Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryka we wspolczesnych autach

Featured Replies

Napisano

Lubie na YT ogladac roznych mechanikow i dzisiaj wpadl mi w oko film z 5 letnim Mercedesem GLC.

Auto krajowe, bezwypadkowe w rekach 1 wlasciciela... Powiem szczerze, ze troche mnie zszokowalo jak wyglada instalacja elektryczna w takim aucie zlosnik Kilometry cienkich przewodow, poupychanie gdzie tylko sie da...

Jak cos padnie, to diagnozowanie tego, to droga przez meke a im auto bedzie starsze tym gorzej...

Edytowane przez Maciej__

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Lubie na YT ogladac roznych mechanikow i dzisiaj wpadl mi w oko film z 5 letnim Mercedesem GLC.

Auto krajowe, bezwypadkowe w rekach 1 wlasciciela... Powiem szczerze, ze troche mnie zszokowalo jak wyglada instalacja elektryczna w takim aucie zlosnik Kilometry cienkich przewodow, poupychanie gdzie tylko sie da...

Jak cos padnie, to diagnozowanie tego, to droga przez meke a im auto bedzie starsze tym gorzej...

Dlatego Aso przy uszkodzeniu wiązki nie szjka tylko wymienia cała 😁

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Chalek napisał:

Dlatego Aso przy uszkodzeniu wiązki nie szjka tylko wymienia cała 😁

A wiazka pewnie kilkanascie kPLN jak nie wiecej zlosnik

Mowia pod koniec, ze to jakies 3 dni roboty, dla 3 osob...

Edytowane przez Maciej__

Napisano

W najnowszych konstrukcjach zaczynaja montować "superkomputery" które mają zintegrowane funkcje kilku innych sterowników, dzięki temu zmniejsza się ilość komputerów w aucie a co za tym idzie-mniej kabli i wtyczek.

Przynajmniej tak wygląda teoria.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Chyba nawet na AK ktos mówił że całkę przez kunę by zaliczył wg ASO.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

W Aurisie Kombi (końcówka przed powrotem nazwy na Corolla) wymieniali na gwarancji jakąś wiązkę "prawej strony z drzwiami" - nie pamiętam szczegółowej diagnozy, ale efekt był taki, że zaczęły się regularnie pojawiać błędy systemy SRS. Samochód stał w ASO 3 miesiące - ile było samego czekania na właściwą wiązkę i ile trwała robocizna nie wiem. Dali na zastępczy hybrydę, ale jednak 1.2 D4-T był przejemniejszy w trasach.

Napisano
  • Popularny post
W dniu 22.02.2026 o 16:13, Maciej__ napisał:

Kiedyś pracowałem w automotive i odwiedziłem fabrykę wiązek samochodowych w PL, ciekawe doświadczenie.

To bylo chyba dla Fiata, ale juz nie pamietam (zdjecia sprzed 8 lat jakos).

20180228_114537.jpg

20180228_115421.jpg

20180228_121827.jpg

20180228_123533.jpg

20180228_123535.jpg

20180228_123951.jpg

Edytowane przez zinger

Napisano
9 godzin temu, zinger napisał:

Kiedyś pracowałem w automotive i odwiedziłem fabrykę wiązek samochodowych w PL, ciekawe doświadczenie.

Kiedyś byłem w dawnym PZL Okęcie - tam też robili wiązki, ale do samolotów, dla Airbusa chyba ok

Napisano
W dniu 22.02.2026 o 16:34, ghost2255 napisał:

W najnowszych konstrukcjach zaczynaja montować "superkomputery" które mają zintegrowane funkcje kilku innych sterowników, dzięki temu zmniejsza się ilość komputerów w aucie a co za tym idzie-mniej kabli i wtyczek.

Bo z eliminacją kabli dzięki CAN coś nie pykło hehe

tu pewnie też będzie sukces phi

Napisano

Naprawdę nie rozumiem dlaczego to wciąż tak wygląda. Dlaczego nie działa to jak USB? Modularne, łatwo przetestować gdzie jest z przewodem problem (za modułem 31, przed modułem 32) itd...

Napisano
W dniu 22.02.2026 o 16:31, Maciej__ napisał:

W dniu wyjazdu do Austrii wymieniali wiązkę do silnika od hamulca ręcznego. Zaczęli o 8 a wszystko łącznie z jazdą próbną skonczyli o 14. Szacun, ze ogarnęli to na drugi dzień po zgłoszeniu, ale tylko dlatego, że mieli wiązkę od ręki.

Napisano
  • Autor
Teraz, Rado_ napisał:

W dniu wyjazdu do Austrii wymieniali wiązkę do silnika od hamulca ręcznego. Zaczęli o 8 a wszystko łącznie z jazdą próbną skonczyli o 14. Szacun, ze ogarnęli to na drugi dzień po zgłoszeniu, ale tylko dlatego, że mieli wiązkę od ręki.

Volvo? Tam to standard, nie musza juz diagnozowac bo temat powszechnie znany.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Tak pomyślałem, że to pewnie standard, bo od razu wiedzieli co padło. Przebieg 102 kkm był i pierwsza awaria.

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał:

tu pewnie też będzie sukces phi

CAN był jest i bedzie tylko do komunikacji. Zasilania i sterujące muszą byc tradycyjne. Takich jest wiekszosc w autach. Z tego co kojarze bardzo duzo fabryk wiązek dla europejskich koncernów było na Ukrainie i od czasu wojny część tego prawdopodobnie przejęły przypadkowe podmioty organizowane na szybko. Wyższa cena, niższa jakość bo mniejsze doświadczenie.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

4 godziny temu, Rado_ napisał:

Tak pomyślałem, że to pewnie standard, bo od razu wiedzieli co padło. Przebieg 102 kkm był i pierwsza awaria.

A niezależny warsztat pewnie ogarnia w godzinę wymieniając tylko uszkodzony fragment za kilka stówek :-)

Napisano
37 minut temu, ghost2255 napisał:

A niezależny warsztat pewnie ogarnia w godzinę wymieniając tylko uszkodzony fragment za kilka stówek :-)

Nie wiem, nie wnikam jest na gwarancji😁

Do tego służbowe żony to tym bardziej.

Napisano

i........ potem ten superkomputer umieszczamy w miejscu w którym lekka kolizja totalnie go demoluje powodując całkę, albo w miejscu w którym jest narażony na takie warunki termiczne ze po paru latach mamy minimum choinkę nie do ogarnięcia.

Napisano
1 godzinę temu, Dareek napisał:

i........ potem ten superkomputer umieszczamy w miejscu w którym lekka kolizja totalnie go demoluje powodując całkę, albo w miejscu w którym jest narażony na takie warunki termiczne ze po paru latach mamy minimum choinkę nie do ogarnięcia.

Nie kuś, nie pisz takich rzeczy na otwartych forach wpysk

Napisano

W dniu 24.02.2026 o 08:32, Filipfm napisał:

no nie wiem. Wyobrażasz sobie jakby wyglądały instalacje w samochodach bez magistrali przy obecnym wyposażeniu w systemy, czujniki, itp?

Napisano
2 godziny temu, Dareek napisał:

Ten superkomputer to w duzym cudzysłowiu. Smartfon z roku 2020 ma pewnie więcej mocy obliczeniowej ;)

I przy dzwonie nic się smarftonowi nie dzieje. Chyba że "pizgnie" lotem koszącym o przednią szybę.

To jest kwestia jak to jest zaprojektowane. Jeśli stosujemy jeden kabel do wielu urządzeń, bo wiadomość która jest transmitowana musi być dobrze opisana, aby te urządzenia wiedziały że to akurat do nich, a komp żeby wiedział że sygnał od jakiegoś urządzenia to na pewno od tego, a nie innego.

W VW np coś musieli zrąbać. Mi ostatnio padł silnik wycieraczek w Golfie, a przestało działać wiele innych systemów. I oczywiście te wycieraczki czasem działały, a czasem nie, zatem znalezienie co jest główną przyczyną trochę zajęło i koniec końców mechanik wymienił ten silnik trochę na ślepo na używkę z allegro. Pomogło.

Jak widać na filmiku, to i tak producenci nie stosują jednego kabla, ale wiele kabli. Po co i dlaczego? Nie wiem. Może jakieś backupy, może jakieś segregacje na sekcje. Nie pracowałem nigdy w automotive.

Napisano
2 godziny temu, Dareek napisał:

Mistrzem był Fiat z Punto2, umieszczając kompa przy silniku. Nie wiem czy to od drgań, czy od ciepła, czy dali ciała z wykonamieniem, ale padały nagminnie. Dzięki nim pojawiły się firmy specjalizujące się w naprawie ECU od P2. U mnie akurat padł na gwarancji ).

41 minut temu, kravitz napisał:

W VW np coś musieli zrąbać. Mi ostatnio padł silnik wycieraczek w Golfie, a przestało działać wiele innych systemów. I oczywiście te wycieraczki czasem działały, a czasem nie, zatem znalezienie co jest główną przyczyną trochę zajęło i koniec końców mechanik wymienił ten silnik trochę na ślepo na używkę z allegro. Pomogło.

Imho to kwestia błędnej lub nie umiejętnej diagnostyki. Czasami zdarza się np że szwankuje masa, czy zasilanie szyny wtedy wycina całą gałąź urządzeń.

43 minuty temu, kravitz napisał:

Jak widać na filmiku, to i tak producenci nie stosują jednego kabla, ale wiele kabli. Po co i dlaczego? Nie wiem. Może jakieś backupy, może jakieś segregacje na sekcje. Nie pracowałem nigdy w automotive.

a można kiedyś było zrobić prosto i bezawaryjnie:

14289G.JPG

Wiązka silnika od Mustanga 67'. Czujnik temp, ciśnienia oleju i zasilanie cewki ). W wielu autach działa w oryginale do dziś .. i diagnoza w razie czego prosta.

Napisano
5 minut temu, sherif napisał:

Imho to kwestia błędnej lub nie umiejętnej diagnostyki. Czasami zdarza się np że szwankuje masa, czy zasilanie szyny wtedy wycina całą gałąź urządzeń.

Wiesz jak jest. Nie powiem że dam rękę za typa, bo może żyłbym bez ręki ;)

Mechanik do którego oddaję auto, ma takiego znajomka od VAGów, do którego zwożą często auta których zdiagnozować się nie da i nie wiadomo dlaczego coś nie działa ;)

Byłem u tego typa już 2x z autem i dwa razy kupiona część naprawiła problem ;)

Mogę założyć z jakimś tam przypuszczeniem, że gość wiedział jak diagnozować Golfa ;)

Napisano
W dniu 22.02.2026 o 16:13, Maciej__ napisał:

Cienkie przewody to nie są jest większym problem. One nie robią problemów, za to jakość miedzi i izolacji woła o pomstę do nieba.

Napisano
W dniu 23.02.2026 o 21:56, zinger napisał:

To bylo chyba dla Fiata, ale juz nie pamietam (zdjecia sprzed 8 lat jakos).

Gdzie to? Z racji pracy zjeździłem ich trochę, ale nie kojarzę - Jeleśnia? Dawny Zem Ełk też miał podobne hale.

Napisano
15 minut temu, Kysior napisał:

Gdzie to? Z racji pracy zjeździłem ich trochę, ale nie kojarzę - Jeleśnia? Dawny Zem Ełk też miał podobne hale.

Jelesnia 👍 nie wiem czy jeszcze istnieje, gdzieś niedawno czytałem, ze mieli tam mocno redukować nie_wiem

Napisano

fajnie ma jeep- większość kluczowych ( tj.drogich) sterowników w ...tylnym błotniku obok lampy. co może pójść nie tak? zlosnik

Napisano
18 godzin temu, sherif napisał:

Mistrzem był Fiat z Punto2, umieszczając kompa przy silniku. Nie wiem czy to od drgań, czy od ciepła, czy dali ciała z wykonamieniem, ale padały nagminnie. Dzięki nim pojawiły się firmy specjalizujące się w naprawie ECU od P2. U mnie akurat padł na gwarancji ).

a można kiedyś było zrobić prosto i bezawaryjnie:

14289G.JPG

Wiązka silnika od Mustanga 67'. Czujnik temp, ciśnienia oleju i zasilanie cewki ). W wielu autach działa w oryginale do dziś .. i diagnoza w razie czego prosta.

Dokładnie, 1.2 8v 60KM, Wymiana kompa w okolicach 190kkm standard, cena wtedy, w 2009 roku, 870zł za nowego kompa od firmy że Śląska. Ale Fiat miał jeszcze ciekawszy patent w swoich droższych konstrukcjach z tamtych lat 😉

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, sherif napisał:

W UNO tez wymienialismy kompa bo padl zlosnik

Napisano
3 godziny temu, Pipper napisał:

Dokładnie, 1.2 8v 60KM, Wymiana kompa w okolicach 190kkm standard, cena wtedy, w 2009 roku, 870zł za nowego kompa od firmy że Śląska. Ale Fiat miał jeszcze ciekawszy patent w swoich droższych konstrukcjach z tamtych lat 😉

Jakie 190kkm, u mnie padł przy 50kkm i niecałe 2 lata do nowego ). Fakt, dotyczyło to wersji 8v.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

W UNO tez wymienialismy kompa bo padl zlosnik

Przynajmniej są powtarzalni phi. Choć o Uno nie słyszałem, żeby masowało padały.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, sherif napisał:

Przynajmniej są powtarzalni phi. Choć o Uno nie słyszałem, żeby masowało padały.

NIe mam pojecia, jaka byla skala zjawiska bo to w czasach przed forami/grupami na FB ;)

Napisano
W dniu 24.02.2026 o 09:09, grogi napisał:

Naprawdę nie rozumiem dlaczego to wciąż tak wygląda. Dlaczego nie działa to jak USB?

Czytałem jakiś czas temu Sci-Fi, gdzie mieli tak rozwiniętą techmologię komunikacyjną, że wszystkie urządzenia komunikowały się wyłącznie bezprzewodowo. Technologia była tak rozwinięta, że wewnątrz urządzeń układy też komunikowały się tylko bezprzewodowo bo było taniej i niezawodnie. Trzeba było tylko dostarczać tradycyjnie zasilanie.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Jakie 190kkm, u mnie padł przy 50kkm i niecałe 2 lata do nowego ). Fakt, dotyczyło to wersji 8v.

U nas przy 187,300km , bo kwity znalazłem 😁

Napisano
1 godzinę temu, Pipper napisał:

U nas przy 187,300km , bo kwity znalazłem 😁

190kkm na Fiata to jakieś ekstremum, więc bym się cieszył nie dziwił phi

5 godzin temu, Maciej__ napisał:

NIe mam pojecia, jaka byla skala zjawiska bo to w czasach przed forami/grupami na FB ;)

Racja. Ja poznałem AK, jak kupiłem Fiata, wiadomo dlaczego phi. Podejrzewam, że nie tylko ja tak trafiłem tutaj.

Napisano

Miałem sobie ściągnąć z USA auto z grupy Stellantis, a dokładnie Dodge Hornet czyli brat bliźniak Alfy Romeo Tonale z mocniejszym i mniej eko silnikiem spalinowym czyli 2.0 268KM ale ilość problemów z elektroniką, o których piszą na grupie fb skutecznie mnie zniechęciała. Niektóre egzemplarze mają tendencje do podjadania prądu, co w efekcie prowadzi do masy błędów ze strony sterowników, problemami z rozruchem i koniecznością wymiany akumulatora. Rekordziści w ciągu 2 lat wymieniali akumulator 3 krotnie. Serwisy w USA rozkładają ręce. Nie lepiej jest z innymi autami z tej samej grupy, a dokladnie Jeep Compass. Układ dodatowego aku 12V podtrzymującego napięcie na sterowniki to nie była udana koncepcja.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

190kkm na Fiata to jakieś ekstremum, więc bym się cieszył nie dziwił phi

Racja. Ja poznałem AK, jak kupiłem Fiata, wiadomo dlaczego phi. Podejrzewam, że nie tylko ja tak trafiłem tutaj.

U nas był do przebiegu 250kkm i 7 lat. Dał radę. Złego słowa nie powiem, zarobił na siebie kilkanaście razy. 😁

Napisano
Godzinę temu, Jan Winnicki napisał:

Miałem sobie ściągnąć z USA auto z grupy Stellantis, a dokładnie Dodge Hornet czyli brat bliźniak Alfy Romeo Tonale z mocniejszym i mniej eko silnikiem spalinowym czyli 2.0 268KM ale ilość problemów z elektroniką, o których piszą na grupie fb skutecznie mnie zniechęciała. Niektóre egzemplarze mają tendencje do podjadania prądu, co w efekcie prowadzi do masy błędów ze strony sterowników, problemami z rozruchem i koniecznością wymiany akumulatora. Rekordziści w ciągu 2 lat wymieniali akumulator 3 krotnie. Serwisy w USA rozkładają ręce. Nie lepiej jest z innymi autami z tej samej grupy, a dokladnie Jeep Compass. Układ dodatowego aku 12V podtrzymującego napięcie na sterowniki to nie była udana koncepcja.

Kup jak już coś to prawdziwego amerykańskiego jak Challengera czy Durango z V8. Rozmawiałem z kilko właścicielami. Bardzo fajne auta, da się gazować, cześci eksploatacyjne tanie.

Napisano
48 minut temu, sherif napisał:

Kup jak już coś to prawdziwego amerykańskiego jak Challengera czy Durango z V8. Rozmawiałem z kilko właścicielami. Bardzo fajne auta, da się gazować, cześci eksploatacyjne tanie.

Brakuje mi właśnie jakiegoś małego SUV z przyzwoitym i mocnym silnikiem pod LPG. W Compass był 2.4 ale jest nieco dychawiczny i żal płacić za niego wyższy próg akcyzowy phi