Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto kultowe dzisiejszych czasów

Featured Replies

Napisano

tak sobie pomyślałem, po małej dyskusji na IKP, że na pytanie o auto kultowe dzisiejszych czasów tak naprawdę nie wiedziałbym co odpowiedzieć ...

pytanie zatem do Was, jakie auto i dlaczego byście nazwali kultowym na miarę 21 wieku

kiedyś to będzie historia, ale teraz jest teraźniejszość

ale mimo to spróbujmy pomyśleć i podać jakieś typy

czy np taka pięćsetka od Fiata wpisuje się w definicję auta kultowego, bo to, że jest zupełnie inna od pierwowzoru to jasne ...

czy w czasach wszechobecnej ekologii, unifikacji aut w obrębie koncernu stać nas jeszcze na wyprodukowanie auta kultowego?

Napisano

> tak sobie pomyślałem, po małej dyskusji na IKP, że na pytanie o auto kultowe dzisiejszych czasów

> tak naprawdę nie wiedziałbym co odpowiedzieć ...

> pytanie zatem do Was, jakie auto i dlaczego byście nazwali kultowym na miarę 21 wieku [...]

FEC12018672B46FB992599156276AEEE.jpg

Znam osobiscie faceta ktory kupil BMW 135i Coupe z zamiarem trzymania do smierci jego lub jejzlosnik.gif. IMVHO to ma rece i nogi. Osobiscie jednak kupilbym Porsche - patrzac jak 911 trzymaja cene i znow rosna po ilus latach.

40D89B9FE4994E57B24BFA927660A052.jpg

Dochodzi jednak pare rzeczy - ekologia i elektornika.

Ekologia- platik tak naprawde nikt nie wie czy obezny plastik wytrzyma w czasie czy sie doslownie rozpadnie, ewentualny design i smieszne ksztaly sprawiaja ze cieako bedzie cos dopasowac w przyszlosci.

Elektornika - jesli Made in China nic nie da to IMVHO bez szans w przyszloscihmm.gif.

Czyzby zanik starych autbuu.gif?niewiem.gif

A ta BMW z [pstyk] ma dwa lata i 3.5k km (trzy i pol) wiec ktos trzymal jako zabawke na weekend...

http://carsales.prestigeautotraders.com...._Coupe/5232015/

Napisano

> Osobiscie jednak kupilbym Porsche - patrzac jak 911 trzymaja cene i znow rosna po ilus latach.

fakt to może się sprawdzić ok.gif

ale tak BTW dałes fotę Caymana a nie 911 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czy w czasach wszechobecnej ekologii, unifikacji aut w obrębie koncernu stać nas jeszcze na

> wyprodukowanie auta kultowego?

Dla 21 wieku - trzeba wymyślić nową definicję auta kultowego oslabiony.gif

To co teraz prdukują/wymyślają - to jeden wielki komputer - nic z kultem nas "starszych" ludzi - co uważają "stare" samochody za kultowe - nie będzie mieć niestety znaczenia frown.gif

Napisano

> Dla 21 wieku - trzeba wymyślić nową definicję auta kultowego

Po co, i tak wiekszosc nie rozumie znaczenia tego slowa icon_rolleyes.gif.

Napisano

> fakt to może się sprawdzić

> ale tak BTW dałes fotę Caymana a nie 911

wiemzlosnik.gif bo jest na niego dobra cenahmm.gif i to jest moja osobista preferencja893goodvibes.gif

Napisano

> pytanie zatem do Was, jakie auto i dlaczego byście nazwali kultowym na miarę 21 wieku

Np. nissan GTR hmm.gif

640px-Nissan_GT-R_20090531_front.JPG

Napisano

zaczynając od najtańszych

abarth 500

wszelkie nowe challengery itp

wszelkie wersje audi rs, bmw mx

te co przekraczają nasze wyobrażenia (ferrari, pagani, veyron)

Napisano

> tak sobie pomyślałem, po małej dyskusji na IKP, że na pytanie o auto kultowe dzisiejszych czasów

> tak naprawdę nie wiedziałbym co odpowiedzieć ...

> pytanie zatem do Was, jakie auto i dlaczego byście nazwali kultowym na miarę 21 wieku

> kiedyś to będzie historia, ale teraz jest teraźniejszość

> ale mimo to spróbujmy pomyśleć i podać jakieś typy

> czy np taka pięćsetka od Fiata wpisuje się w definicję auta kultowego, bo to, że jest zupełnie inna

> od pierwowzoru to jasne ...

> czy w czasach wszechobecnej ekologii, unifikacji aut w obrębie koncernu stać nas jeszcze na

Kultowy wg generalnej definicji jest np. Prius i Golf VI GTI.

Ale osobiscie okreslenie to rezerwuje dla aut starszych.

Spodziewam sie, ze w przyszlosci kultowe bedzie tradycyjnie juz P911, Corvette.

Raczej nie naleza do kategorii dream cars jak Ferrari i spolka.

Ciekawi mnie podejscie do obecnych remakeow za 15-20 lat.

2008-dodge-challenger-srt8-1970-1280.jpg

Napisano

> Ciekawi mnie podejscie do obecnych remakeow za 15-20 lat.

poza tematem - ten nowy challenger wygląda jak styropianowy kloc przy tym starym jak sie je tak postawi zlosnik.gif

Napisano

Moim zdaniem będzie ich zdecydowanie mniej niż obecnie.

Kultowe mogą stać się jedynie nieosiągalne obiekty marzeń.

Nikt nie będzie tęsknił za czymś co można mieć praktycznie od ręki.

Analogiczną sytuację mamy obecnie z komputerami. Wszyscy pamiętamy pierwsze dyskietki, Amgę z 0.5MB ram albo kręcenie śrubokrętem w C64. Raczej nikt nie będzie za to tęsknił za płytami CD.

Nielicznym wyjątkiem będą samochody produkowane w limitowanych seriach (np. Ford GT), marki bazujące na renomie które w dalszym ciągu są nieosiągalne dla większości (np. Ferrari), samochody łączące pierwsze dwa punkty (np. Koenigsegg) i popularne samochody które stały się kultowe jeszcze w czasach ich produkcji (np. Subaru Impreza STi).

Część producentów walcząc o zyski i przetrwanie na rynku samodzielnie wykreśliła się z panteonu historii.

Porsche to na chwilę obecną trochę lepszy VW. Mercedes czy BMW z kolei stały się produkcjami zbyt masowymi.

Napisano

jak takie rzeczy czytam, zastanawiam sie czy tak samo nie smęcili woznice furmanek jak pojawiały się pierwsze samochody na ulicach?

elektronika i unifikacja nie stoi na przeszkodzie kultowości. Mustanga oryginalnego klepali w milionach sztuk i nie był nigdy jakos specjalnie innowacyjny technologicznie (byl w innowacyjny sposob sprzedawany) - i dorobił się miana.

citroen DS też był mega skomplikowany jak na tamte lata, do tego francuski - a jest "kultowy".

tak samo obecne kalkulatory się dorobią takiego miana. no nie mozna liczyc ze golf bedzie kultowy, ani passat. ale nissany GTR ( i Skyline) wszystkie moim zdaniem zasługują na to miano, a to mega elektroniczne cuda.

lancer evo? kazda kolejna wersja godnie zastępuje poprzednią. i wnosi cos vs poprzedni model - przenosi granice przyczepnosci czy precyzji ciagle wyzej (subaru niestety zostało z tyłu).

Focus RS? Clio RS - ostatni model z wolnossącym silnikiema (po ile teraz stoją williamsy?)?

BMW M V8 - będą poszukiwane - schodzący silnik.

itp itd.

takze nie widze NIC w dzisiejszych czasach, co zabierałoby obecnym autom mozliwosc uzyskania tego miana za ilestam lat.

Napisano

> Np. nissan GTR

Popieram! food.gifdrive.gif

Napisano

> poza tematem - ten nowy challenger wygląda jak styropianowy kloc przy tym starym jak sie je tak

> postawi

Dokładnie takie samo wrażenie odnoszę patrząc na te dwa auta.

Ten stary ma w sobie taką lekkość linii , zwinność , natomiast ten nowy wygląda jakby jakiś pijany cieśla wystrugał go z kawałka marnego drewna.

A co do kultowości to myślę że oprócz aut z " górnej " półki o których piszą inni ( ekskluzywność i umiarkowane użytkowanie) to niewiele aut jest w stanie jej doczekać ze względu na swoją błyskawiczną biodegradowalność .

Nie widzę jakoś następcy "garbusa"

Napisano

Miro biglaugh.gif C123 i C124 chyba wyczerpały linię klasyczną biglaugh.gif no ugnę się przed C126 serce.gifbiglaugh.gif

Napisano

> wiem bo jest na niego dobra cena i to jest moja osobista preferencja

Szkoda, ze jest tak okrutnie mydlany, bez pazura..

Napisano

Tak jak do dzis jest kultowy Golf 1 i Golf 2 ("cult style") w niektorych kregach Golf 3 i Golf 4 ("german style"), tak za pare-nascie lat bedzie kultowy Golf 5 i Golf 6. Nie ma innej opcji. To zawsze bedzie symbol o ktorym marzy kazdy mlody gniewny kierowca, troche do lansu, troche do ulicznego scigania nocami, troche do tuningu. Nie tylko w Polsce, w reszcie Europy tez.

14mt2eb.jpg

Napisano

> Miro C123 i C124 chyba wyczerpały linię klasyczną no ugnę się przed C126

Te auta już są kultowe ! grinser006.gif- nie ulega to wątpliwości,

Ale mocno bym się zastanowił czy W210 można by kiedyś nazwać klasykiem

Za mało w nich jest tego "czegoś " a za dużo guziczków i plastiku

Napisano

> poza tematem - ten nowy challenger wygląda jak styropianowy kloc przy tym starym jak sie je tak

> postawi

Bula wyszla.

Mimo wszystko remake ma wystarczajaco duzo zalet, zeby go chciec.

Szczegolnie gdybym musial zaplacic za niego jedynie ~25k $.

mopp-0701-63w-z-1970-dodge-challenger-dean-skuza-rear.jpg

Przy okazji.. ktos wie gdzie sa kominy? confused.gif

Napisano

Abstrahując od egzotyków (które będą na pewno kultowe bo produkowane są w śladowych ilościach) dla mnie pojazdami kultowymi są:

- Honda Insight 1 generacji - samochód który był pierwszą hybrydą na rynku a wyglądał jak nic innego

honda-insight-hybrid.jpg

- Ford Mustang obecnej generacji - jeździ tego od groma i moim zdaniem to samochód który pozwolił masom mieć przyjemność z jazdy za niewielkie pieniądze

- Chrysler 300 - pojazd który zakończył trend upodabniania się amerykańskich samochodów do europejskiego badziewia i pokazał że styl "gangsta" może też być piękny.

- Cadillac CTS za ignorowanie obłości i konsekwentne stylizowanie samochodu na F-117

Napisano

> Pod progami ?

Widac 2 koncowe tlumiki.

Generalnie wyglada jak VT tylko po co ktokolwiek mialby psuc zdjecie?

Napisano

> Te auta już są kultowe ! - nie ulega to wątpliwości,

> Ale mocno bym się zastanowił czy W210 można by kiedyś nazwać klasykiem

przepraszam za wyrażenie, ale W210 to zwykły śmieciowóz, chyba najgorsze auto spod znaku mercedesa. Jak się postawi CLK przy C124 to nasuwa się tylko jedno na myśl - sick.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> postawi

Dodałbym że komputerowy plastikowy styropian claps.gifok.gif

Napisano

> przepraszam za wyrażenie, ale W210 to zwykły śmieciowóz, chyba najgorsze auto spod znaku mercedesa.

> Jak się postawi CLK przy C124 to nasuwa się tylko jedno na myśl -

Częściowe brawa claps.gif

C124 - to już komputer hehe.gif

C126 - ot klasyk ok.gif

Ale komu ja to pisze wink.gif

Miałem zwykłego muła 124T - na hulałem 300kkm - sprzedany - ale wrócę do ów marki - bo te samochody się trzymały kupy ok.gif

Napisano

Ciezko odpowiedziec ale odpowiem tak, kultowym autem wrzechczasów napewno jest ktoś z trójki American Muscle Car Camaro/Charger/Challenger a jesli chodzi o kogos z europy to napewno Lancia Delta Integrale oraz Audi Quattro, trudno mi wybrac tego numer 1

Napisano

> Szkoda, ze jest tak okrutnie mydlany, bez pazura..

Nazwa musi wystarczyczlosnik.gif.

Wlasciwie to tak nie do konca wiadomo kto jest jego odbiorca jako klienthmm.gif?

Napisano

> Nazwa musi wystarczyc.

> Wlasciwie to tak nie do konca wiadomo kto jest jego odbiorca jako klient?

gay.jpg

hmm.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tak jak do dzis jest kultowy Golf 1 i Golf 2 ("cult style") w niektorych kregach Golf 3 i Golf 4

> ("german style"), tak za pare-nascie lat bedzie kultowy Golf 5 i Golf 6. Nie ma innej opcji.

> To zawsze bedzie symbol o ktorym marzy kazdy mlody gniewny kierowca, troche do lansu, troche

> do ulicznego scigania nocami, troche do tuningu. Nie tylko w Polsce, w reszcie Europy tez.

no bez przesady. to ze cos jest lubiane przez młodych gniewnych i opakowywane w tzw. tuning, nie ma raczej nic wspolnego z kultowością. bo w takim wypadku kultowa jest tez calibra, manta itp raczej mało poważne dla historii motoryzacji pozycje...

jedynie golf I gti moze nosic znamiona kultowosci.

Napisano

> no bez przesady. to ze cos jest lubiane przez młodych gniewnych i opakowywane w tzw. tuning, nie ma

> raczej nic wspolnego z kultowością. bo w takim wypadku kultowa jest tez calibra, manta itp

> raczej mało poważne dla historii motoryzacji pozycje...

> jedynie golf I gti moze nosic znamiona kultowosci.

I tu dochodzimy do kwestii subiektywnosci oceny. Np. dla mnie Golf w zadnej edycji nie jest kultowy, bo w moim odczuciu nie ma w sobie niczego wyjatkowego. Natomiast znajdzie sie wielu, zwlaszcza w Niemczech, dla ktorych Manta - jako odpowiednik Capri - bedzie obiektem kultu.

Napisano

Moim zdaniem kultowego będą wszystkie powtórki z rozrywki, czyli nowe Mini, nowy 500, Mustang i jemu podobne.

Garbus (New Bettle) chyba nie, nie wiem dlaczego.

Z samochodów które nie naśladują starych, to BMW 1M, ale chyba tylko to wydanie BMW 1.

2012-New-BMW-1M-Coupe-blue.jpg

Wydaje mi się że powinna zostać klasykiem i autem kultowym Alfa Romeo GT. Raczej ze względu na jego stylistykę i przez to że była ostatnim modelem z prawdziwym V6 Alfy.

3.jpg

Nissan GT-R ma spore szanse też takim autem zostać ok.gif

nissan-gt-r-cobra-n-plus.jpg

Nie wiem czy BMW X6 nie będzie klasykiem. Jest to dosyć dziwne auto. Zależy jaki pomysł będzie miał koncern BMW na rozwój tego modelu

bmw-x6.jpg

Napisano

> - Chrysler 300 - pojazd który zakończył trend upodabniania się amerykańskich samochodów do

> europejskiego badziewia i pokazał że styl "gangsta" może też być piękny.

OK, zgadzam się, ale na ten model

1289510241_137064403_1-Zdjecia--Przewozy-do-slubu-Chrysler-300C-1289510241.jpg

A nie na ten zlosnik.gif

1999-300M-Outlook.jpeg

Napisano

> Częściowe brawa

> C124 - to już komputer

Ale chyba Atari grinser006.gif

> C126 - ot klasyk

Tru ok.gif

Napisano

> Ale chyba Atari

Comodore czy inne - wsio rawno - komputer hehe.gif

> Tru

Oczywiście o wcześniejszych nie wspominając ok.gif

Napisano

> Oczywiście o wcześniejszych nie wspominając

114 - rządzi

Brakuje mi jeszcze tylko dwóch ..... biglaugh.gifserduszka.gif

mercedesw1.jpg

Napisano

> 114 - rządzi

> Brakuje mi jeszcze tylko dwóch .....

Cupety to jest to ok.gif

Jakich 2 jeszcze ? Mówisz o C126 i ?

Napisano

> Szkoda, ze jest tak okrutnie mydlany, bez pazura..

Chyba komuś się tu Cayman pomylił z Boxsterem spineyes.gif

Cayman to najlepiej wyważone Porsche i już niejeden test pokazał,

że Cayman o takiej samej mocy jak 911 jest... szybszy smirk.gif

Napisano

> Jakich 2 jeszcze ? Mówisz o C126 i ?

Nieeee , o pozostałych dwóch ze zdjęcia , 114 i 123 , ale to może kiedyś jak wygram w totolotka hehe.gif

Napisano

> Nieeee , o pozostałych dwóch ze zdjęcia , 114 i 123 , ale to może kiedyś jak wygram w totolotka

A - wiadomo - ma kolega jak ja zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Chyba komuś się tu Cayman pomylił z Boxsterem

Komu?

> Cayman to najlepiej wyważone Porsche i już niejeden test pokazał,

> że Cayman o takiej samej mocy jak 911 jest... szybszy

I co w zwiazku z tym? Mam przyznac, ze wyglada cudnie?

Napisano

> Komu?

> I co w zwiazku z tym? Mam przyznac, ze wyglada cudnie?

Aha, to przepraszam, nie wiedziałem że w kultowości liczy się tylko wygląd 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Aha, to przepraszam, nie wiedziałem że w kultowości liczy się tylko wygląd

Przepraszac masz za co, bo wmawiasz mi slowa, ktorych nie napisalem. screwy.gif

Napisano

> Przepraszac masz za co, bo wmawiasz mi slowa,

jeśli wmawiam, to chyba tym bardziej mam za co przepraszać? hehe.gif

> ktorych nie napisalem.

Quote:

bez pazura

smirk.gif

Napisano

> jeśli wmawiam, to chyba tym bardziej mam za co przepraszać?

Najwyrazniej to nie Twoj dzien. facepalm%5B1%5D.gif

> Quote:

> bez pazura

Zawsze interpretujesz wypowiedz na podstawie jedynie dwoch slow? hehe.gif

Daj spokoj, bo szkoda watku.

Napisano

GT-R na pewno stanie sie kultowym. Nie maobecnie zadnego auta oferujacego takie osiagi w cenie 90 tys euro.

Ja od siebie bym jeszcze dodal Corvette i Viper.

Napisano

> I tu dochodzimy do kwestii subiektywnosci oceny. Np. dla mnie Golf w zadnej edycji nie jest

> kultowy, bo w moim odczuciu nie ma w sobie niczego wyjatkowego. Natomiast znajdzie sie wielu,

> zwlaszcza w Niemczech, dla ktorych Manta - jako odpowiednik Capri - bedzie obiektem kultu.

wiesz. chyba nie mozna mowic tu o subiektywnosci kultowosci.

ok - co Tobie, albo mi sie wydaje ze będzie - to ok. mozemy sobie popisac na forum i wymienic poglądy.

ale rynek jest jeden. swiatek "kolekcjonerów" też jest jeden, jest prasa branżowa. i generalnie (z jakimiś odłamami), rysuje się grupa aut które w pewnym momencie pojawiają się w centrum zainteresowania w każdej dekadzie.

oczywiście są wyłamy i fankluby, które zajmują się jedną marką (tak jak klub tych od Cortiny co walczą z Top Gear). no ale grupki pasjonatów nie mozna wiązać z "kultowością" modelu. bo każde auto ma pasjonata - swojego właściciela. pytanie ile ludzi podziela tą pasję i chce dołączyć do danego klubu wink.gif

moim zdaniem też żaden golf nie bedzie nigdy "kultowy". o czym pisałem 2 posty wczesniej. chociaz doceniam wklad GTI Mk1 w historię.

Napisano

> OK, zgadzam się, ale na ten model

O ten mi chodziło smile.gif

A idąc tą samą linią myślenia to należy także pamiętać o Chryslerze PT Cruiser - samochód zapoczątkował modę na retro. Należy także wspomnieć dwie niezbyt udane próby konkurencji:

- Chevrolet SSR

800px-Chevrolet_SSR.jpg

- oraz Ford Thunderbird:

2002.ford.thunderbird.3814-E.jpg

No i ZDECYDOWANIE nie można zapomnieć o najpiękniejszym brzydalu naszych czasów - Plymouth Prowler!

2002-Plymouth-Prowler.jpg

Pomyślałem sobie że w sumie powinno się wspomnieć jedyną ciekawą konstrukcję Lexusa - SC 430:

27983894.jpeg

Pamiętam jak zobaczyłem ten samochód po raz pierwszy - szczęka mi opadła aż do ziemi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.