Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda vs Fiat - porównanie.

Featured Replies

Napisano

Jest sobie taki dla przykładu Fiat i taka dla przykładu Mazda . Nie chodzi o te konkretne modele.

Jakie za i przeciw oraz które auto waszym zdaniem jest lepsze. Porównujemy Fiat Bravo 1,4 T-jet 120 KM w pakiecie Sport i Mazdę 3 2,0 benzyna 150 KM w wersji TOP lub GTA. Po zakupie auto byłoby zagazowane i miało służyć 5 - 6 lat.

Napisano

Dla mnie wystarczy popatrzeć na oba te auta, żeby wybór był oczywisty, ale ja nie jestem obiektywny, bo sam mam Bravo. hehe.gifmMazda jest imho za droga, nudna i lubi rdzewieć.

Napisano

> Jest sobie taki dla przykładu Fiat i taka dla przykładu Mazda . Nie chodzi o te konkretne

> modele.

> Jakie za i przeciw oraz które auto waszym zdaniem jest lepsze. Porównujemy Fiat Bravo 1,4 T-jet 120

> KM w pakiecie Sport i Mazdę 3 2,0 benzyna 150 KM w wersji TOP lub GTA. Po zakupie auto byłoby

> zagazowane i miało służyć 5 - 6 lat.

Jak na 150KM w lekkim kompakcie to ta Mazda nie jedzie.

sick.gif

Napisano

Skłaniam się ku Maździe...

1. wygląd Bravo już powoli przejada mi się

2. utrata wartości Mazdy zapewne niższa

3. zawsze to coś innego niż Fiat...

Z drugiej strony gdyby rozpatrywać Bravo z JTD to.... ajjj kusi... hehe.gif

Napisano

> Jest sobie taki dla przykładu Fiat i taka dla przykładu Mazda . Nie chodzi o te konkretne

> modele.

> Jakie za i przeciw oraz które auto waszym zdaniem jest lepsze. Porównujemy Fiat Bravo 1,4 T-jet 120

> KM w pakiecie Sport i Mazdę 3 2,0 benzyna 150 KM w wersji TOP lub GTA. Po zakupie auto byłoby

Jaka różnica w cenie?

Edit: Myślałem, że chodzi o nówki z salonu wink.gif Jeśli potrzebujesz miejsca na tylnej kanapie to Mazda a jeśli nie to Fiat oink.gif

Napisano

> Z drugiej strony gdyby rozpatrywać Bravo z JTD to.... ajjj kusi...

Pewnie nie jeździłeś T-Jet'em skoro tak Cię kusi ten diesel zlosnik.gif

Napisano

A do, którego z tych samochodów są łatwiej i taniej dostępne części zamienne(zwłaszcza części zawieszenia)?(pytanie retoryczne)

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A do, którego z tych samochodów są łatwiej i taniej dostępne części zamienne(zwłaszcza części

> zawieszenia)?(pytanie retoryczne)

> Pozdrawiam BAS

A w którym z nich będzie to miało znaczenie (czyt. będą te części potrzebne)?

Napisano

Za Bravo przemawia silnik i proste (tanie) zawieszenie, które jest dobrze zestrojone i autem w tej wersji silnikowej (lekki silnik) jeździ się bardzo dobrze.

Niewątpliwym atutem Mazdy jest podwozie Focusa więc właściwości jezdne są jednak lepsze...

Podsumowując - osiągi na korzyść Bravo, wnętrze też, wygląd z zewnątrz również. Bravo jest też nowszą konstrukcją.

Napisano

> A w którym z nich będzie to miało znaczenie (czyt. będą te części potrzebne)?

oczywiście, o częściach zamiennych do Mazdy nikt nie słyszał, bo komu by były potrzebne... hahaha.gif

Napisano

> oczywiście, o częściach zamiennych do Mazdy nikt nie słyszał, bo komu by były potrzebne...

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że zawieszenia Mazdy i Fiata mogą się odrobinę różnić trwałością.

Prawdopodobnie źle mnie zrozumiałeś.

Napisano

A jakie zawieszenie będzie wiecznie bezawaryjne na naszych drogach?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pewnie nie jeździłeś T-Jet'em skoro tak Cię kusi ten diesel

Kusi, bo mocny i w ekonomiczny.

TJETem nie jezdzilem, to fakt. Za to mega dobrze wspominam JTD.

Napisano

> A jakie zawieszenie będzie wiecznie bezawaryjne na naszych drogach?

> Pozdrawiam BAS

Nie wiem. Moje po 200kkm ma się świetnie.

Napisano

np. w mażdzie zlosnik.gif przeciez to płyta focusa a co za tym idzie zawias też ,choć jak to najczęściej bywa nie wszystko podpasi od focusa.

Osobiście i tak bym wybrał mazde zlosnik.gif

Napisano

sam bym miał dylemat jestem jak najbardziej za mazda i razczej tego bym wziął, bardzo dobre wspomnienia 270751858-jezyk.gif , Fiat sentyment , dostępność częsci i cena , na korzyść Fiata rocznik na korzyść mazdy miejsce w kabinie, niestety Mazdy lubi ruda frown.gif

w przypadku gazu zostaje praktycznie Fiat

Napisano

Ja bym chyba jednak sklonil sie ku Mazdzie, mimo ze zawsze bylem zwolennikiem Fiatow.

Jednak od kiedy mam Mazde, to juz Fiaty nie wygladaja tak rozowo.

Napisano
  • Autor

Dzięki za opinie. Nie będę po kolei odpisywał tylko z grubsza napiszę, że o części zamienne i serwis się nie martwię, bo jak dla mnie oba auta są w podobnych kosztach serwisu, a części dostanę do każdego. Wiem, że oba mają dobrze zestrojone zawieszenie tzn dosyć twarde, a takie lubię. Fiatem jeździłem, Mazdą nie, ale czytałem coś o niej. Mazda pomimo płyty Focusa (w ścisłości jest na odwrót) ma swoje zawieszenie a jedynym elementem wspólnym jest tylna tuleja przedniego zawieszenia. Ogólnie w Maździe zawieszenie zawsze było pancerne, czego nie można powiedzieć o Fiacie. Przewaga Fiata to nowsza technologia. Z zewnątrz i wewnątrz oba podobają mi się tak samo. Fiat niestety trzyma wysoką cenę i za egzemplarz z 2007/8r z wyposażeniem Mazdy GTA trzeba dać 40 kzł, dwa lata starsza Mazda kosztuje poniżej 30 kzł. Wiele źródeł wskazuje też, że Mazda ma lepsze osiągi od T-jeta 120, a spalanie na podobnym poziomie, z tym że Fiatem można przyoszczędzić jadąc jak kapelusz. Ja jeżdżę dynamicznie i silnik wolnossący może okazać się oszczędniejszy (za OC przepłacę).

Ktoś pisał, że w Maździe coś nie tak z lpg. Dlaczego?

Napisano

> Ja bym chyba jednak sklonil sie ku Mazdzie, mimo ze zawsze bylem zwolennikiem Fiatow.

> Jednak od kiedy mam Mazde, to juz Fiaty nie wygladaja tak rozowo.

ja bym raczej napisał, że dopiero ostatnie modele fiatów zaczynają wyglądać "różowo"

na to co było wcześniej (patrz wpadki typu stilo) należy spuścić zasłonę milczenia.

i co prawda sam nie wierzę, że to piszę zlosnik.gif ale mając taki wybór - wybieram Bravo.

Napisano

> ja bym raczej napisał, że dopiero ostatnie modele fiatów zaczynają wyglądać "różowo"

> na to co było wcześniej (patrz wpadki typu stilo) należy spuścić zasłonę milczenia.

> i co prawda sam nie wierzę, że to piszę ale mając taki wybór - wybieram Bravo.

Mnie jakość wykończenia Fiatów zaczyna wkurzać, a konkretnie chodzi mi o materiały

wnętrza. Tandetne plastiki, niedopasowana tapicerka, wszystko to zaczyna się

rozłazić po 5-6 latach... A w 10-letnim Audi kolegi, też dieslu wszystko trzyma

fason, nic nie skrzypi smile.gif

Napisano

> Wiele źródeł wskazuje też, że Mazda ma lepsze osiągi od T-jeta 120,

Do znudzenia, ale warto sprawdzić tą stronę. W codziennym użytkowaniu liczy się jednak to, że t-jetem możesz z niskich obrotów wystrzelić czego nie zrobisz jednak w Maździe.

Po za tym od któregoś chyba rocznika Mazda ma 6 biegów. W T-jecie 6ka sprawuje się genialnie.

Napisano

> Jak na 150KM w lekkim kompakcie to ta Mazda nie jedzie.

Tzn ile ma do setki? 15 sekund ?

Od ilu sekund do setki, auto wpada w kategorie "nie jedzie" ?

Napisano

> Tzn ile ma do setki? 15 sekund ?

> Od ilu sekund do setki, auto wpada w kategorie "nie jedzie" ?

jest to na tyle subiektywne, że auto które ma 10 sekund do setki może "lepiej jechać" niż auto które ma 9s do setki wink.gif

Napisano

> jest to na tyle subiektywne, że auto które ma 10 sekund do setki może "lepiej jechać" niż auto

> które ma 9s do setki

No dlatego pytam. Dziwią mnie czasem po prostu opinie w stylu "auto nie jedzie". Dla mnie jak auto ma w okolicach 10 sekund do setki i rozpędzi sie do 160-170 bez problemów to zdecydowanie mieści się w kategorii "jedzie przyzwoicie".

Może dlatego że wychowałem się na maluchu i cc 900.

Napisano

> modele.

Ja bym zdecydowanie bral w takim ukladzie Bravo, bo jest kilka lat mlodszeok.gif

30kPLN za 7-letniego kompakta to jednak troche przesadahehe.gif

Napisano

Audi i Fiat to złe porównanie , audi kosztowało 2 razy tyle co Stilo i można czegoś wymagać

Napisano

> Ktoś pisał, że w Maździe coś nie tak z lpg. Dlaczego?

Musi zrobić to ktoś kto się na tym zna i dobierze dobrą instalkę .Mam znajomego co od nowości zrobił 100 kkm w tym silniku na Lpg i jak narazie śmiga bez problemów

Napisano

> mazdy miejsce w kabinie, niestety Mazdy lubi ruda

> w przypadku gazu zostaje praktycznie Fiat

jakbyś mi wyjaśnił konstruktywnie dlaczego ?

smile.gif

Napisano

> jakbyś mi wyjaśnił konstruktywnie dlaczego ?

gaz do fiata zakładaja w prawie każdym Aso i jeździ tych aut dużo więc doświadczenie w instalacjach podtlengu do Fiatów na naszym runku mamy dużo większe niż do Mazd i Fordów nie każdy się podejmie instalacji w tych auatch .

Bravo ma z 2008 roku i trafi coś z małym przebiegiem nawet rzędu 20-30kkm w mazdzie cięzko będzie z przebiegiem ponizej 100 - 150 kkm , a kondycja silnika ma jednak duży wpływ na eksploatację silnika z LPG

Napisano

> gaz do fiata zakładaja w prawie każdym Aso i jeździ tych aut dużo więc doświadczenie w instalacjach

> podtlengu do Fiatów na naszym runku mamy dużo większe niż do Mazd i Fordów nie każdy się

> podejmie instalacji w tych auatch .

> Bravo ma z 2008 roku i trafi coś z małym przebiegiem nawet rzędu 20-30kkm w mazdzie cięzko będzie z

> przebiegiem ponizej 100 - 150 kkm , a kondycja silnika ma jednak duży wpływ na eksploatację

> silnika z LPG

dobrze że moje mazdy tego nie wiedzą ... a jakby tylko biała się dowiedziała jaki straszny los ją czeka hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> dobrze że moje mazdy tego nie wiedzą ... a jakby tylko biała się dowiedziała jaki straszny los ją

> czeka

Jest tu jeden kolega z endoskopem, każdego na ziemie sprowadzi zlosnik.gif

Napisano

> dobrze że moje mazdy tego nie wiedzą ... a jakby tylko biała się dowiedziała jaki straszny los ją

> czeka

sam miałem mazde i kiedyś jeszcze sobie kupie 270751858-jezyk.gif

wszystko zależy od warsztatu i użytkowanika , jak zaczniemy oszczedzać to w mazdzie się to szybciej zemsci niż w fiacie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jakbyś mi wyjaśnił konstruktywnie dlaczego ?

Bo do fiata montujesz w aso gotowa instalke pod tego fiata a do mazdy gazownik musi kombinowac waytogo.gif

Napisano

> że Mazda ma lepsze osiągi od T-jeta 120, a spalanie na podobnym poziomie, z tym

> że Fiatem można przyoszczędzić jadąc jak kapelusz. Ja jeżdżę dynamicznie i silnik wolnossący

> może okazać się oszczędniejszy (za OC przepłacę).

zależy jeszcze co to znaczy dynamicznie, ale jeżeli lubisz cisnąć i kręcić do wysokich obrotów, to faktycznie silnik mazdy będzie dla Ciebie lepszy. Bo główna zaleta T-Jet'a to właśnie elastyczność, pszyspieszenie od niskich obrotów i dynamika wystarczająca do normalnej jazdy w przedziale 2-3 tys. rpm, co sprawia że nie trzeba ciągle redukować, można jeździć na wyższych biegach, ale to raczej zalety dla kapeluszników jak ja zlosnik.gif No i przy ciśnięciu często do wysokich obrotów T-Jet pewnie będzie bardziej paliwożerny. Ale weź też pod uwage, że jak Ci mocy zacznie brakować to T-Jeta można łatwo zawirusować wink.gif

Napisano

> ja bym raczej napisał, że dopiero ostatnie modele fiatów zaczynają wyglądać "różowo"

> na to co było wcześniej (patrz wpadki typu stilo) należy spuścić zasłonę milczenia.

> i co prawda sam nie wierzę, że to piszę ale mając taki wybór - wybieram Bravo.

Widać, że Włosi wyciągnęli wnioski i Bravo w porównaniu ze Stilo jest samochodem lepszym, dojrzalszym, aczkolwiek nie mogli też kilku drobiazgów nie popsuć hehe.gif

Napisano

> No dlatego pytam. Dziwią mnie czasem po prostu opinie w stylu "auto nie jedzie". Dla mnie jak auto

> ma w okolicach 10 sekund do setki i rozpędzi sie do 160-170 bez problemów to zdecydowanie

> mieści się w kategorii "jedzie przyzwoicie".

> Może dlatego że wychowałem się na maluchu i cc 900.

Nie doczytałeś. Napisałem "jak na kompakta ze 150 końmi pod maską to nie jedzie", a nie "w ogóle nie jedzie".

10,6s do setki to nie jest zły czas. Ale wszystkie inne kompakty o podobnej mocy robią to duuuużo lepiej. Para poszła w gwizdek. Po co karmić 150KM skoro auto jedzie jakby miało max. 120?

Napisano

> jest to na tyle subiektywne, że auto które ma 10 sekund do setki może "lepiej jechać" niż auto

> które ma 9s do setki

Dopóki nie staniesz obok takiego na światłach. Subiektywnie będziesz się czuł bardzo szybki oglądając tylne światła tamtego.

hehe.gif

Napisano

> Widać, że Włosi wyciągnęli wnioski i Bravo w porównaniu ze Stilo jest samochodem lepszym,

> dojrzalszym, aczkolwiek nie mogli też kilku drobiazgów nie popsuć

I właśnie przez te drobiazgi wybrałbym Mazdę. Ale z silnikiem z Bravo.

hehe.gif

Napisano

2008 r - czyli 3 latek + 5 lat użytkowania - ile znasz

jeżdzących bezproblemowo 8 letnich fiatów ? smile.gif

Ogłoszenie mazdy mi się nie otwiera, ale 2 litrowy silnik

jest bezobsługowy, całość jako auto też jakoś zawodne nie jest,

rozum podpowiada nowsze i z lepszym subiektywnie silnikiem,

ale prawda jest taka, że Mazdą pojeździsz dłużej, może bez emocji,

może, a raczej na pewno mniej oszczędnie na paliwie, ale pojeździsz.

Napisano

> I właśnie przez te drobiazgi wybrałbym Mazdę. Ale z silnikiem z Bravo.

ciekaw jestem czy kiedykolwiek prowadziłeś taką mazde 3 z tym silnikiem ...

no i czy wiesz coś nt. trwałości tego silnika ... hehe.gif

Napisano

> ciekaw jestem czy kiedykolwiek prowadziłeś taką mazde 3 z tym silnikiem ...

Nie. Ale jeździłem Bravo T-jet 150KM. I jestem pewien że Mazda tak nie potrafi.

> no i czy wiesz coś nt. trwałości tego silnika ...

Nie. Ale przy aucie używanym to i tak loteria.

Napisano

> 2008 r - czyli 3 latek + 5 lat użytkowania - ile znasz

> jeżdzących bezproblemowo 8 letnich fiatów ?

> Ogłoszenie mazdy mi się nie otwiera, ale 2 litrowy silnik

> jest bezobsługowy, całość jako auto też jakoś zawodne nie jest,

> rozum podpowiada nowsze i z lepszym subiektywnie silnikiem,

> ale prawda jest taka, że Mazdą pojeździsz dłużej, może bez emocji,

> może, a raczej na pewno mniej oszczędnie na paliwie, ale pojeździsz.

następny prorok hehe.gif

EDIT: Zapewne wiedzę o Fiatch masz na podstawie SC z profilu

Napisano

> Nie. Ale jeździłem Bravo T-jet 150KM. I jestem pewien że Mazda tak nie potrafi.

facepalm%5B1%5D.gif

> Nie. Ale przy aucie używanym to i tak loteria.

facepalm%5B1%5D.gif

niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci cokolwiek poza tym że to co napisałeś jest po prostu śmieszne ...

nie używałeś , nie masz wiedzy nt. użytkowania w.w. auta ale nie przeszkadza Ci to w wypowiadaniu się na jego temat facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> następny prorok

> EDIT: Zapewne wiedzę o Fiatch masz na podstawie SC z profilu

Oho, zapomniałem, że na motokąciku o Fiatach tylko dobrze, albo wcale, bo zaraz znajdzie się jakiś dżihagowiec smile.gif

O fiatach wiem wiele z kącika Stilo smile.gif od lat wchodzę tam poprawić sobie humor smile.gif

Napisano

> niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci cokolwiek poza tym że to co napisałeś jest po prostu

> śmieszne ...

Cieszę się więc, że dostarczyłem Ci rozrywki.

> nie używałeś , nie masz wiedzy nt. użytkowania w.w. auta ale nie przeszkadza Ci to w wypowiadaniu

> się na jego temat

Gdybyś nie zauważył, napisałem że używałem jednego z porównywanych aut - Fiata. I wiem jak jeżdżą silniki T-jet.

Jeśli w przypadku Mazdy nawet producent w katalogu przyznaje, że różnica w osiągach jest miażdżąca to jest raczej mało prawdopodobne, że auto jeździ lepiej a producent napisał w katalogu bzdury żeby wystraszyć klientów.

Napisano

> O fiatach wiem wiele z kącika Stilo od lat wchodzę tam poprawić sobie humor

Acha, no to szacun za wiedzę i doświadczenie zlosnik.gif

Napisano

> I właśnie przez te drobiazgi wybrałbym Mazdę. Ale z silnikiem z Bravo.

dlatego nie ma samochodów idealnych. Ja też tak mam, że najlepszy byłby ten z wyglądem tamtego i silnikiem jeszcze innego. hehe.gif

W Bravo jedyne do czego mogę się przyczepić to pewne braki funkcjonalne, typu brak schowków, podstawki na butelkę, mały podłokietnik itd. Za to silnik jest dla mnie ideałem.

Napisano

> dlatego nie ma samochodów idealnych. Ja też tak mam, że najlepszy byłby ten z wyglądem tamtego i

> silnikiem jeszcze innego.

> W Bravo jedyne do czego mogę się przyczepić to pewne braki funkcjonalne, typu brak schowków,

> podstawki na butelkę, mały podłokietnik itd. Za to silnik jest dla mnie ideałem.

Ja miałem podobnie. Niewygodny podłokietnik, idiotyczna obsługa komputera i tych guziczków na panelu środkowym, beznadziejnie rozdzielające powietrze ogrzewanie (marzły mi stopy a w aucie gorąco) i kilka innych upierdliwych bzdur.

I również - silnik był najlepszym punktem tego auta.

smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.