Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Serwis ASO w Polsce

Featured Replies

Napisano

Z Waszych doświadczeń - która marka jest najlepsza w temacie - nie robi problemów, nie wciska kitów o zużyciu eksploatacyjnym (np. pękniętej chłodnicy - jak w wątku obok rotfl.gif), jest elastyczna, ma szeroki zakres gwarancyjny (np. gumy oink.gif w zawiasie)? - generalnie frontem do klienta. Będę dźwięczny za opinie. ok.gif

Napisano

Póki co mam taką opinię o Carstolu w Chrzanowie dotyczy to Fiata ok.gif

Napisano

> Z Waszych doświadczeń - która marka jest najlepsza w temacie - nie robi problemów, nie wciska kitów

> o zużyciu eksploatacyjnym (np. pękniętej chłodnicy - jak w wątku obok ), jest elastyczna, ma

> szeroki zakres gwarancyjny (np. gumy w zawiasie)? - generalnie frontem do klienta. Będę

> dźwięczny za opinie.

Najlepiej wspominam ASO Daewoo, zwłaszcza pod koniec kariery tej firmy.

Przyjęcie i wydawanie samochodu o godzinie, która pasuje klientowi (środek nocy też może być).

Naprawy robione szybko i fachowo, wszystkie części dostępne niemal natychmiast.

Cena na fakturze wprawiała w dobry humor na długi czas.

Napisano

> Z Waszych doświadczeń - która marka jest najlepsza w temacie - nie robi problemów, nie wciska kitów

najlepiej: volvo

najgorzej: citroen

Napisano

> o zużyciu eksploatacyjnym (np. pękniętej chłodnicy - jak w wątku obok ), jest elastyczna, ma

> szeroki zakres gwarancyjny (np. gumy w zawiasie)? - generalnie frontem do klienta. Będę

> dźwięczny za opinie.

Wciąż będę powtarzał, że Toyota...

Doświadczenia mam bardzo różne, od serwisu samochodów nowych, na gwarancji, po serwis aut... mocno leciwych :-)

Bardzo dobra elastyczność warsztatu jak i firmy, ceny w pełni akceptowalne, pod warunkiem, że ktoś wie, że eksploatacja pojazdu kosztuje i nie zapowietrzy się jak za przegląd dostanie f-rę w kwocie 1000 PLN brutto (tzw duży przegląd w Yarisie, z olejem przekładniowym, świecami, kompletem filtrów itp - materiały 100% stacji - ja przyniosłem tylko portfel na fajrant).

Naprawdę, chciałbym, żeby tak wszędzie było.

Napisano

> dźwięczny za opinie.

Moim zdaniem to mniej zależy od marki, a bardziej od konkretnego serwisu, ludzi tam pracujących i ich podejścia do klienta. Ja np. korzystam z jednego ASO Fiata, z którego jestem bardzo zadowolony. Nie robili problemów przy gwarancyjnej wymianie amortyzatorów w trzecim roku eksploatacji, na przeglądzie sami doszukują się usterek, które usuwają w ramach gwarancji. Przegląd faktycznie jest przeglądem, a nie tylko opłatą za przedłużenie gwarancji - powiedzą co może być nie tak, nasmarują zamki, prowadnice foteli, zmierzą grubość klocków, temp. zamarzania płynu itd. Ale najbardziej byłem w szoku, jak zgodzili się na wymianę tulei tylnej belki, które w sumie były dobre, tylko na AK przeczytałem, że są nowe, ulepszone, a stare szybko padają. zlosnik.gif

Napisano

> Będę dźwięczny za opinie.

Z tych, z którymi miałem do czynienia:

- najlepiej wypadł Dodge/Chrysler/Jeep,

- najgorzej - Toyota.

Ale duże znaczenie może mieć tu konkretny serwis autoryzowany, z którego usług się korzysta.

Napisano
  • Autor

> Z tych, z którymi miałem do czynienia:

> - najlepiej wypadł Dodge/Chrysler/Jeep,

> - najgorzej - Toyota.

> Ale duże znaczenie może mieć tu konkretny serwis autoryzowany, z którego usług się korzysta.

Ale skąd Ty mieszkasz? grinser006.gif

O polskich ASO piszesz? wink.gif

Napisano

Marka - Seat

Serwis - ASO Maran, Wrocławska, Warszawa.

Naprawiają to co pan Ziutek chce wymieniać na "nówkę ze szrotu".

Napisano

> dźwięczny za opinie.

Z moich doświadczeń to nie mam żadnych problemów z serwisem Hondy (ale może być to kwestia konkretnego serwisu, któremu czasem chce się powalczyć dla klienta z Honda Polska)..

W sumie w renault też nie miałem większych problemów (poza cenami, imho wysokimi).

Daewoo - to historia. Miałem jedno świetne ASO. Inne były do d....

Zdecydowanie najgorsze wrażenia - ASO Opla.

Napisano

Jak na razie mam porównanie pomiędzy Fiatem i Chevroletem. Fiat dno, naprawiają na zasadzie wymiany ćwiartki auta. Do tego kiepska jakość. Z chevroletem jest lepiej, taniej, wadą jest to, że są to serwisy Opla i dla niektórych mechaników Chevi to zagadka.

Napisano

> Jak na razie mam porównanie pomiędzy Fiatem i Chevroletem. Fiat dno, naprawiają na zasadzie wymiany

> ćwiartki auta. Do tego kiepska jakość. Z chevroletem jest lepiej, taniej, wadą jest to, że są

> to serwisy Opla i dla niektórych mechaników Chevi to zagadka.

Ja z serwisem faiata mialem swietne doswiadczenie gdy w czaise jazdy urwala sie lapa pod skrzynia.

Pojechalem do serwisu zostawilem auto, za godzine wracam a tam facet tak polapal to migomatem ze glowa mala.

Jakbym wiedzial to dalbym auto zulowi pod sklepem migomat w dlon i byloby tak samo.

oczywiscie auta nieodebralem i szarpanie z serwisem pierwsza klasa.

Napisano

Aso fiata: przecięcie węzy podczas naprawy hamulców, nieumiejętna naprawa silnika czy układu paliwowego i wiele innych na nie typu wzrost kosztu naprawy o 100% bez telefonu.

Lakiernia z kolei zatrzymała się w latach 90 i potrafili wciskać kit że malująć przód to nie oni uszkodzili tył dopiero fotki rzeczoznawcy pomogły stwierdzić że auto na placu rys z tyłu nie miało...

Aso daewoo: o dziwo same plusy, brak minusów

Aso mitsubishi: mieli problemy z naprawą powtarzającej się awarii a wystarczyło założyć tuningową złączkę do intercoolera. Wysokie ceny

Aso toyota: bardzo drogo ale zawsze na czas i bez kłopotów

Lakiernia za to to partacze ale to dlatego że pracowali dla opla i chevroleta a tylko podwykonywali naprawy toyoty. Po straszeniu sądem dopiero naprawili to co popsuli.

Aso nissana: drogo, problematycznie i potrafili wciskać na piśmie wała że auto zapaliło się od wjazdu w kałuże....

Aso chevroleta: tanio, ale naprawy niedokładne typu niepodpięty przewód, niedpompowane koło..

Aso ki: narazie dwa razy i same plusy. Cena naprawy niższa niż się umawialiśmy bo coś było ok.

Aso seata którego już nie ma potrafiło wciskać koledze kit że to nie ich wina że po przeglądzie odpadło tylne koło, bo nie sprawdzili tego że coś piszczy a było zaznaczone w karcie.

i rozrzut cenowy który potrafi zaskoczyć aso w dużym mieście jest zwykle 30 % droższe od aso w małym mieście / na obrzeżach.

Napisano

> i rozrzut cenowy który potrafi zaskoczyć aso w dużym mieście jest zwykle 30 % droższe od aso w

> małym mieście / na obrzeżach.

Z tym mam do czynienia w serwisie Chevroleta. Jeden gość ma dwa salony jeden we Wrocławiu drugi w Lubinie (70 km od Wrocka, średniej wielkości miasto). Różnica w cenie kolosalna. Za wymianę oleju ASO w Lubinie woła ok. 70zł, we Wrocławiu 120zł. to jest cena za samą usługę. Inne rzeczy podobnie.

Napisano

Najgorzej - Fiat. Aroganckie podejście, fachowość na poziomie kowala z lat 60.

Opel - nieźle, aczkolwiek trzeba trochę naciskać, by było dobrze.

Skoda - nawet nieźle, pomijając jedno ASO w Krakowie. Drogawo, ale fachowość i terminowość OK.

Napisano

Witam .

Kiedys w AŚ , albo w Motorze przeprowadzali test naszych stacji ASO , o ile pamietam wygrala Śkoda , ale dokladnie co gdzie i jak nie powiem

Napisano

sytuacja na rynku powoduje, że importerzy wymuszają na aso aby coraz więcej reklamacji odrzucali. Tak niestety rzeczywistość. Reklamacja = strata, odrzucenie = zysk więc sami rozumiecie co im się bardziej opłaca. Klient nie jest ważny, klient jak już kupił to może sobie iść w ciemną dupę grinser006.gif jak frajer i kupił nówkę.

Napisano

> Witam .

> Kiedys w AŚ , albo w Motorze przeprowadzali test naszych stacji ASO , o ile pamietam wygrala

> Śkoda , ale dokladnie co gdzie i jak nie powiem

Ode mnie dodam jeszcze to , ze moim zdaniem to nie tyle co zalezy od konkretnej marki , co od danego ASO

Napisano

Aso Opla w Łodzi i Włocławku lipne-szczytem było zgubienie 1 śruby od koła(na 3 puścili) i zostawienie nie do końca dokręconego oleju w bagażniku który mi się wylał na pierwszym zakręcie i raz przelanie ponad max na bagnecie o jakieś 0,5 cm-tak traktują auta flotowe-po wizycie u kierowników-po imieniu bez kolejki w EL zapraszali,zastępczaki już nie corsy C 1.2 tylko merivy,Astry III.

Ale ja zwracałem uwagę na to co mają sprawdzić i wymienić przed przeglądem i po sobie sprawdzałem.

Aso fiata- ok.gif w pandzie docisk pekł po 32kkm-wymienili na gwarancji ok.gif,kratkę nawiewu też,ale płyn hamulcowy przelali i z piskiem na max skręconych kołach wjechali przy mnie na palacz.gif

Napisano

Wszystko zależy od właściciela ASO, jakich ludzi przyjmuje do pracy oraz jak sam dba o swoj interes.

Z mojego doświadczenia Toyota nr1 wśród ASO - i to niezależnie w którym aso bylem... Serwisowałem yariske... w Częstochowie podjechałem na wymianę mocowań przewodów hamulcowych (urwałem w nocy na gałęziach po burzy) - na moje pytanie o koszt naprawy telefonicznie otrzymałem odp 300zł - no cóż trzeba zrobić... Po wizycie osobistej i naprawie autka - "EEeee robi Pan u nas naprawy, autko Pan u Nas serwisuje, a okazało się że tylko 2 mocowania trzeba było wymienić więc zapraszamy na kolejny przegląd... a o tą naprawę proszę sie nie martwic... "

Niestety tamto ASO zostało zamknięte (zreszta tam kupowałem autko) więc zacząłem serwisować dalej w ASO w Katowicach - pełna kultura, szybki czas napraw... po 70kkm i 2,5 latach zaczęło leciutko piszczeć łożysko oporowe sprzęgła, ledwo to słyuszałem tylko przy jednym położeniu pedału sprzęgła... ale pracownicy moje zgłoszenie potraktowali poważnie, chociaż na początku nic nie słyszeli, zacząłem im pokazywać w których momentach dźwięk się pojawia itp... efekt zapraszamy na naprawe - rozbierzemy i ocenimi... końcowy efekt to wymiana sprzęgła wraz z dociskiem na nowe... po jakby nie patrzeć 70kkm ok.gif

Jednak z naprawy blacharskiej już nie byłem zadowolony w Katowicach...

Teraz gdy aso ponownie otworzyli w czewie znów tutaj serwisuje bo mam bliżej - bezproblemowo..

Natomiast wcześniej z aso daewoo w częstochowie mialkem mieszane uczucia, pracownicy niewykwalifikowani, matiza serwisowałem tam tylko dlatego że trafiłem na promocję przy zakupie i wszystkie przeglądy przez 3 lata lub 100kkm miałem za friko... Pomijam poziom obsługi klienta (dobrze że było gdzie siąść w poczekalni... ehhh)

Napisano

> Wciąż będę powtarzał, że Toyota...

> Doświadczenia mam bardzo różne,

z ilu roznych stacji korzystales?

Napisano

> z ilu roznych stacji korzystales?

Czterech ?

Pięciu ?

Coś koło tego.

Ciężko policzyć - parę lat było

Napisano

> Wciąż będę powtarzał, że Toyota...

Znajomy dwa miesiace temau oddal Avensis do serwisu bo cos bylo nie tak (nie pamietam jak sie objawialo). Zdiagnozowali ze dwumasa padnieta + sprzeglo i wyliczyli kwote XXXXzł.

Trzeba bylo czekac 3 tygodnie na czesci bo raz nie dojechaly raz dojechaly ale nie od tego silnika.

Oczywiscie po wymianie wszystkiego objawy nie minely a ASO sie wypielo. Sprawa dalej rozgrywa sie w sadzie.

Sprawa miala miejsce we Wrocławiu ASO Toyoty ul. Legnicka 62 smile.gif

Napisano

Ceny zależą od lokalizacji, a jakość tylko i wyłącznie od pracowników.

Napisano

troche pytanie bezsensu, bo musiałbyś całą Polske objechac żeby ocenic, bo troche to glupie wydawac osądy na temat ASO bedąc w dwóch, trzech na caly kraj. U jednego moze byc kicha a gdzie indziej jest lux malina

Napisano

> dźwięczny za opinie.

chyba nie do końca marka jest ważna, a konkretny serwis i podejście do konkretnego klienta.

Np. Skoda była całkiem niezła i mnie dobrze traktowali, a mojego ojca próbowali naciągnąć (obydwaj jeździliśmy Fabiami)

Peugeot to była masakra. Do momentu aż miałem gorącą konfrontację z kierownikiem serwisu przy klientach, od tamtego momentu serwis ideał.

Opel - jest bardzo dobrze, ale mam doświadczenie tylko z jednym ASO. Sami znajdują usterki gwarancyjne i je usuwają. Zawsze przygotowane auto zastępcze, nawet jeśli przegląd trwa tylko dwie godziny.

Napisano

> dźwięczny za opinie.

Mnie kiedyś pewna firma podłapała na forum i zleciła zrobienie audytu typu tajemniczy klient w ASO BMW.

Pojechałem na wymianę oleju, filtry itp centrala miała mi zwrócić koszta które poniosę.

Podczas wypełniania ankiety pierwsze pytanie było "po ilu dzwonkach odebrano telefon" a

kończyło się na tym że "czy po umyciu w aucie była opróżniona popielniczka i uzupełniony płyn

do spryskiwaczy". W skrócie starają się żeby było dobrze.

Miałem jakieś dziwne błedy na kompie pokładowym (bremslicht elektrik, czyli elektryka świateł

hamowania), psiknął mi tylko oddrdzewiaczem zamiast wymienić pół auta na ich koszt smile.gif

Inna sprawa że "bo to by były duże koszta proszę pana" a ja podjechałem 10letnią wówczas E36 brzmiały sensownie zlosnik.gif

Napisano

> sytuacja na rynku powoduje, że importerzy wymuszają na aso

> dupę jak frajer i kupił nówkę.

A importer nie może wymagać od producenta?

Napisano

ASO Daewoo Katowice - Dobre ceny, profi robota, ale nikt tam nie słyszał o czymś takim jak mycie auta po usłudze, zdarzało się mi odebrać auto z lekko ubrudzonym wnętrzem.

ASO Fiat Pszczyna - Szkoda gadać. Jedno naprawią, drugie zepsują, dużo kombinowania z terminami.

ASO Ford Katowice (przy ul. Rozdzieńskiego) - pojechałem na przegląd autem odpalającym przy dużych mrozach bez problemu, następnego dnia przy -5 stopniach auto juz nie zapaliło - okazało się że nagle wszystkie świece żarowe są do wywalenia... hm.... Poza tym bez zastrzeżeń.

ASO Ford Bielsko - Biała - drogo, auta nie umyli, ale poza tym bez zastrzeżeń. duży plus za danie mi wszystkich wydruków z tego co wysżło po podpięciu pod kompa, co wgrano, jakie błędy etc.

ASO Ford Chorzów (przy DTŚ) - niby miło i fajnie, nawet zniżkę dali, ale dałem auto na duży przegląd, a nikt nie sprawdził luzów zaworowych mimo, że tego wymaga procedura (zaznaczyłem sobie farbką śrubkę na pokrywie zaworów), na moje pytanie - Czy zdjęto koła do przeglądu (tez tego wymaga procedura - tym bardziej że poprosiłem o sprawdzenie łożysk przy kołach), odpowiedź "tak oczywiście", "to dlaczego nikt mnie nie poprosił o klucz do zabezpieczenia do kół?" (i wyciągam go z kieszeni żeby ładnie pokazać...) "eeee..." - więc krótko mówiąc - olewka.

W sumie o dziwo najbardziej zadowolony byłem z usług ASO... Daewoo

Napisano

> dźwięczny za opinie.

TOYOTA Wuochy zeby.GIF

Napisano

> A importer nie może wymagać od producenta?

a po co? przecież to nie jest na rękę importerowi grinser006.gif opłaca się sprzedawać a nie wymieniać gwarancyjnie

Napisano

> TOYOTA Wuochy

TOYOTA Marki - bez zbednych podchodow wymienili mi na swoj koszt sonde lambda i czujnik samopoziomowania, wiec zlego slowa nie dam powiedziec smile.gif

Napisano

> TOYOTA Wuochy

Serwis, który ma zarówno dobre, jak i złe strony.

Dobre to terminowość i sprawne zrobienie przegladów, tyle że to była obsługa prosta i rutynowa. Czyli chyba zaden nadzwyczajny wyczyn?

Ponadto nie robią ceregieli w uznawaniu roszczeń gwarancyjnych, przynajmniej w moim przypadku.

Minusy zaś:

Zdiagnozowanie, że cięgna pomiędzy dźwignią biegów a skrzynią są zatarte (czy coś takiego) co objawia sie oporami przy wrzucaniu biegów i konieczna jest ich wymiana za kwote c.a. 2 tys. zł

Ciekawe dlaczego, na kolejnych kilku przeglądach nie potwierdzono tego a nawet na pytanie wprost, czy dźwignia nie chodzi zbyt cięzko padła odpowiedź: "nie, jest w porządku".

Wlanie tyle oleju przy wymianie, że na bagnecie było ponad 1cm powyżej max.

Zgubienie zatyczki na gnieździe zapalniczki (dali inną prosząc o zwrot, jeśli by się znalazła).

Po uzupełnieniu płynu chłodzacego nie raczono zamknąć korka.

Niemniej jednak chwalą się, że mają w swoim gronie mistrza Europy (chyba?) w serwisowaniu.

Napisano

> Mnie kiedyś pewna firma podłapała na forum i zleciła zrobienie audytu typu tajemniczy klient w ASO

> BMW.

> Pojechałem na wymianę oleju, filtry itp centrala miała mi zwrócić koszta które poniosę.

> Podczas wypełniania ankiety pierwsze pytanie było "po ilu dzwonkach odebrano telefon" a

> kończyło się na tym że "czy po umyciu w aucie była opróżniona popielniczka i uzupełniony płyn

> do spryskiwaczy". W skrócie starają się żeby było dobrze.

> Miałem jakieś dziwne błedy na kompie pokładowym (bremslicht elektrik, czyli elektryka świateł

> hamowania), psiknął mi tylko oddrdzewiaczem zamiast wymienić pół auta na ich koszt

> Inna sprawa że "bo to by były duże koszta proszę pana" a ja podjechałem 10letnią wówczas E36

> brzmiały sensownie

myśle ze podejrzewali ze jestes tajemniczym klientem. w polsce raczej w ASO bmw mają mało klientów z 10 letnimi E36. patrz watek o gwarancji na mazde

Napisano
  • Autor

> troche pytanie bezsensu, bo musiałbyś całą Polske objechac żeby ocenic, bo troche to glupie wydawac

> osądy na temat ASO bedąc w dwóch, trzech na caly kraj.

Raczej chodziło mi o podejście "ogólnomarkowe" - jeżeli takowe istnieje. Spotkałem się np. z kilkoma sytuacjami, że ASO GM niektóre sprawy załatwia dopiero po monicie w centrali. Słyszałem również - co poniekąd potwierdza ten watek - że z gwarancjami toyoty nie ma większych problemów. icon_rolleyes.gif

Co do różnorodności serwisów jednej marki - pelna zgoda, zależy od lokalizacji, ceny, ludzi, kierownictwa, etc. ok.gif

Napisano

wbrew stereotypom ASO Fiata/AR/Lancia nie robią wielkich problemów, ok nie zawsze uda sie im znaleźć właściwą przyczynę ale z moich doświadczeń wynika, że przynjamniej próbują i podmieniają częsci "do skutku". Teraz mam do czynienia z serwisem Subaru i to jest totalna porażka. ok sa bardzo uprzejmi jak pryzjmują i oddają samochód ale to żaden wyczyn, Pani w piekarni sprzedajaca chleb też jest uprzejma. Magazyn częsci zamiennych jest iluzoryczny, na głupie lusterko czekałem 5 tygodni!!!

Napisano

> wbrew stereotypom ASO Fiata/AR/Lancia nie robią wielkich problemów, ok nie zawsze uda sie im

> znaleźć właściwą przyczynę ale z moich doświadczeń wynika, że przynjamniej próbują i

> podmieniają częsci "do skutku". Teraz mam do czynienia z serwisem Subaru i to jest totalna

> porażka. ok sa bardzo uprzejmi jak pryzjmują i oddają samochód ale to żaden wyczyn, Pani w

> piekarni sprzedajaca chleb też jest uprzejma. Magazyn częsci zamiennych jest iluzoryczny, na

> głupie lusterko czekałem 5 tygodni!!!

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś było tak, że ASO F/AR/L musiały kupować na magazyn części za kwotę X na miesiąc(albo 3 - już nie pamiętam), efekt był taki, że jak w drodze do Warszawy straciłem wkład lewego lusterka to w W-ie podjechałem do Carserwis'u i od ręki dostałem wkład smile.gif

Co do zasady chodzi o to, że Fiat'ów w PL jeździ X a np. Subaru jeździ X/n gdzie n jest dość dużą liczbą. Ponieważ jeździ dużo Fiatów to i można utrzymywać dużo części na magazynie. Choćby można sobie pozwolić na posiadanie wkładów do lusterek na magazynie bo jest dużo większe niż przy Subaru prawdopodobieństwo, że się sprzedadzą.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.