Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing po nowemu

Featured Replies

Napisano

Liczyl ktoś czy to sie jeszcze opłaca dla auta 300 tys.

W nowych przepisach nadal jest problem z sprzedażą, ze trzeba na żonę darowiznę robic ;) ?

@Maciej__ liczę na Ciebie ;)

Napisano

Opłaca to się każdemu co innego, może ktoś nie chcieć pozbywać się auta po leasingu.

"Problem ze sprzedażą" będzie jeszcze większy, bo co prawda nie zdążyli jeszcze, ale darowiznę mają ukrócić całkowicie.

Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał:

W nowych przepisach nadal jest problem z sprzedażą, ze trzeba na żonę darowiznę robic ;) ?

Wiem że to niecoofftopic Ale to można zrobić darowiznę na żonę jeżeli nie ma się rozdzielności majątkowej? Bo do tej pory myślałem że musi być troszeczkę dalszy członek rodziny

Napisano
  • Autor
10 minut temu, delco napisał:

Wiem że to niecoofftopic Ale to można zrobić darowiznę na żonę jeżeli nie ma się rozdzielności majątkowej? Bo do tej pory myślałem że musi być troszeczkę dalszy członek rodziny

Moja ma . Natomiast darowizna bez podatku jest tylko chyba najbliżej rodziny . Brat , zona , rodzicie ... dorosłe dzieci.

Napisano

Od tego roku miał wejść przepis mówiący o tym że osoba obdarowana mogła sprzedać auto bez podatku po trzech latach ale na tą chwilę jest jeszcze po staremu.

Napisano
1 minutę temu, KYRTAP napisał:

Od tego roku miał wejść przepis mówiący o tym że osoba obdarowana mogła sprzedać auto bez podatku po trzech latach ale na tą chwilę jest jeszcze po staremu.

A to podstępna zmiana... Słyszałeś może na jak długo odłożony jest ten przepis? Bo jestem żywo zainteresowany.

Napisano

Godzinę temu, Marcin79 napisał:

Nie pomogę, nie rozkminiałem ostatnio.

Miało się zmienić, że sprzedaż bez podatku dopiero po 3 latach od darowizny.

Ale nie wiem czy to już weszło czy nie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Według chata gpt nie weszło i nie ma szans żeby weszło w tym roku

Napisano
Teraz, delco napisał:

Według chata gpt nie weszło i nie ma szans żeby weszło w tym roku

Z rezerwa podchodzę do takich informacji z chata, więc lepiej sprawdzić u źródła ok

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Z rezerwa podchodzę do takich informacji z chata, więc lepiej sprawdzić u źródła ok

Też podchodzę z dużą rezerwą do informacji z czata ale jest niedziela około południa - jak dla mnie czat jest jedyną dostępną informacją w chwili obecnej..

Bo u ministra finansów na telefonie jest nagranie "jestem na basenie i oddzwonię za dwie godziny"...

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie pomogę, nie rozkminiałem ostatnio.

Mozna tylko 100 odliczyć. A jak sie przy sprzedaży? I jak sprzedac ?

Btw qrde co za czasy ;)

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał:

Kojarzę jakieś dyskusje, że proponowany przepis był dziurawy : wystarczyłoby żeby dołożyć jeszcze jedną osobę w łańcuszku czyli darowizna ja<>żona<>teściowa i teściowa można sprzedać za 6mc jak dotychczas.

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

Nie pisał że nie ma rozdzielności, więc zakładam że ma.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

A to podstępna zmiana... Słyszałeś może na jak długo odłożony jest ten przepis? Bo jestem żywo zainteresowany.

Nie wiem na jak długo ale w grudniu się tym bardzo interesowałem bo przepisywałem auto na żonę

Napisano
1 godzinę temu, Marcin79 napisał:

Mozna tylko 100 odliczyć.

Był już tu @PawelWaw z odliczeniem 225 od elektryków, ewentualnie 150 "dla plug-inów"?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, Piotrus napisał:

Kojarzę jakieś dyskusje, że proponowany przepis był dziurawy : wystarczyłoby żeby dołożyć jeszcze jedną osobę w łańcuszku czyli darowizna ja<>żona<>teściowa i teściowa można sprzedać za 6mc jak dotychczas.

niezle kombinacje, jakb to prawo nie moglo byc proste...

Napisano
48 minut temu, ZUBERTO napisał:

Był już tu @PawelWaw z odliczeniem 225 od elektryków, ewentualnie 150 "dla plug-inów"?

dziekuje jem

przy tych korzysciach ktore jeszcze do niedawna byly ciezko kupic cos innego niz EV.

tak na szybko:

• zwrot 30 000 zl

• buspasy

• darmowe prakowanie w kazdym miescie w Polsce

• koszty 225 000 zl

• prestiz

• zazdrosc sasiada

Napisano
  • Autor
49 minut temu, PawelWaw napisał:

dziekuje jem

przy tych korzysciach ktore jeszcze do niedawna byly ciezko kupic cos innego niz EV.

tak na szybko:

• zwrot 30 000 zl

• buspasy

• koszty 225 000 zl

• prestiz

• zazdrosc sasiada

I jazda nad morze w stylu retro jak nie bylo jeszcze autostrady ;) ekstra ;)

Napisano
53 minuty temu, PawelWaw napisał:

dziekuje jem

tak na szybko:

• zwrot 30 000 zl

• buspasy

• koszty 225 000 zl

• prestiz

• zazdrosc sasiada

Jak widać to za mało żeby masowo kupować elektryki

I jeszcze mydlisz oczy tym idzie to z kimś oszczędnościami typu 30000 zł albo darmowe parkowanie w każdym mieście w Polsce..

Napisano
5 minut temu, Marcin79 napisał:

I jazda nad morze w stylu retro jak nie bylo jeszcze autostrady ;) ekstra ;)

Mozna pociagiem zlosnik

Napisano
17 godzin temu, delco napisał:

Jak widać to za mało żeby masowo kupować elektryki

I jeszcze mydlisz oczy tym idzie to z kimś oszczędnościami typu 30000 zł albo darmowe parkowanie w każdym mieście w Polsce..

Niestety, ale mylisz sie. W 2025 sprzedano ponad 50tys ev, czyli blisko połowę wszystkich zarejestrowanych elektryków w PL. A napisalem niestety, bo odczuwam na własnej skórze masowy wzrost ev na buspasach i na darmowych ładowarkach w robocie. Dzisiaj byłem zaraz po 8 i ostatnia wolna złapałem, a jeszcze niedawno rzadko kiedy wszystkie były zajęte (16szt).

A darmowe parkowanie w płatnych strefach to nie mydlenie tylko fakt, na którym tez mozna sporo oszczędzić, jak sie ma np 2 dzieci studiujące w centrum i dojeżdżające na uczelnie autem ;)

Napisano
20 minut temu, zinger napisał:

Niestety, ale mylisz sie. W 2025 sprzedano ponad 50tys ev, czyli blisko połowę wszystkich zarejestrowanych elektryków

A ile wszystkich nowych samochodów zarejestrowano w roku 2025? Pytam w kontekście czy większość nowych rejestracji to elektryki?

Napisano
22 godziny temu, Marcin79 napisał:

Z ubolewaniem stwierdzam, że to już są pomyje po tym co było kiedyś.

Zabił leasingi "Nowy polski ład", przynajmniej dla osób z JDG co tam jechały sobie na podatku liniowym.

Większości bardziej opłacało się przejście na ryczałt, co juz wali ostro po leasingu, bo w ogóle tego od podatku się nie odpisze. A odpisanie części VAT to są duperele. Owszem można się nad tym pochylić, ale jednak wiąże się to z małą kasą, a z pewnymi komplikacjami, jak np szukanie jelenia na darowiznę, zabawy z leasingami, papierologią, czy ewentualnymi mandatami.

U mnie Tesla na tą chwilę to ostatnie auto wzięte na leasing.

Jest jeszcze jedna "marchewka". W grupie VAG jak się bierze auto na ich leasing, często zbliżony do "za darmo", dostaje się wtedy lepszą cenę na auto.

Ja się tutaj dopytam o najem długoterminowy.

Czy od faktury za najem odpisuje się cały VAT? Czy tak samo jak "normalnie"? Tj. z deklaracją?

I co w przypadku wykupu auta z najmu? Jakieś niespodzianki z podatkami?

Napisano
29 minut temu, kravitz napisał:

Zabił leasingi "Nowy polski ład", przynajmniej dla osób z JDG co tam jechały sobie na podatku liniowym.

Nie zabił a utrudnił, ustawodawca przymusza nas do coraz kreatywniejszej księgowości po prostu. Do tego zostałem najchojniejszym członkiem rodziny, wszystkim auta daruje na 6 miesięcy, co prawda potem im zabieram ale godzą się na to zlosnik Póki furtka jest uchylona to trzeba przez nią przechodzić, jak ją zamkną to będziemy jakoś skakać przez płot.

Co do najmu ścieżki nie znam, będę się dopiero uczyć za 2,5 roku.

Wy mi lepiej powiedzcie jak pozbyć się auta wziętego w 2020 roku na własność, wpisanego do środków trwałych w JDG. Sprzedając płacimy od pełnej kwoty dochodowy, 100% VAT, chyba już bez składki zdrowotnej. Te podatki zapewne przewyższą sumę amortyzacji więc delikatnie strzał w kolano. 6 lat po wypisaniu ze środków trwałych trochę nie wchodzi w rachubę. Ma ktoś jakiś patent na taki przypadek?

Napisano
9 minut temu, komor napisał:

Wy mi lepiej powiedzcie jak pozbyć się auta wziętego w 2020 roku na własność, wpisanego do środków trwałych w JDG. Sprzedając płacimy od pełnej kwoty dochodowy, 100% VAT, chyba już bez składki zdrowotnej. Te podatki zapewne przewyższą sumę amortyzacji więc delikatnie strzał w kolano. 6 lat po wypisaniu ze środków trwałych trochę nie wchodzi w rachubę. Ma ktoś jakiś patent na taki przypadek?

Możesz darować, wpisać wartość darowanego pojazdu i zapłacić od tego vathmm

Napisano
14 minut temu, komor napisał:

Do tego zostałem najchojniejszym członkiem rodziny, wszystkim auta daruje na 6 miesięcy, co prawda potem im zabieram ale godzą się na to zlosnik

Mam nadzieje, ze nie w postaci zwrotnej darowizny tego samego auta ;)

Napisano

A ile wszystkich nowych samochodów zarejestrowano w roku 2025? Pytam w kontekście czy większość nowych rejestracji to elektryki?

Nie masz neta?;) Wg Chata ev stanowiły 7% wszystkich nowych w 2025 w Polsce, co nie stoi w sprzeczności ze stwierdzeniem, ze zeszly rok byl rekordowy pod wzgledem sprzedazy ev a doplaty istotnie siendo tego przyczynily. A jako wieloletni użytkownik ev, obiektywnie stwierdzam, ze ilość elektryków zauważalnie wzrosła w ostatnim roku na naszych drogach.

Za to nigdzie nie pisalem, ze ev stanowiły wiekszosc nowych rejestracji.

Edytowane przez zinger

Napisano
13 minut temu, goden napisał:

Możesz darować, wpisać wartość darowanego pojazdu i zapłacić od tego vathmm

W pierwszej linii darowizna, obdarowany musi płacić od tego VAT? Tylko, że tutaj chyba nie działa karencja 6 msc jak w przypadku leasingu. Właśnie nie studiowałem takiego przypadku jeszcze.

8 minut temu, Maciej__ napisał:

Mam nadzieje, ze nie w postaci zwrotnej darowizny tego samego auta ;)

Takie cuda to już nie u mnie, obdarowany jest obdarowanym oki

Napisano
3 minuty temu, komor napisał:

W pierwszej linii darowizna, obdarowany musi płacić od tego VAT? Tylko, że tutaj chyba nie działa karencja 6 msc jak w przypadku leasingu. Właśnie nie studiowałem takiego przypadku jeszcze.

Takie cuda to już nie u mnie, obdarowany jest obdarowanym oki

kiedyś taki myk robiłem - obdarowany nic nie płaci. Ty jak darujesz nie masz przychodu więc dochodowy omijasz, ale vat trzeba zapłacić - zgodnie z szacowaną wartością na umowie darowizny

Napisano
35 minut temu, komor napisał:

Nie zabił a utrudnił, ustawodawca przymusza nas do coraz kreatywniejszej księgowości po prostu. Do tego zostałem najchojniejszym członkiem rodziny, wszystkim auta daruje na 6 miesięcy,

Dla sporej części zabił, bo właśnie przeszli na ryczałt. A odliczenie połowy VAT to nie jest już taka wielka marchewka.

Dodatkowo zabijają limity cen na auta. jeszcze na elektryki zostały tylko w miarę wysokie.

Napisano
46 minut temu, zinger napisał:

Nie masz neta?;) Wg Chata ev stanowiły 7% wszystkich nowych w 2025 w Polsce, co nie stoi w sprzeczności ze stwierdzeniem

I pozwala napisać do @PawelWaw - że przytoczone przez niego bonusy z zakupu elektryka są nadzwyczajnie słabe

Napisano
22 minuty temu, delco napisał:

I pozwala napisać do @PawelWaw - że przytoczone przez niego bonusy z zakupu elektryka są nadzwyczajnie słabe

Jak ktoś jest nastawiony na NIE, to żaden bonus go nie przekona.

Jednak fakt jest taki, ze te bonusy, a głównie ograniczenie puli doplat, spowodowały, ze ludzie masowo rzuculi sie na zakupy i pod koniec roku wyczyścili place, zeby sie na dopłatę załapać;)

Sam tez zdecydowałem sie na zmianę na nowszy model właśnie z uwagi na dopłatę, a w połączeniu z możliwościa jazdy buspasem i darmowym parkowaniem w strefie byly jednymi z istotniejszych argumentów na posiadanie elektryka tak w ogole. Wiec, jak na mój gust, to nie takie slabe te bonusy (oczywiscie plusów ev jest wiecej).

Edytowane przez zinger

Napisano
7 minut temu, zinger napisał:

Jak ktoś jest nastawiony na NIE, to żaden bonus go nie przekona.

Ależ ja polemizuję z @PawelWaw - to ty że tak powiem wszedłeś pomiędzy dyskusję - do czego oczywiście masz święte auto kącikowe prawo.

Tylko nie każ mi się tłumaczyć z tego co powiedziałem sytuacyjnie do jednej konkretnej osoby..

Szanuję twoje argumenty za elektrykami.

Dla mnie najistotniejszym argumentem byłaby ochrona środowiska... A nie dopłaty pieniężne, czy inne buspasy... No ale szanuję twój wybór

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kravitz napisał:

Większości bardziej opłacało się przejście na ryczałt, co juz wali ostro po leasingu, bo w ogóle tego od podatku się nie odpisze. A odpisanie części VAT to są duperele. Owszem można się nad tym pochylić, ale jednak wiąże się to z małą kasą, a z pewnymi komplikacjami, jak np szukanie jelenia na darowiznę, zabawy z leasingami, papierologią, czy ewentualnymi mandatami.

U mnie Tesla na tą chwilę to ostatnie auto wzięte na leasing.

Jest jeszcze jedna "marchewka". W grupie VAG jak się bierze auto na ich leasing, często zbliżony do "za darmo", dostaje się wtedy lepszą cenę na auto.

Ja się tutaj dopytam o najem długoterminowy.

Czy od faktury za najem odpisuje się cały VAT? Czy tak samo jak "normalnie"? Tj. z deklaracją?

I co w przypadku wykupu auta z najmu? Jakieś niespodzianki z podatkami?

Z x5 liczyłem i gdyby zrobic wszystko jak bozia kazała to bym do tego calego interesu dopłacił.

Dlatego teraz chce to dokładnie policzyć...I jezeli sie nie bedzie opłacać oraz beda dziwne jazdy przy wycofaniu auta to sobie daruje .

Sprowadzę używane z Niemiec albo nic nie bede zmieniał.

Napisano
23 minuty temu, Marcin79 napisał:

Z x5 liczyłem i gdyby zrobic wszystko jak bozia kazała to bym do tego calego interesu dopłacił.

Dlatego teraz chce to dokładnie policzyć...I jezeli sie nie bedzie opłacać oraz beda dziwne jazdy przy wycofaniu auta to sobie daruje .

Sprowadzę używane z Niemiec albo nic nie bede zmieniał.

To wez jeszcze pod uwage, ze to co teraz policzysz, niekoniecznie bedzie obowiazywac w momencie konca leasingu za 2-3-4 lata ;)

I

Napisano
33 minuty temu, Marcin79 napisał:

No mi nie wychodzi że bym dopłacał, ale powiedzmy że bym się zastanowił.

Załóżmy że kupujesz spaliniaka za 150k brutto, to realnie odliczysz jakieś 13500 za VAT. Czyli połowę VAT.

W moim przypadku, bo jestem na ryczałcie.

jakbym był na liniowym, to jeszcze dochodowego sporo....ale nie jestem. A nie jestem, bo uważam, że bez jakiś ogromnych kosztów to się nie opłaca. Rata za auto nie obniży na tyle podatku.

Mamy zatem te 13500 które jest tam jakimś pieniądzem.

Druga korzyść to może być sama cena auta, która może być niższa jak właśnie bierzesz je w jakimś finansowaniu.

Jeśli jest to finansowanie jak od VAG, to właściwie jest za darmo. Może kosztować 1-3k w całym okresie finansowania, ale i tak ten koszt jest mniejszy niż zysk na cenie pojazdu.

Są i niestety niewiadome.

Nie wiesz czy przepisy się nie zmienią w trakcie leasingowania. Może się okazać, że już nie możesz "dać córce", bo córka będzie musiała trzymac grata np przez 5 lat, a tego chciałeś uniknąć.

Możesz dostac jakieś mandaty, a leasingodawca dolicza za każdy jakieś eciepecie za "udostępnienie danych".

Możesz więcej płacić za ubezpieczenie, bo albo wybierzesz ubezpieczenie wskazane albo inne, ale wtedy dopłacasz leasingodawcy za rozpatrzenie wniosku.

Ostatecznie wyjdziesz coś tam do przodu, ale jakiś ból głowy będzie.

Kiedyś się brało auto w leasing, bo wychodził po odliczeniu wszystkich kosztów właściwie za free, przez co mogłeś jeździć ciągle nowym autem, zmieniając je co 4 lata.

Teraz to już trochę fanaberia i trochę niewiadoma.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, kravitz napisał:

Załóżmy że kupujesz spaliniaka za 150k brutto, to realnie odliczysz jakieś 13500 za VAT. Czyli połowę VAT.

W moim przypadku, bo jestem na ryczałcie.

jakbym był na liniowym, to jeszcze dochodowego sporo....ale nie jestem. A nie jestem, bo uważam, że bez jakiś ogromnych kosztów to się nie opłaca. Rata za auto nie obniży na tyle podatku.

Mamy zatem te 13500 które jest tam jakimś pieniądzem.

Druga korzyść to może być sama cena auta, która może być niższa jak właśnie bierzesz je w jakimś finansowaniu.

Jeśli jest to finansowanie jak od VAG, to właściwie jest za darmo. Może kosztować 1-3k w całym okresie finansowania, ale i tak ten koszt jest mniejszy niż zysk na cenie pojazdu.

Są i niestety niewiadome.

Nie wiesz czy przepisy się nie zmienią w trakcie leasingowania. Może się okazać, że już nie możesz "dać córce", bo córka będzie musiała trzymac grata np przez 5 lat, a tego chciałeś uniknąć.

Możesz dostac jakieś mandaty, a leasingodawca dolicza za każdy jakieś eciepecie za "udostępnienie danych".

Możesz więcej płacić za ubezpieczenie, bo albo wybierzesz ubezpieczenie wskazane albo inne, ale wtedy dopłacasz leasingodawcy za rozpatrzenie wniosku.

Ostatecznie wyjdziesz coś tam do przodu, ale jakiś ból głowy będzie.

Kiedyś się brało auto w leasing, bo wychodził po odliczeniu wszystkich kosztów właściwie za free, przez co mogłeś jeździć ciągle nowym autem, zmieniając je co 4 lata.

Teraz to już trochę fanaberia i trochę niewiadoma.

Teraz za spalinowe moze chyba 100 tys odliczyć.

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał:

A sprzedając 2-3 latka za 100kPLN odprowadzisz 20.000 VATu. Interes życia phi

Napisano
10 minut temu, Marcin79 napisał:

Teraz za spalinowe moze chyba 100 tys odliczyć.

No to wychodzi jeszcze gorzej.

Nadal, powiedzmy że 10k to jest jakiś pinionc po który można się pochylić, ale jednak jest to 10k rozłożone na te powiedzmy 4 lata, kiedy to auto mamy. Spłata 3 lata, plus 6msc posiadania przez kogos kto je dostał jako darowiznę i jeszcze jakiś okres zanim uda się grata sprzedać. Wychodzi 2.5k zysku na rok, w zamian za jednak pewne niedogodności.

No nie jest to góra złota ;)

Napisano

Dla mnie najistotniejszym argumentem byłaby ochrona środowiska...

to EV nie jest dla Ciebie zlosnik

Napisano
10 minut temu, PawelWaw napisał:

Tak wiem bo ja podobnie jak @Ryb nie chcę żeby dzieci w bełchatowie kaszlały...

Poza tym tak naprawdę stosunkowo często zdarzają mi się trasy po 1000 albo i więcej kilometrów.... No jak na taką trasę jechać elektrykiem - nie wolno mi pić tyle kawy

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał:

Ależ ja polemizuję z @PawelWaw - to ty że tak powiem wszedłeś pomiędzy dyskusję - do czego oczywiście masz święte auto kącikowe prawo.

Tylko nie każ mi się tłumaczyć z tego co powiedziałem sytuacyjnie do jednej konkretnej osoby..

A ja polemizuje z twoim stwierdzeniem, ze te zachęty sa slabe i nie zachęcają do zakupu elektryków. To w końcu forum publiczne, co nie? Jak chcesz polemizować sam na sam to na priva mu pisz ;)

1 godzinę temu, delco napisał:

Szanuję twoje argumenty za elektrykami.

Dla mnie najistotniejszym argumentem byłaby ochrona środowiska... A nie dopłaty pieniężne, czy inne buspasy... No ale szanuję twój wybór

I vice-versa. Ochrona środowiska to bardzo szlachetna pobudka, ale raczej z kategorii ideologicznych a nie wymiernie mierzalnych korzyści z pkt widzenia konkretnego użytkownika i to w dosyc długim horyzoncie czasowym, wiec mozesz miec ciezko.... ale szanuje twoj wybór.

Edytowane przez zinger

Napisano
8 minut temu, delco napisał:

Poza tym tak naprawdę stosunkowo często zdarzają mi się trasy po 1000 albo i więcej kilometrów.... No jak na taką trasę jechać elektrykiem - nie wolno mi pić tyle kawy

Napisano
3 godziny temu, komor napisał:

Nie zabił a utrudnił, ustawodawca przymusza nas do coraz kreatywniejszej księgowości po prostu. Do tego zostałem najchojniejszym członkiem rodziny, wszystkim auta daruje na 6 miesięcy, co prawda potem im zabieram ale godzą się na to zlosnik Póki furtka jest uchylona to trzeba przez nią przechodzić, jak ją zamkną to będziemy jakoś skakać przez płot.

Co do najmu ścieżki nie znam, będę się dopiero uczyć za 2,5 roku.

darowizna 1 grupie i po 6 miesiachc mozna sprzedawac

Napisano
23 godziny temu, PawelWaw napisał:

niezle kombinacje, jakb to prawo nie moglo byc proste...

no mozna by zrobić lepsze prawo ale wtedy politycy by za duzo stracili. Przeciez wiadomo ze nie usunęli tych luk z troski o obywatela ;)

Napisano
6 godzin temu, zinger napisał:

W 2025 sprzedano ponad 50tys ev, czyli blisko połowę wszystkich zarejestrowanych elektryków w PL.

Że co, że jak?

Aaaa, że tak, OK.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, deszczowyRoman napisał:

darowizna 1 grupie i po 6 miesiachc mozna sprzedawac

Te, ziomek dobra rada.

Po 1, lepiej byłoby w 0 grupie, chyba że masz tanie auto.

Po 2, przy założeniu wzięcia nowego leasingu w 2026, wiesz do kiedy myk z darowizną i 6 miechami bedzie działać?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 15.02.2026 o 11:43, Marcin79 napisał:

Moja ma . Natomiast darowizna bez podatku jest tylko chyba najbliżej rodziny . Brat , zona , rodzicie ... dorosłe dzieci.

Sliski temat przy potencjalnie wiszacym na wlosku rozwodzie...

Napisano
4 godziny temu, delco napisał:

Melduję, że Ranger zrobił trasę 1000km z boxem na dachu i zapakowany mnóstwem niepotrzebnych bagaży spalając średnio 10,5l/100km. Większość tego co wyemitował podczas tej podróży to wyemitował naszym zachodnim sąsiadom, a wiadomo że to źli ludzie więc dobrze im tak.

Dodatkowo trasa zrobiona z jedną przerwą na śniadanie (za Brnem) i jednym tankowaniem (w okolicy Pilzna). Niestety nie trwało 3 sekund ale na tyle krótko, że pasażerowie nawet nie wysiedli. Po niecałych 10h byliśmy na miejscu.

ok

A w temacie leasingu. Czy to ograniczenie do 100k dotyczy też ciężarowych do 3,5t? Bo wydaje mi się, że tam było napisane tylko o osobówkach.

hmm

Edytowane przez Ryb