Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

diesel do miasta

Featured Replies

Napisano

witam,

od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem auta. Pierwotne założenie było kupić samochód z silnikiem PB + LPG. Ale strasznie ciężko znaleźć samochód godny uwagi frown.gif Kilkoro znajomych poleciło mi auto z silnikiem diesla np. Civica 2.2. na początku zacząłem się nawet zastanawiać nad tym i zacząłem myśleć nad Saabem 9-3 1.9tid.... ale czy w moim przypadku to dobry wybór czyli auta diesla jest uzasadniony ekonomicznie? Miesięcznie robię ok 1300km, z czego 70-80% to miasto (2okm do pracy w obie strony) raz w miesiącu wyjeżdżam w dłuższa trasę ok 120km w jedną stronę.

Jak się kształtuje eksploatacja nowoczesnego diesla w mieście? jakie są koszty utrzymania? Co się najczęściej psuje? Jak wygląda kwestia wyboru diesla które są najmniej awaryjne? Co z filtrami cząstek stałych i kołami dwu masowymi?

Napisano

> Jak się kształtuje eksploatacja nowoczesnego diesla w mieście?

Normalnie. Będziesz sobie jeździł i wszystko będzie tak jak ma być. Przecież większości rad udzielać bedą Ci właściciele aut całkiem innych niż Ty o to pytasz + kilku sfrustrowanych użytkowników, którzy nie potrafili nauczyć się jazdy autem o danej charakterystyce silnika smile.gif

jakie są koszty utrzymania?

normalne - filtry, oleje, paliwo.

Co się

> najczęściej psuje?

Zależy od silnika.

Jak wygląda kwestia wyboru diesla które są najmniej awaryjne?

Patrz po opiniach o konkretnym silniku.

Co z filtrami

> cząstek stałych i kołami dwu masowymi?

nic. Koło dwumasowe to tak 150-200kkm wytrzymuje. padnie no to wymieniasz razem ze sprzęgłem i sobie robisz następne 150-200kkm - przelicz ile to jest lat jeżdżenia wink.gif

filtry cząstek stałych należy czasem wypalic- no to sobie jedziesz raz na tydzien na dwupasmówkę, albo inną drogę, gdzie przez 7 kilometrów przejedziesz ze stałymi obrotami 2.5krpm - koniec DPf wypalony. Prawda że proste? A ludzie legendy piszą wink.gif

edyta - jesli jest to miasto gdize sie wiekszosc czasu w korkach stoi to może frustrować to że diesel wolniej wchodzi na obroty oraz ma innąskrzynię przez to kulanie sie w korkach moze irytować.

Napisano

> witam,

> od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem auta. Pierwotne założenie było kupić samochód z

> silnikiem PB + LPG. Ale strasznie ciężko znaleźć samochód godny uwagi Kilkoro znajomych

> poleciło mi auto z silnikiem diesla np. Civica 2.2. na początku zacząłem się nawet zastanawiać

> nad tym i zacząłem myśleć nad Saabem 9-3 1.9tid.... ale czy w moim przypadku to dobry wybór

> czyli auta diesla jest uzasadniony ekonomicznie? Miesięcznie robię ok 1300km, z czego 70-80%

> to miasto (2okm do pracy w obie strony) raz w miesiącu wyjeżdżam w dłuższa trasę ok 120km w

> jedną stronę.

> Jak się kształtuje eksploatacja nowoczesnego diesla w mieście? jakie są koszty utrzymania? Co się

> najczęściej psuje? Jak wygląda kwestia wyboru diesla które są najmniej awaryjne? Co z filtrami

> cząstek stałych i kołami dwu masowymi?

Ja jezdzie podobne odleglosci dieslem i nie widze zadnych minusowok.gif

Maksymalne srednie spalanie z calego zbiornika mialem do tej pory 7,5ltr/100.

Przy czym do pracy jezdze na 7:00, wiec bez wiekszych korkow grinser006.gif Powrot bywa juz roznie...

Ja jestem zadowolony.

DPF-a nie posiadam, wiec ten "problem" mnie nie dotyczy.

Napisano

> Pierwotne założenie było kupić samochód z

> silnikiem PB + LPG. Ale strasznie ciężko znaleźć samochód godny uwagi Kilkoro znajomych

> poleciło mi auto z silnikiem diesla

Tyle, że diesla jeszcze ciężej znaleźć.

> zacząłem myśleć nad Saabem 9-3 1.9tid.... ale czy w moim przypadku to dobry wybór

> czyli auta diesla jest uzasadniony ekonomicznie?

Ten sam silnik(to jest jednostka MJTD Fiat'a) masz w Vectra C oraz Fiat Croma.

> Miesięcznie robię ok 1300km, z czego 70-80%

> to miasto (2okm do pracy w obie strony) raz w miesiącu wyjeżdżam w dłuższa trasę ok 120km w

> jedną stronę.

Trochę mało miesięcznie, ale 20km to wystarczająco dużo, żeby diesel się rozgrzał.

Pamiętaj, że zimą będzie Cię wkurzało długie(w stosunku do noPB) rozgrzewanie się diesla.

Wszystko jest kwestią tego czy masz DPF'a czy nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> edyta - jesli jest to miasto gdize sie wiekszosc czasu w korkach stoi to może frustrować to że

> diesel wolniej wchodzi na obroty oraz ma innąskrzynię przez to kulanie sie w korkach moze

> irytować.

Jeździłeś w takich warunkach dieslem, czy tylko sobie wymyślasz potencjalne problemy ?

Kapitalną zaletą diesla w korku na płaskiej drodze jest możliwość ruszenia i powolnego "pełzania" na 1 biegu w ogóle bez dotykania pedału gazu. Typowe małe benzyniaki tego nie potrafią.

Napisano

> Jeździłeś w takich warunkach dieslem, czy tylko sobie wymyślasz potencjalne problemy ?

Śmieszny człowieku, mógłbys chociaż w profil komuś zajrzeć zanim go zaczniesz obrażać...

> Kapitalną zaletą diesla w korku na płaskiej drodze jest możliwość ruszenia i powolnego "pełzania"

> na 1 biegu w ogóle bez dotykania pedału gazu. Typowe małe benzyniaki tego nie potrafią.

Sprzęgło trudniej pracuje, jedynka jest krótsza, nagłe wdepnięcie gazu nie powoduje natychmiastowego zrywu obrotów, tylko jest opóźnienie.

Benzyną się lepiej stoi w korku i kropka, takie jest moje zdanie.

Napisano

> Śmieszny człowieku, mógłbys chociaż w profil komuś zajrzeć zanim go zaczniesz obrażać...

Przepraszam, rzeczywiście nie zajrzałem. Ale nie powiedziałem też niczego specjalnie obraźliwego confused.gif

> Sprzęgło trudniej pracuje,

??? confused.gif

> jedynka jest krótsza,

Co pozwala na "pełzanie" bez dotykania pedału gazu, o którym mówiłem

> nagłe wdepnięcie gazu nie powoduje

> natychmiastowego zrywu obrotów, tylko jest opóźnienie.

Dzięki czemu mniej się zużywa paliwa i trudniej wjechać w d.. poprzednikowi rotfl.gif

> Benzyną się lepiej stoi w korku i kropka, takie jest moje zdanie.

Moje jest dokładnie odwrotne.

Napisano

Moje tez bo nie tyrkocze smile.gif

.

Napisano

> ???

masz dwa auta tego samego producenta, jeden benzynowy, drugi diesel - o wiuele trudniej wciska sie sprzęgło w dieslu, niż w benzynie - nie zauważa się tego dopóki nie jest komus dane stać przez 2h bite w korku.

Napisano

> poleciło mi auto z silnikiem diesla

Minusem jest wolne nagrzewanie się w zimie, getz CRDI żony przy temp -5-10 C nagrzewa się tak naprawdę dopiero po 15 km

Napisano

> masz dwa auta tego samego producenta, jeden benzynowy, drugi diesel - o wiuele trudniej wciska sie

> sprzęgło w dieslu, niż w benzynie - nie zauważa się tego dopóki nie jest komus dane stać przez

> 2h bite w korku.

Nie miałem nigdy okazji do takiego porównania, a teoretycznie nie ma żadnych powodów, żeby sprzęgło w dieslu miało chodzić ciężej. Czy na pewno mówisz o samochodach nowych lub w takim samym stopniu zużytych ? Kolosalna różnica potrafi być między sprzęgłem nowym a zużytym, w tym samym aucie.

Napisano

> z czego 70-80%

> to miasto (2okm do pracy w obie strony)

w zyciu bym nie kupil diesla przy takiej jezdzie

Napisano

> w zyciu bym nie kupil diesla przy takiej jezdzie

W życiu?

A gdyby cena nowego była niemal identyczna przy bardzo zblizonej mocy?

Napisano

> Nie miałem nigdy okazji do takiego porównania, a teoretycznie nie ma żadnych powodów, żeby sprzęgło

> w dieslu miało chodzić ciężej. Czy na pewno mówisz o samochodach nowych lub w takim samym

> stopniu zużytych ? Kolosalna różnica potrafi być między sprzęgłem nowym a zużytym, w tym samym

> aucie.

tak - choćby benzynowy passat B6 i diesel, identycznie w passatach B5 jest, a także w focusach II - tymi autami jeźdizłem zarówno benzyna jak i diesel i w dielu ciężej sprzęgło chodziło.

Napisano

> witam,

> od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem auta. Pierwotne założenie było kupić samochód z

> silnikiem PB + LPG. 70-80%

> to miasto (2okm do pracy w obie strony)

W takim profilu jazdy to LPG jest średnio opłacalne. Zanim sie auto rozgrzeje i przełączy na gaz to kończysz trase. Mi zimą przełącza sie właśnie po 2 km ale mam instalkę na mieszalniku ustawioną na 10`C co jest zabójcze dla instalacji LPG na wtrysku. Generalnie była by jazda na benzynie w mieście i na gazie poza miastem

Każdy klekot będzie dobry bo jak raz na tydzień dasz mu w rure na trasie to sie DPF wypali i zero kłopotu.

Napisano

> Sprzęgło trudniej pracuje, jedynka jest krótsza, nagłe wdepnięcie gazu nie powoduje

> natychmiastowego zrywu obrotów, tylko jest opóźnienie.

Niech zgadnę, Focus?

Zauważyłem ze żaden z naszych trzech firmowych Focusów nie znosi(ł) jazdy na wolnych obrotach.

Trudno nimi ruszyć i jechać bez dotykania gazu.

A Meganką - robię tak bez problemu. Dziwne, ale tak jest.

Za to Fordy szybciej łapią temperaturę w zimie i szybciej jest w nich ciepło, w renówce przy krótkich trasach i staniu w korku po prostu marzłem i to uważam za główną wadę diesli. W zimę samochód z benzynowym silnikiem będzie szybciej cieplejszy.

Napisano

> Kapitalną zaletą diesla w korku na płaskiej drodze jest możliwość ruszenia i powolnego "pełzania"

> na 1 biegu w ogóle bez dotykania pedału gazu. Typowe małe benzyniaki tego nie potrafią.

jezdze i jezdzilem kilkoma malymi benzyniakami glownie w miescie przez ostatnie 20 lat i.... twierdze ze bzdury pleciesz

Napisano

> Niech zgadnę, Focus?

> Zauważyłem ze żaden z naszych trzech firmowych Focusów nie znosi(ł) jazdy na wolnych obrotach.

Między innyim. Ale akurat powiem ci że focusem mi sie najlepiej jeździło na wolnych obrotach. Każcie sobie w ASo wgrać najnowszy soft - wtedy auto samo przegazowuje sobie przy ruszaniu bez gazu, żeby sie nie zdusić - nawet pod górę sobie samym sprzęgłem ruszasz.

przy jeźdize bez gazu na jedynce jedzie 8kmh, a na dwójce 18kmh - bezproblemowo, nie dusi sie smile.gif

Napisano

jazda w takich warunkach to katorga dla diesla , ja robie podobnie ok 1500 miesiecznie a spalanie w miescie to masakra nie rozgrzany diesel wciaga prawie tyle co no pb

Napisano

Co do filtra czastek stalych to zalezy od konstrukcji. Jak to bedzie DPF (VAG) to mozesz miec atrakcje w stylu "Jedz z predkoscia xx km/h przez xx minut" - czasem niewykonalne, jezeli to bedzie FAP (mokry filtr konstrukcji PSA) to sprawa wyglada inaczej, tam sie dopala nawet na biegu jalowym i problemu nie ma.

Dodaj jeszcze kwestie komfortu cieplnego. Jezeli nie bedziesz mial dogrzewacza to moze Ci byc "troszke" zimno w niskich temperaturach.

Napisano

> Między innyim. Ale akurat powiem ci że focusem mi sie najlepiej jeździło na wolnych obrotach.

> Każcie sobie w ASo wgrać najnowszy soft - wtedy auto samo przegazowuje sobie przy ruszaniu bez

Eeee, nie warto, obecnie ostał się ino jeden, ma 120 tys. i powoli się rozpada shocked.gif (odpadł mu emblemat na gałce zmiany biegów, na niskich obrotach terkocze jak traktor, i miał taką śmieszną przypadłość że przy dodawaniu gazu włączał mu się na maksa wentylator nawiewu grinser006.gif). W zasadzie od nowości po postoju dłuższym niż 7 dni nie odpalał o własnych siłach (padał akumulator). Na szczęscie takie przestoje zdarzyły mu się ze 4 razy.

Część usterek serwis usunął, rozładowywanie olał, gałkę wycenił na jakieś tam pieniądze - to z kolei myśmy olali).

> gazu, żeby sie nie zdusić - nawet pod górę sobie samym sprzęgłem ruszasz.

> przy jeźdize bez gazu na jedynce jedzie 8kmh, a na dwójce 18kmh - bezproblemowo, nie dusi sie

Nowe S-maxy nie mają tej przypadłości - być może rzeczywiście jest to kwestia softu.

Napisano

> Co do filtra czastek stalych to zalezy od konstrukcji. Jak to bedzie DPF (VAG) to mozesz miec

> atrakcje w stylu "Jedz z predkoscia xx km/h przez xx minut" - czasem niewykonalne,

Co niewykonalne? Przejechanie 7km z obrotami 2.5krpm raz na miesiąc/dwa?...

jezeli to

> bedzie FAP (mokry filtr konstrukcji PSA) to sprawa wyglada inaczej, tam sie dopala nawet na

> biegu jalowym i problemu nie ma.

No i tutaj kolejna nieprawda - niby tak powinno być, a i tak się te filtry zapychają jeśli się od czasu do czasu nie przejedzie tak j.w. - czyli stałe dośc swysokie obroty przez określoną ilośc km.

> Dodaj jeszcze kwestie komfortu cieplnego. Jezeli nie bedziesz mial dogrzewacza to moze Ci byc

> "troszke" zimno w niskich temperaturach.

true. na szczęście większośc diesli z klimatronikiem ma juz elektryczne grzanie.

Napisano

> Minusem jest wolne nagrzewanie się w zimie, getz CRDI żony przy temp -5-10 C nagrzewa się tak

> naprawdę dopiero po 15 km

o ile przez te 15km coś się jedzie - bo przy jeździe w korku to i 30km wskazówka nie drgnie - potwierdzone w peugeotowkich 1,6hdi i 1,4hdi.

W korku temp podnosiła się tylko jak miałem zimny nawiew - jak tylko chciałem trochę ciepła to wskazówka kładła się spać z powrotem crazy.gif

Napisano

> Między innyim. Ale akurat powiem ci że focusem mi sie najlepiej jeździło na wolnych obrotach.

> Każcie sobie w ASo wgrać najnowszy soft - wtedy auto samo przegazowuje sobie przy ruszaniu bez

> gazu, żeby sie nie zdusić - nawet pod górę sobie samym sprzęgłem ruszasz.

> przy jeźdize bez gazu na jedynce jedzie 8kmh, a na dwójce 18kmh - bezproblemowo, nie dusi sie

Tak, daje mu więcej paliwa, czyli niby przegazowuje, w dodatku zazwyczaj kopci jak głupi wink.gif Jak go ostatnio przepaliłem to już mniej.

Mimo wszystko jazda sprzęgłem z 1.8 TD to katorga po mieście wink.gif w korkach

Napisano

> o ile przez te 15km coś się jedzie - bo przy jeździe w korku to i 30km wskazówka nie drgnie -

> potwierdzone w peugeotowkich 1,6hdi i 1,4hdi.

> W korku temp podnosiła się tylko jak miałem zimny nawiew - jak tylko chciałem trochę ciepła to

> wskazówka kładła się spać z powrotem

To fakt, jak stoisz w korku to bez elektrycznego dogrzewania robi się zimno. Do tego stopnia że czasem mi szyba zamarza spowrotem oslabiony.gif

Napisano

> Co niewykonalne? Przejechanie 7km z obrotami 2.5krpm raz na miesiąc/dwa?...

Czy mozna jechac na "1" biegu ?

> jezeli to

> No i tutaj kolejna nieprawda - niby tak powinno być, a i tak się te filtry zapychają jeśli się od

> czasu do czasu nie przejedzie tak j.w. - czyli stałe dośc swysokie obroty przez określoną

> ilośc km.

Nie, FAP sie nie zapcha. Zrobilem ponad 2kkm w miescie i spokojnie sobie dopalal bez zadnych atrakcji.

> true. na szczęście większośc diesli z klimatronikiem ma juz elektryczne grzanie.

Klimatronik nie ma tu nic do rzeczy.

Napisano

> To fakt, jak stoisz w korku to bez elektrycznego dogrzewania robi się zimno. Do tego stopnia że

> czasem mi szyba zamarza spowrotem

aż tak ekstremalnie to nie miałem - ale zimno było frown.gif

Napisano

> Czy mozna jechac na "1" biegu ?

chyba minimum na trzecim - nie chce mi sie isc do paska po instrukcje smile.gif

> Nie, FAP sie nie zapcha. Zrobilem ponad 2kkm w miescie i spokojnie sobie dopalal bez zadnych

> atrakcji.

No to masz szczeście - moja kobita w Fordzie pracuje i klienci właśnie narzekali bardzo, że mimo mokrego DPF zapycha się.

> Klimatronik nie ma tu nic do rzeczy.

W Fordach np dostajesz elektryczną nagrzewnicę do klimatronika. W stilo chyba tez tak było.

Napisano

> chyba minimum na trzecim - nie chce mi sie isc do paska po instrukcje

To Ci powiem, ze w przypadku mojej trasy musialbym specjalnie jechac i auto z DPF "wyprowadzac na spacer".

> No to masz szczeście - moja kobita w Fordzie pracuje i klienci właśnie narzekali bardzo, że mimo

> mokrego DPF zapycha się.

Piszesz o silnikach HDi montowanych w Fordach ? Moze cos Ford zmienil. Znam paru uzytkownikow HDi i mimo juz kilkuletniej jazdy w miescie (same 1.6 HDi z FAP) zaden z FAP nie mial problemow.

> W Fordach np dostajesz elektryczną nagrzewnicę do klimatronika. W stilo chyba tez tak było.

Nie wiem czy to jest standard, tez mam taka nagrzewnice (nawet dwie, jeden element grzeje plyn chlodzacy, a drugi to taka "farelka") i to zalatwia problem, ale lepiej byc swiadomym ulomnosci diesla bez dogrzewania.

Napisano

> W Fordach np dostajesz elektryczną nagrzewnicę do klimatronika. W stilo chyba tez tak było.

Niby jest tylko 2 zimy nie chciało mi się jej szukać i podłączyć nawet hehe.gif

Napisano

> To fakt, jak stoisz w korku to bez elektrycznego dogrzewania robi się zimno. Do tego stopnia że

> czasem mi szyba zamarza spowrotem

Po przeczytaniu wszystkich postów wnoszę, że Chevrolet Lacetti w dieslu ma sporo zalet w mieście. Może ruszac bez gazu na 1 i jechac na 2 biegu. Przejechałem 100kkm i nigdy problemów z DPF nie było, w mroźne dni ma elektryczne dogrzewanie i robi się ciepło szybciej niż w benzyniaku, marka u nas niepopularna więc tania w zakupie, złodzieje nawet nie chcą na te samochody patrzec, sporo części pasuje od Daewoo. Więc myślę, że nie ma nad czym więcej się zastanawiac. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Ok dzięki za info jakies juz zdanie pomalutku sobie wyrabiam smile.gif Ale jeszcze zapytam tak ... czy są lepsze silniki diesla? Tzn tak jak czytam to jedni chwalą silniki hondy inni VW TDi, a jeszcze inni fiatowskie JTD (m.in. te które są w Saabach). Czy można o którymś z nich z czystym sumieniem powiedzieć ze jest lepszy tzn mniej awaryjny? Wtryski w których sa najbardziej czułe na kiepskie paliwo.

Napisano

Przykładowo mój silnik jest bardzo wytrzymały, identyczny ładują

do np. Doblo,a te robią po milion-dwa km...

Napisano

> W życiu?

nie przy takim trybie eksploatacji, o ktorym napisal kolega w pierwszym poscie

Napisano

"diesel do miasta" jak dla mnie to jakaś wewnętrzna sprzeczność... shocked.gif

Napisano

> W takim profilu jazdy to LPG jest średnio opłacalne. Zanim sie auto rozgrzeje i przełączy na gaz to

> kończysz trase.

10 kilosów rozgrzewasz silnik do 30-35C? Bez jaj.

> Mi zimą przełącza sie właśnie po 2 km ale mam instalkę na mieszalniku

> ustawioną na 10`C co jest zabójcze dla instalacji LPG na wtrysku.

Mi w uno na mieszalniku też się przełączał po dwóch kilometrach, ale na zewnątrz wówczas było -17C a silniczek miał 999cm...

> Generalnie była by jazda na

> benzynie w mieście i na gazie poza miastem

Kompletny andron.

> Każdy klekot będzie dobry bo jak raz na tydzień dasz mu w rure na trasie to sie DPF wypali i zero

> kłopotu.

Zimą do miasta zwłaszcza zlosnik.gif

Napisano

> jezdze i jezdzilem kilkoma malymi benzyniakami glownie w miescie przez ostatnie 20 lat i....

> twierdze ze bzdury pleciesz

A czy jeździłeś w takich warunkach również dieslami i czy wiesz, o ile łatwiej w nich to zrobić i o ile wolniej "pełzną" ?

Napisano

Tak może głupio wtrącę 270751858-jezyk.gif ale mam w Fabii climatronic i właśnie chyba jest jakieś dogrzewanie.

Po ok. 500-800m leci już lekko ciepłe powietrze z nawiewu ok.gif

Ale czy to zasługa clmatronica czy TTTM to nie wiem, czekam na niższe temp. to nie będzie żadnych wątpliwości.

Napisano

> W życiu?

> A gdyby cena nowego była niemal identyczna przy bardzo zblizonej mocy?

a w czym diesel bedzie lepszy niz benzyniak przy 20km przebiegu dziennym ?

Napisano

> a w czym diesel bedzie lepszy niz benzyniak przy 20km przebiegu dziennym ?

Spali najwyżej 2/3 tej ilości paliwa, co śmierdziel. I nie będzie mu waliło z rury wydechowej niespaloną mieszanką przez pierwsze 2 kilometry.

Napisano

> a w czym diesel bedzie lepszy niz benzyniak przy 20km przebiegu dziennym ?

Przy 20 km dziennie pewnie niczym,

Ale

Quote:

Miesięcznie robię ok 1300km

To wychodzi 40 km dziennie, a jezeli policzymy tylko dni robocze to 60 km dziennie....

Napisano

> Tak może głupio wtrącę ale mam w Fabii climatronic i właśnie chyba jest jakieś dogrzewanie.

> Po ok. 500-800m leci już lekko ciepłe powietrze z nawiewu

> Ale czy to zasługa clmatronica czy TTTM to nie wiem, czekam na niższe temp. to nie będzie żadnych

> wątpliwości.

Niektore samochody maja cos takiego w postaci dolozonych grzalek elektrycznych wink.gif. U niektorych producentow przy konfigurowaniu samochodu nazywa sie to pakiet zimowy, dogrzewacz czy jakos tak. Wiem, ze cos takiego mozna sobie domowic w Bravo, szczegolnie w dieslach sie przydaje.

Napisano

Mam 17 km do pracy. Jeżdżę klekotem. Moja żona również. Ja mam crdi, ona hdi.

Póki co oba są znacznie tańsze w eksploatacji niż gdybyśmy mieli wersje benzynowe.

ALE: nie zdarzyło się na razie nam nic nieprzewidywalnego. Żadne wtryski czy inne dwumasy. Co do nagrzewania. Na hdi żona nie narzeka (ale ona jest zimno-lubna),

z kolei na w swoim mam ciepło wiejące z nawiewów zaraz po ruszeniu (moze to dogrzewanie, ja tam nie wiem)

Ja robię swoim ok 30 tyś rocznie, Żona ok 15 tyś. Póki co - opłaca się nam jeździć dieslami.

Napisano

z polecanych to napewno masz diesle od fiata i hondy, inne maja rozne opinie , omijac trzeba TDI PD szczegolnie 2.0 z pierwszych lat produkcji i diesle opla 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

o cholercia a ja już miałem zapytać o diesla opla w wersji 150KM bo kilka ciekawych ofert znalazłem smile.gif np. Signum, Zafirę itp smile.gif Hmmm w takim razie biorę na wstrzymanie ... A tak z ciekawości dlaczego oplowskie diesle sa awaryjne? A te silniki fiatowskie w jakich samochodach były montowane poza fiatem i saabem?

Napisano

> A te silniki fiatowskie w jakich samochodach były

> montowane poza fiatem i saabem?

W Oplach na ten przykład... Ale w jakich to Ci muszą powiedzieć

specjaliści, ja tylko wiem że w jakichś były.

Napisano

> o cholercia a ja już miałem zapytać o diesla opla w wersji 150KM bo kilka ciekawych ofert znalazłem

> np. Signum, Zafirę itp Hmmm w takim razie biorę na wstrzymanie ... A tak z ciekawości

> dlaczego oplowskie diesle sa awaryjne? A te silniki fiatowskie w jakich samochodach były

> montowane poza fiatem i saabem?

W Oplu odpusc jedynie 2.0 i 2.2... Wszystkie 1.9 sa od Fiata.

Napisano
  • Autor

> W Oplu odpusc jedynie 2.0 i 2.2... Wszystkie 1.9 sa od Fiata.

Czyli 1.9 CDTI 150KM jest ok? Może ktoś wie jak się sprawuje taka Zafirka lub Signum w mieście z takim silnikiem? Dość dobre ceny są na te samochody i bardzo miłe wyposażenie w nich jest smile.gif

Napisano

Znajomy ma dwa Saaby 9-5 z silnikiem 1.9TID (nie wiem jaka moc) które też w większości użytkowane w mieście - raz w tygodniu (rzadziej raz na dwa tygodnie) robi trasę Katowice - Wisła - Katowice i... ciągle narzeka na to wypalanie filtra cząstek stałych. Ostatnio musiał wypalać go jakoś "na siłę" w serwisie, bo coś mu niedomagało w samochodzie.

(Przepraszam za takie ogólne pisanie, ale moje doświadczenia z dieslami ograniczają się tylko do 1.9 TDI (chyba 115KM) w służbówkach - nie powiem złego słowa, nie są specjalnie szanowane, mają wielu kierowców a jeżdżą i jeżdżą i starego fordowskiego 1.8TD, który też jeździ i pomimo nie najlepszych opinii nie chce się zepsuć - ale one chyba nie mają tych filtrów?)

Wracając do tematu - znajomy słyszał że można jakoś zaślepić, czy odciąć ten filtr bez szkody dla silnika (a jedynie dla normy spalin).

Czy faktycznie jest taka możliwość?

Napisano

Bedziesz jezdzil wiecznie zimnym autem ... diesel na takie 2km trasy to raczej pomylka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.