Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda CX-60, który silnik

Featured Replies

Napisano

W tym miesiącu muszę wybrać nowy samochód. Wybór padł na Mazda CX-60 z silnikiem diesla 3.3.

Mam dylemat który napęd wybrać. Ze względu na ograniczony budżet mam dwie opcje:

1. 254KM AWD z niższym wyposażeniem, ale wystarczającym

2. 200KM RWD doposażony we wszystkie pakiety

Czy przy normalnej jeździe jest znacząca różnica pomiędzy tymi napędami? Nie jeżdżę po lasach, zimą radziłem sobie z napędem na przód.

Najpierw postawiłem na napęd AWD z mocniejszym silnikiem rezygnując z doposażenia na którym mi szczególnie nie zależy, ale szczerze zwątpiłem.

Pomożecie? zlosnik

Napisano

wybieram opcje nr 1 ale ja staram sie zawsze brac najmocniejsza wersje )

Napisano
9 minut temu, Jarek_JD napisał:

W tym miesiącu muszę wybrać nowy samochód. Wybór padł na Mazda CX-60 z silnikiem diesla 3.3.

Mam dylemat który napęd wybrać. Ze względu na ograniczony budżet mam dwie opcje:

Czy przy normalnej jeździe jest znacząca różnica pomiędzy tymi napędami? Nie jeżdżę po lasach, zimą radziłem sobie z napędem na przód.

Najpierw postawiłem na napęd AWD z mocniejszym silnikiem rezygnując z doposażenia na którym mi szczególnie nie zależy, ale szczerze zwątpiłem.

Pomożecie? zlosnik

te 2x do roku RWD nie wiem czy potrzebne na wyjazdach raz na jakiś czas w las czy też szutr , a na coraz większej ilości jazdy po A czy też S to nie jest potrzebne . podejrzewam , że wyposażenie w mocniejszej wersji i tak jest wystarczające , a spalanie będzie podobne . Ciężki wybór , jaka różnica w wyposażeniu poza napędem ? Ja bym szedł chyba w moc jak nie jeździsz w Alpy na narty , jeśli jest odwrotnie gdzie większość to Alpy i Zakopane zimą , to lepiej RWD

Napisano

To bardzo zły samochód, niedopracowany, w dodatku 3.3 jest wadliwy, uwielbia przepalać płyn i się zacierać. Weź se X3.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, format napisał:

To bardzo zły samochód, niedopracowany, w dodatku 3.3 jest wadliwy, uwielbia przepalać płyn i się zacierać. Weź se X3.

Czytałem o pewnych bolączkach sprzed 2-3 lat, teraz to chyba dopracowali. X3 jest mniejszy i raczej poza budżetem. Rozważałem jeszcze VW Tayron, chcę raczej diesla bo jeżdżę dużo autostradą. Nie mogę przekroczyć 150g/km CO2, więc diesel VW tylko 150KM. Mazda bardzo mi się spodobała jem

Napisano
  • Autor
12 minut temu, mmaciejosss napisał:

Ciężki wybór , jaka różnica w wyposażeniu poza napędem ?

Pakiet driver assistance i jakieś dodatki na siłę, typu hak i inne. Ale nocą praktycznie nie jeżdżę, autostrady też raczej wolę pokonywać stałą prędkością zlosnik

Napisano
12 minut temu, Jarek_JD napisał:

Pakiet driver assistance

a to się nie przydaje jak jeździsz na autostradach?

Napisano
  • Autor
6 minut temu, bergerac napisał:

a to się nie przydaje jak jeździsz na autostradach?

I to jest właśnie ten dylemat, czy z tego warto zrezygnować na rzecz mocniejszego silnika? Zawsze miałem zwykły tempomat i mi on wystarczał hmm

Zawartość pakietu z oferty dealera?

image.png

Napisano
3 minuty temu, Jarek_JD napisał:

I to jest właśnie ten dylemat, czy z tego warto zrezygnować na rzecz mocniejszego silnika? Zawsze miałem zwykły tempomat i mi on wystarczał hmm

Zawartość pakietu z oferty dealera?

nie jeździłem nigdy tą Mazdą, więc się nie wypowiem na temat silnika, ale z tego wyposażenia bym nie chciał rezygnować. To już raczej standard, który musi mieć samochód, zwłaszcza jak się dużo jeździ.

Napisano
7 godzin temu, Jarek_JD napisał:

Czytałem o pewnych bolączkach sprzed 2-3 lat, teraz to chyba dopracowali.

Ja też czytałem o chorobach wieku dziecięcego które jak liczyłem powinni po kilku latach od rozpoczęcia produkcji poprawić. No, w największym skrócie, mocno się przeliczyłem. Ale zrobisz jak będziesz uważał.

Napisano
8 godzin temu, Jarek_JD napisał:

Pomożecie? zlosnik

Nie wiem jak dlugo planujesz nim jezdzic, ale wersje RWD bedzie IMHO pozniej duzo trudniej sprzedac...

Osobiscie bym takiego auta bez AWD nie kupil. Poczytaj o tych silnikach, bylo z nimi sporo problemow i wymieniali ludziom cale jednostki.

Z plusow to 6 lat gwarancji, ale przeglady co 20kkm, wiec jak robisz sporo kkm to serwis bedzie swoje kosztowal.

Napisano

Polecam cx60 mamy w rodzinie i auto jest genialne i zero problemów a najwięcej maja do powiedzenia ci co auto na oczy nie widzieli ale coś tam wyczytali.

Generalnie kupił bym cx5 nowa więcej miejsca na nogi od cx60 , bagażnik podobny generalnie lepiej dopracowane zwiedzenie i lepsze prowadzenie a cena w de po rabatach po przeliczeniu zaczyna się od 117 tys zł - tylko 141 ps mało, w testach lepiej przyspiesza od np nissana Qashqai co ma 158 ps ale i tak to malo.

Z wyglądu cx5 dla mnie najładniejsze auto w klasie i fajne navi na google nie trzeba Android auto.

Edytowane przez vanice77

Napisano

+ za 1600 zl widziałem reklamy odblokowania 141 ps na 200 ps bo to ten sam kod silnika co był wcześniej.

Napisano
9 minut temu, vanice77 napisał:

Polecam cx60 mamy w rodzinie i auto jest genialne i zero problemów a najwięcej maja do powiedzenia ci co auto na oczy nie widzieli ale coś tam wyczytali.

Generalnie kupił bym cx5 nowa więcej miejsca na nogi od cx60 , bagażnik podobny generalnie lepiej dopracowane zwiedzenie i lepsze prowadzenie a cena w de po rabatach po przeliczeniu zaczyna się od 117 tys zł - tylko 141 ps mało, w testach lepiej przyspiesza od np nissana Qashqai co ma 158 ps ale i tak to malo.

Z wyglądu cx5 dla mnie najładniejsze auto w klasie i fajne navi na google nie trzeba Android auto.

Oho, znowu ida przelewy od Mazdy hehe

Napisano

Japońskie auto kupuje się z wolnossącymi silnikami benzynowymi.

Każdy odpał mazdy w kierunku diesla w osobówkach kończył się mniejszą bądź większą katastrofą.

3,3d jest super w tabelkach i pólgodzinnych testach dziennikarskich.

W prawdziwej codziennej eksploatacji wychodzą wszystkie zmory zmotanego ekologicznymi ograniczeniami japońśkiego diesla.

Poza tym jazda suvem na autostradach jest jak bieganie maratonów w butach trekingowych.

Z drugiej strony jak za nie swoje pieniądze to czemu nie, w razie grandy polatasz sobie różnymi ciekawymi autami zastępczymi.

Napisano
23 minuty temu, dirkdiggler napisał:

Poza tym jazda suvem na autostradach jest jak bieganie maratonów w butach trekingowych.

to prawda, myślę, że niedługo wprowadzą zakazy jazdy suvami po autostradach, podobnie jak traktorami.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Oho, znowu ida przelewy od Mazdy hehe

Na jak przyspiesza lepiej niż Qashqai i najładniej wygląda to trzeba brać! rotfl2

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał:

wybieram opcje nr 1 ale ja staram sie zawsze brac najmocniejsza wersje )

to jak Fred :)

Napisano
38 minut temu, format napisał:

Na jak przyspiesza lepiej niż Qashqai i najładniej wygląda to trzeba brać! rotfl2

Kolega chwalił "kulturę" pracy, więc moze ma tez funkcje otrzepywania się ze sniegu ;)

Napisano

Mazda jest fajna. Diesel jest fajny. Ale połączenie Mazda + diesel fajne nie jest. I nie wierz w "tym razem będzie inaczej".

Napisano

Mam CX60 z napędem na tył - nie życzę nikomu tym jeździć, ja niestety muszę, bo to służbowy wybór...

W miarę dobrze jest tylko na suchym, na wilgotnym już trzeba mocno uważać.

Napęd na tył i ciężki przód powoduje, że praktycznie każde mocne przyspieszenie powoduje zerwanie trakcji

W zimę wypychali mnie inni użytkownicy z płaskiego ale zalodzonego parkingu hehe

Jak jechałem na narty do Austrii to dla bezpieczeństwa wziąłem Toyotę corolle - także tego...

Napisano
4 minuty temu, goden napisał:

Mam CX60 z napędem na tył - nie życzę nikomu tym jeździć, ja niestety muszę, bo to służbowy wybór...

[...]

W zimę wypychali mnie inni użytkownicy z płaskiego ale zalodzonego parkingu hehe

az sprawdzilem miejsce zamieszkania :)

Zimą podczas spaceru z psem wypychałem taką mazdą z zasniezonego parkingu hehe chociaz kierowca wyglądał na przybysza z jakiejś zakałkaskiej republiki.

Napisano
7 minut temu, Filipfm napisał:

az sprawdzilem miejsce zamieszkania :)

Zimą podczas spaceru z psem wypychałem taką mazdą z zasniezonego parkingu hehe chociaz kierowca wyglądał na przybysza z jakiejś zakałkaskiej republiki.

Mnie wypychano z oblodzonego płaskiego czystego parkingu - każdy inny kierowca zabrał swojego bombelka z treningu i pojechał do domu, tylko ja zostałem z moim wspaniałym nowym służbowym samochodem hehe

idź Pan w pizdu z takim napędem - samo auto nie najgorsze - ale sam bym za nią nie dał więcej niż 200kzł w wersji oczywiście 4x4 - bo 4x2 to strach kupować.

Napisano
1 godzinę temu, goden napisał:

Mnie wypychano z oblodzonego płaskiego czystego parkingu - każdy inny kierowca zabrał swojego bombelka z treningu i pojechał do domu, tylko ja zostałem z moim wspaniałym nowym służbowym samochodem hehe

idź Pan w pizdu z takim napędem - samo auto nie najgorsze - ale sam bym za nią nie dał więcej niż 200kzł w wersji oczywiście 4x4 - bo 4x2 to strach kupować.

lód, napęd na tył, brak szpery - skądś to znam ale moje auto jest bez żadnego systemu wspomagania. Raz myślałem że nie wyjadę z MOL'a ale to gołoledź była.
CX5 faktycznie powiększyli ale wykastrowanie z mocy nie jest dobrym pomysłem. Szkoda że Mazda nie uturbi silników. A CX60 miało jeszcze jakąś akcję z zawieszeniem tylnym.
Ale szczerze mówiąc, kupić CX60 to z AWD tylko i koniecznie z driver assist. Kupowanie dziś auta bez aktywnego tempomatu za tyle kasy to słaby pomysł.

Napisano
2 minuty temu, lucash napisał:

CX5 faktycznie powiększyli ale wykastrowanie z mocy nie jest dobrym pomysłem. Szkoda że Mazda nie uturbi silników.

Mazda ma silniki turbo, tylko nie sa oferowane na rynku EU. W stanach mozesz kupic 2,5T i to chyba nawet juz w kompaktowej 3-ce.

Odnosnie nowej CX-5, to pomijajac sam naped, wnetrze jest duzo gorszej jakosci.

Napisano

+ 3.3 e-Skyactiv G = silnik benzynowy - 340 ps

Mazda 3 4x4 250 ps 430nm

Edytowane przez vanice77

Napisano

Jeżeli chodzi o asystentów jazdy maździe cx60 to też pozostawiają wieeeele do życzenia. Nadwrażliwe, a jak faktycznie powinny zareagować to przysypiają [emoji6]

Ale spalanie bardzo sympatyczne - na zwykłych kryjówkach spokojnie w okolicach 5 bez szaleństw, na a i s z tempomatem na 140 pod 8.

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 godzin temu, Rado_ napisał:

Takie auto z napedem na jedną oś to totalny bezsens.

To jest zrobione z myślą o rynku amerykańskim, oni lubią RWD. W naszym klimacie to bez sensu.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Odnosnie nowej CX-5, to pomijajac sam naped, wnetrze jest duzo gorszej jakosci.

Nowa CX-5 nie jest robiona w Chinach?

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Nowa CX-5 nie jest robiona w Chinach?

Z tego co wiem, to nadal w Japonii. Inna kwestia, ze wersja 2.5 AT jest wyjsciowo tansza niz poprzednia generacja 2.0 MT.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Z tego co wiem, to nadal w Japonii. Inna kwestia, ze wersja 2.5 AT jest wyjsciowo tansza niz poprzednia generacja 2.0 MT.

Mogę się mylić, ale coś mi się obiło o uszy, że do Europy idzie CX-5 made in China, dlatego jest tańsza i dlatego ma gorszą jakość, ale nie znajdę teraz gdzie to czytałem.

Napisano
13 minut temu, wladmar napisał:

Mogę się mylić, ale coś mi się obiło o uszy, że do Europy idzie CX-5 made in China, dlatego jest tańsza i dlatego ma gorszą jakość, ale nie znajdę teraz gdzie to czytałem.

Nowa Mazda CX-5 (w tym najnowsza, trzecia generacja wchodząca na rynek w 2026 roku) sprzedawana w Polsce jest produkowana w Japonii.

Główne zakłady produkcyjne odpowiedzialne za egzemplarze trafiające do Europy to:

Ujina (Zakład nr 1 i nr 2): To macierzyste zakłady Mazdy w pobliżu Hiroszimy. Są one sercem produkcji modelu CX-5 od samego początku jego istnienia.

Hofu: Drugi kluczowy ośrodek produkcyjny w Japonii, który wspiera globalne zapotrzebowanie na ten model.

Jak to sprawdzić w konkretnym aucie?

Jeśli chcesz mieć 100% pewności co do pochodzenia konkretnego egzemplarza, najprościej spojrzeć na numer VIN (widoczny na podszybiu lub w dowodzie rejestracyjnym).

Jeśli numer VIN zaczyna się od litery „J”, oznacza to, że samochód został wyprodukowany w Japonii.

Warto zauważyć, że choć Mazda posiada fabryki w innych częściach świata (np. w Chinach, Malezji czy Wietnamie), obsługują one głównie rynki lokalne. Modele dostępne w polskich salonach tradycyjnie płyną do nas bezpośrednio z japońskich portów.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Maciej__ napisał:

Nie wiem jak dlugo planujesz nim jezdzic, ale wersje RWD bedzie IMHO pozniej duzo trudniej sprzedac...

Osobiscie bym takiego auta bez AWD nie kupil. Poczytaj o tych silnikach, bylo z nimi sporo problemow i wymieniali ludziom cale jednostki.

Z plusow to 6 lat gwarancji, ale przeglady co 20kkm, wiec jak robisz sporo kkm to serwis bedzie swoje kosztowal.

To będzie samochód słyżbowy, wynajem na 48 miesięcy i zwrot

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, dirkdiggler napisał:

Japońskie auto kupuje się z wolnossącymi silnikami benzynowymi.

Każdy odpał mazdy w kierunku diesla w osobówkach kończył się mniejszą bądź większą katastrofą.

3,3d jest super w tabelkach i pólgodzinnych testach dziennikarskich.

W prawdziwej codziennej eksploatacji wychodzą wszystkie zmory zmotanego ekologicznymi ograniczeniami japońśkiego diesla.

Z drugiej strony jak za nie swoje pieniądze to czemu nie, w razie grandy polatasz sobie różnymi ciekawymi autami zastępczymi.

Teraz mam Hyundai i40, genialny samochód. Już dawno kazali mi go zmienić, broniłem się ale luż muszę. W zasadzie chciałem Skodę Super-b, tylko żona narzeka że taki niski i źle jej się jeździ, Ford Galaxy był idealny 🙂

Szukałem alternatywy i padło na CX-60, mogę jeszcze zmienić samochód, ale nic innego ciekawego nie widzę, poza PHEV, którego sensu do jazdy autostradami po 140km/h+ nie widzę

Napisano
1 godzinę temu, goden napisał:

Jeżeli chodzi o asystentów jazdy maździe cx60 to też pozostawiają wieeeele do życzenia. Nadwrażliwe, a jak faktycznie powinny zareagować to przysypiają [emoji6]

A gdy już na autostradzie lewy pas się zwolni i trzeba przyspieszyć ze 120 na 130 to kickdown o 3 biegi w dół i ogień na 7krpm żeby po 2 sekundach hamować.

Ostatnio odkryłem że świetnie się lata po autostradach CXem z wymuszonym M8. Wówczas tempomat jak trzeba przyspieszyć to po prostu pomaga sobie elektrykiem i auto jedzie jak powinno jechać, a nie wachluje biegami jak popierdzielone

Napisano
23 godziny temu, Jarek_JD napisał:

osobiście bym brał opcje 1 ze względu na AWD, szkoda tylko że mineła cię taka fajna zima zlosnik

Napisano
1 godzinę temu, format napisał:

A gdy już na autostradzie lewy pas się zwolni i trzeba przyspieszyć ze 120 na 130 to kickdown o 3 biegi w dół i ogień na 7krpm żeby po 2 sekundach hamować.

Ostatnio odkryłem że świetnie się lata po autostradach CXem z wymuszonym M8. Wówczas tempomat jak trzeba przyspieszyć to po prostu pomaga sobie elektrykiem i auto jedzie jak powinno jechać, a nie wachluje biegami jak popierdzielone

A nie ma tam czasem ustawienia trybu ACC? Łagodny, normalny, sportowy itp.

Napisano
14 minut temu, kaczorek79 napisał:

A nie ma tam czasem ustawienia trybu ACC? Łagodny, normalny, sportowy itp.

Nie ma

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 21:42, Jarek_JD napisał:

Pomożecie? zlosnik

54KM różnicy i AWD? Nad czym się tu w ogóle zastanawiać?

bzik

Napisano

Różnica też wiekrza w nm, wersja

200 ps / 450 mn

254 / 550 nm.

Edytowane przez vanice77

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

bzik

Tym bardziej, ze z tego co pisze autor, na dodatkowym wyposażeniu mu nie zależy

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Ryb napisał:

bzik

Rozmawiałem jeszcze z dealerem, bo zacząłem rozważać plugina, w kwietniu maja na niego promocję i jest tańszy od diesla o 3 tys. zł, na plugina mam wyższy limit, czy realnie mógłbym podnieść wartość o ok.17 tys zł i doposażyć w pakiet driver assistance i np hak. Teraz mam już totalny mętlik w głowie oczy2 Zakładając że nie będę ładował plugina z gniazdka tylko bateria będzie się ładowała silnikiem żeby utrzymać właściwy poziom baterii, czy to ma sens? Nigdy plugina nie miałem, spalanie wiem że większe, zasięg mniejszy o połowę. Co jeszcze za plus / minus plugina?

Napisano

Rozmawiałem jeszcze z dealerem, bo zacząłem rozważać plugina, w kwietniu maja na niego promocję i jest tańszy od diesla o 3 tys. zł, na plugina mam wyższy limit, czy realnie mógłbym podnieść wartość o ok.17 tys zł i doposażyć w pakiet driver assistance i np hak. Teraz mam już totalny mętlik w głowie oczy2 Zakładając że nie będę ładował plugina z gniazdka tylko bateria będzie się ładowała silnikiem żeby utrzymać właściwy poziom baterii, czy to ma sens? Nigdy plugina nie miałem, spalanie wiem że większe, zasięg mniejszy o połowę. Co jeszcze za plus / minus plugina?

Jesli za paliwo płacisz nie Ty, oczywiście że ma sens

Będziesz mial lepsze osiągi (mazdy nie znam, tak bylo w moim przypadku w Volvo T8/B5), ciszej i lepsze wyposażenie

Ty to masz dylematy ;)

Napisano

Angole kupują pluginy żeby mieć mniejsze podatki i nigdy nie ładują nawet. Więc jeśli się spina finansowo i możesz mieć zarówno AWD oraz lepsze wyposażenie to ja bym brał. ZTCP to @format ma plugina i bardzo narzeka ale on chyba by narzekał na wszystko co ma silnik spalinowy więc przejedź się sam i zobacz.

Nie wiem jak to zrobiła Mazda ale dla mnie największą wadą hybryd było to, że jedną oś napędza silnik spalinowy a drugą elektryczne, co sprawia że auto jest na zmianę przednio- lub tylnonapędowe a nawet w trybie AWD ma na osiach różną moc do dyspozycji. Chociaż Mazda ZTCW montuje te silniki wzdłużnie pod RWD więc nie wiem jak oni to tam rozwiązali. Jeśli tak jak np. w BMW to ja bym brał, moim zdaniem większe skomplikowanie konstrukcji przy silniku elektrycznym przed skrzynią biegów jest rekompensowane z nawiązką przez przewidywalność napędu i ogólną harmonię pracy takiego zestawu.

ok

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał:

Nie wiem jak to zrobiła Mazda ale dla mnie największą wadą hybryd było to, że jedną oś napędza silnik spalinowy a drugą elektryczne, co sprawia że auto jest na zmianę przednio- lub tylnonapędowe a nawet w trybie AWD ma na osiach różną moc do dyspozycji. Chociaż Mazda ZTCW montuje te silniki wzdłużnie pod RWD więc nie wiem jak oni to tam rozwiązali.

Silnik elektryczny jest między zamachem a skrzynią, już ci to zresztą pisałem kiedyś.

Napisano
40 minut temu, Ryb napisał:

jest rekompensowane z nawiązką przez przewidywalność napędu i ogólną harmonię pracy takiego zestawu.

rotfl2

Musisz się tym przejechać kiedyś...

Napisano
7 minut temu, format napisał:

Silnik elektryczny jest między zamachem a skrzynią, już ci to zresztą pisałem kiedyś.

Czyli tak jak w BMW. Dla mnie było to idealne.

ok

Napisano
6 minut temu, format napisał:

rotfl2

Musisz się tym przejechać kiedyś...

Najchętniej bym postawił obok siebie taką Mazdę i BMW 530e lub 535e żeby poćwiczyć na zmiany. Bo sam jestem ciekaw czy Mazda to jakoś popsuła czy ze mną jest coś nie tak. Ja w BMW byłem zachwycony (celowo pomijam Rangera bo to inny typ auta więc jest nieporównywalny). Inna rzecz, że po doświadczeniach z Toyotą to samo wsiadanie do BMW już powoduje zachwyt ale jednak.

ok

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

15 godzin temu, Ryb napisał:

Najchętniej bym postawił obok siebie taką Mazdę i BMW 530e lub 535e żeby poćwiczyć na zmiany.

Przy tej Mazda, to może bardziej X3/X5e