Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabezpieczenia antykradzieżowe.

Featured Replies

Napisano

Ja w brawie zaraz po kupnie czyli jeszcze z 12 lat temu kiedy nie bylo radcow z internetu, immobilajzerow zblizeniowych zalozylem przekazniki streowane kontaktronem. Odcialem nimi kilka kluczowych sygnalow nie stalych czyli nie takich jak np pompa paliwa.

przekaznniki umiescilem za licznikiem kontrakton przykleilem od wewnetrznej strony jednego z plastikow wnetrza.

W ciagu 12 lat nie mialem okazjI sprawdzenia tego w praktyce.

Napisano

> a nagle wyłączy mu się silnik i nie ma jak zahamować - zwyczajnie może narobić krzywdy innym

takie urządzenia najpierw piszczą że zgaszą silnik ( wiem bo mam)

a co do zahamowania ... to akurat nie o to biega ...

prędzej o postój np. na przejeździe kolejowym wink.gif

Napisano

> Ja w brawie zaraz po kupnie czyli jeszcze z 12 lat temu kiedy nie bylo radcow z internetu,

> immobilajzerow zblizeniowych zalozylem przekazniki streowane kontaktronem. Odcialem nimi kilka

> kluczowych sygnalow nie stalych czyli nie takich jak np pompa paliwa.

> przekaznniki umiescilem za licznikiem kontrakton przykleilem od wewnetrznej strony jednego z

> plastikow wnetrza.

> W ciagu 12 lat nie mialem okazjI sprawdzenia tego w praktyce.

u znajomego w Poldolocie ... takie urządzenie było sprawdzone 3 krotnie ... aż wreszcie złapali " beta testerów " i próby się skończyły ... jak ręką odjął ...

tak w sumie to dalej nie wiadomo czy te 3 próby to jedna " ekipa " była ...

( oczywiście w czasach gdy Poldek to był mega wypas wink.gif

Napisano

> Dobre zabezpiecznie to - własny rozum. Myslenie przy parkowaniu, zostawianiu auta zarowno na chwile

> jak i na noc.

Coś bliżej? Z tego co napisałeś nic nie wynika.

Napisano

> u znajomego w Poldolocie ...

W Poldolocie wszelkie lewe wyłączniki omijało się kawałkiem kabla z dwoma krokodyklami wpięte między odpowiednie bezpieczniki. Bez dodatkowych niespodzianek typu twarda masa na odłączonych obwodach nie stanowiło to większej przeszkody. Jak raz złodzieje prawie nie spalili auta, zacząłem stosować "akustyczny zmiękczacz prądu zwarcia" hehe.gif w postaci klaksonu przykręcanego gdzieś pod podłogą. Każda próba podłączenia plusa skutkowała sygnałem akustycznym zlosnik.gif

Napisano

Teraz złodzieje wypiepszaja osłone za kierwonica i tam sie wpinają. Przełanczaja tylko audi,vw palacz.gif

Napisano

> Wskaż mi zatem ubezpieczyciela, który odda mi z AC tyle, że

> kupię sobie 6-letniego Stilo na takim samym wypasie jaki mam teraz,

> w sensie wyposażenia, bo wypasu to ja nie mam

Ja mam w Warcie z opcją stałej wartości. Auto jest wycenione z uwzględnieniem modelu i w razie szkody całkowitej dostaję tyle ile jest wpisane na polisie.

Napisano

> Czyli co 8 do 10 lat kupujesz złodziejom nowy samochód . Innym złodziejom, ale jaka to różnica

Robię to świadomie zabezpieczając się przed utratą. Na tym polega ubezpieczenie.

Napisano

> Życzę Ci, byś nigdy nie musiał sprawdzać, jakiego to dobrego zakupu nie zrobiłeś

> Powiedz mi tylko jedno. 3 letnie, Twoje zayebiste, wychuchane, serwisowane auto nagle odjeżdża w

> siną dal. Ubezpieczyciel (przy dobrych wiatrach) wypłaca Ci średnią rynkową cenę tego pojazdu.

> Średnią, co znaczy, że pojazd ten będzie nosił stado obcierek parkingowych, być może

> mocniejszej "obcierki" zderzaka, która spowodowała odpalenie pp. Cóż, auto jak Twoje, tylko

> stan się nie zgadza. Okazuje się, że do takiej perełki musisz dopłacić 10kPLN. Co wtedy

> robisz?

Nie średnią rynkową, tylko wartość z polisy. Wpisane mam 65 tysięcy, takie wymienione przez Ciebie dostanę za 45

Napisano

> A słyszałeś kiedyś o AC z gwarantowaną sumą odszkodowania...?

pewnie nie słyszał

Napisano

> Albo i więcej, co nie zmienia faktu, że jest przydatny

bardzo przydatny, ale nie w kwestii przeciwkradzieżowej

Napisano

> bardzo przydatny, ale nie w kwestii przeciwkradzieżowej

Przeciwkradzieżowej też - w zalezności, gdzie się znajduje. grinser006.gif

Napisano

> Przeciwkradzieżowej też - w zalezności, gdzie się znajduje.

A także w zależności od nawyków użytkowników.

Zdziwiłbyś się, jak wielu ludziom wyprowadzono w nocy samochody z garażów w bryle domu gdy smacznie spali w sypialniach obok lub nad.

Bo:

- nie mieli/nie włączali alarmu w garażach ani reszcie domu

- samochody stały otwarte z wyłączonymi alarmami i immobilizerami

- kluczyki i dokumenty standardowo znajdowały się w kieszeniach okryć wierzchnich wiszących spokojnie na korytarzu obok garażu.

Napisano

> - kluczyki i dokumenty standardowo znajdowały się w kieszeniach okryć wierzchnich wiszących

> spokojnie na korytarzu obok garażu.

Tak jak panele radioodtwarzaczy pod siedzeniem lub w schowku. hehe.giffacepalm.gif

Napisano

> Nie średnią rynkową, tylko wartość z polisy. Wpisane mam 65 tysięcy, takie wymienione przez Ciebie

> dostanę za 45

Zadam jedno pytanie: Korzystałeś z tego czy tylko teorię masz obcykaną?

Napisano

> Zadam jedno pytanie: Korzystałeś z tego czy tylko teorię masz obcykaną?

Poza tym, nawet jeśli jest jakaś gwarantowana suma, to wartość

danego rocznika biorą z Eurotaxu i więcej niż tam stoi po prostu

nie wpiszą...

Napisano

> Tak jak panele radioodtwarzaczy pod siedzeniem lub w schowku.

Panel mojego radioodtwarzacza znajduje się na tymże radiootwarzaczu. Jak długo mam auto, nigdy go nie zdjąłem.

Jak na razie bez niemiłych przygód.

Napisano

> Poza tym, nawet jeśli jest jakaś gwarantowana suma, to wartość

> danego rocznika biorą z Eurotaxu i więcej niż tam stoi po prostu nie wpiszą...

Quote:

Przy wykupieniu tej opcji klient może liczyć na wypłatę odszkodowania odpowiadającego ustalonej w umowie sumie ubezpieczenia (wskazanej na polisie) w razie szkody całkowitej lub kradzieży pojazdu. Klient otrzyma wówczas odszkodowanie wg wartości pojazdu jaką pojazd miał w dniu zawarcia umowy a nie w dniu zaistnienia szkody i wypłaty odszkodowania.

facepalm.gif

Napisano

Ale chodzi o to, że jeśli auto w dniu zawierania umowy jest wycenione

na 65 tys, to nie możesz go ubezpieczyć np. na 70 tys...

Napisano

> Quote:

> Przy wykupieniu tej opcji klient może liczyć na wypłatę odszkodowania odpowiadającego ustalonej w

> umowie sumie ubezpieczenia (wskazanej na polisie) w razie szkody całkowitej lub kradzieży

> pojazdu. Klient otrzyma wówczas odszkodowanie wg wartości pojazdu jaką pojazd miał w dniu

> zawarcia umowy a nie w dniu zaistnienia szkody i wypłaty odszkodowania.

Pyrku, jesteś praktykiem czy teoretykiem?

Napisano

> Jak na razie.Oby jak najdłużej.

Auto mam już na tyle długo, że z uwagi na własną wygodę w tym okresie uważam ryzyko za opłacalne. Jeśli mi ukradną radio to wymienię na nowe za pieniądze ubezpieczyciela i dalej będę tak jeździł.

Napisano

> Auto mam już na tyle długo, że z uwagi na własną wygodę w tym okresie uważam ryzyko za opłacalne.

> Jeśli mi ukradną radio to wymienię na nowe za pieniądze ubezpieczyciela i dalej będę tak

> jeździł.

Fajnie,zwłaszcza kiedy wybiją szybę.A zwyżki w AC?

Napisano

> Nie średnią rynkową, tylko wartość z polisy. Wpisane mam 65 tysięcy, takie wymienione przez Ciebie

> dostanę za 45

Liczysz, że wypłatę odszkodowania dostaniesz w kwocie wpisanej na polisie?

Bosz, jednak prawdę powiedział mędrzec, że naiwność ludzka jest nieskończona...

Napisano

> Liczysz, że wypłatę odszkodowania dostaniesz w kwocie wpisanej na polisie?

Przecież w podanym wcześniej fragmencie napisane jest:

"klient może liczyć na wypłatę odszkodowania odpowiadającego ustalonej w umowie sumie ubezpieczenia..."

Tak więc - zgodnie z zasadą - klientowi wolno na to liczyć zlosnik.gif, zaś jak to się ma do wysokości odszkodowania faktycznie wypłaconego, to już może być inna sprawa...

Napisano

> Quote:

> Przy wykupieniu tej opcji klient może liczyć na wypłatę odszkodowania odpowiadającego ustalonej w

> umowie sumie ubezpieczenia (wskazanej na polisie) w razie szkody całkowitej lub kradzieży

> pojazdu. Klient otrzyma wówczas odszkodowanie wg wartości pojazdu jaką pojazd miał w dniu

Tak, chodzi o to, że dostanie się wartość z AKTUALNEJ polisy, czyli zawartej na dany rok. Normalnie kupujesz w styczniu AC (powiedzmy wartość 50 kzł), auto ukradną we wrześniu i NIE dostaniesz 50 kzł, tylko dajmy na to 40, bo wartość od stycznia spadła. Przy wymienionej przez Ciebie opcji klient dostanie swoje 50 kzł (bo taka była umowa na dany rok). Ale z każdym rokiem wartość maleje (nastepna umowa będzie na 39 kzł). I nadal człowiek jest w głębokiej czarnej pupie, bo kupił nowy samochód za 70 kzł, po trzech latach samochód ukradną i wypłacą maks. 45 kzł. I co za to kupisz? Zadbany trzyletni samochód z pewnym przebiegiem i przejrzystą historią? hehe.gif

Napisano

> Fajnie,zwłaszcza kiedy wybiją szybę.

Na razie nie wybili. Zresztą to fabryczne radio, które niespecjalnie pasuje do innych aut, więc po co je kraść?

> A zwyżki w AC?

Zwisają mi. Mam auto w leasingu.

Napisano

> Quote:

Ja tam się nie znam... ale nie jestem do końca pewien, czy kwota na ubezpieczeniu jest tożsama z wartością pojazdu w dniu ubezpieczenia... Jak znam życie w takiej polisie przy kwocie jest zapis w rodzaju "kwota ubezpieczenia", a nie "wartość pojazdu". Ale może ja jestem nazbyt nieufny...

Napisano

> Na razie nie wybili. Zresztą to fabryczne radio, które niespecjalnie pasuje do innych aut, więc po

> co je kraść?

Ano właśnie, ja też mam fabrycznego złoma, starego kaseciaka, którego pewnie żaden złodziej kijem nie ruszy zlosnik.gif Co tydzień mam ochotę zmienić radio na lepsze, ale jak pomyślę, że parkuję pod chmurką na zadupiu...

Napisano

> Ano właśnie, ja też mam fabrycznego złoma, starego kaseciaka, którego pewnie żaden złodziej kijem

> nie ruszy Co tydzień mam ochotę zmienić radio na lepsze, ale jak pomyślę, że parkuję pod

> chmurką na zadupiu...

Moje to jest full wypas, ze zmieniarką itd. Ale w Chevrolecie nikt się czegoś takiego nie spodziewa.

hehe.gif

Napisano

> mogę sprzedać wam dobry patent na "kontaktronie" - wystarczy magnes i nic nie widać , nie musisz go

> ze sobą nosić - nikt się nie zorientuje o co biega

> jeden warunek - obwód zamykany kontaktronem musi być zdublowany przekaźnikiem, żeby nie było

> zdziwienia jak magnes nie utrzyma styków

Niestety patent mało skuteczny, łatwy do wykrycia i obejścia.

Napisano

> Ano właśnie, ja też mam fabrycznego złoma, starego kaseciaka, którego pewnie żaden złodziej kijem

> nie ruszy Co tydzień mam ochotę zmienić radio na lepsze, ale jak pomyślę, że parkuję pod

> chmurką na zadupiu...

Rodzice też kiedyś tak myśleli... stary kaseciak firma mało znana ( na g chyba). I pewnego poranka zobaczyli pustą kieszeń która została po radiu, wybitą szybę i wyciętą uszczelkę.

Radio było warte może z 50-70 zł (wtedy) a szyba 80, uszczelka 15 i paliwo żeby pojechać w ok. lublińca.

Jednak "złodzieja" znaleźli, (wg mnie amator) bo zwinął też w wielu innych autach radia.

Napisano

> Bosz, jednak prawdę powiedział mędrzec, że naiwność ludzka jest nieskończona...

A po diabła tak wpisuja.

Napisano

> Niestety patent mało skuteczny, łatwy do wykrycia i obejścia.

nie zgodzę się, że łatwy do wykrycia - powiedz jak hmm.gif

do obejścia jest wszystko - kwestia czasu i umiejętności

Napisano

> Moje to jest full wypas, ze zmieniarką itd. Ale w Chevrolecie nikt się czegoś takiego nie

> spodziewa.

Ano chyba, że tak smile.gif Potęga marki... grinser006.gif

Ja to jeszcze do radia czasami na noc ostentacyjnie wsadzam starą kasetę magnetofonową, tak żeby wystawała do połowy screwy.gif

Napisano

> Pyrku, jesteś praktykiem czy teoretykiem?

Teoretykiem. ok.gif

Ale jak masz praktykę w tym temacie, to chętnie poznam. ok.gif

Napisano

> A po diabła tak wpisuja.

Nie "wypisują", tylko ludzie NAIWNIE tak czytają i sobie interpretują.

A potem płacz i zgrzytanie pochwy....

Napisano

> Bosz, jednak prawdę powiedział mędrzec, że naiwność ludzka jest nieskończona...

Taki mam wariant ubezpieczenia AC Komfort

Ja wiem, że jesteś czarnowidzem, ale opieram się na OWU. Na czymś trzeba.

Napisano

> Zadam jedno pytanie: Korzystałeś z tego czy tylko teorię masz obcykaną?

Nie korzystałem, rozszerzyłem ubezpieczenie o GSU (gwarantowana suma ubezpieczenia). Zgodnie z owu przy szkodzie całkowitej lub kradzieży wysokość odszkodowania określona jest w kwocie z dnia zawarcia umowy.

Napisano

> Tak, chodzi o to, że dostanie się wartość z AKTUALNEJ polisy, czyli zawartej na dany rok. Normalnie

> kupujesz w styczniu AC (powiedzmy wartość 50 kzł), auto ukradną we wrześniu i NIE dostaniesz

> 50 kzł, tylko dajmy na to 40, bo wartość od stycznia spadła. Przy wymienionej przez Ciebie

> opcji klient dostanie swoje 50 kzł (bo taka była umowa na dany rok). Ale z każdym rokiem

> wartość maleje (nastepna umowa będzie na 39 kzł). I nadal człowiek jest w głębokiej czarnej

> pupie, bo kupił nowy samochód za 70 kzł, po trzech latach samochód ukradną i wypłacą maks. 45

> kzł. I co za to kupisz? Zadbany trzyletni samochód z pewnym przebiegiem i przejrzystą

> historią?

No ale to co byś chciał. AC wykupuje się na rok, a nie na trzy lata. Chciał byś zapłacić 10% wartości samochodu nowego i za tą cenę cenę dostać nowy samochód po trzech latach?

Napisano

> Ale chodzi o to, że jeśli auto w dniu zawierania umowy jest wycenione

> na 65 tys, to nie możesz go ubezpieczyć np. na 70 tys...

Oczywiście, że nie, bo to nie jest w interesie TU. Tak to tylko w erze.

Napisano

> Nie "wypisują", tylko ludzie NAIWNIE tak czytają i sobie interpretują.

> A potem płacz i zgrzytanie pochwy....

§ 17 OWU AC Komfort

1. W przypadku utraty pojazdu wskutek kradzieży WARTA ustala wysokość odszkodowania

w kwocie odpowiadającej sumie ubezpieczenia, z zachowaniem warunków określonych

w ust. 4 oraz § 18.

Wartość pojazdu stanowiącą sumę ubezpieczenia wpisuje się do umowy i na jej podstawie oblicza składkę.

Co tu interpretować?

Napisano

> Poza tym, nawet jeśli jest jakaś gwarantowana suma, to wartość

> danego rocznika biorą z Eurotaxu i więcej niż tam stoi po prostu

> nie wpiszą...

trzy takie jak moja znalazłem w toyocie w Markach za 10 tyś taniej niż mam w polisie

Napisano

> Ale jak masz praktykę w tym temacie, to chętnie poznam.

Napiszę w ten sposób: Wiem jak wygląda to w momencie likwidacji takiej szkody.

Napisano

> Napiszę w ten sposób: Wiem jak wygląda to w momencie likwidacji takiej szkody.

A nie lepiej napisac wprost? hmm.gif

To jakas tajemnica, czy jak? blush.gif

Napisano

> Napiszę w ten sposób: Wiem jak wygląda to w momencie likwidacji takiej szkody.

a to była opcja ze stałą wartością?

Napisano

> A nie lepiej napisac wprost?

> To jakas tajemnica, czy jak?

A Ty możesz powiedzieć wszystko co się w firmie dzieje hmm.gif

Napisano

> a to była opcja ze stałą wartością?

Ja nie likwidowałem takiej szkody ...

Napisano

> A Ty możesz powiedzieć wszystko co się w firmie dzieje

Wszystko, nie wszystko - zacząłeś pytaniem o praktykę, potem tajemnicze teksty o tym, że Ty wiesz (a my nie wiemy), więc wypadałoby jakoś skonkludować. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.