Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta z DPFem - jak to w końcu jest?

Featured Replies

Napisano

Jak przeglądam niektóre fora, to pojawia sięsporo głosów opisujących ciągłe problemy aut z DPFem. Z drugiej strony wiem, że jak ktoś nie ma problemów to nie pisze nic( sam mogępoda cprzykład - sporo jest osób piszących o problemach z EGRem, ja natomiast nigdy żadnych problemów z nim nie miałem, a miałem 4 Ople).

MOzecie opisać swoje doświadczenia z autami z DPFem - te pozytywne i negatywne( szczególnie interesują mnie z silnikami GM Powertrain 1.9 CDTI). Może jakieś wskazówki jak eksploatować auto z DPFem?

Napisano

> Jak przeglądam niektóre fora, to pojawia sięsporo głosów opisujących

> ciągłe problemy aut z DPFem. Z drugiej strony wiem, że jak ktoś

> nie ma problemów to nie pisze nic( sam mogępoda cprzykład -

> sporo jest osób piszących o problemach z EGRem, ja natomiast

> nigdy żadnych problemów z nim nie miałem, a miałem 4 Ople).

> MOzecie opisać swoje doświadczenia z autami z DPFem - te pozytywne i

> negatywne( szczególnie interesują mnie z silnikami GM Powertrain

> 1.9 CDTI). Może jakieś wskazówki jak eksploatować auto z DPFem?

Jeżeli jeździsz często za miastem to problem cie nie dotyczy.

Jeździsz po mieście: cały czas próbuje ci się wypalić (zwiększone spalanie, obroty i tak w kółko), leje dużo więcej ropy (żeby wypalić) co czasami prowadzi do gorszej rzeczy - nei spalona ropa dostaje się do oleju rozrzedzając go. Wiec albo częściej zmieniasz olej, albo możesz zatrzeć silnik.

Napisano

> (...)

Mam auto z DPFem. Co prawda też GM ale zupełnie inne. Przejechalem już niemal 130kkm bez żadnych problemów. DPF jest bezobsługowy, nie wiem że go mam.

Auto eksploatuję normalnie. Nie zastanawiam się nad tym że to diesel, że turbo, że DPF. Po prostu wsiadam i jadę. I nie mam żadnych problemów.

Plus DPFa jest taki, że mam zieloną nalepkę i mogę wszędzie wjechać w europejskich miastach (Umweltzone).

Napisano

> Jak przeglądam niektóre fora, to pojawia sięsporo głosów opisujących

> ciągłe problemy aut z DPFem. Z drugiej strony wiem, że jak ktoś

> nie ma problemów to nie pisze nic( sam mogępoda cprzykład -

> sporo jest osób piszących o problemach z EGRem, ja natomiast

> nigdy żadnych problemów z nim nie miałem, a miałem 4 Ople).

Mam taką corse 1.3 cdti. Problem z filtrem pojawił się tylko raz, auto mam 6 miesięcy. Stałem w korku i zapaliła się pomarańczowa dioda samochód z kluczykiem. Auto straciło moc i przeszło w tryb awaryjny. Zdarzyło mi się to (nei wiem czy to ma coś wspólnego) po zatankowaniu paliwa na Orlenie. Pojechałem do serwisu gość powiedział że to nie jest wina samochodu tylko kierowcy bo tym autem trzeba jezdzic nieco dynamiczniej. Na gwarancji tego nie usuwają. No nic wziąłem auto i przegazowałem go kiedyś na autostradzie na pełnym gazie na tym trybie awaryjnym, dioda zgasła auto odzyskało moc. Potem pojechałem na jakis przeglad gwarancyjny to przeprogramowali ten sterownik do wypalania filtra na to zeby się wypalał częściej. Od tego czasu nei mam z tym problemów, ale zmieniłem też stacje na BP i teraz tankuje tylko tam.

Napisano

jazda do pracy, 15 do 25 km w jedna strone i tyllko tak, wzrasta poziom oleju, konieczna wymiana. wystarczy zrobic kilka tras powyzej 200 km jednorazowo w miesiacu - problemu nie ma.

Napisano
  • Autor

U mnie będzie droga do pracy 10 km w jedna stronę i na pewno przynajmniej raz w miesiącu trasa 2x250km

Napisano

Mam Fiata Bravo 1,9 MJ z 32kkm przebiegu, z czego 20kkm na wirusie. Używam auta w Warszawie, czasem się jakaś traska dłuższa trafi. Jak narazie DPF nie dał o sobie znać.

Napisano

> U mnie będzie droga do pracy 10 km w jedna stronę i na pewno

> przynajmniej raz w miesiącu trasa 2x250km

to teoretycznie skonczy sie na kontroli poziomu oleju, bo przy tak malych przebiegach dosc szybko sie podnosi poziom oleju.

Napisano

> to teoretycznie skonczy sie na kontroli poziomu oleju, bo przy tak

> malych przebiegach dosc szybko sie podnosi poziom oleju.

Kiedyś na TVN Turbo było o taksówkarzu co kupił chevroleta z DPF i codziennie sprawdzał poziom oleju bo mu stale przybywało i co parę tyś km musiał jeździć na wymianę oleju. Ogólnie facet był załamany taką eksploatacją samochodu.

Napisano

> . DPF jest bezobsługowy,

Nie do końca..... sam się nie wypali...

> Plus DPFa jest taki, że mam zieloną nalepkę i mogę wszędzie wjechać w

> europejskich miastach (Umweltzone).

Bez DPFa też wjedziesz...

Napisano

> Bez DPFa też wjedziesz...

ostatnio czytalem, ze w Berlinie wprowadzili (albo chca wprowadzic) jakies ograniczenia dla aut nie spelniajacych Euro 4

Napisano

> Kiedyś na TVN Turbo było o taksówkarzu co kupił chevroleta z DPF i

> codziennie sprawdzał poziom oleju bo mu stale przybywało i co

> parę tyś km musiał jeździć na wymianę oleju. Ogólnie facet był

> załamany taką eksploatacją samochodu.

to po co kupowal diesla skoro wiedzial, ze krotkie dystanse bedzie pokonywal. pewnie przesiadl sie z auta wraz z instalacja LPG i szukal oszczednosci zlosnik.gif (ale to moj dopisek i nie zlosliwy).

Napisano

> ostatnio czytalem, ze w Berlinie wprowadzili (albo chca wprowadzic)

> jakies ograniczenia dla aut nie spelniajacych Euro 4

jak juz to zakaz wjazdu do centrum miast w umwelt zone , aut bez DPF'u sick.gif.

Napisano

Zielona strefa działa już dawno...

Euro 4 zielona plakietka i wjeżdża wszędzie, Euro 3 kolor żółty i małe ograniczenia....

Napisano

moja foka ma archaiczny 1.8 tdci i spełnia euro 4 smile.gif

Napisano

W BMW DPF jest bezobsługowy, choć wymaga przeglądu/serwisu. Komputer auta pokazuje informacje o serwisach kiedy, za ile kkm co z czym trzeba zrobić. Serwis DPFa jest przewidziany przy ok 180 kkm, większosć ludzi uważa, z ASO włącznie, ze przy tym przebiegu filtr trzeba wymienić na nowy, koszt co najmniej 5 tyś PLN. A okazuje sie, ze wcale nie trzeba go wymieniac a potrzebny jest serwis. Serwis polega na wprowadzenie auta przy pomocy komputera w wymuszony tryb wypalania filtra a potem instenywana przejeżdzka ze stałą predkością. W 99% ta operacja kończy sie sukcesem, ciśnienie za filtrem jest w normie i nic nie trzeba wymieniać.

Oczywiście oprócz tego co jakiś czas filtr sie wypala sam, zdarzyło mi sie tak raz, kiedy jechałem autostrada z Chorwacji, za autem chmura dymu szarawego przez ok 5 min, auto chodziło bez zmian, nie straciło mocy. Obsrałem sie ze strachu bo myślałem, ze silnik sie rozszczelnił i pali olej ale po chwili wróciło do normy. Jak pytalem na moim forum to kilku innym osobą tez sie to przydarzyło.

Napisano

podam ci przykład z innej marki niż GM, ale silnikwo powiązanej. Gościu jeździł tylko po mieście i mu sie zatkało, raz udało sie odetkać, ale za drugim razem koszt to prawie 10 kpln go wyniosło.

Info od mechaników i centrali marki auto musi jeździć i przynajmniej raz na tydzień dostać " w dupę" na trasie - wtedy nie ma problemu.

Napisano

> podam ci przykład z innej marki niż GM, ale silnikwo powiązanej.

> Gościu jeździł tylko po mieście i mu sie zatkało, raz udało sie

> odetkać, ale za drugim razem koszt to prawie 10 kpln go

> wyniosło.

> Info od mechaników i centrali marki auto musi jeździć i przynajmniej

> raz na tydzień dostać " w dupę" na trasie - wtedy nie ma

> problemu.

dokładnie ... a że typowy użytkownik diesla jeździ w zakresie 1500 ...2000 obrotów ... " bo mało pali wtedy " to kończy się to zmuleniem DPF .... bo nie daje rady wypalić sadzy

Napisano

> Zielona strefa działa już dawno...

> Euro 4 zielona plakietka i wjeżdża wszędzie, Euro 3 kolor żółty i

> małe ograniczenia....

jakie ograniczenia? masz plakietke zielona,zolta lub czerwona i spokojnie jezdzisz w scislym centrum

Napisano

> jakie ograniczenia? masz plakietke zielona,zolta lub czerwona i

> spokojnie jezdzisz w scislym centrum

Zależy, gdzie. zlosnik.gif Po centum Hanoweru już od roku z czerwoną nie można, w Berlinie od 1.1.2010 to samo - z czasem będzie coraz więcej ograniczeń, np. za dwa lata w centrum Berlina dopuszczalna będzie już tylko zielona.

Napisano

Mam dwa auta z DPFem dosc intensywnie eksploatowane i nie pamietam ze mam DPF

Napisano

> Zależy, gdzie. Po centum Hanoweru już od roku z czerwoną nie można,

> w Berlinie od 1.1.2010 to samo - z czasem będzie coraz więcej

> ograniczeń, np. za dwa lata w centrum Berlina dopuszczalna

> będzie już tylko zielona.

myslalem ze problem jest tylko w cenie naklejki

Napisano

> Zależy, gdzie. Po centum Hanoweru już od roku z czerwoną nie można,

> w Berlinie od 1.1.2010 to samo - z czasem będzie coraz więcej

> ograniczeń, np. za dwa lata w centrum Berlina dopuszczalna

> będzie już tylko zielona.

no to jeszcze nie jest pewne, bo słucham w TV, że zaczynają się rzucać, że Umweltzone nic nie daje grinser006.gif

Napisano

> dokładnie ... a że typowy użytkownik diesla jeździ w zakresie 1500

> ...2000 obrotów ... " bo mało pali wtedy " to kończy się to

> zmuleniem DPF .... bo nie daje rady wypalić sadzy

oki ale jak ten sam user pojedzie tym autem w tym zakresie nad morze z okolic zakopca zatrzymując się tylko raz to już będzie oki bo silnik i komp same sobie załatwią sprawę.

Napisano

> U mnie będzie droga do pracy 10 km w jedna stronę i na pewno

> przynajmniej raz w miesiącu trasa 2x250km

i na takie przebiegi diesel Cię nęci? zlosnik.gif

Napisano

> Nie do końca..... sam się nie wypali...

Właśnie że sam sie wypala.

> Bez DPFa też wjedziesz...

Poniżej EuroIV nie ma zielonej nalepki = nie wjedziesz. Niewiele diesli bez DPFa spełnia EuroIV (jeśli w ogóle jakieś).

Napisano

> to po co kupowal diesla skoro wiedzial, ze krotkie dystanse bedzie

> pokonywal. pewnie przesiadl sie z auta wraz z instalacja LPG i

> szukal oszczednosci (ale to moj dopisek i nie zlosliwy).

a który taryfiarz jeździ benzyną zlosnik.gif

Napisano

> Poniżej EuroIV nie ma zielonej nalepki = nie wjedziesz. Niewiele

> diesli bez DPFa spełnia EuroIV (jeśli w ogóle jakieś).

A nie pomylilo Ci sie EuroIV z EuroV?

Bez DPFa nie ma problemow ze spelnieniem EuroIV.

np zwykly VW silnik BKD

Napisano

> A nie pomylilo Ci sie EuroIV z EuroV?

> Bez DPFa nie ma problemow ze spelnieniem EuroIV.

> np zwykly VW silnik BKD

MJ Fiata bez DPF Euro IV ok.gif

Napisano

Bzdura wierutna.

Napisano

> Właśnie że sam sie wypala.

Mylisz się.

Bardzo niewiele diesli MUSI mieć DPF aby spełnić normę Eur 4.

To, że na "cywilizowanym zachodzie" DPF jest praktycznie normą to insza inszość - jest to bardziej kwestia wspomnianych wcześniej "Umweltzone", oraz promowania podatkowego takich pojazdów, jako ekologicznych.

U nas ta akurat kwestia leży odłogiem.

Napisano

> Mylisz się.

> Bardzo niewiele diesli MUSI mieć DPF aby spełnić normę Eur 4.

Możliwe, nigdy nie sprawdzałem.

> To, że na "cywilizowanym zachodzie" DPF jest praktycznie normą to

> insza inszość - jest to bardziej kwestia wspomnianych wcześniej

> "Umweltzone", oraz promowania podatkowego takich pojazdów, jako

> ekologicznych.

Właśnie, ale zdaje mi się że do zielonej Umweltzone nie wpuszczą diesla bez DPFa.

> U nas ta akurat kwestia leży odłogiem.

Racja. W każdym razie auto daje mi komfort psychiczny że smrodzę mniej.

Dodatkowo zauważyłem, że przy gwałtownym wdepnięciu nie puszcza chmurki sadzy, jak to można zaobserwować w niektórych dieslach (IMO okropnie to wygląda). Wydaje mi się że to też dzięki DPF.

Napisano

> Możliwe, nigdy nie sprawdzałem.

> Właśnie, ale zdaje mi się że do zielonej Umweltzone nie wpuszczą

> diesla bez DPFa.

> Racja. W każdym razie auto daje mi komfort psychiczny że smrodzę

> mniej.

> Dodatkowo zauważyłem, że przy gwałtownym wdepnięciu nie puszcza

> chmurki sadzy, jak to można zaobserwować w niektórych dieslach

> (IMO okropnie to wygląda). Wydaje mi się że to też dzięki DPF.

Bo właśnie ten filtr dotyczy chyba głównie sadzy ...

Napisano

> Właśnie że sam sie wypala.

Sibui Ci już wyjaśnił, nawet nasze diesle 1,8 TDCi które "walą" sadzą po maskach innych aut spełniają Euro 4, nie mają DPFa, zresztą dzięki Bogu biglaugh.gif

Euro 5 jest ciężko spełnić, jak narazie rygorystycznie podchodzą do tego tylko producenci ciągników siodłowych bo to na nich spoczywa teraz piętno ekologi, albo inaczej, najwcześniej na nich wink.gif

Napisano

> Euro 5 jest ciężko spełnić, jak narazie rygorystycznie podchodzą do

> tego tylko producenci ciągników siodłowych bo to na nich

> spoczywa teraz piętno ekologi, albo inaczej, najwcześniej na

> nich

1.6mj i 2.0mj i masz EURO 5, silniki multijet II spelniaja norme EURO 6 zlosnik.gif

Napisano

> Bzdura wierutna.

Ale niskie obroty to jeden z powodów zapychania się filtra...

Napisano

Nie jestem w takim razie typowy, diesla kręcę do minimum 3500 a i tak nie zahaczam o maksymalną moc silnik. Moment momentem, a moc mocą. Miałem 3 samochody z DPF-em, z żadnym nie miałem problemów jednak każde z nich jeździło około 1000 km tygodniowo. Natomiast jeden znajomy, z dieslem z DPF odwiedzał kilka razy serwis - a to na dopalanie, zmianę softu i inne. Jeździł tylko w warunkach miejskich, rzadko trasa około 45 km poza miasto w tygodniu.

Napisano

> Możliwe, nigdy nie sprawdzałem.

To po co się wypowiadasz nie znając tematu? Wiesz co mówisz, czy mówisz co wiesz? mlot.gif

Napisano

> Ale niskie obroty to jeden z powodów zapychania się filtra...

o, kolejna bzdura.

Napisano

> diesla bez DPFa.

Wpuszczają.

Przynajmniej w dojczlandii :-)

> Dodatkowo zauważyłem, że przy gwałtownym wdepnięciu nie puszcza

> chmurki sadzy, jak to można zaobserwować w niektórych dieslach

> (IMO okropnie to wygląda). Wydaje mi się że to też dzięki DPF.

Etam.

Mam u siebie dizelki z dpf-ami i zdarza im się pierdnąć.

DPF ma wyłapywać drobne cząstki sadzy, które są najbardziej szkodliwe.

Czarne bąki nie są rakotwórcze.

Napisano

> diesla bez DPFa.

wpuszczaja wszystko co ma EURO 4 ok.gif

Napisano

> myslalem ze problem jest tylko w cenie naklejki

kazda z nich kosztuje 5 ojro hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Euro 5 jest ciężko spełnić, jak narazie rygorystycznie podchodzą do

> tego tylko producenci ciągników siodłowych bo to na nich

> spoczywa teraz piętno ekologi, albo inaczej, najwcześniej na

> nich

Jakiej ekologii, chłopie :-)

W tzw cywilizowanych krajach opłaty drogowe są BARDZO zależne od spełnianych norm emisji.

To jest praktycznie wyłączny przyczynek do "pędu do ekologii" w transporcie ciężkim.

Dość powiedzieć, że przewoźnikom międzynarodowym upgrade z EUR 2 na EUR 3, czy z EUR 3 na EUR 4, kosztujący paręnaście kpln (watu nie wspomnę :-) ) zwraca się po parudziesięciu kkm, co w transporcie długodystansowym oznacza raptem parę miesięcy.

Z kolei np ciągniki siodłowe, zwłaszcza low-decki do transportu długodystansowego z normami niższymi niż EUR 3 i/lub nieupgradowalne do wyższych norm są praktycznie asprzedawalne (za jakiekolwiek ludzkie pieniądze).

Napisano
Dopóki masz system tzn suchy (bez płynu dodawanego do paliwa) większość producentów jeśli nie wszyscy używają teraz takiego ,mniej kłopotliwy bo prostszy do tego przynajmniej raz na dwa tygodnie (średnio, zależy od intensywności używania) robisz troche dłuższy dystans to system jest absolutnie bezobsługowy. A co do wypalania filtra to faktycznie jest dosłownie wypalany ale, wcale nie trzeba na autostrade i huuuraa .... wystarczy jechać ze stała troche większą prędkością przez jakiś czas bo to sterownik silnika na podstawie róźnic cisnienia przed filtrem i za filtrem wie kiedy zrobic regeneracje jedyne co to potrzebuje troche czasu by móc zwiększyć dawke paliwa i opóźnić zapłon. A przybywanie oleju bierze się po pierwsze z niedokończonego procesu regeneracji tzn za krótki dystans albo w każdym aucie jest możliwość zrobienia static regeneration (tzn w warsztacie przy użyciu testera) ale dlatego że ona jest static nie całe dodatkowo wtryśnięte paliwo jest spalone więc spływa w dół do miski.
Napisano

> moja foka ma archaiczny 1.8 tdci i spełnia euro 4

Bo tylko mechanika jest stara a fuel system nowy ,no w miare nowy zlosnik.gif

Napisano

> w każdym aucie

> jest możliwość zrobienia static regeneration (tzn w warsztacie

> przy użyciu testera) ale dlatego że ona jest static nie całe

> dodatkowo wtryśnięte paliwo jest spalone więc spływa w dół do

> miski.

tzw "regeneracja serwisowa" troszkę inaczej wygląda.

Generalnie jeżeli przekroczysz określony % zapełnienia DPF-a aktywuje się "tryb gówniany", w którym możesz pomalutku doturlać się do serwisu.

Tam "uczony w piśmie" podpina odpowiednią wtyczkę, wyłącza tryb gówniany, po czem zasiada za kierownik i dokonuje NA DRODZE przejazdu zgodnego z procedurą, aby wypalić zawartość filtra.

Żeby móc osiągnąć "statycznie" temperatury niezbędne do prawidłowego wypalenia filtra należałoby mieć hamownię podwoziową, albo zgoła podgrzewać "lutlampą" katalizator.

Na postoju nie osiągniesz wymaganej temperatury spalin, bo silnik zwyczajnie nie będzie tak obciążony, jak jest to wymagane - utrzymanie obrotów biegu jałowego, czy nawet maksymalnych obrotów, ale na biegu luzem, bez obciążenia, to zaledwie minimalny procent osiągów silnika - za lekko będzie...

Co do kwestii systemów SCR vs EGR ("mokre" vs "suche") - sprawa nie jest tak prosta, jakby Ci się wydawać mogło.

Typowego SCR-a, który korzysta z Adblue w osobówkach nie uświadczysz (a szkoda, bo jest mniej kłopotliwy w specyficznych warunkach eksploatacyjnych) - są "specjalne" dodatki, dostępne oczywiście głównie w ASO, za oczywiście odpowiednio specjalne pieniądze.

Natomiast generalnie tzw wieść gminna niesie, że systemy SCR (czy też "SCR", bo mowa o systemach ze specjalnymi dodatkami, nie czystym mocznikiem) są mniej kłopotliwe.

Nie wiem, czy wynika to z mniejszej popularności tego typu systemów w autach osobowych (w porównaniu z systemami EGR), czy też z faktycznie mniejszej zawodności.

Generalnie mniemanie o wyższej niezawodności systemów "SCR" wydaje się być słuszne, bo pracują one przy niższych temperaturach roboczych i nie mają tak ostrych wymagań do procedury oczyszczania jak systemy EGR.

EGR jest _teoretycznie_ prostszy (czyli tańszy i niby mniej zawodny), ale wykłada się właśnie na specyficznych warunkach pracy.

Napisano

> To po co się wypowiadasz nie znając tematu? Wiesz co mówisz, czy

> mówisz co wiesz?

Bardzo popularne silniki 1,9 TDI VW nie spełniały Euro4 przed wprowadzeniem CR i DPF. Innych nie sprawdzałem bo po co mi to?

Zostałem wyprowadzony z błędu i jest ok. Moja wypowiedź więcej wniosła do wątku niż Twoja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.