Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

na daci nie piszę

Featured Replies

Napisano

hej,

chcę kupić dustera ale dealer rzuca mi kłody :)  najpierw wybrałem wersję 1.0 z lpg. dostałem ofertę niby ok w granicach 90kpln. dorzuciłem hak za kolejne 3kpln. za chwilę przyszło, że w tej wersji którą wybrałem jest hak za 4.5kpln zdejmowany. po miesiącu milczenia dostałem ofertę na wersję 1.2 mild hybrid za 100 kpln z tym samym hakiem. mam czekać do stycznia, czy szarpać to co dają ?

Napisano

z jednego salonu tylko oferte brales ?

jak juz masz cala konfiguracje to poswiec 2h i wyslij mailem do wszystkich salonow z PL z prosba o oferte.

zobaczysz jaka magia sie zadzieje :)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

z jednego salonu tylko oferte brales ?

jak juz masz cala konfiguracje to poswiec 2h i wyslij mailem do wszystkich salonow z PL z prosba o oferte.

salony daci są drętwe, najpierw zbierają dane a potem czekasz na kontakt

Napisano
9 godzin temu, Marcinas napisał(a):

Jak ja kupowałem to do „produkcji” wszędzie podobnie. Dopiero jak zacząłem dzwonić co który ma na placu to ceny zaczęły się stanowczo różnić (kupowałem przed latem, ale kilka ładnych lat temu).

Napisano
9 godzin temu, Marcinas napisał(a):

hej,

chcę kupić dustera ale dealer rzuca mi kłody :)  najpierw wybrałem wersję 1.0 z lpg. dostałem ofertę niby ok w granicach 90kpln. dorzuciłem hak za kolejne 3kpln. za chwilę przyszło, że w tej wersji którą wybrałem jest hak za 4.5kpln zdejmowany. po miesiącu milczenia dostałem ofertę na wersję 1.2 mild hybrid za 100 kpln z tym samym hakiem. mam czekać do stycznia, czy szarpać to co dają ?

Szanse, ze znajdziesz z wyprzedazy na stocku auto z hakiem, sa wg mnie niewielkie.

Dacia to tez nie jest marka, gdzie wynegocjujesz jakis przesadnie duzy rabat. Szczegolnie na auto z poczatkow cennika.

Napisano
10 godzin temu, Marcinas napisał(a):

Bo takich klientów co zbierają oferty może być w Dacii sporo podejrzewam. A realnie zainteresowanych doradca na pewno z chęcią szybko obsłuży.

Po prostu dzwoń a nie pisz. To nie są kłody tylko zapewne nadmiar obowiązków przed końcem roku. Jak z lokalnym salonem jest słaba komunikacja to masz przecież jeszcze 70 innych dealerów w całej Polsce.

PS. Temat jest jakoś zaszyfrowany czy prostu pisałeś zmęczony?

Napisano
11 godzin temu, Marcinas napisał(a):

hej,

Ja nie wiem czy 1.0 nadaje się do holowania czegokolwiek. Chyba że hak ma być na rowery. Nadal jednak chyba warto pomyśleć o 1.2 skoro wyjdzie finalnie tylko 5% drożej.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja nie wiem czy 1.0 nadaje się do holowania czegokolwiek. Chyba że hak ma być na rowery. Nadal jednak chyba warto pomyśleć o 1.2 skoro wyjdzie finalnie tylko 5% drożej.

1.0 zostal wycofany z oferty i zastapiony 1.2

Napisano
13 godzin temu, Marcinas napisał(a):

hej,

pewnie czekać

chyba że dorzucisz jeszcze i weźmiesz Kamiq

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-kamiq-ID6HIGv9.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-kamiq-ID6HKzS5.html

chociaż to mniejsze auto ale przyjemniejsze w środku...

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

pewnie czekać

chyba że dorzucisz jeszcze i weźmiesz Kamiq

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-kamiq-ID6HIGv9.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-kamiq-ID6HKzS5.html

chociaż to mniejsze auto ale przyjemniejsze w środku...

twarde plastiki w daci przydają się w mojej pracy. poza tym nie wiem czy w skodzie wezmą moją starą dacię w rozliczeniu za rozsądny piniądz. a jak dołożę hak to wyjdzie już 10 więcej...

Napisano
9 minut temu, Marcinas napisał(a):

twarde plastiki w daci przydają się w mojej pracy. poza tym nie wiem czy w skodzie wezmą moją starą dacię w rozliczeniu za rozsądny piniądz. a jak dołożę hak to wyjdzie już 10 więcej...

Rozumiem, te oferty co podesłałem to z placu z hakiem już ;) ale jak typowo na lasy ma to być to raczej duster wydaje się lepszy

Napisano
15 godzin temu, Marcinas napisał(a):

hej,

Nie ma jakiegoś gotowca na otomoto do wzięcia?

Napisano

Jak chcesz to napisz na PRV. Ostatnio załatwiłem kumplowi Bigstera. Taniej niż u warszawskiego dealera o ok 4000zł., lepsze finansowanie i wyposażenie.

Dużo nie dużo, zawsze lepiej mieć niż wydać ;)

Dealer z Katowic i to jedyny problem, że trzeba auto stamtąd odebrać. 

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Szanse, ze znajdziesz z wyprzedazy na stocku auto z hakiem, sa wg mnie niewielkie.

Dacia to tez nie jest marka, gdzie wynegocjujesz jakis przesadnie duzy rabat. Szczegolnie na auto z poczatkow cennika.

Hak to najmniejsze piwo. Dołożą w salonie.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

Podejrzewam, że @Marcinaswie co będzie ciągał i skoro chce 1.0 to nie będzie to Camping.

Wiadomo, że 1,2 zawsze lepszy, ale on LPG chce, choć ja ten 1.0 za paliwożerny uważam.

Napisano
  • Autor
46 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Podejrzewam, że @Marcinaswie co będzie ciągał i skoro chce 1.0 to nie będzie to Camping.

Wiadomo, że 1,2 zawsze lepszy, ale on LPG chce, choć ja ten 1.0 za paliwożerny uważam.

zmieniłem dilera i poszło na 1.2 mildhybrid wersja extreme. w piątek jadę podpisywać papiery.

Napisano
31 minut temu, Marcinas napisał(a):

zmieniłem dilera i poszło na 1.2 mildhybrid wersja extreme. w piątek jadę podpisywać papiery.

Z lpg?

Napisano
  • Autor
Teraz, KYRTAP napisał(a):

Z lpg?

bez, ale to podobno pali 5-6 litrów.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Dusterem z tym silnikiem z lpg i hakiem ogarnąłem budowę letniaka. Żadnych problemów oprócz manewrowania nie miałem ;]

Napisano
1 minutę temu, Marcinas napisał(a):

bez, ale to podobno pali 5-6 litrów.

Tak tylko pytam bo w ofercie już mają ten silnik z lpg.

Napisano
21 godzin temu, Marcinas napisał(a):

hej,

120km w LPG vs 140km w MH , oba 3-cylindrowe . 200Nm vs 230Nm , różnice nie są kolosalne . Na LPG na pewno będzie taniej jeździć , bo te 5-6l w MH można sobie delikatnie włożyć w ..., , realnie wyjdzie 6-7l . Na trasie z LPG pewnie będzie więcej palić , ale i tak nawet jak weźmie 12l LPG vs 8l PB , to na LPG wyjdzie taniej tylko częściej stajesz na stacji 

Napisano
W dniu 16.12.2025 o 22:39, PawelWaw napisał(a):

Ja co prawda kupowałem Dacię w 2017 roku, ale gdybym cierpliwie oczekiwał na pisemne oferty wysyłane na maila, to bym pewnie dotąd nie kupił :bzik:

Z zapytań rozesłanych po dealerach z całej Polski (wysłałem maile do około 12), odezwał się 1 (JEDEN sprzedawca) z ofertą. Także jakiejś szczególnej magii nie było... klientów raczej rozpaczliwie nie szukają- wystarczają im ci, którzy przyjdą do nich nogami ;]

Edytowane przez Wasylek

Napisano
5 minut temu, Wasylek napisał(a):

klientów raczej rozpaczliwie nie szukają- wystarczają im ci, którzy przyjdą do nich nogami ;]

Bo w sumie po co mają tracić czas na odpisywanie skoro sprzedaje się wszystko na pniu?

Napisano
8 minut temu, Wasylek napisał(a):

Ja co prawda kupowałem Dacię w 2017 roku, ale gdybym cierpliwie oczekiwał na pisemne oferty wysyłane na maila, to bym pewnie dotąd nie kupił :bzik:

Z zapytań rozesłanych po dealerach z całej Polski (wysłałem maile do około 12), odezwał się 1 (JEDEN sprzedawca) z ofertą. Także jakiejś szczególnej magii nie było... klientów raczej rozpaczliwie nie szukają- wystarczają im ci, którzy przyjdą do nich nogami ;]

hmm jak kupowalem citroena to wyslalem chyba z 50 maili, zwrotka przyszla od 10 i dien pozniej bylem w pociagu po auto do wrocka.

takze ten...

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

hmm jak kupowalem citroena to wyslalem chyba z 50 maili, zwrotka przyszla od 10 i dien pozniej bylem w pociagu po auto do wrocka.

takze ten...

Szybko zarejestrowałeś...

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Szybko zarejestrowałeś...

Leasingi szybko robia rejestracje, moglo tez juz miec tablice.

Zony C3 mialo zerowy przebieg i bylo zarejestrowane na dilera kilka tygodni wczesniej.

Swego czasu w Citroenie tak robili rabaty ;]

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Leasingi szybko robia rejestracje, moglo tez juz miec tablice.

Zony C3 mialo zerowy przebieg i bylo zarejestrowane na dilera kilka tygodni wczesniej.

Swego czasu w Citroenie tak robili rabaty ;]

W jeden dzień podpisać umowę leasingowa, wykonać przelew i przerejestrować/zarejestrować auto. Ciężko😉

Napisano
W dniu 16.12.2025 o 22:34, Marcinas napisał(a):

hej,

Chcesz hybrydę, czy klasyczne z LPG? Jeśli to drugie, to szukaj i innych dealerów... Bo mało tych kosiareczek zostało 👍

Napisano
W dniu 16.12.2025 o 22:42, Marcinas napisał(a):

Może mają taką politykę, ale ja po wizycie w jednym na Śląsku ofertę miałem na mailu pół godziny po wyjściu, a miesiąc po miałem dodatkowe bonusy... Ale finalnie odpuściliśmy, bo mi pasował Jogger hybryda, a żonie Bigster hybryda, finalnie wygrały stare Hondy.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Pipper napisał(a):

Chcesz hybrydę, czy klasyczne z LPG? Jeśli to drugie, to szukaj i innych dealerów... Bo mało tych kosiareczek zostało 👍

1.2 mildhybrid bo taka tylko została wg dilera 

Napisano
3 minuty temu, Marcinas napisał(a):

1.2 mildhybrid bo taka tylko została wg dilera 

Sprawdź u innego, są jeszcze od 82k do 94k extreme lub journey 👍

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Pipper napisał(a):

Sprawdź u innego, są jeszcze od 82k do 94k extreme lub journey 👍

87k za extreme 1.2 to chyba ok w tych czasach

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
  • Popularny post
W dniu 19.12.2025 o 10:54, Marcinas napisał(a):

87k za extreme 1.2 to chyba ok w tych czasach

no i jest :) po 2 tygodniach jeżdżenia zastępczym odnalazł się mój duster w rumuńskiej zaspie. wersja ekonomiczna, więc nie ma grzania i nie ma grania. dzisiaj zrobiłem pierwszą trasę po bezdrożach piaseczna :) i się sprawuje. jutro będzie ciągnął rębak...

moj.jpg

Napisano
23 minuty temu, Marcinas napisał(a):

no i jest :) po 2 tygodniach jeżdżenia zastępczym odnalazł się mój duster w rumuńskiej zaspie. wersja ekonomiczna, więc nie ma grzania i nie ma grania. dzisiaj zrobiłem pierwszą trasę po bezdrożach piaseczna :) i się sprawuje. jutro będzie ciągnął rębak...

moj.jpg

Ja jestem umówiony na końcówkę miesiąca, u mnie znowu litr z LPG i pod korek 🍻

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, Pipper napisał(a):

Ja jestem umówiony na końcówkę miesiąca, u mnie znowu litr z LPG i pod korek 🍻

miałem jako zastępczy. jak przymroziło i napadało śniegu to kamera 360 wariowała, szczególnie czujniki z przodu. za każdym razem jak wrzucasz 1 to wywala komunikat o przeszkodzie.  renault, dacia fajnie wymyślili bo zaraz przy lewym lusterku jest przycisk do wyłączania wszystkiego, czyli kontroli pasa, ograniczeń prędkości. po 1 dniu widzę że 1.2 pali tyle 1.0 oczywiście w warunkach mrozów - 9 litrów. na lpg nie jeździłem. 

Napisano
38 minut temu, Marcinas napisał(a):

miałem jako zastępczy. jak przymroziło i napadało śniegu to kamera 360 wariowała, szczególnie czujniki z przodu. za każdym razem jak wrzucasz 1 to wywala komunikat o przeszkodzie.  renault, dacia fajnie wymyślili bo zaraz przy lewym lusterku jest przycisk do wyłączania wszystkiego, czyli kontroli pasa, ograniczeń prędkości. po 1 dniu widzę że 1.2 pali tyle 1.0 oczywiście w warunkach mrozów - 9 litrów. na lpg nie jeździłem. 

Spokojnie, jak jest syf w powietrzu i zimą, to i Volvo i Honda wali błędami czujników parkowania. Przycisk fajna sprawa. Nie wrukwia pipczykami po zaprogramowaniu. Spalanie miałem w Sandero stepway i Kapturze 1gen na LPG ładne, Dustera sprawdzimy. Jak się zmieści w 12l LPG średnio i mnie, to już będzie dobrze, wcześniej było 18-25l przy spokojnej jeździe w poprzednim klocku. Ma być bez niepotrzebnego stania w warsztacie. Jak się sprawdzi, to w przyszłym roku Bigster z tym nowym napędem. 

Napisano
6 godzin temu, Pipper napisał(a):

Bigster z tym nowym napędem. 

Masz na myśli 1.2 150 KM (hybryda, LPG i 4x4)?

Też jestem ciekaw. Tylko bezawaryjniści przy większych przebiegach po roku nie poznamy. 

Napisano
16 minut temu, DamU napisał(a):

Masz na myśli 1.2 150 KM (hybryda, LPG i 4x4)?

Też jestem ciekaw. Tylko bezawaryjniści przy większych przebiegach po roku nie poznamy. 

Dokładnie ten. Na razie nie mieli pakietu gwarancji i serwisu na 5 lat lub 100000km do niego, więc odpuściliśmy. 

Napisano
1 godzinę temu, DamU napisał(a):

1.2 150 KM (hybryda, LPG i 4x4)

W takiej konfiguracji to chyba nigdy żaden samochód nie został wyprodukowany. Bravo dla Dacii. Chociaż z drugiej strony to nowość więc może być różnie 🤔

Napisano
8 godzin temu, Pipper napisał(a):

Spokojnie, jak jest syf w powietrzu i zimą, to i Volvo i Honda wali błędami czujników parkowania. Przycisk fajna sprawa. Nie wrukwia pipczykami po zaprogramowaniu. Spalanie miałem w Sandero stepway i Kapturze 1gen na LPG ładne, Dustera sprawdzimy. Jak się zmieści w 12l LPG średnio i mnie, to już będzie dobrze, wcześniej było 18-25l przy spokojnej jeździe w poprzednim klocku. Ma być bez niepotrzebnego stania w warsztacie. Jak się sprawdzi, to w przyszłym roku Bigster z tym nowym napędem. 

Czekaj, czekaj, 12 litrów lpg w dusterze to będzie dobrze? W Mustangu 3,7 mam średnie 14,5. W bmw X1 mam spalanie na poziomie 8 litrów lpg + 1,5 Pb. To gdzie ekonomia lpg w Dacii przy wyniku 12 litrów?

Napisano
8 minut temu, spad napisał(a):

Czekaj, czekaj, 12 litrów lpg w dusterze to będzie dobrze? W Mustangu 3,7 mam średnie 14,5. W bmw X1 mam spalanie na poziomie 8 litrów lpg + 1,5 Pb. To gdzie ekonomia lpg w Dacii przy wyniku 12 litrów?

Ja mam ogólnie limit 100zl na 100km w paliwie, więc jak mniej, to lepiej ;) ostatnie V8 mieściło mi się 35l na 10km na krótkich odcinkach, to też ok.

Napisano
4 godziny temu, spad napisał(a):

Tam gdzie i w X1?

Masz takie średnie z kręcenia się po Wrocławiu i podwrocławiu?

Capturem 1.0 (można rzec bliźniak Dustera, choć delikatnie mniejszy) mam średnie koło 10 na LPG.

Mało to to spali tylko jak się jeździ jak emeryt poza miastem.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Tam gdzie i w X1?

Capturem 1.0 (można rzec bliźniak Dustera, choć delikatnie mniejszy) mam średnie koło 10 na LPG.

Tak, takie mam średnie po Wrocławiu i pod miastem. W zasadzie albo strzały do pracy po 20-25 km, z czego to godzinny korek, albo krótkie strzały po gminie 3-8 km w jedną stronę. No dobra, skrajnie jak jest samo miasto tak na grubo to policz 8 lpg + 2 litry Pb. Ale w trasie dotrysk spada poniżej litra. I podaję wyniki z przebiegów 30 kkm rocznie.

Napisano
3 godziny temu, spad napisał(a):

Tak, takie mam średnie po Wrocławiu i pod miastem. 

To ja stawiam, że we wrocławskich korkach miałbym ze 14 LPG, bo po Białym mam 11,5-12,5.

Na trasie czy obwodnicy idzie zobaczyć 5,8-5,9, ale to męczarnia, spacer krajoznawczy, nie jazda.

Benzyny to praktycznie nie używa, bo bardzo szybko się przełącza.

1,2 na razie to niewiadoma.

Ludzie różnie w necie zeznają, ale o Capturze też niektórzy piszą, że np. z wyjazdu do Chorwacji mają średnio 5l/100km LPG, co dla mnie jest nieosiągalne i brzmi jak bajka z mchu i paproci (raz chyba bym się pochlastał, że muszę tym tyle jechać, a drugi raz jak udałoby mi się tak jechać by te 5 uzyskać).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

To ja stawiam, że we wrocławskich korkach miałbym ze 14 LPG, bo po Białym mam 11,5-12,5.

Na trasie czy obwodnicy idzie zobaczyć 5,8-5,9, ale to męczarnia, spacer krajoznawczy, nie jazda.

1,2 na razie to niewiadoma.

Ludzie różnie w necie zeznają, ale o Capturze też niektórzy piszą, że np. z wyjazdu do Chorwacji mają średnio 5l/100km LPG, co dla mnie jest nieosiągalne i brzmi jak bajka z mchu i paproci (raz chyba bym się pochlastał, że muszę tym tyle jechać, a drugi raz jak udałoby mi się tak jechać by te 5 uzyskać).

Mi Captur 1,0 teraz pali 8,1, wcześniej jak było cieplej to około 7,5 zużycie średnie trochę miasta i trochę autostrady 

Napisano
5 godzin temu, dobromir napisał(a):

Mi Captur 1,0 teraz pali 8,1, wcześniej jak było cieplej to około 7,5 zużycie średnie trochę miasta i trochę autostrady 

U mnie Duster 1.0 w cyklu mocno mieszanym to samo czyli coś między 8 a 9 litrów lgp. Ale na S i A gdzie czasami mocno ciśnie potrafi spalić faktycznie około 14 litrów.

Napisano
18 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Tam gdzie i w X1?

Pamiętam jak miałem w 2017 roku nowe wtedy Sandero stepway z 0.9tce z fabrycznym LPG, spokojna jazda 6.0, krótkie odcinki 8l, autostrada do 150kmh 9-11l.

Średnie spalanie z dystansu 52.5kkm to 6.2 LPG 

Był jeszcze Captur 0.9tce z LPG zakładanym za naszej kadencji, z przebiegu 33kkm spalanie LPG średnie 7.05l, Captur cięższy odrobinkę.

Dusterem pojeżdżę, będę wiedział...

... Albo nie będę się tym przejmował, bo i tak będzie mało 😁

Edytowane przez Pipper

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

U mnie benzynę zużywa bo mam bezpośredni wtrysk paliwa, więc benzyna jest podawana cały czas.