Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwa premium to "placebo"?

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem experyment:

Parę razy jechałem na tej samej trasie, takim samym stylem, w mniej więcej takim samym zatłoczeniu.

Silnik 2,0 TDI (VW made)

z ropką standart zużycie 7 - 7,5

Paliwo Premium 6 - 6,8

najlepiej się sprawował (silnik) przy paliwie z Shell

Aha ww. zestawienie dotyczy tras. W miescie to jakoś nie działa

Czyżby placebo w mieście nie działało?

Napisano

> Zrobiłem experyment:

> Parę razy jechałem na tej samej trasie, takim samym stylem, w mniej więcej takim samym zatłoczeniu.

> Silnik 2,0 TDI (VW made)

> z ropką standart zużycie 7 - 7,5

> Paliwo Premium 6 - 6,8

> najlepiej się sprawował (silnik) przy paliwie z Shell

> Aha ww. zestawienie dotyczy tras. W miescie to jakoś nie działa

> Czyżby placebo w mieście nie działało?

Wniosek jest jeden autosugestia działa waytogo.gif

Napisano

w dieslach na paliwach premium nie zauważyłem różnicy spalania. ale silnik na pewno o wiele kulturniej chodzi.

Napisano

Już nie raz była mowa o tych lepszych paliwach.

Tu może nie chodzi o to czy pali mniej czy więcej ale o dodatki uszlachetniające co ma wpływ na komorę spalania, świece, zawory, wtryskiwacze, katalizatory, filtry cząstek stałych itp.

Niewielkie polepszenie osiągów, można by rzec, że wręcz śladowe, można zaobserwować w wozach, których silniki wyposażone są choćby w czujnik spalania stukowego lub jakieś inne czujniki, które z samej pracy silnika są w stanie wychwycić w jakiś sposób przebieg spalania i dzięki temu odpowiednio dawkowane jest paliwo co ma wpływ na pracę silnika.

Z tymi paliwami to do końca takie placebo to to nie jest. Na pewno mają wpływ na wnętrze silnika i niektóre jego układy oraz pracę, ale jeżeli chodzi o osiągi to chyba tylko na dość czułych przyrządach może by coś było widać.

Napisano

> w dieslach na paliwach premium nie zauważyłem różnicy spalania. ale silnik na pewno o wiele

> kulturniej chodzi.

Ale już między eko-szitem a premium różnica sięga 2 litrów/100km - w przypadku silnika CR. O osiągach, kulturze pracy, zasłonie dymnej itp. nie będę wspominał wink.gif

Napisano

> Z tymi paliwami to do końca takie placebo to to nie jest.

Z moich obserwacji wynika coś takiego: ( np: obecnie mam w baku Shel V-power ON )

Komputer pokazuje mniejsze spalanie od zwykłego ON Extra z Shela o 1 do 0,6 litra a na stacji i tak wychodzi na to samo... oslabiony.gif

Napisano

> Z moich obserwacji wynika coś takiego: ( np: obecnie mam w baku Shel V-power ON )

> Komputer pokazuje mniejsze spalanie od zwykłego ON Extra z Shela o 1 do 0,6 litra a na stacji i tak

> wychodzi na to samo...

Rowniez nie zauwazylem zadnej zmiany. Oprocz tego, ze premium znacznie skuteczniej drenuje kieszen niz zwykly ON z Neste smile.gif

Napisano

> Zrobiłem experyment:

> Parę razy jechałem na tej samej trasie, takim samym stylem, w mniej więcej takim samym zatłoczeniu.

> Paliwo Premium 6 - 6,8

Dwa samochody z tym samym silnikiem na hamowni. Ten sam rocznik, przebieg podobny. Jeden na 95 z Neste, drugi na VPower 98.

Wynik prawie identyczny, w jednym ciut większym moment w drugi moc.

Kasa w kieszeni zaoszczędzona przy dystrybutorze, choć bez efektu placebo.

Napisano

> Neste, drugi na VPower 98.

Nie ma takiego paliwa

Napisano

Ten temat był mocno wałkowany przez prasę motoryzacyjną we Francji dawno temu, gdy tam się pojawiły paliwa "98". Wnioski były takie, że generalnie to wiele nie daje, a jeżeli cokolwiek, to nieproporcjonalnie mniej, niż różnica w cenie od 95.

Napisano

> Ale już między eko-szitem a premium różnica sięga 2 litrów/100km - w przypadku silnika CR. O

> osiągach, kulturze pracy, zasłonie dymnej itp. nie będę wspominał

Dokładnie. Ostatnio ktoś już pisał na AK, że wg. kompa pali mniej ale na stacji to samo.

Ja nie mam zdania, bo głównie "współpracuję" z Auchan, Tesco, Bliska, Łukoil grinser006.gif

Napisano

> Ten temat był mocno wałkowany przez prasę motoryzacyjną we Francji dawno temu, gdy tam się pojawiły

> paliwa "98". Wnioski były takie, że generalnie to wiele nie daje, a jeżeli cokolwiek, to

> nieproporcjonalnie mniej, niż różnica w cenie od 95.

tylko że niektórzy nie mają wyjścia, bo są samochody, gdzie producent nakazuje tankowanie benzyny 98-oktanowej

Napisano

> tylko że niektórzy nie mają wyjścia, bo są samochody, gdzie producent nakazuje tankowanie benzyny

> 98-oktanowej

a nie tylko zaleca hmm.gif

Napisano

> a nie tylko zaleca

nie wiem, trzeba by popytać użytkowników aut z silnikami TSI, co mają w instrukcji zlosnik.gif

Napisano

Wszystko zależy od tego jak jest ustawiony komputer sterujący wtryskiem.

Jeśli nie wykorzystuje lepszego paliwa to i 120 oktanów nie pomoże,

ale jeśli jest zoptymalizowany do lepszego paliwa to może być jak w przykładzie Focusa RS:

producent jak najbardziej zezwala na paliwo 95 oktanów ale dopiero na 98 auto osiągnie pełną moc.

W omawianym przypadku jest to aż 17 KM mocy maksymalnej i wzrost momentu obrotowego w średnim zakresie obrotów rzędu 15-20 Nm.

Oto wykres- seryjny Focus RS i nie robiono żadnych zmian prócz zmiany paliwa 95 vs 98:

rs9598.jpg

To tyle jeśli chodzi o moc.

Na temat spalania się nie wypowiadam bo mnie mało interesuje.

Napisano

> a nie tylko zaleca

Zalezy gdzie. W niektorych jest jednoznaczny nakaz, w innych zalecenie.

Napisano

> Zalezy gdzie. W niektorych jest jednoznaczny nakaz, w innych zalecenie.

A w niektórych jak w Fordzie producent wymaga 95 oktanów i nie informuje

o tym, że maksymalna moc będzie osiągnięta dopiero na 98. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Zrobiłem experyment:

> Paliwo Premium 6 - 6,8

U mnie to samo. Premium jakieś pół litra mniej spala na 100km. Jeśli ktoś nie widzi różnicy i uważa że to jest to samo paliwo co standard to polecam nalać sobie oba paliwa do słoików i porównać.

Napisano

> A w niektórych jak w Fordzie producent wymaga 95 oktanów i nie informuje

> o tym, że maksymalna moc będzie osiągnięta dopiero na 98.

Dba o mniejsze koszty dla uzytkownika grinser006.gif

Napisano

> Dwa samochody z tym samym silnikiem na hamowni. Ten sam rocznik, przebieg podobny. Jeden na 95 z

> Wynik prawie identyczny, w jednym ciut większym moment w drugi moc.

> Kasa w kieszeni zaoszczędzona przy dystrybutorze, choć bez efektu placebo.

Żeby takie porównanie miało sens trzeba by było zrobić ponowne hamowanie z pierwszym samochodem na vpower, a drugim na normalnym paliwie.

Napisano

> Dwa samochody z tym samym silnikiem na hamowni. Ten sam rocznik, przebieg podobny. Jeden na 95 z

> Wynik prawie identyczny, w jednym ciut większym moment w drugi moc.

> Kasa w kieszeni zaoszczędzona przy dystrybutorze, choć bez efektu placebo.

Nie wiem kiedy i jak dokładne te testy robiłeś ale Shell nie ma paliwa 98, przynajmniej u nas. Chyba że to jakiś inny Vpower

Gdyby auto na vpowerze z shella było pod niego zestrojone to jestem prawie pewien że efekt byłby widoczny. Lanie Racinga do seryjnego auta które producent przystosował do jazdy na 95 nie ma wg mnie za duzego sensu

Napisano

> Nie wiem kiedy i jak dokładne te testy robiłeś ale Shell nie ma paliwa 98, przynajmniej u nas.

A standardowy V-power nie ma 98 oktanów?

Napisano

> A standardowy V-power nie ma 98 oktanów?

95

Napisano

> nie wiem, trzeba by popytać użytkowników aut z silnikami TSI, co mają w instrukcji

top może nadworny spamer grajdołu NB się wypowie zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem, trzeba by popytać użytkowników aut z silnikami TSI, co mają w instrukcji

U mnie instrukcja mówi "min.95 oktanów".

mar00ha

Napisano

> a nie tylko zaleca

Są takie gdzie jest nakaz, jakieś mitsubishi ostatnio takie terenowe widziałem.

Napisano

> U mnie to samo. Premium jakieś pół litra mniej spala na 100km. Jeśli ktoś nie widzi różnicy i uważa

> że to jest to samo paliwo co standard to polecam nalać sobie oba paliwa do słoików i porównać.

ja ostatnio ze 3 tankowania zalewałem Wyrwą 98. Tylko dlatego, że niedaleko mojej pracy jest stacja, gdzie ta benzyna jest tylko 5gr droższa niż 95 (nieustająca promocja z racji niekończących się remontów w okolicy i utrudnionego dojazdu do stacji zlosnik.gif). Specjalnej różnicy w osiągach nie czuję, chociaż wczoraj auto miło mnie zaskoczyło spalaniem w trasie. Chociaż może i na 95 by spalił tak samo. Tak czy inaczej dopóki będzie tylko 5gr róznicy to zamierzam tankować wyrwę.

Napisano

> tylko że niektórzy nie mają wyjścia, bo są samochody, gdzie producent nakazuje tankowanie benzyny

> 98-oktanowej

Nakazuje? Jak tam prawie nigdy nie ma tych 98 oktanów? zlosnik.gif

W Audi też mam w klapce baku nalepkę 98 oktanów, choć specyfikacja fabryczna mówi bodaj 94-99. I jeżdżę na 95*) od kilkunastu lat, bo próby z 98 (i na zachodzie i w Polsce) nie powodowały żadnych zauważalnych różnic.

*) Które też pewnie czasami nie ma i 95 zlosnik.gif

Napisano

Zrób eksperyment: daj mi auto, a ja Ci losowo zatankuję paliwko,

potem porównamy wyniki zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.