Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corolla Cross 1.8 czy 2.0 ?

Featured Replies

Napisano

Rodzice (emeryci) w najbliższych dniach będą kupować Corolle Cross (nic innego już nie wchodzi w grę). Tylko problem z wyborem silnika: który będzie lepszy na krótkie odcinki, w sensie czy któryś ma problem z nagarem? Bo słyszałem że 2.0 ma  podwójne wtryskiwacze i lepiej właśnie znosi krótkie odcinki. Ktoś użytkuje takie auto?

Napisano

Dokładnie odwrotnie. 

2.0 z powodu wtrysku bezpośredniego może mieć problem na krótkich odcinkach z przybywaniem paliwa w oleju(problem często zgłaszany przez właścicieli, chociaż są tacy co go nie mają )

1.8 jest wolne od tej przypadłości. 

Edytowane przez ghost2255

Napisano
46 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Rodzice (emeryci) w najbliższych dniach będą kupować Corolle Cross (nic innego już nie wchodzi w grę). Tylko problem z wyborem silnika: który będzie lepszy na krótkie odcinki, w sensie czy któryś ma problem z nagarem? Bo słyszałem że 2.0 ma  podwójne wtryskiwacze i lepiej właśnie znosi krótkie odcinki. Ktoś użytkuje takie auto?

Wszystkie ubery jeżdżą na 1.8 i nic się nie dzieje. Te 140KM w hybrydzie spokojnie wystarcza do sprawnego poruszania się.

Napisano
49 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Patrzę na stronę, i widzę, że nowy model wchodzi i ceny ma niższe od starego 8]

Napisano
41 minut temu, MarcG napisał(a):

Wszystkie ubery jeżdżą na 1.8 i nic się nie dzieje. Te 140KM w hybrydzie spokojnie wystarcza do sprawnego poruszania się.

W mieście jest zaskakująco żwawe i ogólnie tak do 120km/h daje radę. Największa zaleta to bardzo szybka reakcja zwłaszcza przy ruszaniu. Świetnie się tym włącza do ruchu 👍

Napisano
  • Autor
31 minut temu, stig napisał(a):

W mieście jest zaskakująco żwawe i ogólnie tak do 120km/h daje radę. Największa zaleta to bardzo szybka reakcja zwłaszcza przy ruszaniu. Świetnie się tym włącza do ruchu 👍

Dzięki, czyli będzie 1.8. Dodatkowo 10kzł w kieszeni 🙂

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Patrzę na stronę, i widzę, że nowy model wchodzi i ceny ma niższe od starego 8]

baterie tanieją, elektronika tanieje, logistykę i produkcję cały czas optymalizują, to czemu by miało nie tanieć?

EDIT: acha, no i jeszcze w tym aucie popsuli przód liftingiem, jest brzydszy więc powinien być tańszy ;]

Edytowane przez maro_t

Napisano
2 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

to nie jest ważne. Ważne jest że w wersji 2.0 zwisa ta rura wydechowa, której nie umieli poprawić liftingiem. Widocznie się nie da i już, musi zwisać jak w dużym fiacie mojego wujka tuż zanim wydech całkiem się urwał i został na ulicy.  Wygląda to komicznie w aucie za +- 160kzł. Dlatego brałbym 1.8

Napisano
25 minut temu, maro_t napisał(a):

Ważne jest że w wersji 2.0 zwisa ta rura wydechowa, której nie umieli poprawić liftingiem.

I to jest bardzo dziwne, bo w wersji US nie ma tej zwisajacej rury.

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

to nie jest ważne. Ważne jest że w wersji 2.0 zwisa ta rura wydechowa, której nie umieli poprawić liftingiem. Widocznie się nie da i już, musi zwisać jak w dużym fiacie mojego wujka tuż zanim wydech całkiem się urwał i został na ulicy.  Wygląda to komicznie w aucie za +- 160kzł. Dlatego brałbym 1.8

Mocniejsza wersja ma wielowahacz. Słabsza ma belkę. To pewnie powód dlaczego tak jest z wydechem.

Napisano
1 godzinę temu, stig napisał(a):

Mocniejsza wersja ma wielowahacz. Słabsza ma belkę. To pewnie powód dlaczego tak jest z wydechem.

Pomyliłeś z grupą VAG. Tutaj każda wersja ma wielowahaczowe z tyłu.

Yaris Cross ma w zależności od napędu belkę lub wielowahacz. 

Napisano
8 godzin temu, MarcG napisał(a):

bo 1,8 lepiej się z LPG lubi a 2,0 nie - to dlatego wybierają ten silnik.

Napisano
8 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Dokładnie odwrotnie. 

2.0 z powodu wtrysku bezpośredniego może mieć problem na krótkich odcinkach z przybywaniem paliwa w oleju(problem często zgłaszany przez właścicieli, chociaż są tacy co go nie mają )

1500 na liczniku i na razie nie widzę tego problemu

Napisano
5 godzin temu, ccLot napisał(a):

I to jest bardzo dziwne, bo w wersji US nie ma tej zwisajacej rury.

tragedii nie ma ;] (w porównaniu przed liftem), popatrz na inne marki tam wydechy też lubią wisieć :skromny:

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

eeeee tam.... już tak nie wisi :skromny:, kolanko delikatnie widać ale i tak jest tam prześwit 21 cm, najniższy punkt jest z przodu przy osłonie 17 cm ;l

Napisano
9 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Jak dla rodziców to bierz 1,8 raz że taniej wyjdzie sporo już bazowo, ma największy bagażnik (niewiele ale 2,0 ma mniejszy a 2,0 AWD jeszcze mniejszy),

od wersji podstawowej Corolla ma wszystkie systemy bezpieczeństwa w standardzie,

wersja Executive ma kamerę 360 lepsze audio i mieszaną skórę na fotelach,

wersjia STYLE w zupełności styka.

Mam 2,0 i jakoś to jedzie, nawet się odpycha.

Napisano
4 godziny temu, stig napisał(a):

wszystkie mają z tyłu wahacze

Napisano
8 minut temu, Ariibyd napisał(a):

No 1500 to faktycznie sporo najechałeś ;] Jak będzie 150kkm to wtedy można oceniać.

Napisano
Teraz, MarcG napisał(a):

No 1500 to faktycznie sporo najechałeś ;] Jak będzie 150kkm to wtedy można oceniać.

tyle nie będzie ;l i nie dlatego, że nie dojedzie tylko, że będę chiał nowy powiedzmy po 3 latach ;]

Napisano
1 godzinę temu, Ariibyd napisał(a):

Toyota podaje:

Toyota Corolla Cross z napędem 1.8 Hybrid powstała na bazie tej samej platformy GA-C, co i wersja z napędem 2.0 Hybrid Dynamic Force. Główną różnicą w konstrukcji auta względem mocniejszej wersji jest tylne zawieszenie z belką skrętną o dużej sztywności zamiast zawieszenia wielowahaczowego. Nie zmieniło się natomiast przednie zawieszenie z kolumnami MacPhersona.

Napisano
20 godzin temu, stig napisał(a):

ok, czyli po prostu się nie da zrobić na raz wielowahacza i nie wiszącego wydechu. Skoro Japończycy nie potrafią to na pewno się nie da...

Napisano
42 minuty temu, maro_t napisał(a):

ok, czyli po prostu się nie da zrobić na raz wielowahacza i nie wiszącego wydechu. Skoro Japończycy nie potrafią to na pewno się nie da...

Da się ale będzie drożej. Teraz od wydechu ważniejsze jest czy da się łatwo wspomagacze wyłączyć czy klikać jak małpa za każdym razem. 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Da się ale będzie drożej. Teraz od wydechu ważniejsze jest czy da się łatwo wspomagacze wyłączyć czy klikać jak małpa za każdym razem. 

to niestety też prawda.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Już nie przesadzaj. Tobie się nie podoba, ale to tak istotne dla wszystkich innych?

Napisano
Teraz, stig napisał(a):

Już nie przesadzaj. Tobie się nie podoba, ale to tak istotne dla wszystkich innych?

fakt, trochę się czepiam, ale dla mnie takie rzeczy są ważne. Patrząc na samochód najpierw patrzę czy jest dobrze spasowany, czy szczeliny są równe, czy maska jest krzywo czy prosto złożona. Mało co mnie tak drażni jak ozdobne listy drzwi, które nie schodzą się równo. Po prostu uważam, że to taka podstawa, miara tego czy producent podchodzi poważnie do mnie jako klienta i swojeg produktu. Dopiero jak to się zgadza to można oceniać co jest w środku i jak to jeździ. Ta wisząca rura mnie kłuje w oczy za każdym razem jak jadę za taką Toyotą. Tak samo ten podwójny wydech w Rav4, gdzie jeszcze nie widziałem auta, żeby te rury były równo. Zawsze jedna wisi niżej niż druga. Często obie zwisają za nisko. Naprawdę niby solidni Japończycy nie umieją dzisiaj równo zamontować wydechu? Wiadomo, jakbym dostał takie służobowe to bym jeździł, najwyżej starał się podchodzić częściej od przodu niż od tyłu żeby na to nie patrzeć ;]. Ale sam bym nie kupił, jest to dla mnie wystarczający powód żeby nie kupić tego auta.

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

fakt, trochę się czepiam, ale dla mnie takie rzeczy są ważne. Patrząc na samochód najpierw patrzę czy jest dobrze spasowany, czy szczeliny są równe, czy maska jest krzywo czy prosto złożona. Mało co mnie tak drażni jak ozdobne listy drzwi, które nie schodzą się równo. Po prostu uważam, że to taka podstawa, miara tego czy producent podchodzi poważnie do mnie jako klienta i swojeg produktu. Dopiero jak to się zgadza to można oceniać co jest w środku i jak to jeździ. Ta wisząca rura mnie kłuje w oczy za każdym razem jak jadę za taką Toyotą. Tak samo ten podwójny wydech w Rav4, gdzie jeszcze nie widziałem auta, żeby te rury były równo. Zawsze jedna wisi niżej niż druga. Często obie zwisają za nisko. Naprawdę niby solidni Japończycy nie umieją dzisiaj równo zamontować wydechu? Wiadomo, jakbym dostał takie służobowe to bym jeździł, najwyżej starał się podchodzić częściej od przodu niż od tyłu żeby na to nie patrzeć ;]. Ale sam bym nie kupił, jest to dla mnie wystarczający powód żeby nie kupić tego auta.

Kupujesz i od razu modyfikacja wydechu na jakiś sportowy najlepiej  🙃 

Napisano
1 minutę temu, stig napisał(a):

Kupujesz i od razu modyfikacja wydechu na jakiś sportowy najlepiej  🙃 

tak. I konserwacja... i wyciszenie.... ;]

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Jestem zachwycony, że w mojej Skodzie wyłączanie pikaczy odbywa się jednym przyciśnięciem na ekranie. Guzik jest zawsze dostępny z poziomu ekranu głównego :serducha:

Napisano
6 godzin temu, wujek napisał(a):

upierdliwe pikanie wyłączasz jednym naciśnięciem ekranu

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

Aternatora nie ma 🙃

Napisano
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Jestem zachwycony, że w mojej Skodzie wyłączanie pikaczy odbywa się jednym przyciśnięciem na ekranie. Guzik jest zawsze dostępny z poziomu ekranu głównego :serducha:

U mnie chinole zrobili update i wogole glos na stałe mozna wyłączyć. 

Napisano
59 minut temu, Ariibyd napisał(a):

upierdliwe pikanie wyłączasz jednym naciśnięciem ekranu

Rozumiem że ISA? A szarpanie kierownicą i inne? W rav4 po fl  nie da się, musisz klikać jak małpa po tablecie. 

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Rozumiem że ISA? A szarpanie kierownicą i inne? W rav4 po fl  nie da się, musisz klikać jak małpa po tablecie. 

jednym klikiem wyłączasz pikanie cykliczne od rozpoznawania ograniczeń ze znaków drogowych, 

dalej je rozpoznaje i za każdym razem jak je zobaczy "piknie" raz i już więcej nie, dalej miga kontrolka na desce.

reszta systemów działa dalej tak jak po uruchomieniu,

szarpanie kierownicą? co masz na myśli? jeśli chodzi o asystenta zmiany pasa to byś go musiał już w menu wyłączyć niestety, tylko nie powiem Ci czy raz wystarczy czy za każdym razem byś musiał.

Napisano
13 godzin temu, Ariibyd napisał(a):

jednym klikiem wyłączasz pikanie cykliczne od rozpoznawania ograniczeń ze znaków drogowych, 

dalej je rozpoznaje i za każdym razem jak je zobaczy "piknie" raz i już więcej nie, dalej miga kontrolka na desce.

reszta systemów działa dalej tak jak po uruchomieniu,

szarpanie kierownicą? co masz na myśli? jeśli chodzi o asystenta zmiany pasa to byś go musiał już w menu wyłączyć niestety, tylko nie powiem Ci czy raz wystarczy czy za każdym razem byś musiał.

Właśnie tu jest pies pogrzebany u niektórych jest przycisk ustawiasz sobie co ma wyłączyć i pyk wyłącza wszystko. Jakby mi to miało szarpać kierownicą to bym się wściekł. Co ciekawe poza pl działa lepiej. 

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 12:13, pejus1982 napisał(a):

Dzięki, czyli będzie 1.8. Dodatkowo 10kzł w kieszeni 🙂

I mozna lpg zamontować

Napisano
56 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

I mozna lpg zamontować

no można, tylko pytanie czy to się opłaca.... ja obecnie odpuściłem już pomysł z LPG, jeździłem UFOkiem co palił w miescie około 14 litrów w trasie trzeba było mocno się postarać ażeby w 8 się zmieścił, teraz TC 2,0 maksymalnie wychodzi "z dystrybutora" 6 (częściej bliżej 5) ..... przy średniej prędkości z tankowania na poziomie 23 km/h.... dla mnie jeden pies.

LPG pewnie bym się zastanawiał jak bym brał auto na długie lata i wiedział, że będę robił (jak kiedyś prywatnie) ponad 2 tyś na miesiąc. 

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 10:08, pejus1982 napisał(a):

mam coś takiego z silnikiem 1,8 i sobie chwale 

w trasie na autostradzie pali od 5,7 do 7 w zależności jak szybko się chce dojechać

w mieście i na trasach poza miejskich (nie autostrada) najmniej mi wyszło 3,5 a taki średni wynik na baku wychodzi mi 4,4

czy bym wybrał 2,0.... pewnie jak bym miał zbędne 10000zł to tak, jak bym miał kolejne 10000zł to bym brał 4x4, no a jak bym miał kolejne 10000zł to pewnie bym odwiedził salon lexusa bo jakościowo widać że toyota to takie auto dla ludu a w lexusie materiały co najmniej o jedną półkę wyżej. 

no ba, ale jestem biedny i mam tylko 1,8 :ganja:

silnik prosty, a do prędkości przepisowych to i nawet 1,8 za mocny 

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 19:32, Ariibyd napisał(a):

bajki kolego piszesz, moja nie ma

Napisano
42 minuty temu, piotr1982 napisał(a):

silnik prosty, a do prędkości przepisowych to i nawet 1,8 za mocny 

Dlatego pisałem, że zaskakująco dynamiczny w miejskich i podmiejskich warunkach. Zasługa w tym jeszcze e-cvt z błyskawiczną reakcją. 
Całość łapie zadyszkę tak powyżej 120km/h. 
Moje CT robi za auto na dojazdy do pracy i jeździ się nim świetnie zarówno na drodze ekspresowej jak i w mieście. 

Edytowane przez stig

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 12:41, maro_t napisał(a):

Toyota nie umie w wydechy, w RAVkach też zwisa rura wydechowa. Oni z jakiegoś powodu prowadzą wydech pod tylną belką zamiast nad.

:pukpuk:

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 19:23, Ariibyd napisał(a):

Kto po 1500km sprawdza olej? Ja nie zaglądam pomiędzy wymianami a wymiany mam nawet co 35kkm.

:skromny:

Napisano
W dniu 11.11.2025 o 12:45, maro_t napisał(a):

Nie lepiej kupić już zmodyfikowany w salonie innej marki?

;]

Napisano
Godzinę temu, stig napisał(a):

co prawda w corolli ale ten 140KM 1.8 łapie zadyszkę powyżej 140km/h

generalnie do 160 w miarę daje radę, powyżej to już zarzynanie...
w CH-R pierwszej generacji 122KM 1.8 zdecydowanie słabiej jechało...

jak ktoś jeździ z prędkościami przepisowymi to IMO to wystarczający silnik

Napisano

Mam służbowo 2.0, 196km, jeździłem też 2 tygodnie 1.8.

Do miasta bym nie dopłacał - na trasy już bym się mocno zastanawiał, bo przy dynamicznym stylu jazdy to jednak czuć różnicę, że 1.8 jest słabszy np przy wyprzedzaniu itp.

Napisano
2 godziny temu, stig napisał(a):

Dlatego pisałem, że zaskakująco dynamiczny w miejskich i podmiejskich warunkach. Zasługa w tym jeszcze e-cvt z błyskawiczną reakcją. 
Moje CT robi za auto na dojazdy do pracy i jeździ się nim świetnie zarówno na drodze ekspresowej jak i w mieście. 

CT200h ma napęd hybrydowy 3 generacji. Obecne 1.8 i 2.0 to 5 generacja. Jeszcze więcej jeździ na prądzie i mniej wyje. 
naprawdę czuć różnicę na korzyść nowszej konstrukcji. 

Napisano
58 minut temu, ghost2255 napisał(a):

CT200h ma napęd hybrydowy 3 generacji. Obecne 1.8 i 2.0 to 5 generacja. Jeszcze więcej jeździ na prądzie i mniej wyje. 
naprawdę czuć różnicę na korzyść nowszej konstrukcji. 

Też tak gdzieś o tym kiedyś czytałem. Następny będzie 2.5 bo cała ta koncepcja układu działa bardzo dobrze nawet  z 1.8