Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o PRIUSa

Featured Replies

Napisano

Napiszcie co wiecie dobrego / złego o PRIUSie.

Żonce się podoba a wujek Gogiel w większości chwali.

Jak wygląda kwestia zmiany aku - tych trakcyjnych?

Napisano

> Napiszcie co wiecie dobrego / złego o PRIUSie.

Trudno napisać coś złego poza oczywistymi ograniczeniami:

- nie jest to samochód rajdowy ani pod względem osiągów ani zachowania na jezdni

- zużycie benzyny nie jest aż tak niewielkie by się nim podniecać - turbodiesel o porównywalnych osiągach pali podobnie

A poza tym to zdumiewająco niezawodny samochód o przyzwoitej (jak na klasę) ilości miejsca i nieprzyzwoitej (jak na klasę) cenie.

Napisano

> Żonce się podoba a wujek Gogiel w większości chwali.

> Jak wygląda kwestia zmiany aku - tych trakcyjnych?

czy na Słowacji są jakieś ulgi pro-ekologiczne? Bo "przykładowo" przy skodzie octavi z silnikiem diesla ten samochód raczej nie ma czym zabłysnąć... ani większy, ani tańszy w eksploatacji, osiągami też nie błyszczy... spodziewałbym się raczej większych kosztów- zdziwię się jeżeli w warunkach europejskich jest inaczej.

p.s to czysto teoretyczne dywagacji oparte na obserwacji rynku

Napisano

> To auto dla snobów którzy udają że są ekologiczni.

W mojej obecnej okolicy jeździ tego cała masa na taxi - oczywiście z wielkimi reklamami, jaka to "zielona" firma itp.

Napisano

Na tempomacie przy 130km/h Prius pali ponoć tyle samo co Fabia RS 1.4 TSI 180KM hmm.gif

Czyli ok 7,0-7,5l.

I łatwo wejść pod Priusa, bo rusza bezszelestnie, sam bym prawie wszedł 893goodvibes.gif

Napisano

> W mojej obecnej okolicy jeździ tego cała masa na taxi - oczywiście z wielkimi reklamami, jaka to

> "zielona" firma itp.

We Wrocku też jest.

Napisano

> Na tempomacie przy 130km/h Prius pali ponoć tyle samo co Fabia RS 1.4 TSI 180KM

> Czyli ok 7,0-7,5l.

Przy Priusie nie chodzi o niskie spalanie tylko o ekologie. Czyli o wydobywające się syfy z rury wydechowej.

Napisano

> Przy Priusie nie chodzi o niskie spalanie tylko o ekologie. Czyli o wydobywające się syfy z rury

> wydechowej.

To jak, spali tyle samo wachy, a mniej wypluwa spalin ? niewiem.gif

Napisano

> Przy Priusie nie chodzi o niskie spalanie tylko o ekologie. Czyli o wydobywające się syfy z rury

> wydechowej.

Co to jest za ekologia, jeśli emisja COx przy produkcji i utylizacji baterii przewyższa emisję tych tlenków co lecą z rury wydechowej? zlosnik.gif

Napisano

> wydechowej.

Mylisz się.

Chodzi o niską emisję CO2, czyli właśnie niskie zużycie paliwa.

I - co istotne - W MIEŚCIE. Bo do tego jest Prius.

Napisano

Auto mało awaryjne. Jedyne bolączki z tego co wiem, to katalizator, sonda lambda, z tym że czasami zapala błąd, po chwili gaśnie. Sporo miejsca w środku, bagażnik znośny (wózek wejdzie). Drogie świece zapłonowe, ale to raz na 90 kkm się wymienia. Zużycie paliwa takie samo w trasie, jak i w mieście, czyli średnie 5,5/100. Trasa z Gdyni pod Monachium i z powrotem, dała średnią 5,4/100 dla średnio obciążonego auta.

Bateria ma gwarancję 8 lat, więc najlepiej kupować 2004r i młodsze. Nowa coś koło 9 kzł kosztuje.

Osiągi przyzwoite, dzięki silnikowi elektrycznemu i skrzyni cvt fajnie ciągnie od samego startu.

Napisano

> Na tempomacie przy 130km/h Prius pali ponoć tyle samo co Fabia RS 1.4 TSI 180KM

> Czyli ok 7,0-7,5l.

Co jest logiczne. Prius dziala w miescie. Bo tam jest ciagle ruszanie i hamowanie wiec moze doladowac baterie i skutecznie wspomagac silnikiem elektrycznym. Gdy caly czas jedzie sie z wieksza predkoscia, w ogole nie hamujac to niestety...jedziesz tak naprawde tylko benzyna.

Napisano

Ekologiczne to jest pseudo biorąc pod uwagę utylizację akumulatorów.

Ekonomiczne jako kilkulatek też nie jest bo wymiana przysłowiowej dwumasy w turbodieslu to pikuś w porównaniu z wymianą akumulatorów w pseudo ekologu.

Przełom to będzie w produkcji prądu na pokładzie samochodu, a nie magazynowaniu go.

I to może być faktycznie eko.

Ale ekologia to obecnie biznes, a nie zdrowy trend rozwoju.

Napisano

> Napisałem to co wiem i cieszę się, że logicznie

> To teraz pytanie czy Prius spali mniej w mieście niż np. 1.2 TSI ?

Bardzo sporadycznie zdarza się przekroczyć 6/100 w mieście.

Napisano

> Bardzo sporadycznie zdarza się przekroczyć 6/100 w mieście.

O!, i to byłby konkret. Ale raczej delikatna jazda.

A z drugiej strony to tylko litr-dwa mniej niż taka Fabia 1.2 hmm.gif

To chyba raczej taki wyrób coś jak kolektory słoneczne grinser006.gif

Napisano

> Ekologiczne to jest pseudo biorąc pod uwagę utylizację akumulatorów.

> Ekonomiczne jako kilkulatek też nie jest bo wymiana przysłowiowej dwumasy w turbodieslu to pikuś w

> porównaniu z wymianą akumulatorów w pseudo ekologu.

Baterie do Priusa to rząd wielkości ok 8kpln, więc nie jest to tak łaaaaał w porównaniu do tego, jak może za kieszeń szarpnąć diesel.

Aha - i zauważ, że kosztowne naprawy diesla to często AWARIA - jedziesz - dups - już nie jedziesz.

Akumulator to wyeksploatowanie i tu są sygnały ostrzegawcze i można się przygotować na taki wydatek.

Napisano

> O!, i to byłby konkret. Ale raczej delikatna jazda.

> A z drugiej strony to tylko litr-dwa mniej niż taka Fabia 1.2

> To chyba raczej taki wyrób coś jak kolektory słoneczne

Wiadomo ze to bardziej lans niz jakakolwiek prawdziwa oszczednosc. Byle diesel o tej mocy potrafi lepiej. Ale tez troche nie o to chodzi.

Napisano

> Baterie do Priusa to rząd wielkości ok 8kpln, więc nie jest to tak łaaaaał w porównaniu do tego,

> jak może za kieszeń szarpnąć diesel.

Chyba chińskie i z parametrami 1/10 oryginału

Masz jakiś link - cokolwiek do tych wymiennych aku ??

Napisano

Ostatnio mialem okazje pojezdzic priusem (nowka sztuka 2011 roczniK) przez ponad tydzien.

Musze przyznac, ze bardzo pozytywnie mnie to auto zaskoczylo.

Mimo ze z zewnatrz nie wyglada na zbyt wielkie, to w srodku pelno miejsca. Siedzi sie bardzo wygodnie.

Dzieki skrzyni CVT mozliwosci silnika wykorzystane sa do max i przyspieszenie jest calkiem przyzwoite. (napewno przyspiesza lepiej niz moja primera 1.8).

Jesli chodzi o spalanie, to jest bardzo dobrze.

Przy jezdzie na zasadzie gaz - hamulec, tzn przyspieszam ile sie tylko da tylko poto zeby hamowac, po miescie nie udalo mi sie wyjsc powyzej 6 l/100km.

Srednie spalanie na odcinku 2000km (tyle nim przejechalem) wynioslo 5.5 l/100km.

Pamietam jechalem raz trase Tarnow-Krakow w olbrzymim korku. 80km zeszlo prawie 3h. W takich warunkach wiekszosc samochodow spalilaby sporo. Prius spalil 4.3 l/100km na tej trasie.

Gdyby mnie bylo stac na nowego to bym sobie chetnie kupil.

Ale kilkuletniego juz wyeksploatowanego bym sie troche bal, ze wzgledu na ogromna ilosc elektroniki i dosc skomplikowana konstrukcje, co w razie klopotow moze oznaczac ogromne koszty.

Napisano

Wrazenia mam identyczne jak Camry Hybrid - ciut mniejsza i drozszaaaaaaaaapad.gif

dscn0592k.jpg

Pisalem o tym Mini test: Toyota Camry Hybrid - MK -2010

Mam sasiadow z pierwsza generacja Prius - jezdz i jezdzi - teraz 17 letnia corka - ok 160 k km i juz 12 lat. 1 modul byl wymieniany w 2010 i dalej codziennie jezdzi. Koszt nie byl jakis astronomiczny - jeslipamietam rozmawialismy o tym i bylo to cos ok $800 wliczajac normalny przeglad - moge sie dokladnie zapytac ile.

12049586.jpg

Napisano

> Chyba chińskie i z parametrami 1/10 oryginału

> Masz jakiś link - cokolwiek do tych wymiennych aku ??

Oficjalna cena TMC Oz jest $2,500 - wiec nie widze dlaczego cena w EU mialaby byc astronomicznie wiekszaidea.gif.

Co ciekawe na 13,000 sprzedanych Prius drugiej generacji przez TMC Oz - Toyota wymienila baterie w 2 (slownie DWOCH autach).

i to juz bylo po 160,000 km i 8 lat gwarancji.

Napisano

[...]

> Akumulator to wyeksploatowanie i tu są sygnały ostrzegawcze i można się przygotować na taki

> wydatek.

W 02/2011 Consumer Report przeprowadzil test gdzie wzieli porownali Prius z 2002 roku i 200,000 mil i porownali z testem Prius z 2,000 mil ktory robili w 2001 r.

Wnioski:Mala roznica w przyspieszeniu i zuzuciu paliwa jak porownalo sie oba modele. Zuzycie baterii nie wplywa na przyspieszenie czy zuzycie paliwa - koszt z rozbitka $500.

http://news.consumerreports.org/cars/2011/02/200000-mile-toyota-prius-still-performs.html

( http://www.consumerreports.org/cro/index.htm)

Napisano

a ja mam może i głupie pytanie - czy w tym wynalazku nie da się podłądować baterii w garażu i jeżdzić po mieście tylko na silniku elektrycznym? zlosnik.gif

Napisano

> a ja mam może i głupie pytanie - czy w tym wynalazku nie da się podłądować baterii w garażu i

> jeżdzić po mieście tylko na silniku elektrycznym?

Nie da się. Przy dobrze naładowanej baterii, z niewielką prędkością można zrobić max 2 km bez użycia benzyny.

Napisano

> a ja mam może i głupie pytanie - czy w tym wynalazku nie da się podłądować baterii w garażu i

> jeżdzić po mieście tylko na silniku elektrycznym?

prius plug-in bedzie w sprzedazy od przyszlego roku ok.gif

Napisano

> Oficjalna cena TMC Oz jest $2,500 - wiec nie widze dlaczego cena w EU mialaby byc astronomicznie

> wieksza.

> Co ciekawe na 13,000 sprzedanych Prius drugiej generacji przez TMC Oz - Toyota wymienila baterie w

> 2 (slownie DWOCH autach).

> i to juz bylo po 160,000 km i 8 lat gwarancji.

Nie przetłumaczysz.

Baterie kosztują milion złotych i wymienia się je 3x do roku.

Więc fałwej w tedeiku rulez i kuniec...

Napisano

> Nie przetłumaczysz.

> Baterie kosztują milion złotych i wymienia się je 3x do roku.

> Więc fałwej w tedeiku rulez i kuniec...

Ale już o fakcie, ze w cenie priusa jest zawarte tak mniej wiecej kilka turbin, wtryskow, dpfow, dwumas to nie wspominasz? Sens ekonomiczny zakupu tego auta w Pl jest zerowy. Są od niego auta tańsze, większe, ekonomiczniejsze w eksploatacji, dynamiczniejsze. Co ciekawe posiadające wszystkie te cechy na raz.

Powiedzmy, ze na rynkach gdzie nie ma diesli jest to jakas alternatywa, co nie znaczy, ze ma sens ekonomiczny.

Napisano

W Szwecji robili długodystansowe testy i aku wytrzymują grubo ponad 150 tys. km

Ale dokładnie ile nikt nie wie.

Napisano

> prius plug-in bedzie w sprzedazy od przyszlego roku

...i straci sens w momencie gdy do sprzedaży wejdzie Opel Ampera biglaugh.gif

Napisano

> Sens ekonomiczny zakupu tego auta w Pl jest zerowy. Są od niego auta

> tańsze, większe, ekonomiczniejsze w eksploatacji, dynamiczniejsze.

Wskaż proszę, gdzie napisałem, że istnieją ekonomiczne przesłanki zakupu Priusa i pochodnych.

A jak nie jesteś w stanie, to nie wsadzaj swoich przemyśleń w moje usta

Napisano

> Nie da się. Przy dobrze naładowanej baterii, z niewielką prędkością można zrobić max 2 km bez

> użycia benzyny.

A zakładając że bateria się zużyje i nie chcemy kupić nowej to można jeździć używając wyłącznie benzynowego silnika ?

Napisano

Jest jakieś miarodajne info o trwałości CVT w Priusie ?

Jeśli skrzynia jest trwała, to OK. Jeśli są problemy, to myślę że potrafi szarpnąć po kieszeni bardziej niż baterie.

Auto bardzo mi się podoba.

Napisano

> Baterie do Priusa to rząd wielkości ok 8kpln,

Jak ostatnio poruszałem temat to słyszałem dużo więcej.

Ale było to dwa lata temu więc na bieżąco nie jestem.

>> więc nie jest to tak łaaaaał w porównaniu do tego,

> jak może za kieszeń szarpnąć diesel.

> Aha - i zauważ, że kosztowne naprawy diesla to często AWARIA - jedziesz - dups - już nie jedziesz.

> Akumulator to wyeksploatowanie i tu są sygnały ostrzegawcze i można się przygotować na taki

> wydatek.

Dwumasa też daje znać wcześniej, a padające wtryski użytkownik mający pojęcie coś o samochodach może wyczuć padanie ich.

Póki co hybrydy to nowe coś i może (czy jest nie wiem), być problem ze względnie tanim serwisem.

Obecnie każde nowoczesne auto kosztuje sporo w serwisie jak się psuje, czy to diesel czy benzyna.

Tak jak pisałem kiedyś, prawdziwa rewolucja to będzie wtedy, gdy prąd będzie się produkowało na pokładzie samochodu.

Napisano

> gdy prąd będzie się produkowało na pokładzie samochodu.

Zastanawiam się, czemu nie ma tendencji, żeby uzupełnianie paliwa polegało na wymianie baterii.

Proste, nie wymagające specjalnie nowej infrastruktury - obecne stacje paliw raczej mają odpowiednie przyłącza elektryczne pozwalające na ładowanie baterii.

Wymagałoby tylko ustalenia standardu baterii - "tankowanie" byłoby proste jak dziś - podjeżdżasz, obsługa wymienia akumulatory i jedziesz dalej.

Napisano

> Zastanawiam się, czemu nie ma tendencji, żeby uzupełnianie paliwa polegało na wymianie baterii.

Było już o tym na AK nawet z filmikiem z wymiany baterii smile.gif

Napisano

> Zastanawiam się, czemu nie ma tendencji, żeby uzupełnianie paliwa polegało na wymianie baterii.

Są dwa albo.

Albo technologia już istnieje, tylko biznesowo nieopłacalne dla mniejszości tej co na tym zarabia i robią tzw przejściówki.

Albo nie wiedzą jeszcze jak się do tego zabrać.

Przypomina to troszkę zagwostkę przy wyborze technologi po zwykłej kasecie magnetofonowej.

Napisano

> Dwumasa też daje znać wcześniej, a padające wtryski użytkownik mający pojęcie coś o samochodach

> może wyczuć padanie ich.

Noooo.

Właśnie w ubiegłym tygodniu tak miałem.

Dojechał do domu, zgasił, rano pojechał dalej na lawecie.

ZERO (!) jakichkolwiek ostrzeżeń czy coś. Aż rzeczoznawcę zawołałem, żeby odróżnić awarię od chciejstwa serwisu. Niestety - diagnoza była trafna. Na szczęście nie szarpnęłó za kieszeń tak, jak pierwotnie myślałem, rzekłbym wręcz, że taniocha.

Aha, użytkownik był mechanikiem, potem kierowcą zawodowym, więc można założyć, że trochę wie...

> Póki co hybrydy to nowe coś i może (czy jest nie wiem), być problem ze względnie tanim serwisem.

> Obecnie każde nowoczesne auto kosztuje sporo w serwisie jak się psuje, czy to diesel czy benzyna.

Do tego właśnie piję - cudów nie ma i koszta eksploatacji samochodu są +/- constans, bez względu na to jaki to samochód.

> Tak jak pisałem kiedyś, prawdziwa rewolucja to będzie wtedy, gdy prąd będzie się produkowało na

> pokładzie samochodu.

A to w hybrydzie jest inaczej?!

Napisano

> Wskaż proszę, gdzie napisałem, że istnieją ekonomiczne przesłanki zakupu Priusa i pochodnych.

> A jak nie jesteś w stanie, to nie wsadzaj swoich przemyśleń w moje usta

tu

> Więc fałwej w tedeiku rulez i kuniec...

Chyba, ze to nie byla ironia...

Napisano

> Noooo.

> Właśnie w ubiegłym tygodniu tak miałem.

> Dojechał do domu, zgasił, rano pojechał dalej na lawecie.

> ZERO (!) jakichkolwiek ostrzeżeń czy coś. Aż rzeczoznawcę zawołałem, żeby odróżnić awarię od

> chciejstwa serwisu. Niestety - diagnoza była trafna. Na szczęście nie szarpnęłó za kieszeń

Tak możemy sobie dyskutować co zmianę technologii

Z gaźnika ssania ręcznego, na automatyczne

Z gaźnika na wtrysk

z wtrysku pośredniego na bezpośredni

z wolnossącego na turbo itd itp.

Ale kiedyś wprowadzane technologie testowano latami w różnych warunkach.

Teraz testuje to oprogramowanie.

Może to i dobre, ale wyznaczniki testowania się zmieniły.

Kiedyś jakość, teraz ilość.

A jakość, to marketing kreuje. (Twoje ulubione TDI, ma swoje wady i zalety, ale szału niema, ale marketing)

> tak, jak pierwotnie myślałem, rzekłbym wręcz, że taniocha.

> Aha, użytkownik był mechanikiem, potem kierowcą zawodowym, więc można założyć, że trochę wie...

> Do tego właśnie piję - cudów nie ma i koszta eksploatacji samochodu są +/- constans, bez względu na

> to jaki to samochód.

> A to w hybrydzie jest inaczej?!

Dwadzieścia lat temu auta robiono pod klienta, teraz robi się pod koncerny. Kiedyś auto miało być trwałe, teraz od wyjścia z fabryki, musi jeszcze raz zarobić oprócz ceny sprzedaży.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.