Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Ozi vs Diesel - czyli Holden CRAPtiva 5

Featured Replies

Napisano

> Przerasta Cię spojrzenie co jakiś czas na temperaturę silnika? To może jeszcze zlikwidujmy

> obrotomierz (niektórzy producenci tak robią ) i wskaźnik poziomu paliwa (kontrolka rezerwy

> jest, komputer podaje przecież prognozowany zasięg) O ile przegrzanie silnika łatwo

> wychwycić (kontrolka jednak musi być), to chroniczne niedogrzanie silnika bardzo łatwo

> przeoczyć (jak się dzieje w Yarisach i Astrach), na dodatek dobrze jest wiedzieć, kiedy silnik

> osiąga roboczą temperaturę, by móc "deptać" bez obaw. Proste, nie?

Rozumiem, ze dla ciebie przejechanie kilkudziesięciu metrów bez patrzenia na drogę to nie problem. - nawet tego nie zauwazasz.

Napisano
  • Autor

> Toż to kopia wnętrza Lacetti z konsolą środkową z Suzuki i kierownicą z Toyoty.

> Jeśli pozostałe części są tak samo "pożyczone" to może nawet nieźle jeździć.

od razu pozyczonezlosnik.gif - przeciez to pewnie z tej samej fabryki idziesmirk.gif

Gorzej jeśli

> "pożyczyli" akurat te części, które w tych markach sprawiały problemy.

Zadziwiajaco dobre maja wyniki w obsludze klienta i statychstykach awaryjnosci. old.gif. Ale rzeba poczekac - na rynku sa obecni w zasadzie tak powaznie 2 rok. Imponujace jesli przekrocza sorzedaz za 2011 na poziomie 10,000 sztuk001.gif.

Masa tego na farmach w miastach - stolicach stanowych jeszcze tego tak nie widac ale powoli staje sie to czym Toyota Land Cruiser byla dla Australii w latach 50-60.

Zobaczymyhmm.gif. Czekam na jedno auto Made in China i jesli sie sprawdzi to kto wiewink.gif

foton%20pick-up.jpg

Napisano

> Rozumiem, ze dla ciebie przejechanie kilkudziesięciu metrów bez patrzenia na drogę to nie problem.

> - nawet tego nie zauwazasz.

niewiem.gif Dziwne masz problemy hehe.gif

Napisano

> Rozumiem, ze dla ciebie przejechanie kilkudziesięciu metrów bez patrzenia na drogę to nie problem.

> - nawet tego nie zauwazasz.

To akurat wychodzi w korkach.

Napisano
  • Autor

> EU teraz w ogóle nie daje kół zapasowych, tylko spray do naprawy

To raczej u mie jak narazie nie przejdziezlosnik.gif.

WIele producentow np Subaru musialo odpedalowac bo lud jestklnie.gif...old.gif A jak lud zly to sprzedaz spadazlosnik.gif

Napisano

> Dziwne masz problemy

On po prostu musi udowodnic, ze jego jest na wierzchu grinser006.gif

Bez znaczenia jak absurdalny przyklad zostanie do tego uzyty hehe.gif

Napisano

> od razu pozyczone - przeciez to pewnie z tej samej fabryki idzie

Nie sądzę. Różnice są jednak zbyt duże żeby całe panele dopasować. Poza tym oni potrafią to zrobić taniej niż fabryka dla GM. hehe.gif

chevrolet-lacetti-sw.jpg

> Zadziwiajaco dobre maja wyniki w obsludze klienta i statychstykach awaryjnosci. . Ale rzeba

> poczekac - na rynku sa obecni w zasadzie tak powaznie 2 rok. Imponujace jesli przekrocza

> sorzedaz za 2011 na poziomie 10,000 sztuk.

> Masa tego na farmach w miastach - stolicach stanowych jeszcze tego tak nie widac ale powoli staje

> sie to czym Toyota Land Cruiser byla dla Australii w latach 50-60.

> Zobaczymy. Czekam na jedno auto Made in China i jesli sie sprawdzi to kto wie

Mają potencjał, to prawda. Ale auta japońskie, a potem koreańskie przebyły długą drogę żeby być tam gdzie są teraz. Chińczycy są na początku tej drogi.

Niemniej jak pojeździsz to napisz. Ja jeszcze w Polsce chińskiego auta nie widziałem.

Napisano

> On po prostu musi udowodnic, ze jego jest na wierzchu

> Bez znaczenia jak absurdalny przyklad zostanie do tego uzyty

Zauważyłem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> diesel w automacie nie boli problem mrozów i problemu z odpalaniem też nie masz więc w czym

> problem, man?

raczki mi sie trzesalizak.gif. Nie lubie klekotu, zlosnik.gif, niewiem.gif. Tak jak po drugim dniu zastanawiam czego ja go az tak nie lubiezlosnik.gif.

A powaznie vibracje - doprowadza mnie do crazy.gif no i tym sie trzaba nauczyc jezdzic jak ktos napisal.hmm.gif

> normalnie - nie czarujmy się i testujmu obiektywnie - będzie to w tej klasie jakieś 2-3l różnicy w

> spalaniu na korzyść diesela; więcej w mieście, trochę mniej w trasie, ale zawsze będzie,

Zobaczymyzlosnik.gif Jak mowie -- dzien drugi roznica prawie zadna, przy 15c roznicy na Diesel to wychodzi jak narazie wiecej. zlosnik.gif

> inaczej Europa już dawno przestałaby to kupować

powiadaszzlosnik.gif?

Przeciez to w EU - tak nas tu przynajmniej strasza razad okresla ze banan musi byc krzywy a jak nie to nie banayay.gifzlosnik.gif

To EU ma taki system podatkowy a nie inny. Dlaczego ten nieszczesny Diesel nie che sie przyjac w innych czesciach globu, np Brasilyay.gif?

Przyszlosc wg rzadzacych u mnie to Hybrid i E85. Dzis majac Hybrid dostajesz znizki na rejestracje, preferencyjne prakowanie etc etc. Diesel w autach osobowych - ot taki wybryk natury na pare lat - bo EU to modne.

Na dluzszy zywot IMVHO nie ma szans bo nie ma wsparcia rzadu ani federalnego ani stanowego...palacz.gif

...ale moge sie mylicniewiem.gif

> teraz od ceny zakupu i przebiegów zależy sens finansowy

kupna; poza mniejszym spalaniem i większym

> zasięgiem przez to, korzyści brak, a niestety statystycznie rzecz biorąc, ryzyko problemów w

> eksploatacji przy takiej konstrukcji dizlowskiej jak ta jest potem większe

czynnik zakupu w wypadku fleet ma znaczenie. Czynnik explatacyjny tez ale produkt musi spelniac pewne wymogi.

Napisano

> Ale może być ważne czy składa to do kupy karny i pracowity Koreańczyk czy wiecznie strajkujący i

> nawalony Włoch albo Francuz.

oj, mam w rodzinie zarówno auto złożone przez pijanego Włocha, jak i karnego Koreańczyka (oba od nowości) i wcale nie mogę powiedzieć, żeby ta "karność" miała jakiekolwiek odzwierciedlenie w usterkowości. zlosnik.gif

Napisano

> oj, mam w rodzinie zarówno auto złożone przez pijanego Włocha, jak i karnego Koreańczyka (oba od

> nowości) i wcale nie mogę powiedzieć, żeby ta "karność" miała jakiekolwiek odzwierciedlenie w

> usterkowości.

Może jakiś imigrant Twoje składał. niewiem.gif

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie sądzę. Różnice są jednak zbyt duże żeby całe panele dopasować. Poza tym oni potrafią to zrobić

> taniej niż fabryka dla GM.

hmm.gif Tej informacji na 100 nie jestem pewien ale podobno tylne, przednie zderzaki i elementy takie jak np chaczyk do drzwii pochodza z tej samej fabryki co GM.hmm.gif

Fakt znany jest taki ze GM do Commodore i do Cruze sprowadza plastikowe zderzaki z Chinzlosnik.gif. Jesli wierzyc pismakom koszt z transportem $10zlosnik.gif, przed pomalowanie a teraz idziesz do sklepu a tam zderzak OEM do Cruze $500zlosnik.gif

> Mają potencjał, to prawda. Ale auta japońskie, a potem koreańskie przebyły długą drogę żeby być

> tam gdzie są teraz. Chińczycy są na początku tej drogi.

Fakt i auto jest jak z poczatku lat 90tych ale, to co Japs zajelo 20 lat, Korea zrobila w 10. Powszechan jest u mnie opinia ze auta Made in China zrobi to w 5. Rynek autobusow jest u mnie doslownie zalewany przez Made in China, widze tego mase, ciezarowki nadeszly ale srednio idzie sprzedaz, Great Wall - fenomen sukcesu, Chery - hmm.gif - tak patrze ze albo podzieli los Fiat albo Great Wall.niewiem.gif

Wiec kombinacja produktu ktory chce rynek w odpowiedniej ceniewaytogo.gif i inwestycja w zaplecze.

Foton - ten Ute z ikonka_photo2.gif - ani go nie widzialem ale pierwsze opinie pismakow sa dosc pozytywne, skoro da sie JVC, Sony, Panasonic porzadnie poskladac w Chinach to i auto sie da.

To niby Chinska konstrukcja ale tak naprawde Silnik jest robiony przez Cummings, wiekszosc elementow zrorowana byla na Ford F250 - 5 metrow 30 cm dlugoscizlosnik.gif, jesli tylko cena bedzie odpowiednia to mysle ze jestem wstanie podjac ryzzyko i to kupiccrazy.gif

Great Wall - skrobne cos jeszcze w tym roku albo 1/2012. Jezdzilem i hmm.gif - mieszane uczucia.

> Niemniej jak pojeździsz to napisz. Ja jeszcze w Polsce chińskiego auta nie widziałem.

Ja je widze przynajmniej raz dzienniezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mowiac szczerze to dziwne te dane.[...] Wnioski jw.

> Inna sprawa, ze Captiva to bardzo dziwne auto. Zastanawialem sie nad nim dopoki sie nim nie

> przejechalem

Automt z tej nowszej polki 6sidea.gif. Poczekajmy niech auta zrobia pare kmhmm.gif. A ze Craptiva dziwna jest - tu sie 100% zgadzawywink.gif

Napisano
  • Autor

[...]> Co trochę potwierdza wypowiedzianą (jak mnie kiedyś Leganza ) kiedyś przeze mnie tezę, że

> DU/Chevrolet robiony jest na śmietniku Opla.

Z tym ze ja uwazam ze Daewoo NU bylo jednym znajlepszych aut jakie mialemzlosnik.gif. W stosunku do ceny to auto nic , a to nic mi nie jest winnewaytogo.gif. Patrzac co dzis rynek oferuje za jaka $$$ to powinni sie od NU uczycangryfire.gif

> Co do diesla mam podobne zdanie - czekam na śnieg w zimie, jak się sam będzie otrząsał, to może go

> trochę polubię.

> Klekocze, trzęsie się, śmierdzi i przy tankowaniu brudzi ręce. Rolnikowi w polu może to nie

> przeszkadza.

Wiesz jak tu sie narazileszlosnik.gif? Nie wierzysz w jedyna sluszna religie TDinono.gif

Napisano

> Nie wiem. Napisałem tylko jak mOzna to zrObic. Równie dObrze mOzna to zrealizować na drodze

> wyłącznie programowej z istniejących czujnikow.

no ale pisałeś że Ci się to stało - napisz w jakim aucie i w jakich warunkach a ja postaram się dowiedzieć co i jak bo zwyczajnie jestem ciekawy cool.gif

Napisano
  • Autor

> Oryginalne, czy podróbkę?

kitajci-13-foto_4219952_17388788_17792098.jpg

kitajci-13-foto_4219952_17388788_17792100.jpg

kitajci-13-foto_4219952_17388788_17792101.jpg

kitajci-13-foto_4219952_17388788_17792105.jpg

Oryginalna podrobkezlosnik.gif - Fiat im linie sprzedal i ko-operuje z nimi. Teraz lancia Lybra mja klepaclizak.gif

Wyzej wersje po liftinguidea.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Czyli typowe wrażenia kogoś kto całe życie jeździł benzynami i nagle wsiadł do diesla

Spokojniezlosnik.gif Diesel to ja jezdze i to dosc sporo ale w ciut innej konfiguracji - smirk.gif

264jcb6.jpg

- po pierwsze

> to mu nie jedzie, ma strasznego laga, no i na koniec okazuje się że dużo spalił

1 zgodazlosnik.gif, 2 zgodazlosnik.gif, 3 nie - uwazam ze spalil adekwatnie -smirk.gif

To mie tu oskarzaja ze za duzo spalilzlosnik.gif - a ja biedny, niewinny swiety.gif nic na to nie poradzesmirk.gif

[...]> Po prostu ten silnik jest inny. Nie mozna wysiąśc z benzyny, wsiąśc do diesla i po prostu jechać

> jak należy - dieslem sie jeździ w innym zakresie obrotów, inaczej operuje gazem

THXwaytogo.gif "ten silnik jest inny" - nie moge sie zgodzic bardziej, waytogo.gif, jest inny i to bardzo - I tu wrzuce swoja propagande ze co dobre dla EU nie koniecznie dobre dla reszty swiatalizak.gif

(opóźnienie w

> reakcji).

To jest wqklnie.gif i to bardzo, + po prostu niebezpiecznenono.gif

> Spoko - pojeździsz, to sie nauczysz

E tamlizak.gif -- do piatku sie przemeczezlosnik.gif.

Napisano

> Oryginalna podrobke - Fiat im linie sprzedal i ko-operuje z nimi. Teraz lancia Lybra mja klepac

O, tego nie wiedziałem icon_eek.gif Włoska myśl technologiczna + chińska precyzja, to musi być coś grinser006.gif

Napisano

> Dziwne masz problemy

Raczysz zauważyć ze ja problemów nie mam z racji braku fabrycznego wskaźnika.

Napisano
  • Autor

> A ja powiem tyle - piszesz, że silnik ciągnie dopiero przed 4 kRPM - a to znaczy, że coś nie halo -

mala rewizjazlosnik.gif Do 3 k rpm silnik sie ledwo toczy, dopiero stanowczekara.gif ncisniecie mojej prawej nogi i ucieczka wskazowki powyzej 3 k rpm, (przy 4 k rpm dostaje bolu glowyzlosnik.gifwink.gif) powoduje ze ten mulasty pojazd sie jakos poruszazlosnik.gif.

Co mnie naprawde zdziwilo - to wplyw AC na silnik -doslownie wrazeniajak z 1.5l toyota Yaris. pad.gif AC off i auto jedzie lepiej001.gif

> najprawdopodobniej po prostu silnik jest źle dobrany do samochodu, ewentualnie do samego

[...]Ja tu expertem od Dieselwink.gif na pewno nie jestemzlosnik.gif

[...]> - od HDi, poprzez CRDi, Multijet[..]

Podbno - tak pismaki u mnie twierdza - Kia jest wyznacznikiem i wzorcemtrophy.gifniewiem.gif??? Prawda to??

> jednocześnie spalając dobre 40 - 60% mniej paliwa, niż (czasem potencjalny - w dostawczakach

> benzyna dziwnym trafem praktycznie nie istnieje)

Alez ja sie nie moge z toba zgodzic bardziejtrophy.gif Van , 4x4 tam jest jej miejsceok.gif a nie w codziennym toczydelkuzlosnik.gif

konkurent benzynowy. CO do nagrzewania

> samochodu [...]

> Osobiście wolę auto, które spala 9-10 litrów ON/ 100 km, niż odpowiednik benzynowy spalający tych

> litrów 16-18, ewentualnie odpowiednio więcej LPG - co jest równoznaczne z utratą połowy[...]

Ale jest to decyzja czysto ekonomiczna czy z miloscizlosnik.gif?

Napisano
  • Autor

> O, tego nie wiedziałem Włoska myśl technologiczna + chińska precyzja, to musi być coś

Jest tu paru kolegow co wiedza wiecej ode mniehmm.gif ale IMVHO jesli tylko nadrobia Q to ciekawe wzory aut moga powstac.

Zobaczymy jak MG pojdzie w EU, sprzedaz zdaje sie ruszyla juz w UKniewiem.gif...

BMW Made in China kupilbys?zlosnik.gif

Napisano

> no ale pisałeś że Ci się to stało - napisz w jakim aucie i w jakich warunkach a ja postaram się

> dowiedzieć co i jak bo zwyczajnie jestem ciekawy

To nie mi. W aucie którym jechałem jako pasażer. Mercedes lato autostrada. Zaswiecila sie kOntrolka auto nie pozwalało sie rozpedzac, zmusiło kierowcę do zatrzymania sie na najbliższym parkingu. Potem dowiedziałem sie ze serwis stwierdził usterke termostatu. Mercedes miał kilka lat nie czy to była klasa e czy c

Napisano
  • Autor

> Na szczęście ta zaraza jeszcze do nas nie dotarła, choć GM się odgraża że jak będziemy niegrzeczni

> to nam diesle sprowadzi do osobówek.

alez ta zaraza nie jest IMVHO zlahmm.gif ale w osobowkach to befoch.gif.

Ech, pewnie bedzie jak z Mazda 3 - w cenniku jest, ale dealer zdnej na placu nie mazlosnik.gif - zainteresowania 0- zero, NIL, palacz.gif. Chyba 30 sztuk opchneli przy sprzedazy 3-4k aut na miesiaczlosnik.gif.

Napisano

> BMW Made in China kupilbys?

Jeżeli jakość będzie dobra, będą dostępne serwisy i części, to jak najbardziej ok.gif Ale obawiam się, że przy spełnieniu wyżej wymienionych warunków chińskie BMW będzie kosztować tyle, ile niemieckie BMW, a więc pozostanę przy Japończykach, gdzie stosunek jakość-cena jest IMHO najlepszy.

Napisano
  • Autor

> miałem diesla przez 1,5 roku i nie mogłem się przyzwyczaić

Musze publicznie przynzac ze mnie uz tak bardzo nie drazni jak wczorajzlosnik.gif. Ale za wlasne $$$ nie zamierzam sie torturowacwink.gif

Napisano

> Musze publicznie przynzac ze mnie uz tak bardzo nie drazni jak wczoraj. Ale za wlasne $$$ nie

> zamierzam sie torturowac

Pojeździj kilka tygodni. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Pojeździj kilka tygodni.

Nie mam czasuzlosnik.gif. Mam kupe spraw w domu, chce troche pomieszkaczlosnik.gif zanim 2012 nadejdze.

Pojezdze V8 Diesel przez 3-4 tygodniezlosnik.gif w lutym anie jakims 2.2lfoch.gifzlosnik.gif

lc76-2.jpg

lc76-shifter.jpg

Napisano

> Nie mam czasu. Mam kupe spraw w domu, chce troche pomieszkac zanim 2012 nadejdze.

> Pojezdze V8 Diesel przez 3-4 tygodnie w lutym anie jakims 2.2l

To się nie liczy. Silnik od ciężarówki w ciężarówce.

hehe.gif

Napisano

> Z tym ze ja uwazam ze Daewoo NU bylo jednym znajlepszych aut jakie mialem.

Miałem 4 DU. 3 z nich były OK, 1 - Leganza była zrobiona z części znalezionych na śmietniku Opla.

> Wiesz jak tu sie naraziles? Nie wierzysz w jedyna sluszna religie TDi

Czekam na śnieg. Jak się będzie sam skutecznie otrząsał, to zarobi u mnie plusa.

Napisano

> [...]Podbno - tak pismaki u mnie twierdza - Kia jest wyznacznikiem i wzorcem??? Prawda to??

1.6 CRDi - nie ma IMO lepszego silniak deisela posrod kompaktow, jezeli chodzi o kulture pracy i charakterystyke. Zuzycie paliwa juz nei zachwyca. Konkurencja jest lepsza.

Napisano

> Musze publicznie przynzac ze mnie uz tak bardzo nie drazni jak wczoraj. Ale za wlasne $$$ nie

> zamierzam sie torturowac

Daj mu jeszcze chwilę. Tu ktoś pisze o adaptacji skrzyni 6T40 . Ty masz 6T45 ale sterownik pewnie ten sam, jedyna różnica to, że więcej Nm obsługuje.

Napisano

> Miałem 4 DU. 3 z nich były OK, 1 - Leganza była zrobiona z części znalezionych na śmietniku Opla.

Domyslam sie, ze nie miales Nubiry? hehe.gif

Napisano

> Co mnie naprawde zdziwilo - to wplyw AC na silnik

Mnie też to dziwi, bowiem właśnie w dieslach wpływ A/C jest znikomy, jeśli

w ogóle odczuwalny na drodze (bo w paliwie a i owszem!). U mnie czy jadę

z klimą czy bez, jedzie identycznie. W słabych benzynach owszem czuło się to.

Napisano

> 1.6 CRDi - nie ma IMO lepszego silniak deisela posrod kompaktow, jezeli chodzi o kulture pracy i

> charakterystyke. Zuzycie paliwa juz nei zachwyca. Konkurencja jest lepsza.

Rozumiem, że lubisz ten silnik, ale już nie przesadzaj zlosnik.gif

Może jeśli chodzi o pojemność to jest dobrze, ale nie o klasę kompakt .

Napisano

> Oboje zyjecie technika lat 90 tych. Świat jednak trOche poszedł do przodu. Tak sie składa, ze

> zamontowalem sobie wyświetlacz temperatury wody. W pierwszym momencie sądziłem, ze mam

> walniety termostat. Temperatura zmienia sie niemal nieustannie w zależności od warunków i

> potrzeb. Np. Podnosi sie o kilka stopni przy wypalaniu dpf. Po zamontowaniu wyświetlacza

> upewnilem sie ze to w normalnym przypadku nie tylko niepotrzebne, ale dla przeciętnego usera

> wręcz szkodliwe. Owszem wskazówka od temp oleju ma jeszcze jakiś sens.

w jaki sposób wskaźnik temp wody mi szkodzi?

Napisano

> 1.6 CRDi - nie ma IMO lepszego silniak deisela posrod kompaktow, jezeli chodzi o kulture pracy i

> charakterystyke. Zuzycie paliwa juz nei zachwyca. Konkurencja jest lepsza.

Wersja 90 KM ma 14 sekund do setki (ewidentnie za słaby na klasę C), wersja 115 KM ma 11,2 (lepiej, ale szału nie ma).

Dla porównania - Lancer (też kompakt): 1.8 DiD MIVEC 150 KM 9.9 do setki.

Co jest takiego twoim zdaniem cudownego w 1.6 CRDi, że uważasz, że nie ma konkurencji wśród innych kompaktów? hmm.gif

Napisano

> Rozwiazanie kompletnie bez sensu. Auto to nie samolot gdzie jest osoba wydzieloną do obserwacji

> wskaźników.

Nie przesadzasz? Ja np nie mam problemu z ogarnięciem 7 wskaźników a lada dzień pojawią się kolejne. Nie ukrywam, że np wskaźnik poziomu paliwa obserwuję rzadko...

Napisano

> Nie przesadzasz? Ja np nie mam problemu z ogarnięciem 7 wskaźników a lada dzień pojawią się

> kolejne. Nie ukrywam, że np wskaźnik poziomu paliwa obserwuję rzadko...

Hmm, moim zdaniem przydają się tylko dwa - obrotomierz i prędkościomierz. Reszta to dla miłośników awiacji.

Napisano

> w jaki sposób wskaźnik temp wody mi szkodzi?

No patrzysz się na niego zamiast na drogę. I denerwujesz się jak się rusza. Bo coś się zepsuło. smile.gif Lubię jego posty ale czasami chyba zbyt wierzy w marketing.

Napisano

> No patrzysz się na niego zamiast na drogę. I denerwujesz się jak się rusza. Bo coś się zepsuło.

> Lubię jego posty ale czasami chyba zbyt wierzy w marketing.

Ale w sumie trochę racji w tym jest. Zamiast się patrzyć na drogę, patrzysz się na wskazówkę i stresujesz że Ci termostat pada. A bez tego wskaźnika, jak sytuacja będzie naprawdę zła i silnik się będzie przegrzewał, to na pewno zaświeci się jakaś kontrolka (nawet w Astrze czy Yarisie). A od niedogrzania nic niebezpiecznego się nie stanie. Na pewno komp to zapamięta, a w ASO przy najbliższym przeglądzie szybko to wychwycą i wymienią termostat. W czym problem?

Napisano

> Hmm, moim zdaniem przydają się tylko dwa - obrotomierz i prędkościomierz. Reszta to dla miłośników

> awiacji.

Ja nie twierdzę, że wszystkie są niezbędne. Ja do szczęścia potrzebuję obrotomierz, boost, ciśnienie oleju, temp wody i oleju. Tyle, że ja mam trochę starsze auto gdzie np ciśnienie oleju jest być albo nie być dla silnika.

Napisano

> No patrzysz się na niego zamiast na drogę. I denerwujesz się jak się rusza. Bo coś się zepsuło.

> Lubię jego posty ale czasami chyba zbyt wierzy w marketing.

Mój rusza się stale wędrując między 80 a 105 stopni. Dzięki temu jestem spokojny bo wiem, że wszystko jest ok wink.gif

Napisano

> Ja nie twierdzę, że wszystkie są niezbędne.

O ile rozumiem instalowanie wszelkich wskaźników w starszych samochodach (gdzie zamiast komputera jest kierowca), o tylę montowanie tego badziewia w seryjnych, nowych pojazdach to moim zdaniem idioctwo.

Np. u mnie jest wskaźnik temperatury oleju w skrzyni biegów. Po co mi on? Rozumiem że to ma niby być dla ludzi którzy ujeżdżają te samochody na torach. Ale jak się ujeżdża samochód na torze to się montuje klatkę bezpieczeństwa, gaśnicę itp. i nie ma wtedy problemu z zainstalowaniem 30 innych wskaźników. Więc po co wprowadzać niepotrzebny szum informacyjny do mojej głowy? Głowy użytkownika który raz w tygodniu może wciśnie gaz do dechy?

Napisano

> A od niedogrzania nic niebezpiecznego się nie stanie.

No nie do końca. Bo będzie jeździł na bogato, właściciel będzie szczęśliwy że auto ma kopa, a silnik szybko trafi. O ile w lepszych autach mimo że nie ma wskaźnika to temperaturę można podejrzeć o tyle w tanich jest to zwykle robione przez oszczędności. Więc jak tego wskaźnika nie ma to wolę nie wiedzieć na czym jeszcze zaoszczędzili.

Napisano

> Domyslam sie, ze nie miales Nubiry?

Espero, Leganza, Rezzo (Tacuma), Aveo (Kalos).

Napisano

> Ale w sumie trochę racji w tym jest. Zamiast się patrzyć na drogę, patrzysz się na wskazówkę i

> stresujesz że Ci termostat pada. A bez tego wskaźnika, jak sytuacja będzie naprawdę zła i

> silnik się będzie przegrzewał, to na pewno zaświeci się jakaś kontrolka (nawet w Astrze czy

> Yarisie). A od niedogrzania nic niebezpiecznego się nie stanie. Na pewno komp to zapamięta, a

> w ASO przy najbliższym przeglądzie szybko to wychwycą i wymienią termostat. W czym problem?

Problem w tym że jak planuję sobie wycieczkę w wakacje do Sevilli gdzie w lecie jest grubo ponad 40 stopni to nie mam ochoty wydawać wakacyjnego budżetu na wizytę w ichnim ASO bo UPG powiedziała papa a ja przez całą zimę nie zajarzyłem (bo nie miałem jak) że termostat się zepsuł.. icon_rolleyes.gif

Może ja jestem staroświecki i dziwny ale w życiu nie kupiłbym auta bez wskaźnika temperatury bądź systemu który w sposób kompletny na żądanie były w stanie informować mnie o temperaturze/stanie układu chłodzenia który to jest ZASADNICZY dla stanu/trwałości silnika icon_rolleyes.gif

Sytuacja w której moje auto miałoby jeździć do przeglądu kilkanaście tys. km niedogrzane w zimie - jest dla mnie nieakceptowalna 270751858-jezyk.gif

szczerze mówiąc prędzej zaakceptowałbym brak wskaźnika paliwa (można zostawić samą rezerwę) niż temperatury cieczy...

podobna kwestia która jest ważna z punktu widzenia bezstresowych dalekich podróży to woltomierz. W OBC w głupim starym E32 mam możliwość w trybie serwisowym podejrzeć napięcie ładowania alternatora - co jakiś czas to robię i wiem w jakim stanie mam alternator/akumulator. proste, skuteczne, potrzebne dla świętego spokoju - przynajmniej mi ok.gif - babie co oleju nie wie gdzie się dolewa pewnie nie zlosnik.gifpalacz.gif

Napisano

> Wersja 90 KM ma 14 sekund do setki (ewidentnie za słaby na klasę C), wersja 115 KM ma 11,2 (lepiej,

> ale szału nie ma).

> Dla porównania - Lancer (też kompakt): 1.8 DiD MIVEC 150 KM 9.9 do setki.

> Co jest takiego twoim zdaniem cudownego w 1.6 CRDi, że uważasz, że nie ma konkurencji wśród innych

> kompaktów?

Charakterystyka pracy + rownomiernie rozwijana moc. Przyspieszenie do setki kiepskie jak i zuzycie paliwa wieksze od konkurencji.

Napisano

> Rozumiem, że lubisz ten silnik, ale już nie przesadzaj

> Może jeśli chodzi o pojemność to jest dobrze, ale nie o klasę kompakt .

Wystarczy porownac z chociazby z 1.7 Opla - tam to jest doslownie dramat jesli chodzi o kulture pracy. Fordowskie tdci tez szalu nie robi.

EDIT: Mowie o podobnych pojemnosciach. 2.0 w Fiatcie jest oczywiscie lepsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.