Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC a młodociany kierowca

Featured Replies

Napisano

Pytanko mam. Pożyczam samochód córce. Prawko 2 lata, 21 lat. W grudniu odnawiam OC, podawać że jeździ małolat czy olać. Różnica parę stówek.

Napisano
24 minuty temu, Bartolomeo napisał(a):

Pytanko mam. Pożyczam samochód córce. Prawko 2 lata, 21 lat. W grudniu odnawiam OC, podawać że jeździ małolat czy olać. Różnica parę stówek.

Polisa OC zadziala tak samo, niezaleznie od tego czy zglosisz czy nie ;]

Nie wiem tylko jak wyglada wyliczenie na kolejny rok i czy w razie szkody nie zrobia jakiejs rekalkulacji;)

Ja bym zglosil dla swietego spokoju, jesli bedzie korzystac dosc regularnie.

Napisano

Nie każde TU dolicza za młodocianego użytkownika...

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Miałem pakiet i deklarowałem, że będzie jeździć młoda kierowniczka. Była dopłata do polisy.

Różnica w OC to ok 40%.

A tak przy okazji: w styczniu kupiłem samochód i wysłałem zgłoszenie do link4. Mam potwierdzenie wysłania na mailu. Chciałem wczoraj sprawdzić kalkulację, a kobieta do mnie że nie figuruję u nich i mam zgłosić zakup... Próbowałem jej wytłumaczyć że zgłaszałem przez ich stronę, ale mam wysłać i wuj.

Napisano
Teraz, Bartolomeo napisał(a):

Jak podasz, to dopłacisz do składki, ale jest szansa, że Córka będzie już pracować na swoje zniżki.

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Jak podasz, to dopłacisz do składki, ale jest szansa, że Córka będzie już pracować na swoje zniżki.

Musialaby byc wpisana w DR jako wspolwlasciciel.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Musialaby byc wpisana w DR jako wspolwlasciciel.

Nie musi. Wystarczy, że w kalkulatorze OC będzie rubryka do podania danych, m.in. pesel osoby prowadzącej pojazd. Rejestracja w DR absolutnie nie jest wymagana. 

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie musi. Wystarczy, że w kalkulatorze OC będzie rubryka do podania danych, m.in. pesel osoby prowadzącej pojazd. Rejestracja w DR absolutnie nie jest wymagana. 

Ktore TU cos takiego oferuje?

Napisano

Różne. Zanim Żona miała swój pierwszy na siebie zarejestrowany samochód, zawsze jeździła autami zarejestrowanymi na mnie, ale ja wykupując OC zaznaczałem, że ona czasem prowadzi. Wiele aut, różne OC w międzyczasie były. Kiedy pierwsze auto zarejestrowałem na nią i wykupowałem jej OC (mnie tam nie było w żadnym udziale), system przechodził weryfikację przez UFG i chwilę to trwało, po czym wskoczyło jej 70% zniżki.

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Różne. Zanim Żona miała swój pierwszy na siebie zarejestrowany samochód, zawsze jeździła autami zarejestrowanymi na mnie, ale ja wykupując OC zaznaczałem, że ona czasem prowadzi. Wiele aut, różne OC w międzyczasie były. Kiedy pierwsze auto zarejestrowałem na nią i wykupowałem jej OC (mnie tam nie było w żadnym udziale), system przechodził weryfikację przez UFG i chwilę to trwało, po czym wskoczyło jej 70% zniżki.

To raczej dlatego, ze jestescie malzenstwem i wtedy TU przypisalo jej Twoje znizki :ok:

U mnie tez przy pierwszym aucie, zona korzystala z moich znizek.

Napisano
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Warta np. Zaznacza się rubrykę że pojazd może prowwadzić osoba z dużym ryzykiem.  Jest trochę więcej ale jak zrobisz współwłaściciela to jest o wiele więcej.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Warta np. Zaznacza się rubrykę że pojazd może prowwadzić osoba z dużym ryzykiem.  Jest trochę więcej ale jak zrobisz współwłaściciela to jest o wiele więcej.

Chodzilo mi o to, w ktorym TU w ten sposob mozna nazbieraz znizek na OC na przyszlosc...

Wg mnie do tego jest potrzebna wspolwlasnosc w DR i dlatego tez jest automatycznie drozej niz samo zgloszenie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Chodzilo mi o to, w ktorym TU w ten sposob mozna nazbieraz znizek na OC na przyszlosc...

Wg mnie do tego jest potrzebna wspolwlasnosc w DR.

No właśnie w ten sposób nabiera. Pani powiedziała że po 3 latach można dopisać współwłasność bo wtedy nie będzie już zwyżek. A ma 18 lat i 30 % zwyżki.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

No właśnie w ten sposób nabiera. Pani powiedziała że po 3 latach można dopisać współwłasność bo wtedy nie będzie już zwyżek. A ma 18 lat i 30 % zwyżki.

W sumie to mozna dopytac u zrodla bo temat ciekawy :ok: Siostrzenica niedlugo robi prawko, wiec moze sie przydac info.

@AkuQ jak to wyglada? Czy, zeby nazbierac znizek na OC musi byc wspolwlasnosc w DR?

Czy wystarczy, ze bedzie w polisie dodany mlodociany kierowca?

Napisano
1 godzinę temu, Bartolomeo napisał(a):

Jeśli (w razie czego) mają być problemy z wypłatą odszkodowania to podać i nie skąpić. 

Napisano
Teraz, ochkarol napisał(a):

Jeśli (w razie czego) mają być problemy z wypłatą odszkodowania to podać i nie skąpić. 

Problemu z wyplata nie bedzie, bo kwestie OC definiuje ustawa.

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

Problemu z OC nie będzie, najwyżej rekalkulacja składki.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W sumie to mozna dopytac u zrodla bo temat ciekawy :ok: Siostrzenica niedlugo robi prawko, wiec moze sie przydac info.

@AkuQ jak to wyglada? Czy, zeby nazbierac znizek na OC musi byc wspolwlasnosc w DR?

Czy wystarczy, ze bedzie w polisie dodany mlodociany kierowca?

Jest jeszcze opcja przyczepki ;] 

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

dalej to działa? :totalszok:

Napisano
4 minuty temu, lucash napisał(a):

dalej to działa? :totalszok:

Dalej ;] 

Napisano
1 godzinę temu, Bartolomeo napisał(a):

W tych co jest zapytanie, podawać zgodnie z prawdą. Różnica parę stówek tylko w specyficznych TU, zazwyczaj ok 150-200zł. Nie wszystkie TU wymagają.

47 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie bzdurz, zniżki córki nie mają nic wspólnego z podaniem jej jako młodocianego kierowcy do polisy ojca. Córka będzie tylko użytkownikiem nie właścicielem.

17 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Poczarowała. Zwyżka za młodocianego jest w zależności od TU od 24 do 26rż, z doświadczenia, jak młodociany ma coś na siebie przez 2-3 lata czyli np ma polisę od 18 do 21rż, to ta zwyżka w 22rż przy polisie ze współwłaścicielem z pełnymi zniżkami nie będzie taka dotkliwa.

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał(a):

To jest bardzo dobra opcja, zaraz po niej przyczepa rolnicza w rodzinie, skuter, ciągnik rolniczy-najlepsi dawcy na wyrobienie zniżek dla młodocianych. Systemy nie czytają jaki pojazd był, jest to 0-1 zaciągane z UFG, tzw historia polisowo-szkodowa.

Napisano
Teraz, AkuQ napisał(a):

To jest bardzo dobra opcja, zaraz po niej przyczepa rolnicza w rodzinie, skuter, ciągnik rolniczy-najlepsi dawcy na wyrobienie zniżek dla młodocianych. Systemy nie czytają jaki pojazd był, jest to 0-1 zaciągane z UFG, tzw historia polisowo-szkodowa.

od ilu lat dziecka można taki myk zrobić? 

Napisano
25 minut temu, lucash napisał(a):

taktyczna kropka.

Napisano
2 godziny temu, BOGUS napisał(a):

Nie każde TU dolicza za młodocianego użytkownika...

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Dlatego omijam te TU, które doliczają a różnica w składce jest nawet 40-60%

Generali i PZU mi się sprawdza.

Napisano
Poczarowała. Zwyżka za młodocianego jest w zależności od TU od 24 do 26rż, z doświadczenia, jak młodociany ma coś na siebie przez 2-3 lata czyli np ma polisę od 18 do 21rż, to ta zwyżka w 22rż przy polisie ze współwłaścicielem z pełnymi zniżkami nie będzie taka dotkliwa.

No to może być nawet tysiąc a nie tylko parę stówek niestety :-(
Napisano
  • Autor
9 godzin temu, AkuQ napisał(a):

W tych co jest zapytanie, podawać zgodnie z prawdą. Różnica parę stówek tylko w specyficznych TU, zazwyczaj ok 150-200zł. Nie wszystkie TU wymagają.

Nie bzdurz, zniżki córki nie mają nic wspólnego z podaniem jej jako młodocianego kierowcy do polisy ojca. Córka będzie tylko użytkownikiem nie właścicielem.

Dzięki za info. A co z link4, które twierdzi że nie zgłosiłem u nich zmiany właściciela? Oczywiście samochód przerejestrowany, zgłoszenie poszło, tylko gdzieś posiali.

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):
10 godzin temu, AkuQ napisał(a):

No to może być nawet tysiąc a nie tylko parę stówek niestety 😞

Ale za współwłasność, a jeśli tylko deklaracja, że młody użytkuje zawsze mniej jest. Inna sprawa z że niektóre TU mają tak taryfy ustalone, że jak wpada coś poza ich algorytm to windują cenę by zniechęcić klienta bo odmówić nie mogą.

Napisano
59 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Dzięki za info. A co z link4, które twierdzi że nie zgłosiłem u nich zmiany właściciela? Oczywiście samochód przerejestrowany, zgłoszenie poszło, tylko gdzieś posiali.

Wyślij wraz ze zrzutem poprzedniego maila. Różne sytuacje są, czasami wypowiedzenie gdzieś umknie, czy umowa. Raczej nie ma o co kopii kruszyć, wysłać i już. Pytanie czy rekalkulacji nie zrobią od daty zakupu...

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, AkuQ napisał(a):

Wyślij wraz ze zrzutem poprzedniego maila. Różne sytuacje są, czasami wypowiedzenie gdzieś umknie, czy umowa. Raczej nie ma o co kopii kruszyć, wysłać i już. Pytanie czy rekalkulacji nie zrobią od daty zakupu...

Mam maksymalne zniżki, także powinno być spoko.

Napisano
2 godziny temu, AkuQ napisał(a):

Ale za współwłasność, a jeśli tylko deklaracja, że młody użytkuje zawsze mniej jest. Inna sprawa z że niektóre TU mają tak taryfy ustalone, że jak wpada coś poza ich algorytm to windują cenę by zniechęcić klienta bo odmówić nie mogą.

Trochę nie ogarniam tych ich algorytmów. Tyle lat w PZU. Żadnych szkód. Przysłali mi ostatnio za samo OC więcej niż Warta za cały pakiet OC+AC. I to w wariancie naprawy w ASO.

Napisano
29 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Trochę nie ogarniam tych ich algorytmów. Tyle lat w PZU. Żadnych szkód. Przysłali mi ostatnio za samo OC więcej niż Warta za cały pakiet OC+AC. I to w wariancie naprawy w ASO.

Z mojego doświadczenia. To niestety w systemie PZU zdarzają się "błędy" lub celowe działanie żeby klienta się pozbyć. Ciężko taką zwyżkę składki logicznie wytłumaczyć a zgłoszenia do ich pracowników kończą się najczęściej odpowiedzią, że wszystko jest w porządku system tak wyliczył i tak ma być. :)

Napisano
12 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Z mojego doświadczenia. To niestety w systemie PZU zdarzają się "błędy" lub celowe działanie żeby klienta się pozbyć. Ciężko taką zwyżkę składki logicznie wytłumaczyć a zgłoszenia do ich pracowników kończą się najczęściej odpowiedzią, że wszystko jest w porządku system tak wyliczył i tak ma być. :)

W każdym razie zmieniłem firmę bez żalu :) 

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Abstrachując od ubezpieczeń-zauważ jak wygląda obecna sprzedaż, że jest to co najmniej dziwne co się wyczynia. Wszystko odbywa się "na opak", aby klienta złapać, a po latach nowy z ulicy dostaje dużo lepiej aniżeli stały, wierny klient. Tak jest w telekomunikacji i innych branżach. Z drugiej strony łatanie dziur w biznesie i wciskanie sprzedaży w miejsca zupełnie do tego nie przystosowane, co powoduje chaos, pracownicy nie mający kwalifikacji, więc zero wsparcia czy merytoryki, ale trzeba rzucić plan i sprzedać. Do salonów GSM wrzucona sprzedaż telewizorów, umów na prąd itd, ubezpieczeń do banków, a nawet do Żabki itp itd...czyli taka Poczta Polska, gdzie mydło i powidło.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Dlatego omijam te TU, które doliczają a różnica w składce jest nawet 40-60%

Generali i PZU mi się sprawdza.

Golutkie OC w Uniqa z podaniem danych małolata 840 zł i mam dostać po miesiącu zwrot 150 zł (promka), w Generali 1200 bez podawania że małolat jeździ ;l

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

Jak masz coś czego nie będziesz sprzedawał to 16-17, jesli coś z zamiarem sprzedaży to 18, bo nie-lat nie może przy sprzedaży podpisać umowy będąc współwłaścicielem.

Napisano
8 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Nic nowego i nie tylko w PZU. Trzeba zwyczajnie zmienić ubezpieczyciela co jakiś czas. Ja zauważyłem niepokojącą zależność - im dłużej jest człowiek w jednej firmie, tym większe szanse, że zacznie dostawać coraz wyższe kontynuacje, bo firmy wiedzą, że wiele osób macha ręką i nawet nie sprawdzi alternatyw. 

Napisano
Nie. Nie współwłasność
Napisano
Nie. Nie współwłasność
Napisano
12 godzin temu, Bartolomeo napisał(a):

Golutkie OC w Uniqa z podaniem danych małolata 840 zł i mam dostać po miesiącu zwrot 150 zł (promka), w Generali 1200 bez podawania że małolat jeździ ;l

Sprawdź Wiener, dali mi absurdalnie niskie jak na dzisiejsze czasy OC, to zwyżka za małolata 105 złotych. 

Napisano
W dniu 28.10.2025 o 20:18, kaczorek79 napisał(a):

Chyba mylisz pojęcia;)