Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie na mrozie...

Featured Replies

Napisano

Od trzech lat tankuję LPG i zawsze się jakoś udawało. Dzisiaj niestety nie.

Na LUKOILU wychylił się Pan i powiedział, że mają zarządzenie żeby poniżej -10 C nie tankowac gazu.

Pojechałem na BP - tez nie tankują "Awaria dystrybutora".

Więcej stacji nie odwiedzałem, bo zrobiło się juz późno i do pracy zakulałem się na E95.

Czy jest jakiś rzeczywisty problem z tankowaniem na mrozie, czy to jakaś ściema leniwych nalewaczy?

Napisano

Tez miałem dzisiaj rano problem z zatankowaniem no.gif na shellu nie chcieli, na orlenie bez problemów zatankowali ok.gif Na shellu mieli nawet termometr koło dystrybutora i pokazywał -18 zlosnik.gif więc może coś z ta temperaturą jest, jeżdżę już trochę z instalacja i dzisiaj pierwszy raz z czymś takim się spotkałem hmm.gif

Napisano

> Tez miałem dzisiaj rano problem z zatankowaniem na shellu nie chcieli, na orlenie bez problemów

> zatankowali Na shellu mieli nawet termometr koło dystrybutora i pokazywał -18 więc może

> coś z ta temperaturą jest, jeżdżę już trochę z instalacja i dzisiaj pierwszy raz z czymś takim

> się spotkałem

nie wiem czy te nowe dystrybutory nie wariują niewiem.gif

u mnie we wsi shell ma co chwilę awarię

a i orlen nie lepszy, podczas gdy prywaciarz leje nie patrząc na mróz, noc czy śnieg grinser006.gif

Napisano

> Od trzech lat tankuję LPG i zawsze się jakoś udawało. Dzisiaj niestety nie.

> Na LUKOILU wychylił się Pan i powiedział, że mają zarządzenie żeby poniżej -10 C nie tankowac gazu.

> Pojechałem na BP - tez nie tankują "Awaria dystrybutora".

> Więcej stacji nie odwiedzałem, bo zrobiło się juz późno i do pracy zakulałem się na E95.

> Czy jest jakiś rzeczywisty problem z tankowaniem na mrozie, czy to jakaś ściema leniwych nalewaczy?

wczoraj -12 i zatankowali mi na shelu

Napisano

Może ich gaz ma za dużo butanu, żeby auta chciały normalnie jeździć na mrozie i stąd te wymówki?

Napisano

> Może ich gaz ma za dużo butanu, żeby auta chciały normalnie jeździć na mrozie i stąd te wymówki?

Ja też to obstawiam.

Napisano

> Na LUKOILU wychylił się Pan i powiedział, że mają zarządzenie żeby poniżej -10 C nie tankowac gazu.

> Więcej stacji nie odwiedzałem, bo zrobiło się juz późno i do pracy zakulałem się na E95.

> Czy jest jakiś rzeczywisty problem z tankowaniem na mrozie, czy to jakaś ściema leniwych nalewaczy?

Mi też dziś nie udało się zatankować, ale niby jakaś uszczelka w pistolecie zamarzła i rzeczywiście po założeniu pistoletu ciekły gaz zaczął spiżdżać na ręce tankującego i zaraz szybko odłączył pistolet. grinser006.gif

Napisano

Raz się objeździłem, bo jeszcze coś mi padło i na benzynie nie chciał jechać. Nikt nie chciał zatankować (na większości wywiesili "awaria"). W końcu na Statoilu jednym pan się zlitował i podpiął - lało się pod auto. Przy takiej temperaturze uszczelka w pistolecie tak twardniała, że niczego nie uszczelniała. Na szczęście pan był qmaty i rozgarnięty - wrzucił uszczelkę na kilka minut do wrzątku i z pół zbiornika dało się zatankować. Ale nie dziwię się, że nie chcą tak się bawić.

Napisano

byłem przed chwilą na stacjach, na BP nie tankowali, statoil zatankował

Napisano

> byłem przed chwilą na stacjach, na BP nie tankowali, statoil zatankował

Będąc dziś przypadkiem na Statoilu, podpytałem z ciekawości jak wygląda ten temat - generalnie, np. sieć Statoil ma "odgórnie przykazane", że mogą tankować lpg do -20 st. C, ale wg pracowników i tak każda stacja może sobie regulować tę kwestię wg własnego uznania. Więc jak gdzieś zdecydują, że nie tankują poniżej -10, to ich własna decyzja i nie ma raczej podstaw do pretensji.

Napisano

mi dziś na Łukoilu powiedział Pan na moje pytanie że mają prikaz żeby nie tankowac poniżej -25 więc jakieś dziwne te Twoje stacje spineyes.gif

Napisano

dzisiaj podczas tankowania też podpytałem czy tankują przy każdej temp.

gośc odpowiedział, że nie ma przeciwskazań, jeśli sprzęt jest sprawny to można lać

Napisano

Wczoraj przy -15*C na bliskiej tankowałem bez problemu zlosnik.gifok.gif

Mogą być 2 powody:

-niechciejstwo nalewaczy,

-lipny, zamarzający produkt gazo podobny grinser006.gif

Napisano

> Wczoraj przy -15*C na bliskiej tankowałem bez problemu

> Mogą być 2 powody:

> -niechciejstwo nalewaczy,

> -lipny, zamarzający produkt gazo podobny

lipny dystrybutor,

jak pisałem u mnie na shellu non stop są problemy, przy mnie resetowali 3x dystrybutor i nic, nie ruszył hmm.gif

Napisano

A nie jest przypadkiem tak, że przy tak niskiej temperaturze gaz się "kurczy" i jak oni kupowali to było cieplej i nie sprzedadzą puki nie wróci do swojej objętości. Czytaj STRATY.

Napisano

> A nie jest przypadkiem tak, że przy tak niskiej temperaturze gaz się "kurczy" i jak oni kupowali to

> było cieplej i nie sprzedadzą puki nie wróci do swojej objętości. Czytaj STRATY.

Jakaś tam zmiana objętości jest. Oni i tak kupują raczej na tony, nie na litry.

Jaki jest problem skompensować to na cenie detalicznej? smile.gif

Napisano

> A nie jest przypadkiem tak, że przy tak niskiej temperaturze gaz się "kurczy" i jak oni kupowali to

> było cieplej i nie sprzedadzą puki nie wróci do swojej objętości. Czytaj STRATY.

Większość stacji (nie mówię o mocno prywatnych) ma zbiorniki w ziemi poniżej miejsca zamarzania gruntu, wahania temp. tam są znikome.

Napisano

> Większość stacji (nie mówię o mocno prywatnych) ma zbiorniki w ziemi poniżej miejsca zamarzania

> gruntu, wahania temp. tam są znikome.

masz na myśli zbiornik LPG ?

Napisano

> mi dziś na Łukoilu powiedział Pan na moje pytanie że mają prikaz żeby nie tankowac poniżej -25 więc

> jakieś dziwne te Twoje stacje

Każdy dystrybutor LPG ma w widocznym miejscu tabliczkę znamionową gdzie jest wyszczególniona temp. max i minimum . Więc jeśli na dystrybutorze będzie napisane minimum -15'C a jest -10'C i nie chcą tankować , to w większości przypadków będzie spowodowane lenistwem pracowników.

PS:Ja czekam żeby była wprowadzona samoobsługa, nikt mi do tankowania nie będzie potrzebny ok.gif

Napisano

Nie do końca . Pomyśl o takiej sytuacji , podjeżdżasz przy -15'C , tankujesz do pełna (poduszka powietrzna w butli nie zadziałała) czyli masz 100% butli pełnej . Dojeżdżasz do domu i pakujesz auto do ocieplanego garażu i co wtedy? Gdzie się podzieje ten gaz który się rozpręży pod wpływem zmieniającej się temperatury?

Czyli względy bezpieczeństwa też mogą być brane pod uwagę ok.gif

Napisano

> masz na myśli zbiornik LPG ?

Tak

Napisano

> Tak

hmm.gif zawsze w oczy mi sie rzucała butla tam gdzie jest LPG

Napisano

> Nie do końca . Pomyśl o takiej sytuacji , podjeżdżasz przy -15'C , tankujesz do pełna (poduszka

> powietrzna w butli nie zadziałała) czyli masz 100% butli pełnej .

raczej nie ma takiej opcji, wbrew pozorom butle uda się może napełnić w 90%

wiem bo zawór mi nie odbijał i max co udało się wpompować to 32L do butli 34 czy 35L

a rozprężający gaz wyleci przez zawór bezpieczeństwa

stacji też nie masz chyba przy samym garażu wink.gif

popatrz na to w drugą stronę, masz lato, zbiornik stacji jest pod ziemią, temp dajmy na to 15'C

tankujesz na upale 35'C, w aucie spokojnie dobija 40'C albo i lepiej

też masz sporą różnicę grinser006.gif

Napisano

> Czyli względy bezpieczeństwa też mogą być brane pod uwagę

Raczej średnio. To jest biznes użytkownika, żeby jego auto było sprawne.

Napisano

Tak z ciekawości rozmawiałem z jednym z pracowników ORLEN, powiedział ze tankują dopóki pompa daje rade, nic nie mówił o tym ze poniżej jakiejś temp. mieliby nie tankować. smile.gif (przynajmniej na tej jednej stacji)

Napisano

> powiedział ze tankują dopóki pompa daje

I to jest sedno problemu. Mi raz odmówiono tankowania. W zeszłym roku przy -28. Reszta to już jakieś odgórne ustalenia. Tak jak problem z zatankowaniem gazu w nocy lub między 5rano a 6. Kiedy zaspanemu bractwu nie chce się wyłazić, albo na zmianie nie ma nalewacza i wywieszają kartkę Awaria

Napisano

> Tak z ciekawości rozmawiałem z jednym z pracowników ORLEN, powiedział ze tankują dopóki pompa daje

> rade, nic nie mówił o tym ze poniżej jakiejś temp. mieliby nie tankować. (przynajmniej na tej

> jednej stacji)

Bo co stacja to inne prawo ok.gif . Każdy sobie rzepkę skrobie, i to co na jednej jest zabronione bo przy -10'C nie tankują , na drugiej jest dozwolone ok.gif

Napisano

> popatrz na to w drugą stronę, masz lato, zbiornik stacji jest pod ziemią, temp dajmy na to 15'C

W życiu nie widziałem zbiornika z gazem pod ziemią na żadnej stacji, przynajmniej w Polsce a i za granicami też.

Napisano

> W życiu nie widziałem zbiornika z gazem pod ziemią na żadnej stacji, przynajmniej w Polsce a i za

> granicami też.

To chyba tankujesz na "no name" stacjach większość BP ma podziemne zbiorniki.

Tu masz takie zbiorniczki LINK.

Napisano

> W życiu nie widziałem zbiornika z gazem pod ziemią na żadnej stacji, przynajmniej w Polsce a i za

> granicami też.

może dlatego, że były zakopane? hehe.gif

Napisano

> I to jest sedno problemu. Mi raz odmówiono tankowania. W zeszłym roku przy -28. Reszta to już

> jakieś odgórne ustalenia. Tak jak problem z zatankowaniem gazu w nocy lub między 5rano a 6.

> Kiedy zaspanemu bractwu nie chce się wyłazić, albo na zmianie nie ma nalewacza i wywieszają

> kartkę Awaria

ja na to znalazłem sposób

po którymś razie zobaczenia kartki "Brak gazu" w nocy

zadzwoniłem sobie do kierownika stacji

od tamtej pory już nie mam problemu z tankowaniem nocą

a tankuję praktycznie tylko na jednej stacji

Napisano

> granicami też.

w Krakowie na kilku stacjach tez zbiorniki s pod ziemia

w Niemczech na 2 stacjach widziałem (a raczej nie było widać zbiorników) czyli zakopane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.