Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najtańszy, nowy?

Featured Replies

Napisano
8 minut temu, ochkarol napisał:

https://www.fiat.pl/modele/pandina

Panda miała rwanie a tutaj jak będzie?

Mysle, ze o kilka lat za pozno na taki ruch.

Raz, ze to juz prawie zabytek, a dwa ze wiekszosc ludzi zapomniala juz o Fiacie jako marce.

Ta generacja Pandy nie sprzedawala sie za dobrze.

Napisano

Juz ich haslo na stronie odstrasza…

Najbardziej zaawansowany technologicznie Fiat Pandina w historii.

Przeciez to jest 100 lat za konkurencja

Napisano

Widzę,że Fiat nadal mentalnie jest w roku 1999.

W podstawowej wersji auta, które cennikowo jest za ponad 60k dają łaskawie "preinstalację do montażu radia". facepalm

Jeszcze gdyby to była ta wersja cross, która z wyglądu ma trochę więcej charakteru,ale to co wyjeżdża w podstawie, nie ma wyposażenia, nie jedzie,ale za to wygląda jak 10 letnie auto. A jak wiadomo każdy kupujący auto w salonie marzy o tym, żeby jego nowe auto wyglądało jak 10 letnie.

Edytowane przez iwik

Napisano
24 minuty temu, ochkarol napisał:

Ten model ma wyłącznie sens w wypożyczalniach aut gdzieś na południu europy.

Napisano

Jeździ tego trochę. Widziałem te Fiaciki parę razy.

Napisano
47 minut temu, iwik napisał:

W podstawowej wersji auta, które cennikowo jest za ponad 60k dają łaskawie "preinstalację do montażu radia". facepalm

Jeszcze gdyby to była ta wersja cross, która z wyglądu ma trochę więcej charakteru,ale to co wyjeżdża w podstawie, nie ma wyposażenia, nie jedzie,ale za to wygląda jak 10 letnie auto. A jak wiadomo każdy kupujący auto w salonie marzy o tym, żeby jego nowe auto wyglądało jak 10 letnie.

Cross to juz 80kPLN hehe Dla mnie hitem we Fiacie jest ta doplata transportowa za 500PLN facepalm

Musza miec tam tegich specow od marketingu.

image.png

Napisano
41 minut temu, fred77 napisał:

Jeździ tego trochę. Widziałem te Fiaciki parę razy.

Czyli potwierdzasz że bardzo tanie auto się w ogóle nie sprzedaje. Co nikogo nie dziwi.

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał:

On się Pandina nazywa?

Jak tak to chyba nie skłamali, wczesniej była tylko Panda, a skoro jest 1 w historii o takiej nazwie to jest i najbardziej zaawansowany. zlosnik

Coś jak samoładująca się hybryda.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
52 minuty temu, el_guapo napisał:

Ten model ma wyłącznie sens w wypożyczalniach aut gdzieś na południu europy.

Tak ale musi być wyposażony a nie zupełny golas.

Napisano
13 minut temu, Danielpoz. napisał:

Tak ale musi być wyposażony a nie zupełny golas.

Klima i radio.

Napisano

4 minuty temu, el_guapo napisał:

Klima i radio.

IMHO zalezy od lokalizacji, w takiej Grecji czy Albanii, pewnie wystarczy klima i radio.

Ale juz w Hiszpanii, Portugalii, Francji, Wloszech dostawalem zazwyczaj zaskakujaco dobrze wyposazone auta.

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale juz w Hiszpanii, Portugalii, Francji, Wloszech dostawalem zazwyczaj zaskakujaco dobrze wyposazone auta.

Wszystko zależy co wyklikasz w konfiguratorze w wypożyczalni dla danej kategorii auta... a na koniec i tak dostaniesz inną markę zlosnik ale raczej lepszą. niż gorszą.
Co mają takie Hultaje i20/Kia Piccanto/VW Up! więcej niż Pandina z klimą i radiem?

Napisano
50 minut temu, Maciej__ napisał:

Cross to juz 80kPLN hehe Dla mnie hitem we Fiacie jest ta doplata transportowa za 500PLN facepalm

image.png

W USA wszędzie doliczają, zakładam, ze awansowali jakiegoś gagatka z zza oceanu żeby EU nadzorował.

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał:

W USA wszędzie doliczają, zakładam, ze awansowali jakiegoś gagatka z zza oceanu żeby EU nadzorował.

w stanach to w ogole jest ciekawie bo ceny importera są sugerowane, i jak auta stoją na placach to dealerzy sciągają portki i robią rabaty, ale jak jest popyt a mało aut to mogą dorzucic jakies wyposazenie (na ktorym zarabiają oczywiscie) i dowalić "market adjustment" czasem do wartości niemal podwajających MRSP

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał:

Nic nie będzie

Podejrzewam że jakby to kosztowało 40 to też by się nic nie ruszyło... ludzie nie chcą tym już jeździć

Napisano
29 minut temu, el_guapo napisał:

Wszystko zależy co wyklikasz w konfiguratorze w wypożyczalni dla danej kategorii auta... a na koniec i tak dostaniesz inną markę zlosnik ale raczej lepszą. niż gorszą.
Co mają takie Hultaje i20/Kia Piccanto/VW Up! więcej niż Pandina z klimą i radiem?

Raczej nigdy nie biore aut ponizej klasy B (Corsa, 208, Clio), zeby wlasnie nie trafic na taki pazdzierz zlosnik

Spore przebiegi robimy na urlopach, a fotele w tych najmniejszych autach sa dramatyczne.

Napisano
9 minut temu, bielaPL napisał:

Nic nie będzie

Podejrzewam że jakby to kosztowało 40 to też by się nic nie ruszyło... ludzie nie chcą tym już jeździć

I jeżdżą czym innym, wypasionym, skomplikowanym, a potem płaczą, że muszą za jakieś naprawy bulić połowę wartości takiego Pandina.

Napisano
41 minut temu, wujek napisał:

Co to w ogóle jest?
Że Ci auto dostarczą do salonu?

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał:

Spore przebiegi robimy na urlopach, a fotele w tych najmniejszych autach sa dramatyczne.

Ja zarezerwowałem VW Up!, a dostałem taką Pandinę Cross hybrid - dla mnie bomba auto. Połknęło 2+2 i 4 kabinówki bez problemu.
Ale... 90km/h to max, bo potem to już strach w oczy zaglądał, a pojazd zwalniał na VI biegu, za to stworzone na wąskie i kręte drogi, tak do 70km/h.

Napisano
4 minuty temu, el_guapo napisał:

Ja zarezerwowałem VW Up!, a dostałem taką Pandinę Cross hybrid - dla mnie bomba auto. Połknęło 2+2 i 4 kabinówki bez problemu.
Ale... 90km/h to max, bo potem to już strach w oczy zaglądał, a pojazd zwalniał na VI biegu, za to stworzone na wąskie i kręte drogi, tak do 70km/h.

Czyli dostales najwyzsza wersje wyposazenia a nie zaslepke ;)

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał:

Niczego nie będzie.

Nie ta cena, inne społeczeństwo, inne zarobki. Widać to po AK, nikt nie kupuje takiego czegoś małego, nie w automacie i nie mającego 200KMzlosnik

Model dla fana marki a znam takich którzy chętnie przesiądą się z modelu 169 na 312.

Wersja bida nie dość,że nie ma radyjka to jest 4 osobowa ( w wyższej wersji możesz mieć 5 osobową - jak upchniesz tam tą trójkę z tyłu) i nie ma zagłówków z tyłu.

Napisano
34 minuty temu, fred77 napisał:

I jeżdżą czym innym, wypasionym, skomplikowanym, a potem płaczą, że muszą za jakieś naprawy bulić połowę wartości takiego Pandina.

Życie. W 90% przypadków każdy z nas się pomieści do takiej pandzi i może śmigać tanio ale jednak wybieramy co innego zlosnik

Napisano
50 minut temu, bielaPL napisał:

Nic nie będzie

Chciałem tylko zauważyć, że w zeszłym roku tylko we Włoszech sprzedano 102 000 szt. tego wozidła. Dla porównania, najlepiej sprzedającym się modelem w całej Europie była Dacia Sandero, z wynikiem 244 000 szt, z czego 50 000 sztuk sprzedano we Włoszech (drugie najlepiej sprzedające się auto, po Pandzie).

Chyba, jeszcze nie czas zabijać kurę znoszącą złote jajka.

W Polsce jednak mamy inne podejście do samochodu, niż traktowanie go jak taczki, czy pralki.

Edytowane przez OPAL

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał:

Czyli dostales najwyzsza wersje wyposazenia a nie zaslepke ;)

Wersja zaślepka silnikowo, to to samo co taka wersja Cross.
Z wyposażenia pisałem o klimie i radiu. Cross miała klimę i radio i el.szyby (pewnie brak w wersji "zaślepka"), ale umówmy się - nikt nie umarł od pokręcenia korbką podczas wynajmu, a to czy będzie miała lakierowane zderzaki czy czarne... bez różnicy, bo siedzę w środku.

Napisano

Do toczenia po mieście nie widzę nic lepszego- właśnie wymieniam Lancie Ypsilon 1.2 z 2014 r. na Pandę 3 1.2 z 2015 r. Ceny części i eksploatacja ogólna nie do pobicia. ma klimę fabryczne radio el szyby, nikt tego nie kradnie.

Jeździ sie tym mega przyjemnie- typowe do miasta

Na marginesie- zauważyłem wśród znajomych trend do powrotu do starszych fiatów - wg mojego mechanika chodzi o koszty eksploatacji i prostotę napraw.

Napisano
14 minut temu, OPAL napisał:

Chciałem tylko zauważyć, że w zeszłym roku tylko we Włoszech sprzedano 102 000 szt. tego wozidła. Dla porównania, najlepiej sprzedającym się modelem w całej Europie była Dacia Sandero, z wynikiem 244 000 szt, z czego 50 000 sztuk sprzedano we Włoszech (drugie najlepiej sprzedające się auto, po Pandzie).

W Polsce jednak mamy inne podejście do samochodu, niż traktowanie go jak taczki, czy pralki.

Niestety ale nie mogę znaleźć żadnych danych ile pandiny poszło w Europie. Włochy to stan umysłu. Kochają swoje marki i je kupują. Znalazłem info że w 2025 fiat wszystkiego sprzedał w Europie 270tys.
Tu też nie chodzi o inne podejście do auta w PL. Po prostu opłacalność zakupu pandy jest gorsza niż takiego clio czy nawet sandero.

Napisano
Godzinę temu, lukaszek1207 napisał:

... i nie ma zagłówków z tyłu.

Tego to chyba przepisy zabraniają?

Napisano
34 minuty temu, bielaPL napisał:

Niestety ale nie mogę znaleźć żadnych danych ile pandiny poszło w Europie. Włochy to stan umysłu. Kochają swoje marki i je kupują. Znalazłem info że w 2025 fiat wszystkiego sprzedał w Europie 270tys.
Tu też nie chodzi o inne podejście do auta w PL. Po prostu opłacalność zakupu pandy jest gorsza niż takiego clio czy nawet sandero.

270 kszt i tak chyba niezle

Moze łącznie z jeep lancia i inne )

Napisano

6 minut temu, ZUBERTO napisał:

Tego to chyba przepisy zabraniają?

Tylko z przodu sa obowiazkowe wg przepisow.

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Nic nie będzie

Jeszcze pare lat temu mogloby sie sprzedawac dla dostawcow zarcia, miejskich kurierów itp.

Ale teraz zarcie jezdzi na elektrowerach via pyszne, uber, bolt itp wiec popyt raczej spadł. Chociaz mojej okolicy lata jeszcze kilka furek z logo knajpy

Napisano
42 minuty temu, bielaPL napisał:

Wiesz, oni kupowali też kilka tysiecy Lanci Y, ktorą oferowali tylko u siebie. Małe autka mają sens. Ale zarabia się na nich kiepsko. Więc nowa lancia Y jest drozsza, wieksza i sprzedaz we Włoszech spadła o 80% phi

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał:

To nie znaczy, że względem poprzednika jest bardziej zaawansowany. Proste auto bez tableta ….

Napisano
49 minut temu, sdss napisał:

To nie znaczy, że względem poprzednika jest bardziej zaawansowany. Proste auto bez tableta ….

Jest tablet i nawet cyfrowe zegary zlosnik

image.png

Napisano

Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Jest tablet i nawet cyfrowe zegary zlosnik

image.png

7" to nie tablet, dla niektórych nawet nie telefon. phi

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał:

7" to nie tablet, dla niektórych nawet nie telefon. phi

7'' maja zegary cyfrowe, a nie tablet ;)

Napisano

Teraz, Maciej__ napisał:

7'' maja zegary cyfrowe, a nie tablet ;)

Byłeś szybszy bo już miałem poprawić, ale ten tablet na wiekszy też nie wygląda.

Napisano
7 godzin temu, iwik napisał:

preinstalacja to standard w najtańszych wersjach. jak kupowałem moje fiorino, to też tak było. ale po moim grymasie zamontowali gratis radio z cd :) niestety włożyłem płytę dzień po zakupie i tak z nią jeżdżę, bo się zacieła. rotfl2

Napisano

W Polsce ta nazwa pandina może się źle kojarzyćhehe

Napisano
6 minut temu, Marcinas napisał:

preinstalacja to standard w najtańszych wersjach.

Chyba tylko we Fiacie taki standard zlosnik Nawet Dacka pewnie juz daje radio w standardzie ;)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Chyba tylko we Fiacie taki standard zlosnik Nawet Dacka pewnie juz daje radio w standardzie ;)

dacia mnie zaskoczyła standardem. nie ma grzanej kierownicy, co w tym roku było uciążliwe ale da się żyć.

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał:

image.png

Zrezygnowałbym z transportu. Mogę odebrać w salonie, nie muszą pod dom przywozić.

hehe

BTW, Jaga przywieźli lawetą do domu gratis. Dodatkowo ponieważ sprzedaż była zdalna to mogłem w ciągu 30 dni zrezygnować i auto zwrócić. Straciłbym wtedy tylko koszt pierwszej raty leasingowej.

zlosnik

A gdyby mi to chcieli naprawdę u Fiata doliczyć to bym zrezygnował z zakupu. Skoro oni muszą dostać jeszcze 500zł i xuj to ja u nich nie kupię i xuj. Byłem kiedyś w łączonym salonie Fiata, Alfy i Jeepa zobaczyć ofertę na Jeepa. Wychodząc stamtąd śmiałem się do rozpuku, to jest normalny kabaret. Nie wiem, może są osobne salony Jeepa i tam wygląda to inaczej ale sprzedawcy Fiat/Jeep to jakiś inny stan umysłu.

hehe

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał:

Fiat to doliczał jeszcze zanim kupili amerykańskie marki. Tak samo jak np. dopłatę do normalnego akumulatora i nazywali to pakietem na zimny klimat.

lol

Napisano
10 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ta generacja Pandy nie sprzedawala sie za dobrze.

Bo miała cenę normalnego samochodu, a była Fiatem.

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał:

Życie. W 90% przypadków każdy z nas się pomieści do takiej pandzi i może śmigać tanio ale jednak wybieramy co innego zlosnik

Dokladnie, ja wybralem Suzuki Alto z LPG i pelnym wypasem za 2800zl, butla do 31 roku wazna, nawet kontrola trakcji dziala jem

Napisano

Wiem, że nie te czasy. Ale chyba blisko 2020 roku były pomarańczowe z klima i radiem za coś 35k i się trochę pojawiło tego na mieście. Więc myślę, że teraz cena też by mogła zrobić robotę. Ale za niewiele więcej konkurencja oferuje teraz większe i nowoczesniejsze auta.

Edytowane przez czachabrava

Napisano
9 godzin temu, OPAL napisał:

I to właśnie mam na myśli.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, volf6 napisał:

W Polsce ta nazwa pandina może się źle kojarzyćhehe

Mi się od razu skojarzyło z padliną. phi

Napisano
17 godzin temu, Ryb napisał:

Zrezygnowałbym z transportu. Mogę odebrać w salonie, nie muszą pod dom przywozić.

hehe

BTW, Jaga przywieźli lawetą do domu gratis. Dodatkowo ponieważ sprzedaż była zdalna to mogłem w ciągu 30 dni zrezygnować i auto zwrócić. Straciłbym wtedy tylko koszt pierwszej raty leasingowej.

zlosnik

A gdyby mi to chcieli naprawdę u Fiata doliczyć to bym zrezygnował z zakupu. Skoro oni muszą dostać jeszcze 500zł i xuj to ja u nich nie kupię i xuj. Byłem kiedyś w łączonym salonie Fiata, Alfy i Jeepa zobaczyć ofertę na Jeepa. Wychodząc stamtąd śmiałem się do rozpuku, to jest normalny kabaret. Nie wiem, może są osobne salony Jeepa i tam wygląda to inaczej ale sprzedawcy Fiat/Jeep to jakiś inny stan umysłu.

hehe

Też byłem, jak rozważałem Giulię. Zaślepka ekranu mi wypadła jak macałem i pytałem co to. Niestety było mnie stać tylko na diesla, więc nie kupiłem, ale jak będzie mnie kiedyś stać na 2.9V6 biturbo to kupię, bo to jest połączenie piękna auta z pięknem dźwięku i połowa wnętrza może mi odpadać a ja i tak bym to kochał.

Natomiast połączenie wtedy jeszcze Tipo, Pand, wypełniających każdy zakamarek salonu z dwiema Giuliami, jedną Alfą 4C na zewnątrz i gościem gazującym Jeepa SRT było niesamowite. Obstawiam, że gdyby rozdzielili te dwa salony choćby ścianką działową, położyli wykładzinę na stare kafelki i dali ekspres do kawy, to sprzedaż Alfy/Jeepa by im wzrosła.

Ja tam wjechałem prosto z BMW z Gliwic i miałem wrażenie, że chodzę po magazynie.

Napisano
W dniu 22.04.2026 o 10:16, OPAL napisał:

Tak, tak, w samych Włoszech 102 000 szt., a w całek Europie całe 21 000 szt. Czujesz różnicę? rotfl2 Możesz jednak trzymać się faktów, a nie podawać tylko te, króe pasuja do poniższej tezy?

W dniu 22.04.2026 o 10:16, OPAL napisał:

Tak, z pewnością, inne podejście rotfl2

Edytowane przez futrzak