Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dłuższa trasa i tankowanie lepszego paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam

Ciekawi mnie czy jadąc w dłuższą trasę można coś oszczędzić tankując lepszej klasy paliwo.

Zazwyczaj leje zwykłe ON zlosnik.gif a gdyby tak zalać BP Ultimate?

Zakładając, że tankuję tylko na BP 270751858-jezyk.gif

Proszę o sprowadzenie mnie na ziemie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Pozdrawiam

zlosnik.gif

Napisano

Zejdź na ziemię ok.gif

Jak masz się lepiej czuć to nalej sobie co tam chcesz smile.gif

Moja "flota" stołuje się w Auchan, Tesco, Bliska i Łukoil i daje radę w dalekich trasach grinser006.gif

Napisano

Swoja mazde 6 zalewalem czasem vpowerem i jedyne co zawazylem to mniejsze zadymienie za autem przy nodze w podlodze i kreceniu do 5tys obr. Jesli byla jakas roznica w spalaniu to w granicach bledu pomiarowego

Napisano

> Witam

> Ciekawi mnie czy jadąc w dłuższą trasę można coś oszczędzić tankując lepszej klasy paliwo.

> Zazwyczaj leje zwykłe ON a gdyby tak zalać BP Ultimate?

> Zakładając, że tankuję tylko na BP

> Proszę o sprowadzenie mnie na ziemie

> Pozdrawiam

Leję tylko na neste. A jak mi zależy żeby przyoszczędzić to jadę 90-110km/h i wychodzi średnia w bliskich okolicach 5,0L/100

Napisano

Jeżeli chodzi o osiągi i spalanie to różnica jest niewielka lub prawie żadna.

Jeżeli chodzi o oddziaływanie takiego paliwa na układ zasilania czy wydechowy to tu już można się doszukiwać lepszych rezultatów.

Te lepsze paliwa maja w sobie różne dodatki uszlachetniające poprawiające spalanie, czyszczące czy powodujące to, że po spaleniu jest mniej sadzy.

Osobiście stale wlewam benzynę V-pover95.

Napisano

> Witam

> Ciekawi mnie czy jadąc w dłuższą trasę można coś oszczędzić tankując lepszej klasy paliwo.

> Pozdrawiam

Na próbie rzędu 200+ pojazdów nie zaobserwowałem ŻADNYCH pozytywnych aspektów stosowania paliw typu premium.

Napisano

ja polecam zalac sie za granica zlosnik.gif jak przyjechalem na 'zachodnim' paliwie to mi styklo do wyjazdu, dzien przed wyjazdem zalalem pod korek na shellu i co? zlosnik.gif srednio spalanie od razu wzroslo o 1l/100km pad.gif

dolalem znowu 'zachodniego' przy polowie baku i wszystko wrocilo do normy wink.gif

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

Różnicę zobaczysz jedynie w portfelu.

Napisano

> ja polecam zalac sie za granica jak przyjechalem na 'zachodnim' paliwie to mi styklo do wyjazdu,

> dzien przed wyjazdem zalalem pod korek na shellu i co? srednio spalanie od razu wzroslo o

> 1l/100km

> dolalem znowu 'zachodniego' przy polowie baku i wszystko wrocilo do normy

To nieprawda. Przecież nie od dziś wiadomo, że jadąc z Zachodu do Polski jest z górki i stąd mniejsze spalanie. zlosnik.gif

W temacie natomiast mogę dodać, że kilkukrotnie lałem ON Vervę i żadnych dodatkowych aspektów poza równiejszą pracą silnika nie zauważyłem.

Napisano

> Zatankowałem kiedys vpower i podczas postoju na siku znalazłem 20zł. IMO warto.

A na innej benzynie nigdy Ci się to nie udało??

Tzn nigdy nie chodziłeś oddać mocz podczas tankowania innego paliwa czy podczas tankowania innego paliwa nie znajdywałeś banknotów? cool.gif

Napisano
  • Autor

> Zatankowałem kiedys vpower i podczas postoju na siku znalazłem 20zł. IMO warto.

no to będę zatrzymywał się często na siku smile.gif

Dzięki pany także temat ogarnięty leje na premium zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> no to będę zatrzymywał się często na siku

> Dzięki pany także temat ogarnięty leje na premium

> Pozdrawiam

6 wypowiedzi na "nie", 2 na "tak"

Wychodzi na to, że zdecydowałeś już przed zadaniem tego pytania na forum waytogo.gifgrinser006.gif

Pozostaje życzyć szerokiej drogi ok.gif

Napisano

> 6 wypowiedzi na "nie", 2 na "tak"

> Wychodzi na to, że zdecydowałeś już przed zadaniem tego pytania na forum

> Pozostaje życzyć szerokiej drogi

7 na nie ok.gif

Napisano

> Na próbie rzędu 200+ pojazdów nie zaobserwowałem ŻADNYCH pozytywnych aspektów stosowania paliw typu

> premium.

Bo Twoja flota użytkowana jest jako nie swoja.

Ja uważam że wszelkie paliwa premium dają wymierne zyski odnośnie średniego spalania.

A powód jest prozaiczny - jak się zapłaciło za paliwo znacznie więcej, to automatycznie prawa noga jest lżejsza, jedziesz wolniej, spalasz mniej, jest bezpieczniej zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Bo Twoja flota użytkowana jest jako nie swoja.

> Ja uważam że wszelkie paliwa premium dają wymierne zyski odnośnie średniego spalania.

> A powód jest prozaiczny - jak się zapłaciło za paliwo znacznie więcej, to automatycznie prawa noga

> jest lżejsza, jedziesz wolniej, spalasz mniej, jest bezpieczniej

Dlatego ja dostrzegam obiektywne czynniki stosowania premium.

Znaczy nie dostrzegam :-)

Jak już setki razy mówiłem - zalet brak.

Wada - jedyny samochód jaki stanął u mnie zimą był używany prez "fana altimejta, bo to najlepsze paliwo, paaanie".

Napisano

> Witam

nie

mozesz mniej spalic (na setke) jadac mniej zatloczona trasa z racji tego ze bedziesz duzo plynniej jechal

Napisano

> Mi auto na verwie ciszej pracuje i pali delikatnie mniej w granicach 0.2-0.3l .

Tez zauwazylem, ze na Vervie jest jakos ciszej i wieksza kultura pracy silnika jest. Na Shellu Vpower ON nic nie zmienil. Na spalanie nie patrzylem.

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

Zawsze zależy od sposobu jazdy.

To że tankujesz na BP nie ma najmniejszego znaczenia - i tak lejesz Lotos lub Orlen do baku.

Napisano

> Zawsze zależy od sposobu jazdy.

> To że tankujesz na BP nie ma najmniejszego znaczenia - i tak lejesz Lotos lub Orlen do baku.

Tylko w przypadku paliw normalnych, klasa premium - v-power, ultimate to nie nasza produkcja. zlosnik.gif

Napisano

> ultimate to nie nasza produkcja.

Po czym wnosisz?

Napisano

> ja polecam zalac sie za granica jak przyjechalem na 'zachodnim' paliwie to mi styklo do wyjazdu,

> dzien przed wyjazdem zalalem pod korek na shellu i co? srednio spalanie od razu wzroslo o

> 1l/100km

Jakoś na Austriackim paliwie coś nam mniej nie wyszło w dieslach i benzynach jadąc w kolumnie kilka aut hehe.gif Wyszło więcej o wiele więcej, ale też szybciej jechaliśmy, więc de facto to jest to samo już.

Napisano
  • Autor

> 6 wypowiedzi na "nie", 2 na "tak"

> Wychodzi na to, że zdecydowałeś już przed zadaniem tego pytania na forum

> Pozostaje życzyć szerokiej drogi

posłuchałem większości zlosnik.gif zalane zwykłe ON tongue.gif

dziś wyruszam do Władysławowa zlosnik.gifzlosnik.gif

nad polske morze sick.gif

Napisano

Miało być o pozytywach lania paliwa premium a nie o urokach fizjologii i chorobach prostaty wink.gif ...co do paliw, to ja tankuję na Neste albo na sprawdzonej stacji gdzie mają paliwa Slovnaft (tankuje tam mój kuzyn swojego Mondeo i twierdzi, że nie ma żadnych problemów z autem a TDCi mają fochy jeżeli chodzi o paliwo) i spalanie jak jadę Eco mam na poziomie 3,5l/100km...nie sądzę, żeby mogło jeszcze spaść po zatankowaniu paliwa premium a nawet jeżeli to nie sądzę, żeby różnica w cenie się zwróciła grinser006.gif

Napisano

> Tylko w przypadku paliw normalnych, klasa premium - v-power, ultimate to nie nasza produkcja.

biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

a ja musze wam powiedziec ze stosunek mialem nijaki - ot srednio 2x w roku lalem do mojich benzynek or lpg Vpowera i wtedy deptalem auta bardziej (w 16v z lpg jakos dzieki temu nie strapilo mnie to co innych kolegow z forum (albo powiem inaczej walnelo szybciej niz innym kolegom zforum-w lacettich byl problem w ktoryms momecie produkcji z zaworami wydechowymi-to sie dzieki temu szybciej "zapchaly" i zdazyly popsuc jeszcze na gwarancji :-)

teraz mam on

jesli chodzi o spalanie nie widze roznicy (tzn komputer oczywiscie pokazuje co innego-na korzysc premium-ale excel nie wskazuje zadnej roznicy)

-natomiast ot takak ciekawostka- pierwsze kilka tankowan w nowym aucie zalewalem premium - oleju nie moglem zobaczyc, kolejne kilka normal- olej po pierwsyzch kilkuset km zrobil sie czarny, dpf tez sie czesciej o jakies 100-200km czesciej chche wypalac)

-w kwesti odczuwalnej ciszy i przyjemniejszego reagowania na pedal gazu (ale nie wiecej mocy pod pedalem po prostu bardziej.... "soft")-to chyba jednak kto zala premium to "czuje" roznice

(wiadomo trzeba by jakies pomiary zrobic, a nie na oko i odczucia)

ergo- raz na jakis czas zalewam jak w benzynce i wtedy paluje troche

p.s. ponoc fachami od boscha jednak nie za bardzo sa na tak bo sie niby wtryski czy cos szybciej przepalaja/wypalaja-opinia tylko zaslyszana -jak kiedys mnie to spotka dam znac

Napisano

> 1l/100km

Wez no nie powielaj takich dziwacznych mitow.... w przypadku ON roznicy nie widze ZADNEJ, w przyadku 95 spalanie w PL wrecz.... zmalalo zlosnik.gif

Napisano

> Wez no nie powielaj takich dziwacznych mitow.... w przypadku ON roznicy nie widze ZADNEJ, w

> przyadku 95 spalanie w PL wrecz.... zmalalo

a wiesz na czym to polega ? IMO na płynniejszej jeździe hmm.gif

mnie najmniejsze spalanie wyszło też za granicą, dokładnie na Słowacji ... 10.5L-11L z przyczepą to rekord

tyle że to było na gazie z Chyżnego spineyes.gif

co ciekawe, weszło wtedy dużo więcej niż powinno (przeważnie tankuje 39, a tam 41),

już miałem zwrócić uwagę obsłudze że coś im licznik przekłamuje ... ale chyba faktycznie więcej wlali icon_rolleyes.gif

w każdym razie ja różnicy w gazie nie widzę niewiem.gif

Napisano

> Na próbie rzędu 200+ pojazdów nie zaobserwowałem ŻADNYCH pozytywnych aspektów stosowania paliw typu

> premium.

Zgadzam sie. Kilka razy testowalem w swoich autach rozne paliwa premium (benzyny) i jesli spalanie wychodzilo mniejsze to roznica byla na tyle mala, ze miescila sie w granicy beldu pomiarowego (0,2-0,3l).

Moim zdaniem jesli nie ma 100% pewnosci, ze silnik potrzebuje wiekszej ilosci oktanow (jakas doladowana benzyna po wirusie itp) to nie ma sensu.

Napisano

> 1l/100km

Leje za granica na codzien i jakos po przyjezdzie do Polski nie czuje zeby nagle auto przestalo jechac, zaczelo palic wiecej albo os w ten desen.

Jedyna roznica w spalaniu w Polscie wynika z mniej rownej jazdy i czestszego uzywania skrzyni biegow a nie tempomatu...

Napisano

> Tez zauwazylem, ze na Vervie jest jakos ciszej i wieksza kultura pracy silnika jest. Na Shellu

> Vpower ON nic nie zmienil. Na spalanie nie patrzylem.

Wiesz, w teorii i na moj sluch jak zaleje V-Power Racing+ do mojego benzyniaka to jest troszke ciszej i jakby rowniej -szczegolnie w srednim zakresie oborotow. Tyle, ze roznica jest minimalna i moze to byc moja imaginacja. A roznica w spalaniu jest zadna (chociaz w teorii powinna byc na minus). Roznica w portfelu spora bo obecnie paliwa premium maja kompletnie chora cene..

Napisano

pierwszy raz zalałem on na orlenie i mam odczucie że silnik pracuje ciszej, wiele razy zalewałęm "lepszy" on na bp i nigdy nie widziałem + tego rozwiązania a teraz po tankowaniu na orlenie mniej mi klepie pod maską. Co do spalania ciężko powiedzieć zrobiłem już 100km więcej niż standardowo jednak pomykałem po trasie i zapewne to jest przyczyną mniejszego spalania.

Napisano

jedynym plusem benzyny premium (dla mnie vpower 95) jest zero brudu w przepustnicy - wtrysk posredni. przy zwyklym paliwie obojetnie jakiej stacji benzynowej przepustnica jest oblepiona czarna mazia - zapewne wynik tego, ze uzywamy rosyjskiej ropy bardziej zasiarczonej. rozbieralem silniki i widac roznce - kanaly dolotowe czyste, na wydechowych nalot taki jaki musi byc i nic poza tym, a na zwyklej benzynie komora spalania z duza iloscia nalotu to samo na grzybkach zaworowych.

dla mnie to tylko odczucia estetyczne. przypuszczam ze w autach z bezposrednim wtryskiem ubedzie 20 KM na jezdzie na zwyklej benyznie. biglaugh.gif

Napisano

> premium.

Próba wydaje się reprezentatywna ;-) Także między e95 a premium? Również dla silników >2,0l?

Napisano

> Próba wydaje się reprezentatywna ;-) Także między e95 a premium? Również dla silników >2,0l?

Testowalismy na trzech autach z wiekszymi silnikami. Mustang V6, 5,7 Hemi i V6 Alfy. Roznic zadnych clown.gif

Napisano

Ujme to tak - czego bym nie wlal do benzynowej Vectry, roznicy nie widze. Ale w przypadku diesela Ojca, na Vervie jest ciszej waytogo.gif

BTW - sie wybieram w trase i mam zamiar zalac cos lepszego, bo tam wiecej dodatkow roznych i sobie uklad przeczyszcze hehe.gif

Napisano

nie ma specjalnej "magicznej" różnicy

paliwo typu ulitimate czy verva jest poprostu bardziej czyste i uszlachetnione.

kopeć może być na nim mniejszy bo łatwiej się dopala nie powodując tak dużych osadów w silniku jak w przypadku taniego ON

ot cała różnica

Napisano

> uklad przeczyszcze

szybciej portfel, ok.gif pewnie jakies stp wyjdzie taniej w dluzszej trasie

Napisano

rotflclaps.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Te lepsze paliwa maja w sobie różne dodatki uszlachetniające poprawiające spalanie, czyszczące czy

> powodujące to, że po spaleniu jest mniej sadzy.

Dokładnie tak jak piszesz. V power różni się od zwykłego 95 tylko i wyłącznie uszlachetniaczem. Bajka jest że paliwa premium są specjalnie przywożone z zagranicy. Po prostu do zwykłego 95 dolewa się specjalnego uszlachetniacza. Notabene mam ten dodatek w domu od znajomego pracującego w centrali Orlenu. Dolewa się go 20ml na 50L paliwa.

Myślę że jest to coś podobnego w składzie do tych wszystkich dodatków np firmy STP które można kupić w marketach.

Napisano
  • Autor

> nie ma specjalnej "magicznej" różnicy

> paliwo typu ulitimate czy verva jest poprostu bardziej czyste i uszlachetnione.

> kopeć może być na nim mniejszy bo łatwiej się dopala nie powodując tak dużych osadów w silniku jak

> w przypadku taniego ON

> ot cała różnica

to jest sens tankować od czasu do czasu lepsze ON?

Napisano

> to jest sens tankować od czasu do czasu lepsze ON?

każdy sam powinien sobie odpowiedzieć na to ważne pytanie smile.gif

w zwykłym ON jest 4.x % dozwolonej domieszki biokomponentów, niestety one powodują spore osady w silniku

to "lepsze" paliwo jest syntetyczne bez domieszek - tak wiec żywotność silnika napewno będzie dłuższa, czysty silnik to zadowolony silnik smile.gif

ja mam nowe auto, postanowiłem jeździć na tym "drozszym" ON wink.gif

Napisano

> to jest sens tankować od czasu do czasu lepsze ON?

Według mnie jest sens.

Choćby ze względu na obecnie montowane te nieszczęsne filtry cząstek stałych i bardziej wrażliwe na jakość paliwa silniki.

Napisano

przykładowe "hiper paliwo" >

Pozycja 15 w tabeli...

Wg dyrektyw UE w każdym paliwie mają być biokomponenty. Logiczne, że skoro to lepsze powstaje przez ulepszanie zwykłego to siłą rzeczy też zawiera biokomponenty.

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

98 z marketu daje rade

Napisano

> Bajka jest że paliwa premium są specjalnie przywożone z zagranicy.

Ja jedynie kiedys slyszalem ze tylko Racing z shella (ten 99+) był z zagranicy ale juz nie jest. Fakt ze to paliwko choc drogie to nie zmienia tak często ceny jak zwykłe

Napisano

hahaha.gif

Napisano

w Polsce sprzedawane jest paliwo tzw. III kat.

w większości przypadków norma jest i tak przekroczona chociażby z racji wałków ale...

w Niemczech jest inna klasa paliw, w europie zachodniej jeszcze inna a u nas ta nieszczęsna III kat. ale...

cieszmy się że nie mamy paliwa IV kat. jak np ukraina smile.gif może ktoś ma doświadczenia z ukraińskim ON ? ?

prosimy o opinie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.