Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CR-V vs HR-V vs Forester

Featured Replies

Napisano

Graniczna cena zakupu 25kzł

Na co zwracamy uwagę ??

1.Przede wszystkim jak najwygodniejsza pozycja za kierownicą (to jest priorytet)

Potem ekonomiczność eksploatacji.

Reszta nie ważna

Który byście wybrali i dlaczego.

niewiem.gif

Napisano

> Graniczna cena zakupu 25kzł

> Na co zwracamy uwagę ??

> 1.Przede wszystkim jak najwygodniejsza pozycja za kierownicą (to jest priorytet)

> Potem ekonomiczność eksploatacji.

> Reszta nie ważna

> Który byście wybrali i dlaczego.

wykresl H-RV, nie dosc, ze oska to jeszcze trzydrzwiowa

Napisano
  • Autor

> wykresl H-RV, nie dosc, ze oska to jeszcze trzydrzwiowa

są 5 drzwiowe z pseudo 4x4

Napisano

> 1.Przede wszystkim jak najwygodniejsza pozycja za kierownicą (to jest priorytet)

> Potem ekonomiczność eksploatacji.

> Reszta nie ważna

forester - jedyne 4x4 w tej puli. jesli cenowo odpowiada to nic tylko brac i miec kawalek fajnej zabawki a nie nudnego emeryckiego SUVa (CRV - ma sredniowieczny haldex (o ile wogole ma) to sie nie zalicza do 4x4)

Napisano

> wykresl H-RV, nie dosc, ze oska to jeszcze trzydrzwiowa

przecież to ma taki sam napęd jak CRV icon_eek.gif

były 5 drzwiowe

spineyes.gif

wady to jednen ? silnik 1.6, w sumie małe auto, mało popularne

chyba zawias delikatniejszy jak w CRV

Napisano

> są 5 drzwiowe z pseudo 4x4

No to sam sobie odpowiedziałeś zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> forester - jedyne 4x4 w tej puli. jesli cenowo odpowiada to nic tylko brac i miec kawalek fajnej

> zabawki a nie nudnego emeryckiego SUVa (CRV - ma sredniowieczny haldex (o ile wogole ma) to

> sie nie zalicza do 4x4)

Obsługa tego auto do tanich nie należy

Napisano

> Obsługa tego auto do tanich nie należy

jak każdego suv'a czy nawet z pseudo 4x4 hmm.gif

Napisano

To zależy który silnik. Jak bez turbo to koszty znośne.

Napisano

skoro jestes tego taki pewien - to skąd pytanie o koszty eksplatacji?

znam 2 wlascicieli foresterów - koszty części jak w kazdym "dużym" aucie. awaryjność? zerowa. spalanie - adekwatne do pojemności, mocy i 4x4. czyli forester kosztuje tyle ile powinien w utrzymaniu

Hondy będą pewnie tańsze w utrzymaniu, bo to czesto malutkie silniczki (w porownaniu z foresterem) bez żadnych właściwości jezdnych.

Napisano

Ja bym zdecydowanie brał forka. Obstawiałbym ze po błocie czy pagórkach (delikatnie oczywiscie bo to jednak nie terenówka) pojdzie lepiej od tamtych, na asfalcie to juz napewno bedzie sie nim lepiej jezdizlo niz tamtymi. Jedyny minus to spalanie, nie wiem jak hondy ale wydaje mi sie ze będą tańsze w utrzymaniu

Napisano

> rozrząd

1200zł /100kkm

to chyba standard przy 16v?

> spalanie

moj byly forek 2.0 N/A MT srednio palil 11-12L LPG (50%miasto-wroclaw 50% trasa)

obecny 2.5 N/A AT pali podobnie moze max 1L wiecej

ile pali konkurencja w podobnej specyfikacji?

Napisano

> To zależy który silnik. Jak bez turbo to koszty znośne.

A żeby było ciekawiej, to te z wiatrakiem palą podobnie jak wolnossące o ile się nie szaleje za bardzo wink.gif

Inna sprawa, że mając mocniejszy silnik trudno jeździć spokojnie wink.gif

Napisano

> 1200zł /100kkm

> to chyba standard przy 16v?

> moj byly forek 2.0 N/A MT srednio palil 11-12L LPG (50%miasto-wroclaw 50% trasa)

> obecny 2.5 N/A AT pali podobnie moze max 1L wiecej

> ile pali konkurencja w podobnej specyfikacji?

I oczekujesz na wyniki spalania Hondy-ośki z silnikiem 1.6? zlosnik.gif

Napisano

> A żeby było ciekawiej, to te z wiatrakiem palą podobnie jak wolnossące o ile się nie szaleje za

> bardzo

> Inna sprawa, że mając mocniejszy silnik trudno jeździć spokojnie

Ale np regulacja zaworów to wyciąganie silnika. Ale to się akurat rzadko robi. Ja jestem pozytywnie zaskoczony kosztami eksploatacji.

Napisano

> 1200zł /100kkm

> to chyba standard przy 16v?

std nie jest rozbieranie pół silnika icon_rolleyes.gif

ale chętnie się dowiem ile kosztuje cała wymiana w jednym i drugim aucie hmm.gif

edit: crv ma łańcuch ? grinser006.gif

> moj byly forek 2.0 N/A MT srednio palil 11-12L LPG (50%miasto-wroclaw 50% trasa)

> obecny 2.5 N/A AT pali podobnie moze max 1L wiecej

> ile pali konkurencja w podobnej specyfikacji?

crv powinien palić mniej z racji napędu na jedną oś, ale hmm.gif

HRV na pewno spali mniej, ale tam jest mały silnik i ciężko to porównywać z 2.0 forka czy crv

Napisano

> I oczekujesz na wyniki spalania Hondy-ośki z silnikiem 1.6?

tak

bo moja malzonka wozi sie toledo II 1.6 FWD 100KM i jej spalanie LPG jest max 1,5L niższe

Napisano

Nie wiem czy mam sie wczuc w te wymagania...ale wygody w Foresterze przy zbyt duzym wzroscie nie bedzie.

Ja bym wybral HR-V 5d na VTECu poniewaz 25 tysiecy to za malo na CR-V i Lesnika.

Napisano

> Ale np regulacja zaworów to wyciąganie silnika.

SOHC czyli N/A nie wymga wyjecia silnika przy regulacji zaworow co 100kkm

koszt regulacji max 200zł - prostota jak w polonezie

> Ale to się akurat rzadko robi. Ja jestem pozytywnie

> zaskoczony kosztami eksploatacji.

ja tez i to bardzo pozytywnie

gdzies znade moja liste co zrobilem przez 100kkm starym forkiem to zamieszcze tutaj

Napisano
  • Autor

> prosze konrety

Wyczytane w necie, dlatego piszę tu żeby być może od userów tych aut uzyskac info z pierwszej ręki

Zobacz kwotę jaką kwote mamy do dyspozycji i napisz czy za tą kase da rade kupić coś co nie bedzie studnią bez dna

Napisano
  • Autor

> To po co w ogóle bierzesz je pod uwagę, skoro WIESZ

Nie wiem, ale zasłyszałem :-)

Liczę na odpowiedzi userów

Napisano

> HRV na pewno spali mniej, ale tam jest mały silnik i ciężko to porównywać z 2.0 forka czy crv

Łojciec się powozi HR-V.

Jest to drugie HR-V. Mówi, że I generacja przed liftingiem była lepsza...

Silnik ma chyba 125 km z zmienną fazą.

Spalanie:

kapelusz - rzadko poniżej 9l

jak chce pojeździć żwawiej - to przekracza 10l (10,8 mi coś mówił)

Pierwsza generacja była oszczędniejsza.

Z zawieszenia jest zadowolony jak na asfalt. hehe.gif

W terenie nigdy nie próbował nim jeździć - no może gdzieś zawracanie w polach na trawie smile.gif

Mówił, że w zimie się przydaje przy jakiś ośnieżonych podjazdach.

Mówi o nim - takie auto na plażę

Napisano

> Wyczytane w necie, dlatego piszę tu żeby być może od userów tych aut uzyskac info z pierwszej ręki

> Zobacz kwotę jaką kwote mamy do dyspozycji i napisz czy za tą kase da rade kupić coś co nie bedzie

> studnią bez dna

forek ktorego sprzedalem byl '99 i mial 200kkm(prawdziwe) przy 100kkm ostal LPG

sprzedany za 18kPLN

auto absolutnie pewne i nie balbym sie nim zaraz jechac na drugi koniec europy lub nakrecic kolejne 100kkm

nie moge znlesc tej listy co w nim przez ten czas robilem

ale z tego co pamietam

- olej i filtry zawsze co 12.5kkm

- olej skrzynia i dyfry co 50kkm

- swiece co 25kkm (11zł/szt)

- regulacja zworow co 50kkm (200zł) LPG!

- rozrzad 1200zł z robota

- tylne amorki i sprezyny- markowe zamienniki bez samoregulacji wysokosci 1300zł z robota

- laczniki stabilizatora przod 150zł z robota

wiecej grzechow nie pamietam

EDYTA

robilem jeszcze sprzeglo 500-600zł z robota

Napisano
  • Autor

> forek ktorego sprzedalem byl '99 i mial 200kkm(prawdziwe) przy 100kkm ostal LPG

> sprzedany za 18kPLN

> auto absolutnie pewne i nie balbym sie nim zaraz jechac na drugi koniec europy lub nakrecic kolejne

> 100kkm

> nie moge znlesc tej listy co w nim przez ten czas robilem

> ale z tego co pamietam

> - olej i filtry zawsze co 12.5kkm

> - olej skrzynia i dyfry co 50kkm

> - swiece co 25kkm (11zł/szt)

> - regulacja zworow co 50kkm (200zł) LPG!

> - rozrzad 1200zł z robota

> - tylne amorki i sprezyny- markowe zamienniki bez samoregulacji wysokosci 1300zł z robota

> - laczniki stabilizatora przod 150zł z robota

> wiecej grzechow nie pamietam

> EDYTA

> robilem jeszcze sprzeglo 500-600zł z robota

Wersja S turbo pewnie x2 w kosztach?

Napisano

> Wersja S turbo pewnie x2 w kosztach?

i tak i nie

mozna przyjac:

silnik i uklad napedowy 3x

buda, uklad hamulcowy i zawieszenie odobnie

Napisano

> Wersja S turbo pewnie x2 w kosztach?

Nie. Największa różnica jest przy regulacji zaworów - w turbo trzeba wyciągać silnik. Ale to raz na 100000. Przy normalnej jeździe pali niewiele więcej (przy upalaniu wiadomo). Świece droższe (potrzebne platynowe - 60 zł/szt). No i turbo może paść.

Napisano

> Nie. Największa różnica jest przy regulacji zaworów - w turbo trzeba wyciągać silnik. Ale to raz na

> 100000. Przy normalnej jeździe pali niewiele więcej (przy upalaniu wiadomo). Świece droższe

> (potrzebne platynowe - 60 zł/szt). No i turbo może paść.

sprzeglo drozsze 2x

pada czesciej wisko w centralnym dyfrze

panewki leca

turbo leje

swiece duzo drozsze

Napisano

> Wyczytane w necie, dlatego piszę tu żeby być może od userów tych aut

chyba raczej na onecie grinser006.gif

moze jakby porownal VW i Subaru to ceny moglyby byc rozna, ale Honda - Subaru ..

jak dobrze kupisz Forka to bedziesz praktycznie tylko na przeglady wydawal.

Napisano

> forester - jedyne 4x4 w tej puli. jesli cenowo odpowiada to nic tylko brac i miec kawalek fajnej

> zabawki a nie nudnego emeryckiego SUVa (CRV - ma sredniowieczny haldex (o ile wogole ma) to

> sie nie zalicza do 4x4)

Przeciez dla niego istotna jest tylko pozycja za kierownica oraz spalanie, wiec po co mu Forek?

Napisano

> A żeby było ciekawiej, to te z wiatrakiem palą podobnie jak wolnossące o ile się nie szaleje za

> bardzo

Bzdura. Jeszcze mi sie nie udalo zejsc ponizej 12 w miescie, a 15 to standard. Na trasie zejscie do 8 grozi letargiem.

Napisano

HR-V - bardzo wysoka niezawodność, świetne trzymanie w zakrętach, stosunkowo ciche i bardzo precyzyjne zawieszenie. Minusy - zbyt krótka skrzynia biegów przez co głośny i paliwożerny na autostradzie, niska moc w wersji bez v-tec, mały bagażnik 280l, zdecydowanie za mało przestrzeni na tylnej kanapie w wersji 3-drzwiowej. Generalnie szczerze polecam, ale brałbym cr-v. Forestera nie znam, na pewno najlepszy design, ale ponoć ceny części jak już trzeba coś dłubnąć koszmarnie wysokie.

Napisano

> Bzdura. Jeszcze mi sie nie udalo zejsc ponizej 12 w miescie, a 15 to standard. Na trasie zejscie do

> 8 grozi letargiem.

A to wolnossące palą mniej?

Napisano

> ale ponoć ceny części jak już trzeba coś

> dłubnąć koszmarnie wysokie.

Ponoć smile.gif Ceny większości części do mojego Forka są na poziomie dobrych gatunkowo części do mojej byłej Laguny.

Napisano

to pewnie jeszcze I gen. IMG_0778_182211125245.jpgIMG_0780_182211125245.jpg

serduszka.gif

znajdź Forestera z 4 jednakowymi oponami... powodzenia ok.gif

poza tym sprzęgło i regularny serwis (rotacja kół/wymiany oleju, w tym w dyfrach i ATF)

jest Forester i reszta świata... kultowy, niezawodny...

po co Ci CRV czy HRV? do czego? niewiem.gif kup sobie hatchbacka lub kombi jakieś trwałe - będziesz miał więcej plusów niż minusów

Napisano

> A to wolnossące palą mniej?

Oczywiscie. Wolnossace 2.0 pala mniej wiecej tyle, co Nubira 2.0, moze nawet ciutke mniej.

Napisano

> to pewnie jeszcze I gen.

Za tyle kupi ze 2 egzemplarze i zostanie mu jeszcze na wakacje na majorce.

p.s. to jest I generacja po lifcie. Calkowicie pierwsza wyglada tak:

f6c83fbece.jpg

All rights reserved!

drive.gif

Napisano

> Za tyle kupi ze 2 egzemplarze i zostanie mu jeszcze na wakacje na majorce.

icon_eek.gif za 25.000 zł to akurat MOŻE kupi DOBRY egzemplarz z końcówki I gen., a nawet nie wszystkie miały klimę...

Napisano

> za 25.000 zł to akurat MOŻE kupi DOBRY egzemplarz z końcówki I gen., a nawet nie wszystkie miały

> klimę...

Bez przesady. Jak poszuka na kropce, albo kresce, to znajdzie cos fajnego. Za ta cene szukalbym juz II generacje (MY'04). Ma fajniejsza bude i lepsze katy natarcia i zejscia.

Powtarzam jednak pierwsze moje pytanie w tym watku - na co mu Forek, jak interesuje go pozycja za kiera i ekonomia? Ani pierwszym, ani drugim Forek nie grzeszy, a trakcja i prowadzenie kolegi nie interesuje.

Napisano

> std nie jest rozbieranie pół silnika

> ale chętnie się dowiem ile kosztuje cała wymiana w jednym i drugim aucie

> edit: crv ma łańcuch ?

> crv powinien palić mniej z racji napędu na jedną oś, ale

żony HRV pali ok 11 LPG -głownie miasto,myslalem ze bedzie mniej palila dlatego ja wybralem ale po miesiacu musialem zagazowac

> HRV na pewno spali mniej, ale tam jest mały silnik i ciężko to porównywać z 2.0 forka czy crv

Napisano

Witam serdecznie.

Zjeździłem CR-V od nowości (2002) do 315kkm. (2006).

Autko nie do zdarcia. Jeździłem nim służbowo, do awarii, w terenie. Bez oglądania się na dziury czy progi zwalniające. Nigdy przed nimi nie zwalniałem. Na polnych drogach często z prędkościami bliskimi szosowych. Przy 240kkm. pociekł jeden amortyzator z przodu i po 300kkm. zużyłem krzyżaki na wale. Pewnie przez swój styl ruszania zawsze na maksa i do odcięcia. Nawet na asfalcie zawsze więc załączał się tył. Poza tym żadnych usterek. Nigdy.

Napęd bardzo skuteczny jak na tak niedoskonałe rozwiązanie. Porównywalny do Navary, które też w firmie mamy. Na szkoleniu z jazdy w terenie CR-V i Navara, spisywały się dokładnie tak samo o ile te pierwsze nie zawisły wcześniej na podwoziu. Sam nigdy nie miałem oporów aby jeździć przez nieprzetarte, zawiane, polne drogi. Nie raz śnieg przelatywał nad maską. Nie raz przyssałem się do grząskiego błota.

Kilka razy zdarzyło mi się utknąć ale tylko raz nie udało mi się wydostać o własnych siłach.

Dla porównania, obecny model X-Trail-a, którym jeżdżę teraz, spisuje się gorzej w terenie mimo lepszego sposobu dołączania tyłu i symulacji szpery.

Zużycie paliwa średnio 9,5 - 10,5 (trasa/miasto 50/50%). Jeżdżone ostro do odcięcia i hamowanie często silnikiem. Także często z odcięcia.

Wrażenia z jazdy na trasie jak przeciętnym osobowym. Nie ma taczkowatości jak w większości terenówek czy nawet niektórych SUV-ów. Może trochę twardsza na krótkich, poprzecznych nierównościach niż zwykłe osobówki?

Mógłbym się wypowiadać w samych superlatywach. Jedyna wada to potworna podsterowność. Jeśli lubisz skręcać ostro, bez dohamowania tak jak ja, to będzie przeszkadzać Ci rycie nosem przez trzy pasy.

Na co zwrócić uwagę? Hmm... chyba tylko czy olej w tylnym moście był zmieniany? Jeśli nie był, lub było to robione zbyt rzadko, to sprzęgło będzie wyło przy załączaniu.

Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli jako priorytet stawiasz wygode za kółkiem - niestety w tej kategorii Forek odpada - miejsca przewidziano dla małych japończyków nie dla roślejszych europejczyków frown.gif Pomijamy oczywiście nowe modele gdzie uległo to znacznej poprawie.

Napisano

> Jeśli jako priorytet stawiasz wygode za kółkiem - niestety w tej kategorii Forek odpada - miejsca

> przewidziano dla małych japończyków nie dla roślejszych europejczyków Pomijamy oczywiście

> nowe modele gdzie uległo to znacznej poprawie.

Tak zle nie jest - mam 189cm i 103kg. Troche narzekam na trzymanie boczne, brak regulacji wzdluznej kierownicy i ciut za niski zaglowek, ale generalnie zle nie jest. Nie jest to jednak tez mistrz w pozycji za kierownica jednak.

Napisano

> Jeśli jako priorytet stawiasz wygode za kółkiem - niestety w tej kategorii Forek odpada - miejsca

> przewidziano dla małych japończyków nie dla roślejszych europejczyków Pomijamy oczywiście

> nowe modele gdzie uległo to znacznej poprawie.

mam190cm i 85kg

jedyne czego moge sie czepic do pozycji za kierownica w foresrwze Igr to za niski zaglowek. reszta w/g mnie bardzo ergonomiczna - uklad fotela, kierownicy, pedalow

aaaa i Igr. ma rewelacyjne podlokietniki osobno na kazdy przedni fotel

bardzo mi tego brakuje w IIgr tongue.gif

Napisano

> Bez przesady. Jak poszuka na kropce, albo kresce, to znajdzie cos fajnego. Za ta cene szukalbym juz

> II generacje (MY'04). Ma fajniejsza bude i lepsze katy natarcia i zejscia.

bardzo optymistycznie to widzisz, albo ja czarnowidzem jestem zlosnik.gif ale rzut okiem na mobile.de i ja twierdzę, że bez 4.000-5.000 euro nie ma co szukać wśród sensownych egzemplarzy, to skąd nagle w Polsce cos dobrego za 10.000 zł? zlosnik.gif

Napisano

> bardzo optymistycznie to widzisz, albo ja czarnowidzem jestem ale rzut okiem na mobile.de i ja

> twierdzę, że bez 4.000-5.000 euro nie ma co szukać wśród sensownych egzemplarzy, to skąd nagle

> w Polsce cos dobrego za 10.000 zł?

No za dyche, to wiadomo, ze niemlode roczniki, ale I generacja przed liftem, powiedzmy 98-99r. Te roczniki turbo chodza po 15-17k.

Napisano

> przewidziano dla małych japończyków nie dla roślejszych europejczyków

Bez przesady, nie jest tak zle. Ja jestem duzy i nie mam problemow. A nawet powiem Ci ze przez ponad pol roku moj samochod stal nieuzywany i przez ten czas jezdzilem roznymi innymi autami. Jak wsiadlem do mojego forka, polozylem łapy na kierownicy to poczułem ze mi tego brakowało. Jedynym problemem jest to ze przed lewym kolanem jest wielki przycisk spryskiwania reflektorów i wiele razy wsiadając/wysiadając niechcący go wciskałem

Napisano

To rozwiałeś moje i pewnie innych wątpliwości. Z tych 3 pojazdów Fora najprzyjemniejsza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.