Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwumasa

Featured Replies

Napisano

Slysze ostatnio czesto, ze padajace kolo dwumasowe ludzie wymieniaja na tradycyjne jednomasowe. Nie slyszalem jednak zadnych informacji z pozniejszej eksploatacji. Wczoraj nawet jeden mechanik mi mowil , ze spoko jak padnie dwumasa to sie wstawi jednomase niewiem.gif

Pytam z ciekawosci, na szczescie temat mnie nie dotyczy, ale warto wiedziec ok.gif Co sadzicie o tym?

Napisano

Wtedy to co tlumi dwumasa przeniesie sie dalej i tutaj zalezy juz od konstrukcji skrzynki - slyszalem, ze sa auta gdzie potem skrzynia leci (forum Laguny, dotyczylo L2 dCi).

Napisano

> Slysze ostatnio czesto, ze padajace kolo dwumasowe ludzie wymieniaja na tradycyjne jednomasowe. Nie

> slyszalem jednak zadnych informacji z pozniejszej eksploatacji.

Zadaniem koła dwumasowego jest redukcja drgań przenoszonych z silnika na skrzynię biegów (szczególnie przy niskich obrotach). Skrzynia biegów jest urządzeniem stosunkowo delikatnym i precyzyjnym, dla której drgania powodują przyspieszone zużycie. Trudno mi przywołać teraz spopularyzowany pomysł projektantów, który byłby niepotrzebnie* zamontowany w aktualnie produkowanych samochodach.

Nie wiem, czy dla oszczędności 1.500 zł na 200kkm (czyli 0,75 zł / 100 km) bym sie zdecydował. Wolałbym chyba bardziej myśleć i zaoszczędzić 0,15 litra paliwa.

* niepotrzebnie - czyli nie mający konieczności w zmianie przepisów np. ekologicznych czy dążący do poniesienia komfortu eksploatacji.

Napisano

Bierzesz pewnie pod uwage wymianę na jednomas w swoim pasku. Ja też czytałem wiele informacji o takiej zamianie, sa nawet gotowe nowe zestawy naprawcze z kołem jednomasowym i sprzęgłem do konkretnych modeli silnika VW. Ja kpisałem jest sporo takich postów na forach, ale nie widziałem jeszcze postów na temat, że coś się zaczęło dziać po wymianie. Wręcz przeciwnie ludzie nie widzą żadnej różnicy. Zakładam, że jakby się coś działo to by napewno takie informacje się pojawiały, bo zawsze tak jest.

Zastanawiające jest jeszcze to, że są modele juz fabrycznie bez dwumasy (z regóły o mniejszej mocy silnika), nie wiem jednak jak duże różnice sa w konstrukcji skrzyni?

Napisano

> Bierzesz pewnie pod uwage wymianę na jednomas w swoim pasku. Ja też czytałem wiele informacji o

A czy to przypadkiem nie jest tak, że dwumasa pełni funkcję tłumika drgań skrętnych? Jeśli tak i ten zestaw naprawczy zawiera tarczę z tłumikami i jest to przeliczone to pewnie nie będzie problemu.

Napisano

> A czy to przypadkiem nie jest tak, że dwumasa pełni funkcję tłumika drgań skrętnych? Jeśli tak i

> ten zestaw naprawczy zawiera tarczę z tłumikami i jest to przeliczone to pewnie nie będzie

> problemu.

Jest tak jak piszesz waytogo.gif

Tarcza sprzęgła w kompletach sprzęgła z kołem zamachowym zwykłym różni się od tej stosowanej w przypadku koła dwumasowego właśnie zastosowaniem sprężyn, które mają funkcję tłumików drgań skrętnych.

Pierwszy komplet takiego zamiennika zakładałem w warsztacie ładnych parę lat temu do Skody Octavi 1.9. Producentem sprzęgła była firma Valeo.

Przez te lata nic się ze sprzęgłem ani skrzynią złego nie działo.

Właściciel auta, też nie odczuwał żadnych negatywnych skutków takiego zabiegu ok.gif

Napisano

> Ja kpisałem jest sporo takich postów na forach, ale nie

> widziałem jeszcze postów na temat, że coś się zaczęło dziać po wymianie. Wręcz przeciwnie

> ludzie nie widzą żadnej różnicy. Zakładam, że jakby się coś działo to by napewno takie

> informacje się pojawiały, bo zawsze tak jest.

Też czytałem jak wyszło, że u mnie koło dwumasowe jest do zrobienia. Niemniej jednak odnoszę wrażenie, że:

- info z uzytkowania "nic się nie dzieje" jest z pierwszych kilku k km - raczej nie widziałem informacji typu "zmieniłem, jeżdze już 50k km i nic sie nie dzieje"

- gdyby sie cos działo cieżko się przyznać, że dało się ciała z wymianą zlosnik.gif

Napisano

> 1.9. Producentem sprzęgła była firma Valeo.

> Przez te lata nic się ze sprzęgłem ani skrzynią złego nie działo.

> Właściciel auta, też nie odczuwał żadnych negatywnych skutków takiego zabiegu

O właśnie o taki zestaw mi chodziło. On jest chyba troche tańszy od zestawu z dwumasa, ale odpada kolejna wymiana dwumasy.

Napisano

> Też czytałem jak wyszło, że u mnie koło dwumasowe jest do zrobienia. Niemniej jednak odnoszę

> wrażenie, że:

> - info z uzytkowania "nic się nie dzieje" jest z pierwszych kilku k km - raczej nie widziałem

> informacji typu "zmieniłem, jeżdze już 50k km i nic sie nie dzieje"

> - gdyby sie cos działo cieżko się przyznać, że dało się ciała z wymianą

Niezgodze się z Tobą, bo zregóły jest tak, że jak się nic nie dzieje, to się nie pisze na forach, a jak coś zaczyna się sypać to ludzie pierwsze co to szukają informacji po necie i forach. Więc jakby coś się działo to napewno spotykałoby się takie informacje. Pozatym skale wymian dwumas na jednomase oddaje chyba fakt wprowadzenia takich zestawów do sprzedarzy przez Valeo i to chyba daje obraz, tego ,że sporo ludzi stosuje takie rozwiazanie.

O i patrz wyżej na post kolegi Abarth

Napisano

> Wtedy to co tlumi dwumasa przeniesie sie dalej i tutaj zalezy juz od konstrukcji skrzynki -

> slyszalem, ze sa auta gdzie potem skrzynia leci (forum Laguny, dotyczylo L2 dCi).

Tyle tylko ze przy zwyklym kole zamachowym masz tarcze sprzegla z tlumikiem drgan skretnych, ktore pelni role dwumasy.

Napisano

> O właśnie o taki zestaw mi chodziło. On jest chyba troche tańszy od zestawu z dwumasa, ale odpada

> kolejna wymiana dwumasy.

Taki zestaw własnie składa się z koła zamachowego (zwykłego), przystosowanej pod nie tarczy sprzęgła z tłumikami drgań oraz docisku i łożyska.

Z reguły takie komplety kosztują w granicach 1200-1500zł i najczęsciej spotykanym producentem jest firma Valeo.

Ja właśnie przerabiam temat dwumasy u siebie i koszt na komplecie LUK'a wyszedł 2600zł - niestety zamiennika do mojego auta nie robią, bo bym się nie zastanawiał frown.gif

Napisano

> Tyle tylko ze przy zwyklym kole zamachowym masz tarcze sprzegla z tlumikiem drgan skretnych, ktore

> pelni role dwumasy.

Mimo to zdolonosci tlumienia takiego zestawu roznia sie od zestawu z DKZ.

Napisano

> Mimo to zdolonosci tlumienia takiego zestawu roznia sie od zestawu z DKZ.

To chyba oczywiste, inaczej nikt by nie montował dwumasy. No ale skoro parametry są wystarczające to czemu nie?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> To chyba oczywiste, inaczej nikt by nie montował dwumasy. No ale skoro parametry są wystarczające

> to czemu nie?

Kwestia wlasnie czy te parametry sa wystarczajace.

Napisano

> Kwestia wlasnie czy te parametry sa wystarczajace.

Kwestia jak bardzo "wibracyjny" jest silnik, jak wrazliwa skrzynia itp.

Mysle, ze w wiekszosci przypadkow nie bedzie zadnego problemu.

Napisano

> Kwestia jak bardzo "wibracyjny" jest silnik, jak wrazliwa skrzynia itp.

> Mysle, ze w wiekszosci przypadkow nie bedzie zadnego problemu.

Też mi się tak wydaje, inaczej na produkcję tego typu zamienników nie pokusił by się żaden uznany producent, a tu proszę - Valeo.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> A co myślicie o tym?

> http://www.sprzeglo-service.pl/regeneracja.html

> Ponoć regeneracja poniżej 1000zł?

> Gdzies coś w granicach 600-800

Rozne sa opinie, jedni jezdza i sa zadowoleni, a drudzy wrecz przeciwnie.

Sam, gdybym robil przebiegi rzedu 10-15tys rocznie, to mysle, ze bym zaryzykowal o ile oszczednosc bylaby >1tys.

Napisano

> A czy to przypadkiem nie jest tak, że dwumasa pełni funkcję tłumika drgań skrętnych? Jeśli tak i

> ten zestaw naprawczy zawiera tarczę z tłumikami i jest to przeliczone to pewnie nie będzie

> problemu.

Koło dwumasowe wykonuje pracę inną niż tłumik drgań w tarczy sprzęgłowej. Nie chodzi o wielkość przenoszonych momentów ale o rodzaj pracy. Krótko mówiąc, zestaw zamienny z tarczą nie zastąpi koła dwumasowego, choć taka zamiana nie musi zakończyć się źle.

Napisano

> Slysze ostatnio czesto, ze padajace kolo dwumasowe ludzie wymieniaja na tradycyjne jednomasowe. Nie

> slyszalem jednak zadnych informacji z pozniejszej eksploatacji. Wczoraj nawet jeden mechanik

> mi mowil , ze spoko jak padnie dwumasa to sie wstawi jednomase

> Pytam z ciekawosci, na szczescie temat mnie nie dotyczy, ale warto wiedziec Co sadzicie o tym?

Ja mam wywalona dwumase, przy mojej jezdzie nie czuc roznicy, czasem jedynie jak zona jedzie to potrafi szarpnac (tak jak w aucie bez dwumasy zreszta grinser006.gif).

Napisano

> Koło dwumasowe wykonuje pracę inną niż tłumik drgań w tarczy sprzęgłowej. Nie

No to jaka jest funkcja dwumasy?

Napisano

> No to jaka jest funkcja dwumasy?

Koło dwumasowe niweluje powstającą w czasie pracy nowoczesnego diesla nierównomierność obrotów. Wał korbowy w czasie każdego pełnego cyklu pracy cylindra znacząco hamuje i przyśpiesza. Dla skrzyni biegów jest to szkodliwe, stąd DKZ. Bardzo ładnie obrazuje to podlinkowana animacja. Natomiast sprężynki w tarczy pracują tylko w czasie ekstremalnych skręceń pochodzących od silnika, jak strzał ze sprzęgła. Trudno nie zauważyć, że jedno nie zastąpi drugiego.

Napisano

> Pytam z ciekawosci, na szczescie temat mnie nie dotyczy, ale warto wiedziec Co sadzicie o tym?

ja uwazam to za pomysl bezsensowny

nawet jesli to nie wplywa na wczesniejsze zuzycie skrzyni

po co swiadomie pogarszac sobie komfort jazdy?

w imie czego? jakie oszczednosci daje jednomasowe kolo? kilkaset zlotych?

u mnie kolo dwumasowe wytrzymalo 170kkm, nadal jezdzi choc czas jego wymiany sie zbliza

wiec raz na te 150kkm moge sie szarpnac zlosnik.gif roznica w kosztach, w przeliczeniu na kilometr, jest znikoma, a komfort jazdy lepszy

Napisano

> Natomiast sprężynki w tarczy pracują tylko w czasie ekstremalnych skręceń pochodzących od

> silnika, jak strzał ze sprzęgła. Trudno nie zauważyć, że jedno nie zastąpi drugiego.

Trzeba zauważyć, że DKZ montowane są również w TB więc nie tylko niwelują drgania silnika ale też chronią układ napędowy przed przeciążeniami wynikającymi z gwałtownego przyrostu Nm.

Napisano

Wszystko prawda dla niskich obrotów wału.

DKZ pełni taką samą funkcję jak tłumik drgań w klasycznej tarczy sprzęgła. Ale działa znacznie efektywniej w zakresie niskich obrotów (teraz jest moda na jazdę z jak najniższymi obrotami). Zmniejsza drgania za sprzęgłem kosztem lekkiego zwiększenia drgań wału. Klasyczny tłumik w tarczy pracuje wtedy mniej efektywnie. Ale w zakresie obrotów średnich i wyższych radzi sobie nie gorzej niż dwumasa.

Dorzucę jeszcze jeden filmik wink.gif

Napisano

> Ja mam wywalona dwumase, przy mojej jezdzie nie czuc roznicy, czasem jedynie jak zona jedzie to

> potrafi szarpnac (tak jak w aucie bez dwumasy zreszta ).

Ile k km bez koła dwumasowego masz zrobione ?

Napisano

> Trzeba zauważyć, że DKZ montowane są również w TB więc nie tylko niwelują drgania silnika ale też

> chronią układ napędowy przed przeciążeniami wynikającymi z gwałtownego przyrostu Nm.

Zasadniczo chodzi o wysoki stopień sprężania bo to on powoduje nagłe wyhamowanie ruchu tłoka co wpływa na zwalnianie wału.

Co do przeciążeń to bym polemizował, zanim moment obrotowy zdąży narosnąć to koło trochę obrotów wykona a działa przecież tylko w zakresie niewielkiego kąta obrotu

Napisano

> Wszystko prawda dla niskich obrotów wału.

Czyli jasne. Normalne koło i tarcza z tłumikami nie zastąpi dwumasy.

Przy początku wątku pomyślałem sobie po co ktoś (producent) miałby wydawać kasę na dwumasę skoro istnieje rozwiązanie spełniające tą samą funkcję a tańsze i bardziej niezawodne.

Napisano

> Wszystko prawda dla niskich obrotów wału.

> DKZ pełni taką samą funkcję jak tłumik drgań w klasycznej tarczy sprzęgła. Ale działa znacznie

> efektywniej w zakresie niskich obrotów (teraz jest moda na jazdę z jak najniższymi obrotami).

> Zmniejsza drgania za sprzęgłem kosztem lekkiego zwiększenia drgań wału. Klasyczny tłumik w

> tarczy pracuje wtedy mniej efektywnie. Ale w zakresie obrotów średnich i wyższych radzi sobie

> nie gorzej niż dwumasa.

> Dorzucę jeszcze jeden filmik

Wszystko się zgadza. Trochę tu teoretyzujemy a dobrze by było gdyby praktycznie wypowiedział się CINEK_ Dość dobrze powinien znać temat wytrzymałości DKZ i ewentualnego zastępowania go tarczą ze sprężynkami ok.gif

Napisano

tez duzo o tym slyszalem.... ludzie potem pisali ze zmniejsza sie znacznie komfort jazdy niekeidy nawet buda troche potrzepie smile.gif

Napisano

> O właśnie o taki zestaw mi chodziło. On jest chyba troche tańszy od zestawu z dwumasa, ale odpada

> kolejna wymiana dwumasy.

Z tym że później nie ma możliwości dokupienia samego sprzęgła, trzeba znowu kupić kompletny zestaw koło+tarcza+docisk. Przynajmniej tak było z Valeo na samym początku po wprowadzeniu zestawów ze zwykłym kołem.

Napisano

> Ile k km bez koła dwumasowego masz zrobione ?

ok 50kkm

Napisano

> Koło dwumasowe niweluje powstającą w czasie pracy nowoczesnego diesla nierównomierność obrotów.

aha, a w benzynie to jest dla szpanu ? grinser006.gif

Napisano

> Czyli jasne. Normalne koło i tarcza z tłumikami nie zastąpi dwumasy.

> Przy początku wątku pomyślałem sobie po co ktoś (producent) miałby wydawać kasę na dwumasę skoro

> istnieje rozwiązanie spełniające tą samą funkcję a tańsze i bardziej niezawodne.

to zalezy od konstrukcji i silnika, nie raz jest ona nieco na wyrost, ja jak i zreszta znaczna wiekszosc uzytkownikow Subaru, ktorzy pozbyli sie DKZ nie widzi roznicy po wywaleniu dwumasu, w moim przypadku to zbedny bajer, ktore nawet ASO wywala tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy dla oszczędności 1.500 zł na 200kkm (czyli 0,75 zł / 100 km) bym sie zdecydował.

> Wolałbym chyba bardziej myśleć i zaoszczędzić 0,15 litra paliwa.

Sorki, ale malo kto jezdzi jednym autem 200kkm (chyba ze firmowe/taxi/itp) hmm.gif

Napisano

> Sorki, ale malo kto jezdzi jednym autem 200kkm (chyba ze firmowe/taxi/itp)

Niedawno jechałem taxi, to była Octawia TDI. Szarpało przy ruszaniu tak jak w mojej Marei JTD przed naprawą DKZ. Powiedziałem taksówkażowi, że pada mu DKZ a on odpowiedział, że nie ma dwumasy, bo wymienił na zestaw naprawczy z jednomasowym kołem. Od wymiany przejechał 30 kkm i mówi, że się już przyzwyczaił, bo poza szarpaniem przy ruszaniu innych objawów nie ma.

Napisano

No chyba w Twoim przedziale wiekowym. Pozniej czlowiek juz tak nowosci nie pragnie - wielu ludzi znam, ktorzy tego typu przebiegi przez 10-15 lat posiadania tego samego auta generuja.

Napisano

To po co kupować diesla? Albo jeździsz mało -> kupuj beznyne, albo kalkulujesz, że kilometrów bedzie wiecej -> kupuj diesla.

Napisano

> To po co kupować diesla?

Żeby kumplom gul skakał ;-)

Napisano

> aha, a w benzynie to jest dla szpanu ?

W benzynach DKZ występuje głównie przy mocnych (duża moc z małej pojemności i/lub duża moc z jednego cylindra - duże pojemnościowo ale małe w ilości cylindrów silniki) silnikach.

Tu masz te same problemy co w dieslu - szybkie przyrosty ciśnień nad tłokiem, które generują duże siły w układzie korbowo-tłokowym i przeniesieniu napędu.

Napisano

> Zasadniczo chodzi o wysoki stopień sprężania bo to on powoduje nagłe wyhamowanie ruchu tłoka co

> wpływa na zwalnianie wału.

> Co do przeciążeń to bym polemizował, zanim moment obrotowy zdąży narosnąć to koło trochę obrotów

> wykona a działa przecież tylko w zakresie niewielkiego kąta obrotu

No ale przecież właśnie o to chodzi - są to potężne momenty skręcające, bo działają od zera do max na bardzo krótkim odcinku kątowym.

Po to właśnie jest DMF, żeby niwelować te obciążenia.

Napisano

> W benzynach DKZ występuje głównie przy mocnych (duża moc z małej pojemności i/lub duża moc z

> jednego cylindra - duże pojemnościowo ale małe w ilości cylindrów silniki) silnikach.

1.8T 150 KM ma dwumasę a ciężko tu mówić o mocnym wysileniu, 2.0 wolnossak w moim 307 ma 210Nm i 143 KM.

Napisano

> 1.8T 150 KM ma dwumasę a ciężko tu mówić o mocnym wysileniu, 2.0 wolnossak w moim 307 ma 210Nm i

> 143 KM.

"występuje GŁÓWNIE"...

Napisano

> No ale przecież właśnie o to chodzi - są to potężne momenty skręcające, bo działają od zera do max

> na bardzo krótkim odcinku kątowym.

> Po to właśnie jest DMF, żeby niwelować te obciążenia.

Pisząc o tym miałem na myśli przeciążenia wynikające z nagłego przyrostu mocy (tak wywnioskowałem) a nie nierównomierność obrotów wału

Quote:

Trzeba zauważyć, że DKZ montowane są również w TB więc nie tylko niwelują drgania silnika ale też chronią układ napędowy przed przeciążeniami wynikającymi z gwałtownego przyrostu Nm.

Też to miałeś na myśli?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.