Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimówki - problem - jak założyć?

Featured Replies

Napisano

Mam zimówki na aucie ale po pierwszych śniegach doszedłem do wniosku, że nie nadają się.

Tył się ślizga a przód jest za stary.

Trafił mi się komplet zimówek 2 letnich para ma 8 mm a druga 4mm.

Auto to sedan [mały] z przednim napędem [130KM].

Założyć te lepsze na tył, gorsze na przód?

Czy na odwrót?

Czy może dokupić 2 nowe i założyć komplet [ostatnia opcja najgorsza bo nie ma kasy] 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam zimówki na aucie ale po pierwszych śniegach doszedłem do wniosku, że nie nadają się.

> Tył się ślizga a przód jest za stary.

> Trafił mi się komplet zimówek 2 letnich para ma 8 mm a druga 4mm.

Opony z bieżnikiem o wysokości 4mm zakwalifikowałbym do wyrzucenia, zwłaszcza zimówki.

> Auto to sedan [mały] z przednim napędem [130KM].

> Założyć te lepsze na tył, gorsze na przód?

> Czy na odwrót?

> Czy może dokupić 2 nowe i założyć komplet [ostatnia opcja najgorsza bo nie ma kasy]

To nie jest najgorsza opcja ale najlepsza. Najlepsza ale najdroższa, co jest jej jedynym minusem.

Napisano

> Opony z bieżnikiem o wysokości 4mm zakwalifikowałbym do wyrzucenia, zwłaszcza zimówki.

Czekam - tak jeszcze z rok dwa i zaczną tu się pojawiać teorie, że zimówka o bieżniku mniejszym niż 8mm nadaje się już tylko do wyrzucenia.

Jeszcze w zeszłym roku wszyscy podawali 3mm jako wartość graniczną, w tym już sporo osób wywalać opony o bieżniku 4-5mm

Napisano

Ja śmiem twierdzić, że 4mm na tyle będzie wystarczające, żeby zadek nie uciekał.

Napisano

> Ja śmiem twierdzić, że 4mm na tyle będzie wystarczające, żeby zadek nie uciekał.

A ile one lat sobie liczą?

Napisano

> Czekam - tak jeszcze z rok dwa i zaczną tu się pojawiać teorie, że zimówka o bieżniku mniejszym niż

> 8mm nadaje się już tylko do wyrzucenia.

> Jeszcze w zeszłym roku wszyscy podawali 3mm jako wartość graniczną, w tym już sporo osób wywalać

> opony o bieżniku 4-5mm

Jacy wszyscy? Moje kryterium minimum wysokości bieżnika od dawien dawna to właśnie ok. 4mm i nie jest to wynik jakiegokolwiek marketingu producentów, sprzedawców czy dziennikarzy.

Tak więc nie kupowałbym i nie zakładał do samochodu "nowych" opon o takim bieżniku.

Jeździłem jakiś czas temu samochodem z zimówkami o wysokości bieżnika ok.5mm i nie stwierdziłem ewidentnych problemów spowodowanych wysokością bieżnika, ale jakieś kryteria trzeba przyjąć, zwłaszcza, gdy pozyskujemy nowe opony do samochodu. Ja przyjąłem już dawno właśnie takie: ok. 4mm.

Można stosować też kryteria minimalne, tj. przepisowe 1,6mm wg znacznika, ale czy w przypadku zimowych ma to sens, chociaż jest dozwolone? dla jednego ma sens, dla innego przeciwnie.

Napisano

> Opony z bieżnikiem o wysokości 4mm zakwalifikowałbym do wyrzucenia, zwłaszcza >zimówki.

Na sniego bo po suchym beda wystarczajace, ja mam 4 sztuki opon 8 letnich z bieznikiem 4 i 5mm i jestem zdziwiony jak dobrze sie na tym jezdzi.

Auto male bo starsza fiesta z ciezkim silnikiem 1.8 d z przodu.

Moja teoria jest taka, ze im wieksze auto, szersza opona i mocniejszy silnik to opona musi byc dobra , do malego krotkiego auta takie gorsze opony daja rade.

Napisano

> A ile one lat sobie liczą?

Quote:

Trafił mi się komplet zimówek 2 letnich para ma 8 mm a druga 4mm.

facepalm.gif

Napisano

> Mam zimówki na aucie ale po pierwszych śniegach doszedłem do wniosku, że nie nadają się.

> Czy na odwrót?

> Czy może dokupić 2 nowe i założyć komplet [ostatnia opcja najgorsza bo nie ma kasy]

Ja bym założył do ostrożnej jazdy lepsze na przód, gorsze na tył. I jeśli nie w tym sezonie, to w przyszłym zakupił 2 nowe.

Napisano

> Ja bym założył do ostrożnej jazdy lepsze na przód, gorsze na tył. I jeśli nie w tym sezonie, to w

> przyszłym zakupił 2 nowe.

To zle bys zalozyl. Tylna os jest osia stabilizujaca i to na nia ida opony o wyzszym profilu, bez wzgledu na to na jaka os auto ma naped.

Rownie spytam ile maja lat ? Zwlaszcza te 4 mm ?

Jezeli jednak znalazlbys ta kase ( poajesz, ze niemas ) to pokusil by sie jednak o zakup dwoch nowych ( ktore oczywiscie poszly by na tyl ). Starcza wtedy na dluzej ( komplet sie rozumie ).

wink.gif

Napisano

> To zle bys zalozyl. Tylna os jest osia stabilizujaca i to na nia ida opony o wyzszym profilu, bez

> wzgledu na to na jaka os auto ma naped.

> Rownie spytam ile maja lat ? Zwlaszcza te 4 mm ?

> Jezeli jednak znalazlbys ta kase ( poajesz, ze niemas ) to pokusil by sie jednak o zakup dwoch

> nowych ( ktore oczywiscie poszly by na tyl ). Starcza wtedy na dluzej ( komplet sie rozumie ).

Dla Ciebie źle, dla innego dobrze. Przód jest napędzany, to na przodzie lepszy bieżnik się spisze lepiej i "przetrze" drogę tyłowi. Dobrze, że nie ma problemu, czy lepsze założyć na prawą czy lewą stronę...

Napisano

> Dla Ciebie źle, dla innego dobrze. Przód jest napędzany, to na przodzie lepszy bieżnik się spisze

> lepiej i "przetrze" drogę tyłowi. Dobrze, że nie ma problemu, czy lepsze założyć na prawą czy

> lewą stronę...

Jestes w bledzie. Lepsze opony ZAWSZE zaklada sie na tyl, zeby uniknac sytuacji, kiedy przod w luku sie trzyma, a tyl juz nie i zacyna cie wyprzedzacbez jakiejkolwiek kontroli. Natomiast mas zkontrole nad samochodem nawet wtedy gdy na napedzanej osi bedziesz mial opony slabsze - dluzej bedziesz hamowal i o tym wiesz i troche gorzej bedzie sie rozpedzal, o czym rowniez wiesz. Ale nie wiesz iedy ty straci przyczepnosc gdy przod go jeszcze ma.

Dlatego lepsze na tyl niezaleznie na ktora os jest naped.

Napisano

No to teraz teoretyzujemy dalej zlosnik.gif

Zakładając nawet, że tył miałby zaczynać uciekać na tym słabszym bieżniku (choć IMO te 4mm będą na tyle wystarczające, że takiego problemu nie będzie) - dodajemy gazu i lepsze oponki z przodka wyprowadzają nam tył z poślizgu...

Napisano

Zasada bezpiecznoego prowadzenia pojazdu mowi o tym, jak nie dopuszczac do takich sytuacji, a nie jak ratowac sie znich.

Napisano

> Czy na odwrót?

Zalezy czy chcesz sie bawic czy zeby bylo nudno...

Ja tam bym zalozyl lepsze na przod i cieszyl sie na sniegu imitacja RWD grinser006.gif

Napisano

> Zasada bezpiecznoego prowadzenia pojazdu mowi o tym, jak nie dopuszczac do takich sytuacji, a nie

> jak ratowac sie znich.

Nie dopuszczamy więc, żeby tył nas wyprzedził i jest dobrze hehe.gif Jedni wolą lepsze z przodu, inni z tyłu...Ja wolę lepsze na osi napędzanej smile.gif

Napisano

> Ja śmiem twierdzić, że 4mm na tyle będzie wystarczające, żeby zadek nie uciekał.

Samo w sobie bez znaczenia. Dopiero w polaczeniu z danymi przodu mozna cos powiedziec. Bo faktycznie, jak zalozy na przod letnie albo takie same zimowki to tyl nie odjedzie. Zalozy 8mm zimowki i juz bedzie zabawa.

Napisano

> Czy na odwrót?

co to za opony (marka, model) i za ile $?

Napisano

lepsze z tylu skromny.gif

Napisano

> lepsze z tylu

I na pierwszym śliskim zakręci wyleci na czołówkę a pierwsze lepsze wzniesienie będzie nie do pokonania. grinser006.gif

Tu niestety nie ma idealnego kompromisu. Każde rozwiązanie ma wady. Albo tył żyjący swoim życiem albo problemy z ruszaniem i skręcaniem.

Napisano

> I na pierwszym śliskim zakręci wyleci na czołówkę a pierwsze lepsze wzniesienie będzie nie do

> pokonania.

> Tu niestety nie ma idealnego kompromisu. Każde rozwiązanie ma wady. Albo tył żyjący swoim życiem

> albo problemy z ruszaniem i skręcaniem.

zimowki mam wszystkie jednakowe zlosnik.gif

natomiast trafil mi sie poslizg na letnich wlasnie z racji gorszych(porownywalnych tyle ze innego producenta z tylu)

nigdy krfa wiecej zlosnik.gif

juz wole miec problem z podjazdami niz z latajacym jak szmata tylem zlosnik.gif (chociaz to akurat w przypadku powozenia tylnopedem jest zabawne zlosnik.gif )

Napisano

Witam.

Zakładając, że masz jakieś blade pojęcie jak Twój samochód zachowuje się na śliskim, i wiesz mniej więcej jak ratować się z podbramkowych sytuacji, zdecydowanie lepsze na przód.

Natomiast, jeżeli autem ma jeździć osoba, która i tak po pierwszym płatku śniegu nie przekracza 10km/h w mieście i 30km/h w trasie, lepiej założyć lepsze na tył. Przód zawsze jest lepiej w FWD dociążony, więc te 4mm wystarczą aby mieć kontrole nad autem, a w razie "paniki" nagły obrót kierownicą połączony z hamowaniem, może nie wyprowadzi auta z równowagi ok.gif

Napisano

> Czekam - tak jeszcze z rok dwa i zaczną tu się pojawiać teorie, że zimówka o bieżniku mniejszym niż

> 8mm nadaje się już tylko do wyrzucenia.

> Jeszcze w zeszłym roku wszyscy podawali 3mm jako wartość graniczną, w tym już sporo osób wywalać

> opony o bieżniku 4-5mm

Bo w oponach letnich można spokojnie dość do tych 3mm i dopóki nie ma głębokich kałuż, to nie ma dużej różnicy w stosunku do nowych. I opony letnie które przejeździły 4-5 sezonów, zazwyczaj dają się jeszcze używać.

A zimówki starzeją się dużo szybciej - ja po 2-3 sezonach czuję dużą różnicę w stosunku do nowych. Również głębokość bieżnika ma większe znaczenie niż przy letnich i przy 4mm czuć naprawdę dużą różnicę w porównaniu z nowymi.

Napisano

> I na pierwszym śliskim zakręci wyleci na czołówkę a pierwsze lepsze wzniesienie będzie nie do

> pokonania.

> Tu niestety nie ma idealnego kompromisu. Każde rozwiązanie ma wady. Albo tył żyjący swoim życiem

> albo problemy z ruszaniem i skręcaniem.

jednak mimo wszystko mniejszym złem jest założenie lepszych opon na tył - pamiętaj o rozkładzie masy w fwd.

Napisano

> juz wole miec problem z podjazdami niz z latajacym jak szmata tylem (chociaz to akurat w

> przypadku powozenia tylnopedem jest zabawne )

Tył latający jak szmata to chyba konsekwencja jazdy na slickach. zlosnik.gif

Tu wchodzimy już w kwestię różnicy w trudności opanowania lekkich (słowo klucz) nadsterowności i podsterowności w FWD. Uciekający tył czy rycie przodem - wybór należy do autora wątku. hehe.gif

Napisano

> jednak mimo wszystko mniejszym złem jest założenie lepszych opon na tył - pamiętaj o rozkładzie

> masy w fwd.

Zgoda - lekki tył latający jak Żyd po pustym sklepie to, szczególnie dla początkującego kierowcy, sytuacja trudna do opanowania.

Słabą trakcję na przodzie przynajmniej czuć i można jechać wolniej. Tył zaskakuje. zlosnik.gif

Napisano

> A zimówki starzeją się dużo szybciej - ja po 2-3 sezonach czuję dużą różnicę w stosunku do nowych.

> Również głębokość bieżnika ma większe znaczenie niż przy letnich i przy 4mm czuć naprawdę dużą

> różnicę w porównaniu z nowymi.

Tak swoją drogą zastanawiam się jak musiała być używana opona zimowa, że po dwóch sezonach bieżnika ubyło do 4mm.

Napisano

Lepsze na tył i nie słuchać "wszystkowiedzących" pracowników zakładów wulkanizacyjnych, którzy będą Cię namawiali do założenia lepszych na przód.

Napisano

> Tak swoją drogą zastanawiam się jak musiała być używana opona zimowa, że po dwóch sezonach bieżnika

> ubyło do 4mm.

Normalnie. Po 20 kkm w sezonie od końca października do początku kwietnia, w większości po asfalcie.

W służbowym po dwóch latach takiej jazdy miałem na jednej osi 5mm, na drugiej 4. Zużyły się tak równo, bo w drugim sezonie pozwoliłem wbrew zasadom założyć lepsze na przód (nie było dużej różnicy)

Napisano

> sie trzyma, a tyl juz nie i zacyna cie wyprzedzacbez jakiejkolwiek kontroli. Natomiast mas

> zkontrole nad samochodem nawet wtedy gdy na napedzanej osi bedziesz mial opony slabsze -

> dluzej bedziesz hamowal i o tym wiesz i troche gorzej bedzie sie rozpedzal, o czym rowniez

> wiesz. Ale nie wiesz iedy ty straci przyczepnosc gdy przod go jeszcze ma.

> Dlatego lepsze na tyl niezaleznie na ktora os jest naped.

Ok, z wyjeżdżającym tyłem - fakt.

Ale czy nie łatwiej jest zapanować nad wyjeżdżający mtyłem, niż nad uciekającym na zewnątrz łuku przodem? hmm.gif

Napisano

> Zgoda - lekki tył latający jak Żyd po pustym sklepie to, szczególnie dla początkującego kierowcy,

> sytuacja trudna do opanowania.

Ok, trudna, ale da sie to zrobić poniekąd "odruchowo".

Za to z wyjeżdżającym przodem mało kto sobie poradzi.

Chyba ze się mylę.

Napisano

> Ok, z wyjeżdżającym tyłem - fakt.

> Ale czy nie łatwiej jest zapanować nad wyjeżdżający mtyłem, niż nad uciekającym na zewnątrz łuku

> przodem?

Wydaje sie, że łatwiej opanować poslizg tyłu. Poślizg przodu = brak kierowalności oraz równocześnie dodatkowo napędu (w przypadku przednionapedowych).

Poslizg tyłu daje szanse na wyprowadzenie z uwagi na to, że mamy wciąż przyczepność kół przedniej osi i możemy kierować pojazdem.

Napisano

> Ale czy nie łatwiej jest zapanować nad wyjeżdżającym tyłem, niż nad uciekającym na zewnątrz łuku

> przodem?

Nie. Odruchem większości kierowców jest w takiej sytuacji odjęcie gazu, co w samochodzie FWD najczęściej pogłębia nadsterowność.

Napisano
  • Autor

> co to za opony (marka, model) i za ile $?

Opony to Dębica Frigo 2.

Finalnie założyłem je na przód.

A na tył dokupiłem 2 nowe GY UG7+

Napisano

> Lepsze na tył i nie słuchać "wszystkowiedzących" pracowników zakładów wulkanizacyjnych, którzy będą

> Cię namawiali do założenia lepszych na przód.

w każdym samochodzie (miałem same FWD) zawsze miałem lepsze opony na przodzie. Nawet by mi do głowy nie przyszło, żeby zakładać lepsze na tył. Zwłaszcza teraz zimą. Sytuacje takie, że potrzebuję przyczepności przedniej osi mam praktycznie przy każdym hamowaniu czy ruszaniu ze świateł czy wykopywaniu się z zaspy. Natomiast sytuacja, żebym potrzebował lepszej przyczepności tyłu jeszcze mi się w życiu nigdy nie zdarzyła

Napisano
  • Autor

> Tak swoją drogą zastanawiam się jak musiała być używana opona zimowa, że po dwóch sezonach bieżnika

> ubyło do 4mm.

W CRX Tubo była

Napisano
  • Autor

> Lepsze na tył i nie słuchać "wszystkowiedzących" pracowników zakładów wulkanizacyjnych, którzy będą

> Cię namawiali do założenia lepszych na przód.

Ci mnie sami namówili na lepsze na tył.

Napisano

> Ci mnie sami namówili na lepsze na tył.

Masz szczęście, trafiłeś na znających się na rzeczy ok.gif

Napisano

> Natomiast sytuacja, żebym potrzebował lepszej przyczepności tyłu

> jeszcze mi się w życiu nigdy nie zdarzyła

Życzę, żeby nie zdarzyła Ci się nigdy. Byli ludzie, którym zdarzyło się to raz w życiu. frown.gif

Napisano

> Życzę, żeby nie zdarzyła Ci się nigdy. Byli ludzie, którym zdarzyło się to raz w życiu.

pewnie gdybym miał gorsze opony na przodzie to ta "jedyna" sytuacja już by się dawno zdarzyła. zlosnik.gif

Napisano

> Dla Ciebie źle, dla innego dobrze. Przód jest napędzany, to na przodzie lepszy bieżnik się spisze

> lepiej i "przetrze" drogę tyłowi. Dobrze, że nie ma problemu, czy lepsze założyć na prawą czy

> lewą stronę...

Kiedyś w TV był program. Gość wziął model samochodu i zablokował tylne koła (że niby na tyle gorsze opony i łatwo się ślizgają). Puścił samochód z rozpędu po stole. Samochodzik kręcił bączki. Potem zablokował przednią oś. Samochodzik pojechał prosto. Wniosek: lepsze opony na TYŁ.

PS. Wiem, że to głupie, ale ja też mam wrażenie że lepsze na przód. Ot taka urban legend przkazywana z dziada pradziada....

Napisano

> Tył latający jak szmata to chyba konsekwencja jazdy na slickach.

w tym przypadku nie zlosnik.gif mam ze 4mm bieznika zlosnik.gif

wystarczylo rondo

ktore zwykle pokonuje z ca~50kmph wtedy byylo po lekkim deszczu i przy 40kmph jak polecialem to nawet nie zdazylem pomyslec o kontrze rotfl.gif

> Tu wchodzimy już w kwestię różnicy w trudności opanowania lekkich (słowo klucz) nadsterowności i

> podsterowności w FWD. Uciekający tył czy rycie przodem - wybór należy do autora wątku.

w tym przypadku wole rycie przodem ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Kiedyś w TV był program. Gość wziął model samochodu i zablokował tylne koła (że niby na tyle gorsze

> opony i łatwo się ślizgają). Puścił samochód z rozpędu po stole. Samochodzik kręcił bączki.

> Potem zablokował przednią oś. Samochodzik pojechał prosto. Wniosek: lepsze opony na TYŁ.

> PS. Wiem, że to głupie, ale ja też mam wrażenie że lepsze na przód. Ot taka urban legend

> przkazywana z dziada pradziada....

A widzieliście ten filmik? Doświadczalnie wyjaśnia gdzie należy zakładać lepsze opony... smile.gif

Napisano

Wyższy bieżnik założ na przód, skoro na nim masz napęd. 4 mm na tył bedzie wystarczało, bo tylne koło z reguły jedzie po przetartym sladzie opony przedniej i ma o wiele łatwiej. Ponadto nie musi ciągnąć a przy hamowaniu i tak wiekszość energii bierze przednie koło. Sam tak robię.

Napisano

> Wydaje sie, że łatwiej opanować poslizg tyłu.

masz racje zlosnik.gif

wydaje sie skromny.gif

jeszcze mmi sie nie zdarzylo nie wyprowadzic ryjacego przodem auta z poslizgu

natomiast nie udalo mi sie opanowac poszlizgu tylu a to podobno sie odruchowo robi hehe.gif

Napisano

> A widzieliście ten filmik? Doświadczalnie wyjaśnia gdzie należy zakładać lepsze opony... YOUTUBE

to jeszcze zdradź mi, czy to FWD, czy RWD, bo ja preferowałbym nowe wyłącznie na przodzie, zresztą już kilka lat temu miałem taki montaż i żyję zlosnik.gif

Napisano

> To zle bys zalozyl. Tylna os jest osia stabilizujaca i to na nia ida opony o wyzszym profilu,

Tak, bedzie 100% stabilizacja jak niższy bierznik koła napędzanego nie wyciągnie auta z zaspy. Albo stabilnie auto pójdzie na bliskie spotkanie z przeszkoda jak słaby przód nie wyhamuje na śniegu.

Napisano

> Wyższy bieżnik założ na przód, skoro na nim masz napęd. 4 mm na tył bedzie wystarczało, bo tylne

> koło z reguły jedzie po przetartym sladzie opony przedniej i ma o wiele łatwiej. Ponadto nie

> musi ciągnąć a przy hamowaniu i tak wiekszość energii bierze przednie koło. Sam tak robię.

Mój "gumiarz" od kiedy pamiętam trzyma się wersji "lepsze na tył, gorsze na przód". I ja też trzymam się tej wersji zarówno przy zimówkach jak i letnich.

Napisano

> Mój "gumiarz" od kiedy pamiętam trzyma się wersji "lepsze na tył, gorsze na przód".

Bo dzięki temu szybciej kupisz nowe opony jak słaby przód przestanie ciągnąć.

Napisano

> Bo dzięki temu szybciej kupisz nowe opony jak słaby przód przestanie ciągnąć.

Nie. Bo dzieki temu jesli nie jestes obyty z samochodem i nie trenujesz poslizgow to sie nie zabijesz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.