Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak możliwości odczytu VIN

Featured Replies

Napisano

Przerabiał ktoś?

Diagnosta powiedział że w przyszłym roku może już nie przepuscic

W mojej gminie ponoć obywa się bez opini rzeczoznawcy...

( Co ,a debil wymyślił nabijanie VINu na podszybiu?)f39ef1421c30e8d975d8f4bcb54b7a9c.jpg

Napisano
7 minut temu, Fili_P napisał(a):

Co ,a debil wymyślił nabijanie VINu na podszybiu?)

a to główny VIN ?

Napisano
3 godziny temu, Fili_P napisał:

Przerabiał ktoś?

( Co ,a debil wymyślił nabijanie VINu na podszybiu?)f39ef1421c30e8d975d8f4bcb54b7a9c.jpg

Powinien być w kilku miejscach.

Napisano
4 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Przerabiał ktoś?

W uno byl na kielichu.  Jak sprzedawałem uno to vin był do połowy przerdzewialy.

Napisano
3 godziny temu, HanYs napisał(a):

Powinien być w kilku miejscach.

Zależy.

Nabity jest w jednym miejscu, powtórzony wklejkami producenta. I tu się zaczyna radosna twórczość. Taką wiedzą to biegli dysponują, diagnosta ze stacji tak średnio.

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Przerabiał ktoś?

Tak - Iveco Daily

Procedura: opis rzeczoznawcy o uszkodzeniu numeru z powodu korozji bez udziału osób trzecich -> WK -> nabicie nowego VINu na OSKP i chyba znowu do WK

Stara tabliczka z VINem została usunięta, nabity nowy vin i nowa tabliczka znamionowa w formie naklejki

Ani w aucie, ani w nowym dowodzie nie została żadna informacja o fabrycznym numerze nadwozia, trzeba tego przypilnować i gdzieś zapisać

30 minut temu, r1sender napisał(a):

Zależy.

Nabity jest w jednym miejscu, powtórzony wklejkami producenta. I tu się zaczyna radosna twórczość. Taką wiedzą to biegli dysponują, diagnosta ze stacji tak średnio.

To nie ma znaczenia, jeśli auto ma nieczytelny nabity vin = negatyw i konieczność nadania nowego

Jeśli nieczytelna jest sama tabliczka to można wykonać nową

Przerabiałem zarówno nabicie nowego numeru, jak i wyrobienie tabliczki zastępczej (bo odpadła z ciężarowego Renault)

Napisano
30 minut temu, r1sender napisał(a):

Zależy.

To chyba z Puga, wiec powinna byc dodatkowo naklejka na lewym/prawym slupku.

Inna kwestia, ze lokalizacja tego VINu jest idiotyczna i nawet w nowym aucie ciezko tam cos odczytac, mam tak samo w C3.

Wyglada jak by zapomnieli, ze musi byc i pozniej nabijali na wolnym kawalku blachy :hehe:

IMG_4059.JPG.932aeda17215863a11b041a8811f7bad.JPG

Napisano
  • Autor

Tak. Pug.
Jest i za szyba i jeszcze gdzieś tam
Ale to jest niby ten główny i te pozostałe nie mają znaczenia.
Tx
Ile kosztowo cała procedura Cię wyniosła święty?

Napisano
  • Autor

To chyba z Puga, wiec powinna byc dodatkowo naklejka na lewym/prawym slupku.
Inna kwestia, ze lokalizacja tego VINu jest idiotyczna i nawet w nowym aucie ciezko tam cos odczytac, mam tak samo w C3.
Wyglada jak by zapomnieli, ze musi byc i pozniej nabijali na wolnym kawalku blachy :hehe:

Posmaruj grubo jakimś smarem :-))(
Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Blacha wygląda jak cięta ręcznie nożycami.

Normalnie rękodzieło. :facepalm:

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Tak. Pug.
Jest i za szyba i jeszcze gdzieś tam

Na naklejce na słupku jest naklejka. 

Jak diagnosta robił pierwszą rejestrację w PL mojego Puga 10 lat temu, to stwierdził, że nie interesują go żadne naklejki ani VIN pod szybą. Musiał sprawdzić ten na nadwoziu. 

I faktycznie jest w debilnym miejscu, bo żeby go odczytać trzeba było trochę zniszczyć wygłuszenie. 

Napisano
19 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Przerabiał ktoś?

Wyczysc to do golej blachy czyms co usunie tylko rdze (miekka mosiezna szczotka do wkretarki zapewne da rade) . Zamaluj bezbarwnym lakierem aby tylko zabezpieczyc przed korozja. I tyle.

Napisano

Ja mam nieco inną historię z SKP. 

Podjeżdżam na przegląd i zaczyna się cyrk...

- diagnosta: 'gdzie jest VIN'

- ja 'o tu, widoczny przez szybę'

- d 'nie ten taki nabity na trwałym elemencie nadwozia'

- ja: 'nie wiem'

- d 'to jak pan kupił to auto'

- ja 'zdalnie'

- d konsternacja 'ja musze mieć VIN na trwałym elemencie'

- ja 'to niech pan szuka, ja nie pracuje w SKP'

poszedł szukać w internetach

- d 'jest na progu, trzeba zdjać nakladkę progowa'

- p 'to niech pan zdejmuje, rozumiem ze jak sie polamie, albo potem bedzie odstawac to doprowadzi pan to do stanu sprzed operacji?

- d konsternacja nr 2 'wystarczy ten widoczny przez szybe' 

Napisano
  • Autor
Wyczysc to do golej blachy czyms co usunie tylko rdze (miekka mosiezna szczotka do wkretarki zapewne da rade) . Zamaluj bezbarwnym lakierem aby tylko zabezpieczyc przed korozja. I tyle.
Ymhy. Ta
Napisano
13 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Ja mam nieco inną historię z SKP. 

Podjeżdżam na przegląd i zaczyna się cyrk...

- diagnosta: 'gdzie jest VIN'

- ja 'o tu, widoczny przez szybę'

- d 'nie ten taki nabity na trwałym elemencie nadwozia'

- ja: 'nie wiem'

- d 'to jak pan kupił to auto'

- ja 'zdalnie'

- d konsternacja 'ja musze mieć VIN na trwałym elemencie'

- ja 'to niech pan szuka, ja nie pracuje w SKP'

poszedł szukać w internetach

- d 'jest na progu, trzeba zdjać nakladkę progowa'

- p 'to niech pan zdejmuje, rozumiem ze jak sie polamie, albo potem bedzie odstawac to doprowadzi pan to do stanu sprzed operacji?

- d konsternacja nr 2 'wystarczy ten widoczny przez szybe' 

Tesla 😅.

Napisano
10 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Ymhy. Ta

Jak dla mnie to ten vin jest caly czas bez zadnego problemu do odczytania. Przynajmniej w tej czesci ktora jest widoczna na zdjeciu. Jesli jego pozostala czesc wyglada tak samo to sposob o ktorym wspomnialem wczesniej zrobi robote 👍.

Napisano
W dniu 20.12.2025 o 17:04, ochkarol napisał(a):

Na naklejce na słupku jest naklejka. 

Jako właściciel kilku pugów potwierdzam ;]

W dniu 20.12.2025 o 17:04, ochkarol napisał(a):

Jak diagnosta robił pierwszą rejestrację w PL mojego Puga 10 lat temu, to stwierdził, że nie interesują go żadne naklejki ani VIN pod szybą. Musiał sprawdzić ten na nadwoziu. 

I faktycznie jest w debilnym miejscu, bo żeby go odczytać trzeba było trochę zniszczyć wygłuszenie. 

W jednym wiem gdzie jest (nawet łatwo dostępny), ale w reszcie chyba nie - poza tym widocznym pod szybą. Dzisiaj właśnie walczyłem, za miesiąc badania, bądź klient go kupi - ma być ktoś w środę rano (to wigilia?). Wiele raz mówiłem żonie, by nie wrzucała kwitków parkingowych zbyt blisko podszybia, bo powpadaią gdzieś między deskę a szybę. Kiedyś ze 2 czy 3 godziny walczyłem, by ten numer był widoczny. No i było dokładnie to samo, tylko teraz nie ma lata :lol:

Napisano
W dniu 20.12.2025 o 20:41, Swiko napisał(a):

Dokladnie, u mnie kiedys w Romecie tak VIN wyoralo, podobnie wygladalo, albo i gorzej, dodatkowo linki tam szly po ramie, akurat po VINie, wiec dodatkowo wyslizgane, juz panikowalem, bo bylo nieczytalnie, ale szczota na wiertarze, lakierowanie ramy i wyszlo jak z fabryki, az sam sie mega zdziwilem

Napisano
W dniu 21.12.2025 o 11:06, Swiko napisał(a):

Tesla 😅.

w tesli vin pelnoprawny masz w aplikcji, u mnie policja sprawdzala w apce, tak samo przebieg bo w aucie sie pogubili ;]

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

w tesli vin pelnoprawny masz w aplikcji, u mnie policja sprawdzala w apce, tak samo przebieg bo w aucie sie pogubili ;]

Dla mnie dziwnym jest to, ze w ogole policja sprawdza VIN czy przebieg samochodu ot tak na ulicy/podczas kontroli.

Jezeli jednak juz to robia, to zdecydowanie numer nadwozia na naklejce za szyba/na wyswietlaczu wewnatrz auta powinien im wystarczyc.

SKP to inna historia, tam po prostu musi byc nabity i tyle.

Napisano
  • Autor
Jak dla mnie to ten vin jest caly czas bez zadnego problemu do odczytania. Przynajmniej w tej czesci ktora jest widoczna na zdjeciu. Jesli jego pozostala czesc wyglada tak samo to sposob o ktorym wspomnialem wczesniej zrobi robote [emoji106].
Olejem smarowalrm.juz chyba że 3 lata bo już marudził...nie specjalnie to coś dalo
Napisano
W dniu 20.12.2025 o 09:20, swienty napisał(a):

To nie ma znaczenia, jeśli auto ma nieczytelny nabity vin = negatyw i konieczność nadania nowego

Ja mam nabity VIN w dwóch miejscach - na tabliczce znamionowej pod maską, oraz na podłodze pod nogami pasażera.

Jeden się uszkodzi, to trzeba cały VIN zmieniać?

Napisano
24 minuty temu, maras77 napisał(a):

Ja mam nabity VIN w dwóch miejscach - na tabliczce znamionowej pod maską, oraz na podłodze pod nogami pasażera.

Jeden się uszkodzi, to trzeba cały VIN zmieniać?

Tabliczka to tabliczka, możesz zdemontować i załozyć inną, imo chodzi o numery nabite na karoserii.

Napisano
W dniu 22.12.2025 o 23:41, Fili_P napisał(a):
W dniu 21.12.2025 o 11:14, Swiko napisał(a):
Jak dla mnie to ten vin jest caly czas bez zadnego problemu do odczytania. Przynajmniej w tej czesci ktora jest widoczna na zdjeciu. Jesli jego pozostala czesc wyglada tak samo to sposob o ktorym wspomnialem wczesniej zrobi robote emoji106.png.

Olejem smarowalrm.juz chyba że 3 lata bo już marudził...nie specjalnie to coś dalo

Olej to słaby pomysł, trzeba nałożyć warstwę smaru

Napisano
  • Autor

Olej to słaby pomysł, trzeba nałożyć warstwę smaru
Okej smary litowy bez różnicy efekt ten sam