Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wynajęta Meriva Mać

Featured Replies

Napisano

Meriva i inne wypierdki z europejskich fabryczek - JAK W NICH ZMIENIĆ ŻARÓWKI W ŚWIATŁACH !!!???? Dzwonię do wypożyczalni, bo nie chcę gmerać w wynajętym aucie a facet mi mówi, że aby żarówkę lewego światła mijania wymienić należałoby podjechać do serwisu. Po chwili jednak mówi, że każdy pan Zenek to zrobi. Po chwili dodaje, że właściwie to trzeba lampę odkręcić. angryfire.gifangryfire.gif

A co, jeśli muszę żarówkę zmienić "w trasie"? I nie mam kluczy przy sobie??? Bo jadę jakimś wynajętym zdezelowanym gruczołem z 2006 r. po 60 tys. km.... No to się zagotowałem.

Jak ostatnio na własną rękę w Vectrze wynajętej naprawiłem zestaw wskaźników (nie działało dosłownie nic - oczywiście trzeba było gmera w zakamuflowanych po europejsku bezpiecznikach) i po paru dniach musiałem szukać jaki olej trzeba wlać - jeszcze nie miałem pojęcia, że to i tak pikuś w porównaniu z niespodzianką, jaką wypożyczalnia szykuje... Ten egzemplarz Merivy jest megazajechany... Silnik wyje jak w UAZie, skrzynia EasyTronic szarpie nie wiedzieć czemu. No i ten wentylator od AC jest chyba wsadzony z jakiegoś Kamaza. Do rozruchu potrzeba 5 MW energii - jak się włącza cyklicznie co 20 sekund - aż samochód zwalnia. angryfire.gif

Napisano

No i...?

Kto Ci kazał wypożyczać takie dziadowskie auto?

Napisano

W Merivie demontaż lewej lampy, a co za tym idzie demontaż zderzaka... innego dojścia nie ma...

Napisano
  • Autor

> No i...?

No i nic. Jest karma dla trolli.

> Kto Ci kazał wypożyczać takie dziadowskie auto?

Nikt mi nie kazał. Miał ktoś kazać?

A auto - strasznie zajechany egzemplarz.

Napisano
  • Autor

> W Merivie demontaż lewej lampy, a co za tym idzie demontaż zderzaka... innego dojścia nie ma...

Jutro (już właściwie dzisiaj) mam dość daleko jechać. Nie wiem, czy znajdę czas. Chociaż ten i ów pisze na forach, że zajmuje im to do 10 minut.

Napisano

zmieniałem ostatnio w octavii II fl i byłem w szoku na jaki genialny pomysł wpadła skoda ok.gif

odkręca się jedną plastikową nakrętkę, zwalnia jeden zaczep i wychodzi cała lampa claps.gif

Napisano

> zmieniałem ostatnio w octavii II fl i byłem w szoku na jaki genialny pomysł wpadła skoda

> odkręca się jedną plastikową nakrętkę, zwalnia jeden zaczep i wychodzi cała lampa

i po zmianie zarowki pozycyjnej do ustawienia swiatla od nowa...

w mondeo mk3 wyciaga sie 2 blokady (cos jak sledzie do namiotu zlosnik.gif ) i tez wysuwa sie lampa

Napisano

> zmieniałem ostatnio w octavii II fl i byłem w szoku na jaki genialny pomysł wpadła skoda

> odkręca się jedną plastikową nakrętkę, zwalnia jeden zaczep i wychodzi cała lampa

"Przemyślane rozwiązania" skromny.gif

U mnie w Fabii I wymiana żarówki trwa 15 sekund. Więcej czasu zajmuje ustalenie, z której strony kartonik z nową żarówką otworzyć, żeby nie złapać za bańkę, niż sama wymiana.

Napisano

Ja oddawna jestem zdania, że pojazdy w których kierowca w nocy nie jest w stanie samodzielnie zmienić żarówki w tak podstawowych światłach jak mijania nie powinny dostać homologacji. Padną Ci dwie żarówki w nocy w takim wynalazku jak np. Megane II i stoisz do rana albo wzywasz pomoc drogową i bulisz słono.

Krawiec

Napisano

A niby po co?

Krawiec

Napisano

> Ja oddawna jestem zdania, że pojazdy w których kierowca w nocy nie jest w stanie samodzielnie

> zmienić żarówki w tak podstawowych światłach jak mijania nie powinny dostać homologacji. Padną

> Ci dwie żarówki w nocy w takim wynalazku jak np. Megane II i stoisz do rana albo wzywasz pomoc

> drogową i bulisz słono.

> Krawiec

Czemu tak uważasz, skoro masz jeszcze światła "długie" i halogeny zlosnik.gif

Napisano

Wystarczy, żeby spalił się ksenon w mondeo MK3. Demontaż lampy - bajka, ale potem trzeba ją otworzyć, a do tego potrzebujesz specjalnego kluczyka. Nie masz? To możesz zapomnieć o wymianie...

Napisano

> Czemu tak uważasz, skoro masz jeszcze światła "długie" i halogeny

Z halogenami to albo są albo nie ma... jak są fajnie... 40km/h pojedziesz na halogenach bo wiecej strach. Zasięg mają kiepski. Długie... powodzenia w ruchu... po 10minutach dostaniesz kręćka... bo każdy z przeciwka będzie Ci migał albo odpali swoje długie na stałe.

Genealnie op checy ze światłami w służbowej megance nigdy nie kupie auta w którym nie będe w stanie zmienić żarówki sam bez rozbierania połowy auta.

Krawiec

Napisano

W kluczyk to sie można zaopatrzyć (pewnie niezbyt tanio ale cóż)... ale w Megance aby zmienić żarówe trzeba podnieść auto i zdjąć koło bo dostęp jest od nadkola. Co i tak w porównaniu z koniecznością demontażu zdeżaka u konkurencji jest dość łatwym sposobem.

Krawiec

Napisano

> Z halogenami to albo są albo nie ma... jak są fajnie... 40km/h pojedziesz na halogenach bo wiecej

> strach. Zasięg mają kiepski. Długie... powodzenia w ruchu... po 10minutach dostaniesz

> kręćka... bo każdy z przeciwka będzie Ci migał albo odpali swoje długie na stałe.

> Genealnie op checy ze światłami w służbowej megance nigdy nie kupie auta w którym nie będe w stanie

> zmienić żarówki sam bez rozbierania połowy auta.

> Krawiec

Też pierwsze co przed kupnem innego auta będę sprawdzał dostęp do żarówek ok.gif

Napisano

> każdy pan Zenek to zrobi. Po chwili dodaje, że właściwie to trzeba lampę odkręcić.

> A co, jeśli muszę żarówkę zmienić "w trasie"? I nie mam kluczy przy sobie???

A co piszą w instrukcji obslugi?

U mnie w instrukcji do Chevroleta piszą, aby wyjąć lampę i wbrew pozorom jest to łatwe. Ale trzeba mieć klucz 10. Wyjęcie lampy zajmuje 2 minuty, łatwa zmiana żarówki i montaż - w sumie 5minut roboty. ok.gif

Napisano

> Też pierwsze co przed kupnem innego auta będę sprawdzał dostęp do żarówek

a ze mnie się śmiali jak się o to pytałem

"kupujesz Pan nowe auto i już żarówki chcesz wymieniać??"

Napisano

> W Merivie demontaż lewej lampy, a co za tym idzie demontaż zderzaka... innego dojścia nie ma...

W instrukcji łaskawie pominęli ten fakt hehe.gif

283972522-1.JPG

post-3756-1435250895896_thumb.jpg

Napisano

> a ze mnie się śmiali jak się o to pytałem

> "kupujesz Pan nowe auto i już żarówki chcesz wymieniać??"

teraz projektanci mają takie fantazje, że ze wszystkim trzeba do serwisu jeździć screwy.gif

taaa wymienić żarówkę=rozebrać nadkole, zderzak ch... by mnie trafił jakbym kupił takie auto angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> teraz projektanci mają takie fantazje, że ze wszystkim trzeba do serwisu jeździć

> taaa wymienić żarówkę=rozebrać nadkole, zderzak ch... by mnie trafił jakbym kupił takie auto

i robocizna za 100zł sciana.gifrotfl.gif

Napisano

> No i nic. Jest karma dla trolli.

> Nikt mi nie kazał. Miał ktoś kazać?

> A auto - strasznie zajechany egzemplarz.

lepiej napisz kto wypożycza takie szroty

Napisano

> W kluczyk to sie można zaopatrzyć (pewnie niezbyt tanio ale cóż)... ale w Megance aby zmienić

> żarówe trzeba podnieść auto i zdjąć koło bo dostęp jest od nadkola. Co i tak w porównaniu z

> koniecznością demontażu zdeżaka u konkurencji jest dość łatwym sposobem.

> Krawiec

nie trzeba, przynajmniej tej od strony kierowcy i nie zajmuje to calego dnia ani nawet godziny

Napisano

> i po zmianie zarowki pozycyjnej do ustawienia swiatla od nowa...

Wyciagalem 2 razy lampe w c-max: raz zeby wymienic zarowke a druga raz, zeby wymienic wezyk od chlodnicy.

W sobote bylem na badanich technicznych i facio powiedzial, ze swiatla sa prawidlowo ustawione.

Fartem udalo mi sie tak samo te lampe wlozyc?

Napisano

> Wyciagalem 2 razy lampe w c-max: raz zeby wymienic zarowke a druga raz, zeby wymienic wezyk od

> chlodnicy.

> W sobote bylem na badanich technicznych i facio powiedzial, ze swiatla sa prawidlowo ustawione.

> Fartem udalo mi sie tak samo te lampe wlozyc?

U mnie po pierwszym wyjęciu diagnosta miał spor ustawiania, ale już kolejne nie powodowąły zmiany ustawień świateł ok.gif

Napisano

> i robocizna za 100zł

x2 chyba a koszt żarówki 15zł - ale za wszystko zapłacisz kartą Visa hehe.gif

Napisano

tak to jest jak wynajmujesz auto po jak najniższych kosztach!!!!

czego się spodziewasz sępiąc na auto z sieciowej dużej wypożyczalni?

gdzieś takie locale muszą szukać oszczędności!!!!

Napisano

> x2 chyba a koszt żarówki 15zł - ale za wszystko zapłacisz kartą Visa

bałem się napisać 200zł rotfl.gif

Napisano

A nie możesz po prostu zwrócić go do wypożyczalni i wziąć inny egzemplarz?

Napisano

> A nie możesz po prostu zwrócić go do wypożyczalni i wziąć inny egzemplarz?

Właśnie. Albo wymiana w serwisie na ich koszt... smile.gif Chyba ze trzeba na własny rachunek... niewiem.gif

Napisano

> Z halogenami to albo są albo nie ma... jak są fajnie... 40km/h pojedziesz na halogenach bo wiecej

> strach. Zasięg mają kiepski. Długie... powodzenia w ruchu... po 10minutach dostaniesz

> kręćka... bo każdy z przeciwka będzie Ci migał albo odpali swoje długie na stałe.

A ile razy przydaży Ci sie taka sytuacja? Raz na 20 lat - dasz rade jedną noc pociągnąć na halogenach..

Od 15 lat nie wymieniałem żarówki w aucie... średnio co 5 lat nowy, przebieg 100tys. W '95 poszedł kierunkowskaz w malaczu... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A ile razy przydaży Ci sie taka sytuacja? Raz na 20 lat - dasz rade jedną noc pociągnąć na

> halogenach..

> Od 15 lat nie wymieniałem żarówki w aucie... średnio co 5 lat nowy, przebieg 100tys. W '95

> poszedł kierunkowskaz w malaczu...

widać masz kasę na nowe auta więc zmieniasz ok.gif

dużo zależy od jakości reflektorów oraz żarówek, sa modele w których notorycznie się przepalają żarówki no.gif

Napisano

> A ile razy przydaży Ci sie taka sytuacja? Raz na 20 lat - dasz rade jedną noc pociągnąć na

> halogenach..

> Od 15 lat nie wymieniałem żarówki w aucie... średnio co 5 lat nowy, przebieg 100tys. W '95

Przesiądź się na p307...

Napisano

> halogenach..

Nie żebym popierał tutejszych płakaczy, co to "łolaboga", ale sprzęt na H7 (większość dzisiejszych zastosowań) wymaga wymiany żarówek minimum raz w roku.

Napisano

> Nie żebym popierał tutejszych płakaczy, co to "łolaboga", ale sprzęt na H7 (większość dzisiejszych

> zastosowań) wymaga wymiany żarówek minimum raz w roku.

w doblo wymieniam średnio co 3 miesiące. Podejrzewałem instalację ale sprawdzona u 3 niezależnych elektryków niewiem.gif

Napisano

> Właśnie. Albo wymiana w serwisie na ich koszt... Chyba ze trzeba na własny rachunek...

nie znam wypożyczalni która za spaloną żarówkę podmienia gratis autko

żarówki w trakcie użytkowania klient wymienia sam

Napisano

> Nie żebym popierał tutejszych płakaczy, co to "łolaboga", ale sprzęt na H7 (większość dzisiejszych

U mnie H7 padają raz na 3-4 miesiące. Przy czym zazwyczaj prawie jednocześnie (różnica naprawdę parę godzin). Na szczęście w Fabii wymiana żarówki to 30 sekund ok.gif

Napisano

> w doblo wymieniam średnio co 3 miesiące. Podejrzewałem instalację ale sprawdzona u 3 niezależnych

> elektryków

Ale ja o tym wiem :-)

H7 to bardzo nietrwała żarówka.

Napisano

> "Przemyślane rozwiązania"

> U mnie w Fabii I wymiana żarówki trwa 15 sekund.

no nie wiem, o ile od strony rozrzadu jest ok, to od str obudowy aku to porazka - reki nie mozna wlozyc oink.gif postojowke baaardzo trudno zmienic smile.gif

Więcej czasu zajmuje ustalenie, z której strony

> kartonik z nową żarówką otworzyć, żeby nie złapać za bańkę, niż sama wymiana.

a to racja

Napisano

> Ale ja o tym wiem :-)

> H7 to bardzo nietrwała żarówka.

No nie zdawałem sobie sprawy z nietrwałości tych żarówek. Wymiana co 3 miesiące może "zaboleć"...

Wie ktoś jakie żarówki ma Astra III i jak jest z wymianą w tym samochodzie? Taki wózek bedę użytkował od jesieni...

Napisano

> Wie ktoś jakie żarówki ma Astra III i jak jest z wymianą w tym samochodzie? Taki wózek bedę

> użytkował od jesieni...

W plastikowych nadkolach masz klapki, przez które po otwarciu wymienia się żarówki od strony koła... można to zrobić na skeconych kołach.

Pozdrawiam

Napisano

komplet polecial po okolo 10 miesiacach, w odstepach 2 dniowych.

Wymiana w e12 nie jest tak tragiczna, lewe swiatlo idzie - wymiana dosc prosta, prawa juz gorzej bo musze akumulator wyjmowac, bo za cholere dlon mi sie nie miesci. Lewe/prawe - oirenatacja stojac przodem do samochodu.

Napisano

> teraz projektanci mają takie fantazje, że ze wszystkim trzeba do serwisu jeździć

> taaa wymienić żarówkę=rozebrać nadkole, zderzak ch... by mnie trafił jakbym kupił takie auto

w vectrze C /sluzbowej/ padla nam zarowka, stwierdzilismy "ze cooooo, dwoch inzynierow nie wymieni tego? ? " zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Otworzylismy maske, popatrzylismy , popatrzyismy jeszcze raz /tym razem z madrymi minami/ spojrzelismy na siebie, zamknelismy maske , powiedziliesmy madrze "no tak" i na tym skonczyla sie wymiana zarowki. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Teraz ZTCW to tam trzeba demontowac zderzak. screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano

> A niby po co?

> Krawiec

jak wyjmiesz lampe i wlozysz spoworotem to imho nie uda Ci sie jej wlozyc idealnie jak byla = mozesz swiecic nie tam gdzie powinienes

Napisano

> W plastikowych nadkolach masz klapki, przez które po otwarciu wymienia się żarówki od strony

> koła... można to zrobić na skeconych kołach.

> Pozdrawiam

Trochę to karkołomne... crazy.gif

Dzięki za odp. ok.gif

Napisano

> nie znam wypożyczalni która za spaloną żarówkę podmienia gratis autko

> żarówki w trakcie użytkowania klient wymienia sam

Ja niestety znam, a nawet w takiej pracuje.. Zastanawiam sie czasem na jak gleboko jeszcze wejdziemy Klientowi w... Fakt faktem, ze ja nie dalem rady wymienic w Megane II. Kolega, ktory jako ginekolog po godzinach dorabia, poradzil sobie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Odpowiadam tutaj bo najprościej:

1) Przy czytaniu instrukcji pominąłem w nerwach wątek o wyjęciu skrzynki z jakimiś tam przekaźnikami czy bezpiecznikami

2) Po wyjęciu jej (jest między akumulatorem i reflektorem) - od razu zrobił się dostęp do światła. Po omacku wykręciłem osłonkę

3) Odpiąłem kabelek

4) Wyjąłem żarówkę spaloną

5) Podłączyłem i wsadziłem żarówkę dobrą

6) Z WIELKIM BÓLEM I NERWAMI wkręciłem kopułkę

7) Założyłem skrzyneczkę z elektryką

8) DZIAŁA!!!

Dla zgrywu czynność powtórzyłem - bez żadnych kluczy i śrubstaków zajęło mi to 2 minuty, z czego większość czasu w 2 połowie z :jobami: na ustach angryfire.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

A silnik tak przedziwnie wyje tylko jak jest AC włączone. Po dzisiejszych ulewach nad BI zrobiło się chłodnawo, więc pojeździłem bez AC. Jest ok. Ale nie mój samochód - tylko chcę jutro zgłosić do wypożyczalni, że jest taki problem, żeby mnie nie obciążyli kosztami.

Napisano

> w mondeo mk3 wyciaga sie 2 blokady (cos jak sledzie do namiotu ) i tez wysuwa sie lampa

"i po zmianie zarowki pozycyjnej do ustawienia swiatla od nowa...

" tongue.gif

Napisano

wymaga... pojęcie względne

od 2007 roku nie wymieniłem ani jednej h7 w aucie w których "z góry" żarówki powinny się przepalać co 6 miesięcy smirk.gif

Napisano

> w vectrze C /sluzbowej/ padla nam zarowka, stwierdzilismy "ze cooooo, dwoch inzynierow nie wymieni

> tego? ? "

> Otworzylismy maske, popatrzylismy , popatrzyismy jeszcze raz /tym razem z madrymi minami/

> spojrzelismy na siebie, zamknelismy maske , powiedziliesmy madrze "no tak" i na tym skonczyla

> sie wymiana zarowki.

> Teraz ZTCW to tam trzeba demontowac zderzak.

2 inżynierów i nie dało rady rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

uuu Panie trzeba było demontować silnik zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.