Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiej marki filtr oleju ??

Featured Replies

Napisano

Mam do wyboru:

1 Bosch

2 Knecht

3 Filtron

4 HERTH+BUSS JAKOPARTS

5 JC Auto

6 JC Premium

7 Micro

8 Union Japan

Wszystkie filtry w podobnej cenie, do japońskiego auta, który wybrac kierując się jakością?

Napisano

> który wybrac kierując się jakością?

którego nie wybierzesz to będzie dobry, ja bym brał 2 lub 3.

Napisano

pad.gif tyle ile ludzi, tyle opinii

jeden bedzie narzekal na Knechta, inny bedzie go chwalil zlosnik.gif

tylko zastanawiam sie co zlego o filtrze oleju mozna powiedziec hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tyle ile ludzi, tyle opinii

> jeden bedzie narzekal na Knechta, inny bedzie go chwalil

> tylko zastanawiam sie co zlego o filtrze oleju mozna powiedziec

A no to, że jeden lepiej filtruje olej, inny gorzej zapewne....

Napisano

> A no to, że jeden lepiej filtruje olej, inny gorzej zapewne....

ciekawe ilu userow potrafi to ocenic, bo ja na ten przyklad bym sie nie podjal zlosnik.gif

Napisano

zapewne tak ale nie wydaje mi sie ze zwykly uzytkownik auta jest w stanie to stwierdzic, dla przecietnego kierowcy to poprostu ma byc byle jaki byle byl, ewentualnie psychiczna swiadomosc drogi to dobry

dobre filtry to Mann i Knecht ( z tych firm zawsze zakladam filtr paliwa zaden inny ) a oleju i powietrza od lat w roznych autach zawsze zakladalem i zakladam Filtron i nigdy zadnych problemow nie bylo wiec polecam

Napisano

Ano można - kolega kiedyś przez no-name'owy filtr robił remont motoru. icon_eek.gif

Wyssało mu środek z filtra, zapchały się kanały olejowe i zatarł silnik. crazy.gif

Także proponowałbym coś firmowego. ok.gif

Napisano

> Ano można - kolega kiedyś przez no-name'owy filtr robił remont motoru.

> Wyssało mu środek z filtra, zapchały się kanały olejowe i zatarł silnik.

byc moze przypadek, byc moze w firmowych tez cos takiego moze sie przydarzyc, imho loteria zlosnik.gif

> Także proponowałbym coś firmowego.

ja w sumie tez, przewaznie Mann u mnie goscil zlosnik.gif

Napisano

> A no to, że jeden lepiej filtruje olej, inny gorzej zapewne....

Różnice są zapewne ogromne i jest to oczywiście wyczuwalne przez kierowcę, który akurat filtr lepiej filtruje icon_rolleyes.gif

Dlatego należy kupić ten, który najbardziej Ci się podoba i po zakupie którego będziesz dobrze się czuł.

Napisano

> Mam do wyboru:

> 1 Bosch

> 2 Knecht

> 3 Filtron

Ja bym bral ktorys z tej trojki ok.gif

Napisano

Kiedys po zalozeniu jakiegos noname kontrolka od oleju gasla nie od razu po zapalaniu silnika a dopiero po ok 3-5 sekundach. Czyli jakies znaczenie to moze miec ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedys po zalozeniu jakiegos noname kontrolka od oleju gasla nie od razu po zapalaniu silnika a

> dopiero po ok 3-5 sekundach. Czyli jakies znaczenie to moze miec

Tak jest w nissanach z filtrem filtrona shocked.gif

Napisano

> Wszystkie filtry w podobnej cenie, do japońskiego auta, który wybrac kierując się jakością?

oryginał z ASO ok.gif albo dowiedzieć się który dostawca robi te, które idą na pierwszy montaż i kupić taki

Napisano

Dobre bo polskie wink.gif

Napisano

Do japońców zakładam zwykle union japan. Jak nie ma to knecht albo mann. Filtrona nie stasuje raczej z powodu już tutaj opisanego. Często silnik dłużej generuje ciśnienie oleju po zimnym starcie. Nie wiem czemu ale tak się zdarza.

Napisano

rozbierz i zobacz ile mają materiału filtrującego, możesz się zdziwić grinser006.gif ja zawsze kupuje knechta

Napisano

Kiedys rozbierali filtry oleju ( chyba w AŚ ) i wyjmowali ten pasek filtrujacy - mierzyli jego dlugosc .

Powiem szczerze ze w zaleznosci od producenta paski te bardzo sie roznily - od krotkich , do na prawde dlugich .

O ile pamietam dobrze wypadl Bosch i Filtron

Osobiscie nie przywiazuje wielkiej uwagi do tego co u siebie wkrecam .

Napisano

Union albo Knecht

Napisano

> Mam do wyboru:

> 1 Bosch

> 2 Knecht

polecam jeszcze UNI - trudno go dostać, włoska firma robi na pierwszy montaż do niektórych marek...

nie polecam Filtron - bo nie posiada zaworu zwrotnego i potwierdzam ze przy rozruchu szczególnie po dłuższym postoju kontrolka gaśnie po 2-3 s - dlatego jest tańszy od w/w

Napisano

> tylko zastanawiam sie co zlego o filtrze oleju mozna

> powiedziec

Ja przejechałem się na jakiś zamiennikach.Od teraz używam tylko Filtrona ok.gif

W końcu skończyły się wycieki spod filtra(chociaż był dobrze zakręcony) i nie mam już problemów z zaworem zwrotnym w filtrze oleju.Ten w Filtronie trzyma olej,natomiast ten z zamiennika upuszczał.W wyniku tego zaraz po odpaleniu auta migała na ułamek sekundy lampka oleju(nie było smarowania).

Wybierz coś firmowego skromny.gif

Ja Filtrona mogę polecić ok.gif

Napisano

> polecam jeszcze UNI -

a nie miało być UFI ? hmm.gif

> nie polecam Filtron - bo nie posiada zaworu zwrotnego

a widzisz: u mnie właśnie z UFI było opóźnione ciśnienie po rozruchu, więc nie polecę go, zaś z filtronem jest OK 30.GIF

ale to i tak już nie ma znaczenia dla autora wątku biglaugh.gif

Napisano

> Mam do wyboru:

> 1 Bosch

> 2 Knecht

> 3 Filtron

> 4 HERTH+BUSS JAKOPARTS

> 5 JC Auto

> 6 JC Premium

> 7 Micro

> 8 Union Japan

>

Knecht

Filtron

Jak chcesz drożej to Knecht

Jakościowo Filtron jest też OK

Napisano
  • Autor

> Knecht

> Filtron

> Jak chcesz drożej to Knecht

Zapłaciłem 18 zł za Knechta, chyba cena do przyjęcia.

Napisano

jeśli mogę to dodam swoje 3 grosze

w aucie służbowym 1,9 cdi mam zalewany w warsztacie olej syntetyczny mobila, właściciel owego warsztatu po wymianie oleju zaprasza na powtórna wymianę za 15tys.km (pal licho te 15tys.km) tylko czemu nie powie nic że filtr oleju po takim przebiegu dawno nie spełnia swojej roli

my tego może nie odczujemy .ale na przykład firma z U.S.A produkująca filtry do olejów silnikowych na swoim opakowaniu ma podawane na ile tys.mil starcza owy filtr , z tego co pamiętam to jest to wartość 6.10 ,12tys,

pal licho auta z mała pojemnością silnika, ale weźmy taki powyżej 3 litrów pojemności, bedac w sklepie jeden pan powiedział że kupił (akurat tu o filtrze powietrza i asb) ,do powietrza filtr tańszy nie wzmacniany siatka, a do skrzyni asb, z wkładem papierowym zamiast filcowego, i oba filtry mu zassało do środka, jakie były tego efekty można się domyślić

wiec zwracajmy uwagę na jakość wykonania filtrów, i lepiej kupić za parę groszy więcej sprawdzone marki a nie no name

Napisano

> Zapłaciłem 18 zł za Knechta, chyba cena do przyjęcia.

Czego to filtr i jakie auto, silnik?

Napisano

> a nie miało być UFI ?

> a widzisz: u mnie właśnie z UFI było opóźnione ciśnienie po rozruchu, więc nie polecę go, zaś z

> filtronem jest OK

> ale to i tak już nie ma znaczenia dla autora wątku

jasne ze UFI - pomyliłem się !!! ok.gif

filtry UFI montowałem juz kilkanaście razy, głownie Opel, Daewoo, Volvo i VW - filtrowały oleje 10W-40 do 0W-40 i z kontrolką oleju nigdy nie było problemów....

ponadto, sam stosuje UFI w Daewoo już chyba 5 wymianę...

Napisano

Mój znajomy też tak myślał. Ignorując przy okazji dłuższe palenie się po odpaleniu kontrolki ciśnienia oleju. Silniczek w polówce 1.0 powiedział po pół roku papapa. O ile lato i jesień jakoś przejeździł, o tyle w zeszłą zimę, podczas mrozu silnik przejechał parę kilometrów, kilka na palącej się kontrolce od oleju. Silnik stracił moc, zgasł i już nie odpalił oslabiony.gif

Tak więc filtr oleju nie ma znaczenia zlosnik.gif

Napisano

> tyle ile ludzi, tyle opinii

> jeden bedzie narzekal na Knechta, inny bedzie go chwalil

a to że niektóre są grzechotką podczas demontażu.....

to nie wróży nic dobrego jeśli chodzi o filtrowanie oleju.

pozdr

Napisano

> Mój znajomy też tak myślał. Ignorując przy okazji dłuższe palenie się po odpaleniu kontrolki

> ciśnienia oleju. Silniczek w polówce 1.0 powiedział po pół roku papapa. O ile lato i jesień

> jakoś przejeździł, o tyle w zeszłą zimę, podczas mrozu silnik przejechał parę kilometrów,

> kilka na palącej się kontrolce od oleju. Silnik stracił moc, zgasł i już nie odpalił

> Tak więc filtr oleju nie ma znaczenia

Większe ma kierowca, skoro na świecącej się kontrolce oleju jedzie kilka km.

Napisano

> Większe ma kierowca, skoro na świecącej się kontrolce oleju jedzie kilka km.

Kierowca "starej daty" i nie dał się przekonać, że Pan Zdzisiek, zaufany mechanik nie ma racji mówiąc, że tak ma być przy nowym filtrze. Zima zweryfikowała tylko poglądy mechanika frown.gif

Napisano

1. Knecht lub Mann

2. Filtron

3. .... wedle uznania

Wiele lat używałem filtrów Filtron-a. Po kilku skargach na forum Punto że pojawiły się problemy z uszczelkami,

olej wyciekał lub działy się inne dziwne rzeczy-zmieniłem dostawcę filtra oleju na Knecht. Filtr powietrza bez zmian-Filtron.

Kiedyś czytałem w AŚ test filtrów oleju-różnicy z zewnątrz nie widać.

Po rozebraniu widać różnicę w długości wkładu filtrującego, konstrukcji filtra i zabezpieczeniach filtra.

Napisano

TUTAJ małe co nieco na temat filtrów. Jakby trochę więcej poszukać to można się trochę naczytać o problemach z ciśnieniem przy Filtronie.

Osobiście Filtrona olejowego unikam od lat a ostatnio przestawiłem się na Knechta skromny.gif

Napisano

dodaj jeszcze do tego hengst

bardzo porzadne filtry

Napisano

knecht ok.gif

od dwoch lat wymieniam zawsze na knechta czy to olejowy czy powietrza czy kabinowy jak narazie pozytywnie

Napisano

Ja się tam w te polemiki nie bawię, tylko kupuje oryginały forda - w nosie mam kto to wytwarza, grunt że skoro ford firmuje to własnym logiem, to pewnie poleca to do swych silników.

Napisano

> jest to wartość 6.10 ,12tys

mamy to odczytywać jako 6, 10 lub 12 kkm? hmm.gifniewiem.gif bo takiej konfiguracji, jak podałes, to w życiu nie widziałem... biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

ten tego,na tych milach to ja się przyznaje ,że się nie znam

cos tam jest podane w tabelce na dole

jakiś tekst

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.