Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie max. ekolodzy nie wchodzić.

Featured Replies

Napisano

Tyle się pisze o eko drivingu i oszczędzaniu. A ja ostatnio stojąc w korku zobaczyłem taki wynik:

69d463b6a4c4e726med.jpg

Jak to wygląda w waszych pojazdach ???

Napisano

> Tyle się pisze o eko drivingu i oszczędzaniu. A ja ostatnio stojąc w korku zobaczyłem taki wynik:

> Jak to wygląda w waszych pojazdach ???

to srednie jest? Z jakiego przebiegu?

Napisano
  • Autor

> to srednie jest? Z jakiego przebiegu?

ok.150 km / 100% miasto

Napisano

> Tyle się pisze o eko drivingu i oszczędzaniu. A ja ostatnio stojąc w korku zobaczyłem taki wynik:

hmm wrocilem z Lublina dzisiaj

srednia 9,6

czyli w normie

autoko to 407 2.0 diesel

Napisano
  • Autor

Pacjent to Saab 9-5 2.3T Aero. Na trasie bajka 12l a w mieście to pijawka

Napisano

> ok.150 km / 100% miasto

to u mnie w lali do 13 max dobije - wiecej nie pokaze,3er zamyka sie w 10, a Dodge....tego to nikt nie wie, ale taki wynik pewnie tez mozliwy do osiagniecia

Napisano
  • Autor

Moje autko czyli Volvo S60 2.0 T pali w mieście ok 14,5l i jest super ale to Aero mojego braciszka to straszna pijawka.

Napisano
  • Autor

> Edit: Ale ten Saab plastikowy

Saab to bardzo specyficzne auto , po woli nazywam go SAABotarzysta zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

muranoi potrafilo wypic po upalanku i 30 l pb na sto, za to sc 900 srednio palilo 20 ale to do sportu, teraz zabawka pali okolo 80 na sto ale sto kilomnetrow to 2 wyscigi podwojne

Napisano
  • Autor

> muranoi potrafilo wypic po upalanku i 30 l pb na sto, za to sc 900 srednio palilo 20 ale to do

> sportu, teraz zabawka pali okolo 80 na sto ale sto kilomnetrow to 2 wyscigi podwojne

No tak są pojazdy co nie mają max. przepału jednak w cywilnych pojazdach z napędem na jedną oś. to dość duży wynik

Napisano

w zeszły weekend z jednym z autokącikowiczów jechałem jego vectra 3,2 v6 w 5 osób z laweta z rozbita rajdówka przez błotnisty las to spalanie wlasnie oscylowalo cos ponad 20litrów, momentami dochodząc do 40 icon_eek.gif, no ale warunki byly dość ekstremalne jak na osobówke grinser006.gif

Napisano

> No tak są pojazdy co nie mają max. przepału jednak w cywilnych pojazdach z napędem na jedną oś. to

> dość duży wynik

na torze kielce to i yaris palil 50 na sto ale caly czas czerwone pole. A pomimo że auto fwd to spala sporo bo mocno podlane i moc 2 x wieksza jak seria

Napisano

Wracajac z rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem w VW multivanie 2,5 TDI mialem 99,9 l/100km znaczy skala sie skonczylaa srednie z normalnej jazdy wynosi 8,5-9 litrow 70% trasy

Napisano
  • Autor

> Wracajac z rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem w VW multivanie 2,5 TDI mialem 99,9 l/100km znaczy

> skala sie skonczylaa srednie z normalnej jazdy wynosi 8,5-9 litrow 70% trasy

Tu nie ma błędu na stacji się o tym przekonałem.

Napisano

Pozwolę sobie na krótki offtopic.gif odnośnie tytułu wątku.

Polecam dokształcenie się w kwestii definicji ekologa i nie mylenie go z ekooszołomem, tudzież ekoterrorystą, czy jak tam jeszcze można ich nazwać. Ekolog (właściwy) ma zwykle bardzo racjonalny stosunek do wszelkich tematów związanych z zanieczyszczeniem środowiska, biopaliwami, hybrydami, efektem cieplarnianym itd. Żeby nie przedłużać powiem tylko, że środowisko naukowców jest dość sceptyczne w stosunku do prezentowanych obecnie poprawnych politycznie poglądów na temat wpływu człowieka na środowisko, a także zbawiennego wpływu ograniczenia emisji CO2 przez samochody itd, itd...

Jest to trochę walka z wiatrakami, ale warto pamiętać, że nazwa ekolog została zawłaszczona przez ekooszołomów, no i niestety utrwalona w niewłaściwym znaczeniu w świadomości społecznej przez niedouczonych dziennikarzy.

Dziękuję za uwagę. 001.gif

Napisano

Dziś w krakowskich korkach Lancer po przejechaniu 70 km wskazał średnie zużycie 17/100 icon_eek.gif Ale pocieszam się tym, że jeszcze się dociera hehe.gif

Napisano

> Tyle się pisze o eko drivingu i oszczędzaniu. A ja ostatnio stojąc w korku zobaczyłem taki wynik: o

Delta 2.0 16v 138ps max 13, 5l przy około 200kmh na autostradzie. Civic Ufo 1.8 podobnie. Pug 2.0 hdi 15,9 przy średniej 186km na dystansie 440km. W każdym wypadku średni wynik wliczony na stacji. W pug wynik wg bc. Osobisty rekord to okolice 28 przy ostrej jeździe alfa 164 3.0

Napisano

niemalze taki poziom spalania mam w jezdzie miejskiej..... bez stania w korkach smile.gif

a jak w korkach stoje to srednie do 25 dochodzi

Napisano

eeee ja kiedys po zatankowaniu wyjechałem ze stacji i stanąłem w korku,

spalanie było w okolicach 45l/100 km zeby.GIF

pacjent saab 9.3 2.0T

zrobilem zdjęcie, ale juz gdzieś przepadło

Napisano

2.5 TDI w A6 - średnie spalanie ~7.5l zlosnik.gif

Jak miałem duużo stania w korkach to do 9 dochodziło, ale przy normalnej jeździe po mieście będzie oscylowało w okolicach 8l.

Na korku wlewu paliwa potrafi pojawić się pajęczynka grinser006.gif

Aha - co do spalania chwilowego to chyba nie udało mi się jeszcze zobaczyć na wyświetlaczu 30l / 100 km

Napisano

Maksymalne spalanie?

Uno: 10l/100km

Audi 90 quattro 20v - 16l/100km

Audi S2 - do 30l/100km przy upalaniu.

Napisano

max jakie zobaczyłem to było 99.9l/100km

Napisano

Wg komputera:

1. przy raczej-oszczędzaniu: 5,9 l/100 km z dystansu 707,7 km

2. przy normalnej jeździe 6,4 l/100km z dystansu 703,4 km

W obu przypadkach to 50/50 trasa/miasto.

Auto jak w podpisie.

Napisano

> Dziś w krakowskich korkach Lancer po przejechaniu 70 km wskazał średnie zużycie 17/200 Ale

> pocieszam się tym, że jeszcze się dociera

Jak na korki, to calkiem przyzwoicie. grinser006.gif

Napisano

> Pozwolę sobie na krótki odnośnie tytułu wątku.

> Polecam dokształcenie się w kwestii definicji ekologa i nie mylenie go z ekooszołomem, tudzież

> ekoterrorystą, czy jak tam jeszcze można ich nazwać. Ekolog (właściwy) ma zwykle bardzo

> racjonalny stosunek do wszelkich tematów związanych z zanieczyszczeniem środowiska,

> biopaliwami, hybrydami, efektem cieplarnianym itd. Żeby nie przedłużać powiem tylko, że

> środowisko naukowców jest dość sceptyczne w stosunku do prezentowanych obecnie poprawnych

> politycznie poglądów na temat wpływu człowieka na środowisko, a także zbawiennego wpływu

> ograniczenia emisji CO2 przez samochody itd, itd...

> Jest to trochę walka z wiatrakami, ale warto pamiętać, że nazwa ekolog została zawłaszczona przez

> ekooszołomów, no i niestety utrwalona w niewłaściwym znaczeniu w świadomości społecznej przez

> niedouczonych dziennikarzy.

> Dziękuję za uwagę.

OT:

Skoro juz poprawiasz i precyzujesz to zaznacz chociaz ze ekologia to nie nauka o ochronie srodowiska i jako taka nie ma z ochrona nic wspolnego.

Ochrona srodwiska to sozologia.

Napisano

Evo podczas trackdaya 50+ grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

O emisji co2 nawet nie wspomne, bo co niektorzy dyzurni ekolodzy AK mogliby dostac jakiejs palpitacji albo czegos cool.gif

Napisano

Spalanie max w prywatnych pojazdach nie przekracza 8-9 l/100km lpg grinser006.gif

Mój rekord spalania padł w pewnym pojeździe osobowym spod znaku Mercedesa

w wersji "letko" nieseryjnej.

Z dystrybutora wyszło 56,8l/100km benzyny 98 panic.gif

Trasa liczyła sobie niespełna 200km skromny.gif

Pojazd "służbowy", koszty nie grały roli grinser006.gif

Napisano

u mnie komp pokazuje ilośc km przejechanych na litrze paliwa zlosnik.gif i to mi sie podoba, zawsze sie odpuszcza gaz żeby zobaczyć jak najmniejszą wartość. JA wciskam w podłoge i ciesza mnie wartości 3-5 (na szczęście ikonka km/l jest malutka i jej nie widać zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> jednak w cywilnych pojazdach z napędem na jedną oś.

Zdarzało mi się jeździć takim aero. I z normalnym, cywilnym samochodem on nie ma wiele wspólnego, więc za to jak on jeździ, to mu to spalanie wybaczam.

Napisano

> Dziś w krakowskich korkach Lancer po przejechaniu 70 km wskazał średnie zużycie 17/200 Ale

> pocieszam się tym, że jeszcze się dociera

W jeździe miejskiej lancerowy komputer znacznie zawyża. U mnie notorycznie pokazuje 14-22 a pod dystrybutorem wychodzi max niecałe 13.

Napisano

> OT:

> Skoro juz poprawiasz i precyzujesz to zaznacz chociaz ze ekologia to nie nauka o ochronie

> srodowiska i jako taka nie ma z ochrona nic wspolnego.

> Ochrona srodwiska to sozologia.

Ale ja pisałem o ekologu. Nie miałem zamiaru udzielać wykładów, tylko ot zasygnalizować problem. smile.gif A że odnośnie samochodów zwykle mówi się w kontekście ochroniarskim to i do takiego się ograniczyłem.

Napisano

> Jak na korki, to calkiem przyzwoicie.

Na 100 oczywiście zlosnik.gif

Napisano

> W jeździe miejskiej lancerowy komputer znacznie zawyża. U mnie notorycznie pokazuje 14-22 a pod

> dystrybutorem wychodzi max niecałe 13.

Mam nadzieję, bo jednak trochę dużo. Fabia oscyluje w granicach 9-12 (12 zimą w naprawdę potężnych korkach).

Napisano

> Ale ja pisałem o ekologu. Nie miałem zamiaru udzielać wykładów, tylko ot zasygnalizować problem. A

> że odnośnie samochodów zwykle mówi się w kontekście ochroniarskim to i do takiego się

> ograniczyłem.

Ja wiem, ja wiem. Pojecie ekologii juz dawno stracilo swoje pierwotne znaczenie w potocznej rozmowie wink.gif

Chcialem tylko zasygnalizowac towarzystwu, ze kiedys moga ukamieniowac niewinna osobe wink.gif

Napisano

> Zdarzało mi się jeździć takim aero. I z normalnym, cywilnym samochodem on nie ma wiele wspólnego,

icon_eek.gif

Co takiego ma nie_cywilnego?

Napisano

> Co takiego ma nie_cywilnego?

W sumie nic. to szybki dupowoz na autostrady, nic ponad to.

Napisano

> Co takiego ma nie_cywilnego?

Silnik. Jednak przeciętny, rodzinny sedan nie ma silnika o mocy 250KM.

No i te koniki trzeba nakarmić.

Napisano

> Silnik. Jednak przeciętny, rodzinny sedan nie ma silnika o mocy 250KM.

> No i te koniki trzeba nakarmić.

To zalezy co dla uwazamy za rodzinnego sedana. Dla mnie np idealem rodzinnych samochodow jest RS6 (rodzinne kombi) czy M5 (w sam zeby z zona i dzieciakami skoczyc nad morze).

A 250? No sory, rodzinny focus ma 225.

Napisano

Najwięcej ile mi spaliło obecne auto to 8l/100km.

Napisano

> To zalezy co dla uwazamy za rodzinnego sedana.

Przeczytałeś "przeciętny" ? Podejrzewam, że średnia moc samochodu osobowego w polsce będzie ok. 100 KM.

Napisano

> A 250? No sory, rodzinny focus ma 225.

Focus ST "Sport Technologies" nie wygląda to na rodzinne auto.

Napisano

> Przeczytałeś "przeciętny" ? Podejrzewam, że średnia moc samochodu osobowego w polsce będzie ok. 100

> KM.

Tyle, ze chyba zaden producent nie produkuje aut specjalnie dla Polski, nie sadzisz?

Bardziej by pasowalo: "srednia moc auta na ktore stac Polaka to...".

Poza tym Aero ze swoja moca i osiagami juz nie szokuje tak jak dawniej. Obecnie okolice 200-220KM w usportowionym kompakcie to standard. Po usportowionym sedanie (i pochodnych) klasy wyzszej oczekiwalo by sie wiecej, nieprawdaz?

Napisano

25L/100km przy ostrym butowaniu, i to nie w żadnych korkach w mieście - ale więcej już nie da rady wyciągnąć. spineyes.gif

Napisano

> Focus ST "Sport Technologies" nie wygląda to na rodzinne auto.

A co w nim nierodzinnego? ma 5 drzwi, duzy bagaznik, mocowania dla fotelikow dzieciecych... Tak naprawde miedzy usportowionym kompaktem i kompaktem nie ma az takich wielkich roznic. Te usportwione coraz czesciej sa rownie nadajace sie do codziennego uzytkowania jak te zwyczajne w dieselku czy z lpg.

Napisano

> A co w nim nierodzinnego? ma 5 drzwi, duzy bagaznik, mocowania dla fotelikow dzieciecych... Tak

> naprawde miedzy usportowionym kompaktem i kompaktem nie ma az takich wielkich roznic. Te

> usportwione coraz czesciej sa rownie nadajace sie do codziennego uzytkowania jak te zwyczajne

> w dieselku czy z lpg.

Dla Ciebie jest to auto rodzinne dla mnie nie. Widocznie mamy rożne wizje auta rodzinnego.

Napisano

> Dla Ciebie jest to auto rodzinne dla mnie nie. Widocznie mamy rożne wizje auta rodzinnego.

Bardzo mozliwe Ogolnie to pokoj kolego 20.GIF

Napisano

> Bardzo mozliwe Ogolnie to pokoj kolego

20.GIF

Napisano

> 2.5 TDI w A6 - średnie spalanie ~7.5l

> Jak miałem duużo stania w korkach to do 9 dochodziło, ale przy normalnej jeździe po mieście będzie

> oscylowało w okolicach 8l.

> Na korku wlewu paliwa potrafi pojawić się pajęczynka

> Aha - co do spalania chwilowego to chyba nie udało mi się jeszcze zobaczyć na wyświetlaczu 30l /

> 100 km

widzisz... jakie miasto takie spalanie...

mi 1,9 TDI 110 KM w Warszawie mocno przekraczał 10 jak korzystalem smile.gif a bmw 530d pod 14...

obecnie w 13 sie mieszcze 2.0 l benzyna...

a maks co pokazal komp przy 220++ km/h to 29,9 / 100 km, ale w rzeczywistosci bierze wiecej - tylko komp sie zatrzymuje smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.