Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawirusowanie 2.0 HDi - wrazenia

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Peugeot 307 CC 2.0 16v HDi FAP '06. Przebieg 57 kkm. Proste dzielenie przebiegu na wiek da jeden, sluszny wniosek: "Particulate Filter Fault". To jak na wojnie. Zeby uratowac zycie, trzeba czesto odciac konczyne. Filtr zostal wyciety, ale silnik nie protestowal przejsciem w stan awaryjny czy cos. Trafil na V-tech'owskie rolki i wygenerowal 137 KM @ 3956 RPM & 350 Nm @ 2067 RPM.

Siemens zostal wprowadzony w stan amnezji i o FAPie nie pamieta. W nagrode, ze byl taki dzielny, dostal wirusa:

284642869-DSC00055bm.jpg

Jak zobrazowac wrazenia z poprawy? Problemem w tym modelu jest koszmarna masa wlasna. 1587 kg! Chociaz bardziej odczuwa sie to w prowadzeniu niz w osiagach, ale ja nie o tym. Przeliczajac stosunki mocy i momentu do masy, wzrost do 154 KM @ 4141 obr. & 394 Nm @ 2109 obr. jest porownywalny do zdjecia z auta 180-200 kg! Czyli wysadzenie z auta trojki pasazerow. W fotel nie wciska, ale skutecznosc jest.

Pozdrawiam!

post-1754-14352511358654_thumb.jpg

Napisano

Trafil na V-tech'owskie rolki i wygenerowal 137 KM @ 3956 RPM & 350

> Nm @ 2067 RPM.

Przeliczajac

> stosunki mocy i momentu do masy, wzrost do 154 KM @ 4141 obr. & 394 Nm @ 2109 obr. jest

> porownywalny do zdjecia z auta 180-200 kg! Czyli wysadzenie z auta trojki pasazerow. W fotel

> nie wciska, ale skutecznosc jest.

Zazdroszczę. Od początku jak mam 1,6 HDI z 90 konikami to noszę się z zamiarem zawirusowania. Ale zawsze kasa jest na coś bardziej potrzebna.

Ja na szczęście nie mam FAPa - specjalnie brałem słabszy silnik żeby się nie użerać z tym filtrem.

Napisano

> Bardzo mały przyrost %.

> Ale widocznie TTTM

Ale on i tak już miał dużą moc fabryczną bez dopalaczy.

Z tego co kiedyś się orientowałem to przyrost po dopalaczach był nie większy niż 20 koników

Napisano

wg mnie straszne uderzenie z dołu sprzęgło oberwie no i szybko coś te kreski spadają oslabiony.gif

na jakiej hamowni to było mierzone? obciążeniowa czy inercyjna? bo NM sporo wyszło jak na tą moc

Napisano

> wg mnie straszne je*cie z dołu sprzęgło oberwie no i szybko coś te kreski spadają

> na jakiej hamowni to było mierzone? obciążeniowa czy inercyjna? bo NM sporo wyszło jak na tą moc

Tez mnie to zaciekawilo, ta ilosc Nm.

Fajnie sie jezdzi, jak max moment jest dosyc nisko, ale za to cierpi skrzynia, sprzeglo, dwumas oslabiony.gif. Dlatego ja u siebie mam podniesione troche wyzej zlosnik.gif

Napisano

> wzrost do 154 KM @ 4141 obr. & 394 Nm @ 2109 obr. jest

> porownywalny do zdjecia z auta 180-200 kg!

szału nie ma ,

150\320 już mam fabrycznie z 1,9

Napisano

> Pacjent to Peugeot 307 CC 2.0 16v HDi FAP '06. Przebieg 57 kkm. Proste dzielenie przebiegu na wiek

> da jeden, sluszny wniosek: "Particulate Filter Fault". To jak na wojnie. Zeby uratowac zycie,

> trzeba czesto odciac konczyne. Filtr zostal wyciety,

Swego czasu wycięcie katalizatora było dziadostwem, ale dzisiaj to element tuningu. Fiu, fiu jak te czasy się zmieniają...

Napisano

na moje słabe kreski

wszelkie "niedoskonałości" z seryjnego wykresu pozostały

Napisano

> Swego czasu wycięcie katalizatora było dziadostwem, ale dzisiaj to element tuningu. Fiu, fiu jak te

> czasy się zmieniają...

Nie tuningu, ale ekonomii.

DPF do Peugeota jest dość drogi. W tych pieniądzach można wyciąć gada i zrobić wirusa.

Napisano

> Nie tuningu, ale ekonomii.

> DPF do Peugeota jest dość drogi. W tych pieniądzach można wyciąć gada i zrobić wirusa.

W starszym owszem, ale z nowymi autami juz tak legalnie sie nie da. Bo kazdy nowy diesel sprzedany po 1.01.2011 musi miec DPF, nawet jest wyprodukowany w 2010 sick.gif

Napisano

> W starszym owszem, ale z nowymi autami juz tak legalnie sie nie da. Bo kazdy nowy diesel sprzedany

> po 1.01.2011 musi miec DPF, nawet jest wyprodukowany w 2010

Taki z 2005 który miał go fabrycznie nie musi? Można wywalić i auto przejdzie przegląd?

Napisano

> DPF do Peugeota jest dość drogi. W tych pieniądzach można wyciąć gada i zrobić wirusa.

W autach koncernu PSA ten filtr nazywa się FAP.

Napisano

Nie myl ekonomii z druciarstwem.

Dla ekonomii kupuje się samochody małolitrażowe lub montuje gaz. Oczywisty przykład, że Polacy jeżdżą autami na które ich nie stać...

Napisano

>> Jak zobrazowac wrazenia z poprawy? Problemem w tym modelu jest koszmarna masa wlasna. 1587 kg!

przeciez to wiecej niz audi a6 icon_eek.gif

Napisano

> W starszym owszem, ale z nowymi autami juz tak legalnie sie nie da. Bo kazdy nowy diesel sprzedany

> po 1.01.2011 musi miec DPF, nawet jest wyprodukowany w 2010

1. Bzdury prawisz.

2. Nie każdy

Od 01.01.2011 obowiązuje norma EUR5. BYNAJMIEJ nie ma OBOWIĄZKU stosowania filtrów cząstek stałych. Jest wymóg odpowiedniej emisji, którą ciężko jest spełnić bez takowego filtra. Ciężko nie znaczy, że niemożliwe.

To raz.

Producenci/importerzy mogą uzyskać zwolnienie określonego% wolumenu sprzedaży z wymogu Euro5 z uwagi na możliwość upłynnienia stoków.

Bodajże do 01.09.2011 bez problemu można zarejestrować samochód osobowy EUR4.

To dwa.

No i najważniejsze - samochody dostawcze (gdyby istniały dziś jeszcze kratkowozy, to i one też), czyli takie z homologacją N1 bodajże do końca 2011 albo i 12 nie mają obowiązku EUR5.

Napisano

> Swego czasu wycięcie katalizatora było dziadostwem, ale dzisiaj to element tuningu. Fiu, fiu jak te

> czasy się zmieniają...

otóż to. kiedyś nawet kolorek na tym forum dawali za nie popieranie wycinania katalizatora.

Napisano

> Ale widocznie TTTM

Głównym problemem na tych silnikach jest ich spora chęć do dymienia.

Stefek Batory się robi :-).

Kiedyś interesowałem się tym tematem, powyższe info od Mastersa

Napisano

> 1. Bzdury prawisz.

> 2. Nie każdy

> Od 01.01.2011 obowiązuje norma EUR5. BYNAJMIEJ nie ma OBOWIĄZKU stosowania filtrów cząstek stałych.

Ale bez nich zaden nowy diesel nie speli tej normy, jesli nie posiada DPF. Nawet 1.3mjet/cdti juz to ma. Byc moze jest jakis taki samochod, w co watpie. Byc moze znasz taki wink.gif

> Jest wymóg odpowiedniej emisji, którą ciężko jest spełnić bez takowego filtra. Ciężko nie

> znaczy, że niemożliwe.

> To raz.

> Producenci/importerzy mogą uzyskać zwolnienie określonego% wolumenu sprzedaży z wymogu Euro5 z

> uwagi na możliwość upłynnienia stoków.

> Bodajże do 01.09.2011 bez problemu można zarejestrować samochód osobowy EUR4.

> To dwa.

Ale nie wyprodukowane w 2011. Jak auto nie spelnia norm spalin Euro 5 to go nie zarejestrujesz. Kup nowke Civic'a Type-R (tak sa pradukowane) i sprobuj go zarejestrowac w UE. Dlatego sa produkowane na inne rynki niz UE.

> No i najważniejsze - samochody dostawcze (gdyby istniały dziś jeszcze kratkowozy, to i one też),

> czyli takie z homologacją N1 bodajże do końca 2011 albo i 12 nie mają obowiązku EUR5.

Dostawczaki to co innego tak jak i ciezarowki, te maja ad-blue, zamarzajacy w zimie sick.gif

To kup nowy samochod osobowy z silnikiem diesla, bez DPF. Nie znajdziesz juz raczej takiego w salonie, na jesieni 2010 to juz byl duzy problem.

Napisano

> Taki z 2005 który miał go fabrycznie nie musi? Można wywalić i auto przejdzie przegląd?

Jest sporo mniejsze prawdopodobienstwo, ze ktos sie doczepi na przegladzie. W 2005r w wielu samochodach DPF byl opcja, za doplata zlosnik.gif. Teraz to juz standard, wiec z nowym autem moze byc inny problem po wycieciu, bo z racji daty produkcji ma spelniac wyzsze normy spalin.

Napisano

> Ale bez nich zaden nowy diesel nie speli tej normy, jesli nie posiada DPF. Nawet 1.3mjet/cdti juz

> to ma. Byc moze jest jakis taki samochod, w co watpie. Byc moze znasz taki

Nie jestem na chwilę obecną w stanie podać przykładu, ALE - duże (DUŻE!), niewysilone silniki obywają się bez filtrów cząstek stałych - mają tylko spore filtry, a raczej katalizatory mające na celu neutralizować NOx-y i inne produkty uboczne.

Czyli - jest do zrobienia :-)

> Ale nie wyprodukowane w 2011.

Mówiłeś o 2010 :-)

> Jak auto nie spelnia norm spalin Euro 5 to go nie zarejestrujesz.

Patrz wyżej - to są INDYWIDUALNE zgody.

Na JUŻ wyprodukowane samochody.

Ergo - w 2011 zarejestrujesz samochody nie spełniające normy Eur5.

> Kup

> nowke Civic'a Type-R (tak sa pradukowane) i sporbuj go zarejestrowac w UE. Dlatego sa

> produkowane na inne rynki niz UE.

Normalne. Za czasów, gdy lat temu 11 kupowałem swoje auto EUR4, model ten był też produkowany w wersji z GAŹNIKIEM (i chyba normą EUR0)

> Dostawczaki to co innego tak jak i ciezarowki, te maja ad-blue, zamarzajacy w zimie

Zaaaraz!

Mówię o samochodach ciężarowych N1, a nie o ciężarowych/autobusach DMC pow 3,5 t!

Nie mieszaj myślowo dwóch zupełnie innych rodzajów sprzętu - nie bądź peweksem!

> To kup nowy samochod osobowy z silnikiem diesla, bez DPF. Nie znajdziesz juz raczej takiego w

> salonie, na jesieni 2010 to juz byly duzy problem.

Dziś byłem u delirium i WCIĄŻ stoi takowy.

Do kupienia od już.

Silnik 2,0 HDi

Napisano

> Jest sporo mniejsze prawdopodobienstwo, ze ktos sie

> doczepi na przegladzie.

Ja to widzę tak, że za dwa góra pięć lat diagnosta na SKP przyłoży do DR czytnik, wsadzi rurę w rurę a skrzynka zrobi biiiiiippp i wyświetli ERROR i OUT na wyświetlaczach hehe.gif. Już się nie mogę doczekać ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mówię o samochodach ciężarowych N1, a nie o ciężarowych/autobusach DMC pow 3,5 t!

> Nie mieszaj myślowo dwóch zupełnie innych rodzajów sprzętu - nie bądź peweksem!

Ja nie lacze dostawczakow i ciezarowek. Dla przykladu podalem, ze takie samochody obowiazuja inne przepisy.

> Dziś byłem u delirium i WCIĄŻ stoi takowy.

> Do kupienia od już.

> Silnik 2,0 HDi

Az dziwne, bo to france wymyslili DPF ( u nich FAP) i pod koniec lat 90-tych juz zaczynali to wkladac do samochodow.

Napisano

> Ja to widzę tak, że za dwa góra pięć lat diagnosta na SKP przyłoży do DR czytnik, wsadzi rurę w

> rurę a skrzynka zrobi biiiiiippp i wyświetli ERROR i OUT na wyświetlaczach . Już się nie mogę

> doczekać

Pewnie kiedys tak bedzie, najpierw na SKP przy ASO. Na wsiach jeszcze dlugo potrwa zanim do tego dojdzie zlosnik.gif. Ja na szczescie nie mam tego gadzetu u siebie i nikomu go nie polecam. Nie wiele brakowalo, a przez to g... koledze by sie zapalil Opel Combo sick.gif. Wkladka w DPF zaczela sie palic i wydech rozgrzal sie do czerwonosci, trzeba bylo gasic sciana.gif

Napisano

> przeciez to wiecej niz audi a6

Mnie też to zszokowało... aż sprawdziłem czy autor wątku nie zrobił literówki icon_eek.gif Nie zrobił!

Napisano

> Dla ekonomii kupuje się samochody małolitrażowe lub montuje gaz. Oczywisty przykład, że Polacy

> jeżdżą autami na które ich nie stać...

A gaz montuje się dla ekonomi, ekologi, czy jest to "oczywisty przykład" że nie stać Polaków na jeżdżenie na noPb? hehe.gif

EDIT:

Odpowiadając na posta, którego skasowałeś: Mnie nie boli, ja jeżdżę na ON. zlosnik.gif

Napisano

> A gaz montuje się dla ekonomi, ekologi, czy jest to "oczywisty przykład" że nie stać Polaków na

> jeżdżenie na noPb?

> EDIT:

> Odpowiadając na posta, którego skasowałeś: Mnie nie boli, ja jeżdżę na ON.

Z ta ekologia przy nowszych samochodach z podtlenkiem LPG to juz roznie bywa, wiele zalezy od gaziarza zlosnik.gif. Czasem na LPG bedzie bardziej smrodzil jak na noPb oslabiony.gif

Napisano

> Az dziwne, bo to france wymyslili DPF ( u nich FAP) i pod koniec lat 90-tych juz zaczynali to

> wkladac do samochodow.

Na polskim rynku ten silnik miał filtr cząstek stałych jako oddzielnie płatną opcję.

ACZKOLWIEK - na niektórych rynkach był on w wyposażeniu std.

Napisano

To jest ten sam silnik co w V50 2,0D?

Napisano

> To jest ten sam silnik co w V50 2,0D?

yeppp

Napisano

przepraszam ktore???

chyba 2.0 benzyna w sedanie...

Napisano
  • Autor

> Ale

> zawsze kasa jest na coś bardziej potrzebna.

I slusznie...

> Ja na szczęście nie mam FAPa - specjalnie brałem słabszy silnik żeby się nie użerać z tym filtrem.

I bardzo dobrze! 1.6 HDi 90 nie maja FAPa, nie maja dwumasy i nie maja zmiennej geometrii turbiny. ok.gif Prawdziwa wolnosc w stylu jazdy, intensywnosci i ilosci.

Napisano
  • Autor

Konkretnie nazwijmy malucha: 12%. Ale jeszcze poznym wieczorem bratowa pisala, ze "rewelacja". hehe.gif

Zalozenia byly takie, zeby to byl subtelny - niczym szczepionka - wirus.

Napisano
  • Autor

> na jakiej hamowni to było mierzone? obciążeniowa czy inercyjna?

Inercyjna.

Napisano
  • Autor

> Fajnie sie jezdzi, jak max moment jest dosyc nisko, ale za to cierpi skrzynia, sprzeglo, dwumas .

Korzystanie z tego rozsadne jest dopiero od III biegu. Inaczej - jak piszesz - wykanczalnia.

Chociaz 170-konna Octavia RS jest jeszcze bardziej brutalna. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Swego czasu wycięcie katalizatora było dziadostwem, ale dzisiaj to element tuningu.

A gosc wycial FAP, a wstawil...katalizator! hehe.gif

Chociaz nie ma sie z czego smiac. Wzial 900 zl. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> wszelkie "niedoskonałości" z seryjnego wykresu pozostały

Wyplaszczylo pierwsza (2200-2400) dziure, ale druga (3200) zostala. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

To wiecej niz poprzednia generacja RAV4 i wiecej niz Stilo kombi JTD! Nowe CC walcza z najwieksza wada - mala sztywnoscia. To jest efekt.

Napisano

> Korzystanie z tego rozsadne jest dopiero od III biegu. Inaczej - jak piszesz - wykanczalnia.

To prawda, szczegolnie gdy do tego sa jeszcze krotkie przelozenia pierwszych dwoch biegow. U mnie na letnich 17" ASR nawet na III biegu czasem ma co robic, na zimowkach jeszcze czesciej widze zapalajaca sie od niego kontrolke sick.gif. Trzeba umiejetnie operowac pedalem gazu,a wymaga to samozaparcia i troche nauki wink.gif

> Chociaz 170-konna Octavia RS jest jeszcze bardziej brutalna.

VW Passat 2.0 TDI 170KM podobnie sie zachowuje. Ciezko nim jezdzic delikatnie i spokojnie jak ktos nie ma wprawy.

Napisano

> Inercyjna.

z hamuj to auto na obciążeniowej a kreski i cyferki (zwłaszcza moment) ulegną nieco zmianie ok.gif

ale jak już wcześniej pisałem dość niebezpieczny ten program dla podzespołów obrywa turbo,sprzęgło, skrzynia, na takim programie trzeba umieć jeździć żeby to wytrzymało jakiś czas

Napisano

Znajoma wycisnęła w focusie z tego silnika 120KM i bardzo sobie chwali - do tego spalanie cały czas na dość niskim poziomie ok.gif

Napisano

> Znajoma wycisnęła w focusie z tego silnika 120KM i bardzo sobie chwali - do tego spalanie cały czas

> na dość niskim poziomie

z tego silnika tzn jakiego bo tu była mowa o 2.0 HDI a raczej w focusie takich nie montowano ok.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba umiejetnie operowac pedalem gazu,a wymaga to

> samozaparcia i troche nauki

Jak najbardziej i dotyczy to wszystkich, mocnych diesli, a wiele przedwczesnych uszkodzen sprzegla, dwumasy czy nawet paska rozrzadu to wina...zbyt grubych podeszw kierowcow. wink.gif

> Ciezko nim jezdzic delikatnie i spokojnie jak ktos nie ma wprawy.

Lub umiejetnosci, checi, wyobrazni... ok.gif

Napisano

> przepraszam ktore???

> chyba 2.0 benzyna w sedanie...

Przecież nikt trzeźwo myślący nie przyrównuje go do np. A6 Kombi 3.0 TDI która waży średnio 1820kg zlosnik.gif Ale już A6 Sedan 2.0 TDI (jak już się tak trzymamy diesli) waży 1550kg, kombi zaś 1620kg palacz.gif

Zwykła 307 2.0 HDI 5d waży 1245 kg cfaniaczek.gif Po prostu było dla nas zaskoczeniem, że CC jest duuużo cięższe od wersji bazowej i waży tyle ile podstawowe modele segmentu E (czyli dwa oczka wyżej) ok.gif

Napisano
  • Autor

> z hamuj to auto na obciążeniowej a kreski i cyferki (zwłaszcza moment) ulegną nieco zmianie

Fabryka mowi o wartosci 320 Nm...ale nie chodzi o konkretne liczby, a wlasnie o zmiane, przyrost. To jest opasly kabriolet, a nie Zygzak McQueen. biglaugh.gif

> ale jak już wcześniej pisałem dość niebezpieczny ten program dla podzespołów obrywa turbo,sprzęgło,

> skrzynia, na takim programie trzeba umieć jeździć żeby to wytrzymało jakiś czas

100% racji. Beztroska szybko skonczy sie 4-cyfrowymi fakturami. Po prostu korzystanie z pelni mozliwosci na innych biegach niz VI powinno byc bardzo, bardzo sporadyczne. Ale nie dotyczy to tylko wirusow.

Napisano
  • Autor

> z tego silnika tzn jakiego bo tu była mowa o 2.0 HDI a raczej w focusie takich nie montowano

Mowa byla o 90-konnym, prostym HDi. XE jesli dobrze pamietam...bo byly rozne konfigi.

Zrobienie go na 110/250 na pewno przyklei smile.gif na buzi.

Napisano
  • Autor

> Zwykła 307 2.0 HDI 5d waży 1245 kg Po prostu było dla nas zaskoczeniem, że CC jest duuużo cięższe

> od wersji bazowej i waży tyle ile podstawowe modele segmentu E (czyli dwa oczka wyżej)

To samo bylo w 206CC, spotegowane w 207CC (120-konny wolnossak = brak ciagu), a 307CC jest klase wyzej. Wystarczy np. otworzyc bagaznik. Klapa jest ciezka jak kiper w wywrotce. To samo drzwi. Gdyby mialy ramki drzwiowe to moznaby nimi stracac TIRy do rowow.

Warto tez zobaczyc na stosunek mocy do masy. Po modyfikacji 97 KM/tone! To nie sa wartosci z GTI.

Napisano

> z tego silnika tzn jakiego bo tu była mowa o 2.0 HDI a raczej w focusie takich nie montowano

troche sie pogubiles bo w tej galezi dyskusja byla o 1.6

a swoja droga to 2.0 HDI byl, i nadal jest, montowany do focusa II

Napisano

> Ale widocznie TTTM

No mały.. Masters robi go "mocniej" :

PEUGEOT 2.0 HDI 136 165 320 390

Napisano

> No mały.. Masters robi go "mocniej" :

> PEUGEOT 2.0 HDI 136 165 320 390

Dodając do tego rożne warunki i błąd pomiaru różnice można uznać za pomijalne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.