Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz morderca?

Featured Replies

Napisano

Jak bardzo LPG kaleczy ślinik samochodu? jakie najczęstrze usterki w silniku przy jezdzie na lpg?

Napisano

> Jak bardzo LPG kaleczy ślinik samochodu? jakie najczęstrze usterki w silniku przy jezdzie na lpg?

Oszczędność właściciela, szczególnie w kwestii spalania skromny.gif

Napisano

> Jak bardzo LPG kaleczy ślinik samochodu? jakie najczęstrze usterki w silniku przy jezdzie na lpg?

Twoim niewinnym zapytaniem możesz rozpętać na AK III wojnę światową nono.gif.

Już konstrukcja Twojego pytania zdradza negatywne nastawienie do LPG i fałszywą wiedzę o nim.

Powinieneś ew. napisać: "Czy to prawda, że" zamiast "Jak bardzo".

Napisano

żadnych usterek na gazie na benzynie ciągle smile.gif

w moim przypadku lepie sie jeździ zbiera i równiej ciszej działa silnik na LPG niż na PB

co do usterek to jest jedna termostat:( kaput

Napisano

Moje wtryski klekocza przez pierwsze 5min po odpaleniu przy -10*C. Tyle z "wad".

Napisano

Usterki będą wtedy,kiedy zamontujesz u paproka.Od 12 lat jeżdżę różnymi autami z instalacją LPG.Nie dam się przekonać,że gaz to zło,albo niszczy silnik.

Napisano

Ja na gazie w mojej obecnej auto-lotni przejechałem już ~ 165 kkm.

Miałem tylko jedną poważną usterkę związaną z gazem - auto stanęło na autostradzie i trzeba było go holować:

gdzieś w okolicach 140 kkm urwała mi się linka gazu i pedał gazu spadł na podłogę.

Napisano

Przez ~280000 nie stwierdziłem żadnych usterek w silniku napędzanym niemal tylko i wyłącznie LPG.

Napisano

65 tyś. na gazie i jedynie wymiana klocków hamulcowych ale to chyba smile.gif nie wina gazu smile.gif

Napisano

> 65 tyś. na gazie i jedynie wymiana klocków hamulcowych ale to chyba nie wina gazu

Jak nie jak tak?

Paląc w silniku to tanie świństwo, możesz zrobić więcej kilometrów za te same pieniądze. Skoro tak to robisz tych kilometrów więcej więc całe auto dostaje w tyłek mocniej, więc się szybciej zużywa, więc się więcej jego zużywa.

Tak że zuzycie sie klocków jest ewidentnie wina LPG.

Napisano

> Jak nie jak tak?

> Paląc w silniku to tanie świństwo, możesz zrobić więcej kilometrów za te same pieniądze. Skoro tak

> to robisz tych kilometrów więcej więc całe auto dostaje w tyłek mocniej, więc się szybciej

> zużywa, więc się więcej jego zużywa.

> Tak że zuzycie sie klocków jest ewidentnie wina LPG.

rotfl.gif

Napisano

daj spokój człowieku... jeśli myślisz o gazie to my tu obecni możemy ci pomóc tylko w jeden sposób. ZAKŁADAJ INSTALACJĘ O OSOBY SPRAWDZONEJ!!!!! popoytaj znajomych, poczytaj na necie opinii o upatrzonym gaziarzu i nigdy nie wierz samemu gaziarzowi jeśli go nie znasz!!!!! Taki kit jaki potrafią żenić gaziarze to trudno znaleźć gdziekolwiek indziej. To jest elita bajkopisarzy wśród wszelkiej maści "mechaników" i speców od samochodów. Na 100% procent jak po odbiorze gaz nie będzie działał ok to winne będzie wszystko w aucie, ale nie montaż gazu. świece, kable, zasyfiony gaz, olej i nawet popsute światło od rejestracji będzie odpowiadało za nieprawidłowo działającą instalke - tylko nie spaprany montaż i brak wiedzy gaziarza.

Ja montuję gaz u gościa, który po przyporwadzeniu auta nawet nie pyta mnie co i kiedy w nim było wymieniane... on sam sobie sprawdza co w aucie piszczy i wtedy montuje gaz. gazowałem 3 auta i zawsze było ok, nigdy zaś nie kazał mi gaziarz czegokolwiek wymieniać w aucie. Wszystko robiłem zgodnie ze standardowymi terminami przeglądów.

Aha... co do twojego pytania:) nie zdarzyło mi sie, żeby od gazu cokolwiek padło w aucie. Mam nawet brave 1.4 tubro benzyna w gazie i śmiga już od kilkidziesięciu tysi i jest ok. to tyle ode mnie.

Napisano

spotkałem się z przypdkiem że po 100tysiącach na sekfencji zapchało katalizatory, bo właściciel nigdy świec nie wymieniał rotfl.gif

Napisano

Źle zadane pytanie. Trzeba najpierw podać jakie auto i jaka instalka. Dobrze zestrojony zestaw LPG nie wpływa na trwałość silnika. Źle zestrojony, niewyregulowany - jak najbardziej. Wszystko zależy od właściciela i zakładu montującego. Wg mnie jednak bardzo słuszne jest stwierdzenie: "LPG najczęściej psuje silniki osobom jeżdżącym tylko i wyłącznie na benzynie" wink.gif

Pozdro

Napisano

Ojciec kupił Omegę z instalacją gazową gdy miała na liczniku 80 000km przebiegu.

Dziś ma ponad 500 000km i jeździ ok.gif

Napisano

> jakie najczęstrze usterki w silniku przy jezdzie na lpg?

ja ostatnio musialem klocki ham wymienic biglaugh.gif

Napisano

Gaz to zło, jest tani (w porównaniu z benzyną) i przez to się więcej jeździ (bo Cię stać) a od jeżdżenia kręgosłup siada grinser006.gif

Napisano

> Gaz to zło, jest tani (w porównaniu z benzyną) i przez to się więcej jeździ (bo Cię stać) a od

> jeżdżenia kręgosłup siada

O to to claps.gif

Napisano

> spotkałem się z przypdkiem że po 100tysiącach na sekfencji zapchało katalizatory, bo właściciel

> nigdy świec nie wymieniał

A co maja wspólnego świece z katalizatorem?

Napisano

> A co maja wspólnego świece z katalizatorem?

Bardzo dużo. Niedopalone paliwo i po kacie angryfire.gif

Napisano

> Bardzo dużo. Niedopalone paliwo i po kacie

To chyba wcale iskry by nie musiało być. Znam przypadek, że jednych świecach było przejechane 120-140kkm i z autem wszystko jest w porządku.

Napisano

> To chyba wcale iskry by nie musiało być. Znam przypadek, że jednych świecach było przejechane

> 120-140kkm i z autem wszystko jest w porządku.

Ja znam przypadek , że jedna świeca nie sprawna na 100 % i kat wytopiony.

Przypadki sa różne.

Napisano

muj ślinik jezd podkalesony bardżo. ma nofe rórki i takie tam. silnik krfawi ot teho. najczenstrza uszterka to taka, że śliunik nie jezdzi. moj slinik nje jeździ już od 20 ooo km.

a pisząc bardziej poważnie - lpg szkodzi silnikowi o tyle, o ile sam właściciel szkodzi.

Napisano

> 65 tyś. na gazie i jedynie wymiana klocków hamulcowych ale to chyba nie wina gazu

olej w silniku lepiej byś wymienił smirk.gif

Napisano

> Jak bardzo LPG kaleczy ślinik samochodu?

1)

Wyższa termika spalania i dłuższy proces spalania mieszanki LPG-powietrze może przyspieszać proces zużycia przylgni zaworów i gniazd, a także uszczelki głowicy. Duże znaczenie mogą mieć tutaj zastosowane przez producenta materiały na te elementy oraz kąt zapłonu. Szybsze zużycie gniazd ma swoje konsekwencje w silnikach pozbawionych hydraulicznej regulacji luzu zaworowego. W nich prawidłowy luz jest utrzymywany poprzez takie dobranie materiałowe gniazd i krzywek popychaczy aby zapewnić równomierne ich zużywanie się. Zmiana paliwa ten proces zaburza doprowadzając do szybszego zapadania się zaworów w gnieździe co w krytycznym momencie może doprowadzić do wykasowania luzu.

Powyższe w jednych konstrukcjach silnika nie ma znaczenia, w innych powoduje konieczność wielokrotnie częstszej kontroli luzu i regulacji, w innych może skutkować koniecznością wczesnej wymiany uszczelki.

2)

Niższa konduktancja mieszanki LPG-powietrze powoduje generowanie wyższych napięć WN co skutkue większym narażeniom na przebicie elementów WN (kable WN, świece, cewki).

W jednych konstrukcjach margines technologiczny wytrzymałości materiałów jest wystarczający i nic szczególnego się nie dzieje, w innych na styk i można zastosować rozwiązania eliminujące ten problem lub częściej wymieniać podzespoły.

3) Wyższa zawartość H2Ow spalinach (a także dawniej wyższa zawartość siarki) powoduje szybsze korodowanie układów wydechowych. Widoczne szczególnie w pojazdach eksploatowanych na krótkich odcinkach ze względu na łatwą kondensację wody.

>jakie najczęstrze usterki w silniku przy jezdzie na lpg?

Najczęstsze są związane z błędami montażowymi instalacji - zły dobór podzespołów, złe ustawienia, zła konfiguracja, tandetne wykonanie i fatalny montaż. W sumie wystarczy poczytać to forum aby zobaczyć z czym są największe problemy.

Nowoczesny silnik spalinowy to skomplikowane bydlę. Trzeba dysponować wiedzą, doświadczeniem a także rzetelnością i uczciwością w stosunku do klienta aby takie wszczepienie czegoś niefabrycznego miało szansę zdrowego przyjęcia się. Problem generalnie jest taki że takich warsztatów jest niewiele i się cenią. Inną drogą jest samoedukacja użyszkodników instalacji LPG co też często prowadzi do prawidłowego funkcjonowania a także może być przyczyną powstania życiowej pasji lub nowego hobby wink.gif Czego piszący te słowa sam organoleptycznie na własnej skórze doświadczył. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A co maja wspólnego świece z katalizatorem?

nispalało mieszanki i zapchało katalizator, gość przy wymianie świec wymienił też przewody a samochód dalej nie jechał rotfl.gif

Napisano

> 2)

> Niższa konduktancja mieszanki LPG-powietrze powoduje generowanie wyższych napięć WN co skutkue

> większym narażeniom na przebicie elementów WN (kable WN, świece, cewki).

Tak z ciekawości - w jaki sposób po założeniu LPG cewka generuje wyższe napięcie WN dostarczane świecom? Chyba ze chodzi o jakieś inne (elektrostatyczne) generowanie?

Napisano

> Tak z ciekawości - w jaki sposób po założeniu LPG cewka generuje wyższe napięcie WN dostarczane

> świecom? Chyba ze chodzi o jakieś inne (elektrostatyczne) generowanie?

tutaj wątek gdzie temat rozjaśniłem

Napisano

> Tak z ciekawości - w jaki sposób po założeniu LPG cewka generuje wyższe napięcie WN dostarczane

> świecom?

Chodzi o tzw. napięcie przebicia, czyli o tą wysoką szpilę na wykresie osyloskopowym napięcia w obwodzie wtórnym układu zapłonowego. Napięcie to jest wielkością wynikową zależną m.in. od temperatury i ciśnienia, odstępu i rodzaju elektrod świecy oraz od czynnika, w którym wyładowanie zachodzi.

Generalnie napięcia indukowane w obwodzie wtórnym są wyższe dla mieszanek LPG-powietrze niż dla mieszanek benzyna-powietrze. Jeszcze wyższe napięcia indukują się w przypadku pracy na gazie ziemnym.

Z drugiej strony, zmniejszenie odstępu elektrod zmniejsza napięcie przebicia.

Z tego względu zaleca się mniejszy odstęp elektrod dla silnika zasilanego gazem. Żeby nie obciążać za nadto układu zapłonowego wysokim napięciem.

Z ciekawostek mogę podać, silniki na CNG przerabiane z wysokoprężnych turbodoładowanych (cewka dwubiegunowa) maja często odstęp elektrod rzędu 0,5 - 0,6 mm, podczas, gdy w silnikach samochodowych z takim układem zasilania odstęp elektrod wynosi przeciętnie 1,0 mm.

Napisano

> tutaj wątek gdzie temat rozjaśniłem

a jak to jest z tym odstepem elektrod? Jest jakaś reguła o ile procent należy go zmniejszyć na gazie?

Napisano

> a jak to jest z tym odstepem elektrod? Jest jakaś reguła o ile procent należy go zmniejszyć na

> gazie?

Z tego co pamiętam, Iskra do świec LPG daje (konkretnie w przypadku Lanosa) 0,9 zamiast 1,1, czyli coś koło 20% mniej.

Ma to zastosowanie do świec jednoelektrodowych. Świec wieloelektrodowych lepiej nie ruszać, bo tam cięzko samemu ustawić wymagany odstęp.

Napisano

> Chodzi o tzw. napięcie przebicia, czyli o tą wysoką szpilę na wykresie osyloskopowym napięcia w

> obwodzie wtórnym układu zapłonowego....

piękne dzięki - wszystko jasne.

Napisano

> a jak to jest z tym odstepem elektrod? Jest jakaś reguła o ile procent należy go zmniejszyć na gazie?

W puntku zmiejszam z 0,8 na 0,7mm, podobnie w BXie.

Po ok. 25 tys. km odstęp jest ok. 0,8 mm i znowu go zmniejszam smile.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam, Iskra do świec LPG daje (konkretnie w przypadku Lanosa) 0,9 zamiast 1,1, czyli

> coś koło 20% mniej.

> Ma to zastosowanie do świec jednoelektrodowych. Świec wieloelektrodowych lepiej nie ruszać, bo tam

> cięzko samemu ustawić wymagany odstęp.

hmm, nigdy nie zmieniałem odstępu i nigdy problemów nie było

faktem jest że miałem świece dwu lub czteroelektrodowe (w astrze)

nie wiem czy to zmniejszanie odstępu na świecy, to takie pudrowanie syfa, tzn ukrywanie innych braków układu zapłonowego hmm.gif

dodam że świece siedziały po 60kkm, kable 200kkm, a palec i kopułka też jakoś tak ponad 200kkm cool.gif

maksiu też już zrobił 25kkm na oryginalnych świecach ok.gif

Napisano

> hmm, nigdy nie zmieniałem odstępu i nigdy problemów nie było

> faktem jest że miałem świece dwu lub czteroelektrodowe (w astrze)...

To że to były świece dwu lub 4-elektrodowe oczywiście ma znaczenie, ale ...

Najistotniejsze jest w tym przypadku napięcie przebicia, które w przypadku mieszanki lpg-powietrze jest większe, a co za tym idzie bardziej obciążone są zarówno kable WN jak i cewki ...

Oczywiście w sprawnym układzie będzie działać niezależenie od odstępu elektrod, ale zmniejszenie odstępu zmniejsza obciążenia przede wszystkim tych dwóch elementów i one po prostu dłużej będą działać - statystycznie oczywiście smile.gif

Odbywa się to kosztem mocy i momentu, małym ale jednak ...

Napisano

nie no, ja zasadę znam, tak napisałem tylko z praktyki ok 10lat i 240kkm

być może układ zapłonowy w oplu był z "zapasem", faktem jest że działał ok.gif

bez żadnych czarów

nawet kable janmora miałem i jakieś 60kkm zrobiłem na nich bezproblemowo grinser006.gif

Napisano

>nie wiem czy to zmniejszanie odstępu na świecy, to takie pudrowanie syfa, tzn ukrywanie innych braków układu zapłonowego

U mnie w Uno jak nie zmniejszę odstępu to silnik po prostu szarpie. Po zmniejszeniu odstępu objawy ustępują i na jakieś 12tys mam spokój grinser006.gif

Napisano

Masz racje kolego gaz to zło i dlatego od roku jeżdżę tylko na noPB

eeeee gdzie tam jeżdżę tylko na no Pb bo to fura żony i robi zalednie 300 km max, a ja sobie w końcu sprawię swoją to na pewnie bedzie miała LPG.

A tak poważnie miałem 3 samochody za LPG wszystkie to jednostki 16V i jak kupowałem miały na dodatek instalkę II gen sterowaną śrubą. Tak bezproblemowej jazdy nie miałem nawet w obecnym polo. Pomijam moje własne pchanie kończynek to tu to tam grinser006.gif

Napisano

> nie no, ja zasadę znam, tak napisałem tylko z praktyki ok 10lat i 240kkm

> być może układ zapłonowy w oplu był z "zapasem", faktem jest że działał

> bez żadnych czarów

To też na pewno gra rolę.

Ja w Łajnosie zmniejszałem odstęp, i starałem się pilnować starannego ustawienia instalacji (II gen), a i tak zdarzało się, że czasami, rzadko, bo rzadko, ale pierdnął.

Natomiast w obecnym aucie (Nubira III) mam fabrycznie świece dwuelektrodowe i kable, które zapewne są w tym aucie od nowości i nie zaobserwowałem najmniejszych problemów generowanych przez układ zapłonowy, tak nawiasem mówiąc dość podobny do tego z Lanosa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.