Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabezpieczenia antykradzieżowe.

Featured Replies

Napisano

Jest ich multum ale chciałem zapytać o te nietypowe, zwiększającego szanse na zniechęcenie złodzieja. Niektórzy robią dodatkowe wyłączniki np pompy paliwowej.

Można gdzieś o takich rozwiązaniach poczytać ? Zastanawiam się nad założeniem kolejnym zabezpieczeniem antykradzieżowym.

Napisano

To jest dość nietypowe

284759863-foto1.jpg

a poważnie to może jakieś DNA - oznakowanie honorowane też przez TU.

post-43228-14352511856797_thumb.jpg

Napisano

> Jest ich multum ale chciałem zapytać o te nietypowe, zwiększającego szanse na zniechęcenie

> złodzieja.

Blokada KD 2006 sterująca solidnym przekaźnikiem zwierającym do masy kluczowe obwody instalacji samochodu, zamiana pinów i kabli wychodzących z ECU tak żeby podmieniony komp zamiast wtryskami sterował klaksonem i awaryjnymi icon_eek.gifhehe.gif. Dodatkowe rygle blokujące drzwi do słupka uniemożliwiające wejście do samochodu. Takim autem praktycznie nie da się odjechać na kołach, zostaje laweta albo hol. Na hol można jeszcze zamontować zawory zwrotne na przewodach hamulcowych blokujące układ po pierwszym zahamowaniu. I wbrew pozorom skuteczny jest dobry mądrze zamontowany alarm drący ryja już po kontrolnym kopnięciu w koło i nie dający się łatwo wyłączyć grinser006.gif

Napisano

> a poważnie to może jakieś DNA - oznakowanie honorowane też przez TU.

AC i inne TU mają jedną podstawową wadę - nie zabezpieczają samochodu przed kradzieżą hehe.gif

Napisano

> Jest ich multum ale chciałem zapytać o te nietypowe, zwiększającego szanse na zniechęcenie

> złodzieja. Niektórzy robią dodatkowe wyłączniki np pompy paliwowej.

> Można gdzieś o takich rozwiązaniach poczytać ? Zastanawiam się nad założeniem kolejnym

> zabezpieczeniem antykradzieżowym.

Myślę, że temat nietypowych i tajnych zabezpieczeń (a tym bardziej użytkowników, którzy je zamontowali) zbytnio się nie rozwinie chociażby z racji tego, że są one nietypowe. I tajne. zlosnik.gif

Napisano

Jest jeden stary, znany, banalny, ale bardzo skuteczny sposób. Ale nie podam na forum, szczególnie że MK mogą czytać ludzie z zewnątrz wink.gif Można przesunąć temat na SV, tam i tak nikt nie zagląda i wtedy można podzielić się wiedzą tajemną zlosnik.gif

Napisano

> AC i inne TU mają jedną podstawową wadę - nie zabezpieczają samochodu przed kradzieżą

zabezpieczają

po umorzeniu sprawy mam kwotę z polisy na koncie i kupuję następny samochód

Napisano

> zabezpieczają

> po umorzeniu sprawy mam kwotę z polisy na koncie i kupuję następny samochód

Jeśli masz GAP to tak, jeśli nie to nie zawsze wystarczy na taki sam samochód palacz.gif

Napisano

> zabezpieczają

I jest to cholernie wygodne, odbywa się bez dodatkowych kłopotów, kosztów i strat grinser006.giffacepalm.gif . Kolega pyta o zabezpieczenia przeciwkradzieżowe biglaugh.gif

Napisano

> Można gdzieś o takich rozwiązaniach poczytać ? Zastanawiam się nad założeniem kolejnym

Słyszałeś kiedyś o blokadzie BBS?Blokada BBS blokuje układ hamulcowy, koła zachowują się tak jakby miały zaciągnięty hamulec ręczny. Nie ma szans wciągnięcia auta na lawetę.Chyba,że przetniesz przewody hamulcowe.

Tajemnica blokady tkwi w specjalnie zamontowanych zaworach na przewodach hamulcowych.Po jej włączeniu, zawory nie wypuszczają płynu hamulcowego z tłoków ,więc koła są zablokowane.Możesz to zrobić wysiadając z auta(przez wciśnięcie pedału hamulca) lub możesz nic nie robić.Wówczas hamulce blokują się dopiero przy pierwszym wciśnięciu pedału.Oczywiście po kilku godzinach,system "odpuszcza", bo stałe zablokowanie hamulca jest niebezpieczne dla pompy i przewodów giętkich.Jednak kolejne pierwsze wciśnięcie pedału,powoduje ponowne zablokowanie układu.Nie należy się obawiać o ingerowanie w układ.System posiada atesty i homologację.W zależności od opcji,system blokuje cztery koła lub dwa po przekątnej czyli oba układy.Miałem takie zabezpieczenie we wszystkich swoich autach.Raz miałem okazję się przekonać,że jest dobre.W obecnym aucie również rozważam zamontowanie takiego ustrojstwa.Mankamentem jest jednak cena.W obecnej chwili kosztuje to ok. 1000-1200 zł.

Napisano
  • Autor

Bardzo konkretna odpowiedź. Dziękuję ok.gif Poszukam informacji o tym rozwiązaniu.

Napisano

> Najlepszym rozwiązaniem jest parking strzeżony

Oj tego nie był bym taki pewien zlosnik.gif u mnie kiedyś 13 aut obrobili w jedną noc grinser006.gif

Napisano

Lepszy jest wlasny garaz murowany. Zawsze mozna wykorzystac przy nastepnym aucie.

Napisano
  • Autor

Nie wszędzie jest możliwość ze skorzystania z takowego.

Napisano

> . Nie ma szans wciągnięcia auta na lawetę.Chyba,że przetniesz

> przewody hamulcowe.

eeee.... zobacz w jakim stanie są wciągane auta po wypadku, czasem każde koło w inną stronę i zablokowane. Na lawetę można wciągnąć nawet samochód na kwadratowych kołach. Jasna sprawa, że trudniej niż na luźnych kołach ale też bez większych problemów.

Napisano

> Lepszy jest wlasny garaz murowany. Zawsze mozna wykorzystac przy nastepnym aucie.

w którym zły człowiek ma komfortowe warunki, by rozebrać auto na części zlosnik.gif

Napisano

> eeee.... zobacz w jakim stanie są wciągane auta po wypadku, czasem każde koło w inną stronę i

> zablokowane. Na lawetę można wciągnąć nawet samochód na kwadratowych kołach. Jasna sprawa, że

> trudniej niż na luźnych kołach ale też bez większych problemów.

Oj.No pewnie,że wszystko można.Można nawet zabetonować koła.Wtedy złodziej ma jeszcze trudniej.Ale czy o to chodzi?Jak będą chcieli Ci dmuchnąć furkę,to żebyś tam miał zabezpieczenia z technologią NASA, nic Ci nie pomoże.Jak nie będziesz wtedy spał,to możesz im pomachać przez okno.

Napisano

> zabezpieczają

przynajmniej rok starszy od obecnego

z niewiadomym przebiegiem i historią

zamiast takiego posiadanego od nowości np. 4 lata ...

no rzeczywiście super ... oslabiony.gif

Napisano

polecam dobre AC

Napisano
  • Autor

Już to było tutaj nie tak dawno opisywane także przeze mnie. Nawet dobre AC nie zwróci nerwów, straconego czasu a w przypadku auta używanego, nie gwarantuje zakupu auta w podobnym stanie technicznym.

Napisano

Dobre zabezpiecznie to - własny rozum. Myslenie przy parkowaniu, zostawianiu auta zarowno na chwile jak i na noc.

Napisano

> Kupić auto nie chodliwe

Pod tym się mogę podpisać. Na mojego Chevroleta nikt nawet nie spojrzy. A jak spojrzy, to dzięki niskiej cenie Chevroletów oraz ubezpieczeniu kupię sobie natychmiast nowego.

Zero stresu - nawet mi do głowy nie przychodzi żeby się nad jakąś ewentualnością kradzieży zastanawiać.

cfaniak.gif

Napisano

> Słyszałeś kiedyś o blokadzie BBS?Blokada BBS blokuje układ hamulcowy, koła zachowują się tak jakby

> miały zaciągnięty hamulec ręczny. Nie ma szans wciągnięcia auta na lawetę.Chyba,że przetniesz

> przewody hamulcowe.

>...

A co da zablokowanie kół, jak podjedzie holownik z dzwigiem i zapakuje od razu calosc na pake?

Tak w niemcowni usuwa sie auta zaparkowane w niewlasciwym miejscu. Nic nie trzeba wtedy ciagnac...

Napisano

Kup DOBRY immobiliser z transponderem zbliżeniowym i BARDZO, BARDZO mądrze i nietypowo go zainstaluj, odcinając jakieś ciekawe i nietypowe obwody i masz dwie rzeczy:

1. Patent dużo trudniej odblokowywalny niż prosty pstryczek-elektryczek (odblokowywacz będzie ZAWSZE w zasięgu dłoni kierowcy siedzącego na swoim miejscu - wiadomo gdzie szukać)

2. Patent ZAWSZE się uaktywniający - pstryczkiem trzeba pstryknąć, a jak trzeba coś robić to wiadomo - skleroza nie boli...

O blokadzie mechanicznej zapomnisz - będzie po miesiącu robić za (ciężką) "ozdobę".

Napisano

> przynajmniej rok starszy od obecnego

czemu?

> z niewiadomym przebiegiem i historią

> zamiast takiego posiadanego od nowości np. 4 lata ...

> no rzeczywiście super ...

lepsze to niż ten znany od nowości odjeżdżający na lawecie

Napisano

> Jeśli masz GAP to tak, jeśli nie to nie zawsze wystarczy na taki sam samochód

ja kupuję prawdziwe ubezpieczenia, a nie tanie

Napisano

> Nie ma szans wciągnięcia auta na lawetę.

a widziałeś może jak się wciąga auta na lawetę hmm.gif

bo jeśli nie wiesz to powiem ci , że wciągnięcie typowego auta do 3,5 tony z zablokowanymi wszystkimi kołami nie stanowi najmniejszego problemu waytogo.gif

Napisano

> Lepszy jest wlasny garaz murowany. Zawsze mozna wykorzystac przy nastepnym aucie.

garaż czasem kosztuje tyle co auto

Napisano

> (odblokowywacz będzie ZAWSZE w zasięgu dłoni kierowcy siedzącego na swoim miejscu - wiadomo gdzie szukać)

> 2. Patent ZAWSZE się uaktywniający - pstryczkiem trzeba pstryknąć, a jak trzeba coś robić to

> wiadomo - skleroza nie boli...

mogę sprzedać wam dobry patent na "kontaktronie" - wystarczy magnes i nic nie widać , nie musisz go ze sobą nosić - nikt się nie zorientuje o co biega

jeden warunek - obwód zamykany kontaktronem musi być zdublowany przekaźnikiem, żeby nie było zdziwienia jak magnes nie utrzyma styków

Napisano

> I jest to cholernie wygodne, odbywa się bez dodatkowych kłopotów, kosztów i strat

po pierwsze nie odpowiadałem koledze, a po drugie jest wygodne. ... no chyba, że kupi się takie przez telefon, 30% taniej, taką super oferta co to nie rąbią drwalami, co to ubezpiecza od suszy i trzęsienia ziemi

Napisano

> ja kupuję prawdziwe ubezpieczenia, a nie tanie

Życzę Ci, byś nigdy nie musiał sprawdzać, jakiego to dobrego zakupu nie zrobiłeś ok.gif

Powiedz mi tylko jedno. 3 letnie, Twoje zayebiste, wychuchane, serwisowane auto nagle odjeżdża w siną dal. Ubezpieczyciel (przy dobrych wiatrach) wypłaca Ci średnią rynkową cenę tego pojazdu. Średnią, co znaczy, że pojazd ten będzie nosił stado obcierek parkingowych, być może mocniejszej "obcierki" zderzaka, która spowodowała odpalenie pp. Cóż, auto jak Twoje, tylko stan się nie zgadza. Okazuje się, że do takiej perełki musisz dopłacić 10kPLN. Co wtedy robisz?

Napisano

Czyli co 8 do 10 lat kupujesz złodziejom nowy samochód grinser006.gif. Innym złodziejom, ale jaka to różnica hehe.gif

Napisano

Na TVN Turbo pokazywali niedano blokadę kierownicy. Zresztą na MK też było niedawno o tym. Podobno bardzo skuteczny patent, tyle że z montażem kosztuje ok. 1200 PLN

Niestety na lawetę to nie pomoże. Ale gdy założysz alarm z powiadamianiem i zorientujesz się, że laweta odjeżdza to być może policja zdąży zatrzymać złodziei. Jak oczywiście będzie chciała zlosnik.gif

Napisano

> Oj.No pewnie,że wszystko można.Można nawet zabetonować koła.Wtedy złodziej ma jeszcze trudniej.Ale

> czy o to chodzi?Jak będą chcieli Ci dmuchnąć furkę,to żebyś tam miał zabezpieczenia z

> technologią NASA, nic Ci nie pomoże.Jak nie będziesz wtedy spał,to możesz im pomachać przez

> okno.

chodzi o to że napisałeś że auta z zablokowanymi kołami nie da się wciągnąć na lawetę wink.gif

niestety przed lawetą nie ma zabezpieczenia hmm.gif

zwłaszcza przed taką która nie wciąga, a dźwiga auto podnośnikiem frown.gif

tu tylko jakieś powiadomienie GPS itp

najprostszym i chyba najtańszym, a zarazem skutecznym zabezpieczeniem jest jednak pstryczek uniemożliwiający odpalenie auta

z praktyki wiem że może to być zwykły pstryczek elektryczek zakrecony.gif

Napisano

> chodzi o to że napisałeś że auta z zablokowanymi kołami nie da się wciągnąć na lawetę

> niestety przed lawetą nie ma zabezpieczenia

Napisałem,napisałem.Napisałem też,że jak chcą Ci dmuchnąć wózek,to i tak dmuchną.Nawet z GPS-em.Zrobią to w taki sposób,że nawet komórka Ci nie piknie.Nie ma 100% zabezpieczenia.Wszystko co założysz w samochodzie,a zwłaszcza alarm jest tylko po to,aby zabierało dużo czasu złodziejowi i dla Twojego dobrego samopoczucia.

Napisano

> Powiedz mi tylko jedno. 3 letnie, Twoje [edyta],

czerwona.gif

> wychuchane, serwisowane auto nagle odjeżdża w

> siną dal. Ubezpieczyciel (przy dobrych wiatrach) wypłaca Ci średnią rynkową cenę tego pojazdu.

> Średnią, co znaczy, że pojazd ten będzie nosił stado obcierek parkingowych, być może

> mocniejszej "obcierki" zderzaka, która spowodowała odpalenie pp. Cóż, auto jak Twoje, tylko

> stan się nie zgadza. Okazuje się, że do takiej perełki musisz dopłacić 10kPLN. Co wtedy

> robisz?

A słyszałeś kiedyś o AC z gwarantowaną sumą odszkodowania...? hmm.gif

Napisano

> Życzę Ci, byś nigdy nie musiał sprawdzać, jakiego to dobrego zakupu nie zrobiłeś

> Powiedz mi tylko jedno. 3 letnie, Twoje zayebiste, wychuchane, serwisowane auto nagle odjeżdża w

> siną dal. Ubezpieczyciel (przy dobrych wiatrach) wypłaca Ci średnią rynkową cenę tego pojazdu.

> Średnią, co znaczy, że pojazd ten będzie nosił stado obcierek parkingowych, być może

> mocniejszej "obcierki" zderzaka, która spowodowała odpalenie pp. Cóż, auto jak Twoje, tylko

> stan się nie zgadza. Okazuje się, że do takiej perełki musisz dopłacić 10kPLN. Co wtedy

> robisz?

Pamietaj, ze nie kazdy traktuje auto jak obrazek i dorobek calego zyciahehe.gif

A juz zawracanie sobie glowy, tym czy ukrsdna czy nie to naprawde wg mnie przesada.

Po to jest AC, zeby wykupic i zapomniec o klopocie.

Napisano

> Pamietaj, ze nie kazdy traktuje auto jak obrazek i dorobek calego zycia

> A juz zawracanie sobie glowy, tym czy ukrsdna czy nie to naprawde wg mnie przesada.

> Po to jest AC, zeby wykupic i zapomniec o klopocie.

żeby to było takie proste icon_rolleyes.gif

rozumiem że Twój ubezpieczyciel podstawi podobny wózek pod dom ok.gif

tak naprawdę jeśli nawet wypłata będzie bez utraty $$$, bez zwłoki, to i tak jest masa kłopotów frown.gif

tego nie pokrywa żadne AC hmm.gif

Napisano

> żeby to było takie proste

> rozumiem że Twój ubezpieczyciel podstawi podobny wózek pod dom

> tak naprawdę jeśli nawet wypłata będzie bez utraty $$$, bez zwłoki, to i tak jest masa kłopotów

> tego nie pokrywa żadne AC

Nie jest proste, ale po co zawracac sobie glowe czyms na co nie ma sie wplywu?

Jak beda chcieli ukrasc to i tak to zrobia...

Od momentu jak mi ukradli Nubire HTB to stwierdzilem, ze szkoda czasu i zachodu.

Podobniez tego nikt mial nikt nie kraschehe.gif

Napisano

> Nie jest proste, ale po co zawracac sobie glowe czyms na co nie ma sie wplywu?

> Jak beda chcieli ukrasc to i tak to zrobia...

> Od momentu jak mi ukradli Nubire HTB to stwierdzilem, ze szkoda czasu i zachodu.

> Podobniez tego nikt mial nikt nie krasc

ale auto zamykasz ?

wiadomo że 100% zabezpieczeń nie ma, ale jak pisałem, czasem głupi pstryczek uchroni auto

koszt żaden, a skuteczność spora, zwłąszcza przy autach za kilka kilkanaście tyś zł, których lawetą kraść się nie opłaca

w rodzinie miałem taki przypadek, kobitka wyszła na kilka min coś kupić, jak przyszła to zastała otwarte auto z zablokowaną stacyjką

jak się okazało w środku został łamak grinser006.gif

auto zabezpieczone właśnie ukrytym wyłącznikiem ok.gif

Napisano

> garaż czasem kosztuje tyle co auto

Albo i więcej, co nie zmienia faktu, że jest przydatny zlosnik.gif

Napisano

> Albo i więcej, co nie zmienia faktu, że jest przydatny

garaż może i działa nocą, ale jak już gdzieś pojedziesz do kogoś to garażu ze sobą nie zabierzesz smile.gif

Napisano

> garaż może i działa nocą, ale jak już gdzieś pojedziesz do kogoś to garażu ze sobą nie zabierzesz

Garaż to mit. Skoro złodzieje bez problemu otwierają zamki w samochodach, to niby w czym może im przeszkodzić zamek w drzwiach garażu? hehe.gif

Napisano

Wskaż mi zatem ubezpieczyciela, który odda mi z AC tyle, że

kupię sobie 6-letniego Stilo na takim samym wypasie jaki mam teraz,

w sensie wyposażenia, bo wypasu to ja nie mam smile.gifzlosnik.gif

Napisano

Już bardziej jako zabezpieczenie pokradzieżowe jakiś tekst

Jest możliwość włączenia alarmu smsowego "on move"

Napisano

> Garaż to mit. Skoro złodzieje bez problemu otwierają zamki w samochodach, to niby w czym może im

> przeszkodzić zamek w drzwiach garażu?

Na upartego garaż może mieć solidne drzwi bez zamków ryglowane od wewnątrz i wtedy nie ma czego otwierać zlosnik.gif Możesz też mieć wokół garażu czujki podejściowe, takie jak ZUS ma na swoich budynkach i złodziej nawet się do zamków nie zbliży zlosnik.gif

A mnie chodziło przede wszystkim o wygodę użytkowania - wjeżdżasz w mrozy czy chlapę do ciepłego garażu pojazdem z zakupami i spokojnie je sobie przenosisz do domu. A gdy przyjdzie coś dłubnąć przy samochodzie też jest wygodniej.

Napisano
  • Autor

> Już bardziej jako zabezpieczenie pokradzieżowe jakiś tekst

> Jest możliwość włączenia alarmu smsowego "on move"

Dziękuję ok.gif

W opisach niektórych zabezpieczeń, był dopisek "nie do stosowania w UE" czy coś o tym znaczeniu. Czyżby zdalne wyłączanie zapłonu było zabronione w UE ? hmm.gif Niby ma to sens, gdy złodziej ucieka a nagle wyłączy mu się silnik i nie ma jak zahamować - zwyczajnie może narobić krzywdy innym hmm.gif Dobrze wydedukowałem hmm.gif

Napisano

> Dziękuję

> W opisach niektórych zabezpieczeń, był dopisek "nie do stosowania w UE" czy coś o tym znaczeniu.

> Czyżby zdalne wyłączanie zapłonu było zabronione w UE ? Niby ma to sens, gdy złodziej ucieka

> a nagle wyłączy mu się silnik i nie ma jak zahamować - zwyczajnie może narobić krzywdy innym

> Dobrze wydedukowałem

Tak, oficjalnie nie można mieć takich zabezpieczeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.