Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Fabia (i nie tylko) a SFD2 - jest się czego obawiać?

Featured Replies

Napisano

Cześć,
Chcemy kupić nową Fabię z salonu, już decyzja prawie podjęta a tu znajomy mechanik mowi nam ze po zmianach w systemach vag zwykła naprawa auta będzie problematyczna? Nie chodzi o żaden tuning czy odblokowanie jakichś dodatków ale np. założmy koniecznosc wymiany sprzegla w DSG co w fabii na dq200 podobno często ma miejsce. Taką zmianę trzeba potem jakoś kodować? Wymiana samej skrzyni to już na pewno tak? Z punktu widzenia zwykłego klienta i zakupu auta na lata , po okresie gwarancji w jakich realnych sytuacjach mechanik będize musiał ogarniać to sfd2? Czy to że auto posiada ten system rozwazac jako duzy minus i szukac alternatyw? 
Nie jestem w temacie, w moim obecnym aucie z 2016 roku nie ma elektroniki, mam znajomego ojca mechanika który wszystko może mi ogarnąć, ale ta osoba nie zainwestuje tysięcy w nowe oprogramowania. Z resztą nawet nie będzie pewnie technicznie zdolna do ogarnięcia tego. 

Auto chcemy kupić na lata - wiadomo, może coś się odmieni itp no ale tak sobie myślę..A co jeśli auto mi na wakacjach z rodziną padnie gdzieś w Europie? Zostaje ASO bo wiele rzeczy trzeba robić z tymi zaawansowanymi systemami komputerowymi?

A może przesadzam i mechanicy będą musieli inwestować w nowy sprzęt, oprogramowanie i za kilka lat jak mi gwarancja minie to naprawa nie będzie aż tak problematyczna?

Decyzja o zakupie Fabii praktycznie podjęta ale jeśli się okaże że jestem skazany na ASO no to..rozważę I20 III czy Kia Stonic w podobnej cenie. 
PS, tu odnośnie SFD2 pewnie jedna z relacji znalezionych w internecie:
"Moja fabia w maju 2024 przyjechała do salonu z uszkodzonym radiem( cały tablet).
Wymiana radia trwała tydzień więc okej ale żeby wszystko działało trwało 5/6 tygodni bo nie umieli sobie poradzić z zakodowaniem wszystkich funkcji bo właśnie jakieś nowe blokady czy coś były stosowane. Nawet nie potrafili nazwać z czym jest problem i dopiero elektryk x Czech to ogarnął ale byłem już bliski zrezygnowania z auta."

pozdrawiam

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 09:56, martab909 napisał(a):

A może przesadzam i mechanicy będą musieli inwestować w nowy sprzęt, oprogramowanie i za kilka lat jak mi gwarancja minie to naprawa nie będzie aż tak problematyczna?

z tego co słyszałem to główne koszty ponosi użytkownik, za każdą zmianę VAG charguje za dostęp

zanim się coś zepsuje to każdy mechanik już będzie miał to ogarnięte jak z tego korzystać i tym bym się nie przejmował

Napisano

Na tę chwilę oficjalnie sfd2 nie jest do obejścia. Więc żadnego kodowania, adaptacji poza ASO. Nie wiem czy błędy się da skasować ale raczej nie.
Więc każdy problem, nawet usunięty, będzie w pamięci.
Do kiedy? No cóż. Pewnie jeszcze sporo wody upłynie.
Czy przy nowym aucie to przeszkadza?
Bardziej bym się zastanawiał czy po gwarancji będzie przeszkadzało

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Pozostaje zadbac o maksymalne wydłużenie gwarancji 

Edytowane przez zenek111

Napisano

W ogole użytkownik przejechał sie tym autem? Bardzo średnio się to prowadzi w stosunku do konkurencji w tej samej cenie.

Napisano

Cześć,
Chcemy kupić nową Fabię z salonu, już decyzja prawie podjęta a tu znajomy mechanik mowi nam ze po zmianach w systemach vag zwykła naprawa auta będzie problematyczna? Nie chodzi o żaden tuning czy odblokowanie jakichś dodatków ale np. założmy koniecznosc wymiany sprzegla w DSG co w fabii na dq200 podobno często ma miejsce. Taką zmianę trzeba potem jakoś kodować? Wymiana samej skrzyni to już na pewno tak? Z punktu widzenia zwykłego klienta i zakupu auta na lata , po okresie gwarancji w jakich realnych sytuacjach mechanik będize musiał ogarniać to sfd2? Czy to że auto posiada ten system rozwazac jako duzy minus i szukac alternatyw? 
Nie jestem w temacie, w moim obecnym aucie z 2016 roku nie ma elektroniki, mam znajomego ojca mechanika który wszystko może mi ogarnąć, ale ta osoba nie zainwestuje tysięcy w nowe oprogramowania. Z resztą nawet nie będzie pewnie technicznie zdolna do ogarnięcia tego. 

Auto chcemy kupić na lata - wiadomo, może coś się odmieni itp no ale tak sobie myślę..A co jeśli auto mi na wakacjach z rodziną padnie gdzieś w Europie? Zostaje ASO bo wiele rzeczy trzeba robić z tymi zaawansowanymi systemami komputerowymi?

Decyzja o zakupie Fabii praktycznie podjęta ale jeśli się okaże że jestem skazany na ASO no to..rozważę I20 III czy Kia Stonic w podobnej cenie. 
PS, tu odnośnie SFD2 pewnie jedna z relacji znalezionych w internecie:
"Moja fabia w maju 2024 przyjechała do salonu z uszkodzonym radiem( cały tablet).
Wymiana radia trwała tydzień więc okej ale żeby wszystko działało trwało 5/6 tygodni bo nie umieli sobie poradzić z zakodowaniem wszystkich funkcji bo właśnie jakieś nowe blokady czy coś były stosowane. Nawet nie potrafili nazwać z czym jest problem i dopiero elektryk x Czech to ogarnął ale byłem już bliski zrezygnowania z auta."

pozdrawiam

Zmień mechanika :) Ten sam płacz był jak się SFD pojawił, teraz nawet głupi obd11 bez problemu ogarnia łączenie się z serwerami, tokeny itp. To samo będzie z sfd2. 

Napisano
2 godziny temu, KJO napisał(a):

Zmień mechanika :) Ten sam płacz był jak się SFD pojawił, teraz nawet głupi obd11 bez problemu ogarnia łączenie się z serwerami, tokeny itp. To samo będzie z sfd2. 

Z jakimi to serwerami łączy się obd11 ? :hmm:

Napisano
59 minut temu, WaWeR napisał(a):

About OBDeleven's SFD unlock

We've created an SFD auto-unlock feature to simplify the use of SFD protection, or, in other words – make SFD protection nearly invisible. If SFD auto-unlock is turned on and you try to change long coding, adaptation, or use One-Click Apps in a locked control unit, the OBDeleven app will automatically request the SFD token from Volkswagen servers, unlock the control unit, and apply the changes you want. 

Napisano

to..rozważę I20 III czy Kia Stonic w podobnej cenie. 

Jaka cena i dlaczego nie Toyota Yaris?

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Z serwerami VW. Obecnie na linii obd eleven - VAG toczą się rozmowy o udostępnienie sfd2, więc przyjdzie czas i na to. Obstawiam rok, najdalej półtora. Przy sfd2 interfejs obd11 łączy, odczytuje i kasuje błędy. Adaptacji i kodowania nie robi. Wystarczy do tego bezterminowa kostka 3 generacji za 85 Euro.

Sfd1 jest w pełni legalnie złamany tokenami od VW, trzeba tylko pobierać token na 1 godzinę i można działać. Obd eleven nie jest chińską podróbką, tylko oficjalnie zatwierdzonym przez VAG interfejsem. 

Napisano
11 minut temu, zenek111 napisał(a):

Gdyby była tam tylko jedna łączna ocena, to bym nawet uwierzył ;)

Moze odbiór auta lepszy, czy może jakieś tam przyjemniejsze.

Ale tam Skoda ma lepszą punktację w ekonomiczności i niezawodności.

No sorry, ale ktoś tam mocno popracował nad tym rankingiem ;)

Napisano
19 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Z serwerami VW. Obecnie na linii obd eleven - VAG toczą się rozmowy o udostępnienie sfd2, więc przyjdzie czas i na to. Obstawiam rok, najdalej półtora. Przy sfd2 interfejs obd11 łączy, odczytuje i kasuje błędy. Adaptacji i kodowania nie robi. Wystarczy do tego bezterminowa kostka 3 generacji za 85 Euro.

Sfd1 jest w pełni legalnie złamany tokenami od VW, trzeba tylko pobierać token na 1 godzinę i można działać. Obd eleven nie jest chińską podróbką, tylko oficjalnie zatwierdzonym przez VAG interfejsem. 

W międzyczasie można kupić ustrojstwo z Holandii i zapamięta asystentów i start stop. 

Napisano
21 godzin temu, kravitz napisał(a):

Ale tam Skoda ma lepszą punktację w ekonomiczności i niezawodności.

No sorry, ale ktoś tam mocno popracował nad tym rankingiem ;)

Ranking niezawodnosci ADAC mówi to samo co użytkownicy w Polsce, obecny Yaris jest bardziej awaryjny niz Fabia (tabela na 8 stronie)

https://assets.adac.de/image/upload/v1744279730/ADAC-eV/KOR/Text/PDF/Pannenstatistik_2025_final_nrmvls.pdf

więc moze Yaris to tylko stereotyp niezawodnej Toyoty

takie Aygo (strone wcześniej) ma już ta niezawodnosc bardzo dobrą i pasuje to do naszych polskich opinii:

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/aygo/ii/

Napisano
52 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Ranking niezawodnosci ADAC mówi to samo co użytkownicy w Polsce, obecny Yaris jest bardziej awaryjny niz Fabia

I nikt tego szajsu nie kupuje :lol:

20251014_231837.jpg.639f9a68a29c9b0f9d4dcd5c76e0dc5e.jpg

Napisano

Masz 100% pewności?
Biorąc pod uwagę że obd11 to mobilna konwersja VCDS a ten też nie wspiera sfd2
Ba, nie umie tego co ODIS. I raczej nie nie naumie
No ale. Sfd żyło jakieś 2 lata. Zostaje czekać

Napisano
5 minut temu, WaWeR napisał(a):

Masz 100% pewności?
Biorąc pod uwagę że obd11 to mobilna konwersja VCDS a ten też nie wspiera sfd2
Ba, nie umie tego co ODIS. I raczej nie nie naumie
No ale. Sfd żyło jakieś 2 lata. Zostaje czekać

Pytałem u źródła. Powiedzieli, że gen 3 błędy widzi i kasuje w sfd2. Za dobry miesiąc powinienem mieć auto z tym zabezpieczeniem, to od razu kupię nową kostkę obd11 i przetestuję.

Napisano
Pytałem u źródła. Powiedzieli, że gen 3 błędy widzi i kasuje w sfd2. Za dobry miesiąc powinienem mieć auto z tym zabezpieczeniem, to od razu kupię nową kostkę obd11 i przetestuję.

Qrtyna. Miesiac(?) przed wejściem 3 kupiłem 2…..
No trudno. Najwyżej się kiedyś zmieni, o ile v2 nie będzie tego ogarniać.

Napisano
19 minut temu, WaWeR napisał(a):

No w 46 tygodniu mają produkować mojego G 8.5, więc liczę na odbiór pod koniec listopada. Może na black będą jakieś promocje, to od razu kupię 3 gen. W obd11 powiedzieli, że nie obsługuje, ale chodziło im o pełną obsługę, zacząłem ciągnąć za język i okazało się według nich, że zwykły podgląd i kasowanie w 3 gen jest dostępne, tylko z kilkoma sterownikami nie połączy, jak gateway.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 21.10.2025 o 20:13, WaWeR napisał(a):

No więc info z pierwszej ręki, czyli ode mnie ;]

Do nowego Golfa z sfd2 podpiąłem kostkę obdeleven 1 gen i nic nie widzi. Kupiłem gen 3 za 380 zł w wersji standard bez subskrypcji, taką na zawsze i w sumie dobrze, bo się okazało, że wersja pro bezterminowa kupiona w 2020 r do gen 1, jest przypisana do mojego konta, a nowa kostka działa z tym kontem. Takim sposobem mam już na stałe wersję pro i gen 3, która łączy się z każdym sterownikiem na sfd2. Widzi błędy, kasuje, parametry na żywo, a w niektórych sterownikach można robić adaptację i kodowanie. Na pewno można wyłączyć Line Assist przy każdym uruchomieniu auta, więcej na razie nie zgłębiałem, tylko wyłączyłem sobie sztuczne podbicie dźwięku silnika w trybach sport i special. Wolę jedynie strzały z wydechu, niż jakiś rezonator.

Kiedyś pogrzebię więcej, to wyłączę automatyczne ryglowanie zamków po ruszeniu i start/stop na stałe. 

Napisano
Teraz, tomecki napisał(a):

Czemu?

Nie lubię tego, nigdy się w aucie nie zamykałem. Wiem, że przy kolizji się otworzy, ale ja nie widzę powodów, żeby jeździć zamkniętym. Np podjeżdżam po kogoś i najpierw ten ktoś szarpie klamkę, bo zapomniałem nacisnąć guzik.

Na co to komu? Komu to potrzebne? 

Napisano
17 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie lubię tego, nigdy się w aucie nie zamykałem. Wiem, że przy kolizji się otworzy, ale ja nie widzę powodów, żeby jeździć zamkniętym. Np podjeżdżam po kogoś i najpierw ten ktoś szarpie klamkę, bo zapomniałem nacisnąć guzik.

A ja bym to chętnie włączył, ale u mnie się nie da. 

I akurat mam powody, bo już miałem  2 sytuacje kiedy ta funkcja była potrzebna 

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

No więc info z pierwszej ręki, czyli ode mnie ;]

Do nowego Golfa z sfd2 podpiąłem kostkę obdeleven 1 gen i nic nie widzi. Kupiłem gen 3 za 380 zł w wersji standard bez subskrypcji, taką na zawsze i w sumie dobrze, bo się okazało, że wersja pro bezterminowa kupiona w 2020 r do gen 1, jest przypisana do mojego konta, a nowa kostka działa z tym kontem. Takim sposobem mam już na stałe wersję pro i gen 3, która łączy się z każdym sterownikiem na sfd2. Widzi błędy, kasuje, parametry na żywo, a w niektórych sterownikach można robić adaptację i kodowanie. Na pewno można wyłączyć Line Assist przy każdym uruchomieniu auta, więcej na razie nie zgłębiałem, tylko wyłączyłem sobie sztuczne podbicie dźwięku silnika w trybach sport i special. Wolę jedynie strzały z wydechu, niż jakiś rezonator.

Kiedyś pogrzebię więcej, to wyłączę automatyczne ryglowanie zamków po ruszeniu i start/stop na stałe. 

Jestem żywotnie zainteresowany tematem. Niedawno ktoś lepiej ogarniający ode mnie te kwestie próbował coś ustawić przez VCDS (odblokowane wszystkie VIN) i stwierdził, że nic nie może, bo wszystko pokodowane sfd2. A chętnie bym trochę rzeczy poustawiał, m. in. to automatyczne ryglowanie centralnego zamka.

Piszesz, że to kwestia kostki gen 3 i to wystarczy? Czy może dla OBD11 to wystarcza, a dla VCDS już nie?

Napisano
24 minuty temu, Polarny napisał(a):

Jestem żywotnie zainteresowany tematem. Niedawno ktoś lepiej ogarniający ode mnie te kwestie próbował coś ustawić przez VCDS (odblokowane wszystkie VIN) i stwierdził, że nic nie może, bo wszystko pokodowane sfd2. A chętnie bym trochę rzeczy poustawiał, m. in. to automatyczne ryglowanie centralnego zamka.

Piszesz, że to kwestia kostki gen 3 i to wystarczy? Czy może dla OBD11 to wystarcza, a dla VCDS już nie?

VCDS ma mniejsze możliwości, niż obd11.

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

A ja bym to chętnie włączył, ale u mnie się nie da. 

I akurat mam powody, bo już miałem  2 sytuacje kiedy ta funkcja była potrzebna 

Kupiłem żonie kostkę do odb2 i sam rygluję i domyka szyby. Chyba z 50 PLN kosztowała. 

Napisano
17 minut temu, Camel napisał(a):

Kupiłem żonie kostkę do odb2 i sam rygluję i domyka szyby. Chyba z 50 PLN kosztowała. 

Tak, wiem o jej istnieniu. jednak opisanej jako pasującej do C-HR2 jeszcze nie znalazłem.

Napisano
28 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Tak, wiem o jej istnieniu. jednak opisanej jako pasującej do C-HR2 jeszcze nie znalazłem.

Jeden ch...... 

ja pierwszą lepszą do Toyoty kupiłem i działa. Zawsze możesz odesłać :) 

Napisano

Nie masz tego w menu?

Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

Nie masz tego w menu?

Nie ma. Chyba jeszcze w Golfie 8 było, ale w 8.5 wszystkie się ryglują i bez kodowania nic nie zrobisz.

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

VCDS ma mniejsze możliwości, niż obd11.

Nie znam się, jakkolwiek słyszałem, że vcds jest bardziej profesjonalny - ma tylko problem z obejściem sfd1.

Czyli okazuje się, że przy pomocy obd11 dałeś radę zhakować sfd2?

Napisano
Teraz, Polarny napisał(a):

Nie znam się, jakkolwiek słyszałem, że vcds jest bardziej profesjonalny - ma tylko problem z obejściem sfd1.

Czyli okazuje się, że przy pomocy obd11 dałeś radę zhakować sfd2?

vcds to zwykły chiński interfejs dedykowany do vag. obd11 to produkowany na Litwie program z dedykowaną kostką i we współpracy z VW. sfd1 mają od dawna złamane, ale legalnie. Po prostu przez oprogramowanie wysyła się prośbę do serwera VW o token odblokowujący na 1 godzinę. Trzeba mieć tylko zarejestrowane oprogramowanie i tyle. Przy sfd2 rozmowy na linii obd11 - VW trwają, już są dostępne niektóre sterowniki, a na inne trzeba będzie poczekać, może nawet ze 2 lata. Wszystko przychodzi z aktualizacjami aplikacji, tak jak inne w apki w telefonie. Np w obd11 masz aktualizacje ecu, lub innych sterowników, jak VW takie wypuszcza. vcds bałbym się coś takiego robić. Minusy obd11, obecnie rozszerzona wersja pro jest płatna na rok (mi się udało 5 lat temu kupić na zawsze) i trzeba mieć połączenie internetowe, żeby cokolwiek odpalić. Tu raczej bez problemu, diagnozowałem tym interfejsem przypadkowemu turyście Audi w Czarnogórze i pomogłem mu naprawić.

Napisano
5 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

vcds to zwykły chiński interfejs dedykowany do vag. obd11 to produkowany na Litwie program z dedykowaną kostką i we współpracy z VW. sfd1 mają od dawna złamane, ale legalnie. Po prostu przez oprogramowanie wysyła się prośbę do serwera VW o token odblokowujący na 1 godzinę. Trzeba mieć tylko zarejestrowane oprogramowanie i tyle. Przy sfd2 rozmowy na linii obd11 - VW trwają, już są dostępne niektóre sterowniki, a na inne trzeba będzie poczekać, może nawet ze 2 lata. Wszystko przychodzi z aktualizacjami aplikacji, tak jak inne w apki w telefonie. Np w obd11 masz aktualizacje ecu, lub innych sterowników, jak VW takie wypuszcza. vcds bałbym się coś takiego robić. Minusy obd11, obecnie rozszerzona wersja pro jest płatna na rok (mi się udało 5 lat temu kupić na zawsze) i trzeba mieć połączenie internetowe, żeby cokolwiek odpalić. Tu raczej bez problemu, diagnozowałem tym interfejsem przypadkowemu turyście Audi w Czarnogórze i pomogłem mu naprawić.

Vcds coś tu się koledze pomyliło 🤪 vcds robi Ross-Tech, chińczyk tylko podrabia. 

Napisano
28 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie ma. Chyba jeszcze w Golfie 8 było, ale w 8.5 wszystkie się ryglują i bez kodowania nic nie zrobisz.

pomijam już, że dziwne, że chcesz wyłączyć, to nie działa tak, że trzymasz przycisk odryglowania?

Napisano
5 minut temu, bergerac napisał(a):

pomijam już, że dziwne, że chcesz wyłączyć, to nie działa tak, że trzymasz przycisk odryglowania?

Noooo już NIE ;)

Teraz cokolwiek zrobisz a nie zrobisz tego poprzez autoryzację z VW to wyjeżdżając z garażu i po pierwszym połączeniu z Internetem wraca do "zakupionych" opcji ;) 

Napisano
10 minut temu, sdss napisał(a):

Vcds coś tu się koledze pomyliło 🤪 vcds robi Ross-Tech, chińczyk tylko podrabia. 

Napisz jeszcze ile kosztuje i kto z tego korzysta, jeśli mowa o oryginale. Raczej nikt poza dużymi serwisami VAG z oryginału nie korzysta, a klony działają, jak działają.

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Napisz jeszcze ile kosztuje i kto z tego korzysta, jeśli mowa o oryginale. Raczej nikt poza dużymi serwisami VAG z oryginału nie korzysta, a klony działają, jak działają.

Nie robi tego Chińczyk, jak napisałeś. 

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

Nie robi tego Chińczyk, jak napisałeś. 

Jak nie, jak tak. Kupujesz chiński klon za kilkaset zł, albo oryginał (nie chiński) za kilka tysięcy. Zrobiłbyś sobie w Skodzie aktualizację ecu chińczykiem?

Napisano
vcds to zwykły chiński interfejs dedykowany do vag.

VCDS chiński ?
Ross tech pewnie chetnie by o tym pogadali.
To ze mnóstwo ludzi kupuje chińskie klony to zupełnie inna para kaloszy

Napisano
17 minut temu, WaWeR napisał(a):

VCDS chiński ?
Ross tech pewnie chetnie by o tym pogadali.
To ze mnóstwo ludzi kupuje chińskie klony to zupełnie inna para kaloszy

Ty też masz oryginalny?

Napisano
Ty też masz oryginalny?

Ja nie mam wcale. Ziomek co mi od lat ogarnia auta, ma VCDS i VCP. Do tego jak się nie mylę to texa jakaś wersje
A to warsztat gdzie pracuje 2 osoby.
Sobie prywatnie kupiłem obd11 a do renaulta maxiecu lata temu.
A oryginał kosztuje, 300 dolców na 10 vin i update do unlimited 170. Chyba że chcesz wersję z WiFi to od 650
To chyba nie są koszta nie do udźwignięcia? Chyba że się nie specjalizuje w jednej grupie,

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Ty też masz oryginalny?

Nie piszemy kto co ma tylko o tym, że VCDS to nie jest chiński produkt. 

Napisano
7 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Ja wiem, że pewnie te kradzieże na światłach to pewnie miejskie legendy, pewnie nikt z AK nie zna nikogo kto tego doświadczył, ale skoro można nadmuchać na zimne to czemu nie. A naciśnięcie guzika szybko wchodzi w krew (jak się chce) :]

Napisano
10 minut temu, tomecki napisał(a):

Ja wiem, że pewnie te kradzieże na światłach to pewnie miejskie legendy, pewnie nikt z AK nie zna nikogo kto tego doświadczył, ale skoro można nadmuchać na zimne to czemu nie. A naciśnięcie guzika szybko wchodzi w krew (jak się chce) :]

A co mają ukraść? Najwyżej kanapki, które leżą na siedzeniu, jak do pracy jadę.

Napisano
4 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Ty też masz oryginalny?

Mnie, mnie zapytaj ;]

Kolega który serwisuje mi auta też zastanawia się nad OBD Eleven. 

Porównując z vcds to obd11 jest mega intuicyjny, w vcds trzeba naorawdę wiedzieć co się robi bo można odwalić jaiaś manianę.

Z ciekawości : obd 11 można skalibrować pneumatykę od zera po wymianie czujników przy wahaczach?

Gdzies mi mignęło na jakimś usa forum, że ktoś chciał zmsobie zglebić auto i niestety nie wszystkie kroki z odisa były dostępne w obd11.

Napisano
6 minut temu, Piotrus napisał(a):

Mnie, mnie zapytaj ;]

Kolega który serwisuje mi auta też zastanawia się nad OBD Eleven. 

Porównując z vcds to obd11 jest mega intuicyjny, w vcds trzeba naorawdę wiedzieć co się robi bo można odwalić jaiaś manianę.

Z ciekawości : obd 11 można skalibrować pneumatykę od zera po wymianie czujników przy wahaczach?

Gdzies mi mignęło na jakimś usa forum, że ktoś chciał zmsobie zglebić auto i niestety nie wszystkie kroki z odisa były dostępne w obd11.

Pojęcia nie mam, nie robiłem pneumatyki w VAGu. Patrzę w gotowych aplikacjach, to nie ma kalibracji pneumatyki, ale możliwe, że po podpięciu do auta w adaptacjach będzie.

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał(a):

Pojęcia nie mam, nie robiłem pneumatyki w VAGu. Patrzę w gotowych aplikacjach, to nie ma kalibracji pneumatyki, ale możliwe, że po podpięciu do auta w adaptacjach będzie.

Właśnie wygląda na to że w adaptacjach czegoś tam brakuje zacinasz się w połowie procedury.

Btw - pneumatyka w VAG to prosty temat jak budowa cepa, diagnozujesz sprayem z mydłem a jak mądrze rozbierzesz zawias to nawet obędzie się bez kalibracji.

Do wymiany czujnika trzeba faktycznie przelecieć po kolei adaptacje ale to też nic strasznego jak wiadomo co po kolei trzeba wpisać.

Napisano
W dniu 21.12.2025 o 12:21, kaczorek79 napisał(a):

to wyłączę automatyczne ryglowanie zamków po ruszeniu i

w jakim celu ?

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

w jakim celu ?

Mnie denerwuje to nadmiarowe trzepanie zamków.

Ja się często wsiada/wysiada to nerwicy idzie dostać, a diamentów czy walizek z pieniędzmi nie wożę.

Jak ma się jednorazową potrzebę zawsze można przyciskiem zablokować.