Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mała ekonomiczna prawie terenówka

Featured Replies

Napisano

witajcie

żona znowu rozwaliła osłonę spodu i pogięła część podłogi, już mnie diabli biorą jak muszę to potem naprawiać. Myślę, żeby jej kupić małą ekonomiczną terenówkę. Ekonomia najważniejsza bo dziennie czasami z 200km robi po dziurawych wiejskich drogach (lek wet) i teraz pytanie co by się do tego celu nadało? Do wydania jest ok 10tyś nie musi być 4x4 ważne żeby prześwit był znaczny.

Napisano

> witajcie

> żona znowu rozwaliła osłonę spodu i pogięła część podłogi, już mnie diabli biorą jak muszę to potem

> naprawiać. Myślę, żeby jej kupić małą ekonomiczną terenówkę. Ekonomia najważniejsza bo

> dziennie czasami z 200km robi po dziurawych wiejskich drogach (lek wet) i teraz pytanie co by

> się do tego celu nadało? Do wydania jest ok 10tyś nie musi być 4x4 ważne żeby prześwit był

> znaczny.

Łada Niva ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Jak bys mial 4 razy wiecej, to Duster + LPG - a tak to niva jakas z LPG? Albo UAZ wrecz - nie rozwali za nic smile.gif

Napisano

Wiem że wiekowe raczej,ale moze w tym kierunku poszukaj waytogo.gif

Suzuki

Napisano

za 10tys vitara, z młodszych może znajdziesz ignisa

Napisano
  • Autor

> Wiem że wiekowe raczej,ale moze w tym kierunku poszukaj

> Suzuki

Ile to mniej więcej może spalić LPG?

Napisano

> Ile to mniej więcej może spalić LPG?

Przy tej pojemności sadze że nie więcej jak 12-13l w czasie jazdy szutrowej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przy tej pojemności sadze że nie więcej jak 12-13l w czasie jazdy szutrowej

dzięki z innego źródła mam podobne informacje, ciekawi mnie cena części i dostępności części eksploatacyjnych do takich sprzętów nigdy nie robiłem rozpoznania.

Napisano

> dzięki z innego źródła mam podobne informacje, ciekawi mnie cena części i dostępności części

> eksploatacyjnych do takich sprzętów nigdy nie robiłem rozpoznania.

Masz kącik 4x4 tam napewno uzyskasz wiecej informacji

4X4

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Łada Niva

boje się tego auta jak czarnej wołgi bez klamek.

Napisano
  • Autor

Jimny ok.gif

Napisano

> Jimny

popieram plus lpg i mamy mega oszczedne autko

Napisano

> Jimny

za 10kzł hmm.gif

ale autko zacne i lepiej nawet coś dołożyć

ok 10kzł można szukać jeszcze vitarki, to dzielne autko

ciężko tylko znaleźć zdrowe - ruda frown.gif

Napisano

> Wiem że wiekowe raczej,ale moze w tym kierunku poszukaj

> Suzuki

jeździłeś samurajem ?

jeśli sami to wersja coli (na sprężynach)

ale to rodzynek, który prawie nie występuje

Napisano

Nie nie jezdziłem,z aut powiedzmy terenowych prowadziłem jedynie Mistubishi L200 ale to napewno zupełnie inna bajka.

Napisano

> dzięki z innego źródła mam podobne informacje, ciekawi mnie cena części i dostępności części

> eksploatacyjnych do takich sprzętów nigdy nie robiłem rozpoznania.

bierz vitarę, albo jimniaka, sami to straszna taczka, żona Cię znienawidzi grinser006.gif

co do spalania, moja vitara bierze 8L w trasie i 10L po mieście, gazu dolicz z 20%

więc spalanie masz jak w samuraju, a komfort ... przepaść

gniją oba tak samo

vitarę znajdziesz z wyposażeniem typu elektryka szyb, wspomaganie, klima ... w samim ciężko

co do części, trudniej do samuraja, auto katowane powszechnie w terenie, a już jakiś czas nie produkowane

vitar mniej się "zużywa", choć pewne el bywają deficytowe wink.gif

możesz jeszcze popatrzeć za fereozą ?

choć to chyba przesada dla takich zastosowań icon_rolleyes.gif

a może frotka ?

ale vitara będzie ok.gif

Napisano

> Nie nie jezdziłem,z aut powiedzmy terenowych prowadziłem jedynie Mistubishi L200 ale to napewno

> zupełnie inna bajka.

na pewno, sami ma dwa sztywne mosty na resorach piórowych

prowadzi się ... powiedzmy ciężko grinser006.gif

to auto do trudnego terenu, a nie dla kobitki do latania po szutrach

Napisano

Autor wątku przedstawił konkretna sumę do wydania.W tej kwocie nie ma niestety wielkiego pola manewru w tym segmencie.

Napisano

> Autor wątku przedstawił konkretna sumę do wydania.W tej kwocie nie ma niestety wielkiego pola

> manewru w tym segmencie.

ok.gif dlatego proponuje vitarę grinser006.gif

jimny się niestety nie łapie, trzeba dołożyć 1x tyle

można pokusić się faktycznie o nivę, choć mnie to auto nie przekonuje, ma jeden plus ale to akurat kolega pomija (stałe 4x4)

gnije tak samo, a konstrukcja samonośna, do tego bardziej spartańskie wnętrze niż w vitarze, wyposażenie też raczej uboższe, gorszy silnik ?

Napisano

> za 10kzł

> ale autko zacne i lepiej nawet coś dołożyć

znajomy kupił przyzwoity egzemplarz za paręnaście tysięcy, imho warto smile.gif

Napisano

> witajcie

> żona znowu rozwaliła osłonę spodu i pogięła część podłogi, już mnie diabli biorą jak muszę to potem

> naprawiać. Myślę, żeby jej kupić małą ekonomiczną terenówkę. Ekonomia najważniejsza bo

> dziennie czasami z 200km robi po dziurawych wiejskich drogach (lek wet) i teraz pytanie co by

> się do tego celu nadało? Do wydania jest ok 10tyś nie musi być 4x4 ważne żeby prześwit był

> znaczny.

Zwykła Panda ma dość znaczny prześwit, a można założyć jeszcze felgi 14" i pełnoprofilowe opony. Wtedy potrzeba naprawdę katastroficznych dziur żeby czymś zaczepić. Mam leśną działkę w terenie lekko górzystym i żona pandą nie miała nigdy żadnej przygody. Autko wygodne dla kobity, wysoki fotel, wysoko się siedzi, kobiece wnętrze.

Napisano
  • Autor

> Zwykła Panda ma dość znaczny prześwit, a można założyć jeszcze felgi 14" i pełnoprofilowe opony.

> Wtedy potrzeba naprawdę katastroficznych dziur żeby czymś zaczepić. Mam leśną działkę w

> terenie lekko górzystym i żona pandą nie miała nigdy żadnej przygody. Autko wygodne dla

> kobity, wysoki fotel, wysoko się siedzi, kobiece wnętrze.

panda trochę za delikatna jest, to musi być auto które ma wytrzymać zaliczanie każdej możliwej dziury. Czyli wskazana rama smile.gif

Napisano

> panda trochę za delikatna jest, to musi być auto które ma wytrzymać zaliczanie każdej możliwej

> dziury. Czyli wskazana rama

to szukasz terenowki a nie prawie terenowki

jimny i po sprawie

Napisano

VW Golf Country

1991_Volkswagen_VW_Golf_Country_Syncro_4x4_For_Sale_Rear_1.jpg

Napisano

Dacia Logan

auto idealne na PL dziury

a do tego proste zawieszenie wiec tanie w naprawie

mysle, ze za 10k (albo ciutke wiecej) mozna wykukac cos z 2005 r.

bedzie wiec mlode wiec wielu trudnosci nie powinno przysporzyc

Napisano

> boje się tego auta jak czarnej wołgi bez klamek.

a czemu ?

jak kupisz 1.7 i (monopunkt i zagazujesz) z młodego rocznika to będziesz zadowolony - psują sie tylko pierdoły w środku i plastiki, zawias i silnik nie do zarżniecia a pali toto ok 13l gazu ok.gif

wiem bo śmigałem zlosnik.gif

189.jpg

Napisano

> Jimny

U zony w pracy bardziej chwala 7 letnia Siene niz tego "pazdzieza" jak to mowia (roku jeszcze nie ma).

Na serwisie spedza tyle czasu co przyslowiowa Alfa.

Moze taki egzemplarz pechowy, ale czego to ja juz sie nie nasluchalem o nim.

Napisano

> wiem bo śmigałem

Tym z foto, na BL-ach, tzn. łomżyńskich blachach cfaniaczek.gif

Napisano

> Tym z foto, na BL-ach, tzn. łomżyńskich blachach

tak, kumplowa, ale kumpel długo nie miał prawka hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

Może Sportage I generacji. Znaleźć w dieslu to będzie spalał ok. 8 litrów w jeździe po równym. Do tego jest na ramie i napęd na cztery łapy.

Napisano

zgadzam się wink.gif

Kolega z pracy ma taką służbową i śmieje się z nas posiadaczy służbowych partnerów na każdej budowie, To auto jest po prostu nie do zajechania, fakt że w sumie wolne, fakt że wszystko w nim trzeszczy, fakt że trzeba się skupić na asfalcie co by nie odjechać gdzieś w pole, ale auto na prawde nie widuje serwisów, a jeździ nią po całej Polsce, mieszka w szczecinie więc wszędzie ma daleko, ale nie chce nic innego waytogo.gif

Napisano

Wprawdzie trochę ponad Twój budżet, ale kliken.

Sprzedającego polecam, brałem od niego(właściwie to jest to kobieta) auto i wszystko było OK.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wprawdzie trochę ponad Twój budżet, ale kliken.

Carens? A co ta ciężka, wyjątkowo nieterenowa kobyła ma wspólnego z tematem?

Napisano

> Carens? A co ta ciężka, wyjątkowo nieterenowa kobyła ma wspólnego z tematem?

to co zwykle na ak rotfl.gif

nie jest ani mała, ani ekonomiczna, ani prawie terenówka hahaha.gifbrawo.gif

Napisano

Jeśli macie możliwość zwiększenia budżetu to może warto zastanowić się nad samochodem nie tylko do pracy, ale również do wygodnego użytkowania rodzinnego? Np. Scenic RX4

395f80bad0aa9a39ee5f727d992d3cdc.jpg

Napisano

> Jeśli macie możliwość zwiększenia budżetu to może warto zastanowić się nad samochodem nie tylko do

> pracy, ale również do wygodnego użytkowania rodzinnego? Np. Scenic RX4

RX4 i ekonomia?? smile.gif - Dopoki sie cos w zawieszeniu nie zepsuje, bo potem to tylko plakac smile.gif

Napisano

> Carens? A co ta ciężka, wyjątkowo nieterenowa kobyła ma wspólnego z tematem?

Nie rozmawiamy tu o maszynie do rajdu Paryż-Dakar, ale o samochodzie dla weterynarza, który pałęta się po polnych drogach.

Umówmy się, że UAZ czy Lada Niva to nie są zbyt komfortowe konstrukcje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie rozmawiamy tu o maszynie do rajdu Paryż-Dakar, ale o samochodzie dla weterynarza, który pałęta

> się po polnych drogach.

> Umówmy się, że UAZ czy Lada Niva to nie są zbyt komfortowe konstrukcje.

> Pozdrawiam BAS

W sumie jeżeli wyłączyli byśmy bardzo mokre pola to i Partner się nada zlosnik.gif

Napisano

> Nie rozmawiamy tu o maszynie do rajdu Paryż-Dakar, ale o samochodzie dla weterynarza, który pałęta

> się po polnych drogach.

> Umówmy się, że UAZ czy Lada Niva to nie są zbyt komfortowe konstrukcje.

> Pozdrawiam BAS

Po części się zgodze. Ale to był przykład czy tobie chodziło aby pokazać Carensa z silnikiem benzynowym, który nie jest ekonomiczny. Ale do 10k bardzo trudno będzie kupić tej generacji samochód w nadającym sie do jazdy stanie.

Napisano

> tobie chodziło aby pokazać Carensa z silnikiem

> benzynowym, który nie jest ekonomiczny.

Coś mi się wydaje, że CDRI to jednak diesel.

> Ale do 10k bardzo trudno będzie kupić tej generacji

> samochód w nadającym sie do jazdy stanie.

Niom.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a czemu ?

> jak kupisz 1.7 i (monopunkt i zagazujesz) z młodego rocznika to będziesz zadowolony - psują sie

> tylko pierdoły w środku i plastiki, zawias i silnik nie do zarżniecia a pali toto ok 13l gazu

> wiem bo śmigałem

A jak z awaryjnoscia w tych ladach i z rdza wink.gif

Napisano

> Coś mi się wydaje, że CDRI to jednak diesel.

No tak. Bo zobaczyłem na to stąd wniosek że to była benzyna :

Rok produkcji (1900 - 2100): 2005

Przebieg (km): 60000

Pojemność silnika (cm3): 2000

Moc silnika (KM): 139

Skrzynia biegów: Manualna

Rodzaj paliwa: Benzyna

A do tego ma ciekawą naklejkę na tylnej szybie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli macie możliwość zwiększenia budżetu to może warto zastanowić się nad samochodem nie tylko do

> pracy, ale również do wygodnego użytkowania rodzinnego? Np. Scenic RX4

w aucie wożone są takie specyfiki chemiczne, że nie da się potem tego wywietrzyć więc auto tylko do pracy raczej smile.gif W obecnym aucie szkody tylko z dzisiejszego dnia to urwana poduszka silnika, osłona silnika oraz kilka spinek.

Napisano

> No tak. Bo zobaczyłem na to stąd wniosek że to była benzyna :

Nawet nie spojrzałem, uznałem, że CRDI jest dieslem smile.gif

> A do tego ma ciekawą naklejkę na tylnej szybie

Dopiero teraz zauważyłem smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> pracy raczej W obecnym aucie szkody tylko z dzisiejszego dnia to urwana poduszka silnika,

> osłona silnika oraz kilka spinek.

To moze jednak poszukac starego Forka w wersji Hubertus (b. slabe wyposazenie, siedzenia w latwym do wyczyszczenia skaju)? Dajesz alu albo stalowa plyte pod silnik i zeby cos urwac, to trzeba robic ostre czasowki po niezlym wyrypie:

tutaj co prawda nowy, ale moj dziadek bez problemu robil gorsze rzeczy na tych samych odcinkach (przez brod przejechal):

Ten akurat moj - wjazd na halde kolo Walbrzycha:

To filmiki z tras terenowych zlotow Subaru, ale mozliwosci terenowych forka lepiej ukazujacych filmikow jest znacznie wiecej na YT.

p.s. Tak, wiem. Forester to nie terenowka i zebym sie nie wazyl tak go nazywac grinser006.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Poszukaj Hondy Civic Shuttle. Podwyższona, pod silnikiem fabryczna, metalowa płyta, napęd na 4 koła. To obok CR-V jedno z aut o których mam najmilsze wspomnienia. Nie do zajeżdżenia. No i nieźle się zbiera. 1,6 125 kucy miałem. W mieście do 10l. przy mega ostrej jeździe. Na trasie około 8l. Tylko tylne błotniki ruda bierze wcześnie. No i brzydka. Za to większość części od Civic-a, poza napędem tyłu.

Mało ich bardzo, ale czasami widuję.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.