Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony wielosezonowe

Featured Replies

Napisano

> 4. Jeden komplet wielosezonowek klasy low end +- 700-800zl (przesadna oszczednosc )

Navigatory 2 w niczym nie ustepuja GV4S, a sa od nich dwa razy tansze - wiec z tym stwierdzeniem za nic sie nie zgodze. Jezdze na GV4S tylko dlatego, ze nie produkuja 16ek N2...

Napisano

> Dodam od siebie:

> Wybierajac opony kazdy ma kilka mozliwosci:

> 1. Dwa komplety sezonowych opon klasy premium - do Vectry +- 2500-3000zl. (idealna opcja)

Nie wiem, o jakiej klasie premium mowisz, ale IMVHO w klasie premium to kosztuje tyle komplet letnich i drugie tyle komplet zimowych, i to jeszcze przy zalozeniu, ze kolka sa 16-17" nie wieksze hehe.gif

Napisano

> Nie wiem, o jakiej klasie premium mowisz, ale IMVHO w klasie premium to kosztuje tyle komplet

> letnich i drugie tyle komplet zimowych, i to jeszcze przy zalozeniu, ze kolka sa 16-17" nie

> wieksze

To ile te opony do Vectry kosztują?

U mnie mam 205/55/16 i zimówki zaliczane do Premium mogę mieć od 400-600 - UG7+, Dunlop SP Wintersport 3D, czy Continental TS830 [cena głownie zależna od indeksu 91H -> 94V(XL)]. Więc w 3000 za zestaw premium (zima+lato) spokojnie można się zmieścić. A jak ktoś chce mieć wielkie kółka to buli... zlosnik.gif

Poza tym przy większych rozmiarach całoroczne będą też odpowiednio droższe - kolega wyżej do Yeti płacił po 600 za Vectora 4s.

Napisano

> To ile te opony do Vectry kosztują?

> U mnie mam 205/55/16 i zimówki zaliczane do Premium mogę mieć od 400-600 - UG7+, Dunlop SP

> Wintersport 3D, czy Continental TS830 [cena głownie zależna od indeksu 91H -

W PL jak i w UK ceny podobne. Za rozmiar o jakim mowisz, Turanzy ER300 4 sztuki kosztuja 500 funciakow, co daje jakies 2200-2500pln. Akurat w UK index srednio gra role, bo ja kupilem Y taniej niz H :hehe

Zreszta sam piszesz - 400-600pln, czyli 3200-4800pln, z tym, ze za 400 to takie premium z dolnej polki zlosnik.gif

Napisano

> Zreszta sam piszesz - 400-600pln, czyli 3200-4800pln, z tym, ze za 400 to takie premium z dolnej

> polki

No nie, za 400 jest 91H, za 600 94V XL. Ja kupiłem GY Vector 4seasons za 436 94V XL (nie wiem ile teraz kosztują, być może więcej).

Edit

Turanzy 205/55/16 91V (czyli chyba fabryczne parametry dla Mondka) można mieć już poniżej 300/szt.

http://www.ceneo.pl/10796775

(zapas mam zwykle dojazdowy albo letni fabryczny, więc nie liczę)

Być może Vectra ma droższy rozmiar.

Napisano

> ciekawe, bo ostatnimi czasy wszystkie 'tanie' zimówki mają max 2-3mm lamelek na kostkach i przy

> tych 3-4mm ogólnego bieżnika dawno już nie są oponami zimowymi

mam frigo 2 na dotarciu jest wlasnie 4mm i czuc pod palcem jak lamelki jeszcze pracuja. a smiem twierdzic ze moja opona do tych tanszych sie zalicza.

Napisano

> No nie, za 400 jest 91H, za 600 94V XL. Ja kupiłem GY Vector 4seasons za 436 94V XL (nie wiem ile

> teraz kosztują, być może więcej).

> Edit

> Turanzy 205/55/16 91V (czyli chyba fabryczne parametry dla Mondka) można mieć już poniżej 300/szt.

> http://www.ceneo.pl/10796775

> (zapas mam zwykle dojazdowy albo letni fabryczny, więc nie liczę)

> Być może Vectra ma droższy rozmiar.

Moj blad. Na Viki siedzi 215/55R16 93H (fabryka) - Ceneo - czyli zaczynamy od ~500pln z montazem sztuka. Tak jak pisalem - H drozsze od W hehe.gif

Napisano

> Być może Vectra ma droższy rozmiar.

Niekoniecznie.

Ja jezdze na seryjnym rozmiarze 195/65/15 95T.

Rok temu placilem 320zl szt za goodyeary skromny.gif

Napisano

> Nie wiedzieć czemu, ale najczęściej takie określenia słyszę z ust gołodupców...

dokładnie tak jak piszesz... biglaugh.gif

Może nie jeżdżę najwięcej rocznie na tym forum, ale przejechałem już około 20 zim i mniej więcej 500kkm. I za ciężką cholerę (służbówkę mam na letnich cały rok) nie mogę znaleźć najmniejszej przewagi tych letnich nad (nawet nieco zjeżdżoną)zimówką! boje_sie.gif Próby robiłem na najrozmaitszych nawierzchniach, w różnych temperaturach i boje_sie.gif zaaaawsze zimówka jest lepsza! waytogo.gif

Co do tych słynnych "wielu testów potwierdzających", to nauczyłem się, że np: gdyby Skoda (nie mam nic do skody) jeździła na slikach, to sliki by wygrały ranking i test. Bardzo często używałem prezentowanych w testach opon, zarówno tych tanich jak i średniopółkowych i według mnie większość ocen jest nietrafiona. Może wynika to z tego, że czym innym jest jazda w prawdziwym ruchu, a czym innym test w sztucznym środowisku.

PS zdrowego rozsądku nie zastąpi najlepsza opona!

PS II do ewentualnych mających inne zdanie: to zdanie jest moje i nic nie wskazuje bym je zmienił, wam wolno mieć swoje, ale apeluję do miłośników "całorocznych" opon żeby trzymali większy odstęp od mojego zderzaka (trzy razy miałem wjazd w tył i to nie jest przyjemne). Testujcie sobie superwłaściwości waszych letnich opon zimą na suchym bądź zmarzniętym asfalcie, hamując przed swoim garażem a nie za moim tyłem. tuk.gif

Napisano

> Większość ludzi na forum ma samochody o maleńkich silniczkach i niewielkich osiągach oraz

> niewielkiej wartości. Ładowanie do takiego samochodu zimówek o wartości przekraczającej

> wartość pojazdu mija się z celem.

Zawsze mozna kupic uzywki.

Ale zapomnialem, ze jestesmy na AK - gdzie kazdy user ma tylko nowe opony, ktore wyrzuca po jednym sezonie, bo przeciez na uzywanych sie nie jezdzi hehe.gif

Napisano

>

> Może nie jeżdżę najwięcej rocznie na tym forum, ale przejechałem już około 20 zim i mniej więcej

> 500kkm. I za ciężką cholerę (służbówkę mam na letnich cały rok) nie mogę znaleźć najmniejszej

> przewagi tych letnich nad (nawet nieco zjeżdżoną)zimówką! Próby robiłem na najrozmaitszych

(...)

> wam wolno mieć swoje, ale apeluję do miłośników "całorocznych" opon żeby trzymali większy

> odstęp od mojego zderzaka (trzy razy miałem wjazd w tył i to nie jest przyjemne). Testujcie

> sobie superwłaściwości waszych letnich opon zimą na suchym

Kolego, nie chcę być złośliwy, ale widać tak dużo jednak jeździsz, że na dokształcanie się czasu nie wystarcza. Całoroczne, czego wielu nie dostrzega to TRZECIA grupa opon, obok zimowych i letnich. Więc cały misterny plan ośmieszenia "gołodupców" właśnie obrócił się przeciwko Tobie... zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> Kolego, nie chcę być złośliwy, ale widać tak dużo jednak jeździsz, że na dokształcanie się czasu

> nie wystarcza. Całoroczne, czego wielu nie dostrzega to TRZECIA grupa opon, obok zimowych i

> letnich. Więc cały misterny plan ośmieszenia "gołodupców" właśnie obrócił się przeciwko

> Tobie...

Nie dobijaj goscia. Jego zycie juz dosc ukaralo. Jezdzi Fiatem biglaugh.gif

Napisano

> Może nie jeżdżę najwięcej rocznie na tym forum, ale przejechałem już około 20 zim i mniej więcej

> 500kkm. I za ciężką cholerę (służbówkę mam na letnich cały rok) nie mogę znaleźć najmniejszej

> przewagi tych letnich nad (nawet nieco zjeżdżoną)zimówką!

yikes.gif

Nie zrozumiałeś, o czym jest ten wątek, czy chciałeś powiedzieć, że Twoim zdaniem opona wielosezonowa to to samo, co letnia ? spineyes.gif

Napisano

> Nie dobijaj goscia. Jego zycie juz dosc ukaralo. Jezdzi Fiatem

Od jeżdżących Fiatem proszę się odtentego. Ja mam DWA uzbroj_zlo.gifrotfl.gif

Napisano

> Od jeżdżących Fiatem proszę się odtentego. Ja mam DWA

Dobra, żartowalem grinser006.gif

Ja tez mam fiata .................... 126p serduszka.gif

Napisano

> Niekoniecznie.

> Ja jezdze na seryjnym rozmiarze 195/65/15 95T.

> Rok temu placilem 320zl szt za goodyeary

Ze az sie zapytam - co Ty tam masz za silnik? 1.6? W UK kapcie najmniejsze byly 205/55R16, ale i mniejszego silnika od 1.8 nie bylo hmm.gif

Napisano

> Ze az sie zapytam - co Ty tam masz za silnik? 1.6? W UK kapcie najmniejsze byly 205/55R16, ale i

> mniejszego silnika od 1.8 nie bylo

1.8 ,ale w slabszej wersji 122KM. W serii byly na 15", jednak wiekszosc klientow dobierala sobie kola z opcji 16" lub nawet 17" icon_eek.gif

Mi tam zarowno silnik jak i rozmiar opon w zupelnosci wystarcza skromny.gif

Napisano

> Ale zapomnialem, ze jestesmy na AK - gdzie kazdy user ma tylko nowe opony, ktore wyrzuca po jednym

> sezonie,

i jest jeden taki, który nie załata choćby najmniejszej dziurki - już prędzej kupi dwie nowe opony... bo przecież załatanie dziurki po szpilce/gwoździku to zamach na jego bezpieczeństwo icon_eek.gif

Napisano

> i jest jeden taki, który nie załata choćby najmniejszej dziurki - już prędzej kupi dwie nowe opony...

Obecny. skromny.gif

> bo przecież załatanie dziurki po szpilce/gwoździku to zamach na jego bezpieczeństwo

Jeżdżę >200 kmph. Załatana dziurka po gwoździu zwiększa tylko ryzyko.

mar00ha

Napisano

Tak się zastanawiam nad ta ekonomią.

Też w zasadzie nie jeżdżę tak by wykorzystywać graniczne możliwości opon.

Ale pytanie zasadnicze - ile kosztuje DOBRA opona wielosezonowa?

Jeżeli zmieniam opony lato/zima to mi takie 2 komplety wystarczą lekko na 5-6 sezonów. Ot emeryt mode włączony, nie piszczę oponami na starcie i nie biorę wiraży z dziecka twarzą na szybie. Zatem optymistycznie mam przez 6 lat spokój z zakupem opon.

Niech opony kosztują po 250 zł/szt.

Musiałem zatem wydać 8*250=2000 zł

Co roku muszę wydać na wymianę circa 2*80 zł=160 zł *6 lat=960 zł

Razem mam 2960 zł.

Teraz całoroczne. Zakładam że ich zużycie będzie na pół (wszak jeżdżę cały rok) więc 3 lata. Jeżeli kosztują tyle samo co dedykowane, to muszę wydać 8*250 zł=2000zł. Czyli jestem do przodu o wymianę opon 2x w roku.

Przy cenie 350 zł/szt daje to 2800. Wciąż się opłaca. Przestaje sie opłacać przy cenie circa 370 zł/szt.

Reasumując - przy takich założeniach teoria o oszczędnościach się sprawdza zlosnik.gif

Oczywiście mowa tu tylko o nominalnej jednostce pod tytułem zł. Bez brania pod uwagę kwestii bezpieczeństwa czy komfortu

Napisano

> Jeżdżę >200 kmph. Załatana dziurka po gwoździu zwiększa tylko ryzyko.

A gdzie to tak szybko jezdzisz? cfaniaczek.gif

Do niemiec z najwiekszej wsi nowozytnej europy dosyc daleko zlosnik.gif

Napisano

> A gdzie to tak szybko jezdzisz?

Auf der Autobahn. skromny.gif

> Do niemiec z najwiekszej wsi nowozytnej europy dosyc daleko

Z odpowiednią prędkością da się szybko dojechać. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> i jest jeden taki, który nie załata choćby najmniejszej dziurki - już prędzej kupi dwie nowe

> opony... bo przecież załatanie dziurki po szpilce/gwoździku to zamach na jego bezpieczeństwo

Moze robic ze swoimi pieniadzmi co mu sie podoba. Poza tym, takimi akcjami raczej innym nie zagraza a wrecz przeciwnie ok.gif

Napisano

> Czy samochód sportowy jest stworzony do robienia nim przeprowadzek?

> Chyba nie...

> Czy ciężarówka przeprowadzkowa stworzona jest do hasania po winklach?

> Chyba nie...

> Czy da się zrobić przeprowadzkę samochodem sportowym?

> Pewnie.

> Czy da się przejechać szybko zakręt ciężarówką?

> Pewnie.

> Ale ani w jednym, ani w drugim wypadku nie będzie to zrobione tak dobrze, jak wykonane pojazdem do

> tego stworzonym.

> Analogicznie - jeżeli wybierzemy "salomonowe rozwiązanie" i kupimy niewielki furgon, to - a i

> owszem, da się tym pojechać szybciej niż 90 km/h, a i owszem, da się sporo na plecy zabrać,

> ale nie będzie to tyle samo, co w przypadku rozwiązania DEDYKOWANEGO.

> ALE - jeżeli nie stać Cię na 2 samochody DEDYKOWANE, to "złoty środek", czyli van będzie najlepszym

> rozwiązaniem, bo dostaniesz najlepsze "value for money".

> Przenosząc tą metaforę do świata opon masz odpowiedź - jeżeli nie możesz sobie pozwolić na zakup 2,

> nawet tanich, ale 2 DEDYKOWANYCH kompletów opon - kup wielosezonówki. Ale miej świadomość, że

> to kulawe rozwiazanie, dalekie od tego, co można osiągnąć rozwiązaniem dedykowanym.

super ok.gif naprawdę super wytłumaczenie claps.gif oczywiście dla tych co nadal nie rozumieją ok.gif

dziś pracownik wulkanizacji zapytał się , dlaczego upieram się przy montażu zimówek(sezonowa zamiana miejsc) tylnych na przód a przednich na facepalm%5B1%5D.gifpanic.gif

oponki wybiegały tylko 1 zimę , i różnica w wysokości bieżnika wynosi 2,2 mm na niekorzyść przodu ..

następnej zimy , będzie nie tylko zamiana przód/tył ale również , prawo/lewo ok.gif

Napisano

> No własnie. To jest kluczowa kwestia , a jakoś nikt nie podjał dyskusji. Ciekawe czemu?

czyli co jest kluczowe?

> Proponuje podsumowanie. IMO w PL nie ma lepszej alternatywy dla przeciętnego kierowcy, niz opony

> letnie i zimowe. Czemu?

nie ma czegoś takiego jak przeciętny kierowca, nie ma czegoś takiego jak oponA letnia czy zimowA, są za to dziesiątki różnych opon

> 1. Opony wielosezonowe aby miały sens musza byc wyższej klasy, czyli kosztować więcej niż letnie

te najlepsze, a wybór jest skromny, kosztują drożej niż zimowe, a nie są od nich lepsze - przykład Goodyear: UG7/8 a Vector 4/5 lub 4Seasons...

> czy zimowe. Ktoś pisał, że letnie+zimowe=2x całoroczne. Chyba nie za bardzo. Ta druga opcja

> wyjdzie znacznie drożej.

jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy

> 2. Opony wielosezonowe szybciej się zużywają w zimie od zimowych.

oczywiście, a czerwone samochody ulegają częściej wypadkom niż niebieskie

> 4. Czym są własciwie opony całoroczne? Wyjasnione jest np. tu. Poruszono tu jeszcze jedną kwestię,

> mianowicie oporów toczenia, które mają wpływ na zużycie paliwa. Co na to "oszczędni" userzy

> AK?

opona całoroczna to jest taki dziwny twór, że raz gorsza od letniej, raz od zimowej; najlepsza opona letnia to najlepsza opona letnia, najlepsza zimowa I najlepsza CAŁOROCZNA to najlepsza zimowa...

> 5. Opony mogą ulec uszkodzeniu nie do naprawy. Np. podczas najechania na krawężnik albo jakiś

> złosliwiec przebije gwoździem czy nożem. Tak więc lepiej chyba mieć tanśze zimówki czy letnie,

> niz droższe całoroczne?

"tańsze" opony mogą okazać się dość drogimi w sytuacji podbramkowej...

Napisano

> Bo opony wielosezonowe są również robione ze specjalnych mieszanek, z dodatkiem m.in. krzemu,

> przewidzianych do pracy w szerokim zakresie temperatur.

sPECJANLE mieszanki posiadają widać rónież opony letnie i zimowe, bo można je z powodzeniem stosować cały rok - sprawdzone osobiście skromny.gifzlosnik.gif

> Bzdura. Na przykładzie rozmiaru 155/70/13 do Uno: zimowe Dębica Frigo 123 złote, plus letnie Dayton

> 95 zł daje 218 zł. Bardzo dobra (a przy tym najtańsza !!!) opona wielosezonowa Dębica

> Navigator kosztuje 126 zł. Opona wielosezonowa klasy premium Goodyear Vector 4Seasons - 203

> złote. Nadal mniej, niż najtańsza letnia plus najtańsza zimowa. Ceny z portalu opony.com

kupowałem latem w Oponeo UG8 155/65R14 - 199,-

4Seasons i Vector były niedostępne, a podane ceny 250,- i 300,-...

Napisano

niby racja, ale czy aby na pewno nie musiałbys jeździć na wyważenie, zdaża sie że wjedzie się w dziurę, albo ciężarek spadnie z felgi.

abynie było, na poprzednią zimę do fiacika kupiłem wielosezonówki.

jeśli nie zawiesiłem się podwoziem to zawsze wyjechałem. a jak był lód na parkingu i nie dało rady ruszyć to wbijałem jedynkę i się sam wypychałem 270635636-JUMP2.gif

nie wiem jak zachowują sie wielosezonówki po roku, bo auto sprzedałem, ale na miasto polecam.

Napisano

> niby racja, ale czy aby na pewno nie musiałbys jeździć na wyważenie, zdaża sie że wjedzie się w

> dziurę, albo ciężarek spadnie z felgi.

nie wiem co trzeba zrobić żeby ciężarek z felgi spadł, od 10lat mi się to nie przytrafiło - zarówno klejone do alu jak i nabijane.

Dawno temu zniszczyłem felgę na krawężniku, a ciężarek będący obok ani drgnął.

Napisano

> Moze robic ze swoimi pieniadzmi co mu sie podoba.

pozwolisz, że kolega M. będzie sam się "bronił"? masz rację, nie zaglądam mu do portfela, może kupować, co chce i ile chce. waytogo.gif

utkwiło mi w pamięci jedynie to niespotykane podejście kolegi M. do opon 30.GIF

Napisano

> Na wiosnę będę musiał kupić nowe opony letnie , obecne zimowe mam uszkodzone ( ściągają wina opony

> ) i tak sobie pomyślałem , że kupie wielosezonowe .

> Ponad 160 już nie jeżdżę, nawet przy srogiej zimie drogowcy po 2 dniach dają sobie rade z głównymi

> drogami , zresztą znajomy jeździ na WS w Alpy i daje sobie radę.....wiec po co przepłacać ?

pewnie że tak, masz rację.

Napisano

> Na wiosnę będę musiał kupić nowe opony letnie , obecne zimowe mam uszkodzone ( ściągają wina opony

> ) i tak sobie pomyślałem , że kupie wielosezonowe .

> Ponad 160 już nie jeżdżę, nawet przy srogiej zimie drogowcy po 2 dniach dają sobie rade z głównymi

> drogami , zresztą znajomy jeździ na WS w Alpy i daje sobie radę.....wiec po co przepłacać ?

Miałem podobne dylematy. To wszystko nie jest takie proste. Przepłacanie przepłacaniem, ale weź pod uwagę, że o ile opina letnia z bieżnikiem (załóżmy) 4mm nadal nadaje się do jako takiej jazdy, o tyle opona zimowa lub wielosezonowa zimą już nie. Zimą wysoki bieżnik jest naprawdę bardzo ważny. Przekonałem się o tym, jak wulkanizator omyłkowo założył mi na jedną oś opony o różnym zużyciu (raptem 2 mm różnicy). Nie dało się wyjechać z małej zaspy, a czemu to wiadomo.

Tak więc jest to dobre rozwiązanie tylko w przypadku naprawdę małych przebiegów rocznych (rzędu 10kkm) wtedy opona zanim się zużyje, to się zestarzeje.

Sam mało jeżdżę, ale chyba jak jesteśmy na tym forum, to lubimy nasze samochody i sprawia nam przyjemność jego prowadzenie zlosnik.gif. Do mnie właśnie taki argument przemówił, choć wcześniej skłaniałem do zakupu wielosezonówek.

A teraz anegdota:

Pracowałem przez pół roku z bardzo ciekawym człowiekiem. Wiek około 50 lat, przyjechał z Kanady i oczywiście jako pierwszy krok kupił sobie samochód. Jak zaczęliśmy w pracy w listopadzie mówić, że czas na zmianę na zimówki, to nie mógł tego zrozumieć! U nich opona zimowa to produkt mało znany. Wszyscy śmigają na oponach wielosezonowych. Potem pokazał nam zdjęcia z zimy w Toronto - śnieg sięgał prawie do okien. Tak więc mimo gorszych warunków zimą, niemal nikt nie zna zimówek. Ostatecznie koleś kupił Dębica Navigator.

Tak więc - pisząc tego typu wątek trudno spodziewać się czegokolwiek innego jak masy różnych argumentów zarówno zwolenników jak i przeciwników. Każdy ma swój styl jazdy, punk widzenia i.... lenistwa, bo nie ukrywam, że to właśnie przez niechęć do jeżdżenia na wymianę rozważałem wielosezonówki.

...a jako, że mieszkam blisko gór, to pewniej czuję się jadąc w nie na oponach zimowych. Auto posłuży jeszcze dobrych kilka lat, tak więc zjadę obydwa komplety. cool.gif

Napisano

> pozwolisz, że kolega M. będzie sam się "bronił"?

A co u bronić? Zboczenie takie mam i nie zamierzam z niego rezygnować.

mar00ha

Napisano

> Nie zrozumiałeś, o czym jest ten wątek, czy chciałeś powiedzieć, że Twoim zdaniem opona

> wielosezonowa to to samo, co letnia ?

Zrozumiałem o czym jest wątek. Tylko podważam obiektywizm różnych testów. A widziałem gdzieś taki w którym letnia opona zimą na suchym była "lepsza" od zimowej!

Bądź co bądź, to skoro już poruszyłeś, IMHO wielosezonowej zdecydowanie bliżej do letniej niż do zimowej. Dla jasności zjeździłem komplet uniwersalnych Matadorów i Dunlopów dla dostawczaków i powiem że nie było źle do puki nie założyli mi zimówek. ok.gif

Według mnie jedną z podstawowych cech zimówek są lamele, których żadne z wymienionych nie miały. IMHO to był letni bieżnik w bardziej niż letnia miękkiej mieszance. hmm.gif

Napisano

> Zrozumiałem o czym jest wątek. Tylko podważam obiektywizm różnych testów. A widziałem gdzieś taki w

> którym letnia opona zimą na suchym była "lepsza" od zimowej!

Bo tak jest i to nawet w całkiem niskich temperaturach. Nie wiem przy jakiej mieszanka zimowa zaczyna brać górę, ale myślę że przy -10 letnia wypadnie ciągle lepiej. zlosnik.gif

> Bądź co bądź, to skoro już poruszyłeś, IMHO wielosezonowej zdecydowanie bliżej do letniej niż do

> zimowej. Dla jasności zjeździłem komplet uniwersalnych Matadorów i Dunlopów dla dostawczaków i

> powiem że nie było źle do puki nie założyli mi zimówek.

> Według mnie jedną z podstawowych cech zimówek są lamele, których żadne z wymienionych nie miały.

> IMHO to był letni bieżnik w bardziej niż letnia miękkiej mieszance.

A to co jest?

4seasons_6.jpg

A tu masz Hankooka Optimo 4s:

OPTIMO_4S_H730.jpg

Już czysto z nudów odpowiadam w tym wątku, bo w sumie mam w nosie na czym kto jeździ, ale panowie, nie zachowujcie się jak wiejskie baby i analizujcie trochę informacje. A nie tylko histeria i histeria...

OT

Na cześć tego wątku wprowadziłem sobie specjalny podpis. zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> Kolego, nie chcę być złośliwy, ale widać tak dużo jednak jeździsz, że na dokształcanie się czasu

> nie wystarcza.

Jednak jesteś złośliwy. Co do mojego wykształcenia, to się nie wypowiadaj skoro mnie nie znasz.

> Całoroczne, czego wielu nie dostrzega to TRZECIA grupa opon, obok zimowych i

> letnich.

No gdyby nie twoja misja edukacyjna, to w swojej niewiedzy zapewne odszedłbym z tego świata...

> Więc cały misterny plan ośmieszenia "gołodupców" właśnie obrócił się przeciwko

> Tobie...

Nie miałem zamiaru nikogo ośmieszać, tym bardziej gołodupców (których raczej nazwałbym za Sibulem gównozjadami, bo nie z biedy to robią tylko ze sknerstwa), bo tacy sami się ośmieszają bez udziału kogokolwiek.

Napisano

> Według mnie jedną z podstawowych cech zimówek są lamele, których żadne z wymienionych nie miały.

> IMHO to był letni bieżnik w bardziej niż letnia miękkiej mieszance.

hmm.gif

Przyjrzyj się dokładnie wspominanym w tym wątku dębickim Navigatorom 2.

img-opona-navigator2.png

Mają lamele, a ich kostkowy bieżnik na oko bardziej przypomina zimowe Frigo,

frigos30.jpg

niż jakiekolwiek letnie opony

Napisano

> Nie dobijaj goscia. Jego zycie juz dosc ukaralo. Jezdzi Fiatem

Zawszeć to mniejszy wstyd niż Oplem... 033102bebe_1_prv.gif

ale nie łam się mogłeś gorzej trafić... chociaż... po namyśle... chyba jednak nie! rotfl.gif

Napisano

> Przyjrzyj się dokładnie wspominanym w tym wątku dębickim Navigatorom 2.

> Mają lamele, a ich kostkowy bieżnik na oko bardziej przypomina zimowe Frigo,

> niż jakiekolwiek letnie opony

pisałem o własnych doświadczeniach i "moje" nie miały...

No dobra, a czy te nawigatory na tych lamelach nie "pływają" latem przy +30stC, jak zimówki? hmm.gif

Napisano

> mają lamele

Wyżej dałem mu GY 4s i Hankooki 4s. Ale już nie raczył posta zauważyć.

Szczerze mówiąc klasyka. Jak fakty nie zgadzają się z teorią to tym gorzej dla faktów i dyskutant znika. zlosnik.gif

Napisano

> No dobra, a czy te nawigatory na tych lamelach nie "pływają" latem przy +30stC, jak zimówki?

Powiem Ci za rok, w tym roku krótki okres 30-stopniowych upałów przeleżałem w szpitalu frown.gif

Napisano

> Wyżej dałem mu GY 4s i Hankooki 4s. Ale już nie raczył posta zauważyć.

> Szczerze mówiąc klasyka. Jak fakty nie zgadzają się z teorią to tym gorzej dla faktów i dyskutant

> znika.

Podobno i Dębica Navigator 2 daje radę.

Napisano

> Wyżej dałem mu GY 4s i Hankooki 4s. Ale już nie raczył posta zauważyć.

> Szczerze mówiąc klasyka. Jak fakty nie zgadzają się z teorią to tym gorzej dla faktów i dyskutant

> znika.

Nie znika, tylko nie podejmuje się durnych dyskusji. Z zasady nie kopię się z koniem. IMO uniwersalnych, to nawet młotków niema.

PS mała dygresja: niespecjanie kulturalne jest pisanie o kimś w trzeciej osobie

Napisano

> Podobno i Dębica Navigator 2 daje radę.

Przy normalnej jeździe, to i Frigo da radę (pomijając efekty akustyczne), problemem może być sytuacja podbramkowa. hmm.gif

Napisano

> pisałem o własnych doświadczeniach i "moje" nie miały...

> No dobra, a czy te nawigatory na tych lamelach nie "pływają" latem przy +30stC, jak zimówki?

byłem w wakacje w Cro na tych oponkach i żyje palacz.gif

pływałem tylko w morzu grinser006.gif

a poważniej, jeździły u mnie na tyle w poprzednim aucie (astra 60KM),

byłem latem w Cro, byłem zimą w Tatrach ... zero zastrzeżeń

na 100% były lepsze niż np 3letnie bieżnikowane zimówki, które dostałem z autem

sprawdzały się na tyle dobrze, że rozważałem zakup do c-max'a

zrezygnowałem tylko ze względu na to że mam drugi kpl felg i autem zrobię ze 100kkm zanim sprzedam ... więc 2kpl i tak muszę kupić

Napisano

> Nie znika, tylko nie podejmuje się durnych dyskusji. Z zasady nie kopię się z koniem. IMO

> uniwersalnych, to nawet młotków niema.

> PS mała dygresja: niespecjanie kulturalne jest pisanie o kimś w trzeciej osobie

Wybacz Kolego, ale już dwukrotnie nazwałeś mnie dość nieprzyjemnymi określeniami (które miłosiernie zmilczałem), więc raczej jesteś ostatnią osobą mogącą robić uwagi odnośnie mojej kultury.

Poza tym napisałem już, że wcale nie promuję wielosezonówek. Gdybyś prześledził wątek ze zrozumieniem to zapewne zauważyłbyś, że wypowiadałem się w sposób stonowany, nawet poddałem w wątpliwość możliwą trwałość opon całorocznych. Natomiast zawsze przeciwny jestem wszelkiego rodzaju histeriom, zwłaszcza generowanym przez osoby nieodróżniające opon letnich od wielosezonowych (jak np. do niedawna Ty).

Więc cieszmy się, że każdy czegoś nowego się dowiedział. Ty o oponach, ja o "gównozjadztwie" i swoim stanie majątkowym. Nie ma to jak sprawiedliwy przepływ informacji. yay.gif

Napisano

> Zawszeć to mniejszy wstyd niż Oplem...

> ale nie łam się mogłeś gorzej trafić... chociaż... po namyśle... chyba jednak nie!

Trochę mało merytoryki ... Uprzedzam / Ostrzegam / Proszę zolta.gif

Napisano

> pisałem o własnych doświadczeniach i "moje" nie miały...

> No dobra, a czy te nawigatory na tych lamelach nie "pływają" latem przy +30stC, jak zimówki ?

uściślij! te dobre (bo tanie) opony zimowe typu frygo/nalewka/dalekiwschut/nołnejm zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.