Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny pradu

Featured Replies

Napisano

Ciekawe chłop spostrzeżenie poczynił.

Produkcja prądu z benzyny obłożonej tonami podatków jest tańsza niż prąd na ładowarce Tesli, czy jakiejkolwiek innej nawet mając wysoki abonament.

https://m.youtube.com/shorts/tS-8BohxSUU

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał:

Produkcja prądu z benzyny obłożonej tonami podatków jest tańsza niż prąd na ładowarce Tesli, czy jakiejkolwiek innej nawet mając wysoki abonament.

Wiesz - generalnie stacja ładowania tez musi zarabiać. Muszą się zwrócić koszty inwestycyjne, konserwacji itp. A ładowanie nie jest szybkie, więc musi być duża marża na 1 kWh.

Na stacji benzynowej przy tankowaniu kierowcy zostawiają zapewne więcej kasy na godzinę - tylko jest to rozłożone na kilkunastu klientów jednej pompy. a stacja ładowania to maks 2 klientów na godzinę na stanowisku.

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał:

Autko z silnikiem benzynowym zamontowanym fabrycznie nie jest już elektryczne, nie ma zielonych blach i przywilejów. Rynek w EU potrzebuje autka, które kupujesz jako w pełni elektryczne, ale możesz dokupić powerpacka w postaci generatora wkładanego w jakieś konkretne miejsce, najlepiej pod maską, gdzie jest przyłącze na prąd i odprowadzenie spalin.

Więc masz zielone blachy, na codzień jeździsz na prądzie z domu, a jak trzeba gdzieś pojechać, to wkładasz powerpacka i jedziesz na benzynie.

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał:

facet porównuje z dc.

gdzieś czytałem, że operatorzy ładowarek dc płacą jakieś zbójeckie opłaty.

Napisano
  • Autor
Teraz, HelixSv napisał:

facet porównuje z dc.

gdzieś czytałem, że operatorzy ładowarek dc płacą jakieś zbójeckie opłaty.

no chyba dobrze porównuje.

Jedziesz w trasę to chyba nie ładujesz się na 11kW ładowarce ;)

Może pod hotelem jak śpisz.

Masz zatem wybór w takiej chińskiej hybrydzie i widać że na benzynie idzie taniej. To kuriozum.

Napisano
26 minut temu, kravitz napisał:

no chyba dobrze porównuje.

Jedziesz w trasę to chyba nie ładujesz się na 11kW ładowarce ;)

Może pod hotelem jak śpisz.

Masz zatem wybór w takiej chińskiej hybrydzie i widać że na benzynie idzie taniej. To kuriozum.

Robiąc takie porównując trzeba patrzyć szerzej a nie wybierać sobie pasujące elementy.
- Co z ładowaniem przed trasą, też DC? Nie sądzę, większość użytkowników EV przed trasą ładuje na AC (w domu, pod blokiem, pod pracą, etc).

- Co z kosztem serwisu i usterkowością? Niektóre EV ;-) nie wymagają serwisu. A EV jako całość są bardziej niezawodne spalinowych.

- Co z dopłatami?

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

Autko z silnikiem benzynowym zamontowanym fabrycznie nie jest już elektryczne, nie ma zielonych blach i przywilejów.

Błąd. Nie ma zielonych blach i przywilejów w Polsce. W Niemczech na blachę elektryczną łapią się hybrydy plugin, a na Węgrzech z tego co pamiętam nawet zwykłe hybrydy.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, HelixSv napisał:

Robiąc takie porównując trzeba patrzyć szerzej a nie wybierać sobie pasujące elementy.
- Co z ładowaniem przed trasą, też DC? Nie sądzę, większość użytkowników EV przed trasą ładuje na AC (w domu, pod blokiem, pod pracą, etc).

- Co z kosztem serwisu i usterkowością? Niektóre EV ;-) nie wymagają serwisu. A EV jako całość są bardziej niezawodne spalinowych.

- Co z dopłatami?

W polskich warunkach z tych rzeczy ważne są dopłaty, buspasy i darmowe parkowanie. Dlatego jeżdżę EV.

Co do serwisu to jest też drogi i w EV. Wyjątkiem jest tu tylko Tesla….i jeżdżę Tesla.

Co do ładowania przed trasą to już wychodzi właściwie tak samo, bo taką hybrydę też ładujesz w domu.

Owszem, nie ma 300km, ale na 50-70, później benzyna.

I tutaj ważne ile robi się samych tras i jak długich.

Jak bardzo długich to trochę dziwne jest w ogóle używanie EV, ale wiem że AK jest specyficzne.

Jeśli sporadycznie 3-4 do roku to nie ma to żadnego znaczenia z punktu widzenia ekonomicznego, bo na takiej trasie powiedzmy 1000-1200km ( po 600 w każdą stronę), ta różnica na prądzie z domu i benzynie się zniesie.

Mi zresztą nie chodzi tutaj wcale o rozważanie co jest lepsze EV czy Plugin. Ani trochę.

Chodzi mi o chorą cenę prądu na ładowarce DC. To tak jakby tam wcale by nie trzeba ciągnąć żadnego kabla.

Postawić mocny agregat z dieslem i też się widać zarobi.

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał:

A najlepiej agregat na gaz ziemny - to już prądzik taniej niż z sieci ok

Albo LPG lub opał. Wszak akcyza jest tylko na paliwo do pojazdów, a nie na produkcje prądu i grzanie. Do tego można dodać myjnie samoobsługową, w której potrzebna jest tania gorąca woda i można w takim agregacie robić kogenerację - i już kasa leci. A jak kogeneracja i grzanie, to dorzucamy bude z barem szybkiej obsługi z grzaniem za free (bo cieplo to odpad z produkcji prądu) i następna kaska za jedzonko leci. Do tego dodajemy kibelek z grzaną deską, 1 zł za jedyneczkę 2 zł za dwójeczkę i już biznesik się kreci.

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał:

Muszą się zwrócić koszty inwestycyjne, konserwacji itp. A ładowanie nie jest szybkie, więc musi być duża marża na 1 kWh.

Zwłaszcza że pewnie 90% czasu ładowarka stoi pusta. zlosnik

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał:

W polskich warunkach z tych rzeczy ważne są dopłaty, buspasy i darmowe parkowanie. Dlatego jeżdżę EV.

Co do serwisu to jest też drogi i w EV. Wyjątkiem jest tu tylko Tesla….i jeżdżę Tesla.

Co do ładowania przed trasą to już wychodzi właściwie tak samo, bo taką hybrydę też ładujesz w domu.

Owszem, nie ma 300km, ale na 50-70, później benzyna.

I tutaj ważne ile robi się samych tras i jak długich.

Jak bardzo długich to trochę dziwne jest w ogóle używanie EV, ale wiem że AK jest specyficzne.

Jeśli sporadycznie 3-4 do roku to nie ma to żadnego znaczenia z punktu widzenia ekonomicznego, bo na takiej trasie powiedzmy 1000-1200km ( po 600 w każdą stronę), ta różnica na prądzie z domu i benzynie się zniesie.

Mi zresztą nie chodzi tutaj wcale o rozważanie co jest lepsze EV czy Plugin. Ani trochę.

Chodzi mi o chorą cenę prądu na ładowarce DC. To tak jakby tam wcale by nie trzeba ciągnąć żadnego kabla.

Za Gemini...

"Wysokie ceny na stacjach DC (prądu stałego) w Polsce w 2026 roku są efektem "kumulacji kosztów", których operatorzy nie są w stanie uniknąć. Choć cena samej energii na giełdzie bywa niska, to opłaty dodatkowe, infrastrukturalne oraz podatki stanowią lwią część tego, co widzisz na terminalu.

Oto szczegółowe zestawienie kosztów, które ponoszą operatorzy:

1. Koszty Dystrybucji i "Opłata Mocowa" (Największy wzrost w 2026)

W 2026 roku koszty przesyłu energii drastycznie wzrosły. Operatorzy stacji ładowania są traktowani jak odbiorcy przemysłowi, co wiąże się z:

• Opłatą mocową: Od 1 stycznia 2026 stawka ta dla firm wzrosła do 219,40 zł/MWh (skok o ponad 55% względem 2025 r.). Jest to opłata za samą gotowość sieci do dostarczenia dużej mocy w godzinach szczytu.

• Opłatą za moc zamówioną: Ładowarki DC potrzebują ogromnej mocy (np. 150-350 kW). Operator musi płacić za rezerwację tej mocy w sieci 24/7, nawet jeśli przez większość dnia nikt się nie ładuje.

2. Gigantyczne koszty inwestycyjne (CAPEX)

Budowa jednej szybkiej stacji ładowania w Polsce to wydatek rzędu 250 000 – 450 000 zł netto.

• Sama ładowarka (HPC): Urządzenie o mocy 150 kW to koszt ok. 150-220 tys. zł.

• Przyłącze energetyczne: Doprowadzenie grubego kabla pod parkingiem i budowa stacji transformatorowej (jeśli sieć tego wymaga) potrafi kosztować kolejne 100-200 tys. zł.

• Utrzymanie i serwis: Każda stacja musi przejść regularne płatne przeglądy UDT (Urzędu Dozoru Technicznego) oraz serwis producenta, co generuje stałe koszty operacyjne.

3. Podatki i marża

• VAT (23%): W przeciwieństwie do paliw kopalnych, które bywały objęte tarczycami, ładowanie prądem zawsze obciążone jest pełną stawką VAT.

• Marża ryzyka: Rynek w Polsce wciąż się rozwija. Średnie wykorzystanie ładowarek jest niskie (stacje często stoją puste), więc operator musi narzucić wyższą marżę na każdą sprzedaną kilowatogodzinę, aby inwestycja zwróciła się w ciągu założonych 10 lat."

Napisano
  • Autor
Teraz, HelixSv napisał:

Za Gemini...

"Wysokie ceny na stacjach DC (prądu stałego) w Polsce w 2026 roku są efektem "kumulacji kosztów", których operatorzy nie są w stanie uniknąć. Choć cena samej energii na giełdzie bywa niska, to opłaty dodatkowe, infrastrukturalne oraz podatki stanowią lwią część tego, co widzisz na terminalu.

Oto szczegółowe zestawienie kosztów, które ponoszą operatorzy:

1. Koszty Dystrybucji i "Opłata Mocowa" (Największy wzrost w 2026)

W 2026 roku koszty przesyłu energii drastycznie wzrosły. Operatorzy stacji ładowania są traktowani jak odbiorcy przemysłowi, co wiąże się z:

• Opłatą mocową: Od 1 stycznia 2026 stawka ta dla firm wzrosła do 219,40 zł/MWh (skok o ponad 55% względem 2025 r.). Jest to opłata za samą gotowość sieci do dostarczenia dużej mocy w godzinach szczytu.

• Opłatą za moc zamówioną: Ładowarki DC potrzebują ogromnej mocy (np. 150-350 kW). Operator musi płacić za rezerwację tej mocy w sieci 24/7, nawet jeśli przez większość dnia nikt się nie ładuje.

2. Gigantyczne koszty inwestycyjne (CAPEX)

Budowa jednej szybkiej stacji ładowania w Polsce to wydatek rzędu 250 000 – 450 000 zł netto.

• Sama ładowarka (HPC): Urządzenie o mocy 150 kW to koszt ok. 150-220 tys. zł.

• Przyłącze energetyczne: Doprowadzenie grubego kabla pod parkingiem i budowa stacji transformatorowej (jeśli sieć tego wymaga) potrafi kosztować kolejne 100-200 tys. zł.

• Utrzymanie i serwis: Każda stacja musi przejść regularne płatne przeglądy UDT (Urzędu Dozoru Technicznego) oraz serwis producenta, co generuje stałe koszty operacyjne.

3. Podatki i marża

• VAT (23%): W przeciwieństwie do paliw kopalnych, które bywały objęte tarczycami, ładowanie prądem zawsze obciążone jest pełną stawką VAT.

• Marża ryzyka: Rynek w Polsce wciąż się rozwija. Średnie wykorzystanie ładowarek jest niskie (stacje często stoją puste), więc operator musi narzucić wyższą marżę na każdą sprzedaną kilowatogodzinę, aby inwestycja zwróciła się w ciągu założonych 10 lat."

Jeszcze raz.

To są ogólnodostępne dane. Nie jest to odkrycie Ameryki ;)

Jednak

1. Jakoś Tesla potrafi sprzedawać prąd taniej na swoich SC niż dajmy na to Ionity czy GreenWay. I to bez abo. A tamci bez abo zwyczajnie już rżną klienta. Czy Tesla dopłaca do każdego ładowania? ;)

2. Cały rynek, biorąc pod uwagę te oczywiste kwestie które przytoczyłeś by musiał jakoś dokładać i nie zauważyć faktu, że taniej byłoby produkować prąd z agregatu na gaz czy diesla. Natychmiast, bez załatwiania papierów na infrastrukturę i ciągnięcia grubego kabla.

Ja się odniosłem na samym początku do ceny produkcji prądu z benzyny, z silnika zamontowanego w aucie. Oczywiste jest, że z agregatu nawet na diesla, choćby z faktu większej wydajności silnika na ON, to będzie jeszcze bardziej korzystne.

Wg mnie, mamy do czynienia z jakimiś ogromnymi marżami na prąd na DC.

Może być jakies brakujące ogniwo o którym nie wiem.

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał:

Zobacz sobie jakie marże na paliwie mają stacje benzynowe, a jakie marże mają stacje ładowania.

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał:

Jakoś Tesla potrafi sprzedawać prąd taniej na swoich SC niż dajmy na to Ionity czy GreenWay. I to bez abo. A tamci bez abo zwyczajnie już rżną klienta. Czy Tesla dopłaca do każdego ładowania? ;)

GW jest bardziej chytry, a Tesli widać zależy żeby ujeżdżać Teselki. Możliwe też, żeTesla ma inną strukturę kosztów. Same ładowarki Tesli są na przykład tańsze niż te GW, ich serwis tez pewnie kosztuje mniej.

4 minuty temu, kravitz napisał:

Cały rynek, biorąc pod uwagę te oczywiste kwestie które przytoczyłeś by musiał jakoś dokładać i nie zauważyć faktu, że taniej byłoby produkować prąd z agregatu na gaz czy diesla. Natychmiast, bez załatwiania papierów na infrastrukturę i ciągnięcia grubego k

Nie jestem pewien jak z agregatu zrobić nagle 350 kW. Chyba w takim momencie pojawia sie czarna chmura, szczególnie jest jest uruchamiany na zimno. zlosnik

W Szwecji też ludzie narzekają, że ceny za ładowanie mają wielki rozstrzał. Niedojrzałość rynku.

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał:

Zobacz sobie jakie marże na paliwie mają stacje benzynowe, a jakie marże mają stacje ładowania.

Nie wiem czy tak można łatwo porównywać.

Stacja benzynowa to ogromna inwestycja, duży teren, itp. No w cholerę kasy na początek. Nawet jak to robisz na kredyt, to musisz zarobić na raty.

Stacja ładowania to 1-2 miejsca parkingowe, być może podnajmowane nawet na takiej stacji. Drogo może wyjść podciągnięcie kabla, ale…no właśnie. Agregat.

Serio mam wrażenie że coś pomijam w tej logice, bo to wydaje się zbyt oczywiste.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, HelixSv napisał:

Nie jestem pewien jak z agregatu zrobić nagle 350 kW. Chyba w takim momencie pojawia sie czarna chmura, szczególnie jest jest uruchamiany na zimno. zlosnik

Pod biurowcami zwykle stoją dużo większe, w kontenerach ;)

I fakt, pojawia się wtedy chmura.

Taka moc jednak, to kilka silników TDI jakby nie patrzeć. Nie musi byc taki generator jak od lokomotywy, który zwykle stoi w tych kontenerach biurowcowych ;)

A że krzywa ładowania w EV jest jaka jest, to te 350kW by było potrzebne tylko w jakiś dziwnych okolicznościach. Jakieś 2.0TDI jedno by wystarczyło do ładowania jednego EV.

Pewnie istnieją jakieś oczywiste generatory na duże budowy o jakich nie wiem, bo się tym nie zajmuję ;)

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał:

Serio mam wrażenie że coś pomijam w tej logice, bo to wydaje się zbyt oczywiste.

Oczywiście pomijasz. Mylą ci się koszty z cenami na rynku.

Koszty energii elektrycznej możesz sobie podejrzeć tutaj: https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn

Napisano
6 godzin temu, maras77 napisał:

Wiesz - generalnie stacja ładowania tez musi zarabiać. Muszą się zwrócić koszty inwestycyjne, konserwacji itp. A ładowanie nie jest szybkie, więc musi być duża marża na 1 kWh.

Na stacji benzynowej przy tankowaniu kierowcy zostawiają zapewne więcej kasy na godzinę - tylko jest to rozłożone na kilkunastu klientów jednej pompy. a stacja ładowania to maks 2 klientów na godzinę na stanowisku.

No ale na stacji benzynowej marża na paliwie jest niska i stacja zarabia jeśli sprzeda im czipsy i coca-colę. A taka stacja ładowania każdemu sprzeda po dwa obiady.

zlosnik

Napisano
4 godziny temu, HelixSv napisał:

- Co z kosztem serwisu i usterkowością? Niektóre EV ;-) nie wymagają serwisu.

To tylko propaganda twierdzi, że nie wymagają. Bo każde auto wymaga serwisu. One tylko nie wymagają wymiany oleju silnikowego, filtra tegoż oleju i filtra powietrza. A to tylko trzy pozycje z długiej listy czynności serwisowych, przewidzianych przy przeglądach okresowych. Bo układ kierowniczy, hamulcowy, zawieszenie, nadwozie i wyposażenie przecież są w autach takie same, niezależnie od napędu. A te rzeczy również (a nawet czasem bardziej) podlegają przeglądom.

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał:

No ale na stacji benzynowej marża na paliwie jest niska i stacja zarabia jeśli sprzeda im czipsy i coca-colę. A taka stacja ładowania każdemu sprzeda po dwa obiady.

zlosnik

Stacja ładowania ma jedną podstawową przewagę nad stacją benzynową - nie wymaga pracownika.

Obok mnie mam stacje elocity, z ceną prądu 85 gr. Stacja dziadowska, odpowiednik wallboxa za 500 zł z aliexpress, 22 kW, czyli zwykłe przyłącze trójfazowe, jakie idzie do domu jednorodzinnego.

Biorąc pod uwagę, że ma obłożenie dobowe pewnie 80%, nie wymaga nadzoru, serwisu, zapewne elocity ma jakieś korzystne umowy, pewnie jeszcze wzięli dofinansowanie z jakichś programów, bo to Park & Ride ( totalnie bez sensu skłaniać ludzi z elektrykami, aby przesiadali się w komunikację miejską, ale logika programów rządowych to wyższy poziom abstrakcji) to pewnie na koniec miesiąca mają ładnych parę zł zysku.

Napisano
Teraz, maras77 napisał:

Stacja ładowania ma jedną podstawową przewagę nad stacją benzynową - nie wymaga pracownika.

Obok mnie mam stacje elocity, z ceną prądu 85 gr. Stacja dziadowska, odpowiednik wallboxa za 500 zł z aliexpress, 22 kW, czyli zwykłe przyłącze trójfazowe, jakie idzie do domu jednorodzinnego.

Biorąc pod uwagę, że ma obłożenie dobowe pewnie 80%, nie wymaga nadzoru, serwisu, zapewne elocity ma jakieś korzystne umowy, pewnie jeszcze wzięli dofinansowanie z jakichś programów, bo to Park & Ride ( totalnie bez sensu skłaniać ludzi z elektrykami, aby przesiadali się w komunikację miejską, ale logika programów rządowych to wyższy poziom abstrakcji) to pewnie na koniec miesiąca mają ładnych parę zł zysku.

Bywają też stacje benzynowe niewymagające pracownika. A kiedyś bywały nawet na dużo większą skalę niż dziś (np. stacje Neste). I okazało się, że ten model biznesowy się nie sprawdza, bo bardziej się opłaca płacić pracownikowi pensję i sprzedawać dodatkowo coca-colę i hot-dogi niż ograniczyć koszty pracownika i liczyć tylko na marżę ze sprzedaży paliwa. Coca-cola i hot-dogi mają dużo wyższe marże, dlatego każda stacja stara się mieć kącik do wypicia kawy i minisklep. A czasem nawet całkiem spory sklep, bo na tym się zarabia. Operatorzy ładowarek też zaczynają ten fakt odkrywać.

ok

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Jakoś Tesla potrafi sprzedawać prąd taniej na swoich SC niż dajmy na to Ionity czy GreenWay. I to bez abo. A tamci bez abo zwyczajnie już rżną klienta. Czy Tesla dopłaca do każdego ładowania? ;)

% obłożenia stacji Tesli jest wielokrotnie większy niż ionity czy GW.

Przyczyny są przynajmniej 2:

• EV Tesli poruszających się po drogach jest stosunkowo dużo w porównaniu do innych producentów.

• Cena na stacjach Tesli jest bez konkurencji, więc wszyscy użytkownicy tych aut ładują się na innych stacjach wyłącznie jeśli nie ma w okolicy SC.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał:

To tylko propaganda twierdzi, że nie wymagają. Bo każde auto wymaga serwisu. One tylko nie wymagają wymiany oleju silnikowego, filtra tegoż oleju i filtra powietrza. A to tylko trzy pozycje z długiej listy czynności serwisowych, przewidzianych przy przeglądach okresowych. Bo układ kierowniczy, hamulcowy, zawieszenie, nadwozie i wyposażenie przecież są w autach takie same, niezależnie od napędu. A te rzeczy również (a nawet czasem bardziej) podlegają przeglądom.

Tak, tylko trzy pozycje. phi

Na pewno? Zawsze?

Ciekawostka. Tydzień temu (czyli dwa dni przed sprzedażą) dałem moją Teslę na państwowy przegląd (obowiazkowy po 3 latach). To ten, który "Tesle kompulsywnie oblewają, bo ludzie nie są zmuszani aby jeździć co chwila na przeglądy specjalistów z aso".

Wynik przeglądu technicznego Tesli Y RWD SR:

Przebieg: 79500 km

Usterek: 0

Zaleceń: 0

Na serwisowanie Y przez prawie 3 lata wydałem 150 pln, bo sam wymieniłem filtr kabinowy.

A teraz porównanie do pheva...

Kia Sportage phev

Szacowany koszt przeglądów przez 80000km i 3 lata - 27000 sek (z jakimś abo 17250 sek). Odpowiednio 10800 pln i 7000 pln!

Napisano
21 godzin temu, kravitz napisał:

1. Nie ponad 10 kWh z litra, tylko raczej poniżej 10 kWh ma litr benzyny.

2. Zakładając dobrą sprawność tej jednostki, realnie będzie bliżej 3 kWh.

3. Pozostaje jeszcze kwestia wrzucenia tego do baterii i tu dodatkowe straty.

4. Aktualnie paliwa są u nas dość tanie, a prąd dość drogi, a to też trochę zakrzywia horyzont.

5. Pomijam już inwestycje w nową infrastrukturę, i chęć zwrotu inwestycji, więc prąd DC musi być droższy. Ale to użytkownika nie interesuje.

6. Tak samo jak nie interesowało gdy prąd był po 0,32 grosze, a na stacjach DC było darmo.

7. Takich wahań i kuriozów jest więcej, choćby na rynku opałowym.

8. Przykładowo we Francji 1 kWh DC to ok. 1,40 zł, a litr paliwa na tej samej autostradzie to ok. 8 zł. I tu już się mocno nie spina.

9. Dlatego aktualnie bateryjki powyżej 100 kWh są fajne w tym kontekście, tak samo jak i hybrydy w trasie ;)

10. Nie ma się czym podniecać , będzie tylko drożej finalnie, wszędzie zlosnik

11. Tak aktualnie prąd jest po podwyżkach, a benzyna po obniżkach. Przyjdzie wyrównanie, spokojnie oki

12. To już było i jest. Chevrolet Volt / Opel Ampera, BMW i3 REX

BTW. Ionity bezpośrednie abonamenty u nich już wprowadziło jako roczne, no ale rozmawiamy o sytuacji, gdzie km w trasie pożerane są każdego dnia, więc to jest pomijalne zlosnik

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał:

Minęły 4 lata w obecnym EV i przeglądy mimo wszystko to filtr kabinowy i na siłę wymiana płynu hamulcowego oraz klocków z tyłu (ESP) ale to wynik mojego stylu jazdy i warunków w jakich jeżdżę.

Zazwyczaj w każdym nowym aucie tak to wygląda, olej, filtry i do domu. Tylko faktury jakieś dziwnie wysokie.

Chyba, że kupujesz jakieś tryple i masz inne doświadczenia, to opowiedz nam o tym oki

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał:

Tak, tylko trzy pozycje. phi

Na pewno? Zawsze?

Ciekawostka. Tydzień temu (czyli dwa dni przed sprzedażą) dałem moją Teslę na państwowy przegląd (obowiazkowy po 3 latach). To ten, który "Tesle kompulsywnie oblewają, bo ludzie nie są zmuszani aby jeździć co chwila na przeglądy specjalistów z aso".

Wynik przeglądu technicznego Tesli Y RWD SR:

Przebieg: 79500 km

Usterek: 0

Zaleceń: 0

Na serwisowanie Y przez prawie 3 lata wydałem 150 pln, bo sam wymieniłem filtr kabinowy.

Kia Sportage phev

Szacowany koszt przeglądów przez 80000km i 3 lata - 27000 sek (z jakimś abo 17250 sek). Odpowiednio 10800 pln i 7000 pln!

Przykładowy zakres czynności z serwisu Forda po 80kkm (ZTCP Jag ma dłuższy ale się nim w aplikacji nie chwali to nie miałem skąd skopiować):

Wprowadzenie pojazdu do warsztatu

• Szyba przednia, spryskiwacze, wycieraczki -- Sprawdź działanie i stan, w razie potrzeby wyreguluj/napraw/wymień (wymagane oddzielne zlecenie)

• Wskaźniki, lampki ostrzegawcze/kontrolne i sygnał dźwiękowy -- Sprawdzić działanie

Wnętrze pojazdu

• Filtr przeciwpyłkowy -- Wymienić

• Światła zewnętrzne i odpowiednie lampki kontrolne; oświetlenie tablicy rozdzielczej -- Sprawdzić działanie / stan

• Pasy bezpieczeństwa, klamry i zaczepy -- Całkowicie rozwiń taśmę pasa ze zwijacza, sprawdź taśmę pod kątem uszkodzeń, zapnij i odepnij klamrę, sprawdź działanie

• Kamizelka odblaskowa -- Sprawdź dostępność - o ile ma zastosowanie

• Apteczka -- Sprawdź dostępność i datę ważności - o ile ma zastosowanie

• Lampka kontrolna przeglądu/wymiany oleju lub funkcja inteligentnego monitorowania trwałości oleju (IOLM) -- Resetuj po każdej wymianie oleju - jeśli dotyczy

• Układ dolotowy powietrza (czujnik MAF) -- Wykonaj resetowanie danych (IDS)

• Trójkąt ostrzegawczy -- Sprawdź dostępność - o ile ma zastosowanie

• Hamulec ręczny -- Sprawdzić działanie / wyregulować

Na zewnątrz pojazdu

• Zawiasy drzwi -- Sprawdzić działanie / nasmarować

• Zamek pokrywy silnika/zaczep i zawiasy + -- Sprawdzić działanie / nasmarować

• Przegląd rejestracyjny -- Sprawdź pod kątem daty następnego przeglądu rejestracyjnego - o ile ma zastosowanie

• Test emisji -- Sprawdź pod kątem daty następnego testu emisji - o ile ma zastosowanie

• Silnik -- Dolać oleju silnikowego

• Rejestr obsługi pojazdu i naklejka przypominająca -- Uaktualnij rejestr obsługi pojazd (Książkę serwisową/Elektroniczny rejestr obsługi pojazdu (DSR)) i przylep naklejkę na słupku B po stronie kierowcy

• Opony -- Wyregulować ciśnienie

• Prowadnica elektrycznie sterowanej rolety -- Oczyszczenie i nasmarowanie, informacje znajdują się w Podręczniku warsztatowym w części Procedury ogólne, rozdział 501-04; konieczne jest oddzielne Zlecenie naprawy (LTS 43 356 4)

• Układ kontroli ciśnienia powietrza w oponach -- Wyreguluj ciśnienie powietrza w oponach, zresetuj - jeśli dotyczy

• Nakrętki koła -- Dokręcić odpowiednim momentem i sprawdzić pod kątem poprawności typu ("(zastosuj moment ", wheel-nut-torque, " Nm)")

• Koło zapasowe -- Wyregulować ciśnienie, sprawdzić zużycie - stan (zapisać głębokość bieżnika) ________mm

Pod pokrywą silnika

• Silnik, pompa podciśnieniowa, nagrzewnica, chłodnica -- Sprawdzić pod kątem uszkodzenia i nieszczelności

• Serwo hamulcowe i pompa hamulcowa/sprzęgła -- Sprawdź pod kątem uszkodzenia i wycieków (gdzie widoczne)

• Zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego i zbiorniki płynu spryskiwaczy -- Sprawdzić /uzupelnić poziomy płynów w razie konieczności - w przypadku nienormalnej utraty płynu konieczne jest oddzielne zlecenie, aby stwierdzić usterkę i usunąć ją

• Filtr paliwa -- Usunąć wodę

• Dodatkowe paski napędowe -- Sprawdzić stan

• Kolektor wydechowy i osłony cieplne -- Sprawdź pod kątem uszkodzeń, nieszczelności i bezpieczeństwa

• Końcówki akumulatora -- Oczyścić, jeśli to konieczne / nasmarować

• Plyn chłodzący -- Sprawdzić temperaturę krzepnięcia: _____°C

• Przewody elektryczne, przewody elastyczne, przewody oleju i paliwa -- Sprawdzić pod kątem położenia, uszkodzeń, otarć, nieszczelności

• Ustawienie reflektorów -- Sprawdź - wyreguluj ustawienie w razie potrzeby

• Płyn hamulcowy -- Sprawdzić /uzupelnić poziomy płynów w razie konieczności - w przypadku nienormalnej utraty płynu konieczne jest oddzielne zlecenie, aby stwierdzić usterkę i usunąć ją

Pod pojazdem

• Elementy mocowania nadwozia i rama -- Sprawdź elementy mocowania nadwozia do ramy pod kątem pęknięć i naprężenia

• Rury, przewody elastyczne, przewody elektryczne, olejowe i paliwowe, rura wydechowa -- Sprawdzić pod kątem położenia, uszkodzeń, otarć, nieszczelności

• Przedni i tylny mechanizm różnicowy -- Sprawdź pod kątem wycieków oleju

• Przeguby wału napędowego (4x4) -- Smar

• Układ kierowniczy, zawieszenie, przeguby kulowe, drążki kierownicze, osłony gumowe -- Sprawdzić pod kątem uszkodzeń, zużycia, bezpieczeństwa i zużycia części gumowych

• Układ hamulcowy -- Przy zdjętych kołach/bębnach, sprawdź klocki hamulcowe, tarcze, okładziny pod kątem zużycia i sprawdź cylindry hamulcowe pod kątem wycieków oraz stan bębnów; sprawdź gumowe przewody / elementy pod kątem zniszczenia. (Częściej w ciężkich warunkach eksploatacji*).

• Opony -- Sprawdzić zużycie i stan, zwłaszcza bocznej ściany opony, zanotować głębokość bieżnika PP ___ mm, LP ___ mm, LT ___ mm, PT ___ mm

• Skrzynka rozdzielcza -- Sprawdź pod kątem wycieków oleju

• Przekładnia automatyczna -- Sprawdź pod kątem wycieków oleju

• Silnik, przekładnia, tylny most/tylna oś -- Sprawdzić pod kątem uszkodzenia i nieszczelności

• Silnik -- Spuścić olej i wymienić filtr oleju ("(zastosuj moment ", oil-filter-torque, " Nm)")

• Łożyska kół -- Sprawdź luz osiowy

• Podwozie + -- Sprawdzić stan powłoki PCV

Kontrola Bezpieczeństwa

• Kontrola Bezpieczeństwa -- Kontrola powiązana z testem drogowym. Sprawdzić układ przeniesienia napędu, rozrząd, zawieszenie, przeguby kulowe, układ kierowniczy, osłony gumowe - Kontrola rozszerzona

Przedłużony Okres Obsługi

• Oględziny nadwozia i powłoki lakierniczej -- Co 12 lub 24 miesiące, w zależności od wersji pojazdu i daty produkcji/rejestracji.Wykonywane podczas operacji oznaczonych (+) powyżej, patrz szczegółowa Karta przeglądów - jeśli dotyczy (LTS 54 555 1 +)

• Układ hamulcowy -- Co 2 lata, wymienić płyn hamulcowy (LTS 12 154 4)(Czesciej w przypadku trudnych warunków eksploatacji)

• Pasek napędu wałków rozrządu i napinacz (procedurę wymiany paska rozrządu można znaleźć w PTS) -- Co 240 000 km lub 10 lat - Wymienić (LTS 21 304 9 / 21 306 5)

• Układ chłodzenia -- Co 240 000 km/10 lat - Opróżnij, przepłucz i napełnij płynem Super Plus(LTS 24 122 4)

• Przekładnia automatyczna -- Co 240 000 km/10 lat - Wymienić płyn (LTS 17 115 5) - Częściej w przypadku holowania

• Skrzynka rozdzielcza -- Co 240 000 km/10 lat - Wymienić płyn (LTS 16 333 5) - Częściej w przypadku holowania

• Dodatkowe paski napędowe -- Co 240 000 km/10 lat - Wymiana - Przedni pasek napędu osprzętu - częściej w ciężkich warunkach eksploatacji (LTS 21 567 5)

• Przedni i tylny mechanizm różnicowy -- Co 240 000 km/10 lat - Wymienić płyn (LTS 14 900 5) - Częściej w przypadku holowania

Dodatkowe usługi i oferty * (w opcji - na żądanie klienta / opłacane osobno)

• Zbiornik AdBlue -- Napełnij/uzupełnij poziom płynu w zbiorniku w razie potrzeby (LTS 23 556 1)

• Filtr ochronny MicronAir (należy wymienić po 12 miesiącach lub 30 000 km, zależnie od tego, co nastąpi wcześniej) -- Zastosuj, by zwiększyć ochronę przed różnymi rodzajami wirusów.

• Pakiet czynności obsługowych układu klimatyzacji -- Sprawdzenie układu klimatyzacji. Zastosowanie środka czyszczącego układ klimatyzacji w układzie rozprowadzania powietrza. (LTS 54 552 4)

Zużycie związane z eksploatacją

• Pióra wycieraczek (przednie i/lub tylne) -- Wymienić

• Tłumiki / układ wydechowy -- Wymienić

• Amortyzatory i części zawieszenia -- Wymienić

• Opony -- Wymienić

• Przednie klocki i tarcze hamulcowe / tylne klocki i tarcze hamulcowe / tylne szczęki hamulcowe -- Wymienić

Próba drogowa

• Próba drogowa -- Wykonaj próbę drogową po przeglądzie okresowym

Pogrubiłem to, co dotyczy stricte auta spalinowego. Owszem, to więcej niż trzy pozycje ale nadal niewielki procent wszystkich czynności. W elektrycznym zapewne będzie w tym miejscu lista punktów związanych z napędem elektrycznym, więc długość listy się nie zmieni. Widać wyraźnie, że brak serwisu to nie jest coś związanego z autami elektrycznymi lecz wymysł Melona. Ja na przykład wolę jeśli ktoś regularnie sprawdza czy mam dokręcone koła, sprawne hamulce, zawieszenie, pasy bezpieczeństwa, klimatyzację, trójkąt niepołamany czy nieprzeterminowane wyposażenie apteczki, wymienia płyn hamulcowy, chłodniczy, filtry klimatyzacji oraz czyści układ. Może też dbać o ważność przeglądów technicznych i ciśnienie powietrza w kole zapasowym.

Przy okazji zauważam, że pociągi też mają napęd elektryczny a mimo to przechodzą regularnie drobiazgowe przeglądy.

ok

Edytowane przez Ryb

Napisano

Dzisiaj moja radość sięgnęla zenitu. Otworzyli drugą ładowarkę, 350 m od mojego domu, dwa porty i cena 0,85 gr/kWh

Więc w promieniu 500 m mam trzy porty ładowania z ceną 85 gr/kWh.

Tylu elektryków nie ma w okolicy, aby te ładowarki zająć. hehe

Napisano
52 minuty temu, maras77 napisał:

Dzisiaj moja radość sięgnęla zenitu. Otworzyli drugą ładowarkę, 350 m od mojego domu, dwa porty i cena 0,85 gr/kWh

dokup 2 elektryki i zajmiesz wszystkie d_01

Napisano
W dniu 1.02.2026 o 07:34, HelixSv napisał:

To znacznie więcej niż ja skromny w Skodzie.

x2 przez 4lata wymieniłem filtr p.pyłkowy za 50zeta, i to węglowy.

W dniu 1.02.2026 o 07:34, HelixSv napisał:

Kia Sportage phev

Jaki zakres przeglądu ?

Ojciec robił Kia PHEV ostatnio bodajże po 6latach, AFAIr wspominał o 1kzł

Napisano
34 minuty temu, sherif napisał:

To znacznie więcej niż ja skromny w Skodzie.

x2 przez 4lata wymieniłem filtr p.pyłkowy za 50zeta, i to węglowy.

W nowej na gwarancji? Nie trzeba jeździć do serwisu. Nie wierzę. zlosnik

34 minuty temu, sherif napisał:

Jaki zakres przeglądu ?

Ojciec robił Kia PHEV ostatnio bodajże po 6latach, AFAIr wspominał o 1kzł

Obowiazkowy według ASO.

Możliwe, że Sportage droższy, no i w Szwecji. No ale jak porównuję Teslę w Szwecji do Kiji w Szwecji, więc raczej dobrze.

Napisano
9 godzin temu, HelixSv napisał:

W nowej na gwarancji? Nie trzeba jeździć do serwisu. Nie wierzę. zlosnik

Trzeba, ale za to się nic nie płaci skromny.

9 godzin temu, HelixSv napisał:

Obowiazkowy według ASO.

Możliwe, że Sportage droższy, no i w Szwecji. No ale jak porównuję Teslę w Szwecji do Kiji w Szwecji, więc raczej dobrze.

To nadal jakiś absurd. Wcześniej rodzice mieli Sportage i też kosztowało to skromnie.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Trzeba, ale za to się nic nie płaci skromny

Musiałeś miec wykupiony pakiet przegladow na 4 lata, jak u mnie bylo. Chyba, ze dodali do auta przy sprzedaży.

Napisano
W dniu 4.02.2026 o 20:34, maras77 napisał:

Niech korzyści finansowe nie przysłonią Ci wszelkich innych niedogodności używania EV skromny

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj nareszcie jakieś ładowanie w normalnej cenie, bo przecież ile można jeździć za 80 gr/kWh.

Screenshot_20260228_103910.jpg

22kW mocy przyłączeniowej to tak na limicie prawie zlosnik

Screenshot_20260228_102546.jpg

Napisano

Jakiej cenie. Dzisiaj to normalnie prosto z PV idzie ).

Trzeba odrobić pusty styczeń.

• 1 miesiąc później...
Napisano
17 godzin temu, iwik napisał:

Chyba rekord

Lubie te wrzutki z taryfy dynamicznej, choć ciekawsze były zimą phi

Napisano
18 godzin temu, iwik napisał:

Chyba rekord

Screenshot_20260406-160941_Pstryk.png

pstryk? Jak tak, masz może podsumowanie za cały rok z godzinami ładowania?

Napisano
2 godziny temu, komor napisał:

Lubie te wrzutki z taryfy dynamicznej, choć ciekawsze były zimą phi

Nie mów, pstryk zadziwiająco dobrze wychodził zimą. Roczne saldo, nawet bez magazynu zapewne znacznie poniżej rynku

Napisano
9 minut temu, format napisał:

Nie mów, pstryk zadziwiająco dobrze wychodził zimą. Roczne saldo, nawet bez magazynu zapewne znacznie poniżej rynku

Nie kwestionuje. Kwestia umiejętności zarządzania energią. Przy G11 myślę innymi kategoriami zlosnik

Napisano
12 godzin temu, lucash napisał:

pstryk? Jak tak, masz może podsumowanie za cały rok z godzinami ładowania?

Nie mam pełnych statystyk godzinowych.

W 2025 (czerwiec-grudzień) pokazuje mi średni pełny koszt kWh 79 groszy brutto po wszystkich opłatach). Samo ładowanie auta jest na pewno poniżej tego poziomu, bo tu mogę realnie wybrać sobie najtańsze godziny. Pompa ciepła jest na drugim biegunie, bo najwięcej zużywa zimą gdy jest najdrożej i ssie całą dobę.

Nie mam magazynu energii.

Listopad - luty na 100 % wyszły by taniej w urzędowej taryfie G12 niż w dynamicznej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Podliczyłem sobie koszt samego ładowania auta w tym miesiącu.

Od razu mówię, że jest to wyjątek od reguły, bo było święto, do tego w weekendy świeciło i wiało.

Ale podsumowując: w kwietniu naładowałem auto na cały miesiąc jeżdżenia za ok -45 zł (minus czterdzieści pięć złotych polskich).

Napisano
20 godzin temu, iwik napisał:

Podliczyłem sobie koszt samego ładowania auta w tym miesiącu.

Od razu mówię, że jest to wyjątek od reguły, bo było święto, do tego w weekendy świeciło i wiało.

Ale podsumowując: w kwietniu naładowałem auto na cały miesiąc jeżdżenia za ok -45 zł (minus czterdzieści pięć złotych polskich).

Jednym słowem e-bajka się kończy.

Napisano
W dniu 27.04.2026 o 15:10, mrBEAN napisał:

Jednym słowem e-bajka się kończy.

W ten weekend w ogóle jakieś absurdalne ceny na TGE. Dzisiaj ok 90 groszy na minusie, jutro będzie ponad złotówka. A w baterii nie ma miejsca. Jak tu żyć?

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał:

W ten weekend w ogóle jakieś absurdalne ceny na TGE. Dzisiaj ok 90 groszy na minusie, jutro będzie ponad złotówka. A w baterii nie ma miejsca. Jak tu żyć?

Przepalaj na pierdoły. Fontanna, oświetlenie domu w dzień itp.

Napisano
W dniu 1.05.2026 o 12:47, iwik napisał:

Nagrzewnica, grzejniki na ogród i podgrzewać atmosferę palacz

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał:

Nagrzewnica, grzejniki na ogród i podgrzewać atmosferę palacz

No właśnie nie mam farelek hehe

I chyba to już lekkie przegięcie by było zlosnik

A za kwiecień ładnie wyszło ogólnie:

Screenshot_20260508-180719_Pstryk.png

Do tego oczywiście akcyza, VAT, prowizja sprzedawcy i przesył.

Edytowane przez iwik

Napisano
18 minut temu, iwik napisał:

No właśnie nie mam farelek hehe

I chyba to już lekkie przegięcie by było zlosnik

A za kwiecień ładnie wyszło ogólnie:

Screenshot_20260508-180719_Pstryk.png

Do tego oczywiście akcyza, VAT, prowizja sprzedawcy i przesył.

@dyniek000 czytaj i wyciągnij wnioski 👍

Napisano

Wlasnie dorobiłem się 2giego punktu zazdrości wobec "bogaczy z domków" facepalm

Pierwszy to jest garaż, w którym można dłubać. W bloku go niestety nie mam.

A drugi jest nowy- zarządzanie energią slini