Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

7-biegowa skrzynia manualna

Featured Replies

Napisano

Siedem biegów w skrzyni manualnej - czy to nie przesada?

14369.jpg

Im mniej elastyczny silnik (w znaczeniu wąskiego zakresu użytecznych obrotów, np. turbodiesle), tym bardziej przydaje się większa ilość biegów.

Natomiast w przypadku tego samochodu, elastyczności raczej nie brakuje, aby aż tak "gęsto" szatkować zakres przełożeń.

P.S. w "automacie" duża ilość przełożeń to zaleta,

ale w manualnej to już nie jest takie oczywiste.

Napisano

fajne - masz 6 krótkich biegów, a jak chcesz sobie w trasie na niskich obrotach jechac to zapinasz 7 smile.gif

ciekawe jak sie to wrzuca - pomieszałbym takim lewarem smile.gif

Napisano

> Siedem biegów w skrzyni manualnej - czy to nie przesada?

przesada. ale tak jak lud kupuje megazoomy i megapixele tak i to kupi.

Napisano

> Siedem biegów w skrzyni manualnej - czy to nie przesada?

W pojeździe do jazdy miejskiej - tak. W samochodzie zdolnym do osiągania 300 km/h - nie.

Napisano

> ciekawe jak sie to wrzuca - pomieszałbym takim lewarem

Tak samo jak piątkę, tylko bardziej. Żebyś się nie pomylił daje się go tylko z 5'tki i 6'stki włączyć. Jak masz jakikolwiek inny bieg to 7'mka jest zablokowana.

Napisano

Czy ktoś zmusza do używania wszystkich? 1 3 5 7 przy spokojnej jeździe wystarczy.

Napisano

ciekawe jakie jest polozenie spoczynkowe takiej wajchy?

I jak sie wbija np 1,3,5 i 7? Skad mozna miec pewnosc ze z 4 wrzucam 3, 5 czy 7? smile.gif

Napisano

> przesada. ale tak jak lud kupuje megazoomy i megapixele tak i to kupi.

Przesada to w aveło. w czymś co do 300 dociąga 5 biegów byłoby za mało. wic jest szóstka. siódmy bieg to cos o całkiem innym przełożeniu na trasy

Napisano

> ciekawe jakie jest polozenie spoczynkowe takiej wajchy?

> I jak sie wbija np 1,3,5 i 7? Skad mozna miec pewnosc ze z 4 wrzucam 3, 5 czy 7

Tak szczerze? Jeśli nie wiesz jaki bieg wrzucasz to poważnie zastanowił bym się nad dodatkowym szkoleniem...

Napisano

> ciekawe jakie jest polozenie spoczynkowe takiej wajchy?

> I jak sie wbija np 1,3,5 i 7? Skad mozna miec pewnosc ze z 4 wrzucam 3, 5 czy 7?

3 i 5 to pewnie umiesz rozróżnić. A z 2 i 4 nie wlaczysz 7 bo jest zablokowane. Mozna tylko z 5 i 6.

Napisano

Normalnie, tak samo jak w każdym innym samochodzie który mając 5 biegów dochodzi do 200km/h. Tutaj masz jeszcze dwa biegi i jedziesz do 300 zlosnik.gif. Bardziej mnie zastanawia jaka kaszana musiała być w takim mocnym i szybkim manualu z pięcioma biegami hehe.gif.

Napisano

> Tak szczerze? Jeśli nie wiesz jaki bieg wrzucasz to poważnie zastanowił bym się nad dodatkowym

> szkoleniem...

Ales wymslil... moze sam sie doszkol skoro nie widzisz problemu.

Ale skoro jestes taki madry, to prosze powiedz mi jak z 4 wrzuca sie 5 lub 7?

Jakbys nie zauwazyl, to swoim aucie masz neutralne polozenie galki pomiedzy 3 i 4, i tak ona wraca tam sama. Stad widze problem w skrzyni biegowej.

@

Dzieki MarekF, za wyjasnienie. A na czym polega ta blokada 7?

Napisano

> Ales wymslil... moze sam sie doszkol skoro nie widzisz problemu.

Ja? A po co?

> Ale skoro jestes taki madry, to prosze powiedz mi jak z 4 wrzuca sie 5 lub 7?

Marek już napisał.

> Jakbys nie zauwazyl, to swoim aucie masz neutralne polozenie galki pomiedzy 3 i 4, i tak ona wraca

> tam sama. Stad widze problem w skrzyni biegowej.

Tutaj jest dokładnie tak samo.

> @

> Dzieki MarekF, za wyjasnienie. A na czym polega ta blokada 7?

Napisano

Z tego co mowili w tym filmiku, to ten 7. bieg to tylko by obnizyc obroty i zmniejszyc zuzycie paliwa.

Prędkość maksymalna i tak jest osiagna na 6. biegu

Jak dla mnie ten bieg ma sens jedynie po to by zredukowac spalanie na trasie.

W innych przypadkach to moc i moment takiego samochodu spokojnie wystarczaja na 6 biegów.

Pozdrawiam

Napisano

> Bardziej mnie zastanawia jaka kaszana musiała być

> w takim mocnym i szybkim manualu z pięcioma biegami .

Właściciele Ferrari 512M nie narzekają na 5 biegowego manuala wink.gif .

Napisano

> Z tego co mowili w tym filmiku, to ten 7. bieg to tylko by obnizyc obroty i zmniejszyc zuzycie

> paliwa.

Fajnie, tyle kasy wydane na Porschaka żeby zaoszczędzić 5 zł na 100km wink.gif.

Napisano

Kiedyś mówili "po co Ci 5 biegów? Przecież 4 w zupełności wystarczają"...

Później "6 biegów? Co za bezsens!"

Już niedługo pewnie i 7 biegowe będą popularniejsze w "normalnych" samochodach zlosnik.gif

Mi się w tej chwili strasznie dziwnie jeździ samochodami z 5 biegową skrzynią manualną zlosnik.gif Zawsze mam ochotę "szóstkę" wrzucić zlosnik.gif Bylebym nie dostał kiedyś auta, gdzie w miejscu "6" będzie niezabezpieczony wsteczny hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> fajne - masz 6 krótkich biegów, a jak chcesz sobie w trasie na niskich obrotach jechac to zapinasz

> 7

to nie lepiej zrobić 5 szybkich biegów i jak chcesz na niskich biegach to zapinasz 6 biglaugh.gif

Napisano

> Normalnie, tak samo jak w każdym innym samochodzie który mając 5 biegów dochodzi do 200km/h. Tutaj

> masz jeszcze dwa biegi i jedziesz do 300 . Bardziej mnie zastanawia jaka kaszana musiała być

> w takim mocnym i szybkim manualu z pięcioma biegami .

patrz a Porsche 917 miało 5 biegów a leciało 400 zlosnik.gif

Napisano

> patrz a Porsche 917 miało 5 biegów a leciało 400

A Dodge Challenger (1970) miał trzybiegową manualną skrzynię (w niektórych wersjach 4 biegi) i też jakoś jeździł smirk.gif I śmiem twierdzić, że przyjemność z jazdy czymś takim ma się w ogóle nijak do tych plastikowych popierdółek z zylionem biegów skromny.gif

Napisano

Akutaleni w weekendy jeżdżę Saabem z 3 biegową skrzynią i spokojnie daje rade waytogo.gif

Napisano

> A Dodge Challenger (1970) miał trzybiegową manualną skrzynię (w niektórych wersjach 4 biegi) i też

> jakoś jeździł I śmiem twierdzić, że przyjemność z jazdy czymś takim ma się w ogóle nijak do

> tych plastikowych popierdółek z zylionem biegów

w sensie że czym się lepiej jeździ? zlosnik.gif

bo jak dla mnie to oczywiste że Challengerem, właściwości jezdne nie mają tu żadnego znaczenia, przynajmniej nie czujesz się wyplutym produktem euromaszyny zlosnik.gif

a jednak 911 bliżej do 917 niż do Challengera zlosnik.gif

pojeździłoby sie zlosnik.gif

Napisano

> w sensie że czym się lepiej jeździ?

> bo jak dla mnie to oczywiste że Challengerem, właściwości jezdne nie mają tu żadnego znaczenia,

> przynajmniej nie czujesz się wyplutym produktem euromaszyny

Oczywiście, że Challengerem ok.gif I nieważne, ze ma trzy biegi, w motoryzacji nie chodzi o ilość biegów wink.gif

Napisano

> Fajnie, tyle kasy wydane na Porschaka żeby zaoszczędzić 5 zł na 100km .

Nie w tym rzecz, 13l/100 na trasie w katalogu wygląda lepiej niż 15.

Napisano

> A Dodge Challenger (1970) miał trzybiegową manualną skrzynię (w niektórych wersjach 4 biegi) i też

> jakoś jeździł I śmiem twierdzić, że przyjemność z jazdy czymś takim ma się w ogóle nijak do

A jeździłeś którymś z tych aut? Miałeś do czynienia chociaz z 6-cio biegową krótką skrzynią w sportowym lub choć aspirującym do sportowego aucie?

Napisano

> Dzieki MarekF, za wyjasnienie. A na czym polega ta blokada 7?

Elektromechaniczna zapadka. Podobnie jak w niektórych pojazdach nie da sie wstecznego włączyć jak pojazd porusza sie za szybko do przodu.

Napisano

> A jeździłeś którymś z tych aut? Miałeś do czynienia chociaz z 6-cio biegową krótką skrzynią w

> sportowym lub choć aspirującym do sportowego aucie?

Co rozumiesz przez krótką skrzynię w Porschaku?? Ta jest krótka czy długa:??

IMHO jest długa i ktrótszej bym sie chciał wink.gif. Krótkie skrzynie z duża ilością biegów są dobre do samochodów o małej mocy alien.gif.

Napisano

> Elektromechaniczna zapadka. Podobnie jak w niektórych pojazdach nie da sie wstecznego włączyć jak

> pojazd porusza sie za szybko do przodu.

Straszna kicha ta zapadka wink.gif. W słabym Punto często z dwójki przechodzę od razu na piątkę, a przynajmniej czwórkę. Podobnie podczas redukcji.

Napisano

> Straszna kicha ta zapadka . W słabym Punto często z dwójki przechodzę od razu na piątkę, a

> przynajmniej czwórkę. Podobnie podczas redukcji.

z dwójki to moze nie, ale z 3 spokojnie 5 lub 6 zapinam

Napisano

> Straszna kicha ta zapadka . W słabym Punto często z dwójki przechodzę od razu na piątkę, a

> przynajmniej czwórkę. Podobnie podczas redukcji.

Tu też możesz z 2 na 5 a nawet 6. Ale nie na 7.

Napisano

> Kiedyś mówili "po co Ci 5 biegów? Przecież 4 w zupełności wystarczają"...

> Później "6 biegów? Co za bezsens!"

> Już niedługo pewnie i 7 biegowe będą popularniejsze w "normalnych" samochodach

> Mi się w tej chwili strasznie dziwnie jeździ samochodami z 5 biegową skrzynią manualną Zawsze mam

> ochotę "szóstkę" wrzucić Bylebym nie dostał kiedyś auta, gdzie w miejscu "6" będzie

> niezabezpieczony wsteczny

Mam tak samo. W Lancii na trasie szukam 6 biegu. A powyżej 200 to już wogóle...

Z drugiej strony skrzynia 6 w Civicu denerwuje mnie tym że zarówno 5 jak i 6 bieg są już nadbiegami.

Napisano

> Ales wymslil... moze sam sie doszkol skoro nie widzisz problemu.

Dobrze powiedzial.. masz schemat na gałce rozrysowany jak dla dziecka i nadal nie wiesz jak sie tam biegi wrzuca?

> Ale skoro jestes taki madry, to prosze powiedz mi jak z 4 wrzuca sie 5 lub 7?

Tak jak narysowane na schemacie na gałce.

Napisano

Przy 350km/h wyskoczyło mu za duże ciśnienie w oponach z_lol1.gif

Pewnie nie ten indeks prędkości miał grinser006.gif

Napisano

Challenger miał moment obrotowy wynikający z pojemności smile.gif)) mógł palić gumę i z 2-jki i z 3-jki 270751858-jezyk.gif Moment obrotowy daje przyspieszenie, konie mechaniczne odpowiadaja za prędkość maksymalną. W przypadku autka opisywanego powyżej 7biegów jest po to, by nawet w mieście utrzymywać max moment obrotowy (wyższy zakres obrotów na każdym biegu). Tak to jest w przypadku ekstremalnie wyciśniętych silników... A Challenger... To jest ikona motoryzacji wink.gif

Napisano

> Moment obrotowy daje przyspieszenie, konie mechaniczne odpowiadaja za prędkość maksymalną.

Ile jeszcze lat będzie się bezmyślnie powielać te bzdury.

Napisano

> Challenger miał moment obrotowy wynikający z pojemności )) mógł palić gumę i z 2-jki i z 3-jki

Z takimi oponami jak wtedy montowane to ja też mogę się tak bawić.

> Moment obrotowy daje przyspieszenie, konie mechaniczne odpowiadaja za prędkość maksymalną. W

> przypadku autka opisywanego powyżej 7biegów jest po to, by nawet w mieście utrzymywać max

> moment obrotowy (wyższy zakres obrotów na każdym biegu). Tak to jest w przypadku ekstremalnie

> wyciśniętych silników...

Człowieku, skąd ,ty się wziąłeś?

A Challenger... To jest ikona motoryzacji

> > tych plastikowych popierdółek z zylionem biegów

Ikona to może i jest, ale to nie znaczy że reprezentuje jakąś mega technikę.

Napisano

> Ile jeszcze lat będzie się bezmyślnie powielać te bzdury.

Aż diesle przestaną być modne smile.gif

Napisano

Tak czytam to i troche chce mi sie smiac,

w cięzarówkach jest wiecej biegów i jakos nikt nie pyta jak się wrzuca zlosnik.gif

Napisano

> Tak czytam to i troche chce mi sie smiac,

> w cięzarówkach jest wiecej biegów i jakos nikt nie pyta jak się wrzuca

A jeździłeś nowoczesną ciężarówką?

W każdym razie automat w ciężarówce daje radę ok.gif

Napisano

> A jeździłeś nowoczesną ciężarówką?

> W każdym razie automat w ciężarówce daje radę

Oj tak - kiedyś musiałem przewieźć cały dobytek + przyczepę z samochodem z Georgii na Florydę i wynająłem taką wielgachną ciężarówę - miała pięciobiegowy automat i dawało sobie to radę bardzo ładnie.

Napisano

> Oj tak - kiedyś musiałem przewieźć cały dobytek + przyczepę z samochodem z Georgii na Florydę i

> wynająłem taką wielgachną ciężarówę - miała pięciobiegowy automat i dawało sobie to radę

> bardzo ładnie.

Chodziło mi o sprzęt gdzie jest więcej niż 5 biegów wink.gif

Napisano

> Tak czytam to i troche chce mi sie smiac,

> w cięzarówkach jest wiecej biegów i jakos nikt nie pyta jak się wrzuca

nie wiedzialem,ze ciezarowkami mozna jezdzic na prawie jazdy "B" yikes.gif

Napisano

> nie wiedzialem,ze ciezarowkami mozna jezdzic na prawie jazdy "B"

Są kraje gdzie można smile.gif

Napisano

> A jeździłeś nowoczesną ciężarówką?

> W każdym razie automat w ciężarówce daje radę

Tak kolego pracuje w takim fachu że śmigam takimi autkami.

Napisano

> Tak kolego pracuje w takim fachu że śmigam takimi autkami.

No to wiesz, że obsługa takiej skrzyni to całkiem inna historia niż skrzynia w osobowym ok.gif

Napisano

Tak kolego 20.GIF

Nie jest tak żle, nawet jak jest 16 biegów do przodu swiety.gif

Ale faktycznie tylko poczekać jak w osobówkach będą skrzynie: dolne, górne i połówki.

Pozdrawiam

Napisano

> Są kraje gdzie można

a gdzie-spytam z ciekawosci?

Napisano

> W pojeździe do jazdy miejskiej - tak.

Kiedyś tak mówilili o skrzyniach pięciobiegowych...

Napisano

> a gdzie-spytam z ciekawosci?

Z tego co pamiętam to chyba na Wyspach można jezdzić ciężarówką 5t mając B

Napisano

> Z tego co pamiętam to chyba na Wyspach można jezdzić ciężarówką 5t mając B

to zle pamietasz no.gif

mozna jedynie majac prawo jazdy wydane w poprzednim wieku cfaniaczek.gif

i prosze cie-mowiac ciezarowka nikt nie ma na mysli sprintera na blizniakach hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.