Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

30kkm Camry - krótkie

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Dokładnie tyle stuknęło mi dzis rano wiec melduje jak spisuje ten Lex ES dla ubogich

Nowa buda
Środkowa wersja wyposażenia (do pełnej brakuje HUD, el tylnej kanapy i audio)
Delikatnie wzmocniony układ hybrydowy - jedyny możliwy silnik czyli 2.5 (mocniejszy vs poprzednia camry i obecna rav4 ) - w sumie 230KM

Przesiadka z EV z Toyota bz4x więc z jednej strony ulga (zasięg, szybkość uzupełniania energii, brak konieczności planowania tras) z drugiej strony nieporęczonosc nadwozia, FWD, plaskacz

Minusy :
FWD
Sedan
Niski zawias
Brak tunelu na narty (kanapa 40:60)
Mała ilość schowków
Głośny (lusterka ?) jak na sedana i tą klasę auta
Do zatankowania tylko 55l (przydałby się 70l zbiornik)
szkoda że HEV a nie plug-in
Brak fabrycznego haka (można aftermarketowy tylko pod platformę rowerową ale to szpagatowanie na które leasing nie pozwał)

Plusy:
Może się podobać (poprzednia była IMO mało urodziwa)
Płynność działania hybrydy
Cisza w mieście praktycznie jak w EV
Dynamika (w mieście jak poprzedni EV w trasie odczuwanie jak t-benzyna o podobnej mocy)
Apka (grzanie/chlodzenie)
Wygodna pozycja i komfortowa ilość miejsca na tylnej kanapie
Można wykręcić niskie 4 kręcąc się dookoła komina
Przelotowa 160 to wynik 7-8

Jak widać z ww większość minusów to niedopasowanie auta do moich potrzeb (plaskacz sedan)

Za ok 6-9 miesięcy mam się przesiać do nowej rav4 plug-in [emoji120]

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
8 minut temu, zzzz napisał(a):

Co to plaskacz?

Auto z niższym nadwoziem niż SUV.

Klasyczny sedan, kombi, HB.

Napisano
Godzinę temu, zzzz napisał(a):

Co to plaskacz?

Nie-kiosk.

Napisano
3 godziny temu, zzzz napisał(a):

Co to plaskacz?

Flądra. Nisko przy dnie siedzi....

Napisano
4 godziny temu, zzzz napisał(a):

Co to plaskacz?

To takie auto, kiedy z pozycji kierowcy patrzysz w rozporki przechodniów I jeszcze na dodatek oślepiają cię wszystkie SUVy. Niskie auta są mało przyjemne.

Napisano
19 minut temu, wladmar napisał(a):

To takie auto, kiedy z pozycji kierowcy patrzysz w rozporki przechodniów I jeszcze na dodatek oślepiają cię wszystkie SUVy. Niskie auta są mało przyjemne.

Pomyliłeś zwykły samochód z gokartem.

W tzw. "plaskaczu" linia wzroku jest ok. 20 cm niżej niż w kiosku. Czyli różnica niewielka - nie na tyle duża żeby podniecać się czyimiś rozporkami, czy też być oślepianym przez kioski.

W zamian przynajmniej jakaś rozsądna przestrzeń jest w środku, zamiast ciasnoty przy napompowanych wymiarach zewnętrznych.

Napisano
11 minut temu, Polarny napisał(a):

Nie. 

Napisano
14 minut temu, Polarny napisał(a):

W tzw. "plaskaczu" linia wzroku jest ok. 20 cm niżej niż w kiosku. Czyli różnica niewielka - nie na tyle duża żeby podniecać się czyimiś rozporkami, czy też być oślepianym przez kioski.

W zamian przynajmniej jakaś rozsądna przestrzeń jest w środku, zamiast ciasnoty przy napompowanych wymiarach zewnętrznych.

Zawsze to lepiej patrzeć z góry na pracownika ASO jak cię goni autem zastępczym :oki:

Napisano
14 minut temu, wladmar napisał(a):

Zawsze to lepiej patrzeć z góry na pracownika ASO jak cię goni autem zastępczym :oki:

To w sumie podstawowa zaleta kiosku dla większości userów: patrzenie z góry na innych.

Napisano

Może w temacie, żeby nie był tylko offtop plaskacz vs kiosk:

9 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Plusy:

(...)
Apka (grzanie/chlodzenie)

Czy chodzi o sterowanie webasto, czy może jakieś zdalne odpalanie silnika i np. klimatyzacji?

Napisano
  • Autor

W kwesti głośności vs poprzednia generacja

Standardem są teraz klejone szyby i dodatkowe wygłuszenie komory silnika

I to jest rzeczywiście na plus (jeździłem stara camry jako zastępcza jak skasowali mi bz4x)

Kitajce jednak coś zepsuli z lusterkami bo przy przegięciach 90-110 tworzą się słyszalne zawirowania wokół lusterek. Trochę to denerwuje. Powyżej tej V jest ok i komfortowo. Dlaczego twierdzę że to lusterka? wystarczy je złożyć i nie słychać już tych zawirowań.

Ciekawy temat jest też z dywanikami

po zmianie opon na zimowe odrazu poprosiłem o dywaniki gumowe - i tu był szok. Myślałem że to nowe zimówki tak hałasują. Wystarczyło wrócić to tekstylnych (bardzo grube i ciężkie) i powróciła cisza.

Jednak całościowo jak się porówna to auto do konkurencji Audi/mb/bmw to przy v >90 to niemiecką 3 jest odczuwalnie cichsza

Napisano
Godzinę temu, Polarny napisał(a):

Przykładowa Camry ma siedzisko umieszczone niżej o 147 mm od np nowego Tucsona. Od innych SUV podobnie i nie przekracza raczej 20 cm. Niektórzy się podniecają tą wysokością kiosków, a argumenty na poziomie oślepiania powinny dać wzkazówkę, że czas do okulisty.

Nisko, to się siedzi w Toyocie GT86, czy innej Maździe mx3. 

Ja w kompakcie samym fotelem mogę się podnieść 10 cm, a i tak siedzę na najbardziej opuszczonym.

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał(a):

Cytat

The Škoda Superb's seat height from the ground varies by model/year but generally offers adjustable seats, with driver seat edges ranging from around 529 mm to 609 mm

Czyli maksymalnie 60cm w plaskaczu. Twarz masz jakieś 80cm od siedziska co daje razem 140cm. Ludzie chodzą po chodniku, więc są ok. 15cm wyżej od samochodu na jezdni. Wynika z tego więc, że jadąc Skodą Superb masz oczy na wysokości 125cm nad chodnikiem. Rozporek przeciętnego człowieka zaczyna się na wysokości 90cm a kończy ok. 105cm więc faktycznie, może nie masz oczu na wysokości rozporka lecz pępka, a to tylko w sytuacji gdy maksymalnie podniesiesz fotel, czego chyba nikt nie robi. Dla Ciebie pewnie jest to bardzo duża różnica, lub przynajmniej bardzo mocno chcesz aby taka była.

;l

Tymczasem:

Cytat

Toyota Land Cruiser seat height varies by model/year but generally offers a high, commanding view, with the driver's seat edge often around 907mm (about 35.7 inches) off the ground 

...co daje linię wzroku na wysokości 155cm nad chodnikiem, czyli praktycznie wysokość twarzy dorosłego człowieka. QED.

:skromny:

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 godzinę temu, Polarny napisał(a):

To w sumie podstawowa zaleta kiosku dla większości userów: patrzenie z góry na innych.

Jakby co to polecam, nie tylko w samochodzie.

;]

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

..co daje linię wzroku na wysokości 155cm nad chodnikiem, czyli praktycznie wysokość twarzy dorosłego człowieka. QED.

Rozporek i pępek rozważałeś co do cm, ale wysokość twarzy dorosłego to chyba z karła wziąłeś?

Wiem, przesadzam, tyle mniej więcej ma moja 12 letnia córka i jest mniej więcej w środku stawki pod względem wzrostu w klasie (w sensie twarz w tych okolicach), dorosła już żona i @tommy__:phi:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
49 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Niektórzy się podniecają tą wysokością kiosków, a argumenty na poziomie oślepiania powinny dać wzkazówkę, że czas do okulisty.

Nie wiem co ma do rzeczy jakieś podniecanie sie wysokością kiosków, ale oślepianie z nich kierowców siedzacych 15cm i niżej jest faktem i okulista na to nie pomoże. 

Napisano
14 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Rozporek i pępek rozważałeś co do cm, ale wysokość twarzy dorosłego to chyba z karła wziąłeś?

Mam 188cm wzrostu i podbródek na wysokości 165cm. Zatem ktoś o wzroście 178cm może go mieć na wysokości 155cm.

:ok:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Mam 188cm wzrostu i podbródek na wysokości 165cm. Zatem ktoś o wzroście 178cm może go mieć na wysokości 155cm.

Skoro podbródek to twarz i linia wzroku to OK, wszystko się zgadza. :hehe:

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał(a):
2 godziny temu, Polarny napisał(a):

Jakby co to polecam, nie tylko w samochodzie.

Za mało mam jeszcze kompleksów, by patrzeć na innych z góry - ale pracuję nad tym.

Napisano
22 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Skoro podbródek to twarz i linia wzroku to OK, wszystko się zgadza. :hehe:

Twarz zaczyna się od podbródka albo ja się nie znam. Masz więc linię wzroku niemal na wysokości twarzy człowieka na chodniku - co zresztą napisałem. Ale skoro już jesteśmy tak drobiazgowi w obliczeniach to warto przy okazji zauważyć, że linia wzroku 125cm nad chodnikiem w przypadku niskiego samochodu oznacza, że rozporek jest wtedy akurat na wysokości ust kierowcy.

;l

Napisano
21 minut temu, Polarny napisał(a):

Za mało mam jeszcze kompleksów, by patrzeć na innych z góry - ale pracuję nad tym.

Nie musisz, ja tu w Twoich postach widzę mnóstwo kompleksów. Osiągnąłeś sukces nawet o tym nie wiedząc.

Napisano
  • Autor

Panowie nie róbcie HP

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Głośny (lusterka ?) jak na sedana i tą klasę auta

Po prostu Toyota 🥰

2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

po zmianie opon na zimowe odrazu poprosiłem o dywaniki gumowe - i tu był szok. Myślałem że to nowe zimówki tak hałasują. Wystarczyło wrócić to tekstylnych (bardzo grube i ciężkie) i powróciła cisza.

Dobre :oki:😅

9 minut temu, ppmarian napisał(a):

Panowie nie róbcie HP

Ciekawe czy Toyota w końcu zacznie wyciszać i wygłuszać swoje wozy, bo staje się już to memowe 😄 

Napisano
  • Autor
Ciekawe czy Toyota w końcu zacznie wyciszać i wygłuszać swoje wozy, bo staje się już to memowe [emoji1] 

To nie jest już glosne auto. Zwyczajnie poprzeczka zawieszona przez premium 3 z Niemiec jest na tyle wysoko że camry tam nie doskoczy

Miałem na tydzien zastępczego nowego Passata - nie było odczuwalnie ciszej - a z racji napędu w mieście wręcz odczuwalnie głośniej.

W nowej camry jakby wyeliminować te zawirowania przy lusterkach o których wyżej pisałem było IMO mocne 4+ a tak jest 4

Na 5 oceniam konkurencję z BMW/audi/mb er3 A4 czy C classa

Poprzedni model camry oceniam na 3+ (jest głośniej w całym zakresie V)

Napisano
25 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ciekawe czy Toyota w końcu zacznie wyciszać i wygłuszać swoje wozy, bo staje się już to memowe 😄 

Po co? To zwykłe tanie auto. 😁

Bardzo dobre auto😎

Napisano
23 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Dla 99% świata to nie ma sensu, bo Toyota to tanie auta i nikt się nie spodziewa ciszy, poza tym nikt nigdzie nie jeździ z takimi prędkościami, a hałas przy dopuszczalnych prędkościach jest ok. 

W UK masz 110 km/h na autostradach (w Australii też), zasadniczo w Europie 120-130 km/h, w USA 110-120 (https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_in_the_United_States). Przy czym w Europie do jazdy autostradowej raczej nie kupuje się Toyoty, co widać po sprzedaży. A np. w UK czy w USA przy maksymalnej prędkości 110 wcale głośno nie będzie.

To tylko u nas Priusy i Yarisy PH latają 160 i więcej ;l , producent nie projektował do tego swoich aut, bo nie ma potrzeby. 

Napisano
1 godzinę temu, futrzak napisał(a):

Nie wiem co ma do rzeczy jakieś podniecanie sie wysokością kiosków, ale oślepianie z nich kierowców siedzacych 15cm i niżej jest faktem i okulista na to nie pomoże. 

Oślepianie to była pierwsza rzecz na którą zwróciłem uwagę, gdy wziąłem z firmy służbowego plaskacza na wyjazd. I to nie tylko z kiosków, ale czasem i z innych plaskaczy, częściej niż na to miejsce jadąc moim pół-kioskiem.

Edytowane przez OPAL

Napisano
26 minut temu, ppmarian napisał(a):

To nie jest już glosne auto. Zwyczajnie poprzeczka zawieszona przez premium 3 z Niemiec jest na tyle wysoko że camry tam nie doskoczy

Miałem na tydzien zastępczego nowego Passata - nie było odczuwalnie ciszej - a z racji napędu w mieście wręcz odczuwalnie głośniej.

W nowej camry jakby wyeliminować te zawirowania przy lusterkach o których wyżej pisałem było IMO mocne 4+ a tak jest 4

Na 5 oceniam konkurencję z BMW/audi/mb er3 A4 czy C classa

Poprzedni model camry oceniam na 3+ (jest głośniej w całym zakresie V)

ZTCP stare Camry słynęły z tego, że były wyjątkowo ciche. Jak widać świat się zmienia.

8-)

Napisano
2 minuty temu, OPAL napisał(a):

Oślepianie to była pierwsza rzecz na którą zwróciłem uwagę, gdy wziąłem z firmy służbowego plaskacza na wyjazd.

Mam taki kiosk, mam klasyczne kombi (nieslusznie nazywane w tym wątku plaskaczem) i mam też starego "plakacza", ktory jest wyraźnie niższy od tego kombi czy innego wspólczesnego sedana. W kiosku oślepiane występuje rzadko, siedzi sie wysoko i z tej perspektywy patrzy na innych (:hehe:), w reszcie oślepiane występuje zdecydowanie cześciej i nie ma o czym specjalnie dyskutować. Jak samochód jest względnie nowoczesny, reaguje na takie oświetlenie (głownie lusterka) itd. to jest zdecydowanie lepiej miż w takim starym, gdzie siedzi się jeszcze niżej i jedynie lusterko można sobie manualnie przestawic oraz zamknąć oczy ;]

PS - już o tym tutaj dyskutowaliśmy :ok:

Napisano
50 minut temu, wladmar napisał(a):

Dla 99% świata to nie ma sensu, bo Toyota to tanie auta i nikt się nie spodziewa ciszy, poza tym nikt nigdzie nie jeździ z takimi prędkościami, a hałas przy dopuszczalnych prędkościach jest ok. 

W UK masz 110 km/h na autostradach (w Australii też), zasadniczo w Europie 120-130 km/h, w USA 110-120 (https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_in_the_United_States). Przy czym w Europie do jazdy autostradowej raczej nie kupuje się Toyoty, co widać po sprzedaży. A np. w UK czy w USA przy maksymalnej prędkości 110 wcale głośno nie będzie.

To tylko u nas Priusy i Yarisy PH latają 160 i więcej ;l , producent nie projektował do tego swoich aut, bo nie ma potrzeby. 

Miło, że jesteśmy w 1% :palacz:

Napisano
35 minut temu, futrzak napisał(a):

Mam taki kiosk, mam klasyczne kombi (nieslusznie nazywane w tym wątku plaskaczem) i mam też starego "plakacza", ktory jest wyraźnie niższy od tego kombi czy innego wspólczesnego sedana. W kiosku oślepiane występuje rzadko, siedzi sie wysoko i z tej perspektywy patrzy na innych (:hehe:), w reszcie oślepiane występuje zdecydowanie cześciej i nie ma o czym specjalnie dyskutować. Jak samochód jest względnie nowoczesny, reaguje na takie oświetlenie (głownie lusterka) itd. to jest zdecydowanie lepiej miż w takim starym, gdzie siedzi się jeszcze niżej i jedynie lusterko można sobie manualnie przestawic oraz zamknąć oczy ;]

PS - już o tym tutaj dyskutowaliśmy :ok:

Gdy jadę Jagiem nikt mnie nie oślepia, mimo że nie jest zbyt wysoki jak na SUVa. Za to gdy jadę Rangerem to nawet nie pomyślę czy ktoś mnie oślepi, to ja tu jestem od oślepiania.

;l

IMO komfort jazdy w nocy to jedna z największych zalet wysokich aut.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nie musisz, ja tu w Twoich postach widzę mnóstwo kompleksów. Osiągnąłeś sukces nawet o tym nie wiedząc.

Zbyt łaskawie oceniasz moją osobę. Czymże jest bowiem moje "mnóstwo kompleksów" w porównaniu z twoją jakże dokładną analizą wysokości twarz kierowcy - rozporek przechodnia?

Też uważasz, że liczy się jakość, a nie ilość?

Napisano
Teraz, Polarny napisał(a):

Zbyt łaskawie oceniasz moją osobę. Czymże jest bowiem moje "mnóstwo kompleksów" w porównaniu z twoją jakże dokładną analizą wysokości twarz kierowcy - rozporek przechodnia?

Też uważasz, że liczy się jakość, a nie ilość?

Po prostu chciałem być precyzyjny. Ale wyglądasz mi na zasmuconego. Czyżbyś uświadomił sobie, że w tej zabawie ja jestem tym gościem z rozporkiem a Ty tym z twarzą na jego wysokości?

;l

Napisano
19 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Miło, że jesteśmy w 1% :palacz:

Miło, ale nie spodziewajmy się, że producent będzie uwzględniał nasze potrzeby, bo sprzedaż Toyoty w Polsce to 100 tysięcy, a na świecie 11 milionów, czyli poniżej 1%. Chcesz mieć coś cichego na autostrady kup BMW od 5 w górę, ale niestety tanio nie będzie. 

Napisano

ZTCP stare Camry słynęły z tego, że były wyjątkowo ciche. Jak widać świat się zmienia.

8-)

Nadal są. Świat śię zmienił i oczekuje od taniego auta luksusów.🤣

Audi, merc czy bmw to premium, reszta to zwykle kible👍

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Gdy jadę Jagiem nikt mnie nie oślepia, mimo że nie jest zbyt wysoki jak na SUVa. Za to gdy jadę Rangerem to nawet nie pomyślę czy ktoś mnie oślepi, to ja tu jestem od oślepiania.

;l

IMO komfort jazdy w nocy to jedna z największych zalet wysokich aut.

Ranger jest niskim autem😁 Nie oślepia😂

Napisano
7 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Camry kojarzyła mi się też z odrobiną luksusu. W końcu to flagowy model Toyoty. 

Napisano

Ranger jest niskim autem😁 Nie oślepia😂

No to ja chyba trafiam na jakichś przewrażliwionych bo mrugają na niego dużo częściej niż na Jaga.

Napisano
  • Autor

Lexusa jest flagowym modelem toyoty ;)

A na poważnie to model crown i century to jest top toyoty

Napisano

Czyli Skoda to premium 🤩

Napisano
8 godzin temu, wladmar napisał(a):

Miło, ale nie spodziewajmy się, że producent będzie uwzględniał nasze potrzeby, bo sprzedaż Toyoty w Polsce to 100 tysięcy, a na świecie 11 milionów, czyli poniżej 1%. Chcesz mieć coś cichego na autostrady kup BMW od 5 w górę, ale niestety tanio nie będzie. 

Nie musi, większości to nie przeszkadza w drodze do Biedry i z powrotem, a na służbowe się nie narzeka. Pierwsza lepsza Skoda z tego samego segmentu jest cichsza od Toyoty, budżet podobny. 

BTW w Polsce Toyota u prywatnych ma status auta luksusowego 😉👍

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Nie musi, większości to nie przeszkadza w drodze do Biedry i z powrotem, a na służbowe się nie narzeka. Pierwsza lepsza Skoda z tego samego segmentu jest cichsza od Toyoty, budżet podobny. 

No i dlatego Skoda depcze Toyocie po piętach w światowej sprzedaży. A nie, czekaj...

1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

BTW w Polsce Toyota u prywatnych ma status auta luksusowego 😉👍

Bez przesady. No chyba że to taxi ;]

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

W latach 90 camry śniła się wszystkim Polakom. 😎

Napisano
45 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Czyli Skoda to premium 🤩

Tak jak i Dacia😂

Napisano
4 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

W latach 90 camry śniła się wszystkim Polakom. 😎

Chyba byly wersje z silnikami od leksusa  ;)

Napisano
  • Autor
Chyba byly wersje z silnikami od leksusa  [emoji6]

w camry generacja V20 od 89 był oferowany silnik V6
Tak samo w lex eś od jego debiutu czyli 89 był też w ofercie

To były identyczne auta

Jako ciekawostka : Był to pierwszy na świecie silnik V6 montowany poprzecznie napędzający koła przednie.

Napisano
45 minut temu, wladmar napisał(a):

No i dlatego Skoda depcze Toyocie po piętach w światowej sprzedaży. A nie, czekaj...

Nic to nie zmienia. Nadal jest głośna i źle wyciszona, w odróżnieniu od Skody 😁

Ale tylko potwierdzasz, że na Toyotę nie można w PL źle pisać 😅

Napisano
10 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Chyba byly wersje z silnikami od leksusa  ;)

Na naszym rynku byl 2.2 i 3.0V6 😎

Napisano

No to ja chyba trafiam na jakichś przewrażliwionych bo mrugają na niego dużo częściej niż na Jaga.

Im bardziej premium tym mniej oślepia. Tam to zwyczajnie działa.