Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak często i z jakiego powodu zmieniacie samochód?

Featured Replies

Napisano

Zmieniam jak jest więcej kasy a że kryzys to teraz trzeba jeździć pare lat jednym. A tak wcześniej to co roku ok.gif

Napisano

Autem jeżdzę średnio 4,5 - 5 lat. Zmieniam, bo stare już mi się znudziło, wyszedł nowy model (następca) posiadanego auta i chcę spróbować czegoś innego np. benzyna/ diesel. A dodatkowo kilku znajomych ciągle pyta, kiedy będę sprzedawał auto, bo są chętni na zakup. No to robię im prezent i ogłaszam, że mam do sprzedaży. Autem robię około 100 kkm więc zainteresowanie zakupem jest. Nie kupuję aut sprowadzanych tylko krajowe.

Napisano

jak sie juz robi za stary - np awarie, problemy z ubezpieczniem

jak mnie wkurzy / znudzi sie

jak chce sprobowac czegos nowego

no i jak mam na to kase - nie mam zamiaru brac kredytu na cos co tak traci na wartosci.

Zebym zmienil samochod musza byc spelnione przynajmniej 2 z wymienionych warunkow z czego jeden jest staly (kasa)

Napisano

> - chcę mieć bardziej "wypasiony"

> - chcę mieć bardziej bezpieczny

> - chcę mieć większy (kombi) itp...

o toto + samochod sie nudzi po pewnym czasie.

Teraz mi chodzi po glowie pomysl aby Subaru zamienic na Fiata biglaugh.gif

Napisano

> Witam!

> Jakie są Wasze główne powody zmiany obecnego samochodu na inny?

> - zaczyna rdzewieć

> - za często się psuje

> - za dużo pali

> Jestem kierowcą 11lat i już 3 razy zmieniałem samochód, mój główny powód to ekonomiczność. A

> ostatnio kumpel zmienił swoje autko i jak się pytałem dlaczego to powiedział, że tak na serio

> to tylko dlatego że tamten mu się już znudził i tyle. Hmm dziwak jakiś czy co

W pytaniu sa juz odpowiedzi ok.gif Ale zmieniam jak mam kasę zazwyczaj .Wczoraj jak powiedziałem mulher.gif że poduszki macpersonów przydałoby sie wymienic? to usłyszałem ,NA GIEŁDE zona.gif i kupic 2 rowery pad.gif

Napisano

A myślałem że jestem dziwny bo: Pierwszy samochód miałem 3 miesiące(Fiat 126p facepalm.gif), następnie Tico sprzedałem po ok 10 miesiącach czego żałuję do dziś, następny był Matiz sprzedanych po 6 miesiącach bo trafiłem na grata, i teraz kolejny Matiz którym jeżdżę od 1,5 roku i raczej pojeżdżę nim dłużej bo raz że jestem z niego zadowolony a dwa nie mam kasy na nic lepszego zlosnik.gif i jeszcze mam Fiata 126p, który raczej zostanie dłużej

Myślę że główny powód zmiany auta w moim przypadku to to że mi się znudzi lub duża liczba awarii i chęć posiadania czegoś nowszego

Napisano

> o toto + samochod sie nudzi po pewnym czasie.

> Teraz mi chodzi po glowie pomysl aby Subaru zamienic na Fiata

Chcesz przejść na ty z mechanikami?

Napisano

przez 2 lata okolo 20 samochodow ciezko juz zliczyc grinser006.gif zazwyczaj zmieniam bo mi sie nudzi jeden samochod ewentualnie jest jakas okazja do nabycia smile.gif

Napisano

> przez 2 lata okolo 20 samochodow ciezko juz zliczyc zazwyczaj zmieniam bo mi sie nudzi jeden

> samochod ewentualnie jest jakas okazja do nabycia

chyba komis masz hehe.gif

Napisano

> przez 9 lat - miałem 14 aut

> kto da wiecej?

Przez dwa lata tak koło setki z okładem.

Słucham, jak mnie przebijesz.

Napisano

no niestety nie szybko mi sie nudza samochody w sumie to chce wszystkiego sprobowac poki co do tej pory najlepiej jejzdzi mi sie omega ktora mam teraz i nie chcialbym jej za szybko sprzedac

Napisano

> next handlarz

Błędna diagnoza.

BTW, przeliczyłem z czystej ciekawości - > około 110 wyszło.

Raczej z lekkim plusem.

Napisano

> Witam!

> - zaczyna rdzewieć

> - za często się psuje

> - za dużo pali

> (...)

...bo przejechał już odpowiednią ilość kilometrów i uważam że się zwrócił.

Jest to co ok. 250kkm i mniej więcej co 4 lata.

Napisano

- ma conajmniej 6 lat

i tyle w temacie 6 lat wartość graniczna i zmiana na nowszy

Napisano

> next handlarz

raczej zarządzanie flotą zlosnik.gif

Napisano

> przez 2 lata okolo 20 samochodow ciezko juz zliczyc zazwyczaj zmieniam bo mi sie nudzi jeden

> samochod ewentualnie jest jakas okazja do nabycia

To musisz być bardzo majętnym człowiekiem. Sprzedając auto na ogół się traci, a każdy kolejny samochód to nowe wydatki. Jak widać stać Cię ciągle dokładać.

Napisano

Jak mi brakie paliwa, bo nie wiem, gdzie jest korek! grinser006.gif

Napisano

> raczej zarządzanie flotą

zarzadzajacy flota nie jezdzi tyloma samochodami

raczej jest tym co z nimi na myjnie i do warsztatu smiga smile.gif

Napisano

> To musisz być bardzo majętnym człowiekiem. Sprzedając auto na ogół się traci, a każdy kolejny

> samochód to nowe wydatki. Jak widać stać Cię ciągle dokładać.

Przeszkadza Ci to ?

Gula Ci skacze ?

Cokolwiek Ci do tego (żeby nie napisać dosadniej)?

Znaczy "proszę państwa jak ktoś ma pieniądze, no to skądś je ma" ?

Sory, ale kołtuństwem mi zaleciało...

Napisano

> zarzadzajacy flota nie jezdzi tyloma samochodami

> raczej jest tym co z nimi na myjnie i do warsztatu smiga

:-)

Podziwiam Twoją znajomość tematu.

Napisano

> zarzadzajacy flota (...)

> raczej jest tym co z nimi na myjnie i do warsztatu smiga

?????????????????

człowieku... skąd Ty mieszkasz?

jak mawiają: lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i...

Napisano

> Przeszkadza Ci to ?

Absolutnie.

> Gula Ci skacze ?

Nie skacze.

> Cokolwiek Ci do tego (żeby nie napisać dosadniej)?

Nic, każdy ma swoje priorytety.

> Znaczy "proszę państwa jak ktoś ma pieniądze, no to skądś je ma" ?

Oczywiście. I im więcej wydaje tym większy przyrost gospodarczy. A więc kupuj jak najwięcej samochodów dla dobra ogółu.

> Sory, ale kołtuństwem mi zaleciało...

Nie miałem takich zamiarów, to była tylko taka dygresja.

A tak ogólnie to mój post nie dotyczył Ciebie, Sibui. Więc nie wiem czemu się oburzasz.

Napisano

> A tak ogólnie to mój post nie dotyczył Ciebie, Sibui. Więc nie wiem czemu się oburzasz.

Bo generalnie kołtuństwo podnosi mi ciśnienie.

Napisano

> Przez dwa lata tak koło setki z okładem.

> Słucham, jak mnie przebijesz.

Jeśli można z, mam nadzieję nie-kołtuńskim, pytaniem:

jak Ty to robisz od strony technicznej? Bo 2 lata to 104 tygodnie, a w tym czasie 110 samochodów. Kupujesz w poniedziałek, rejestrujesz we wtorek, jeździsz od środy do piątku i w weekend sprzedajesz?

Albo masz specjalne zdolności albo pracujesz/masz firmę, która przerabia rocznie kilka tysięcy ton samochodów i Ty je sobie ujeżdżasz dla sportu. Ale w takim razie jesteś niereprezentawny dla naszej statystyki grinser006.gif

Napisano

własnie nie zazwyczaj nie dokładam za duzo czasami wrecz wcale tylko na ogol udaje sie trafic cos fajnego w budzecie jakim operuje

Napisano

> Jeśli można z, mam nadzieję nie-kołtuńskim, pytaniem:

> jak Ty to robisz od strony technicznej? Bo 2 lata to 104 tygodnie, a w tym czasie 110 samochodów.

> Kupujesz w poniedziałek, rejestrujesz we wtorek, jeździsz od środy do piątku i w weekend

> sprzedajesz?

> Albo masz specjalne zdolności albo pracujesz/masz firmę, która przerabia rocznie kilka tysięcy ton

> samochodów i Ty je sobie ujeżdżasz dla sportu. Ale w takim razie jesteś niereprezentawny dla

> naszej statystyki

kiedys sie smial z samochodow rodzicow wpisywanych w profilu a teraz wymienia pojazdy zupelnie obcych osob smile.gif

Napisano

> Bo generalnie kołtuństwo podnosi mi ciśnienie.

Weź tabletkę na obniżenie.

Napisano

> Jeśli można z, mam nadzieję nie-kołtuńskim, pytaniem:

> jak Ty to robisz od strony technicznej? Bo 2 lata to 104 tygodnie, a w tym czasie 110 samochodów.

> Kupujesz w poniedziałek, rejestrujesz we wtorek, jeździsz od środy do piątku i w weekend

> sprzedajesz?

> Albo masz specjalne zdolności albo pracujesz/masz firmę, która przerabia rocznie kilka tysięcy ton

> samochodów i Ty je sobie ujeżdżasz dla sportu. Ale w takim razie jesteś niereprezentawny dla

> naszej statystyki

proste rozwiazanie - wystarczy posiadac kilka samochodow w tym samym czasie. Czy to az takie trudne do zrozumienia? icon_rolleyes.gif

Napisano

Fajny watek, ciekawy. ok.gif

Ja rozbuduje go troche pytaniem. Czy sa Kacikowicze, ktorzy nie zmieniaja, a po prostu dokupuja kolejne samochody i prywatna flota sie poszerza? Np. mialem jednego sedana, teraz mam jeszcze terenowke i coupe...

No i tez...dlaczego?

Pozdrawiam.

P.S. A moja odpowiedz o zmianie...ostatnia zmiana Golf --> Swift bo byl uzywany, a jest nowy = przewidywalne wydatki. Nie wiem dlaczego, ze wole wydac wiecej wiedzac kiedy i ile wydam niz mniej z zaskoczenia i nagle.

Napisano

> Fajny watek, ciekawy.

> Ja rozbuduje go troche pytaniem. Czy sa Kacikowicze, ktorzy nie zmieniaja, a po prostu dokupuja

> kolejne samochody i prywatna flota sie poszerza? Np. mialem jednego sedana, teraz mam jeszcze

> terenowke i coupe...

> No i tez...dlaczego?

> Pozdrawiam.

> P.S. A moja odpowiedz o zmianie...ostatnia zmiana Golf --> Swift bo byl uzywany, a jest nowy =

> przewidywalne wydatki. Nie wiem dlaczego, ze wole wydac wiecej wiedzac kiedy i ile wydam niz

> mniej z zaskoczenia i nagle.

Wedlug mojego kolegi, lepiej miec jeden nowy kompakt hatchback, niz wg mnie - lepiej miec starsze ale dwa, wozidelko typu Corsa na co dzien, i kombi typu Astra Caravan na urlop czy przewiezienie czegos wiekszego. grinser006.gif

I tak tez staram sie robic ; w tej chwili mam Mazde 121 DB i Opla Astra Caravan wlasnie zlosnik.gif

Napisano

> proste rozwiazanie - wystarczy posiadac kilka samochodow w tym samym czasie. Czy to az takie trudne

> do zrozumienia?

kilka tzn ile? bo posiadając powiedzmy 3 i zmienijać je raz w miesiącu i tak trudno bedzie osiągnąć liczbe ponad 100 w dwa lata.

Innymi słowy mnie jest to trudno zrozumieć ale słucham wyjaśnij mi to proste rozwiązanie jak chłopu na miedzy

Napisano

> Ja rozbuduje go troche pytaniem. Czy sa Kacikowicze, ktorzy nie zmieniaja, a po prostu dokupuja

> kolejne samochody i prywatna flota sie poszerza? Np. mialem jednego sedana, teraz mam jeszcze

> terenowke i coupe...

Swift to coupe? grinser006.gif

Ja "rozbudowuję flote" tylko jednośladowo. palacz.gif

Napisano

> Swift to coupe?

Swift to coupe, A4 to SUV, a jeszcze mam Poloneza...to super samochod RWD. zlosnik.gif

> Ja "rozbudowuję flote" tylko jednośladowo.

ok.gif Praktycznie (naked, transalp, cbr) czy maniakalnie (3x custom)? cool.gif

Napisano

tylko względy praktyczne:

pierwszy było seicento - rozbiło się i poszło do kasacji,

kupiliśmy punto, a po 1,5 roku pojawił się mały terrorysta i okazało się, że kropek jest za mały,

Trafiła się przy okazji używana fabia kombi z pewnego źródła i od prawie 5 lat turlam się nią, bo nie ma potrzeby zmiany.

Jak już się skoda skończy kupię coś większego / wygodniejszego - pewnie saab 9_3 kombi hmm.gif. Ale to jeszcze raczej dłuuugo.

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

> Swift to coupe, A4 to SUV, a jeszcze mam Poloneza...to super samochod RWD.

Eeee, to znamy inną definicję "kupy". grinser006.gif

> Praktycznie (naked, transalp, cbr) czy maniakalnie (3x custom)?

Raczej historycznie... grinser006.gif

Napisano

> Eeee, to znamy inną definicję "kupy".

No bo ja ide w nisze nieznane... grinser006.gif

> Raczej historycznie...

To kolekcjoner sentymentalny, a nie zbieracz pragmatyczny. zakrecony.gif

Pozdro

Napisano

> Witam!

Wiek/zużycie samochodu. Posiadaczem byłem/jestem (wiek samochodu w momencie zakupu - sprzedaży):

Fiat 126p: 11 - 15 lat

Fiat Seicento: nowy - 11 lat i ciągle mam, myślę że jeszcze kilka lat pojeździ jako drugi samochód w rodzinie, stan bdb.

Honda Civic: nowy - rok i ciągle mam, planuję pojeździć 10 lat.

Napisano

> kilka tzn ile? bo posiadając powiedzmy 3 i zmienijać je raz w miesiącu i tak trudno bedzie osiągnąć

> liczbe ponad 100 w dwa lata.

A posiadając sto ?

Napisano

> przez 9 lat - miałem 14 aut

> kto da wiecej?

> najczesciej zmieniam ze mi sie znudził

6 lat - 18 samochodów zlosnik.gif no dobra, w tym 1 motocykl... Już nie liczę samochodów wspólnych z narzeczoną zlosnik.gif

Zmieniam średnio raz na pół roku, tylko i wyłączeni z tego powodu, że mi się nudzą i nie ma już w nim co dłubać, takie hobby... Zawsze samochód sprzedaje w bdb stanie, kupuję w różnym - nie raz niestety trafiłem na minę, nieraz na okazję ok.gif Czasami nawet uda mi się co nie co na nim zarobić, ale nie wymieniam ich w ogóle z tego powodu... Chodzi tylko o nudę i chęć posiadania takiego, którego jeszcze nie miałem, stąd różne głupoty jak Range Rover Classic 3.9 V8 grinser006.gif Podejrzewam, że w ciągu następnych tygodni pojawi się kolejny następca obecnego, ale zobaczymy bo jakoś dorosłem chyba, nie chce mi się i nabieram dystansu do każdego samochodu, który oglądam smile.gif

Napisano

Ja napisze dlaczego ja zmienialem.

1. CCS na CC900 - Bylem studentem, CCSa przyzylowalem i sie juz rozsypywal, nie bylo mnie stac na doinwestowanie, wiec zamienilem na tansze CC900.

2. CC900 na Bravo 1.6- Mialem troche gotowki, wiec zamienilem na wiekszy i szybszy wink.gif

3. Dokupilem CC900 - Bravo mialem w Polace, w Irlandii sobie kupilem CC900 jako drugie auto.

4. Bravo 1.6 na Astre 1.4 - Sprzedalem bravo w PL bo sie wyprowadzilem z kraju, i w Irlandii kupilem Astre.

5. CC900 na Bravo 1.2 - CC900 nie mialo szans przejsc przegladu, wiec zmienilem no nowsze Bravo 1.2

6. Astre na Mondeo - Astre sprzedalem bo zona byla w ciazy i poszla na urlop macierzyski - nie potrzebowalismy 2 aut. Pozatym astre mialem 8 miesiecy, zrobilem ponad 20kkm, i nie dolozylem ani grosza do tego auta oprocz paliwa - i to mowie serio - aboslutnie nic. Tylko lalem i jezdzilem. A dlatego ze wszystko co dobre sie kiedys konczy, to stwiedzilem ze najwyzszy czas sie pozbyc astry zanim trzeba bedze w nia wlozyc troche gotowki razem z nawiazka za w/w okres. Mondeo (2 lata mlodsze i z mocniejszym silnikiem) kupilem 10 miesiecy pozniej za dokladnie taka sama cene jak wtedy sprzedalem astre).

7. Mondeo na Primere - Mondeo nie do konca mi sie podobalo, pare rzeczy nie bylo pewne - zwlaszcza w silniku - wolalem nie ryzykowac zeby sie cos powaznego rozlecialo tylko sprzedac i kupic cos pewnego.

Jak widac przez te wszystkie zmiany, powody byly przerozne.

Napisano

> A posiadając sto ?

To już jest harem i takie rzeczy to tylko w Turcji i Zjednoczonych (lub nie) Emiratach.

Napisano

> To już jest harem i takie rzeczy to tylko w Turcji i Zjednoczonych (lub nie) Emiratach.

W Polen też się da.

Napisano

> A posiadając sto ?

jako osoba prywatna do prywatnego użytku?

Napisano
  • Autor

Czytajac Wasze odpowiedzi widze, ze czesto zmieniacie samochod tylko dlatego, ze sie Wam znudzil cool.gif Zalozylem ten watek, bo mam wlasnie maly dylemat czy zmienic swoje wozidlo. Mam troche wolnej kasy a autko ma już 14lat. Tylko nie widze za bardzo konkretnego powodu poza wiekiem auta!

Oszczednosc ( pali srednio 6.5l, tanie ubezpieczenie)

Niezawodnosc ( jak dotad zrobiłem 40tys km i NIC sie nie zepsulo)

Bezpieczenstwo (ABS, poduszki jak na razie mi wystarcza)

Wygoda (Klima, duzo miejsca w srodku, duzy bagażnik, dobre wyciszenie i fotele)

Fakt, ze Carisma mi się troche znudzila, ale patrzac ile za nia bym teraz wzial (ok. 5-6tys) a ile bym musial dołożyć żeby kupic cos młodszego i lepszego biorac pod uwage powyższe kryteria zastanawiam się czy warto confused.gif

Napisano

> jako osoba prywatna do prywatnego użytku?

A kto mówił o "osobach prywatnych" ?

Napisano

> Czytajac Wasze odpowiedzi widze, ze czesto zmieniacie samochod tylko dlatego, ze sie Wam znudzil

> Zalozylem ten watek, bo mam wlasnie maly dylemat czy zmienic swoje wozidlo. Mam troche wolnej

> kasy a autko ma już 14lat. Tylko nie widze za bardzo konkretnego powodu poza wiekiem auta!

> Oszczednosc ( pali srednio 6.5l, tanie ubezpieczenie)

> Niezawodnosc ( jak dotad zrobiłem 40tys km i NIC sie nie zepsulo)

> Bezpieczenstwo (ABS, poduszki jak na razie mi wystarcza)

> Wygoda (Klima, duzo miejsca w srodku, duzy bagażnik, dobre wyciszenie i fotele)

> Fakt, ze Carisma mi się troche znudzila, ale patrzac ile za nia bym teraz wzial (ok. 5-6tys) a ile

> bym musial dołożyć żeby kupic cos młodszego i lepszego biorac pod uwage powyższe kryteria

> zastanawiam się czy warto

Dokup jakas dajaca frajde z jazdy zabawke ok.gif

Napisano

> A kto mówił o "osobach prywatnych" ?

facepalm.gif

Napisano

poprzednie auta zmieniałem co rok, bo się nudziły. Teraz mam już 3 lata i pojeżdże jeszcze długo. Nie sprzedam bo

- szkoda utraty wrtości ok. 20 000

- auto jest 100% sprawne

- spełnia moje wszystkie wymagania nawet z nawiązką

- za tą cenę nie kupie niczego nowego, więc musiałbym sporo dołożyć (a nie chce kupować używki)

Więc jeszcze pojeżdzi u mnie jakieś 5 lat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.