On na to, że od nowości jeszcze nigdy nigdzie nie był, bo to przecież nowe auto. A to trzeba w nowym? ;] Sprawdzilem mu wtedy olej, miał na dnie miski jakiś szlam, przebieg coś ok 50 kkm.

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Większość ludzi nie wymienia NIGDY płynu hamulcowego czy chłodniczego, nie wspominając o świecach czy paskach wielorowkowych. I też jeżdżą.

dlatego wolałbym kupić nową Dacię Sandero czy cokolwiek używanego w podobnej cenie. Właśnie dlatego, że nawet bezwypadkowy i niekatowany samochód to często zaniedbania serwisowe. Sam też znam ludzi, co do mechanika jeżdżą jak coś się zepsuje i nie znają takiego pojęcia jak "bieżący serwis"

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

dlatego wolałbym kupić nową Dacię Sandero czy cokolwiek używanego w podobnej cenie. Właśnie dlatego, że nawet bezwypadkowy i niekatowany samochód to często zaniedbania serwisowe. Sam też znam ludzi, co do mechanika jeżdżą jak coś się zepsuje i nie znają takiego pojęcia jak "bieżący serwis"

Myślę, że ponad 50% ludzi tak ma. Od awarii do awarii, ewentualnie tylko olej i jakiś filtr.

Napisano
59 minut temu, wladmar napisał(a):

Po to korek ma magnes

Oglądałem ostatnio program "Mobilni mechanicy", gdzie stwierdzili- że Octavia z 2018 ma plastikowy korek i nie ma magnesu.

Napisano
4 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Sąsiad mieszkający przy moim warsztacie kupił kiedyś nowego Focusa 3. Po ok 3 latach eksploatacji pytam go, czy już po gwarancji i czy dalej serwisuje w aso. On na to, że od nowości jeszcze nigdy nigdzie nie był, bo to przecież nowe auto. A to trzeba w nowym? ;] Sprawdzilem mu wtedy olej, miał na dnie miski jakiś szlam, przebieg coś ok 50 kkm.

no i to jest piekne podsumowanie, pewnie zaoszczedzil na serwiasch dobre 10 000 zl, a auto smiga jak nowe :jem:

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Oglądałem ostatnio program "Mobilni mechanicy", gdzie stwierdzili- że Octavia z 2018 ma plastikowy korek i nie ma magnesu.

Cały VAG... Zaoszczędzili nawet na tym.

Napisano
7 minut temu, wladmar napisał(a):

Natomiast niektórym się nie udaje. Siostrzeniec kupił Astrę z automatem. 58 tyś. Mówię mu że trzeba wymienić olej w skrzyni. On nie wie bo jedni na forach piszą że trzeba, inni że nie. Więc nie wymienił. Miesiąc temu przy 90 kkm zapłacił 10 kzł za remont skrzyni. Zaoszczędził ;l

Napisano

Ja zmieniłem w okolicach 3,5-4kkm, bo mój mechanik starej daty powiedział, że 1,5kkm to za mało. Można się spierać co na to mechanik młodszej daty powie, ale auto mam zamiar trzymać długo.

Oryginalne części z wymianą u tego mechanika wyszły 250zł, w ASO 650zł, a są i takie gdzie 1100zł.

Po wymianie stwierdził, że opiłków coś tam było ale niewiele.

Producent zaleca co 2 lata lub 30kkm i tak będę robił w ASO w ramach wykupionego pakietu, a w międzyczasie wymiana u mechanika.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Natomiast niektórym się nie udaje. Siostrzeniec kupił Astrę z automatem. 58 tyś. Mówię mu że trzeba wymienić olej w skrzyni. On nie wie bo jedni na forach piszą że trzeba, inni że nie. Więc nie wymienił. Miesiąc temu przy 90 kkm zapłacił 10 kzł za remont skrzyni. Zaoszczędził ;l

Jak to Astra i jaka skrzynia? Jak to konstrukcja GM, to wymiana oleju wiele by nie pomogla... Ta skrzynia jest zle zaprojektowana i predzej czy pozniej kazda padnie.

Jezeli to Aisin EAT8 to musial miec mega pecha, bo te skrzynie robia setki tysiecy km bez problemu i awaria nie musiala miec zwiazku z olejem.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Oczywiście zależy jaki producent i jaki sprzęt :oki: No i 500 moim zdaniem jakoś mało... Np. moja Yamaha ma okres dotarcia 1000 km (dokładna instrukcja ile obrotów nie przekraczać przez pierwsze 500 i do tysiąca) i po tym wymiana i już można (i trzeba ;]) do odcinki. 500 to jakoś mało na dotarcie... Zresztą postaraj się znaleźć oryginalną instrukcję, często importer tłumaczy byle co i byle jak i w ogóle od innego sprzętu.

Mea culpa

Zrzut ekranu 2025-10-07 124147.png

Zrzut ekranu 2025-10-07 124111.png

Napisano
4 minuty temu, Lampar napisał(a):

Mea culpa

Zrzut ekranu 2025-10-07 124147.png

Zrzut ekranu 2025-10-07 124111.png

CFMoto robi fajne sprzęty, taka wyższa chińska półka :oki:

Napisano
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Jak to Astra i jaka skrzynia? Jak to konstrukcja GM, to wymiana oleju wiele by nie pomogla... Ta skrzynia jest zle zaprojektowana i predzej czy pozniej kazda padnie.

Jezeli to Aisin EAT8 to musial miec mega pecha, bo te skrzynie robia setki tysiecy km bez problemu i awaria nie musiala miec zwiazku z olejem.

Nie wiem. Ale skoro producent pisze że co 60 to internet jest mądrzejszy? Widzisz - wszystko się opiera o rachunek prawdopodobieństwa. Można jak kiedyś pisał @wujek - nic nie robić, przejeździć trochę i sprzedać. I to się może udać. Jak ktoś ma bufor finansowy to też nie ma wielkiego znaczenia. Nawet jak będzie miał pecha to nie popłynie bo go stać. Ale zwykle wszystko się naraz zwali na głowę i nagle bardzo potrzebujesz auta. I nie masz go za co naprawić a problem wyszedł bo kiedyś zaoszczędziłeś 200 zł...