Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenia gap

Featured Replies

Napisano

Z czym to się je. Pierwszy raz ubezpieczam nowe auto, biorę pakiet oc,ac, dealer chce mi dodatkowo sprzedać gap za 2,5 tys na 4 lata. Wiem, że jest firma w Gdyni, która sprzedaje gap trochę taniej i np na 2, albo 3 lata. Czy to jest mi w ogóle potrzebne? Auto przez pierwszy rok nie straci na wartości, po dwóch latach może nieznacznie. Biorę je w kredycie VW 50% wpłaty i 50% konsumencki na 4 lata, ale ten kredyt spłacę pewnie w rok. Ktoś podpowie, jakie pułapki są bez ubezpieczenia gap?

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał(a):

Z czym to się je. Pierwszy raz ubezpieczam nowe auto, biorę pakiet oc,ac, dealer chce mi dodatkowo sprzedać gap za 2,5 tys na 4 lata. Wiem, że jest firma w Gdyni, która sprzedaje gap trochę taniej i np na 2, albo 3 lata. Czy to jest mi w ogóle potrzebne? Auto przez pierwszy rok nie straci na wartości, po dwóch latach może nieznacznie. Biorę je w kredycie VW 50% wpłaty i 50% konsumencki na 4 lata, ale ten kredyt spłacę pewnie w rok. Ktoś podpowie, jakie pułapki są bez ubezpieczenia gap?

Takie że kwota ubezpieczenia w początkowym okresie nie pokryje zobowiązania całości kredytu. Później to już ma mniejsze znaczenie ale przy początkowej utracie wartości może się okazać, że auta nie masz a płacić trzeba.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Takie że kwota ubezpieczenia w początkowym okresie nie pokryje zobowiązania całości kredytu. Później to już ma mniejsze znaczenie ale przy początkowej utracie wartości może się okazać, że auta nie masz a płacić trzeba.

Akurat w jego przypadku spokojnie pokryje, bo tylko 50% jest kredytowane.

@kaczorek79, ryzyka nie ma zadnego, w przypadku kradziezy/szkody calkowitej GAP doplaci Ci roznice pomiedzy tym co dostaniesz z odszkodowania a wartoscia z faktury. Przy czym warto dokladnie przeczytac warunki.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Akurat w jego przypadku spokojnie pokryje, bo tylko 50% jest kredytowane.

@kaczorek79, ryzyka nie ma zadnego, w przypadku kradziezy/szkody calkowitej GAP doplaci Ci roznice pomiedzy tym co dostaniesz z odszkodowania a wartoscia z faktury. Przy czym warto dokladnie przeczytac warunki.

Ok. Czy w takim razie mogę gap dokupić po kilku dniach, jak dostanę polisę i dokładnie zapoznam się z owu? Jeśli będzie pasować owu, to zrezygnuję z gap. 

Ogólnie to mam już propozycję ubezpieczenia, ale nie mam czasu czytać szczegółów, a po południu rejestruję i muszę mieć wieczorem wykupione ubezpieczenie. 

Napisano
7 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Ok. Czy w takim razie mogę gap dokupić po kilku dniach, jak dostanę polisę i dokładnie zapoznam się z owu? Jeśli będzie pasować owu, to zrezygnuję z gap. 

Ogólnie to mam już propozycję ubezpieczenia, ale nie mam czasu czytać szczegółów, a po południu rejestruję i muszę mieć wieczorem wykupione ubezpieczenie. 

Z tego co kojarze, GAP fakturowy mozna dokupic przez pierwsze 120-180 dni, ale to juz musisz sprawdzic konkretnie tam gdzie chcesz kupic.

Przy czym GAP najczesciej kupujesz na 3-4 lata, a nie na rok.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
37 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Auto przez pierwszy rok nie straci na wartości, po dwóch latach może nieznacznie.

jak jesteś pewny to nie musisz tego brać

koledze kiedyś ukradli prawie 3 letniego civica, dużo łatwiej było iść do salonu po nowy jak dostał kasę z gapu, ale to inne czasy były i nowe bardziej traciły

Napisano
47 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Z czym to się je. 

W leasingu operacyjnym często jest wymóg ubezpieczenia GAP, bez tego nie dostaniesz finansowania. Jakby nie patrzeć dodatkowa usługa za którą płacisz zyskując przy tym jakimś tam święty spokój, jeśli wypłata w razie W zadziała skutecznie :oki:

W Twoim wypadku wygląda to podobnie, tylko Ty siebie ubezpieczasz a leasingobiorca bardziej swój bank, który leasinguje pojazd.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

ryzyka nie ma zadnego, w przypadku kradziezy/szkody calkowitej GAP doplaci Ci roznice pomiedzy tym co dostaniesz z odszkodowania a wartoscia z faktury.

A czym to się różni od AC z zachowaniem kwoty z FV?

Napisano
6 minut temu, Pyrekcb napisał(a):

A czym to się różni od AC z zachowaniem kwoty z FV?

W pierwszym roku zasadniczo niczym.

W kolejnych latach, GAP doplaci roznice pomiedzy kwota z polisy (bo raczej AC na kwote z FV nie dostaniesz) do wartosci z faktury zakupowej.

Napisano
Teraz, Pyrekcb napisał(a):

Ale na kolejne lata też można wziąć AC z zachowaniem kwoty z polisy.

Hmm, to sie nie spotkalem z takim rozwiazaniem....

Mozna wziac stala sume ubezpieczenia w calym roku, ale zeby sie dalo na pierwotna kwote zakupu to nie wiem.

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Hmm, to sie nie spotkalem z takim rozwiazaniem....

Mozna wziac stala sume ubezpieczenia w calym roku, ale zeby sie dalo na pierwotna kwote zakupu to nie wiem.

Usunąłem, bo nie doczytałem - na kwotę z FV w kolejnych latach oczywiście nie. :phi:

Chodziło mi o kwotę z zawierania polisy.  :ok:

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Z tego co kojarze, GAP fakturowy mozna dokupic przez pierwsze 120-180 dni, ale to juz musisz sprawdzic konkretnie tam gdzie chcesz kupic.

Przy czym GAP najczesciej kupujesz na 3-4 lata, a nie na rok.

Ja mam na 5 lat. Do 3 miesięcy od daty na Fv. Brałem w styczniu na T-Cross. 

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Imo warto, szczególnie jak droższe auto. Od 2 roku masz pokrycie praktycznie 100% z faktury (tylko weź fakturowy) jak Ci zajumaja czy będzie całka. Więc śpisz raczej spokojnie, a wręcz liczysz, że ktoś się na auto pokusi  w 3-4 roku ;)

Edytowane przez zinger

Napisano

@kaczorek79 no i promka się skończyła więc takiej wersji Golfika nie dostaniesz w kasie z odszkodowania więc im więcej weźmiesz tym lepiej. A bierzesz GAP u dealera? 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, lucash napisał(a):

@kaczorek79 no i promka się skończyła więc takiej wersji Golfika nie dostaniesz w kasie z odszkodowania więc im więcej weźmiesz tym lepiej. A bierzesz GAP u dealera? 

No właśnie nie chcę u dealera, bo za pakiet oc,ac,nnw,ass policzyli mi tylko 3480zł (z rankomatu najtaniej ponad 5 tys) a za gap chcą ponad 2,5 tys. Mam możliwość wykupić gap taniej.

Napisano
W dniu 4.12.2025 o 15:21, kaczorek79 napisał(a):

No właśnie nie chcę u dealera, bo za pakiet oc,ac,nnw,ass policzyli mi tylko 3480zł (z rankomatu najtaniej ponad 5 tys) a za gap chcą ponad 2,5 tys. Mam możliwość wykupić gap taniej.

Tylko upewnij się, że ten tańszy to gap fakturowy, tzw. rti. Ten wypłaca różnicę pomiędzy odszkodowaniem AC a fakturą. Ale na rynku jest też gap indeksowy, gdzie wypłaca się np. 20% wartości z AC. Jest zdecydowanie tańszy. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, spad napisał(a):

Tylko upewnij się, że ten tańszy to gap fakturowy, tzw. rti. Ten wypłaca różnicę pomiędzy odszkodowaniem AC a fakturą. Ale na rynku jest też gap indeksowy, gdzie wypłaca się np. 20% wartości z AC. Jest zdecydowanie tańszy. 

Tak, fakturowy. Jest po prostu możliwość wyboru 2, 3, lub 4 lata. Zastanawiam się między 3, a 4. 

Napisano

Tak, fakturowy. Jest po prostu możliwość wyboru 2, 3, lub 4 lata. Zastanawiam się między 3, a 4. 

A jaka roznica w cenie pomiedzy 3 a 4 lata?

IMHO jak juz brac, to na dluzej, bo w ostatnim roku potencjalna korzysc bedzie najwieksza.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

A jaka roznica w cenie pomiedzy 3 a 4 lata?

IMHO jak juz brac, to na dluzej, bo w ostatnim roku potencjalna korzysc bedzie najwieksza.

Rozumiem. 500 zł różnicy, więc chyba wezmę na 4 lata.

Napisano

Dopytam dla pewnosci - to w kolejnych latach w razie czego bedzie kwota z AC z danego roku z wyceny, czy nawet po paru latach kwota z faktury z salonu?

Napisano
1 godzinę temu, Josyp napisał(a):

kolejnych latach w razie czego bedzie kwota z AC z danego roku z wyceny

Zawsze przy AC 100% kwoty odszkodowania, to bieżąca wartość rynkowa pojazdu. Jeśli nie dopłacisz, to może być ona nawet niższa niż kwota na polisie. 

Może troszkę inaczej to działa w pierwszym roku, przy nowym aucie, ale standardowo w wyliczeniu odszkodowania wystepuje na początku pozycja "wartość pojazdu przed wystąpieniem szkody". 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
  • Autor
13 minut temu, ochkarol napisał(a):

Zawsze przy AC 100% kwoty odszkodowania, to bieżąca wartość rynkowa pojazdu. Jeśli nie dopłacisz, to może być ona nawet niższa niż kwota na polisie. 

Może troszkę inaczej to działa w pierwszym roku, przy nowym aucie, ale standardowo w wyliczeniu odszkodowania wystepuje na początku pozycja "wartość pojazdu przed wystąpieniem szkody". 

No nie. Przy gap dopłacą Ci do faktury zakupu z przed 4 lat, jeśli na tyle wykupisz gap. Ja przedwczoraj kupiłem ac, w owu mam zapisane, że pierwsze 12 mcy zwracają całość z faktury, za rok już mi wyliczą bieżącą wartość auta, ale gap w razie W dopłaci do faktury teraźniejszej.

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

No nie. Przy gap dopłacą Ci do faktury zakupu z przed 4 lat, jeśli na tyle wykupisz gap. Ja przedwczoraj kupiłem ac, w owu mam zapisane, że pierwsze 12 mcy zwracają całość z faktury, za rok już mi wyliczą bieżącą wartość auta, ale gap w razie W dopłaci do faktury teraźniejszej.

Czyli za te 2,5 kola mozna w ostatnim roku przydzwonic i miec kase za nowke? :totalszok:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Josyp napisał(a):

Czyli za te 2,5 kola mozna w ostatnim roku przydzwonic i miec kase za nowke? :totalszok:

Teoretycznie przy szkodzie całkowitej tak.

Napisano

Teoretycznie przy szkodzie całkowitej tak.

To juz nie tylko lizingi sa darmowe, ale i nowke mozna co 4 lata wymieniac na nowa za 6 stow rocznie :panic:

Napisano
5 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

No nie. Przy gap dopłacą Ci do faktury zakupu z przed 4 lat, jeśli na tyle wykupisz gap.

Pisałem o AC, nie o GAP. 

Napisano
To juz nie tylko lizingi sa darmowe, ale i nowke mozna co 4 lata wymieniac na nowa za 6 stow rocznie :panic:

Raczej po 4 latach to kwota z faktury nie starczy na nówkę. A na pewno nie na porównywalną nówkę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Raczej po 4 latach to kwota z faktury nie starczy na nówkę. A na pewno nie na porównywalną nówkę

Biorąć pod uwagę lata 2021-2025 owszem. Ale jak będzie 2025-2029 nikt nie wie, ostatnio samochody tanieją (bo po pandemii osiągnęły już absurdalne ceny).  

Napisano
W dniu 4.12.2025 o 11:31, Ryb napisał(a):

Wręcz przeciwnie. Im dalej w las, tym większy sens ma gap.

Napisano
31 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Wręcz przeciwnie. Im dalej w las, tym większy sens ma gap.

Możliwe, nie rozkminiałem tego. Przy leasingu mam na cały okres. Nigdy nie musiałem korzystać i liczę, że tak zostanie. 

:ok:

Napisano
4 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Co nie zmienia faktu, ze lepiej dostać 100% tego co się 4 lata wcześniej zapłaciło, niz 50% z samego AC;)

Edytowane przez zinger

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Co nie zmienia faktu, ze lepiej dostać 100% tego co się 4 lata wcześniej zapłaciło, niz 50% z samego AC;)

Szczegolnie, ze GAP to zazwyczaj nie jest duzy koszt :ok:

Napisano
Co nie zmienia faktu, ze lepiej dostać 100% tego co się 4 lata wcześniej zapłaciło, niz 50% z samego AC[emoji6]

A w to to nie wątpię.

Napisano
W dniu 4.12.2025 o 12:48, Pyrekcb napisał(a):

Usunąłem, bo nie doczytałem - na kwotę z FV w kolejnych latach oczywiście nie. :phi:

Chodziło mi o kwotę z zawierania polisy.  :ok:

Ja mam... Na pięć lata na cene zakupu. Z różnymi gwiazdkami oczywiście, najwieksza ze to nie w Polsce. Ale są takie polisy.

Przy czym GAP dziala i przy szkodach OC, jak i AC. Tzn. wjedziesz w Kamaza albo Kamaz wjedzie w Ciebie - to dostajesz kwote z faktury . W przypadku opcji na AC, tylko jak ty gdzieś wjedziesz... 

Edytowane przez grogi

Napisano
16 godzin temu, grogi napisał(a):

. W przypadku opcji na AC, tylko jak ty gdzieś wjedziesz... 

Nieprawda.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Chciałem jutro podejść do salonu i dokupić ten cały gap, ale jedna rzecz mnie ciekawi. Czy to ubezpieczenie nie może być pułapką, jeśli wartość auta wzrośnie przez następne lata? Chodzi mi o to, że teraz dałem za samochód X, gap fakturowy wystawią na cenę X, za 3 lata takie samo nowe może kosztować X + 60 tys. a TU wyceni mi AC np na X + 20 tys. Wtedy przy kradzieży otrzymam kwotę X, czy X + 20 tys zgodnie z wyceną AC?

Napisano
6 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Chciałem jutro podejść do salonu i dokupić ten cały gap, ale jedna rzecz mnie ciekawi. Czy to ubezpieczenie nie może być pułapką, jeśli wartość auta wzrośnie przez następne lata? Chodzi mi o to, że teraz dałem za samochód X, gap fakturowy wystawią na cenę X, za 3 lata takie samo nowe może kosztować X + 60 tys. a TU wyceni mi AC np na X + 20 tys. Wtedy przy kradzieży otrzymam kwotę X, czy X + 20 tys zgodnie z wyceną AC?

gap dopłaca do różnicy między wypłaconym ubezpieczeniem z AC a wartością auta na fakturze. Więc kwota odszkodowania z AC jest większa niż wartość na fakturze to AP nic Ci nie dopłaci.

Ale nie sądzę żeby miała się powtórzyć historia z okresu pandemii, kiedy auta używane drożały zamiast tanieć. Teraz za sprawą inwazji chińskich marek ceny pozostałych producentów cały czas spadają

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, JacWeg napisał(a):

gap dopłaca do różnicy między wypłaconym ubezpieczeniem z AC a wartością auta na fakturze. Więc kwota odszkodowania z AC jest większa niż wartość na fakturze to AP nic Ci nie dopłaci.

Ale nie sądzę żeby miała się powtórzyć historia z okresu pandemii, kiedy auta używane drożały zamiast tanieć. Teraz za sprawą inwazji chińskich marek ceny pozostałych producentów cały czas spadają

Ok, teraz rozumiem. W moim przypadku jest tak, że już nie kupię w tej samej cenie takiego samego auta, jak odebrałem 2 tygodnie temu. Po prostu miałem dobrą propozycję trochę z powodu rabatów, jakie VW wprowadził, trochę po znajomości. Nie zdziwię się, gdy za rok będzie cena x 1,5.

Napisano

Ale nie masz obowiązku korzystania z GAP w przypadku wzrostu wartości nowego samochodu. Jeśli z AC dadzą Ci więcej niż Ty zapłaciłeś to super, jeśli jednak ceny spadną to masz wtedy GAP do wykorzystania.

Jeśli Golf jest jakimś super rarytasem za super kasę i uważasz że na pewno tańszy nie będzie, to olej Gap.

Z drugiej strony koszt gap naprawdę jest do przyjęcia, ja za fakturowy na pięć lat do 150 tysięcy zapłaciłem trzy tysiące, więc dla mnie ok.

Edytowane przez Marcin5

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Ok, teraz rozumiem. W moim przypadku jest tak, że już nie kupię w tej samej cenie takiego samego auta, jak odebrałem 2 tygodnie temu. Po prostu miałem dobrą propozycję trochę z powodu rabatów, jakie VW wprowadził, trochę po znajomości. Nie zdziwię się, gdy za rok będzie cena x 1,5.

VW się marnie sprzedaje i są teraz spore rabaty. Jeśli cena wzrośnie x 1.5 to bedzie kres sprzedaży.😉

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

VW się marnie sprzedaje i są teraz spore rabaty. Jeśli cena wzrośnie x 1.5 to bedzie kres sprzedaży.😉

Tak się marnie sprzedaje, że zamawiasz i czekasz od 4 do 6 miesięcy, pomimo że robią już na 3 zmiany w Wolfsburgu, a handlowiec nie ma kiedy do Ciebie zadzwonić, bo kilka wydawek dziennie. U Plichty na placu stoi ponad 40000 (tysięcy!) VW, które zaraz znikną, bo są pod klientów. Czytaj więcej internetu, to na pewno prawdy się dowiesz.

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Tak się marnie sprzedaje, że zamawiasz i czekasz od 4 do 6 miesięcy, pomimo że robią już na 3 zmiany w Wolfsburgu, a handlowiec nie ma kiedy do Ciebie zadzwonić, bo kilka wydawek dziennie. U Plichty na placu stoi ponad 40000 (tysięcy!) VW, które zaraz znikną, bo są pod klientów. Czytaj więcej internetu, to na pewno prawdy się dowiesz.

Fabryka w Poznaniu dziala na pół gwozdka. Zapewne inne wręcz rozkwitają🤣 Rabaty u dilerów wręcz kosmiczne. Przypomnij sobie jak wyglądalo to ze 2-3 lata wstecz lub jeszcze wcześniej😱

Ja wiem że to Twoje pierwsze nowe auto i bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz. Doświadczenie w zakupie z tego co sam pisałes raczej marne. Myślisz że dostałeś super wyjątkowy rabat tylko dla Ciebie na super wyjątkowe i chodliwe auto😉 Rynek jednak wyglada trochę inaczej i nie wierz w bajki które Ci naopowiadali w salonie.😂

Napisano
14 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

U Plichty na placu stoi ponad 40000 (tysięcy!) VW, które zaraz znikną,

To musi być prawda🤣

Napisano
26 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

U Plichty na placu stoi ponad 40000 (tysięcy!) VW

To jest możliwe, by w PL na placu dealer trzymał tyle bryk?

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Fabryka w Poznaniu dziala na pół gwozdka. Zapewne inne wręcz rozkwitają🤣 Rabaty u dilerów wręcz kosmiczne. Przypomnij sobie jak wyglądalo to ze 2-3 lata wstecz lub jeszcze wcześniej😱

Ja wiem że to Twoje pierwsze nowe auto i bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz. Doświadczenie w zakupie z tego co sam pisałes raczej marne. Myślisz że dostałeś super wyjątkowy rabat tylko dla Ciebie na super wyjątkowe i chodliwe auto😉 Rynek jednak wyglada trochę inaczej i nie wierz w bajki które Ci naopowiadali w salonie.😂

Wiem, ile płacili ludzie za Rki i GTI, bo ponad 100 osób na grupie kupiło w ostatnich miesiącach te modele. Do mojej ceny jeszcze daleko. Sprzedawca, to mój kolega, z którym znamy się od 15 lat, nie pytaj, co on tam nawywijał.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

To jest możliwe, by w PL na placu dealer trzymał tyle bryk?

Tak, wiem to nie od pracownika Plichty. Co prawda jest to drugi co do wielkości sprzedaży dealer VAG w Polsce, ale takie ma place z samochodami. Tylko pod jednym salonem stoją setki na wynajętych od firm zewnętrznych placach. Np mój Golf jechał sobie publiczną drogą bez tablic rejestracyjnych na zerowy przegląd przed wydaniem dobre 500 metrów ;]

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Tak, wiem to nie od pracownika Plichty.

AI twierdzi, że 40 tysi aut to VW sprzeda w Polsce przez cały rok.

Jeżeli to prawda, to nawet jeżeli ten Plichta ma w portfolio  wszystkie VAGi i ogarnia też export to raczej ciężko w to uwierzyć.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

AI twierdzi, że 40 tysi aut to VW sprzeda w Polsce przez cały rok.

Jeżeli to prawda, to nawet jeżeli ten Plichta ma w portfolio  wszystkie VAGi i ogarnia też export to raczej ciężko w to uwierzyć.

Pewnie jedno albo nawet dwa zera za duzo ;) W Polsce to nawet Skoda sprzedaje wiecej niz VAG.

40 tys aut na placu, to by musial byc duzy ten plac ;]

Tu sa dane za pierwsze 11 miesiecy w roku, VAG jest na 3 miejscu z 38tys aut: 
https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2025-2025

Napisano
23 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

A jaką masz sumę ubezpieczenia? Samochód może zdrożeć i 10 razy w ciągu roku a i tak ubezpieczyciel nie wypłaci Ci więcej niż wynosi suma ubezpieczenia. 

Napisano

tak mi się wydaje, że Rka nie będzie jakoś mocno trzymać ceny bo (przynajmniej w Wawie) na ulicy dużo ich widać...jeżeli te ceny są tak rewelacyjne to dużo ich sprzedadzą...

swoją drogą jak pierwszy raz widziałem Rkę to miałem wrażenie, że ktoś jakiś śmieszny wydech tuningowy do golfa założył...dziwnie mi on po prostu wygląda...