Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Ozi vs Diesel - czyli Holden CRAPtiva 5

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> A to dziwne bo sedany muszą palić mniej.

swiat jest w ogole dziwnyzlosnik.gif. Mimo tego nacisku na ekologie zlosnik.gif i powszechnego narzekania na ceny benzyny sprzedaz SUV pnie sie w gore. Ja na nowa" truck" juz pare miesiecy czekamzlosnik.gif i pewnie jej do marca nie zobacze.

Obecnie 30% rynku to SUV, 24% to pick up i ute, a reszta to reszta. hmm.gif[...]

> Trzeba było wersję 7 brać bo lepsza.

Akurat te auta sa przenzaczone na "miejskie"001.gif

> W Polsce Antara jest wyraźnie droższa bo... ma znaczek Opla. "Prestiż" [..]

I to sie u mnie nie sprawdzilozlosnik.gif.

> Twierdzi, twierdzi. A naprawdę to w Captivie 7 coś przynajmniej w środku pozmieniali.

Captiva 7 jest bardzo popularna. Krolem sprzedazy jest Land Cruiser Prado - oba sa u mnie zaliczone do tej samej kategorii. - Land Cruiser Prado sprzedal sie w ilosci ponad 16,000 sztuk na ten rok jak narazie ale Captiva 7 jest nie daleko w tyle 13,000 egzemplarzyhmm.gif

2010-toyota-prado-5-580x362.jpg[...]

> Nikt tu nie twierdzi że diesel nie ma wad. Ale da się z nimi żyć.

Alez ja nie twierdze ze nie, ale warunki lokalne sa innezlosnik.gif i mowienie mi ze jestem ciemny ludek bo V6 jest tak paliwozerny i w ogole ...ziew.gif a tu zonk - V6 moze byc bardziej oplacalny niz Dieselzlosnik.gif. Jak ktos tu wspomnial, wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, ech?wink.gif

> Ja też tak uważam ale bałem się tutaj o tym pisać. Bo jakby przeczytali że diesel w Lacetti pracuje

> kulturalniej niż w BMW to bym dostał permanentnego bana ze skierowaniem na badania

> psychiatryczne.

Ja jestem daleko i sie nie bojezlosnik.gif. Po dwoch dniach z Captiva i tylko 20 km w BMW 320d dzisaij - wypad na lunch stwierdzam BEZAPELACYJNIEold.gif ze Captiva jest tak kilba dB cichsza niz BMW, tam nawet radio nie pomagazlosnik.gif.

Na plus - kabina sie tak nie czesiezlosnik.gifwink.gif

Wystarczająco się narażam twierdząc że jeździ lepiej niż TDI od VW.

Precz do jamkinono.gif

> Czyli stary problem GM. W Epice sobie z tym poradzili. Masz okazję pojechać Captivą 7? Ciekawe jak

> tam jest.

Mialem, ale nigdy Diesel, Generecja I miala ogromne problemy z Q - jedne z najgorszychpad.gif

> Pojeździj tydzień. Może się jakoś zgracie, Ty się przyzwyczaisz i okaże się, że da się z tym autem

> jakoś dogadywać.

W Piatek juz idziezlosnik.gif - z powrotem dobry stary V6wink.gif

> Stawiam tezę, że w trasie tego silnika nie słychać wcale. Szumy toczenia są głośniejsze przy każdej

> prędkości powyżej 80km/h.

Z radiem nie 270751858-jezyk.gif

> W EU benzyny V6 (o ile są dostępne) palą w SUVach po 20l.

ale nie na autostrdach czy drogach gdzie jest 100 km/hdrive.gifhmm.gif. Najlepszy wynik jaki kiedykolwiek osiagnalem to ok 8.9l/100km.

Popatrz z reszta na Kluger ktorego mialem z wypozyczalnihmm.gif

-1,200km i 001.gif. Zgoda Diesel pewnie bylby jakies 7l/100kmhmm.gif

cimg4654.jpg

cimg4760d.jpg

> Ja lubię diesle bo jako alternatywę mam dwulitrowe niedoładowane benzynówki. Gdybym miał do wyboru

> V6 lub V8 to bym na diesla oczywiście nie spojrzał.

> U Was tam wszystko stoi na głowie.

Zawszezlosnik.gif

meanwhile-in-australia-crocodile-399x450.jpg

Napisano
  • Autor

[...] Dużo bardziej wiarygodne są dla

> mnie dane o spalaniu Yarka, niż Twoje.

Te EU napewno takzlosnik.gif, te z Sydney niewink.gifWydaje mi się, że jest to kwestia dwóch rzeczy:

> - trybu jazdy i miast u Ciebie i w EU. [...]

> - i druga sprawa: kierowca. Jeżeli Ty czy Twoi kumple wsiedliście do diesla jeżdżąc wcześniej tylko

> benzyniakami, to wybacz, ale na pewno nie bardzo umiecie tym jeździć, a jeżdżąc dieslem jednak

> trzeba trochę zmienić nawyki. I spalanie na pewno spadnie.

Tu tez sie calkowicie zgadzamhmm.gif. Spalanie nie zmaleje bo jak mowie do aut wchodzi caly sprzet, pare skrzyn ze sprzetem a te lekkie nie sahmm.gif

1348.gif

Z reszta zobaczymy - ix35 to nastepne cacko w wydaniu Diesel. Narazie mamy jednego do testow i jak narazie o wiele lepsze opinie - oprocz ciasnoty - zbiera niz Captiva.

Napisano

> Z reszta zobaczymy - ix35 to nastepne cacko w wydaniu Diesel. Narazie mamy jednego do testow i jak

> narazie o wiele lepsze opinie - oprocz ciasnoty - zbiera niz Captiva.

jaki diesel?

Napisano
  • Autor

> W którymś momencie dojdziesz do tego gdzie jest błąd. Twoje wyniki spalania są totalnie

> niewiarygodne. [..]

Sa jakie sa001.gif i ani zadna moja propaganda ani zadne EU propaganda ich nie zmieni. 001.gif.

Nie mam zamiaru klamachehe.gif -- bo generalnie wisi mi to - ja ma swoje zdanie ty swoje i tak to w zyciu jestzlosnik.gif...

Do piatku 5 sztuk powinno miec po ok 500 km i przjsc przez peirwszy bak paliwa wiec zrobie male zestawienie -

Napisano

> przepraszam koledzy ale chyba sobie robicie jaja - dzięki wskazówce możliwe jest znacznie wcześniej

> WYKRYCIE że coś jest nie tak - na kilka miesiecy wcześniej niż nastąpi awaria - np sposób

> nagrzewania się auta, reakcja na cieższe warunki jazdy (stanie w korku). Dzięki wskazówce

> można UNIKNĄĆ sytuacji awaryjnej odpowiednio wcześniej reagując na zachowanie silnika. Dzięki

> temu można być bardziej pewnym że wyjazd na pustynię na zadupiu nie skończy się sygnałem

> "gong" Na pustyni nie ma ASO

> Swoją drogą ciekawe jakim cudem dowiedzieć się bez wskazówki o niepoprawnej pracy termostatu np w

> zimie (auto niedogrzane)

Współczesne auta są w stanie zarejestrować awarie termostatu zanim drgnie wskazówka.

Napisano

> Współczesne auta są w stanie zarejestrować awarie termostatu zanim drgnie wskazówka.

No to Astra H w takim razie nie jest współczesnym autem smirk.gif

Napisano
  • Autor

> No żeby jeszcze tak było, ale jemu R4 benzyna pali więcej niż w EU, a V8 mniej.

Odpoidz jest tu prostahmm.gif AFM - Actie Fuel Management - - poweidzmy ze jedziesz ta nieszczesna autostrda z V=100km/h. Ten V8 oszukujezlosnik.gif - i odcina 4 cylindrysmirk.gif

Z reszta oficjalne dane . popatrz ze az tak wielkiej roznicy nie ma.

BTW moj jest V6 a nie 8.smirk.gif

V8

2011 Holden Commodore SS VE Series II (Sep)

4 door Sedan

12.2L / 100km

6 speed, Manual

8 cylinder, 6.0 litre engine

V6

2011 Holden Commodore Equipe VE Series II (Sep)

4 door Sedan

9.1L / 100km

6 speed, Sports Automatic

6 cylinder, 3.0 litre engine

4 cylindry

2011 Toyota Camry Altise ACV40R (May)

4 door Sedan

8.9L / 100km

5 speed, Manual

4 cylinder, 2.4 litre engine

Hybrid

2011 Toyota Camry Hybrid AHV40R (May)

4 door Sedan

6.0L / 100km

1 speed, Constantly Variable Transmission

4 cylinder, 2.4 litre engine

Diesel

2011 Holden Epica CDX EP

4 door Sedan

7.6L / 100km

6 speed, Sports Automatic

4 cylinder, 2.0 litre engine

Czy te roznice sa az takie wielkiehmm.gif?

Srednio 2l/100km mi tu wychodzi za kazde 2 Cylindry i ronica vs Dieselidea.gif

Napisano
  • Autor

> jaki diesel?

U mnie jest tylko jeden. Znow w spec mial byc najmocniejszy silnik, i jest roznicy 5kW miedzy Diesel a benzyna.

Diesel 135kW - 2.0lidea.gif.

Czyli glownym kryterium wyboru jest nie rodzaj paliwa i ekonomia tylko mocidea.gif.

Napisano

> Współczesne auta są w stanie zarejestrować awarie termostatu zanim drgnie wskazówka.

poinformuje o tym użytkownika czy Pana w ASO po podpięciu kompa?

Napisano

> Otóż to. Kiedyś mnie tutaj zmieszali z błotem, gdy stwierdziłem, że w życiu nie kupię auta bez

> wskaźnika temperatury. Nie wyobrażam sobie, to BARDZO ważny wskaźnik i MUSI być w aucie. Na

> szczęście są jeszcze produkowane samochody, gdzie ten wskaźnik jest

> Nijak się nie dowiesz. Ewentualnie zauważysz po masełku pod korkiem i zwiększonym zużyciu paliwa

> (ale 90% tego nie zauważy). Silnik zużywa się szybciej - producent zarabia

Oboje zyjecie technika lat 90 tych. Świat jednak trOche poszedł do przodu. Tak sie składa, ze zamontowalem sobie wyświetlacz temperatury wody. W pierwszym momencie sądziłem, ze mam walniety termostat. Temperatura zmienia sie niemal nieustannie w zależności od warunków i potrzeb. Np. Podnosi sie o kilka stopni przy wypalaniu dpf. Po zamontowaniu wyświetlacza upewnilem sie ze to w normalnym przypadku nie tylko niepotrzebne, ale dla przeciętnego usera wręcz szkodliwe. Owszem wskazówka od temp oleju ma jeszcze jakiś sens.

Napisano

> poinformuje o tym użytkownika czy Pana w ASO po podpięciu kompa?

Nachmiast poinformuje kierowcę jednocześnie obniży moc aby nie dopuścić do uszkodzenia silnika jeśli zatrzymał sie na małym obiegu. Osobiscie doświadczyłem takiej sytuacji jadąc mercedesem.

Napisano

> Oboje zyjecie technika lat 90 tych. Świat jednak trOche poszedł do przodu. Tak sie składa, ze

> zamontowalem sobie wyświetlacz temperatury wody. W pierwszym momencie sądziłem, ze mam

> walniety termostat. Temperatura zmienia sie niemal nieustannie w zależności od warunków i

> potrzeb. Np. Podnosi sie o kilka stopni przy wypalaniu dpf. Po zamontowaniu wyświetlacza

> upewnilem sie ze to w normalnym przypadku nie tylko niepotrzebne, ale dla przeciętnego usera

> wręcz szkodliwe. Owszem wskazówka od temp oleju ma jeszcze jakiś sens.

a gdzie Ci mierzy tą temperaturę z wyświetlacza? w głowicy jak każdy wskaźnik? w takim razie technika bardzo poszła do przodu, bo długiego życia UPG w takich warunkach nie wróżę. Zresztą termostaty w dieslu BMW (mówię na podstawie E46 2.0D 2004 150KM) to długi, niewdzieczny i bolesny temat. Nie rozumiem jak można tak tragicznie zaprojektowac układ hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Sa jakie sa i ani zadna moja propaganda ani zadne EU propaganda ich nie zmieni. .

> Nie mam zamiaru klamac -- bo generalnie wisi mi to - ja ma swoje zdanie ty swoje i tak to w zyciu

> jest...

> Do piatku 5 sztuk powinno miec po ok 500 km i przjsc przez peirwszy bak paliwa wiec zrobie male

> zestawienie -

Jestem gotów odwiedzić Cie by to sprawdzić osobiscie. Cudów nie ma.

Napisano

> a gdzie Ci mierzy tą temperaturę z wyświetlacza? w głowicy jak każdy wskaźnik? w takim razie

> technika bardzo poszła do przodu, bo długiego życia UPG w takich warunkach nie wróżę. Zresztą

> termostaty w dieslu BMW (mówię na podstawie E46 2.0D 2004 150KM) to długi, niewdzieczny i

> bolesny temat. Nie rozumiem jak można tak tragicznie zaprojektowac układ

Nie wiem gdzie jest czujnik i czy jest tylko jeden. Co jak co ale upg to nie jest bolączka silników N47

Napisano
  • Autor

> Powiem tak, popatrz na mój motostat. Ja z tej samej pojemności i co prawda sporo mniejszej mocy

> nie jestem w w stanie w żaden sposób przekroczyć 7.75l/100 [...] (Ty robisz

> dużo tras, więc to warunki zdecydowanie bardziej przystające do Twoich) [...]

> No ok, viki jest lżejsze o te 150kg i ma napęd na ośkę, ale kurde, bez przesady... Nie wierzę

> w to, że normalnie podróżując jesteś w stanie utrzymać dwucyfrowe spalanie w tym aucie. No

> chyba, że coś jest zepsute.

Poczekajmy do piatkuhmm.gif - wtedy zbiore dane z 5 aut i zobaczymy. idea.gif.

Tras w ogole te auta nie beda robic - tylko wylacznie jazda po miescie - glownie 99%, jakis wypad im sie zdarzy od czasu do czsu - 600 km.

Po pierwszym dniu nikt a to nikt z 5 aut nie zszedl ponizej 10lpalacz.gif.

Widze to tak:

-urbanistyka,

-jak ktos wspomnial - moze Diesel trzeba sie auczyc jezdzic,idea.gif,

-lokalne roznice -softniewiem.gif, drogi, etc etc

Napisano

> Nachmiast poinformuje kierowcę jednocześnie obniży moc aby nie dopuścić do uszkodzenia silnika

> jeśli zatrzymał sie na małym obiegu. Osobiscie doświadczyłem takiej sytuacji jadąc mercedesem.

rozumiem że JEDNOZNACZNIE? a nie wrzuceniem kontrolki check i trybu awaryjnego? Napisze "masz uszkodzony termostat" ? zlosnik.gif W zimie? Szczerze powiem że nie wierzę że w zimie, w przypadku niedogrzania coś takiego zadziała skromny.gif No chyba że jest jakiś czujnik domknięcia termostatu ale to już była lekka parodia a nie nowoczesna technika hehe.gifzlosnik.gif A może pierdyliard czujników w rurach chłodzenia i porównywanie sposobu nagrzewania każdego odcinka zgodnie z mapą ustaloną przez producenta w zależności od warunków zewnętrznych? Wytłumacz mi mechanizm jak to niby ma działać hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem gdzie jest czujnik i czy jest tylko jeden. Co jak co ale upg to nie jest bolączka silników

> N47

masz rację, nie wiem jak w 1er ale w bolączką silników w E46 są mikropęknięcia głowicy zlosnik.gif nie wiem co gorsze biglaugh.gif

Napisano

> rozumiem że JEDNOZNACZNIE? a nie wrzuceniem kontrolki check i trybu awaryjnego? Napisze "masz

> uszkodzony termostat" ? W zimie? Szczerze powiem że nie wierzę że w zimie, w przypadku

> niedogrzania coś takiego zadziała No chyba że jest jakiś czujnik domknięcia termostatu ale to

> już była lekka parodia a nie nowoczesna technika A może pierdyliard czujników w rurach

> chłodzenia i porównywanie sposobu nagrzewania każdego odcinka zgodnie z mapą ustaloną przez

> producenta w zależności od warunków zewnętrznych? Wytłumacz mi mechanizm jak to niby ma

> działać

Nie interesowało mnie jak to jest zrealizowane. Czujnik przepływu cieczy to nie jest skomplikowany i drogi element. Prawdopodobnie w taki sposób zrealizowano oraz poprzez analizę temperatury.

Napisano
  • Autor

> Jestem gotów odwiedzić Cie by to sprawdzić osobiscie. Cudów nie ma.

Jestes mile widzianysmirk.gif. Jak mowie, nie wierze osobiscie zeby wyniki sie znacznie zmienily - rozmawiajac z drive.gif ale poczekajmy do Piatkuidea.gif. Powinien byc przynajmniej 500-1,000 km na sztuke nabiteidea.gif, zobacze tez pierwsze rachunki z tankowanidea.gif...

Napisano

> masz rację, nie wiem jak w 1er ale w bolączką silników w E46 są mikropęknięcia głowicy nie wiem

> co gorsze

Tez nie wiem... W n47 są problemy z łańcuchem rozrzadu.

Napisano

> Nie interesowało mnie jak to jest zrealizowane. Czujnik przepływu cieczy to nie jest skomplikowany

> i drogi element. Prawdopodobnie w taki sposób zrealizowano oraz poprzez analizę temperatury.

w jakim aucie niby są takie cuda, bo aż mi się zachciało zgłębić temat i schematy zlosnik.gif ?

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze to nie jest mały miejski diesel.

Po pierwsze u mnie jestfoch.gif

Po drugie, to jest za mały silnik do

> tej budy.

Jesli sie nie myle to dawniej byl 2.0l dotepny u mnie w palecie GM - ten wg opinii "expertow" z GM jest jakies dwie generacje lepszy001.gif

Po trzecie, producenci wrzucają takie wynalazki jak EGR i potem jest

> turbodziura.

Pytanie laika - co to jest EGP?niewiem.gif

Po czwarte z manualem bym Cię objechał.

Pewnie takzlosnik.gif

Nie wiem co tam za

> skrzynie ma ten "Chevrolet", ale jak Cie objechał Swift to patrz punkt drugi.

Swift byl chyba manualzlosnik.gif

> A jakby tak poprawić fabrykę, to i spalanie by się zmniejszyło i osiągie polepszyły

Rozwiazanie idealne, nie?zlosnik.gif

Napisano

> w jakim aucie niby są takie cuda, bo aż mi się zachciało zgłębić temat i schematy ?

Przecież kolega napisał - we współczesnych zlosnik.gif Astra H, Yaris i parę innych obecnie produkowanych aut to nie są współczesne samochody i tam nie ma takich wypasów - po prostu brak wskaźnika ze wszystkimi tego konsekwencjami no.gif

Napisano
  • Autor

> ale ulep...

hahaha.gif No chyba sie po GM nic innego nie spodziewaszzlosnik.gif. Jakby bylo nawet po bankructwie magazyny sa pelnezlosnik.gif

> kiera i część plastików od Vectry C, zegary od Insignii. Masakra

Czekaj, czekaj, to raczej Insygnia to ule033102bebe_1_prv.gif zegary od Craptivawink.gif.

A swoja droga jestem ciekawy co Ople zaoferuje - marka PRemiumlizak.gif - tak nam reklamy tlumacza001.gif

Napisano

> Rozwiazanie idealne, nie?

"Poprawianie fabryki" w przypadku europejskich aut typu Fiat to normalna praktyka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> i brak wskaznika temperatury cieczy chlodzacej.

a czyli nie jestem jedyna osoba ktora to denerwujefoch.gifpad.gif. Niestety w nowszych modelach to rzecz powszednianono.gif

Napisano

> a czyli nie jestem jedyna osoba ktora to denerwuje.

20.GIF Nie jesteś jedyny wink.gifok.gif

>Niestety w nowszych modelach to rzecz

> powszednia

Japończycy wciąż się trzymają, ale jak długo?

Napisano
  • Autor

> "Poprawianie fabryki" w przypadku europejskich aut typu Fiat to normalna praktyka

Wybacz, uciekam juz niedlugo do swojej jamki i nie chce byc jeszcze bardziej publicznie zlinczowany za reprezentacje nurtu VeeEjtlizak.gif - jakze marsistowsko niepoprawnegozlosnik.gif

O Fix It Again Tony powiem tyle - przyszlo, przedsstawilo sie, oglosilo ze bedzie sprzedawac 5,000 aut rocznie... i zdechlo30.GIF.

Nawet dobrze nie zarlo i zdechlozlosnik.gif

Z drugiej strony Great Wall 001.gif, przyszedl, przedstawil sie i... wyglada ze sprzeda spokojnie 10,000 aut w tym rokusmirk.gif....

..ot kwestia podejscia i cenypalacz.gif i produktu ktory klient chcelizak.gif

large_1224_steel_bullbars.jpg

great-wall-motors-x240.jpg

Z drugiej strony jestem bardzo wdzieczny Fiat za to ze Jeep wreszcie stal sie Q dobra marka, teraz czas posprzatac wlasne podworko...

Napisano

> swiat jest w ogole dziwny. Mimo tego nacisku na ekologie i powszechnego narzekania na ceny benzyny

> sprzedaz SUV pnie sie w gore. Ja na nowa" truck" juz pare miesiecy czekam i pewnie jej do

> marca nie zobacze.

> Obecnie 30% rynku to SUV, 24% to pick up i ute, a reszta to reszta. [...]

W EU też są SUVy modne, ale że my musimy z wszystkiego robić kosiarki to SUVy stają się coraz mniejsze. Były już kompaktowe SUVy, teraz będzie era mini-SUVów. Np. Opel Corsa SUV.

hehe.gif

> Akurat te auta sa przenzaczone na "miejskie"

> I to sie u mnie nie sprawdzilo.

Bo chyba tylko w EU można ludziom wciskać różne kity a oni to połykają i krzyczą o jeszcze.

> Captiva 7 jest bardzo popularna. Krolem sprzedazy jest Land Cruiser Prado - oba sa u mnie zaliczone

> do tej samej kategorii. - Land Cruiser Prado sprzedal sie w ilosci ponad 16,000 sztuk na ten

> rok jak narazie ale Captiva 7 jest nie daleko w tyle 13,000 egzemplarzy

> [...]

To nieźle. U nas Chevrolety to ciągle rzadkość.

> Alez ja nie twierdze ze nie, ale warunki lokalne sa inne i mowienie mi ze jestem ciemny ludek bo V6

> jest tak paliwozerny i w ogole ... a tu zonk - V6 moze byc bardziej oplacalny niz Diesel. Jak

> ktos tu wspomnial, wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, ech?

waytogo.gif

> Ja jestem daleko i sie nie boje. Po dwoch dniach z Captiva i tylko 20 km w BMW 320d dzisaij - wypad

> na lunch stwierdzam BEZAPELACYJNIE ze Captiva jest tak kilba dB cichsza niz BMW, tam nawet

> radio nie pomaga.

> Na plus - kabina sie tak nie czesie

Moim zdaniem coś popsuli z tymi wibracjami na P. Jak już mówiłem w Epice tego nie ma. Jeśli uda się im to też poprawić w Captivie to bajki o otrząsaniu się przez auto ze śniegu będą opowiadali już tylko kącikowi gawędziarze, którzy zatrzymali się na etapie VW 1,9TDI.

> Precz do jamki

panic.gif

> Mialem, ale nigdy Diesel, Generecja I miala ogromne problemy z Q - jedne z najgorszych

> W Piatek juz idzie - z powrotem dobry stary V6

waytogo.gif

> Z radiem nie

> ale nie na autostrdach czy drogach gdzie jest 100 km/h. Najlepszy wynik jaki kiedykolwiek

> osiagnalem to ok 8.9l/100km.

> Popatrz z reszta na Kluger ktorego mialem z wypozyczalni

> -1,200km i . Zgoda Diesel pewnie bylby jakies 7l/100km

> Zawsze

Na autostradach i takich drogach faktycznie różnica nie jest tak wielka.

Mój pali ok. 7-7,5l/100km na autostradzie (Cruise Control na 130km/h). Myślę że benzynowy spaliłby w tych warunkach jakieś 8-9l. Faktycznie różnica niewielka.

Ale za to na drogach drugiej kategorii (w Polsce zwanych krajowymi hehe.gif) schodzi do ok. 6l. Biorąc pod uwagę częste wyprzedzania i zmiany prędkości w benzynowym by nie spadło, a nawet może wzrosło. I tu są te różnice.

Ale nie daj się nabrać. Różnica spalania między dieslem a benzyną to właśnie powinno być ok. 2-3l/100km w zależności od auta i stylu jazdy. Problem polega na mitologizowaniu diesli opowieściami o Passatach palących 4l/100km. Potem wszyscy oczekują nie wiadomo czego.

hehe.gifwink.gif

Napisano

> (...)

> Jesli sie nie myle to dawniej byl 2.0l dotepny u mnie w palecie GM - ten wg opinii "expertow" z GM

> jest jakies dwie generacje lepszy

Niczym się nie różni. Większa jest pojemność i moc. Ale kultura pracy i inne parametry nie zostały zmienione. To nie jest żaden przełom tylko po prostu większa wersja tamtego silnika. I fakt, tamte 150KM to było trochę mało dla tego auta.

> (...)

> Pytanie laika - co to jest EGP?

EGR. Exhaust Gas Recilculation.

> (...)

Napisano
  • Autor

> Nie jesteś jedyny

> Japończycy wciąż się trzymają, ale jak długo?

Dopoki Chinczycy beda kopiowaczlosnik.gif.

W Made in China przyszloscold.gif

Napisano

> O Fix It Again Tony powiem tyle - przyszlo, przedsstawilo sie, oglosilo ze bedzie sprzedawac 5,000

> aut rocznie... i zdechlo.

Ja w Chinach, przez kilka miesiecy tez widzialem jedno Bravo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Niczym się nie różni. [...] To nie jest żaden przełom tylko po prostu większa wersja tamtego silnika. I fakt,

czekaj, pamietam jak przylazl GM-H Salesman i cos tam o jakis geometryczny turbo opiwadalzlosnik.gif. Czyzby 2.0l tego nie mialniewiem.gif?

> tamte 150KM to było trochę mało dla tego auta.

> EGR. Exhaust Gas Recilculation.

> > (...)

Zaraz poczytam - przed zniknieciem do jamkisleeping_2.gif

Napisano

> w jakim aucie niby są takie cuda, bo aż mi się zachciało zgłębić temat i schematy ?

Nie wiem. Napisałem tylko jak mOzna to zrObic. Równie dObrze mOzna to zrealizować na drodze wyłącznie programowej z istniejących czujnikow.

Napisano

> Ja w Chinach, przez kilka miesiecy tez widzialem jedno Bravo

Oryginalne, czy podróbkę? grinser006.gif

Napisano

Pewnie nie było to Bravo tylko ichny GreatWall lub inny PingPong, który tylko wyglądął jak Bravo.

Lub to Bravo jechało do fabryki gdzie je rozbiorą, odrysują i zrobią swoją wersję.

hehe.gif

Napisano

> Nie wiem. Napisałem tylko jak mOzna to zrObic. Równie dObrze mOzna to zrealizować na drodze

> wyłącznie programowej z istniejących czujnikow.

A można po prostu zamontować wskaźnik - najtańsze, najprostsze i najbardziej niezawodne rozwiązanie smirk.gif

Napisano
  • Autor

Ja widzialem dosc sporo Siena???, tj lokalna produkcje ale pod marka Zotye jesli dobrze pamietam.

1240249274_z5MqkQ.jpg

VeeDub Santana ruleszlosnik.gif

Napisano

> Pewnie nie było to Bravo tylko ichny GreatWall lub inny PingPong, który tylko wyglądął jak Bravo.

> Lub to Bravo jechało do fabryki gdzie je rozbiorą, odrysują i zrobią swoją wersję.

Nie no znaczek fiata mialo, chyba ze to taki ichni tunning grinser006.gif

Bylo jeszcze troche starych Palio, ale tez raczej marginalnie zlosnik.gif

Napisano

> VeeDub Santana rules

Yepok.gif

Niektore to mialy przebiegi rzedu 600kkm i caly czas sie toczyly grinser006.gif

Napisano

> A można po prostu zamontować wskaźnik - najtańsze, najprostsze i najbardziej niezawodne rozwiązanie

Rozwiazanie kompletnie bez sensu. Auto to nie samolot gdzie jest osoba wydzieloną do obserwacji wskaźników.

Napisano

> czekaj, pamietam jak przylazl GM-H Salesman i cos tam o jakis geometryczny turbo opiwadal. Czyzby

> 2.0l tego nie mial?

Marketingowy bełkot. One się nie różnią. Porzednie wersje miały 2.0l i turbo o stałej (121KM Lacetti) lub zmiennej geometrii łopatek (150KM Epica, Captiva). Nowe mają 2.0l (130 lub 163KM w Cruze, Orlando) lub 2.2l (163 lub 184KM w Captivie).

Założę się, że Twój Salesman nawet nie wiedział że to włoskie silniki.

> Zaraz poczytam - przed zniknieciem do jamki

Kolejna rzecz którą straszą że się psuje. Owszem, we Fiatowskich silnikach spotykanych m.in. we Fiatach i Oplach. W Chevroletach nie ma z tym problemu.

Napisano

> Ja widzialem dosc sporo Siena???, tj lokalna produkcje ale pod marka Zotye jesli dobrze pamietam.

> VeeDub Santana rules

hehe.gif

To nawet ładniejsze od oryginału.

Choć tak właściwie, to ciężko mówić tutaj o jakiejkolwiek urodzie wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Pewnie nie było to Bravo tylko ichny GreatWall [...]

Ty sie z Great Wall smiejzlosnik.gif a to calkiem niezle autofoch.gif - mowie to calkowicie powaznie.

U mnie tego wysyyyp001.gif. Lud sie poznal co dobrezlosnik.gif

$23,990 zeby postawic na ulice i to w "swiniaku" panie001.gif

V240N_Interior_1.jpg

NX240_Dash_1.jpg

Napisano

> Rozwiazanie kompletnie bez sensu. Auto to nie samolot gdzie jest osoba wydzieloną do obserwacji

> wskaźników.

Przerasta Cię spojrzenie co jakiś czas na temperaturę silnika? spineyes.gif To może jeszcze zlikwidujmy obrotomierz (niektórzy producenci tak robią facepalm%5B1%5D.gif) i wskaźnik poziomu paliwa (kontrolka rezerwy jest, komputer podaje przecież prognozowany zasięg) hehe.gif O ile przegrzanie silnika łatwo wychwycić (kontrolka jednak musi być), to chroniczne niedogrzanie silnika bardzo łatwo przeoczyć (jak się dzieje w Yarisach i Astrach), na dodatek dobrze jest wiedzieć, kiedy silnik osiąga roboczą temperaturę, by móc "deptać" bez obaw. Proste, nie? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> w Australii to chyba trochę głupi pomysł

Dochadza inne EU wynalazki - run flat - BMW - ok 20-30% ludzi zmienia na normalne opony w przypadku X3 i X5 - tylko problem gdzie je wozic,

kolo dojazdowe zamiast zapasowe.pad.gif, . EU w pelnym wymiarzezlosnik.gifwink.gif

Napisano

> kolo dojazdowe zamiast zapasowe., . EU w pelnym wymiarze

EU teraz w ogóle nie daje kół zapasowych, tylko spray do naprawy facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ty sie z Great Wall smiej a to calkiem niezle auto - mowie to calkowicie powaznie.

> U mnie tego wysyyyp. Lud sie poznal co dobre

> $23,990 zeby postawic na ulice i to w "swiniaku" panie

NX240_Dash_1.jpg

Toż to kopia wnętrza Lacetti z konsolą środkową z Suzuki i kierownicą z Toyoty.

hehe.gif

Jeśli pozostałe części są tak samo "pożyczone" to może nawet nieźle jeździć. Gorzej jeśli "pożyczyli" akurat te części, które w tych markach sprawiały problemy.

hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

[...] Salesman nawet nie wiedział że to włoskie silniki.

VM Motorihmm.gifzlosnik.gif - ale tego nie musial wiedzieczlosnik.gif, cena zlosnik.gif gwarancja sukcesuwink.gif

> Kolejna rzecz którą straszą że się psuje. Owszem, we Fiatowskich silnikach spotykanych m.in. we

> Fiatach i Oplach. W Chevroletach nie ma z tym problemu.

E dzis to i tak ciezko poznac. Zazwyczaj ta sama manufaktura klepie dla wszystkichzlosnik.gif

Napisano

> VM Motori - ale tego nie musial wiedziec, cena gwarancja sukcesu

Ale potem chrzanią coś bez sensu myśląć że klient to idiota. Notabene, turbosprężarki do tych silników są od jakiegoś dostawcy z Japonii, bo po tsunami mieli problem z dostawami.

> E dzis to i tak ciezko poznac. Zazwyczaj ta sama manufaktura klepie dla wszystkich

Ale może być ważne czy składa to do kupy karny i pracowity Koreańczyk czy wiecznie strajkujący i nawalony Włoch albo Francuz.

hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.