Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda vs Fiat - porównanie.

Featured Replies

Napisano

> Ja miałem podobnie. Niewygodny podłokietnik, idiotyczna obsługa komputera i tych guziczków na

> panelu środkowym, beznadziejnie rozdzielające powietrze ogrzewanie (marzły mi stopy a w aucie

> gorąco) i kilka innych upierdliwych bzdur.

> I również - silnik był najlepszym punktem tego auta.

z komputerem nie wiem co masz na myśli, bo funkcje przełącza się normalnie przyciskiem w dzwigience wycieraczek. Chyba że chodzi Ci o całe menu, które obsługuje się właśnie przyciskami w desce po stronie pasażera. To faktycznie jest mało przyjazne. Ale tego używam tylko 2 razy w roku, żeby po zmienie czasu przestawić zegarek zlosnik.gif Za to włączanie świateł przeciwmgielnych to jest faktycznie wyzwanie hehe.gif

Napisano

> Cieszę się więc, że dostarczyłem Ci rozrywki.

a ja nie bardzo ... bo ta rozrywka to raczej z gatunku żenujących

> Gdybyś nie zauważył, napisałem że używałem jednego z porównywanych aut - Fiata. I wiem jak jeżdżą

> silniki T-jet.

> Jeśli w przypadku Mazdy nawet producent w katalogu przyznaje, że różnica w osiągach jest miażdżąca

> to jest raczej mało prawdopodobne, że auto jeździ lepiej a producent napisał w katalogu bzdury

> żeby wystraszyć klientów.

jechać Bravo miałem okazję raz ... i cóż jednak to była jazda dużo mniej przyjemna niż Mazdą 3 .. niewiem.gif

Napisano

> z komputerem nie wiem co masz na myśli, bo funkcje przełącza się normalnie przyciskiem w dzwigience

> wycieraczek. Chyba że chodzi Ci o całe menu, które obsługuje się właśnie przyciskami w desce

> po stronie pasażera. To faktycznie jest mało przyjazne. Ale tego używam tylko 2 razy w roku,

> żeby po zmienie czasu przestawić zegarek Za to włączanie świateł przeciwmgielnych to jest

> faktycznie wyzwanie

Właśnie o to menu mi chodziło. Guziczki nieczytelne i kompletnie bez sensu. Może w normalnym użytkowaniu to nie przeszkadza bo rzadko się tego używa ale ja miałem auto z wypożyczalni i mnóstwo czasu na autostradzie, więc się chciałem pobawić. smile.gif

Bo ten guzik w wycieraczkach jest ok.

Napisano

> 2008 r - czyli 3 latek + 5 lat użytkowania - ile znasz

> jeżdzących bezproblemowo 8 letnich fiatów ?

ja znam całą masę, może nie mają już połowy podłogi ale pomykają bez problemu nawet zawieszenie nie jest jakieś straszne a niektórzy twierdzą, że jest zbyt delikatne.

Napisano

> a ja nie bardzo ... bo ta rozrywka to raczej z gatunku żenujących

Tak. Każdy ma prawo do swojego zdania. Żenujące to są osiągi tego auta, biorąc pod uwagę deklarowaną moc. Nie ma chyba na rynku kompaktu o takiej mocy który przyspieszałby gorzej.

> jechać Bravo miałem okazję raz ... i cóż jednak to była jazda dużo mniej przyjemna niż Mazdą 3 ..

Mnie się czepiasz a sam jechałeś Bravo raz. hehe.gif

Napisano

> Jest sobie taki dla przykładu Fiat i taka dla przykładu Mazda . Nie chodzi o te konkretne

> modele.

> Jakie za i przeciw oraz które auto waszym zdaniem jest lepsze. Porównujemy Fiat Bravo 1,4 T-jet 120

> KM w pakiecie Sport i Mazdę 3 2,0 benzyna 150 KM w wersji TOP lub GTA. Po zakupie auto byłoby

> zagazowane i miało służyć 5 - 6 lat.

Fiat ze względu na bezpieczeństwo i lepszy silnik pod każdym względem. Fabrycznie do nich montowano gaz zatem to idealna podstawa do bezproblemowej jazdy.

Napisano

> ja znam całą masę, może nie mają już połowy podłogi ale pomykają bez problemu nawet zawieszenie nie

> jest jakieś straszne a niektórzy twierdzą, że jest zbyt delikatne.

teściowie mają UNO z 1997 roku (od nowości oczywiście) Było kilka razy zapezpieczane przed korozją i nie ma nigdzie śladu rdzy. Samochód ma 14 lat, a nie sprawia większych problemów. Chociaż już od poprzedniego roku musieli wymienić kilka el. eksploatacyjnych, np. sprzęgło. Myślą czy by nie zmienić na Pandę, ale na razie Uno nie daje konkretnych powodów żeby się go pozbyć

Napisano

> teściowie mają UNO z 1997 roku (od nowości oczywiście) Było kilka razy zapezpieczane przed korozją

> i nie ma nigdzie śladu rdzy. Samochód ma 14 lat, a nie sprawia większych problemów.

generalnie sprawdza się zasada, jak się dba to się ma. Zniszczyć można wszystko bez względu na markę.

Napisano

Ja znam jednego - mojego.

Kupilem 3 lata temu gdy mial 7 lat i 130kkm.

Teraz ma 10 lat i prawie 200kkm i jezdzi zupelnie bezproblemowo.

Nic - powtarzam absolutnie nic - w tym okresie sie nie zepsulo.

Jedyne co musialem wymieniac to materialy eksploatacyjne - olej, filtry, klocki, amortyzatory... Pozatym smiga jak nowy.

Napisano

> Jest sobie taki dla przykładu Fiat i taka dla przykładu Mazda . Nie chodzi o te konkretne

> modele.

> Jakie za i przeciw oraz które auto waszym zdaniem jest lepsze. Porównujemy Fiat Bravo 1,4 T-jet 120

> KM w pakiecie Sport i Mazdę 3 2,0 benzyna 150 KM w wersji TOP lub GTA. Po zakupie auto byłoby

> zagazowane i miało służyć 5 - 6 lat.

Mazda ok.gif

Ja mam zdanie takie że Fiaty są świetne, ale tylko te małe.

Im większy Fiat, tym większy gniot zlosnik.gif

Wolnossąca dwójka to znacznie większy spokój, niż uturbione 1.4 ok.gif

Czy zima, czy lato, przekręcasz kluczyk i odjeżdżasz zanim zgasną wszystkie kontrolki. To samo z wysiadaniem. Wychodzisz wyjmując kluczyk i gasząc silnik, a nie czekając aż się turbo zatrzyma smile.gif

Katując nierozgrzany silnik, zużywasz go szybciej, ale i tak nie jest tak łatwo go zarżnąć. Jak pokręcisz mocno nierozgrzane turbo, to zaraz zobaczysz ubytek kasy na koncie no.gif

Mazda o ile się nie mylę ma ten sam zawias co Focus. Bardzo przyjemnie się jeździ. ok.gif

Z plusów Fiata, to chyba tylko duża ilość serwisów w PL.

Napisano

> Mazda

> Ja mam zdanie takie że Fiaty są świetne, ale tylko te małe.

> Im większy Fiat, tym większy gniot

A to piszesz jako użytkownik cromy czy bravo?

> Wolnossąca dwójka to znacznie większy spokój, niż uturbione 1.4

> Czy zima, czy lato, przekręcasz kluczyk i odjeżdżasz zanim zgasną wszystkie kontrolki.

Co stoi na przeszkodzie robić tak z silnikiem z turbo?

> To samo z

> wysiadaniem. Wychodzisz wyjmując kluczyk i gasząc silnik, a nie czekając aż się turbo zatrzyma

> Katując nierozgrzany silnik, zużywasz go szybciej, ale i tak nie jest tak łatwo go zarżnąć. Jak

> pokręcisz mocno nierozgrzane turbo, to zaraz zobaczysz ubytek kasy na koncie

Ile tych uturbionych fiatów, volskwagenów czy renówek stoi po serwisach, że takie smutne wizje roztaczasz?

Napisano

Jaka zaś będzie trwałość silnika mazdy(z LPG) i innej mechaniki pokaże test właściciela auta.

Bo TJety są sprawdzone zgodnie z tym co napisał patre. Ale jak np.z elektryką-elektroniką w obu autach?

Napisano

> Jaka zaś będzie trwałość silnika(z LPG) i innej mechaniki pokaże test właściciela auta.

Przecież tu nie ma co testować. tjet 120 to fabryczne rozwiązanie dla LPG oferowane od kilku lat.

Napisano

> Mazda

> Ja mam zdanie takie że Fiaty są świetne, ale tylko te małe.

> Im większy Fiat, tym większy gniot

A to czemu?

> Wolnossąca dwójka to znacznie większy spokój, niż uturbione 1.4

> Czy zima, czy lato, przekręcasz kluczyk i odjeżdżasz zanim zgasną wszystkie kontrolki. To samo z

> wysiadaniem. Wychodzisz wyjmując kluczyk i gasząc silnik, a nie czekając aż się turbo zatrzyma

Dobrze, że to nie watek o turbo dizlach hehe.gif

> Katując nierozgrzany silnik, zużywasz go szybciej, ale i tak nie jest tak łatwo go zarżnąć. Jak

> pokręcisz mocno nierozgrzane turbo, to zaraz zobaczysz ubytek kasy na koncie

> Mazda o ile się nie mylę ma ten sam zawias co Focus. Bardzo przyjemnie się jeździ.

> Z plusów Fiata, to chyba tylko duża ilość serwisów w PL.

Z plusów to najtaniej jezdzić autobusem miejskim, nie musisz o turbine dbac i oleju zmieniać hahaha.gif

Napisano

> A to piszesz jako użytkownik cromy czy bravo?

Punto i Seicento. Punto wieksze i jego awaryjność jest 3x większa od Seicento.

Z nowszych Fiatów, to zestawienie awaryjności Pandy i Grande Punto wygląda podobnie zlosnik.gif

Napisano

> Punto i Seicento. Punto wieksze i jego awaryjność jest 3x większa od Seicento.

czyli idąc tym tropem awaryjność Bravo to jest 3x awaryjność Punto, a Cromy 3x awaryjność Bravo czyli odpowiednio 27x awaryjność SC. Co na to użytkownicy Cromy?

zlosnik.gif

Pewnie nie odpiszą bo w serwisie siedzą...

Napisano

> czyli idąc tym tropem awaryjność Bravo to jest 3x awaryjność Punto, a Cromy 3x awaryjność Bravo

> czyli odpowiednio 27x awaryjność SC. Co na to użytkownicy Cromy?

> Pewnie nie odpiszą bo w serwisie siedzą...

Sam sobie odpowiedziałeś

Napisano

> Pewnie nie odpiszą bo w serwisie siedzą...

Co za zbiego okoliczności, właśnie mam wolną godzinę pomiędzy naprawą silnika a zawieszenia facepalm%5B1%5D.gif

Nie ma co tego komentować... icon_eek.gif

Napisano

> Co za zbiego okoliczności, właśnie mam wolną godzinę pomiędzy naprawą silnika a zawieszenia

> Nie ma co tego komentować...

z_lol1.gif ja mam aż trzy godziny wolnego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Musi zrobić to ktoś kto się na tym zna i dobierze dobrą instalkę .Mam znajomego co od nowości

> zrobił 100 kkm w tym silniku na Lpg i jak narazie śmiga bez problemów

O lpg się nie martwię, bo sam bym zakładał.

Napisano
  • Autor

> zależy jeszcze co to znaczy dynamicznie, ale jeżeli lubisz cisnąć i kręcić do wysokich obrotów, to

> faktycznie silnik mazdy będzie dla Ciebie lepszy.

No właśnie tak lubię jeździć i często wyprzedzam.

Napisano
  • Autor

> Nie doczytałeś. Napisałem "jak na kompakta ze 150 końmi pod maską to nie jedzie", a nie "w ogóle

> nie jedzie".

> 10,6s do setki to nie jest zły czas. Ale wszystkie inne kompakty o podobnej mocy robią to duuuużo

> lepiej. Para poszła w gwizdek. Po co karmić 150KM skoro auto jedzie jakby miało max. 120?

Ale Mazda nie ma 10,6 tylko 9 do setki, a kilka testów dowiodło, że nawet 8,7. Także ze startu jest różnica w stosunku do Bravo, które ma 9,5.

Napisano
  • Autor

Akurat mam w tej chwili 14 letniego Fiata i nie mogę nic złego powiedzieć. Auto nadal jest w stanie takim, że mówisz "jedź za godzinę na południe Europy" to wsiadam i jadę bez stresu. Na 7 różnych marek, jakie miałem, obecna Marea i Suzuki Swift były najmniej awaryjne, tzn całkowity brak awarii, pomimo że tymi autami zrobiłem najwięcej km.

Nie mam alergii na markę Fiata, ani na Mazdę. Owszem starszej Mazdy bym nie wziął z racji problemów z silnikami, ale te problemy zakończyły się wraz z końcem produkcji 323 i 626. Zawieszenie zawsze Mazda miała nie do zarżnięcia.

Napisano

> Nie mam alergii na markę Fiata, ani na Mazdę. Owszem starszej Mazdy bym nie wziął z racji problemów

> z silnikami, ale te problemy zakończyły się wraz z końcem produkcji 323 i 626. Zawieszenie

> zawsze Mazda miała nie do zarżnięcia.

w tych Mazdach (model BK) akurat tylne amorki są Made in Poland i wylewają grinser006.gif

to tak w kwestii formalnej zlosnik.gif

Napisano

> zatem tjet jest w sam raz dla Ciebie

> Różnice są zauważalne...

> http://www.zeperfs.com/en/duel2249-1144.htm

niech szuka t-jet'a ale 150km, 120km jest dobra tak jak maro_t pisał do spokojnego poruszania się, przy wyższych obrotach robi się troche dychawiczna i szału nie ma jednak

Napisano

> Dla mnie wystarczy popatrzeć na oba te auta, żeby wybór był oczywisty, ale ja nie jestem

> obiektywny, bo sam mam Bravo. mMazda jest imho za droga, nudna i lubi rdzewieć.

hmm.gif Mam mazdę i fiata i dla mnie wybor nie jest taki oczywisty zlosnik.gif Nie wiem nic o silnikach, ale jeżeli chodzi o wnętrze to twierdzę, że mazda jest dokładniej wykonana. We fiacie coś odpada, coś skrzypi, rozładowuje się akumulator, wystepują błedy poduszek i... W mazdzie jeszcze nic takiego nie wystąpiło

Napisano

> Owszem starszej Mazdy bym nie wziął z racji problemów

> z silnikami, ale te problemy zakończyły się wraz z końcem produkcji 323 i 626.

ciekawi mnie,jakiez to byly problemy w starszych mazdach z silnikami .bo w nowych to wiem mniej wiecej ok.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawi mnie,jakiez to byly problemy w starszych mazdach z silnikami .bo w nowych to wiem mniej

> wiecej

Silniki benzynowe 1,5 i 1,8 miały problem z zapiekającymi się pierścieniami olejowymi na tłokach, w skutek czego zostawiały co rano chmurę dymu i spalały litr oleju na 1000 km. 2,0 TD problemy z rozrządem, zrywające się paski. Poza tym w wielu silnikach przy wymianie rozrządu, śruba napinacza wychodziła z gwintem z bloku.

Napisano

> niech szuka t-jet'a ale 150km, 120km jest dobra tak jak maro_t pisał do spokojnego poruszania się,

> przy wyższych obrotach robi się troche dychawiczna i szału nie ma jednak

bo ta turbinka jest naprawdę malutka. Po to, żeby uprzyjemnić jazdę na niższych obrotach, żeby nie trzeba było kręcić, żeby była elastyczność, ale to nie jest auto do ścigania. Do dynamicznej jazdy sam bym chyba wybrał 2.0 z Mazdy.

Napisano
  • Autor

> w tych Mazdach (model BK) akurat tylne amorki są Made in Poland i wylewają

> to tak w kwestii formalnej

Dobrze wiedzieć, na szczęście nowe gazówki już od 100 zł, a dobra Kayaba poniżej 200 zł.

Napisano

> 2,0 TD problemy z

> rozrządem, zrywające się paski.

to akurat nie jest prawda-oryginaly wytrzymuja wiecej niz pisze w instrukcji,padaja zamienniki.

Napisano

> Punto i Seicento. Punto wieksze i jego awaryjność jest 3x większa od Seicento.

bo to są gnioty

> Z nowszych Fiatów, to zestawienie awaryjności Pandy i Grande Punto wygląda podobnie

spójrz na dekrę 2011 ok.gif

Napisano

> Dobrze wiedzieć, na szczęście nowe gazówki już od 100 zł, a dobra Kayaba poniżej 200 zł.

nie mówię nie wink.gif i do liftu czyli AFAIR do MY2007 były problemy z rdzą, podobno po lifcie jest lepiej

Napisano

wybierajac z nowych samochodow wybralem Fiata - jest ladniejszy, ma fajniejsze silniki i przyjemniejsze wnetrze .. i czuc ze jedzie dzieki turbinie

po niemal 3 latach i 40tys km wciaz nic sie nie chce popsuc ..

Napisano

> po niemal 3 latach i 40tys km wciaz nic sie nie chce popsuc ..

No rewelacja, aż trudno uwierzyć, że fiat tyle wytrzymał yikes.gif

Napisano

> No rewelacja, aż trudno uwierzyć, że fiat tyle wytrzymał

3 lata czy 40 kkm?? zlosnik.gif

silnik w mazdzie to sprawdzona jednostka, moj ma juz lekko ponad 300kkm i ma sie dobrze, ostatnio nawet wycieczke 5kkm przezyl

Napisano

to jeszcze nic. u nasz w domu jest taki, który przejechał już prawie 5 tysięcy km! zlosnik.gif

Napisano

u mnie po 40tkm padł łącznik stabilizatora i szwankuje alternator... więc też jestem pod wrażeniem fury czachy zlosnik.gif

Napisano

A moje uno ma już 250 kkm i nadal jeździ! zlosnik.gif

Napisano

> A moje uno ma już 250 kkm i nadal jeździ!

bujać to my ale nie nas 270751858-jezyk.gif

moje ma 140kkm i nie jeździ buu.gif

Napisano

Tak, akurat, pokaż mi ASO fiata które montuje gotowe instalacje pod Fiata. Może jeszcze inaczej, nie ma czegoś takiego jak instalacje do Fiata, montują tartarini , ale to też zlepek części teoretycznie ,,pod dany model'', tak jak i inne instalacje u innych gazowników.

Pokaż mi też ASO Fiata które legalnie z zachowaniem pełnej gwarancji na samochód zamontuje Ci LPG.

Może zanim się coś napisze, wypadało by zgłębić temat ok.gif

Pozdrawiam.

> Bo do fiata montujesz w aso gotowa instalke pod tego fiata a do mazdy gazownik musi kombinowac

Napisano

> Pokaż mi też ASO Fiata które legalnie z zachowaniem pełnej gwarancji na samochód zamontuje Ci LPG.

> Może zanim się coś napisze, wypadało by zgłębić temat

O czym piszesz?

Napisano

Autogryf w Szczecinie. Orientowalem sie w temacie 2lata temu jak czailem sie na gp.

Napisano

> Pewnie nie jeździłeś T-Jet'em skoro tak Cię kusi ten diesel

a Ty pewnie tego T-Jeta nie tankowałeś wink.gif skoro tak piszesz ...

hehe.gif

Napisano

> a Ty pewnie tego T-Jeta nie tankowałeś skoro tak piszesz ...

tankowałem nie raz. Zapraszam TUTAJ po szczegóły zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.